فهرست مطالب

نشریه رستنیها
سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 59، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهره کریمی صفحات 1-13

    گونه های تیره راش از عناصر اصلی جنگل های پهن برگ شمال ایران می باشند. اندازه بزرگ و ارزش تجاری چوب درختان آن باعث شده تا از نظر اقتصادی، استفاده از الوار این گیاهان مورد توجه قرار گیرد. علیرغم اهمیت اقتصادی، بررسی اجمالی در مورد مطالعه سیستماتیک تیره نشان داده که تفاسیر متفاوتی از محققان مختلف در مورد گونه های تیره راش به علت تنوع زیاد ریخت شناسی و وجود دورگه های احتمالی، وجود دارد. لذا هدف از این مطالعه، بررسی صفات خاص چوب گونه های تیره مذکور و تفسیر ارتباطات تاکسونومیکی و اکولوژیکی بین گونه های موجود در ایران است. به این منظور، تعداد 18 صفت کمی و کیفی از چوب آن ها بررسی گردید و تحلیل خوشه ای براساس فاصله اقلیدسی و رسته بندی مبتنی بر ساختار کواریانس صفات انجام شد. نتایج تحلیل رسته بندی با تحلیل خوشه ای منطبق بود. نتایج این تحقیق نشان داد صفات تشریحی چوب مانند شکل، اندازه عناصر آوندی، فیبر، تراکیید، دوایر سالیانه رشد، تخلخل و آرایش آوندی و گروه بندی آوندها، نوع حاشیه و دهانه آوندها و آرایش پیت های آوندی و شکل آن ها و همچنین تراکم چوب از گونه ای به گونه دیگر متفاوت بود. این یافته ها ضمن قابل استفاده بودن برای شناسایی گونه ها، نشان داد تفاوت و یا شباهت های بین گونه ها به محیط اکولوژیکی و شرایط رویشگاه آن ها بستگی دارد.

    کلیدواژگان: آوند، بلوط، تحلیل رسته بندی، تحلیل خوشه ای، لان
  • زهرا مهری*، سید اکبر خداپرست، علی اعلمی، صدیقه موسی نژاد صفحات 14-26

    گونهAthelia rolfsii ، یک قارچ بیماری زای خاک زی با پراکنش جهانی است که به عنوان عامل بیماری پوسیدگی سفید ریشه در بسیاری از گیاهان زراعی و باغی شناخته می شود. به منظور بررسی تنوع ژنتیکی این قارچ، تعداد 90 جدایه، از سه استان گیلان، مازندران و گلستان جمع آوری و جداسازی شدند و سپس با استفاده از گروه های سازگار میسلیومی (MCG) و دو نشانگر مولکولی ISSR و SCoT مورد مطالعه قرار گرفتند. در این بررسی، نه گروه سازگار میسلیومی شناسایی شد. گروه سازگار میسلیومی MCG3 (با 36 عضو) دارای بیش ترین فراوانی از نظر تعداد جدایه و متنوع ترین گروه از لحاظ دامنه میزبانی (با آلودگی هشت گونه گیاهی میزبان) بود. همچنین، این گروه تنها گروهی بود که از نمونه های هر سه استان جداسازی شده است. دندروگرام حاصل از تجزیه خوشه ای آغازگرهایISSR ، جدایه ها را در سطح تشابه 57% به چهار گروه تقسیم کرد. دندروگرام حاصل از تجزیه خوشه ای آغازگرهایSCoT ، جدایه ها را در سطح تشابه 59% در سه گروه قرار داد. نتایج حاصل از تجزیه به مختصات اصلی نیز این گروه بندی ها را تایید کرد. براساس نتایج هر دو نشانگر، جدایه های استان گلستان (به جز دو جدایه) از جدایه های گیلان و مازندران تفکیک شدند. قرار گرفتن این دو جدایه در یک کلاستر جداگانه در کنار جدایه های گیلان و مازندران، با نتایج حاصل از گروه بندی MCG مطابقت داشت. نتایج این بررسی نشان داد که این دو نوع نشانگر، توانایی تفکیک جدایه ها را براساس مناطق جغرافیایی دارا می باشند.

    کلیدواژگان: پوسیدگی سفید، نشانگر مولکولی، ISSR، MCG، SCoT
  • امین علیدادی، مژگان کوثری، غلامرضا صالحی جوزانی، ابراهیم کریمی، محمد جوان نیکخواه*، سعدی کرمی صفحات 27-37

    تحقیق حاضر با هدف جداسازی و شناسایی گونه های قارچی موجود در ریزوسفر درختان بلوط در جنگل های زاگرس استان ایلام انجام شد. برای این منظور، نمونه برداری از خاک ریزوسفر درختان بلوط در مناطق مختلف جنگل های زاگرس در استان ایلام طی سال های 94-1393 صورت پذیرفت. رقت های مختلفی از سوسپانسیون خاک تهیه و روی محیط‎کشت های عصاره مالت-آگار (MEA)، سیب زمینی-دکستروز-آگار (PDA) و عصاره آب-آگار (WA 2%) پخش گردید. خالص سازی جدایه ها با استفاده از روش نوک ریسه روی محیط کشت غذایی PDA انجام شد. ابتدا جدایه ها با استفاده از ویژگی های ریخت شناختی شناسایی شدند. سپس، به منظور تایید شناسایی ریخت شناختی و تعیین جایگاه تاکسونومیکی جدایه ها، شناسایی مولکولی و آنالیزهای فیلوژنتیکی با استفاده از ترادف های نوکلیوتیدی ناحیه ITS-rDNA صورت پذیرفت. در نهایت، براساس مطالعات ریخت شناختی و مولکولی، سه گونه شامل Mortierella alpina،Penicillago nodositataو Trichocladium jilongensis شناسایی شدند که در تحقیق حاضر به عنوان آرایه های جدید برای فلور قارچی ایران توصیف می شوند.

    کلیدواژگان: تاکسونومی، ریخت‎شناسی، Mortierella alpina، Penicillago nodositata، Trichocladium jilongensis
  • سیده سمیرا امینی نسب، آرمان محمودی اطاقوری، احسان نظیفی* صفحات 38-48

    بارهنگ کبیر (Plantago major) و بارهنگ سرنیزه ای (P. lanceolata) گونه های فراوان جنس بارهنگ در شمال ایران بوده که به عنوان گونه های دارویی با ارزش شناخته می شوند. در این پژوهش، جمعیت های این دو گونه از مناطق شمالی کشور شامل ساری، زیارت، ماسوله و شوراب جمع آوری و تعدادی از صفات کمی و کیفی دانه های گرده آن ها با استفاده از تصاویر تهیه شده از میکروسکوپ الکترونی نگاره بررسی و مقایسه شدند. ریخت شناسی دانه گرده نشان داد که اگرچه هر دو گونه دارای دانه های گرده منفرد با اندازه کوچک و اغلب کروی کشیده، منافذ پراکنده در سطح دانه گرده و تزیینات سطحی برآمده و دانه دانه دار بودند؛ اما ساختار منفذ آن ها متفاوت بوده به طوری که P. lanceolata دارای دانه های گرده بزرگ تر و منافذ بیش تری بود. منافذ دانه های گرده P. lanceolata کوچک تر و دارای حلقه و درپوش کامل بودند، در حالی که منافذ دانه های گرده P. major بزرگ تر و فاقد حلقه بوده و درپوش کامل در همه موارد وجود نداشت. به نظر می رسد که ساختار منفذ می تواند صفتی کلیدی در مطالعات گرده شناسی این گونه ها و جنس بارهنگ باشد. نتایج تحقیق حاضر پیشنهاد می کند که داده های گرده شناسی می تواند به شناسایی این گونه ها و به رده بندی و تاکسونومی جنس بارهنگ کمک نماید.

    کلیدواژگان: بارهنگ، تاکسونومی، ریخت شناسی دانه گرده، ساختار منفذ، میکروسکوپ الکترونی نگاره
  • هادی مهرمرادی، صمد جمالی*، حمیدرضا پوریان صفحات 49-64

    در راستای شناسایی قارچ های بیمارگر حشرات (انتوموپاتوژن ها)، از خاک های زراعی و غیرزراعی استان کرمانشاه نمونه برداری صورت گرفت. در مجموع، 41 نمونه خاک از عمق 15-5 سانتی متری خاک از 14 شهرستان استان کرمانشاه جمع آوری گردید. در نهایت، 114 جدایه قارچی از خاک های مختلف جداسازی شد که بیش ترین جدایه ها به ترتیب از خاک های جنگل، مزرعه، مرتع و باغ به دست آمد. با استفاده از ابزار جستجوی BLAST، توالی های آی.تی.اس. دی.ان.ای. ریبوزومی به دست آمده با سایر آرایه های معتبر مستخرج از بانک ژن مقایسه گردید. در نهایت، گونه های Aspergillus nomius*، Fusarium oxysporum، F. equiseti،Fusarium sp.  ، Penicillium solitum،P. sizovae*  Penicillium sp.، Alternaria chlamydosporigena،Meyerozyma guilliermondii ،Paramyrothecium roridum ، Chaetomium elatum،Beauveria bassiana ، B. pseudobassiana* وB. tenella*  شناسایی شدند. گونه های ستاره دار نخستین بار برای فلور قارچی ایران گزارش می شوند.

    کلیدواژگان: تاکسونومی، توالی ناحیه نسخه برداری شده داخلی دی، ان، ای، ریبوزومی، قارچ بیمارگر حشرات، کنترل بیولوژیک
  • دلارام دلشاد، رضا مستوفی زاده قلمفرسا * صفحات 65-78

    اعضای متعلق به جنس  Penicillium دارای پراکنش وسیعی در سراسر جهان بوده و در حال حاضر دارای 359 گونه قابل قبول در 25 گروه بوده که تاثیر اقتصادی قابل توجهی دارند. از مهم ترین مواد غذایی که پردازه فعالیت گونه های این جنس هستند می توان از نان، به عنوان عامل فساد میکروبی و مرکبات، به عنوان عامل پوسیدگی پس از برداشت، نام برد. در این مطالعه، نمونه هایی از میوه های مرکبات آلوده (پرتقال، نارنگی، نارنج، لیموشیرین، لیموخارگی، لیموترش شیرازی، ترنج، گریپ فروت، بکرایی و پورنج) و همچنین انواع نان گندم آلوده گردآوری شد. شناسایی گونه ها براساس ویژگی ریخت شناختی شامل خصوصیات میکروسکوپی (شکل، تزیینات، طول و عرض کنیدیوم، طول فیالیدها و متولا، تزیینات و عرض کنیدیوفور و نحوه انشعاب کنیدیوفورها) و خصوصیات ماکروسکوپی (شامل رشد شعاعی پرگنه، رنگ سطح و پشت پرگنه، ترشحات پرگنه، بافت پرگنه و میزان هاگ زایی) انجام شد. در نهایت، 10 گونه براساس خصوصیات ریخت شناختی شناسایی شد. این آرایه ها شامل چهار گونه Penicillium italicum، P. ulaiense، P. digitatum وP.discolor از میوه های مرکبات و شش گونه P. chrysogenum، P. atramentosum ، P. polonicum،P. roqueforti ، P. citrinumوP.oxalicum  از نان های آلوده بود. از این میان، گونه های P. ulaiense، P.discolorوP. atramentosumبرای نخستینبار از ایران گزارش می شوند و این نخستین گزارش از جداسازی و بیماری زایی P.discolorاز میوه مرکبات در دنیا است.

    کلیدواژگان: آسکومیکوتا، بیماری های انباری، فساد میکروبی، مرکبات، نان
  • زهرا یوسفوند، صمد جمالی*، هادی خاطری صفحات 79-95

    به منظور شناسایی قارچ های متحمل به گرما و گرمادوست، طی سال های 98-1396، نمونه برداری از خاک، کمپوست ضایعات شهری و کمپوست قارچ خوراکی در شهرستان های استان کرمانشاه (ماهیدشت، هرسین، کرند، اسلام آباد، قصر شیرین، سرپل ذهاب، جوانرود و گیلانغرب) انجام شد. جداسازی این قارچ ها از خاک و کمپوست به روش سری رقت روی محیط کشت عصاره سیب زمینی-دکستروز-آگار در دمای 45 و 50 درجه سلسیوس انجام شد. در مجموع، 24 جدایه قارچ متحمل به گرما و گرمادوست به دست آمد. شناسایی اولیه جدایه ها براساس ویژگی های رشدی و ریخت شناسی و با استفاده از کلیدهای تاکسونومیکی معتبر صورت گرفت. برای شناسایی مولکولی، دی.ان.ای.، جدایه ها با استفاده از کیت خالص سازی دی.ان.ای. ژنومی استخراج و ناحیه ITS rDNA (ITS1-5.8S-ITS2) با استفاده از آغازگرهای عمومی ITS1و ITS4تکثیر شد. قطعات 700–500 جفت بازی به دست آمده از واکنش زنجیره ای پلیمراز، خالص سازی، توالی یابی و ویرایش شده و در بانک ژن ثبت شدند. با استفاده از ابزار جستجوی BLAST، توالی های ITS rDNA به دست آمده در این بررسی با سایر آرایه های معتبر مستخرج از بانک ژن مقایسه شد. در نهایت نه گونه شامل: Aspergilus fumigatus، A. nidulans، A. niger، A. terrus،Melanocarpus albomyces*، Malbranchea cinnamomea*، Thermomyces dupontii*، Th. lanuginosus* و Thielavia arenaria*شناسایی شد که گونه های ستاره دار برای فلور قارچی ایران جدید می باشند. فراوانی قارچ های گرمادوست در کمپوست ضایعات شهری بیش تر از خاک بود و گونه های آسپرژیلوس فراوان ترین قارچ های شناسایی شده در این تحقیق بودند.

    کلیدواژگان: ریخت شناسی، نواحی رونویسی شده داخلی، فیلوژنی، Sordariales، Onygenales
  • زینب حیدریان، مهدی ارزنلو*، عبدالله احمدپور صفحات 96-108

    در راستای تاکسونومی گونه های جنس های Exserohilum و Pyrenophora، نمونه های برگی آلوده گیاهی طی سال های 94-1392 از استان های مختلف کشور (آذربایجان غربی و شرقی، مازندران، گیلان، اصفهان و خوزستان) جمع آوری گردید. تعداد 48 جدایه از جنس های Exserohilum (26 جدایه) و Pyrenophora (22 جدایه) از گونه های مختلف گیاهی جداسازی گردید. جدایه ها براساس ویژگی های ریخت شناختی و توالی یابی ناحیه rDNA ITS1-5.8S-ITS2 و ژن GPDH (Glyceraldehyde-3-phosphatedehydrogenase) شناسایی شدند. براساس داده های ریخت شناختی و مولکولی، چهار گونه از جنس Exserohilum شامل E. monoceras (سه جدایه)، E. oryzicola (پنج جدایه)، E. rostratum (12 جدایه)، E. turcicum (شش جدایه) و سه گونه از جنس Pyrenophora شامل P. graminea (19 جدایه)، P.dictyoides (یک جدایه) و P. lolii (دو جدایه) شناسایی شدند. گزارش گونه E. oryzicola برای مایکوبویتای ایران جدید می باشد. شرح کامل به همراه تصاویر برای گونه جدید و همچنین میزبان های جدید برای دو گونه E. rostratumوP. loliiمعرفی می گردد.

    کلیدواژگان: تاکسونومی، ریخت شناسی، فیلوژنی، ITS، GPDH
  • عطیه نژادفلاطوری*، سپیده حاتمی، حسین ترابی، فرخ دین قزلی، منصور سارانی صفحات 109-120

    در تحقیق حاضر، برخی نکات آرایه شناختی و ریخت شناختی درباره جنس تاج خروس (تیره تاج خروسیان) در ایران ارایه شده است. به این منظور، بیش از 400 نمونه و منابع بسیاری در این زمینه بررسی و 17 آرایه مورد شناسایی قرار گرفت. اطلاعاتی درباره نام گذاری (نام های صحیح، مترادف های اصلی و تیپ ها)، صفات ریخت شناسی اصلی و کلید شناسایی گونه ها و همچنین آرایه های فروگونه ای تهیه گردید. به علاوه، تصاویری از گل آذین، میوه و گلپوش های تمام آرایه های موجود در ایران ارایه شد و انتشار این جنس در ایران نیز به طور مختصر مورد بحث قرار گرفت. در این بررسی، تلاش گردیده تا با ارایه تصاویر واضح از گل آذین و میوه های آرایه های جنس تاج خروس در ایران، ابهاماتی که تا کنون در شرح این آرایه ها وجود داشته برطرف و با ارایه کلید شناسایی براساس این صفات، تشخیص این آرایه ها آسان تر گردد.

    کلیدواژگان: آرایه شناسی، تاج خروسیان، ریخت شناسی، فلور ایران، نام گذاری
  • سمیرا کریم زاده، خلیل بردی فتوحی فر* صفحات 121-140

    به منظور شناسایی قارچ های همراه با علایم لکه برگی، طی فصول بهار و تابستان 1397، از مزارع، باغ ها و رویشگاه های طبیعی مناطق مختلف استان چهارمحال و بختیاری بازدید به عمل آمد و از گیاهان خود رو و دارای علایم لکه برگی نمونه برداری انجام گرفت. پس از جداسازی و خالص سازی، شناسایی ریخت شناختی و مولکولی آرایه ها با استفاده از توالی یابی نوکلیوتیدی یک یا چند ناحیه ژنومی (بسته به جنس مورد مطالعه) انجام گرفت. براساس تلفیق داده های حاصل، در نهایت، 11 گونه قارچی متعلق به نه جنس مختلف شامل Calophoma complanata، Colletotrichum lini، Didymella pisi، Fusarium acuminatum، F. equiseti، Gnomoniopsis idaeicola، Nothophoma gossypiicola، Petriella sordida، Pyrenophora seminiperda، Sporormiella intermedia و S. similis از میزبان های گیاهی جدید شناسایی و معرفی می شوند. در تحقیق حاضر، از میان آرایه های شناسایی شده، چهار گونه C. complanata از Falcaria vulgaris، N. gossypiicola ازEuphorbia helioscopia، S. intermedia ازMentha pulegium و S. similis از Euphorbia helioscopia برای بیوتای قارچی ایران جدید هستند.

    کلیدواژگان: بیماری، تنوع زیستی، تاکسونومی، ریخت شناسی، فیلوژنی
|
  • Zohreh Karimi * Pages 1-13

    Different species of the Fagaceae family are the principal components of the broad-leaved forests in North of Iran. Because of the large size of trees and their commercial value of the wood, they are considered to be economically important for use as lumber. Despite its economic importance, a review of the systematic studies of this familyshows that, several species have been interpreted differently by various authors due to high variations in morphology and the existence of probable hybrids. The objectives of this study are to elucidate specific characteristics of the wood of the family to obtain evidence regarding taxonomical and ecological relationships among the species occurring in the area. For this purpose, 18 quantitative and qualitative characters from wood were surveyed. Cluster analysis and principal components analysis (PCA) were performed based on Euclidean distance and covariance characteristics, respectively. PCA obtained the same result of the cluster analysis. Results showed that, wood characteristics such as shape and size of vessel elements and fiber and tracheids, growth rings, wood porosity, vessel arrangement together with its grouping, solitary vessel outline, perforation plates and intervessel pits arrangements along with their shape and wood density, varied from species to species. These findings are not only useful for species identification but also showed that, differences and similarities among species are related to ecological environment and habitat conditions.

    Keywords: cluster analysis, PCA, Pit, Quercus, VESSEL
  • Zahra Mehri *, Seyed Akbar Khodaparast, Ali Aalami, Sedigheh Mousanejad Pages 14-26

    Athelia rolfsii is a globally distributed soil-borne fungal pathogen causing root rot disease in many crops. In order to study the genetic diversity of this fungus, 90 isolates were collected and isolated from Guilan, Mazandaran and Golestan provinces (North of Iran). Genetic diversity of these isolates was investigated using Mycelial Compatibility Groups tests (MCG) and ISSR and SCoT markers. In this study, nine MCG groups were identified. The MCG3 group (with 36 members) was the most frequent in terms of the number of isolates and the most diverse group in terms of host domain (due to infection of eight host species). This group (MCG3) was also the only group that isolated from specimens in all three provinces. The dendrogram derived from cluster analysis of ISSR primers divided the isolates into four groups at a similarity level of 57%. The dendrogram obtained from cluster analysis of SCoT primers placed the isolates in a similarity level of 59% in three groups. Based on the results of both markers, Golestan isolates (except two isolates) were separated from Guilan and Mazandaran isolates. However, the presence of these two isolates in a separate cluster along with the isolates of Guilan and Mazandaran provinces was consistent with the results of MCG grouping. The results of this study showed that, these two types of markers are useful to differentiate isolates based on geographic regions.

    Keywords: ISSR, MCG, molecular marker, SCoT, White rot
  • Amin Alidadi, Mojegan Kowsari, Gholamreza Salehi Jozani, Ebrahim Karimi, Mohammad Javan Nikkhah *, Saadi Karami Pages 27-37

    The objective of the present study was to isolate and characterize of fungal species from Persian oak trees rhizosphere in Zagros forests, Ilam province (Iran). For this purpose, sampling was performed from different regions of the above-mentioned forests during 2014–15. The serial dilutions of soil suspensions were cultured on Water agar (WA 2%), Potato dextrose agar (PDA), and Malt extract agar (MEA) media. Fungi were purified by transferring single hyphal tips on PDA medium.  At the first, the fungal isolates were identified using their morphological features. To confirm the morphological identification and taxonomic position of the isolates, molecular studied and phylogenetic analyses were then carried out using amplification and sequencing of ITS region of ribosomal DNA. Finally, the species Mortierella alpina, Penicillago nodositata,and Trichocladium jilongensis were identified based on morphological characters and molecular studies. These species were described and reported as new records for the mycobiota of Iran.

    Keywords: Morphology, Mortierella alpina, Penicillago nodositata, Taxonomy, Trichocladium jilongensis
  • Seyedeh Samira Amininasab, Arman Mahmoudi Otaghvari, Ehsan Nazifi * Pages 38-48

    Plantago major L. and P. lanceolata L. are abundantly being found in the north of Iran recognizing as valuable medicinal plants. In this study, populations of these two species from northern parts of the country including Sari, Ziarat, Masouleh and Shurab were collected and a number of qualitative and quantitative traits of their pollen grains were studied and compared using scanning electron microscope (SEM). Pollen morphology of both species showed that, although their pollen grains are monad with small-sized, often prolate-spheroidal, pantoporate, verrucated and granulated ornamentation, but their pore structures are different while P. lanceolata have larger pollen grains and more pores than P. major. The pores of P. lanceolata are small, with annulus and well-defined operculum, whereas the pores of P. major are larger, without annulus and well- or ill-defined operculum. It seems that, their pore structures could be a key trait in the palynological studies. The results suggest that, the palynological results can be effective for these species identification and can help to classification and taxonomy of Plantago L. genus.

    Keywords: Key trait, pollen grains ornamentation, pore, Scanning Electron Microscope, Taxonomy
  • Hadi Mehrmoradi, Samad Jamali *, Hamid-Reza Pourian Pages 49-64

    An investigation was carried out on the occurrence and distribution of entomopathogenic fungi in 41 soil samples collected from cultivated and natural regions in Kermanshah province (West of Iran) from July 2017 to April 2018. Among 41 soil samples, 114 fungal isolates were recovered with 39 from forests, 38 from fields, 22 from rangelands and 15 from garden soil. Based on the morphological characters and phylogeny of DNA sequence data for the internal transcribed spacer (ITS) rDNA and comparing the sequences with that available in NCBI database, the entomopathogenic fungi recovered were identified as: Aspergillus nomius*, Fusarium oxysporum, F. equiseti, Fusarium sp., Penicillim solitum, P. sizovae*, Penicillium sp., Alternaria chlamydosporigena, Meyerozyma guilliermondii, Paramyrothecium roridum, Chaetomium elatum, Beauveria bassiana*, B. pseudobassiana, and B. tenella*. The asterisk species are the new records for the mycobiota of Iran.

    Keywords: biological control, Entomopathogenic fungi, Ephestia kuehniella, internal transcribed spacer, Taxonomy
  • Delaram Delshad, Reza Mostowfizadeh-Ghalamfarsa * Pages 65-78

    Members belonging to the genus Penicillium have a worldwide distribution and to date contains 359 accepted species divided among 25 sections, some of which have a considerable economic effect. The most important foodstuff which is the ecological nich of species of this genus is bread, as microbial decay agents, and citrus fruits, as postharvest pathogens. In this study, during winter 2018, spring and autumn 2019, samples were collected from infected citrus fruit (orange, tangerine, sour orange, lemon, lemon thistle, key lime, bergamot, grapefruit, bael, and kumquat) and various types of infested wheat bread from Shiraz (Iran). Species were identified based on morphological characteristics including microscopic (i.e.conidia dimensions, conidial ornamentation, phialide and metulae length, conidiophore width and ornamentation, and conidiophore branching pattern) as well as macroscopic features (including growth rate, obverse and reverse color of the colony, colony texture, and sporulation rate). Ten species were identified according to morphological features. Four species, including Penicillium italicum, P. ulaiense, P. digitatum,and P.discolor,belonging to sections Penicillium, Digitata, and Viridicata, were identified on citrus fruits and six species, including P. chrysogenum, P. atramentosum,P. polonicum, P. roqueforti, P. citrinum,and P.oxalicum, belonging to sections Chrysogena, Viridicata, Roqueforti, Citrina, and Lanata-Divaricata, were characterized from infested bread. Penicillium ulaiense and P. atramentosum are new for Iran mycobiota and it is the first world report of P.discolors as a citrus pathogen.

    Keywords: Ascomycota, Bread, Citrus, Microbial spoilage, postharvest diseases
  • Zahra Yousofvand, Samad Jamali *, Hadi Khateri Pages 79-95

    An investigation was carried out on the occurrence of thermotolerantand thermophilic fungi in 11 soil samples collected from cultivated and natural regions in Kermanshah province (Mahidasht, Harsin, Kerend, Eslamabad-e Gharb, Qasr-e Shirin, Sarpol-e Zahab, Javanrood, Gilan-e Gharb), municipal waste compost and mushroom compost, 2017–19. Fungal isolates were recovered using the soil dilution plate method on potato dextrose agar at 45 and 50 °C. Totally, 24 isolates were obtained that were primarily identified using morphological characters and referring to valid taxonomic keys. DNA extraction was carried out using a Genomic DNA Purification kit. The ITS region (ITS1-5.8S-ITS2) of the ribosomal DNA was amplified using ITS1 and ITS4 primers. Fragments about 500–700 bp were amplified after sequencing deposited in GenBank. Based on morphological characters and sequence data of the ITS rDNA, these fungi were identified as: Aspergillus fumigatus, A. nidulans, A. niger, A. terrus, Melanocarpus albomyces*, Malbranchea cinnamomea*, Thermomyces dupontii*, Th. lanuginosus*, and Thielavia arenaria*. Asterisks indicate species that are new records for the mycobiota of Iran. The abundance of thermophilic fungi in municipal waste compost was higher than soil, and Aspergillus species were the most abundant fungi identified in this study.

    Keywords: ITS rDNA, Morphology, Onygenales, phylogeny, Sordariales
  • Zeinab Heidarian, Mahdi Arzanlou *, Abdollah Ahmadpour Pages 96-108

    In a taxonomic study of Exserohilum and Pyrenophora species in Iran, infected plant materials were obtained from different provinces (West and East Azerbaijan, Guilan, Mazandaran, Isfahan and Khuzestan), during the years 2013–16. A total number of fourty eight isolates including 26 Exserohilum and 22 Pyrenophora isolates were obtained from various plants. The internal transcribed spacer (ITS) region and GPDH (Glyceraldehyde-3-phosphate dehydrogenase) gene were amplified and sequenced for representative isolates. Based on a combination of morphological characteristics and sequence data, six species of Exserohilum viz., E. monoceras (three isolates), E. oryzicola (five isolates), E. rostratum (12 isolates), E. turcicum (six isolates),and Pyrenophora viz., P. dictyoides (one isolate) P. graminea (19 isolates), and P. lolii (two isolates) were identified. Among the species, E. oryzicola is new species for the mycobiota of Iran. Full description and illustration for the new species are provided herewith. New hosts are also reported for E. rostratum,and P. lolii.

    Keywords: GPDH, ITS, Morphology, phylogeny, Taxonomy
  • Atiye Nejad Falatoury *, Sepideh Hatami, Hossein Torabi, Farrokhdin Ghezeli, Mansoor Sarani Pages 109-120

    Some taxonomic and morphologic notes about the genus Amaranthus (Amaranthaceae) in Iran are here presented. More than 400 specimens were examined as well as extensive pieces of literature were analyzed. As a result, 17 taxa were recognized based on available literature. Information about their nomenclature (accepted names, main synonyms, and types), main morphological features and diagnostic keys at species and infraspecific levels were prepared. Pictures of inflorescences, fruits and tepals of all taxa in Iran were also provided in order to obtain undoubted and clear descriptions of Amaranthus taxa in the country and a functional identification key on the basis of the features of the reproductive organs was constructed. The distribution of this genus in Iran has also been briefly discussed.

    Keywords: Amaranthaceae, flora of Iran, Morphology, Nomenclature, Taxonomy
  • Samira Karimzadeh, Khalil-Berdi Fotouhifar * Pages 121-140

    In order to identify some fungi associated with leaf spot symptoms of some self-growing plants, infected plant samples were collected from fields, gardens and natural habitats in different regions of Chaharmahal and Bakhtiari province of Iran during the spring and summer of 2018. After isolation and purification of fungal strains, morphological and molecular investigations were performed using the nucleotide sequences of one or few genomic regions (depending on the studied fungal genus). Based on combined data, finally, 11 different fungal species belonging to nine different genera including Calophoma complanata, Colletotrichum lini, Didymella pisi, Fusarium acuminatum, F. equiseti, Gnomoniopsis idaeicola, Nothophoma gossypiicola, Petriella sordida, Pyrenophora seminiperida, Sporormiella intermedia,and S. similis are identified and introduced from new host plants. In the present study, among the identified taxa, four species including C. complanata from Falcaria vulgaris, N. gossypiicola from Euphorbia helioscopia, S. intermedia from Mentha pulegium, and S. similis from Euphorbia helioscopia are reported for the first time as new records for mycobiota of Iran.

    Keywords: disease, Biodiversity, Taxonomy, Morphology, phylogeny