فهرست مطالب

نشریه مطالعات بین المللی
سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 64، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیر ساجدی* صفحات 1-22

    فوتبال مشهورترین و جذاب ترین ورزش دنیاست. ورزش فوتبال از جنبه یک فرهنگ ملی خارج و به یک فرهنگ بین المللی تبدیل و به عنوان یک صنعت پرطرفدار نه تنها از سوی مخاطبین این رشته ورزشی بلکه از سوی دولت ها، گروه های اقتصادی-تجاری، رسانه ها، روانشناسان، جامعه شناسان و غیره دنبال می گردد. پدیده ورزش فوتبال در جهان به عنوان یک کالای استراتژیک مورد پذیرش قرار گرفته و از قالب یک ورزش صرف خارج و تاثیر فراوانی بر ابعاد مختلف زندگی بشر گذاشته است. در ایران فوتبال ورزشی است که ریشه های جامعه شناختی آن با قدرت، سیاست و تجارت پیوند خورده است. ماهیت جذاب فوتبال از همان ابتدای شکل گیری یک رابطه تنگاتنگی با دولت ها و قدرتها در ایران برقرار نموده و همواره حوزه های مختلف اجتماعی را از خود متاثر نموده است. با فزونی جذابیت و اهمیت ورزش فوتبال در ایران، این ورزش تبدیل به یک کالای استراتژیکی و همواره در اختیار نظام های سیاسی قرار داشته و این امر باعث گشته تا این ورزش در جایگاه اصلی خود قرار نگیرد. این مقاله در صدد تشریح و تبین این مسئله است که کالای استراتژیک فوتبال ایران چگونه تاثیری بر حوزه های سیاست و جامعه ایران گذاشته است؟ نتایج یافته های تحقیق نشان می دهد که ورزش فوتبال ایران در جایگاه واقعی خود قرار نگرفته و بدین سبب تاثیر منفی بر حوزه سیاست و جامعه کشور گذارده است. برای دستیابی به این هدف با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و بکارگیری نظریه رفتارگرایانه به بررسی ابعاد و زوایای تاثیر فوتبال بر حوزه های مختلف جامعه پرداخته است.

    کلیدواژگان: فوتبال، سیاست، جامعه، رسانه، تجارت، ایران
  • احسان اعجازی*، ارسلان قربانی، رضا سیمبر، احمد جانسیز صفحات 23-45
    رسانه های همگانی اصلی ایالات متحده، به مثابه رکن چهارم دموکراسی، تاثیر بسزایی بر سیاست داخلی این کشور می گذارند. با این وجود نقش رسانه های همگانی اصلی در ایالات متحده به حوزه سیاست داخلی محدود نمی شود، بلکه آنها همواره به سیاست خارجی این کشور شکل بخشیده اند. در دوران پس از انقلاب اسلامی، مسایل مرتبط با ایران در رسانه های همگانی ایالات متحده بازتاب وسیعی یافته است. از همین رو سوال اصلی این پژوهش از این قرار است که رسانه های همگانی اصلی ایالات متحده چه تاثیری بر سیاست خارجی آمریکا در قبال ایران (2020-2007) داشته است؟ روش تحقیق مقاله، روش تحقیق مطالعه موردی کیفی است و هدف آن بررسی چگونگی بازنمایی ایران در رسانه های آمریکا است. نتایج به دست آمده نشان می‎دهد که رسانه های آمریکایی- با بزرگنمایی برخی از موضوعات از قبیل برنامه هسته ای ایران- از یک سو بر برداشت نخبگان سیاسی ایالات متحده از ایران تاثیری مخرب گذاشته اند و از سوی دیگر بازتاب دهنده دیدگاه های منفی رهبران سیاسی آمریکا درباره ایران بوده اند. در واقع تاثیرگذاری رسانه های ایالات متحده بر نخبگان سیاسی آمریکا و تاثیرپذیری آنها از نخبگان سیاسی آمریکا در جهت تصویرسازی منفی از ایران در طول دو دهه گذشته استمرار داشته است.
    کلیدواژگان: رسانه های همگانی، سیاست خارجی ایالات متحده، جمهوری اسلامی ایران، واقع گرایی نو کلاسیک، نخبگان سیاسی
  • حسن خسروی* صفحات 47-65
    در کره شمالی خاندان کیم ایل سونگ با رهبری بلامنازع موروثی و غرق در کیش شخصیت، چهره جدیدی از رژیم توتالیتر را در بالاترین سطح ممکن ایجاد و این کشور را به بزرگترین زندان جهان تبدیل نموده اند و مردم چاره ای جز بردگی یا انتخاب مرگ تدریجی ندارند، چرا که راهی برای رسیدن به آزادی و حتی خودکشی هم وجود ندارد. در این راستا، هدف پژوهش، سنجش شیوه زمامداری خاندان کیم در پرتو شاخصه های رژیم توتالیتر با روش توصیفی-تحلیلی است و در پی پاسخ به این پرسش است که ماهیت و ساختار زمامداری در کره شمالی تا چه حدی مولفه های توتالیتاریسم را منعکس می نماید؟ نتایج پژوهش حکایت از این دارد که در این کشور، رهبر عالی و حزب کارگر با نفوذ در تمام ارکان قدرت و با سوء استفاده از آرمان های مکتب جوچه و رهایی از استعمار ژاپن، بر پایه سه عنصر: رهبر واحد، ایدیولوژی واحد، حزب واحد و بهره مندی از سیاست سانگون (اولویت-نظامی)، نظام وحدت و تمرکز قدرت، شیوه سرکوب و مجازات، ایجاد رعب و وحشت، زمامداری غیر دموکراتیک و تبعیت گریز ناپذیر مردم، نظام سیاسی مبتنی بر کلیه شاخصه های رژیم توتالیتاریسم را ایجاد نموده اند.
    کلیدواژگان: کره شمالی، توتالیتاریسم، نظام همه گیری، مکتب جوچه، خاندان کیم ایل سونگ
  • سمیرا ضرغامی خسروی، مهدی ذاکریان*، کیهان برزگر، سید علی اصغر کاظمی زند صفحات 67-86

    طی سال های اخیر یکی از رویدادهای مهم در منطقه ، مساله تغییر راهبرد خارجی منطقه ای رژیم اسراییل با استفاده از ابزارهای گوناگون علیه جمهوری اسلامی ایران است. طبق سند امنیت ملی اسراییل در سال های 2019 و 2020 اسراییل قصد دارد تا با مطرح کردن پروژه ایران هراسی، در راهبرد منطقه ای جدید خود علاوه بر بسیج کردن ظرفیت غرب و در راس آن ایالات متحده، برای جلب حمایت بی دریغ از این رژیم خصوصا اعراب خلیج فارس و مشخصا عربستان سعودی ارتباط برقرار کرده و از این طریق علاوه بر تشدید فضای ضد ایرانی در غرب آسیا، توافق و رضایت عملی اعراب را علیه جمهوری اسلامی ایران با خود همراه کند. در حقیقت، پرسش کلیدی در این مقاله این است که گسترش ایران هراسی در راهبرد منطقه ای جدید اسراییل چه تاثیری داشته است؟ روش پژوهش در این مقاله توصیفی-تحلیلی است. نتایج حاصله از این پژوهش موید آنست که هدف اسراییل از گسترش ایران هراسی به دلیل بیم از نفوذ نظام جمهوری اسلامی ایران در منطقه خاورمیانه است و در واقع با استفاده از ابزارهای موجود مانند برخوردار بودن از حمایت آمریکا و آغاز طرح دوستی با کشور های عربی قصد دارد تا بیش از پیش در پیشبرد مسئله ایران هراسی تلاش کند.

    کلیدواژگان: ایران هراسی، راهبرد منطقه ای جدید اسرائیل، آمریکا، کشورهای عربی، مکتب کپنهاگ
  • فرزاد سلطانی، افشین متقی*، مصطفی محمدجانی صفحات 87-110

    اقیانوس هند با حدود بیست درصد مساحت کره زمین سومین اقیانوس جهان است. این اقیانوس به دلیل داشتن سواحل متراکم از جمعیت، اقتصاد پویا، ارتباطات دریایی گسترده، تنگه ها و آبراهه های استراتژیک و در کل موقعیت راهبردی منحصر بفرد همواره مورد توجه قدرت های جهانی و منطقه ای بوده است. در این بین فرانسه نیز به عنوان یکی از قدرت های بزرگ دنیا در طول حضور استعماری حضور فعالی در این اقیانوس داشته اند. پس از آن نیز رهبران فرانسه برای آنکه به حضور خود در منطقه دریایی تداوم دهند، درصدد طراحی راهبردی جدید برای ادامه حضور در این پهنه آبی برآمده اند. در این پژوهش با توجه به جاه طلبی قدرت های نوظهور (چین و هند) و وجود چالش های مثل تروریسم دریایی به دنبال پاسخگویی به این پرسش هستیم که نظر به اهمیت راهبردی اقیانوس هند، هدف فرانسه از توسعه مجدد قدرت دریایی خود از طریق سرزمین های فرادریایی اش در اقیانوس هند چیست؟ پژوهش حاضر با روش توصیفی و تحلیلی طبق اسناد کتابخانه ای و اینترنتی و با هدف شناخت راهبرد سیاسی - نظامی فرانسه در اقیانوس هند صورت گرفته است. نتیجه کلی این پژوهش آن است که فرانسه با توجه به اهمیت راهبردی اقیانوس هند درصدد است تا از طریق سرزمین های فرادریایی خود در این اقیانوس و با مشارکت در سازمان های منطقه ای بخصوص اتحادیه همکاری های کشورهای حاشیه اقیانوس هند به حفظ و گسترش نفوذ سیاسی- نظامی خود در راستای کسب منافع حداکثری برای کشورش اقدام کند.

    کلیدواژگان: اقیانوس هند، اتحادیه همکاری های کشورهای حاشیه اقیانوس هند، ‏فرانسه، حضور نظامی
  • شیما نادری، مریم افشاری*، سید عباس پورهاشمی، پروین فرشچی صفحات 111-131

    حقوق محیط زیست ابزار مهمی برای نظارت و مدیریت توسعه پایدار است؛ پایداری توسعه درکشورها اعم از فقیر و غنی، صنعتی و غیر صنعتی، مفهوم توسعه پایدار را از چارچوب مرزهای ملی فراتر برده و در قالب نظام حاکمیت جهانی، قابل ارزیابی و تحلیل است. هدف از مطالعه موردی خلیج فارس دراین نوشتار، اهمیت خاص این منطقه از لحاظ وجود منابع عظیم انرژی های تجدیدناپذیر به خصوص نفت، گاز و شرایط خاص زیست محیطی بهویژه بسته بودن این خلیج، عبور کشتیهای نفتکش، بهره برداری خارج از استاندارد جهانی و دور از انتظار با بررسی اجرای شاخص های توسعه پایدار در حوزه حقوق بین الملل محیط زیست، به دنبال ارایه راهکاری صحیح برای حفاظت از خلیج فارس می باشد. دراین رهگذر شاخص های اقتصادی، اجتماعی، محیطی، سه رکن اساسی توسعه پایدار هستند و تمامی این شاخص ها، حقوق بین الملل محیط زیست در خلیج فارس را تحت تاثیر قرارمی دهد. این مقاله در پی پاسخگویی به این سوال است که اجرای توسعه پایدار در محیط زیست دریایی خلیج فارس از چه مسیرهایی امکانپذیر است؟ نوشتار پیش رو، با بهره گیری از روش توصیفی و تحلیلی ضمن بررسی وضعیت زیست محیطی خلیج فارس نحوه اجرای توسعه پایدار در این منطقه را شناسایی کرده و در پایان راهکارها و پشنهادهای لازم ارایه می دهد. نتیجه کلی مقاله با تامل در اهداف 14و 17سند 2030 نشان می دهد که نیاز است، آیینهای اجرایی از طریق تعیین شاخصها، کنترل شود.

    کلیدواژگان: شاخص های توسعه پایدار، خلیج فارس، دستور کار2030، حقوق بین الملل محیط زیست، اهداف 14 و 17 سند 2030
|
  • Amir Sajedi * Pages 1-22

    Football is the best known and most desirable sport in the world today.  The sport of football is no longer a cultural and national event but an international one.  It has become a popular industry not only through all the followers it has garnered, but it is followed by governments, commercial and economic groups, the media, the mental health practitioners, sociologists, and some others.  The phenomena that is international football has been accepted as a strategic good and is no longer a “sport” alone and has affected the various dimensions of human life enormously. The roots of Football in the Iranian society are intertwined with politics, power structures, and commerce. In fact the attraction of football in Iran from its inception has been its close relationship to all governments and the power centers and it has been affecting the various social structures. As the popularity and importance of football grew in Iran, it became of strategic value to the political orders and this has caused the sport to be outside of its proper and just sphere. This paper seeks to examine and explain the phenomena of how the strategic good which football has become has affected the various fields in the Iranian society and it employs the method of analytical description and the behaviorist theory to examine the dimensions and angles through which football has affected the Iranian social structures.

    Keywords: Football, Politics, Society, Media, Commerce, Iran
  • Ehsan Ejazi *, Arsalan Ghorbani, Reza Simbar, Ahmad Jansiz Pages 23-45
    US mainstream mass media, as a fourth pillar of democracy, have a significant impact on American foreign policy. Nevertheless, the role of US media is not limited to domestic politics rather they would usually shape US foreign policy. Since the Islamic revolution, US media have covered Iran’s events. The US mainstream mass media, as a domestic source of US foreign policy, have had a huge impact on perceptions and misperceptions of American elites and US public opinion. Therefore, the main question of the research is: what is the impact of US mainstream media on American foreign policy toward Iran (2007-2020)? The research method of the article is a qualitative case study research method and its purpose is to study how Iran is represented in the American media. In order to answer the main question, the authors would use neo-classical theory. The hypothesis of research suggest that on the one hand, US mainstream mass media have influenced US elites’ perception about Iran and on the other, US mass media have covered negative opinion of US elites about Iran. In fact, the influence of the US media on the American political elite have continued to negatively portray Iran over the past two decades.
    Keywords: the mass media, US foreign policy, Islamic Republic of Iran, Neoclassic Realism, Political elites
  • Hassan Khosravi * Pages 47-65
    In North Korea, the Kim dynasty have created a new face of the totalitarian at the highest possible level and made this country the largest prison in the world, and the people have no choice but to enslave or choose gradual death, because there is not a way to achieve freedom and even suicide. In this regard, the aim of the study is to measure the dominance of Kim family in the light of the characteristics of the totalitarianism by descriptive-analytical method and it seeks to answer the question: To what extent does the nature and structure of governance in North Korea reflect the components of totalitarianism? The results show that the Supreme Leader and the Labor Party, by influencing all elements of power and abusing the ideals of the Juche School and liberating from Japanese colonialism, under three elements: a one-leader, a one-ideology, and a one-party and benefiting from the Songun policy (Military-first), the system of unity and creation of power, the method of repression and punishment, the creation of terror, non-democratic rule and the inevitable obedience of the people, have created the political system based on all the features of the totalitarianism.
    Keywords: North Korea, Totalitarianism, All-Inclusive System, Juche Doctrine, Kim Il Sung Dynasty
  • Samira Zarghami Kkhosravi, Mehdi Zakeiarn *, Keyhan Barzegar, Seyed AliAsghar Kazemi Zand Pages 67-86

    In recent years, one of the most important events in the region is the issue of changing the foreign strategy of the Israeli regime by using various means against the Islamic Republic of Iran. According to the Israeli National Security Document in 2019 and 2020, Israel intends to launch an Iranophobia project in its new regional strategy, in addition to mobilizing the capacity of the West, led by the United States, to gain immediate support for the regime, especially the Gulf Arabs and Saudi Arabia. Saudi Arabia will establish relations and, in addition to intensifying the anti-Iranian atmosphere in West Asia, bring with it the practical agreement and consent of the Arabs against the Islamic Republic of Iran. In fact, the key question in this article is what effect has the spread of Iranophobia had on Israel's new regional strategy? The research method in this article is descriptive-analytical. The results of this study confirm that Israel aims to spread Iranophobia due to fears of the Islamic Republic of Iran's influence in the Middle East, and in fact intends to use existing tools such as US support and start a friendship plan with Arab countries in order to work harder to advance the issue of Iranophobia.

    Keywords: Iranophobia, Israeli Regional new Strategy, United States, Arab countries, Copenhagen School
  • Farzad Soltani, Afshin Mottaghi *, Mostafa Mohamadjani Pages 87-110

    The Indian Ocean is the third largest ocean in the world with about 20% of the Earth's area. Due to having highly-populated coasts, dynamic economy, widely marine relations, strategic straits and waterways and generally a unique strategic location, it has consistently been the focus of regional and global powers.Meanwhile, France, as one of the great powers of the world, had an active presence in this ocean during its colonial presence.Since then, French leaders have sought to devise a new strategic plan to continue their presence in the maritime zone in order to maintain their presence in the maritime area. Given the ambitions of the emerging powers (India & China) and marine terrorism as a crisis, this study deals what is France's goal of redeveloping naval power in the Indian Ocean through its overseas territories? he present study has been done by descriptive and analytical method based on library and internet documents and with the aim of understanding the French politico-military strategy in the Indian Ocean.The overall conclusion of this study is that France is considering the strategic importance of the Indian Ocean to maintain and expand its politico-military influence in order to maximize the benefits of its country through its overseas territories in the ocean and by participating in regional organizations, especially the Cooperation Union of the Indian Ocean.

    Keywords: Indian Ocean, the Indian Ocean Rim-Association for Regional Cooperation, France, military deployment
  • Shima Naderi, Maryam Afshari *, Abbas Poorhashemi, Parvin Farshchi Pages 111-131

    Environmental law is an important tool for monitoring and managing sustainable development. Sustainability of development in rich and poor, industrial and non-industrial countries, the concept of sustainable development goes beyond national borders and can be evaluated and analyzed in the framework of the global governance system. The purpose of the case study of the Persian Gulf in this article is the special importance of this region in terms of huge sources of non-renewable energy, especially oil, gas and special environmental conditions, especially the closure of the Persian gulf, tanker passage, and non-standard operation and far from waiting. Sustainable development in the field of international environmental law seeks to provide the right solution for the protection of the Persian Gulf. In this way, economic, social, and environmental indicators are the three basic pillars of sustainable development, and all of these indicators affect international environmental law in the Persian Gulf. This article seeks to answer the question of what are the possible ways to implement sustainable development in the marine environment of the Persian Gulf. The present article has identified the implementation of sustainable development in this region by using descriptive and analytical methods while examining the environmental situation of Persian gulf and in the end, it offers the necessary solutions and suggestions. The general conclusion of the article, considering the goals 14 and 17 of the 2030 document, shows that it is necessary to control the executive procedures by determining the indicators.

    Keywords: Indicators of Sustainable Development, Persian Gulf, 2030 Agenda, International Environmental Law, Goals 14, 17 2030 Agenda