فهرست مطالب

فصلنامه لسان مبین (پژوهش ادب عرب)
پیاپی 41 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی اصغر حبیبی*، عبدالباسط عرب یوسف آبادی، مژگان بیات کشکولی صفحات 1-21
    داستان های مصور کودکانه باید به گونه ای طراحی شود که به صورت توامان کودک را با دو رسانه زبانی و دیداری آشنا نموده و چرخش ناگهانی تمرکز وی از متن به تصویر و بالعکس، کودک را در درک اطلاعات داستان و تعامل اثربخش دچار نارسایی ننماید. پری نودلمن از نظریه پردازان این حوزه معتقد است که رسایی ارتباط تصویر و متن در صورتی است که هر دو، با شاخصه هایی خاص یا با یکدیگر همسو باشند و یا همدیگر را توسعه دهند؛ در غیر این صورت، ارتباط تصویر و متن، ارتباطی نارساست. وی در راستای فراهم آوردن بستری مناسب برای تعامل کودک با متن، شاخصه های معینی را در نقد رسایی و نارسایی تصویر و متن معرفی می کند. در پژوهش حاضر تلاش بر آن است با تکیه بر روش توصیفی- تحلیلی چند داستان کودکانه منتخب از محمد العبد بر اساس این شاخصه ها مورد ارزیابی و نقد قرار گیرد. یافته های پژوهش نشان می دهد در این داستان ها رسایی ارتباط تصویر و متن از بسامد بالایی (%94) برخوردار است. همچنین شاخصه توسعه گرایی تصویر و متن سهم بسزایی (%61) در رسایی این ارتباط دارد. بر این اساس داستان نویس و تصویرگر نسبت به دنیای کودک و علایق و خواسته های او آگاهی داشته و با ایجاد پیوندی ژرف میان تصویر و متن داستان ها و درک درست اطلاعات داستان توسط کودک، موجبات تعامل کودک با تصویر و متن را فراهم آوردند.
    کلیدواژگان: تصویر و متن، پری نودلمن، توسعه گرایی، تعامل کودک، محمد العبد
  • علی صیادانی*، عبدالاحد غیبی، یزدان حیدرپور مرند صفحات 25-44

    یکی از مهم ترین مسایلی که در واکاوی آثار ادبی به چشم می خورد، بررسی جنبه هایی از زبان با چشم اندازهای اجتماعی و نشانه شناختی آن است. توجه به این مساله حقیقت و معنای واقعی متن ادبی را آشکار می نماید. برای دریافت حقیقت و معنای متن باید لایه های ژرف تر را مورد بررسی قرار دهیم. یکی از اصلی ترین جنبه های بررسی لایه های مزبور، آگاهی از بافت موقعیت زبانی متن ادبی است. در این بافت موقعیت زبانی، بررسی روابط درونی متن اهمیت می یابد. با بررسی روابط مزبور تحلیل مولفه های معنایی عاطفی در ساختار متن می تواند حقیقت معنای موردنظر را آشکار نماید. بر این اساس این پژوهش در صدد است تا با روش توصیفی- تحلیلی رمان «علی خطی مجهول» اثر الخنساء عباس الشهاب را از منظر بافت موقعیت درون زبانی فرث و تحلیل مولفه های عاطفی مورد بررسی قرار دهد. اهمیت گزینش رمان علی خطی مجهول در فحوای آن نهفته است. در این واکاوی ویژگی های مزبور ضرورت پژوهش حاضر را بر اساس بافت درون زبانی فرث در راستای تحلیل مولفه های عاطفی ایجاب می نماید. در این رمان ارتباط میان عناصر ساخت زبانی در درون نظام زبانی از طریق روابط هم نشینی و جانشینی و ویژگی های عنصر عاطفی مورد تحلیل قرار می گیرند. با مرور تحلیل مولفه های عاطفی «عنصر عاطفه» در روابط متن زبانی رمان مزبور چنین بر می آید که نویسنده در تلاش بوده تا با استفاده از کمترین الفاظ، معنای کانونی و حقیقی را به مخاطب انتقال دهد.

    کلیدواژگان: بافت درون زبانی، عنصر عاطفه، فرث، رمان علی خطی مجهول، الخنساء عباس الشهاب
  • زهرا مهدوی مهر*، هومن ناظمیان صفحات 45-63
    ریالیسم روانشناختی، که ارتباطی تنگاتنگ با علم روانشناسی و فلسفه دارد، با انتخاب یک موضوع اجتماعی، سیاسی یا خانوادگی تلاش می کند به ذهن و درون شخصیت ها نفوذ کرده و علل رفتارهای آنها را تحلیل کند. این مکتب ابتدا در غرب شکل گرفت و پس از آن به ادبیات کشورهای دیگر و از جمله عربی راه یافت. میخاییل نعیمه، از نویسندگان معروف و معاصر عرب به سبب زندگی و تحصیل در غرب و به تاثیر از ادبیات غربی، در اکثر آثارش به مشکلات مردم و مسایل اجتماعی، اعتقادی، دینی و فرهنگی پرداخته است. داستان «نازا» یکی از بهترین داستانهای کوتاه اوست که به اعتقاد اکثر منتقدان، از لحاظ رعایت اصول فنی داستان نویسی نسبت به داستانهای دیگر او در سطح بالاتری قرار دارد. پژوهش حاضر با شیوه توصیفی- تحلیلی، مولفه های ریالیستی را در این داستان بررسی کرده-است که مهمترین آنها عبارتند از: درونمایه ریالیستی، زاویه دید دانای کل، توجه به عنصر زمان و مکان، انتخاب شخصیتهای واقعی، تصویر پردازی و توصیف دقیق و جزیی حالات و احساسات شخصیت ها. این پژوهش به این نتیجه رسیده است که ریالیسم نعیمه را در این داستان می توان از نوع ریالیسم روانشناختی دانست؛ زیرا او تلاش کرده است با پرداختن به احساسات، کشمکش ها و تناقض-های درونی شخصیت ها و نیز باورهای دینی و اجتماعی آنها علت وقایع و حوادث داستان را تحلیل کند.
    کلیدواژگان: میخائیل نعیمه، داستان کوتاه، داستان «نازا»، رئالیسم، رئالیسم روانشناختی
  • شکوه سادات حسینی*، فاطمه قاسم محمد صفحات 65-82

    رمان به عنوان یکی از دست آوردهای مدرنیته در فرهنگ، توانسته است ابزار بیان ادبی مناسبی برای ساکنان فرهنگ های گوناگون باشد تا رویدادهای پیرامون خود را در فضایی متخیل و با زبانی استعاری بازنمایی کنند. مضمون رمان حرب الکلب الثانیه (جنگ دوم سگ) نوشته ابراهیم نصرالله، برنده جایزه بوکر عربی (2016) توحش مدرن است. نویسنده آینده بشریت را براساس تغییرات اجتماعی ای که در سده های اخیر در جهان رخ داده، به شکلی عجیب در رمان بازسازی نموده و در فرآیندی شالوده شکنانه همه چیز را به عکس خود تبدیل نموده است. نوشتار حاضر، رمان جنگ دوم سگ را به روش توصیفی-تحلیلی و از منظر نقد شالوده شکنانه مورد بررسی قرار داده و از طریق تقابل های دوگانه در درونمایه های رمان به طرح ایدیولوژیک متن و مضمون اصلی آن رسیده است. مهم ترین تقابلی که در این رمان مطرح شده تقابل همانندسازی/تمایز است. رخدادهای اکنون رمان در روندی تناقض آمیز، به سرعت پیش می رود و در آینده ای نه چندان دور تمامی نظم حاکم را بر هم ریخته، بشریت را به قهقرا می کشد. طرح واره ایدیولوژیک متن مبتنی بر گفتمان قدرت است که در خلال داستان فروشکسته و نابود می شود و ساختار کلی جهان برساخته نویسنده را نیز در هم می شکند.

    کلیدواژگان: حرب الکلب الثانیه، ابراهیم نصرالله، تقابل های دوگانه، شالوده شکنی، رمان عربی
  • نعیم عموری*، فاطمه تختی صفحات 83-102
    نظریه آمیزه مفهومی به ذهن این امکان را می دهد که فضاهای ذهنی متعدد و مرتبط با هم را که معانی مختلفی دارند به کار گیرد. سپس آن ها را با یکدیگر ترکیب کند و این معانی مختلف را به شیوه ای کارآمد و درست بررسی کند و به شبکه معنایی تشکیل دهنده فضاهای ذهنی دست یابد. در بیشتر حکایت های کلیه و دمنه آمیزه مفهومی برجسته است و تفکر و خیال نویسنده در آن نقشی بنیادین بازی می کند. شبکه معنایی شخصیت پردازی حکایت های کلیله و دمنه، تلفیقی از عناصر و ویژگی های فضاهای ناسازگار است و آمیزش این فضاها با هم، معانی و ساختاری نوظهور را در ذهن ایجاد می کند. از این رو این پژوهش در پی شناسایی و بازنمایی نمادهای آمیزه مفهومی حکایت های کلیله و دمنه بر اساس نظریه فوکونیه و ترنر، به روش توصیفی و از نوع تحلیل محتوا است. بیشترین تاکید مقاله بر فرایندهای «ترکیب، تکمیل و پیچیدگی»، واپس فکنی، اصل دسترسی و روابط حیاتی نقش- ارزش است؛ زیرا این فرایندها بیشترین تاثیر را در شکل گیری آمیزه مفهومی این حکایت ها دارند. این پژوهش نشان می دهد که بیشترین نمود آمیزه مفهومی حکایت های کلیله و دمنه تلفیقی از فضاهای ناسازگار (انسان و حیوان)، (انسان و شیطان) و (انسان و موجودات طبیعی) است. همه عناصر موجود در فضاهای ناسازگار به فضای آمیزه فرافکنی نمی شوند، بلکه انتخاب صورت می گیرد، و این انتخاب از آمیزه ای به آمیزه دیگر متفاوت است، بنابراین نمادهای آمیزه مفهومی متنوعی پدیدار می شود.
    کلیدواژگان: کلیله و دمنه، معناشناسی شناختی، آمیزه مفهومی، فوکونیه و ترنر
  • حجت رسولی، سیده فیروزه حسینی* صفحات 103-121

    تحلیل گفتمان انتقادی یک گرایش مطالعاتی بین رشته ای است که ارتباط تنگاتنگی با علوم مختلف دارد. لازمه آن شرکت دادن عواملی همچون قدرت، ایدیولوژی، تاریخ و.. در متن است. قصیده"علموها"، سروده محمد مهدی جواهری، نمونه ای از تجربه شاعری او، با زیرلایه های فراوان و مفاهیم عمیق است. او در این قصیده با رویکردی انتقادی، ضمن برشمردن تاثیر دانش و آگاهی بر ایفای نقش های اجتماعی متعدد از سوی زنان، قدرت و ایدیولوژی طبقه حاکم را یه تصویر می کشد. تعاملات زبانی جواهری و در معرض قراردادن اندیشه-های درونی اش در قالب متن ادبی، در خور توجه است. اما باید دید ایدیولوژی های پنهان در اشعار جواهری کدام است؟ این پژوهش کوشیده است بر اساس نظریه نورمن فرکلاف و بر مبنای سه اصل توصیف، تفسیر و تبیین در تحلیل گفتمان انتقادی، ضمن پاسخ به این سوال، ابعاد ادبی قصیده را نیز بررسی کند. نتایج نشان داد محتوای قصیده"علموها"، پیوند متقابل ادبیات و جامعه را برای خواننده تداعی می کند. این قصیده با تاریخ، اجتماع، سیاست، روان شناسی و تعالیم دینی ارتباط تنگاتنگ دارد. جواهری با تکیه بر ایدیولوژی اسلامی، ضمن برشمردن عوامل ناآگاهی زنان و منافرت آن با چارچوب آموزه های قرآنی و تاثیر شگرف دانش و آگاهی بر موفقیت زنان مسلمان در ایفای نقش های سه گانه دختر، همسر و مادر، به انتقاد از توزیع ناعادلانه قدرت حاکمان می پردازد. یک دستی فضای شعر، انسجام، رعایت وحدت موضوع، پیوستگی و ارتباط منطقی بین الفاظ و مفاهیم، هماهنگی بین واژگان، زبان استوار و لحن کوبنده شاعر در سرتاسر قصیده، از مهم ترین ویژگی قصیده در برجسته سازی گفتمان است.

    کلیدواژگان: محمد مهدی جواهری، علموها، تحلیل گفتمان انتقادی، توصیف، تفسیر
|
  • Ali Asghar Habibi *, Abdolbaset Arab Yousefabadi, Mojgan Bayat Pages 1-21
    The visual stories of the child should be such that they simultaneously familiarize the child with the two linguistic and visual structures, eliminating his focus from text to image and vice versa and assisting him in understanding the information of the story and contributing effectively and purposefully. Perry Nodelman, a theorist in the field, argues that the correct relationship between image and text is that they both share or extend each other with specific characteristics. Otherwise, the relationship between image and text is incorrect. In order to provide a suitable context for the child's involvement with the text, he introduces certain characteristics in the analysis and critique of the correct and incorrect relation between the image and the text. The present study attempts to evaluate and critique the descriptive-analytic method of several selected child stories by Mohammad al-Abd on the basis of these characteristics. The results show that most of these stories (94%) have a correct relation between text and image. Also, the image and text extension index plays a large role (61%) in the correct relation between text and image. Accordingly, the storyteller and painter became aware of the child's world and his or her interests and desires and provided a deep link between the image and the context of the stories and the child's understanding of the story's information correctly, providing the context for the child's involvement with the image and the text.
    Keywords: Image, Text, Perry Nodelman, Developmentism, Child Interaction, Mohammed al-Abd
  • Ali Sayadani *, Abdolahad Gheibi, Yazdan Heydarpour Pages 25-44

    One of the most important things in investigating literary works is considering the social and semiotic aspects of language. Paying close attention to these aspects would show the real meaning of literary texts. To understand the real meaning of a text, one should investigate its deep layers. One of the main aspects of exploring the layers is knowing the situational context of literary texts. In this context, exploring the internal relationships of text would be important. In exploring the relationships mentioned above, component analysis of emotion components in the structure can show text's real meaning. Therefore, the study aimed to investigate On the Unknown Path by Al-Khansaa Abbas Al-Shahab in terms of the theoretical analysis of emotion components using Firth’s situation context. The reason of choosing the novel is its content. The existence of the components shows the significance of the study. The structural and interalingual relationships through collocational and substitutional relationships and emotion components were investigated. The component analysis of emotion in the novel's linguistic relationships shows that the writer has tried to use the minimum number of words to communicate the real and main meaning.

    Keywords: Context of Situation, Emotion, Firth, On the Unknown Path, Al-Khansaa Abbas Al-Shahab
  • Zahra Mahdavimehr *, Hooman Nazemian Pages 45-63
    Psychological realism, is closely related to psychology and philosophy. It seeks to penetrate the mind and within the characters and analyze the causes of their behavior, by choosing a social, political, or familial issue. This doctrine took a widespread form in the West and then found its way into the literature of other countries, including the arabic countries. Mikhail Naimy, a famous and contemporary arab writer, has tried to reflect the people's problems and social, religious, cultural in most of his stories, because of living and studying in the west and influenced by western literature. "Infertile" is one of his best short stories, which, according to the most critics, is at a higher level than his other stories in terms of the technical principles of storytelling. The present study has investigated the realistic components in this story by descriptive and analytical methodology. The most important of them are: Realistic theme, Third person narration, Pay attention to the time and place, Choose real characters, Illustration, and detailed description of the characters' moods and feelings.It has been concluded that Mikhail's realism in this story can be knew as a kind of psychological realism Because he has tried to analyze the causes of the events and happenings of the story by dealing with the inner feelings, conflicts and contradictions of the characters as well as their religious and social beliefs.
    Keywords: Mikhail Naimy, Short story, the Infertile story, Realism, Psychological realism
  • Shokooh Hosseini *, Fatemeh Ghasemmohammad Pages 65-82

    As one of the achievements of modernity in culture, the novel has been able to be a suitable literary expression tool for the inhabitants of different cultures to represent the events around them in an imaginary space with metaphorical language. Ibrahim Nasrallah (Palestinian Author) won the 2018 Booker Prize for this novel: “Harb al-Kalb al-Taniyah” (The Second Dog war). This novel focuses on the human capacity for savagery. The strange events that take place in the novel are symbolic of the social changes that have taken place in recent centuries around the world, and provide us with an insight into the future of humanity. The novel uses the science fiction genre or magical realism to narrate its plot. The story line addresses the social anomalies and savagery of buying and selling human souls and the destruction of human and moral values, not only in the Arab world but also globally. In this paper, the novel is examined from the perspective of deconstructive critique using the descriptive-analytical method. Accordingly, after a preliminary presentation of the novel and constructivist theory, the conflicts within the novel are identified and analyzed.

    Keywords: “Harb al-Kalb al-Taniyah”, Ibrahim Nasrallah, conflicts, deconstruction, .Arabic Novel
  • Naeem Amouri *, Fatemeh Takhti Pages 83-102
    Conceptual blending theory allows the mind to apply multiple interconnected mental spaces that have different meanings.Then it combines them together and examines these different meanings in an efficient and correct way to achieve the semantic network that forms the mental spaces. In most of the Kelileh va Demneh stories, the conceptual blending is prominent and the author's mind plays a fundamental role. The semantic network of personalizing the stories of Kelileh va Demneh is a combination of elements and characteristics of incompatible spaces and the combination of these spaces together creates emerging meanings and structures in the mind.Therefore, this research seeks to identify and represent the conceptual blending symbols of Kelileh va Demneh stories based on Fauconnier and Turner theory in a descriptive and content analysis manner.This study showed how conceptual blending symbols and meaning making can be illustrated by considering the concept of meaning continuity in the stories, using the concepts and processes discussed in conceptual blending theory.It also showed how using the four-space conceptualization of conceptual blending theory as well as processes such as composition, completion, and complexity and principles such as regression and the principle of access to all elements and their relationships in interdisciplinary interlocking spaces that they don’t project into the blending space but The choice is made, and the choice varies from blend to blend, so a variety of conceptual blending symbols emerge.
    Keywords: Kelileh va Demneh, Cognitive semantics, Conceptual blending, Fauconnier, Turner
  • Hojjat Rasouli, Seyyedeh Firouzeh Hoseini * Pages 103-121

    Critical discourse analysis is an interdisciplinary field of study that is closely related to various sciences.It requires the participation of factors such as power, ideology, history, etc.The poem ""Allemoha" ", composed by Javaheri, is an example of her poetic experience, with many sub-layers and deep meanings.In this poem, with a critical approach, while enumerating the effect of knowledge and awareness on the performance of various social roles by women, she depicts the power and ideology of the ruling class.But what are the hidden ideologies in jewelry poems?Based on Norman Fairclough's theory and based on the three principles of description, interpretation and explanation in critical discourse analysis, this research has tried to examine the literary dimensions of the poem while answering this question.The results showed that the content of the poem evokes the interrelationship of literature and society for the reader.This poem is closely related to history, society,, psychology and religious teachings.Relying on Islamic ideology, while enumerating the factors of women's ignorance and its hatred with the framework of Quranic teachings and the tremendous impact of knowledge and awareness on the success of Muslim women in playing the three roles of daughter, husband and mother, Javaheri criticizes unfair distribution The power of the rulers pays.The uniformity of the poetic space, coherence, observance of the unity of the subject, continuity and logical connection between words and concepts, harmony between words, firm language and the poet's striking tone throughout the poem are the most important features of the poem in highlighting the discourse.

    Keywords: Mohammad Mehdi Javaheri, Critical discourse analysis, description, interpretation