فهرست مطالب

پژوهش های راهبردی سیاست - پیاپی 32 (بهار 1399)

فصلنامه پژوهش های راهبردی سیاست
پیاپی 32 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد محمودی کیا، محمدرضا دهشیری* صفحات 9-34

    این پژوهش درصدد پاسخ به این سوال است که سهم ایدیولوژی و عمل گرایی در کنش سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران تا چه میزان است و کدام یک از این دو، اصالت بیشتری در عمل سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران دارند؟ نتیجه این تحقیق حاکی از آن است که هر چند در اکثر کشورها، هنجارها و ارزش های ایدیولوژیک به درجاتی در عمل سیاست خارجی تاثیرگذار هستند، ولی این ارزش ها سهم قابل توجهی در سیاستگذاری و اجرای سیاست خارجی ایران داشته و در حکم اصول راهبردی آن محسوب می شوند. در واقع، علی رغم دیدگاه غالب که سیاست خارجی ایران را سیاستی عمل گرایانه می داند، فرضیه اصلی این تحقیق بر این گزاره استوار است که ماهیت اصلی سیاست خارجی ایران همچنان ایدیولوژیک بوده و رویکرد عمل گرایانه در سیاست خارجی ناشی از وجود منافع متعارض در نظام بین الملل و نیز محدودیت های ناشی از منابع قدرت ملی بر اساس نگاه تاکتیکی و نه راهبردی قابل توجیه است. این تحقیق با کاربست نظریه ریالیسم نیوکلاسیک به عنوان چارچوب نظری، به بررسی نسبت ایدیولوژی و عمل گرایی در رفتار سیاست خارجی ایران در چارچوب یک الگوی تعاملی سه جانبه مشتمل بر عوامل سطح داخل همچون منافع ملی و هنجارها و نیز ماهیت و ساختار نظام بین الملل می پردازد.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، عمل گرایی، راهبرد، تاکتیک، رئالیسم نئوکلاسیک
  • مصطفی قاسمی*، محمدعلی بصیری، عنایت الله یزدانی صفحات 35-66

    جمهوری اسلامی ایران و اخوان المسلمین سه سطح از روابط در قالب جنبش- جنبش، دولت- جنبش و دولت- دولت را پشت سر گذاشته اند. با اینکه تصور می شد اخوان المسلمین بعد از به قدرت رسیدن، روابط خوبی با جمهوری اسلامی برقرار کند، اما در پرونده های منطقه ای در مقابل سیاست های جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت. بسیاری از مجامع سیاسی و آکادمیک ایران با تاکید بر این مرحله و با استناد به تحولات این دوره از روابط، تغییر راهبرد حمایت از اخوان لمسلمین در جهان اهل سنت را توصیه می کنند.این مقاله با روش کتابخانه ای و با رویکردی توصیفی تحلیلی، در پی پاسخ به این سوال است که مطلوب ترین سطح روابط جمهوری اسلامی با اخوان المسلمین در کدام سطح و در قالب چه راهبردی باید تعریف و ادمه یابد؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که به دلیل ایدیولوژیک بودن نظام سیاسی برآمده از جنبش شیعی در ایران و جنبش سنی اخوان المسلمین و رقابت ها و اصطکاک های مترتب بر آن، مطلوبترین سطح روابط جمهوری اسلامی با اخوان المسلمین باید در سطح "دولت- جنبش" و در قالب راهبرد "امتناع دولت، استمرار نهضت" تعریف و پیگیری شود.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، اخوان المسلمین مصر، روابط دولت-دولت، روابط دولت-جنبش، راهبرد
  • علی باقری دولت ابادی* صفحات 67-92
    پیروزی انقلاب اسلامی ایران بازتاب های گسترده ای در منطقه و جهان به همراه داشت.علی رغم اینکه بیشترین تاثیر انقلاب اسلامی در سطح منطقه و همسایگان ایران اتفاق افتاد، شواهد گویای آن است که میزان اثرگذاری انقلاب ایران بر کشورهای آسیای میانه محدود بوده است. این درحالی است که مردمان این منطقه همگی مسلمان بوده و برخی به لحاظ زبانی و برخی به لحاظ تاریخی یا قومی اشتراکاتی با ایران دارند. این پژوهش به دنبال پاسخگویی به این سوال است که چرا انقلاب اسلامی نتوانست تاثیر چشمگیری در این منطقه داشته باشد؟ فرضیه پژوهش به وجود مشکلاتی در ساختار سیاسی کشورهای آسیای میانه برای پذیرش انقلاب و نیز مشکلاتی در داخل ایران برای صدور انقلاب اشاره دارد. برای این منظور از روش علی و نظریه پخش استفاده شده و یافته های پژوهش نشان می دهد وجود مشکلاتی در مبدا و مقصد پخش از جمله عدم توجه مناسب ایران به منطقه، رویکرد عمل گرایانه سیاست خارجی ایران، وجود دولت های اقتدارگرا در منطقه، وجود رقبای منطقه ای و فرامنطقه ای مهم ترین دلایل ناکامی ایران در صدور انقلاب به این منطقه بوده است.
    کلیدواژگان: بازتاب انقلاب اسلامی، نظریه پخش، ایران، آسیای میانه، صدور انقلاب
  • سید حسن میرفخرائی*، خدائی مصطفی صفحات 93-124

    به دلیل رویکرد جمهوری اسلامی ایران در مقابل غرب و بویژه ایالات متحده آمریکا، ایران به عنوان بازیگری تهدیدساز شناخته شده و جایگاه مهمی در رویکرد امنیتی ناتو پیدا نموده است. نگرانی ناتو از گسترش نفوذ ایران در حوزه عربی که مصادیق آن را نفوذ در عراق، لبنان، سوریه، یمن و فلسطین اعلام می کنند، منجر به اتخاذ سیاست هایی از جمله گسترش ناتو به سوی اروپای شرقی، آسیای مرکزی و قفقاز و همکاری های نزدیک امنیتی، اطلاعاتی و اقتصادی با کشورهای عربی حاشیه خیلج فارس شده است. این مقاله می کوشد تا با استفاده از روش تحلیلی   توصیفی به این سوال پاسخ گوید که رویکرد ناتو برای مقابله با نقش جمهوری اسلامی ایران در منطقه خاورمیانه چیست؟ یافته های تحقیق حاکی از آن است که گسترش ناتو به شرق، ضمن داشتن تاثیرات منفی بر روابط ایران با اتحادیه اروپا، جمهوری های آسیای مرکزی و قفقاز و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس؛ باعث فشار بیشتر غرب و در راس آن ایالات متحده آمریکا به ایران خواهد گردید. ناتو با هدف کنترل استراتژیک ایران از طریق سیطره بر مسیر عبور انرژی و حمل و نقل و کنترل تحرکات قومی، سیاسی و ایدیولوژیکی سعی در کاهش نقش و نفوذ ایران در منطقه دارد.

    کلیدواژگان: مفهوم نوین راهبردی ناتو، شورای همکاری خلیج فارس، ایدئولوژی، نقش منطقه ای ایران، امنیت منطقه ای
  • هادی ابراهیمی کیاپی*، کمال زارعی صفحات 125-154

    قفقاز جنوبی از جمله حوزه هایی می باشد که با پایان جنگ سرد و بحران های ناشی از تحولات ژیوپلیتیک و ژیواستراتژیک بویژه پس از فروپاشی شوروی، رقابت ها و چانه زنی قدرت های بزرگ منطقه ای و فرامنطقه ای را شاهد است. طی سال های اخیر حضور رژیم صهیونیستی به عنوان یکی از قدرت های فرامنطقه ای در قفقاز جنوبی به عنوان منطقه پیرامونی جمهوری اسلامی ایران و همکاری استراتژیک آن با کشورهای منطقه و نیز ادامه گسترش حوزه همکاری ها و برنامه های راهبردی با آنها، چالشی جدی برای منافع حیاتی کشورمان ایجاد کرده است.   تداوم این حضور؛ تقابل آشکاری را در حوزه های مختلف سیاسی، امنیتی، اقتصادی و فرهنگی رقم زده است که به تناسب بروز و ظهور میزان و سطح همکاری ها و خصومت های باطنی دولت های منطقه، در صورت عدم مراقبت دولت های حاکم منطقه می تواند جرقه یک درگیری را نیز موجب شود. این پژوهش مبتنی بر رویکرد استدلالی و روش تحقیقی آن نیز توصیفی - تحلیلی است.

    کلیدواژگان: همگرایی، برند رسانه، تلویزیون خبری، صداوسیما، بلوک رسانه ای
  • علی اکبر اسدی* صفحات 155-186

    این مقاله در پی بررسی مساله استقلال کردستان عراق از منظر منافع و راهبرد بازیگران اثرگذار با بهره گیری از رویکرد تحلیل بازیگر و روش مکتور است. پرسش اصلی این است که در خصوص مساله استقلال کردی در عراق چه  همگرایی ها و هم پوشانی هایی در منافع و راهبردهای بازیگران کلیدی وجود دارد و این وضعیت به چه نحوی استقلال کردی را متاثر می سازد؟ در روش مکتور به تحلیل روابط بین بازیگران و ارزیابی روابط بین بازیگران و راهبردها پرداخته می شود. در این مقاله ابتدا بازیگران و راهبردهای اصلی در مساله استقلال کردی شامل 11 بازیگر اصلی و 14 راهبرد کلیدی شناسایی شد و سپس نمودارها و گراف های تولیده شده مورد تحلیل قرار گرفت. مهمترین نتایج بدست آمده در خصوص مساله استقلال کردستان شامل اثرگذارترین و اثرپذیرترین بازیگران، رقابت پذیری بازیگران در مساله استقلال کردی؛ و بیشترین حساسیت و میزان همگرایی و واگرایی بازیگران درباره راهبردهاست. نتیجه مهم اینکه حساسیت بازیگران اثرگذار و اجماع نسبی در مخالفت با تشکیل دولت کردی، تجزیه عراق و نگرانی از شکل گیری کردستان بزرگ و تشدید بی ثباتی و وخامت امنیت منطقه ای در روند شکل گیری دولت کردی به مفهوم وجود موانع جدی در مقابل کردهای عراق است.

    کلیدواژگان: تحلیل بازیگر، روش مکتور، کردستان عراق، پژوهشهای راهبردی، عراق
  • محمد رادمرد*، جواد حق گو صفحات 187-216

    گفتمان کهن سلطنت برای بیش از هزار سال بر عرصه سیاسی ایران استیلا داشت. در این گفتمان شاه ظل الله به عنوان دال مرکزی است؛ آزادی جایگاهی ندارد و مفهوم عدالت نیز مبتنی بر شخص شاه است. اما در عصر پیشامشروطه بتدریج ضد گفتمان کهن سلطنت در ایران شکل می گیرد. بر این اساس سوال پژوهش این است: چه زمینه هایی باعث فروپاشی گفتمان کهن سلطنت (و به طور خاص دال تهی آزادی و دال شناور عدالت) و صورتبندی آنها در قالب گفتمان مشروطه شد؟ این مقاله در پی آن است تا نشان دهد که  بروز بحران و بی نظمی عمومی در ایران عصر قاجار از یک طرف و آشنایی ایرانیان با گفتمان مشروطیت در غرب و وقته گفتمانی آن چون عدالت و آزادی، زمینه حاشیه رفتن گفتمان کهن سلطنت و طرد معانی پیشین عدالت و آزادی به حوزه گفتمانگی شد. برای دستیابی به این مهم این مقاله از روش شناسی گفتمان لاکلا و موفه بهره می برد.

    کلیدواژگان: گفتمان کهن سلطنت، گفتمان مشروطه، آزادی، عدالت، شاه ظل الله
  • حمید سعیدی جوادی*، علی اکبر امینی صفحات 217-250
    شیخ اسماعیل محلاتی که به عالمی نواندیش در حوزه نجف مشهور بود با آغاز جنبش مشروطه خواهی و بعد از استقرار آن در ایران به همراه سایر علمای برجسته آن حوزه مانند آخوند خراسانی، مازندرانی، نایینی و طهرانی به حمایت و دفاع از مشروطه برخاست. او همزمان با دایر بودن مجلس دوره اول و حدود یک سال قبل از کتاب تنبیه الامه و تنزیه المله نایینی، رساله ای با عنوان «لیالی المربوطه فی وجوب المشروطه» نوشت که تمامی آن در دفاع از مشروطه و در پاسخ به مخالفان شرعی آن بود. دغدغه اصلی شیخ اسماعیل محلاتی چگونگی از بین بردن نظام استبدادی سپس مهار کردن و نظارت بر عملکرد حکومت بود. گفتمان اندیشه سیاسی محلاتی در این رساله حول سه محور اساسی شکل گرفته است: تحدید قدرت، قدرت ملت و دیانت و عقلانیت هر یک از مولفه های سه گانه فوق دارای عناصری می باشند که از ترکیب و هم پوشانی آنها با یکدیگر می توان به ماهیت و ذات هر مولفه پی برد. در مجموع این مولفه ها دارای یازده عنصر اساسی می باشند. این مقاله با رویکرد تاریخی وتحلیلی در تلاش است تا وجوه مختلف اندیشه های سیاسی محلاتی را در دفاع از جنبش مشروطه خواهی ایران تبیین نماید.
    کلیدواژگان: نواندیشی دینی، مشروطه خواهی، دیانت، عقلانیت، محلاتی
|
  • Mohammad Mahmoodikia, MohammadReza Dehshiri * Pages 9-34

    This research attempts to answer this questions that what is the ratio between ideology and pragmatism in the Iran's Foreign Policy? And, which of this is more authentic in the foreign policy of the Islamic Republic of Iran? The result showed that although in many countries values and ideologies are influential in some way in the practice of foreign policy, these values and ideologies ​​have a significant contribution to the policy and implementation of the foreign policy of Iran. In fact, despite the prevailing view that Iran's foreign policy is a pragmatic policy, the main hypothesis of this study is that the essence of Iran's foreign policy is ideological and the pragmatic approach to foreign policy -is based on the existence of conflicting interests in the international system and the constraints in national power sources- can be comprehend based on a tactical approach rather than strategic approach. This research with using a descriptive analytical method and library resources seek to examine the ratio of ideology and pragmatism in Iran's foreign policy behavior in the framework of a triple interactive model including national interests, ideological preferences, and the nature and structure of the international system.

    Keywords: foreign policy, Ideology, Strategy, Tactic, neoclassical realism
  • Mostafa Ghasemi *, MohammadAli Basiri, Enayatollah Yazdani Pages 35-66

    The Islamic Republic of Iran has experienced three levels of movement-movement, government-movement, and government-government relationship with Muslim Brotherhood. Although it is believed that Muslim Brotherhood have established good relationships with the Islamic Republic after its coming into power, but in the regional affairs stood against the policies of Islamic Republic of Iran. Many political and academic societies of Iran, with emphasizing on the development of relations, recommend a change in the strategy of supporting Muslim Brotherhood in Sunni world. The present paper uses library method along with a descriptive-analytical approach in order to answer the question that: at which level should the most suitable level of relations and Strategy between Islamic Republic and the Muslim Brotherhood be defined? Here is the research finding Findings show that due to the ideological nature of the political system resulting from the Shiite movement in Iran and the Sunni movement of the Muslim Brotherhood and its rivalries and frictions, the most desirable level of relations between the Islamic Republic and the Muslim Brotherhood should be defined and pursued at the "government-movement" level" and based on the "state refusal, movement continuation" strategy.

    Keywords: Islamic Republic of Iran, Egyptian Muslim Brotherhood, Government-government relations, Government-movement relations, Strategy
  • Ali Bagheri Dolatabadi * Pages 67-92
    The victory of the Islamic Revolution of Iran has had widespread reflections in the region and in the world. Despite the fact that the greatest impact of the Islamic Revolution took place in the region and in Iran's neighbors, some evidence implying that the extent of the impact of the Iranian revolution on Central Asia countries has been limited. This research seeks to answer the question why the Islamic Revolution failed to have an outstanding effect on the region? The hypothesis of the research points to the existence of problems in the political structure of the Central Asian countries in accepting the revolution, as well as the problems inside Iran to export the revolution. For this purpose, causative method and diffusion theory have been used. The findings of the research show that Some problems in the Origin and destination of the diffusion, including the lack of proper attention of Iran to the region of Central Asia, the pragmatic approach of Iran's foreign policy, the existence of authoritarian governments in the above region, the existence of regional and transnational rivals and etc. have been the most important reasons for Iran's failure to export its revolution to the central Asian countries.
    Keywords: Reflections of the Islamic Revolution, Diffusion Theory, Iran, Central Asia, Export of Revolution
  • Seyed Hassan Mirfakhraei *, Mostafa Khodaei Pages 93-124

    Due to the Islamic Republic of Iran's approach to the West, and especially to the United States, Iran has been recognized as a threatening actor and has found an important place in NATO's security approach. NATO's concern over Iran's growing influence in the Arab world, as exemplified by its influence in Iraq, Lebanon, Syria, Yemen and Palestine, has led to policies such as NATO's expansion into Eastern Europe, Central Asia and the Caucasus, and close security and intelligence and economic cooperation with the Arab countries and the fringe of the Persian Gulf countries. This article tries to answer this question: "What is NATO's approach to confronting the role of the Islamic Republic of Iran in the Middle East?" by using an analytical-descriptive method. The findings show that NATO's expansion to the east, while having a negative impact on Iran's relations with the European Union, the Central Asian and Caucasus republics and the Gulf Cooperation Council, will make West, and the United States  put more pressure on Iran. NATO seeks to reduce Iran's role and influence in the region with strategically controlling controlling energy and transportation routes and controlling ethnic, political and ideological movements.

    Keywords: New strategic concept of NATO, Gulf Cooperation Council, Ideology, Iran's regional influence, Regional Security
  • Hadi Ebrahimi Kiapei *, Kamal Zarei Pages 125-154

    The South Caucasus is one of the areas where, since the end of the Cold War, and the crises caused by geopolitical and geostrategic developments, especially after the collapse of the Soviet Union, there have been rivalries and bargaining of major regional and sub-regional powers. In recent years, The presence of the Zionist regime as one of the supranational powers in the South Caucasus as the periphery of the Islamic Republic of Iran and its strategic partnership with the countries of the region, and the further expansion of the field of cooperation and strategic plans with them, has created a serious challenge to our country's vital interests. The continuation of this presence has brought about a clear opposition in various political, security, economic and cultural spheres, which, in proportion to the emergence and level of cooperation and hostilities of the states of the region, in the absence of the maintenance of the ruling states of the region could spark a conflict Cause. The methodology of this research is based on an argumentative approach and its research methodology has a descriptive-analytic character.

    Keywords: Convergence, media brand, news TV, audio, video, media block
  • AliAkbar Asadi * Pages 155-186

    The present article seeks to explain the Iraqi Kurdistan independence from the perspective of the interests and strategy of the effective actors, and utilizes the Actor Analysis Approach and MACTOR method. In this regard the main question is: what is the main convergences between interests and strategies of the main actors in Iraqi Kurdistan, and this circumstances how affects Kurdish independence? MACTOR method explicitly analyzes the relationships between actors and evaluates the relationships between actors and strategies. The main actors and strategies - including 11 main actors and 14 key strategies- were identified and then graphs were analyzed. The most important results regarding the Kurdistan independence are: the most influential actors in the subject; the actors competitiveness in the Kurdish independence; the most sensitive strategies; and the degree of convergence and divergence of actors regarding the strategies under consideration. The important result is that the sensitivity of the key actors and their relative consensus to disagree about establishment of Kurdish state and disintegration of Iraq and  also concerns about creation of great Kurdistan state and as a result Increasing instability and Insecurity in the region, means that there are serious obstacles to ahead of Iraqi  Kurds.

    Keywords: actor analysis, MACTOR method, Iraqi Kurdistan, strategic researches, Iraq
  • Mohamad Radmard *, Javad Haghgoo Pages 187-216

    The classical discourse of the monarchy dominated the political arena of Iran for more than a thousand years. In this discourse, the king is a Nodal point, freedom is not a place, and the concept of justice is also based on the king's personality. But in the pre constitutional era, the anti-discourse of the monarchy is gradually taking shape in Iran. Accordingly, the question to be discussed in this study is: What contributed to the collapse of the classical discourse of monarchy and the formulation of constitutional discourse? This article seeks to show that the general crisis and disorder in Qajar Iran on the one hand and the familiarity of Iranians with the Constitutionalist discourse in the West and the moments of its discourse, such as justice and freedom, the field of marginalization of the classical discourse of monarchy and the rejection of the earlier meanings of justice and caused freedom. To achieve this, this article uses the methodology of the discourses of Laclau and Mouffe.

    Keywords: classical discourse of monarchy, constitutional discourse, Freedom, justice, King
  • Hamid Saeedijavadi *, Aliakbar Amini Pages 217-250
    Sheikh Ismail Mahallati, known as a modernist scholar in Najaf, supported and defended the constitution with the beginning of the constitutional movement and after its establishment in Iran, along with other prominent scholars of that seminary, such as Akhund Khorasani, Mazandarani, Naeini and Tehrani. Coinciding with the establishment of the first term parliament and about a year before of Naini's book "Tanbih-al-ummah and Tanzih-al-mellah", he wrote a treatise entitled "Leali al-Marbutah in the Necessity of the Constitution", all of which was in defense of the Constitution and in response to its religious opponents. Sheikh Ismail Mahallati's main concern was how to overthrow the authoritarian regime and then control and monitor the government's performance. The discourse of local political thought in this treatise is formed around three basic axes: limiting the power, power of the nation and religion and rationality. Each of the above three components have elements that can be combined to overlap the nature of each component. In total, these components have eleven basic elements. With a historical and analytical approach, this article seeks to explain various aspects of neighborhood political thought in defense of the Iranian constitutional movement.
    Keywords: Religious renewal, constitutionalism, power constraint, power of the nation, religion, rationality