فهرست مطالب

اکوفیزیولوژی گیاهی - پیاپی 43 (زمستان 1399)

نشریه اکوفیزیولوژی گیاهی
پیاپی 43 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/22
  • تعداد عناوین: 15
|
  • تاصر جعفرزاده*، حسین نجفی صفحات 1-9

    به منظور کنترل تلفیقی سس زراعی که در مزارع چغندرقند کشور در حال گسترش است، آزمایشی به صورت کرت های دو بار خرد شده بر پایه بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار در مزرعه آزمایشی چغندرقند در استان آذربایجان غربی در سال زراعی 1395-1394 اجرا شد. در این آزمایش زمان تهیه بستر کاشت چغندرقند به عنوان عامل اصلی، تاریخ کاشت به عنوان عامل فرعی و نوع و دوز علفکش های پروپیزامید در مقادیر 1000، 1250 و 1500 و اتوفومیزات در مقادیر 750، 1000 و 1250 گرم ماده موثره در هکتار در کرت های فرعی فرعی در نظر گرفته شد. ارزیابی تیمارهای آزمایشی 30 روز بعد از سمپاشی شامل ارزیابی سطح آلودگی و وزن خشک سس و همچنین قبل از برداشت شامل تعیین عملکرد ریشه چغندرقند بود. نتایج این بررسی نشان داد زمان تهیه بستر بذر تاثیر قابل توجهی بر سس نگذاشت. نتایج سطح آلودگی بر اساس EWRC نشان دهنده کاهش در تاریخ کاشت اول (3/39 درصد) نسبت به تاریخ کاشت دوم (8/44 درصد) بود. وزن خشک سس در تاریخ کاشت فروردین 49 درصد کمتر از تاریخ کاشت اردیبهشت بود. بیشترین عملکرد ریشه چغندرقند (4/53 تن در هکتار) از هر دو بستر کاشت و تاریخ کاشت فروردین و کاربرد علفکش پروپیزامید بدست آمد. میانگین سطح آلودگی با کاربرد علفکش پروپیزامید 2/36 درصد و در زمان استفاده از اتوفومزیت سطح آلودگی 8/47 درصد به دست آمد. به طور کلی، کشت چغندرقند در اولین فرصت ممکن و استفاده از علفکش پروپیزامید به میزان 1250 گرم ماده موثر در هکتار برای کنترل سس قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: آذربایجان غربی، سطح آلودگی، عملکرد، وزن خشک
  • زهرا تابش، فرهاد مهاجری* صفحات 10-19
    به منظور بررسی اثر انواع مالچ گیاهی و ضخامت‎های مختلف آن ها بر کنترل علف‎های هرز باغ‎های انجیر، پژوهشی در قالب فاکتوریل بر پایه‎ی طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در منطقه استهبان استان فارس در سال زراعی 1397-1396 انجام شد. فاکتورهای آن را سه نوع مالچ غیرزنده‎ی گیاهی (پوسته ی بادام، کاه و کلش گندم و بقایای شیرین بیان)، سه ضخامت مالچ (5، 10 و 15 سانتی متر) و شاهد بدون پوشش تشکیل دادند. نتایج نشان دادند که تمام انواع مالچ ها؛ تراکم، وزن تر و وزن خشک علف‎های هرز را نسبت به تیمار شاهد به طور معنی‎داری کاهش دادند. کاربرد مالچ شیرین بیان بهتر از دو تیمار دیگر، رشد و تراکم علف‎های هرز درختان انجیر را کنترل کرد. از میان سطوح مختلف ضخامت مالچ، ضخامت 10 سانتی‎متر مالچ علاوه بر حفظ بهتر رطوبت خاک، باعث کاهش عملکرد بیولوژیک علف‎های هرز گردید. به طور کلی مالچ های غیر زنده‎ی گیاهی می توانند یک مدیریت زراعی موثر در کنترل علف های هرز باغ‎های انجیر باشند.
    کلیدواژگان: مالچ، کنترل علف‎ هرز، بقایای شیرین بیان، کلش گندم، پوسته ی بادام
  • سید غلامرضا موسوی* صفحات 20-34
    با هدف بررسی سطوح آبیاری، متانول و اسید هیومیک بر صفات مورفولوژیکی، بعضی مواد محلول و عناصر ریشه کاسنی، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیرجند به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال 1395 اجرا شد. رژیم آبیاری در سه سطح (آبیاری پس از 70، 140 و 210 میلی متر تبخیر تجمعی از تشتک تبخیر) به عنوان کرت اصلی، محلول پاشی با متانول در دو سطح (صفر و 21 درصد حجمی) و اسید هیومیک با دو سطح (صفر و 10 لیتر در هکتار) به صورت فاکتوریل به عنوان کرت فرعی مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که تاخیر در آبیاری از 70 به 210 میلی متر تبخیر تجمعی از تشتک تبخیر، طول، تعداد انشعابات ریشه، درصد قند ملاس، نیتروژن و فسفر و عملکرد خشک ریشه را به ترتیب 37، 46، 23، 39، 55 و 44 درصد کاهش داد. کاربرد 10 لیتر در هکتار اسید هیومیک باعث افزایش معنی دار صفات طول و تعداد انشعابات ریشه، درصد نیتروژن، فسفر و پتاسیم ریشه، عملکرد خشک ریشه و کارایی مصرف آب ریشه به ترتیب به میزان 12، 19، 15، 5/18، 35، 9 و 7 درصد و کاهش درصد قند ریشه کاسنی به میزان 25 درصد نسبت به تیمار عدم کاربرد اسید هیومیک گردید. همچنین اگرچه کاربرد متانول باعث تاثیر معنی داری بر صفات ریشه گردید ولی با آبیاری برهمکنش معنی داری نداشت. به طور کلی نتایج تحقیق نشان داد که کاربرد اسید هیومیک توانست باعث کاهش اثرات منفی تنش کم آبی بر کاسنی گردد.
    کلیدواژگان: اسید هیومیک، تنش کم آبی، عناصر ریشه، متانول، مورفولوژی ریشه
  • محمود رمرودی*، جواد محمودی، مهدی دهمرده، محمد گلوی صفحات 35-45
    در بین عوامل متعدد کاهش دهنده عملکرد گیاهان، تداخل علف های هرز در مزارع از اهمیت بالایی برخوردار است. به منظور بررسی تاثیر انواع کود و مدیریت علف های هرز بر عملکرد و اجزای عملکرد سویا و آبشویی نیترات، آزمایشی در تابستان سال های 1394 و 1395 در شهرستان چالوس به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار اجرا شد. انواع کود شامل: کود شیمیایی، کود دامی و محلول پاشی نانو کلات ها به عنوان عامل اصلی و کنترل علف های هرز به عنوان عامل فرعی در سه سطح کنترل از سبز شدن تا گلدهی، کنترل در دوره بحرانی تداخل علف هرز و عدم کنترل در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد بین تیمارهای کنترل علف های هرز، عملکرد دانه با کنترل در دوره بحرانی و کنترل تا گلدهی در یک گروه آماری قرار گرفت، که با تفاوت معنی داری بیشتر از عدم کنترل بود. بیشترین وزن خشک علف های هرز از تیمار عدم وجین به دست آمد و با افزایش مدت کنترل علف های هرز وزن آنها روند نزولی داشت. بین تیمارهای کودی نیز بیشترین وزن خشک علف های هرز از کاربرد کود شیمیایی به دست آمد. حداکثر غلظت نیترات خاک در عمق 100-80 سانتی متر از کاربرد کود شیمیایی به دست آمد، همچنین با کاهش مدت کنترل علف های هرز، وزن خشک آنها افزایش و غلظت نیترات خاک کاهش یافت. به طور کلی، نتایج نشان داد که تیمار کنترل علف های هرز در دوره بحرانی از طریق افزایش اجزای عملکرد، سبب افزایش عملکرد دانه گردید.
    کلیدواژگان: پروتئین دانه، درصد روغن، دوره بحرانی، کود دامی، وزن خشک علف های هرز
  • زینب دهقان، جلیل خارا* صفحات 46-57
    به منظور بررسی اثرات تلقیح با قارچ میکوریز آربوسکولار Glomus intraradices در تعدیل اثر علف کش هالوکسی فوپ آرمتیل استر با نام تجاری سوپرگالانت بر شاخص های بیوشیمیایی و پاسخ های هورمونی گیاه آفتابگردان (Helianthus annuus L.) رقم لاکومکا، یک آزمایش فاکتوریل به صورت طرح کاملا تصادفی با 4 سطح غلظت علف کش (0، 25، 50 و 75 پی پی ام) در 3 تکرار انجام شد. در مرحله 4 تا 6 برگی، غلظت های مختلف علف کش به اندام هوایی گیاهان پاشیده شد. اثرات علف کش روی درصد همزیستی میکوریزی و سایر شاخص ها، در گیاهان تحت تیمار با میکوریز و شاهد کاملا مشهود بود. با افزایش غلظت علف کش، افزایش (60 درصد) مقدار جیبرلین در گیاهان همزیست و کاهش معنی دار مقدار اکسین اندام هوایی (48 درصد) نسبت به شاهد مشاهده شد. علاوه بر این، افزایش مقدار پرولین (7/2 و 5/1 برابر در اندام هوایی و ریشه) و محتوای قندهای محلول (5/36 و 5/23 درصد در اندام هوایی و ریشه) و نیز کاهش محتوای پروتیین کل (2/29 درصد در اندام هوایی و 1/40 درصد در ریشه) و کاهش وزن خشک (3/61 و 0/76 درصد در اندام هوایی و ریشه) گیاهان شاهد و همزیست قابل توجه بود. با افزایش غلظت علف کش، مقدار آسیب وارده به گیاه بیشتر شد و گیاه برای مقابله با این شرایط با افزایش جیبرلین، پرولین و قندهای محلول پاسخ داد. این پاسخ های سازشی در گیاهان تلقیح شده با قارچ میکوریز شدیدتر و موثرتر بود. از این رو، به نظر می رسد تلقیح گیاهان آفتابگردان با G. intraradices می تواند این گیاه را در برابر اثرات زیانبار علف کش فوق مقاوم تر کند.
    کلیدواژگان: میکوریز، علف کش، هالوکسی فوپ آر-متیل استر، آفتابگردان، سوپرگالانت
  • ابوالفضل شهریاری، حشمت امیدی* صفحات 58-73

    به منظور بررسی تاثیر اسید هیومیک بر صفات مورفولوژیک و عملکرد هیبریدهای ذرت (704، As72 و DKC)، یک آزمایش کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شاهد واقع در جنوب تهران در طی دو سال زراعی 97-1396 و 96-1395 اجرا شد. عوامل مورد بررسی سه هیبرید ذرت (704، As72 و DKC) در کرت های اصلی و اسید هیومیک در دو سطح (کاربرد و عدم کاربرد) در کرت های فرعی بودند. نتایج نشان داد که بیشترین تعداد برگ در هیبرید 704 (/13 عدد در بوته) و کمترین میانگین در دو هیبرید دیگر مشاهده شد. بیشترین تعداد دانه در بلال در کاربرد اسید هیومیک در سال دوم آزمایش با میانگین 6/802 عدد بود که در مقایسه با تیمار عدم کاربرد افزایش 02/16 درصدی داشت. هیبرید 704 در هر دو سال اجرای آزمایش و هیبرید DKC در سال دوم آزمایش به ترتیب با میانگین 7/154، 5/149 و 6/159 گرم، دارای بیشترین وزن هزار دانه بودند. بیشترین عملکرد دانه در هیبرید DKC در سال دوم آزمایش با میانگین 3/17148 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. کاربرد اسید هیومیک منجر به افزایش 99/11 درصدی میانگین عملکرد دانه در مقایسه با تیمار شاهد گردید. بالاترین عملکرد بیولوژیک در کاربرد و عدم کاربرد اسید هیومیک در هیبرید DKC در سال دوم اجرای آزمایش به-ترتیب با میانگین 38088 و 36927 کیلوگرمدر هکتار مشاهده شد. محلول پاشی با اسید هیومیک سبب افزایش شاخص برداشت گردید. عملکرد دانه با صفات تعداد دانه در بلال، وزن هزار دانه و عملکرد بیولوژیک همبستگی مثبت و معنی داری داشت. .

    کلیدواژگان: کود آلی، عملکرد دانه، غلات، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت
  • حسین مرادی*، مهدی محمدی ازنی، مهدی حدادی نژاد، علیرضا یاوری، سید مریم موسوی، سید محمدامین حسینی صفحات 74-85

    بنفشه معطر با داشتن مواد پپتیدی، فلاونوییدها، گلیکوزیدهای، آلکالوییدها، ساپونین و تانن در درمان برخی از بیماری-ها از جمله سرطان کاربرد دارد. با وجود رشد بنفشه معطر به صورت خودرو در جنگل های ایران، تحقیقات زیادی بر روی شناسایی و اهلی کردن آن صورت نگرفته است. این تحقیق به منظور ارزیابی اثر اختلاف ارتفاع از سطح دریا سه منطقه ساری (56)، کسوت (481) و ازنی (1035) استان مازندران بر خصوصیات کمی و کیفی بنفشه معطر طراحی گردید. صفات مورفولوژیک (طول برگ، ریشه، دم گل و تعداد برگ) و بیوشیمیایی (میزان فنل، فلاونویید کل، ظرفیت آنتی اکسیدانی) در منطقه و درقالب طرح کاملا تصادفی مورد اندازه گیری و بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد نمونه-های گیاهی منطقه ساری با کمترین ارتفاع از سطح دریا بیشترین طول برگ، تعداد برگ، طول دم گل، فنل برگ، فنل کل، فلاونویید کل و آنتی اکسیدان برگ را دارا بود. نتایج حاصل از اثرمتقابل مناطق برداشت و اندام گیاهی نشان داد بیشترین میزان فنل در نمونه های برگ و گل ازنی و بیشترین میزان فلاونویید در گل نمونه های ازنی و گل و برگ نمونه های کسوت بود. در حالی که ریشه گیاهان سه منطقه حاوی کمترین میزان فنل و فلاونویید بود. به طور کلی نمونه گیاهی جمع آوری شده از منطقه ازنی به سایر مناطق برای کشت و پرورش این گیاه دارای برتری نسبی می باشد.

    کلیدواژگان: ارتفاع از سطح دریا، فنل، فلاونوئید، UV-B، آنزیم PAL
  • هادی فرخی* صفحات 86-94

     امروزه تغییر شرایط اقلیمی و افزایش دمای هوای کره زمین، فرکانس وقوع دوره های خشک افزایش یافته و اکوسیستم های جهانی را در معرض تحولات اساسی قرار داده است.این مطالعه طی 10 سال (1394-1385) و با هدف بررسی تاثیر عوامل بارندگی (روزانه، ماهانه، فصلی، سالانه) در مراتع استپی صدر آباد ندوشن استان یزد انجام شد. به این منظور هر ساله تولید علوفه، درون پلاتهای تصادفی اندازه گیری شد. آمار شاخص های بارندگی نیز از نزدیک ترین ایستگاه هواشناسی سینوپتیک موجود در منطقه تهیه گردید. رابطه بین تولید و عوامل اقلیمی در نرم افزار SPSS 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که تولید کل علوفه در سایت صدر آباد با متغیر های بارندگی همبستگی نشان می دهد بطوریکه با متغیر مستقل بارندگی فصل رویش، بارش سالانه، اردیبهشت و بارندگی فصل رویش بارندگی پیشین بیشترین همبستگی را دارد. در نتیجه 0.80 تغییرات تولید کل علوفه سالانه را می توان با بارندگی رویش+ پیشین برآورد کرد. بررسی رگرسیون ساده نشان داد تولید گیاهان خوشخوراک کلاس I، کلاسII، و کلاس III به ترتیب بیشترین همبستگی را با بارندگی اردیبهشت، بارندگی فصل رویش و بارندگی رویش+پیشین دارد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه‏ها: عوامل بارندگی، تولید علوفه، صدر آباد ندوشن
  • محدثه غنی پور گورکی، سید رسول صحافی* صفحات 95-106

    به منظور ارزیابی قابلیت استفاده از شاخص‏های مقاومت به خشکی در اکوتیپ‏های گاودانه، دو آزمایش جداگانه (محیط بدون تنش و تنش) در شرایط مزرعه در دانشگاه ولی‏عصر (عج) رفسنجان در سال زراعی 97-1396 در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. شاخص‏های مختلف مقاومت به خشکی شامل شاخص حساسیت به تنش (SSI)، تحمل به خشکی (TOL)، بهره‏ وری متوسط (MP)، میانگین بهره‏وری هندسی (GMP)، میانگین هارمونیک (HM) و تحمل به تنش (STI) بر اساس عملکرد دانه اکوتیپ‏ها در محیط بدون تنش و تنش محاسبه شدند. تجزیه واریانس نشان داد اختلاف معنی‏داری (01/0>p) بین اکوتیپ‏ها از نظر عملکرد دانه در شرایط بدون تنش و تنش خشکی و شاخص‏های مورد بررسی وجود داشت. همچنین نتایج نشان داد که در محیط تنش خشکی شاخص‏های MP، GMP، HM و STI بدلیل دارا بودن همبستگی مثبت و معنی‏دار (01/0>p) با عملکرد (بدون تنش و تنش) به عنوان مناسب‏ترین شاخص‏ها در جهت شناسایی اکوتیپ‏های گاودانه با عملکرد بالا و متحمل به تنش خشکی تعیین شدند. بر اساس مقادیر این شاخص‏ها و همچنین کاربرد نمودار پراکنش سه‏بعدی و نمودار چند متغیره بای‏پلات اکوتیپ‏های بایقوت و سقزچی متحمل‏ترین اکوتیپ‏های گاودانه در محیط تنش خشکی در شرایط آب و هوایی رفسنجان شناخته شدند.

    کلیدواژگان: بای‏پلات، تنش خشکی، شاخص‏های مقاومت به خشکی، گاودانه
  • لیلا جعفری*، فرزین عبدالهی، سارا اسدی صفحات 107-122

    به منظور بهبود مدیریت بهره‏ برداری آب، با استفاده از آزمون های من-کندال و پتیت از طریق ارزیابی تبخیر و تعرق روزانه و ضریب گیاهی، روند تغییرات نیاز آبی، عملکرد، سطح زیرکشت و کارایی مصرف آب گوجه‫فرنگی (Solanum lycopersicum) در برخی از مناطق جنوبی، جنوب غربی و مرکزی کشور از جمله بندرعباس، اهواز، دزفول، شهرکرد، فسا، شیراز، اصفهان، کرمان و یزد در یک دوره بلند مدت 23 ساله (1369 تا 1392) مورد بررسی قرار گرفت. ‬نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین نیاز آبی گوجه‫فرنگی (1137 و 642 میلی‫متر) به ترتیب در یزد و شهرکرد به‫دست آمد. نیاز آبی گوجه‫فرنگی در فسا برخلاف دزفول و شیراز روندی افزایشی و معنی‫دار با شیب 6/5 میلی‫متر به ازای هر سال داشت. ‬‬‬‬‬‬همچنین، بیشترین کارایی مصرف آب (6/5 کیلوگرم در مترمکعب) و افزایش کارایی مصرف آب به ازای هر سال (07/0 کیلوگرم در مترمکعب) در فسا به دست آمد. علاوه براین، کارایی مصرف آب به ازای هر 100 کیلوگرم محصول گوجه‫فرنگی در واحد سطح، 1/0 کیلوگرم در مترمکعب افزایش یافت. در حالی که بین کارایی مصرف آب و نیاز آبی رابطه‫ منطقی مشاهده نشد. نوسانات زیاد عملکرد در یک بازه ثابت نیاز آبی، با رسم خط مرزی که نشان دهنده عملکرد پتانسیل در مقابل نیاز آبی است، مورد بررسی قرار گرفت. در مجموع عدم مشاهده رابطه بین کارایی مصرف آب و نیاز آبی در دامنه 600 تا 1000 میلی‫متر، احتمالا به دلیل خلاء عملکرد ناشی از سو مدیریت در مزارع بود.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬

    کلیدواژگان: نیاز آبی، من-کندال، عملکرد، خط مرزی، پتیت
  • محمدجواد آروین*، عبدالحسین ابوطالبی جهرمی، محمدحسن شیرزادی، محمدرضا حسندخت صفحات 123-135

    اثر تنظیم کننده های رشد و خاکپوش بر میزان عناصر برگی، آنزیمها و تجمع نیترات در پیاز خوراکی تحت تنش کم آبی، بررسی گردید. عامل اصلی تنش کم آبی در سه سطح (100 ، 80 و 60 درصد نیاز آبی) و عامل فرعی خاکپوش در دو سطح (کاربرد و عدم کاربرد) و اسید سالیسیلیک (صفر و 5/0میلی مولار)، متیل جاسمونات (5 و 5/7 میکرو مولار) و 24- اپی براسینولاید (5/0 و 1 میکرو مولار)  اختصاص یافت. برهمکنش معنی داری بین تنش کم آبی و تنظیم کنندهای رشد در میزان عنصر برگی نیتروژن، آنزیمهای کاتالاز و سوپر اکسید دیسموتاز و مالون دی آلدیید، اسیدهای آمینه متیونین، ایزولوسین و پرولین، نشت یونی و میزان کلروفیل و کاروتنویید مشاهده شد و اثر تنظیم کننده ها در شرایط تنش شدید کم آبی موثر بود. ،برهمکنش کم آبی و خاکپوش علاوه بر صفات مذکور بر صفات اسید آمینه والین و تیروزین و فسفر و پتاسیم برگ و اثر تنظیم کننده های رشد بر صفات اسید آمینه والین و تیروزین و فسفر و پتاسیم برگ معنی دار بود و این اثر تحت شرایط تنش شدید کم آبی بسیار موثر بود. تیمار براسینولاید بیشترین اثر را بر کاهش نیترات نشان داد بطوریکه تحت شرایط غیر تنش، ملایم و شدید براسینواسترویید 1 میکرومولار به ترتیب باعث کاهش 26 و 23 و 31 درصدی نیترات شد. خاکپوش تحت شرایط عدم تنش ، تاثیری بر کاهش نیترات ندارد ولی تحت شرایط تنش شدید کم آبی ، استفاده از خاکپوش 13 درصد نیترات سوخ را در مقایسه با شاهد کاهش داد.

    کلیدواژگان: کاتالاز، عناصر پرمصرف، اسید آمینه، پرولین
  • فاطمه طاهری حصاری، حسین زاهدی*، علیرضا عیوضی، یونس شرقی، اکبر علیپور صفحات 136-148

    به منظور بررسی تحمل به خشکی گندم تلقیح یافته با قارچ مایکوریزا و برهمکنش آن با نانو ذرات مس آزمایش مزرعه-ای به صورت اسپلیت اسپلیت پلات بر پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. فاکتور های آزمایش شامل آبیاری در دو سطح (آبیاری نرمال و کم آبیاری) و همزیستی قارچی در دو سطح (با استفاده و بدون استفاده) و نانو-اکسید مس به صورت محلول پاشی با غلظت های (50-250-450 ppm) بود. تجزیه واریانس صفات مورد مطالعه نشان داد که رژیم آبیاری، میکوریزا، محلول پاشی و تمام اثرات متقابل دو گانه و سه گانه فاکتورها بر تعداد سنبله در مترمربع، میزان پرولین معنی دار بود. اثر رژیم آبیاری، میکوریزا و محلول پاشی نانو اکسید مس بر عملکرددانه موثر بود ولی اثر و اثرات متقابل رژیم آبیاری×محلول پاشی، میکوریزا×محلول پاشی و رژیم آبیاری×میکوریزا×محلول پاشی بر این صفت تاثیر معنی داری نداشت.مقایسه میانگین صفات نشان داد که حداکثر تعداد سنبله در مترمربع در تیمار کاربرد قارچ میکوریزا همراه با محلول پاشی ppm50 مس در آبیاری مطلوب با میزان 780 عدد بدست آمد. بیشترین وزن هکتولیتر گندم مربوط به تیمار اثر متقابل سه جانبه آبیاری معمول با قارچ و محلول پاشی 450ppm مس بود که اختلاف آماری معنی داری با تیمار اثر متقابل سه جانبه آبیاری معمول بدون قارچ و محلول پاشی 250ppm مس نداشت. حداکثر میزان پرولین در تیمار عدم کاربرد قارچ میکوریزا همراه با محلول پاشی ppm50 مس در کم آبیاری شدید با میزان 8/23 میلیگرم برگرم وزن تازه بدست آمد که با سایر تیمارها حداقل در سطح 5٪ اختلاف آماری معنی داری داشت.بیشترین عملکرد دانه با 61/309 گرم در مترمربع به تیمار آبیاری مطلوب تعلق داشت و مینیمم عملکرد دانه در تیمار کم آبیاری شدید مشاهده شد.

    کلیدواژگان: رژیم آبیاری، میکوریزا، محلول پاشی، نانو ذرات مس
  • مریم تیموری، محمدرضا اردکانی*، امیرحسین شیرانی راد، مجتبی علوی فاضل، پریسا نجات خواه صفحات 149-159

    به منظور ارزیابی شاخص های تحمل به خشکی در لاین های امیدبخش کلزا تحت تاثیر تاریخ کاشت آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه پژوهشی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج در دو سال زراعی 95-1394 و 96-1395 اجرا شد. در این آزمایش تاریخ کاشت در دو زمان 20 مهر و 10 آبان در کرت های اصلی و لاین های امید-بخش شامل L1112، L1091، L1093، L1206، Okapi در کرت های فرعی در نظر گرفته شدند. برای ارزیابی شاخص های مختلف فیزیولوژیکی تحمل به تنش خشکی، دو محیط مجزا شامل آبیاری معمول (شاهد) و قطع آبیاری از مرحله خورجین دهی به بعد (تنش خشکی آخر فصل) در نظر گرفته شد. نتایج حاصل از تجزیه مرکب داده ها نشان داد که تنش خشکی آخر فصل و تاخیر در کاشت سبب کاهش عملکرد تمامی لاین ها شد. در ارزیابی لاین ها شاخص های میانگین هندسی بهره وری، شاخص تحمل به تنش و میانگین بهره وری به عنوان شاخص های برتر جهت شناسایی لاین متحمل انتخاب گردیدند. با توجه به نتایج شاخص ها لاینی که بتواند در تناوب با گندم پاییزه کشت شده و از طرف دیگر به تنش کمبود آب در انتهای فصل رشد تحمل خوبی نشان داده و کمترین میزان افت عملکرد دانه را داشته باشد، لاینL1206 بوده که به عنوان لاین برتر در این تحقیق معرفی گردید.

    کلیدواژگان: کشت تاخیری، لاین های کلزا، عملکرد دانه، کمبود آب
  • سید محمدتقی طبیب لقمانی، فرود بذرافشان*، امید علیزاده، بهرام امیری، عبدالله بحرانی صفحات 160-170

    به منظور بررسی پاسخ ارقام مختلف گلرنگ به تنش رطوبتی در منطقه سروستان، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک‎های کامل تصادفی با سه تکرار و پانزده ژنوتیپ گلرنگ در دو سال زراعی 95 و 96 اجرا شد. کرت اصلی شامل دو سطح آبیاری نرمال و قطع آبیاری از مرحله ظهور اولین قوزه ها و کرت فرعی شامل پانزده ژنوتیپ گلرنگ بود. شاخص های مورد ارزیابی در این آزمایش شامل عملکرد دانه، محتوای نسبی آب برگ، محتوای روغن، عملکرد روغن و شاخص های تحمل به تنش بودند. نتایج تجزیه مرکب نشان داد که در هر دو شرایط آبیاری ژنوتیپ های Dincer و PI-537598، بیشترین عملکرد دانه، محتوای نسبی آب برگ و عملکرد روغن را به خود اختصاص دادند. بررسی شاخص های تحمل به تنش خشکی شامل میانگین هندسی بهره وری (GMP) و شاخص تحمل تنش (STI) که با توجه به مقادیر بالای آنها می توان ارقام متحمل را تشخیص داد، ژنوتیپ Dincer در هر دو شرایط آبیاری و بر اساس درصد کاهش عملکرد دانه ژنوتیپ PI-537636-s (57%) به عنوان متحمل ترین ژنوتیپ ها معرفی شدند.

    کلیدواژگان: شاخص تحمل، محتوای روغن، محتوای نسبی آب برگ
  • سعید صمصامی، فرود بذرافشان*، مهدی زارع، بهرام امیری، عبدالله بحرانی صفحات 171-184
    به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف کود نیتروژن بر رنگدانه های کلروفیل a، کلروفیل b، فلاونویید، کارتنویید و اجزای عملکرد چهار رقم گندم در دو منطقه کودیان و نصرآباد از توابع استان فارس ایران پژوهش انجام شد. آزمایش به صورت کرت دو بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی به انجام رسید به نحوی که فاکتور اصلی شامل دو سطح آبیاری (نرمال و قطع آبیاری در مرحله ساقه دهی)، فاکتورهای فرعی شامل چهار سطح کودی صفر، 120، 240 و 360 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و چهار رقم گندم (شیرودی، چمران 2، چمران مادری و سیروان) با سه تکرار بود. صفات عملکرد دانه، تعداد دانه در سنبله، تعداد سنبله در متر مربع، وزن هزار دانه و رنگدانه های کلروفیل a، کلروفیل b، کارتنویید و فلاونویید مورد مطالعه قرار گرفتند. براساس نتایج به دست آمده مشخص گردید تنش خشکی منجر به کاهش کلروفیل a، کلروفیل b، کارتنویید، فلاونویید، عملکرد و اجزای عملکرد گردید به طوریکه اعمال تنش خشکی منجر به کاهش 29 درصدی عملکرد دانه گردید اما اعمال تیمارهای 120، 240 و 360 کیلوگرم در هکتار نیتروژن منجر به افزایش 25، 32 و 15 درصدی عملکرد دانه نسبت به عدم کابرد نیتروژن گردید. بنابراین استفاده از این ارقام با 240 کیلوگرم نیتروژن برای شرایط تنش خشکی و عدم تنش مناسب است.
    کلیدواژگان: رنگدانه، تنش خشکی، وزن هزار دانه
|
  • Naser Jafarzadeh *, Hossin Najafi Pages 1-9

    In order to study of integrated dodder management in Sugar beet, which is spreading in sugar beet field, an experiment was conducted in Azarbayejan-gharbi province in Iran in 2015- 2016. Treatments were seed bed preparation times as main plots, planting date as sub plots and application of different doses of Propizamid (SC50 :1000, 1250 and 1500 gai.ha-1) and Ethofumesate (SC50: 750, 1000 and 1250 gai.ha-1) as sub-sub plots arranged as split-split factorial plot based randomized complete block design. Dodder dry weight and contamination level were evaluated at 30 days after herbicide application and sugar beet root yield was evaluated in the end of experiment. Seed bed preparation time had no significant effect on dodder dry weights. Results indicated that the contamination of level of dodder (EWRC) in the first planting date (39.3%) was less than the second planting date (44.8%). Results also showed that dry weight of dodder in the first planting date was less than the second planting date (49%). The highest root sugar beet yield was obtained from seed bed preparation time in autumn and spring, and planting date in 14 April and also using propyzamid herbicide as 1250 gai.ha-1. Contamination of level of dodder average was less in applied of propyzamid (36.2%) than the Ethofumesate (47.8%). The results of this experiment, as a whole, showed that planting of sugar beet in the 14 April, and also application of propyzamid as 1250 gai.ha-1 for dodder control can be recommended.

    Keywords: Contamination of level, dry matter, Yield, West Azarbayjan
  • Zahra Tabesh, Farhad Mohajeri * Pages 10-19
    To study the effect of different types of plant mulch and their thicknesses on weeds control of fig (Ficus carica) orchards, an experiment was performed in a factorial arrangement based on a randomized complete block design with three replications in Estahban region of Fars province, Iran in 2018, where factors were non-living mulch in three levels (Almond shell, Wheat straw and Licorice residues) and mulch thickness in four levels (Control, 5, 10 and 15 cm). The results indicated that mulches can significantly reduce weeds density and growth (dry and wet weight) in compare to control treatment. Application of Licorice residues better than other treatments controlled the growth and density of weeds in fig. Among the levels of different mulch thickness, 10 cm thick mulch, in addition to minimize soil moisture loss, resulted to reduce the biological yield of weeds. In general, non-living mulches can be an effective agronomic management to control the weeds in fig orchards.
    Keywords: Mulch, Weed control, Licorice residues, Wheat straw, Almond shell
  • Seyyed Gholamreza Moosavi * Pages 20-34
    In order to study the effects of irrigation, methanol and humic acid foliar application on the traits, some of the soluble content and chicory root elements, the present research was carrid out in Birjand Azad University research farm using split plots-factorial based on randomized complete blocks design with three replications in 2016. In the present research a three level irrigation was used as the main plot (irrigation after 70T 140 and 210 mm of accumulative evaporation from pan) and methanol foliar in two levels (zero and 21 % of the volume) well as humic acid with two levels (zero and 10 li per hectar) in the form of factorial as the sub plot. The results showed that irrigation delay from 70 to 210 mm of accumulative evaporation from pan, the root length, number of root branch, percent of molasses sugar, N and P and dry root yield decreased b by 46, 37, 23, 39, 56 and 44% respectively. Also applying of 10 L.ha-1 of humic acid resulted in significant increase in the root length, number of root branch, N, P and K, dry root yield and water use efficiency of root by 12, 19, 15, 18.5, 35, 9 and 7% respectively compared to the control treatment. Also, although methanol application had a significant effect on root traits, it did not have significant interaction with irrigation. In general, the results of the study showed that the use of humic acid could reduce the negative effects of deficit water stress on Chicory.
    Keywords: Acid humic, Methanol, Root morphology, root elements, Water deficit stress
  • Mahmood Ramroudi *, Javad Mahmoudi, Mehdi Dahmarde, Mohammad Galavi Pages 35-45
    Among the several factors reducing plants yield, weed interference has great important. To investigate the effect of fertilizer types and weeds management on yield, yield components and nitrate leaching in soybean an experiment was conducted as split plots in randomized complete block design with three replications in Chalus city in summer of 2013 and 2014. Fertilizers types including chemical fertilizer, manure and nano-chelates spraying as the main plot and weed control in three levels including emergence to flowering, critical period of weed interference and no weeding were considered as sub-plots. The results showed that yield with weeding during the critical period as well as weeding until flowering was achieved in a statistical group and were significantly more than non-control treatment. The highest weeds dry weight was obtained in gweed infested treatment and increasing in weed control time caused their weight loss. Among the fertilizer treatments, the highest dry weed weight was observed by chemical fertilizer application. Maximum nitrate concentration at a soil depth of 80-100 cm were obtained by using chemical fertilizer. Weeds dry weight increased and the nitrate concentration decreased when the weeds control duration was reduced. In general, the results showed that weed control during the critical period increased the grain yield by increasing the yield components.
    Keywords: Critical period, manure, oil percent, Protein content, weeds dry weight
  • Zeinab Dehghan, Jalil Khara * Pages 46-57
    To study the effects of inoculation by arbuscular mycorrhizal fungus (Glomus intraradices) in ameliorating the effects of haloxyfop-R methyl ester herbicide (commercial name Gallant super) on biochemical activity and hormonal responses of sunflower (Helianthus annuus L., cv. Lakomka) a factorial experiment was conducted in a completely randomized design with 4 levels of herbicide concentration (0, 25, 50 and 75 ppm) in 3 replications. At 4 to 6 leaved stages, different concentrations of herbicide were sprayed on the aerial part of the plants. The effects of herbicide on colonization percentage, dry weight and other parameters of control and mycorrhizal treated plants were quite evident. Increased gibberellin content (60%) in inoculated plants, reduced amount of auxin in shoot of the control plants (48%) were observed by increasing herbicide concentration compared to the control. Furthermore, increased proline (1.5 and 2.7 fold), increased soluble sugars content (36.5% and 23.5%), reduced total proteins (29.2% and 40.1%) and reduced dry weight (61.3% and 76.0% in shoot and root respectively) were significant. More damage occurred by increased herbicide stress conditions and plants responded by raising the level of gibberrelins, proline and soluble sugars to cope the damages induced by haloxyfop-R methyl ester. Such adaptive responses were more pronounced and effective in inoculated plants by arbuscular mycorrhizal fungus G.intraradices. So, it seems that inoculation sunflower seedlings by G. intraradices can enhance their tolerance against deleterious effects of that herbicide.
    Keywords: Mycorrhiza, herbicide, haloxyfop R-methyl ester, Sunflower, gallant super
  • Aboalfazl Shahriary, Heshmat Omidi * Pages 58-73

    In order to evaluate the effect of humic acid on morphological and yield traits of maize hybrids (704, As72, and DKC), a split plot experiment based on randomized complete block design with three replications was conducted at Research farm of Shahed University located in south of Tehran during 2016 and 2017. The studied factors consisted of three maize hybrids (704, As72, and DKC) in the main plots and humic acid in two levels (application and non-application) in the subplots. Results showed the highest number of leaves was found in 704 hybrid (13.6 per plant) and the lowest in the other two hybrids. The highest number of grains per ear was achieved in the application of humic acid under second year of experiment with an average of 802.62 number, which was 16.02% higher than to the non-application treatment. 704 hybrid had the highest 1000-grain weight in the both year of experiment and DKC hybrid in the second year of experiment had the highest 1000-grain weight with an average of 154.7,14.5, and 159.6 g, respectively. The highest grain yield was obtained in DKC hybrid under second year of experiment with an average of 17148.3 kg/ha. The use of humic acid resulted in an increase of 11.93% in the grain yield compared to the control (no application). The highest biological yield was observed in the application and non-application of humic acid in DKC hybrid under second year of experiment with an average of 38088 and 36927 kg/ha, respectively.

    Keywords: Organic Fertilizer, Grain yield, cereals, Biological yield, harvest index
  • Hossein Moradi *, Mehdi Mohammadi Azni, Mehdi Haddadinejad, Alireza Yavari, Seyyed Maryam Musavi, Seyyed MohammadAmin Hosseini Pages 74-85

    Viola odorata contain compounds such as peptide, flavonoids, glycosides, alkaloids, saponins and tannins, which are used in the treatment of certain diseases, including cancer. Viola odorata grows in the north forests, and little research was done on domestication and identification of this plant. This study was designed to evaluate the effect of three altitude differences in sea level in Mazandaran province (sari (56m) to Azni (1035 m) above sea level) on quantitative and qualitative characteristics of Viola odorata. The morphological (area of leaf, leaf width, petiole length, pedicel length and root length) and biochemical (phenol content, total flavonoids, antioxidant capacity) traits studied in the region via completely random design. The results showed that plants accessions from Sari with lowest altitude, had the highest leaf length, number of leaves, stem length, leaf phenol, total phenol, total flavonoid and leaf antioxidant capacity. Interaction results between region and plants organ showed, the highest rate of phenol was in the leaf and flower of Sari accessions and the most flavonoids rate were in the flower of Sari accession and the leaf and flower of Kosoot accessions. In general, accessions collected from the Sari area have a relative superiority to other areas for cultivation.

    Keywords: Altitude, flavonoid, phenol, PAL enzyme, UV-B
  • Hadi Farokhi * Pages 86-94

    Today, climate change and increasing global temperature, dry periods and increased frequency of occurrence of such ecosystems in the world on the verge major developments put. This study was 10 years (1394-1385) and to evaluate the effect of rainfall (daily, monthly, quarterly, annually, etc.) on top of the e Nodooshan steppe rangelands of Yazd. For this purpose each year, producing a random plots were measured. Rainfall index statistics from the nearest synoptic stations in the region were prepared. The relationship between production and climate factors were analyzed in SPSS 16 software. Results showed that forage production on top Abad reveal significant variables as the independent variable growing season precipitation, annual rainfall, rainfall in May and early growing season rainfall is the highest correlation. 80% Annual forage production can be significant changes with growth of + previous estimate. Simple regression analysis showed that the production of delicious class I, class II, class III the highest correlation with May rainfall, rainfall and growing season rainfall is growing + earlier.

    Keywords: factors rainfall, forage production, Sadrabad Nodoushan, Yazd
  • Mohadeseh Ghanipour Govarki, Seyyed Rasoul Sahhafi * Pages 95-106

    In order to determine the most desirable index of drought tolerance in bitter vetch ecotypes, two separate experiments (non-stress and stress) were conducted in field condition during 2018 using randomized complete block design with four replications. Quantitative drought resistance and susceptibility indices including Stress susceptibility index (SSI), Stress tolerance (TOL), Mean productivity (MP), Geometric mean productivity (GMP), Harmonic mean (HM) and Stress tolerance index (STI) based on grain yield in stress and non stress conditions, were calculated for each ecotypes. Combined analysis of variance over two conditions showed there were significant differences (p < 0.01) among ecotypes for grain yield in stress and non stress conditions. Also, there were significant differences (p < 0.01) between ecotypes for all drought tolerance and resistance indices. MP, GMP, HM and STI were highly correlated (p < 0.01) with grain yield under both stress and non stress conditions. Therefore, they were recommended as the best indices to identify high yielding ecotypes for stress and non stress conditions. Based on these indices two ecotypes Saghazchi and Bayghot were identified as the highest yielding ecotypes under both stress and non stress conditions. Results of three dimensional and byplot graphs recognized the same ecotypes as highest yielding in both conditions, similarly.

    Keywords: Byplot, Drought stress, Drought tolerance Indices, bitter vetch
  • Leila Jafari *, Farzin Abdollahi, Sara Asadi Pages 107-122

    In order to improve water utilization management the trends of changes in crop water requirement (CWR), yield, cultivation area and water use efficiency (WUE) of tomato in some regions of Iran evaluated in a 23-year long term (1990-2013) by measuring evapotranspiration (ET) and crop coefficient (Kc). Highest (1137 mm) and lowest (642 mm) CWR of tomato observed in Yazd and Shahrekord cities respectively. Unlike Dezful and Shiraz, this characteristic has a significant increasing trend with a slope of 5.6 mm per year in Fasa. Furthermore, unlike Fasa, tomato yield in Ahvaz, Bandar Abbas, Shahrekord and Yazd has a significant increasing trend. The maximum (49.5 ton/ha) and minimum (19.4 ton/ha) tomato yield and also the maximum (5.6 Kg/m3) and minimum (2.4 Kg/m3) WUE was observed in Fasa and Kerman, respectively. However, the highest reduction (0.1 kg/m3) and highest increase (0.07 kg/m3) in WUE per year was obtained in Ahvaz and Fasa respectively. The results of this study showed that the WUE has a linear relationship with tomato yield. So that the water consumption per 100 kilograms of tomatoes yields per unit of area increased 0.1 kg/m3. While there was no logical relationship between WUE and CWR. By drawing the boundary-line, which represents potential yield against the CWR, high fluctuation of tomato yield in a steady interval of water requirement was estimated. Overall, the lack of a relationship between the WUE and CWR in the range of 600 to 1000 mm was due to yield gap caused by malpractice in the farms.

    Keywords: water requirement, Mann-Kendall test, Yield, Boundary-line, Pettitt test
  • MohammadJavad Arvin *, Abdolhosayn Aboutalebi, Mohammadhassan Shirzadi, Mohammadreza Hassandokht Pages 123-135

    The effect of plant growth regulators (PGRs) and plastic mulch on the amount of some leaf elements, enzymes and nitrate accumulation in onions under water deficit stress was investigated. The main plots consisted of water deficit stress treatment at three levels (100% water requirement, 80% and 60% water requirement), and subplots including mulch (in two levels of application and no application of dark plastic) and PGRs factor in Six levels (zero, salicylic acid (0.5 mM), methyl jasmonate (5 and 7.5 µM), 24-Epibrassinolide (0.5 and 1 µM). Significant interaction was observed between low water stress and PGRs in the amount of nitrogen, catalase, superoxide dismutase and malondialdehyde enzymes, methionine, isoleucine and proline amino acids, ion leakage, chlorophyll and carotenoids pigmentation. The effect of the PGRs was mainly effective in water deficit conditions. Also, the interaction of water deficit and plastic mulch in addition to these traits was significant on the amino acid valine and tyrosine traits and phosphorus and potassium of leaf and this effect was significant under water deficit condition. Brassinolide growth regulator treatment had the most effect on reducing nitrate in onion bulb. Under non stress, mild stress and severe stress condition, 1 micromolar brassinosteroid reduced 26, 23 and 31 percent of onion nitrate, respectively. Also, plastic mulch under non stress conditions have no effect on reducing the accumulation of nitrate, but under severe stress conditions (60% water requirement), use of plastic mulch detergent reduced the 13% accumulation of nitrate compared with the control

    Keywords: Catalase, leaf elements, amino acid, Proline
  • Fatemeh Taheri Hesari, Hossain Zahedi *, Alireza Eivazi, Younes Sharghi, Akbar Alipoor Pages 136-148

    A split-split plot field experiment using the randomized complete block design with three replicates was carried out to investigate drought tolerance of wheat inoculated with mycorrhiza fungi and its interaction with copper nanoparticles. The factors included two irrigation levels (optimum irrigation and deficit irrigation), two levels of fungal symbiosis (with or without a symbiotic relationship), and three spray concentrations of copper oxide nanoparticles (50, 250, and 450 ppm).The results of ANOVA revealed that Analysis of variance showed that proline content and spike/m2 were significant in irrigation regime, mycorrhiza, foliar application, and all the interaction effects of double and triple factors.The effect of irrigation regime, mycorrhiza and foliar application of copper nano oxide was effective on grain yield, but the effects and interactions of irrigation regime×foliar application, mycorrhiza×foliar application and irrigation regime×mycorrhiza×foliar application have no significate effect on that characteristic;Comparison of mean traits showed that the maximum number of spikes/m2 in mycorrhizal fungi application with50ppm copper nano oxide foliar application in optimum irrigation was780numbers.The highest hectolitre weight of wheat was related to triple interactions,optimum irrigation with fungus and foliar application of450ppm copper nano oxide that was not statistically significant effect with triple interactions,optimum irrigation without fungus and foliar application of 250ppm copper nano oxide.Maximum proline content was obtained in non-mycorrhizal fungi treatment with50ppm foliar spray under deficit irrigation (23.8mg/g fresh weight) which was statistically significant at least at5%level with other treatments. The highest grain yield (309.61g/m2) belonged to optimum irrigation treatment and minimum grain yield was observed in severe deficit irrigation.

    Keywords: Irrigation regime, mycorrhiza, foliar application, copper nanoparticles
  • Maryam Teymoori, MohammadReza Ardakani *, AmirHossein Shiranirad, Mojtaba Alavifazel, Parisa Nejatkhah Pages 149-159

    In order to evaluate drought tolerance indices in promising canola lines affected by planting date, a split plot experiment with randomized complete block design with three replications at research field of Seed and Plant Improvement Research Institute of Karaj, Iran was conducted in 2015-16 and 2016-17. In this study, sowing dates were October 20 (normal) and November 10 (delayed planting) in the main plots, and promising canola lines including L1112, L1091, L1093, L1206 and Okapi were included in the sub-plots. To evaluate different physiological indices of drought tolerance, two separate environments were considered including normal irrigation (control) and irrigation interruption from the pod formation stage to the next (late season drought stress). The results of combined analysis showed that late season drought stress and delayed planting date reduced the yield in all studied lines. Geometric Mean Productivity, Stress Tolerance Index, and Mean Productivity have been selected as superior indices in order to recognizing tolerance line in this study. According to the results of this experiment, line L1206 was introduced as the top line in this study, which is likely to be cultivated in rotation with autumn wheat and, on the other hand, withstand water deficit stress at the end of the growing season.

    Keywords: Grain yield, Late sowing, canola lines, Water deficit
  • Sayed MohammadTaghi Tabib Loghmani, Forood Bazrafshan *, Omid Alizadeh, Bahram Amiri, Abdollah Bahrani Pages 160-170

    In order to evaluate the safflower genotypes in response to drought stress, a split plot experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications in Sarvestan region during 2016 and 2017 growing season. The main plot consisted of two levels of normal irrigation and irrigation interruption from the emergence of the first pods and sub plots including fifteen safflower genotypes. Evaluated indices were included grain yield, relative water content of leaves (RWC), oil content, oil yield and drought tolerance indices. Combined analysis results indicated that water deficit stress had adverse effect on all above indices. Effect of genotypes, also was significant on evaluated indices. Results of combination analysis showed that in two irrigation conditions, Dincer and PI-537598 cultivars had the highest grain yield, RWC and oil yield. Based on GMP and STI drought tolerance indices, Dincer cultivar had the highest GMP and STI, and based on the percentage reduction of grain yield, PI-537636-s genotype (57%) had the least decrease, therefore according to these indices could be considered as the most resistant cultivars.

    Keywords: Drought tolerance Indices, Oil content, Relative water content
  • Saeed Samsami, Forood Bazrafshan *, Mahdi Zare, Bahram Amiri, Abdollah Bahrani Pages 171-184
    Effect of different levels of nitrogen fertilizer on chlorophyll a, chlorophyll b, carotenoid, flavonoid, yield and yield components of four wheat cultivars in two locations (Kudian and Nasrabad, Fars province, Iran) were investigated. The experiment was conducted as split plot in a randomized complete block design with two main irrigation levels (normal and interrupted irrigation at the stem stage). Four wheat cultivars (Shiroodi, Chamran 2, Chamran matri, and Siamran) and four levels of nitrogen fertilizer (0, 120, 240 and 360 kg ha-1) with three replications were used as sub-factors. Grain yield traits, number of grains per spike, number of spikes per square meter, 1000-grain weight, chlorophyll a, chlorophyll b, carotenoid and flavonoid pigments were evaluated. The results showed that drought stress reduced chlorophyll a, chlorophyll b, carotenoid, flavonoid, yield and yield components. Drought stress reduced grain yield by 29% but application of 120, 240 and 360 kg ha-1 nitrogen increased yield by 25, 32 and 15%, respectively. Therefore, the use of 240 kg nitrogen could be useful for these cultivars in both drought and non-stress conditions.
    Keywords: pigments, Drought stress, 1000-grain weight