فهرست مطالب

فصلنامه آموزش و اخلاق در پرستاری
سال نهم شماره 3 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • لیلی مصلی نژاد، سمانه عبیری، نوید کلانی* صفحات 1-8
    مقدمه

    با توجه به افزایش روزافزون بیماری کوید 19 در جهان و شیوع موج دوم کوید 19 در ایران، روزانه شاهد مرگ بسیاری از هم وطنانمان در بیمارستان های کشور هستیم. در این میان کادر درمانی بیمارستان ها، علی الخصوص پزشکان و پرستاران بیشترین درگیری را با بیماران مبتلا به کوید 19 دارند. با توجه به مسئله بسیار مهم حساسیت اخلاقی در این بازه زمانی و اثر آن بر کیفیت عملکرد تیم درمانی، بر آن شدیم تا مطالعه ای را با هدف بررسی سطح دیسترس اخلاقی در پرستاران و پزشکان مراقب از بیماران مبتلا به کوید 19 انجام دهیم.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی مقطعی در سال 1399 با نمونه گیری در دسترس بر روی 103 نفر از پرستاران و پزشکان شاغل در بیمارستان پیمانیه شهرستان جهرم انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات در این مطالعه شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه دیسترس اخلاقی کورلی بود. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار آماری spss نسخه 21 و با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی در سطح معنی داری 05/0p< صورت گرفت.

    یافته ها: 

    در این مطالعه 103 نفر از پرستاران و پزشکان درگیر با بیماران مبتلا به کوید 19 شرکت نمودند. میانگین شدت و تکرار دیسترس اخلاقی، به ترتیب 69/17±98/47 و 78/16±82/47 بوده است. نمره بالاتر نشان دهنده شدت و تکرار دیسترس اخلاقی بالاتر است. میزان سطح شدت و تکرار دیسترس اخلاقی در اکثریت کادر درمانی مراقب در حد کم قرار داشت. شدت و تکرار دیسترس اخلاقی در پزشکان بالینی بالاتر از پرستاران و پزشکان عمومی بود اما بین شغل و شدت و تکرار دیسترس اخلاقی ارتباط معنی دار وجود نداشت (05/0> p-value).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه شنان داد که سطح دیسترس اخلاقی در مطالعه حاضر در سطح بسیار کم قرار دارد. از آنجا که پیامدهای دیسترس اخلاقی، می تواند بر کیفیت کار درمانی پرستاران در سیستم سلامت، تاثیرگذار باشد، لذا توجه جدی مدیران جهت به کارگیری برنامه های آموزشی در رابطه با مباحث اخلاقی با هدف شناسایی علایم دیسترس اخلاقی و عوامل موثر بر آن و نیز انجام تحقیقات بیش تر جهت شناسایی سایر ابعاد دیسترس اخلاقی در دیگر مراکز درمانی، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: پرستاران، پزشکان، دیسترس اخلاقی، کوید 19
  • سمیه قاسمی پنجاه، پرند پورقانع*، مریم رجب پورنیکفام، فاطمه محمدی نخجیری صفحات 9-16
    سابقه و هدف

    یکی از ابعاد مهم مراقبت  های پرستاری و از نقش های کلیدی پرستار در ارایه خدمات بهداشتی درمانی، آموزش به بیمار است . علیرغم فواید زیاد آموزش به بیمار در قبال هزینه های ناچیز آن، اجرای این امر مهم در برخی از مراکز درمانی با چالشهایی روبرو می گردد. مطالعه حاضر با هدف تبیین چالش های آموزش به بیمار از دیدگاه پرستاران انجام شده است.

    مواد و روش ها

     تحقیق حاضر یک مطالعه کیفی با رویکرد تجزیه و تحلیل محتوای قراردادی بر روی پرستاران شاغل در بیمارستانهای شرق گیلان در سال 1397 انجام شد. روش نمونه گیری ، هدفمند و روش جمع آوری اطلاعات به صورت مصاحبه های نیمه ساختارمند  و دارای سوالات با پاسخ باز بوده و تا رسیدن به اشباع اطلاعاتی ادامه داشت. جهت انجام فرآیند تحلیل داده ها از مراحل پیشنهادی گرانهیم و لاندمن (Granneheim and Lundman) بهره گرفته شد و درستی و استحکام تحقیق بر اساس معیار های Guba and Lincoln صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل از21 مصاحبه صورت گرفته شامل چهار طبقه اصلی و هفده زیر طبقه شامل :  موانع مدیریتی         (غفلت آموزش ،  فاصله دستهای همکار ، پزشکان ناهمسو) ، بستر نامناسب سازمانی (نیروی ناکافی پرستاری، در تنگنای زمان، حریم نا امن ، تجهیزات ناکافی ، مرز ناپیدای آموزشی) ، موانع مربوط به بیمار/ همراه بیمار (ضعف دانش، اضطراب همراه ، سد فرهنگی ، اعتقاد متزلزل ،  همراه ناآگاه) و موانع پرسنلی درک شده (بی اعتمادی رابطه، انگیزه کمرنگ، زبان سخت ، فهم دشوار) بود.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داده است که چالش های آموزش به بیمار متاثر از  از عوامل مختلفی بوده، که از این میان موانع مدیریتی و پرسنلی محسوس تر  می باشد.  لذا جهت بهبود وضعیت آموزش به بیمار، همسوسازی مدیران در این زمینه و افزایش سطح مهارت های ارتباطی پرستاران، امری ضروری است.

    کلیدواژگان: آموزش به بیمار، چالش، پرستار، تحقیق کیفی، تحلیل محتوی
  • سولماز هلاکو، اکرم ثناگو، سهیلا کلانتری، لیلا جویباری* صفحات 17-25
    مقدمه

    پاسخ بیمار به مشکلات مربوط به تروماها تحت تاثیر زمینه فرهنگی و معنوی فرد قرار دارد. این موضوع اهمیت مراقبت معنوی و انسانی را برجسته می کند؛ که پرستاران کمتر به آن توجه می کنند. تیوری مراقبت انسانی واتسون بیان می کند که وجود انسان نباید به عنوان شیء درمان و مراقبت شود و مراقبت یک ایده آل معنوی است که با درگیری ذهن، روح و جسم و اثربخش آن ها با یکدیگر همراه است. هدف از این گزارش موردی آموزشی به کارگیری مراقبت پرستاری بر اساس تیوری مراقبت انسانی بر اضطراب و ناامیدی  نوجوان با ترومای شکستگی و سوختگی دست بود.

    روش کار

    این مطالعه موردی مراقبت پرستاری بر اساس مدل مراقبت انسانی واتسون و فرآیند مراقبتی کاریتاس روی یک بیمار دچار ترومای سوختگی و شکستگی و جمع آوری داده ها به روش کیفی با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته بوده است.مراقبت مددجوی حاضر بر اساس مدل مراقبت انسانی واتسون در طی دو مرحله اول مصاحبه مبتنی بر مدل مراقبت انسانی واتسون با بیمار جهت شناسایی نیازهای مراقبتی و مرحله دوم ،اجرای مداخلات بر اساس طبقه بندی نیازها و مشکلات تعیین شده مبنی بر فاکتورهای مراقبتی ده گانه و فرآیندهای مراقبتی کاریتاس انجام شده است.

    گزارش مورد: 

    این مطالعه گزارش یک مورد نوجوان 17 ساله دچار ترومای سوختگی درجه 3 و 5/2 در کف، انگشتان و مچ دست و از پنج ناحیه شکستگی کف دست و انگشتان سه و چهار است. مددجو در حین درمان دچار مشکل روانشناختی از قبیل حس بدبختی، تنهایی، بیچارگی می شود. در این مطالعه برای شناسایی و حل مشکل بیمار از تیوری مراقبت انسانی واتسون استفاده شده است؛ به طوری که مصاحبه های مراقبتی و آموزشی پیگیرانه بر اساس طبقه بندی نیازها و مشکلات روانشناختی  تعیین شده بر اساس فاکتورهای مراقبتی ده گانه اجرا گردید.

    نتیجه گیری:

     این مطالعه کاربرد تیوری واتسون در وقایع دشوار و پر اضطراب را نشان داد., بهبود شرایط مورد نوجوان دچار ترومای دست را بر بر اساس ابراز بیمار به بهتر شدن احساسات در طی فرایند مصاحبه های مراقبتی  ایجاد شد.

    کلیدواژگان: تئوری مراقبت انسانی واتسون، تروما، سوختگی، گزارش مورد
  • معصومه باقرپور*، علی صدرالهی، حسین دائی زاده صفحات 26-37
    مقدمه و هدف

    فرهنگ ایمنی بیمار از مهم ترین جنبه کیفیت مراقبت های بالینی است. برآیند مطالعات رعایت ایمنی بیمار را در مراکز درمانی نامطلوب نشان می دهد. شناخت روش های اثر بخش در ارتقا این مولفه از اولویت های سازمانی است. هدف این مطالعه بررسی تاثیر آموزش اصول اخلاق  حرفه ای در نگرش مدیران بالینی پرستاری به فرهنگ ایمنی بیمار بود.

    مواد و روش

    مطالعه نیمه تجربی حاضر به صورت پیش آزمون و پس آزمون در سال 1395 انجام شد. نمونه پژوهش 30 پرستار رده مدیریت بالینی شاغل در مرکز درمانی شهید صیاد شیرازی گرگان بود. روش نمونه گیری به صورت در دسترس با تصادف سازی در هر گروه انجام شد. پرستاران در دو گروه تجربی (آموزش اصول اخلاق حرفه ای با رویکرد فرهنگ ایمنی بیمار) و شاهد (بدون هیچ گونه مداخله) تقسیم شدند. آموزش ها در 8 دوره پروتکل آموزشی هر یک به مدت 8-6 ساعت به فاصله زمانی هر 5 تا 7 روز به شیوه کارگاه ارایه شد. ابزار مطالعه شامل اطلاعات دموگرافیک و مقیاس استاندارد پیمایش بیمارستان از نظر فرهنگ ایمنی بیمار (HSOPS) بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16، آمار توصیفی و آزمون های کولموگروف اسمیرنوف، کای اسکویر، تی مستقل و تی زوجی در سطح معنی داری 05/0>p تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها:

     تعداد 17 نفر (7/56 درصد) از شرکت کنندگان زن بودند. میانگین سنی پرستاران 7/6±5/39 سال بود. قبل از شروع کارگاه میانگین فرهنگ ایمنی مددجو در گروه مداخله 3/5±6/50 و گروه شاهد 9/5±9/48 بود. پس از ارایه آموزش ها اختلاف معناداری (012/0=p) در میانگین نمره گروه تجربی (7/13±2/139) نسبت به گروه شاهد (09/3±5/53) ایجاد شد. نتایج آزمون تی زوجی در گروه مداخله نشان داد میانگین فرهنگ ایمنی بعد از انجام مداخله (7/13±2/139) به صورت معناداری (092/21=t، 0001/0=p) نسبت به قبل از مداخله (3/5±6/50) افزایش داشت درحالی که در گروه کنترل اختلاف معناداری (970/1=t، 1/0=p) نداشت.

    نتیجه گیری:

     مطالعه حاضر نشان داد آموزش اصول اخلاق حرفه ای مراقبتی در ارتقاء نگرش مدیران بالینی پرستاری به فرهنگ ایمنی بیمار موثر بود. لذا مداخله با تاکید بر آموزش اصول اخلاقی به عنوان روشی موثر در برنامه های آموزشی ارتقای فرهنگ ایمنی بیمار پرستاران توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: آموزش، پرستار، اخلاق حرفه ای، فرهنگ ایمنی بیمار
  • حوا عبدالهی لرستانی، سیمین جهانی*، مرضیه اسدی ذاکر، بهمن چراغیان صفحات 38-46
    مقدمه

     تضاداخلاقی یکی ازمشکلات پرستاران بخش ویژه است که ممکن است بدلایل مختلف رخ دهد و پیامدهای متعددی داشته باشد. باتوجه به اثرات منفی ناشی ازتضاداخلاقی و تاثیرآن بر عملکردهای اخلاقی وحرفه ای پرستاران،شناسایی عوامل مرتبط باآن ها که درافزایش شدت و فراوانی تضاددخیل هستند،مهم بنظرمی رسد. لذا این مطالعه باهدف تعیین ارتباط مواجهه باتضادهای اخلاقی با ویژگی های فردی- اجتماعی و ادراک از محیط در پرستاران شاغل دربخش های مراقبت های ویژه انجام گردید.

    مواد و روش ها

     این مطالعه به صورت مقطعی و روی 251 پرستار ویژه کار دربیمارستان های دولتی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اهواز درسال1397 انجام گرفت. نمونه ها بروش سرشماری انتخاب و با استفاده از پرسشنامه های؛اطلاعات دموگرافیک، تضاداخلاقی پرستاران دربخش ویژه وپرسشنامه ادراک ازمحیط،داده ها گردآوری شد.آنالیزآماری 22spss و استفاده ازآنالیزواریانس، تی مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و کااسکویر انجام گردید. 

    یافته ها

      متغیرهای سن با (05/.>p) و (129/._=r).بخش ویژه CCU و ICU با (05/0>P) ،سابقه با (131/0=-r) و (05/0> P) با تضاد رابطه معنی دار و همبستگی معکوس داشتند.جنس،شیفت و سطح مواجهه باتضاداخلاقی دربخش های ویژه،طبق این مطالعه (21/82±77/159) درسطح متوسط محسوب می شود.

    نتیجه

     پرستاران در زمینه مراقبت از بیماران با پزشکان دچار تضاد اخلاقی بالا می گردند که نیاز به بررسی دارد. پرستاران درک از محیط مطلوبی ندارند و این امر تضاد را به شدت بالا برده و روی حرفه و راندمان کاری اثر منفی دارد. میزان و شدت مواجهه با تضاد اخلاقی در پرستاران در سطح متوسط قرار دارد که از نظر حرفه ای و کاری بالا محسوب می شود و نیاز به چاره دارد. مطالعات بیشتری به منظور بررسی فراوانی و شدت مواجهه باتضاداخلاقی برای پرستاران بخش ویژه پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: : تضاد اخلاقی، ادراک از محیط، بخش مراقبت های ویژه، اخلاق پرستاری
  • سعیده دریازاده، مریم یاوری*، عباس تقوی اردکانی، محمدرضا شریف، داوود خیرخواه، محمدجواد آزادچهر، ارسلان صبامهر صفحات 47-56
    مقدمه

    ارتباط دستیار و پرستار شامل تعامل متقابل بین آنها به منظور دستیابی به یک هدف مشترک درمانی یعنی ارتقای وضعیت بیمار است. ایجاد ارتباط صحیح به عنوان مهمترین ویژگی لازم برای افراد شاغل در مراقبت های بهداشتی اولیه توصیف شده است. این مطالعه با هدف تعیین دیدگاه دستیاران و پرستاران نسبت به ارتباط حرفه ای، انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه به روش توصیفی-تحلیلی و در سال 1398، انجام شد. نمونه گیری از مشارکت کنندگان در دسترس و شامل 200 نفر از پرستاران و دستیاران یک بیمارستان آموزشی درمانی انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل دو پرسشنامه ارتباط حرفه ای از دیدگاه پرستار و پزشک بود. تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی (توزیع فراوانی و میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون های تی و ANOVA) و  نرم افزار 16 SPSSانجام شد.

    یافته ها:

     از دیدگاه پرستاران، میزان ارتباط حرفه ای در مورد اطلاع رسانی به موقع به دستیاران در مورد مسایل مرتبط با مراقبت بیمار، با میانگین 62/4 و از دیدگاه دستیاران،  تاثیر میزان ارتباط حرفه ای خوب با پرستاران بر ارتقای وضعیت بیماران، با میانگین 72/4 بیشتر از گویه های دیگر بوده است. 70 درصد پرستاران و 83 درصد دستیاران اذعان داشته اند که ارتباط حرفه ای آنها در سطح خوب است. میان دیدگاه پرستاران با وضعیت استخدامی مختلف (046/0=p) و دیدگاه دستیاران گروه های آموزشی مختلف در زمینه ارتباط حرفه ای تفاوت معناداری وجود دارد (001/0=p).

    نتیجه گیری:

     در مجموع ارتباط حرفه ای از دیدگاه دستیاران و پرستاران، در سطح خوب و مناسب قرار دارد. ولی به منظور افزایش اثربخشی ارایه خدمات مراقبت سلامت و ارتقای کارآیی سیستم درمانی و همچنین آشنایی همه افراد با تاثیر یادگیری مهارت برقراری ارتباط حرفه ای، لازم است تمهیداتی مانند آموزش های بین حرفه ای و مهارت های ارتباطی برای تیم درمان، در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: ارتباط، پزشک، پرستاری، بیمارستان ها، تیم مراقبت از بیمار
  • سعیده دریازاده، مریم یاوری*، عباس تقوی اردکانی، داوود خیرخواه، محمدرضا شریف، محمدجواد آزادچهر، محدثه شفیعی پور صفحات 57-63
    مقدمه و هدف

    خودکنترلی به عنوان زیربنای باورهای فرد، نقش اساسی در زمینه های گوناگون زندگی انسان به ویژه پیشرفت و عملکرد تحصیلی دانشجویان دارد. هدف این مطالعه  تعیین ارتباط خودکنترلی با عملکرد تحصیلی دانشجویان کارآموز پزشکی بیمارستان شهید بهشتی دانشگاه علوم پزشکی کاشان در سال 1398 بود.

    روش ها

    این مطالعه توصیفی مقطعی با مشارکت 100 نفر از کارآموزان پزشکی و نمونه گیری در دسترس انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه خودکنترلی مدل تانجی بود و برای سنجش عملکرد تحصیلی، معدل کارآموزان بررسی گردید. داده ها به روش توصیفی تحلیلی و با آزمون های تی و آزمون همبستگی پیرسون و استفاده از نرم افزار آماری SPSS16 تحلیل شد. (05/0≤p)

    یافته ها: 

    میان خودکنترلی و مولفه های آن و عملکرد تحصیلی کارآموزان رابطه معناداری وجود داشت. (020/0=p) در بین کارآموزان زن نیز رابطه معناداری بین خودکنترلی و عملکرد تحصیلی گزارش شد.  (003/0=p) همچنین در کارآموزان مجرد، رابطه معناداری بین نمره کل خودکنترلی با عملکرد تحصیلی وجود دارد و با افزایش نمره خودکنترلی، میزان عملکرد تحصیلی آنها نیز افزایش معناداری پیدا میکند. (021/0=p)

    نتیجه گیری: 

    نتایج نشان داد که با افزایش نمره کل خودکنترلی و مولفه های آن در کارآموزان پزشکی، نمره عملکرد تحصیلی نیز افزایش معناداری می یابد. از آنجاییکه پیشرفت تحصیلی دانشجویان گروه های پزشکی با سلامت جامعه ارتباط دارد، مطلوب است که دانشگاه ها، آموزش هایی را در جهت افزایش خودکنترلی دانشجویان فراهم کنند.

    کلیدواژگان: خودکنترلی، عملکردتحصیلی، دانشجوی پزشکی
  • سمیه اکبری فارمد، معصومه گروهی، آرزو فرج پور* صفحات 64-71
    مقدمه

    جهت گیری هدف یکی از عوامل موثر بر موفقیت تحصیلی است که رفتار تحصیلی را جهت می دهد و قادر به تبیین رابطه بین باورهای دانشجو درباره موفقیت تحصیلی و درگیر شدن و استمرار داشتن در انجام یک تکلیف یادگیری است.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 135 نفر از این دانشجویان مامایی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد با استفاده از پرسشنامه هدفگرایی تحصیلی بوفارد مورد بررسی قرار گرفتند. این پرسشنامه مشتمل بر 20 سوال در سه بعد جهت گیری تسلط، عملکردی و اجتنابی بود. معدل دانشجویان ملاک موفقیت تحصیلی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون تی تست و آنالیز واریانس یک طرفه انجام شد.

    یافته ها: 

    بر اساس نتایج مطالعه، میانگین و انحراف معیار جهت گیری تسلط 4.33±23.68، جهت گیری عملکردی .36±27.65 و جهت گیری اجتنابی 4.91±25.14 است. ارتباط معنی داری بین جهت گیری عملکردی و اجتنابی با موفقیت تحصیلی وجود دارد. همچنین بین سن (0.0001=P) ، وضعیت تاهل (0.001=P) و وضعیت اشتغال (0.02=P) نیز با انواع جهت گیری هدف ارتباط آماری معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری:

     جهت گیری هدف اکثر دانشجویان از نوع عملکردی و سپس اجتنابی بوده و جهت گیری تسلط کمتر است، لذا با در نظر داشتن نقشی که جهت گیری هدف بر موفقیت تحصیلی دارد، می توان برنامه ریزی لازم جهت ایجاد نوع جهت گیری ارجح برای ایجاد یادگیری بهتر، موفقیت تحصیلی بیشتر و کسب توانمندی های لازم برای فعالیت در بالین پس از فارغ التحصیلی را متناسب با علاقه آن ها انجام داد.

    کلیدواژگان: جهت گیری هدف، موفقیت تحصیلی، مامائی
  • بهروز پاک چشم، مریم دهقان، ایمانه باقری*، زهره کلانی صفحات 72-78
    مقدمه

    پرستاری حرفه ای انسانی است که در ذات خود با مسایل اخلاقی همراه است که این خود در گسترش هوش اخلاقی آن ها موثر است. همچنین آنها نقش عمده ای در کیفیت ارایه خدمات به عهده دارند لذا رضایت شغلی و کارآیی آن ها  باعث افزایش و ارتقای خدمات درمانی می گردد.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی بر روی 105پرستار شاغل در بیمارستان افشار یزد در سال1396 که به صورت سرشماری انتخاب شدند انجام گرفت. ابزار اندازه گیری شامل پرسشنامه رضایت شغلی مینه سوتا و هوش اخلاقی لنیک و کیل و فرم مشخصات دموگرافیک بود. داده ها  با استفاده از نرم افزار آماری spss19  و آزمون توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون ضریب همبستگی پیرسون) تجزیه و تحلیل شدند.           

    یافته ها:

     بر اساس یافته ها میانگین هوش اخلاقی و رضایت شغلی به ترتیب6/6 ± 21/73 و 05/10 ± 23/61  بود. بالاترین میانگین مربوط به مولفه درستکاری (44/5± 09/58( و پایین ترین میانگین مربوط به مولفه دلسوزی(93/1  ±01/15) بود . ارتباط معنی داری بین رضایت شغلی و هوش اخلاقی وجود داشت. (001/0=p)  که این ارتباط بین رضایت شغلی و خرده مقیاس درستکاری، بخشش و دلسوزی معنادار بود (05/0<p) و ارتباط معنی داری بین رضایت شغلی و خرده مقیاس مسئولیت پرستاران وجود نداشت (150/0=p)

    نتیجه گیری:

     پرستارانی که از هوش اخلاقی بالایی برخوردارند به این معنی که مسئولیت پذیری، دلسوزی، درستکاری و بخشش بیشتری دارند معمولا از لحاظ جسمانی عاطفی و ذهنی آماده تر هستند و این امر تاثیر گسترده ای در رضایت شغلی پرستاران بر جای می گذارد و به تدریج برنامه کاری درمان جالب، چالش برانگیز، فعالانه و خلاق خواهد شد.

    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، رضایت شغلی، پرستار
  • لیلا رفیعی وردنجانی، کبری نوریان* صفحات 79-85
    مقدمه

    رفتارهای نامحترمانه در محیط های کاری یک تهدید جدی به شمار رفته و منجر به ایجاد شرم و به خطرانداختن سلامت پرستاران و بیماران می گردند. هدف از این مطالعه تعیین دیدگاه پرستاران در مورد رفتار نامحترمانه در بالین در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرداست.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی مقطعی با شرکت 219 نفر از پرستاران بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در سال 1396 انجام شد. داده ها از طریق پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و مقایس استاندارد رفتارهای نامحترمانه پرستاری گوییدروز به روش سهمیه بندی و سپس تخصیص تصادفی جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک نرم افزار SPSS 20 و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون کای دو انجام گرفت.

    یافته ها:

     یافته های این پژوهش نشان داد که میانگین نمره کلی رفتار نامحترمانه در بالین از دیدگاه پرستاران 10/24 ± 09/14 می باشد. بیشترین رفتار نامحترمانه در پرستاران در بعد "تعاملات پرستار با پزشکان در محل کار"(38/5 ± 70/17) و کمترین آن در  بعد" ارتباطات پرستار را با دیگر پرستاران و ارتباطات آن ها را با یکدیگر"  با میانگین  76/6 ± 17/36  گزارش شد.

    نتیجه گیری:

     اگرچه در این مطالعه میانگین رفتارهای نامحترمانه از سوی پرستاران قابل توجه نبوده است. امابه دلیل اثرات مخرب چنین رفتارهایی در محیط های بالینی اتخاذ راهکارهایی برای ارتقا مراقبت های ارایه شده در بالین و رضایت شغلی پرسنل پرستاری  کاملا ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: پرستار، رفتار نامحترمانه، بالین، دیدگاه
  • لیلی مصلی نژاد*، منصور تفویضی، محمدامین مرادیان صفحات 86-94
    مقدمه

    شاخص های اخلاق در تدریس با ارایه یک الگوی عملی زمینه را جهت رشد و توسعه آن در محیط اموزشی فراهم می اورد و توجه محض به انتقال دانش و حذف بعد تربیت از مسئولیت اساتید را یادآوری می نماید این مطالعه با هدف  بررسی  اخلاق تدریس از دیدگاه اساتید و دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی جهرم در قالب یک مطالعه ترکیبی انجام شد.

    روش ها: 

    در این پژوهش ترکیبی، در بخش کمی، 100 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی جهرم با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. در بخش کیفی نیز 8 نفر از اساتید و 20 نفر از دانشجویان دانشگاه  به صورت هدفمند مشارکت داشتند  . ابزار پژوهش در بخش کمی، پرسشنامه ای مشتمل بر 35 سوال  در یک طیف 5 بخشی  بود..تلفیق  یافته های کمی و کیفی منجر به استخراج شاخص ها و گویه های پرسشنامه اخلاق در تدریس اموزش علوم پزشکی گردید

    یافته ها: 

    در بخش کمی  و در بین ابعاد پرسشنامه ،  بعد اخلاق حرفه ای مدرس نسبت به خود از بالاترین میانگین برخوردار بود که در این حیطه  بیشترین میانگین مربوط به منزلت مدرس با میانگین   (92/0± 07/3) بود  و بعد از ان  مولفه روابط انسانی از مقادیر بیشتری برخوردار بود که  بیشترین میانگین مربوط به علاقه و محبت واقعی نسبت به دانشجویان با میانگین (92/0 ± 04/3) بود. در بخش کیفی از مجموع تعداد 74 کد بررسی شده، تعداد 3 تم استخراج گردید که  شامل اخلاق فردی، اجتماعی و حرفه ای بودند.

    نتیجه گیری:

     نتایج به دست آمده در این پژوهش که از تلفیق دو بخش کمی و کیفی  به دست امد  منجر به ارایه  شاخص ها و گویه هایی جهت بررسی وضعیت اخلاق در تدریس  علوم پزشکی شد که در مقایسه با  پرسشنامه  های قبل از  جامعیت بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: اخلاق، اساتید، آموزش علوم پزشکی، تدریس حرفه ای گری، روش ترکیبی
  • محسن حجت صفحات 95-97

    شیوع سریع بیماری کوید-19 جهان را در شوک فروبرد. دانشگاه ها تعطیل شد و اغلب فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی به حال تعلیق درآمد. ساختارهای آموزشی دانشگاه‌ها چه در بعد سخت‌افزاری و چه در بعد نرم‌افزاری خود را در معرض هجوم دیدند. ترس و اضطراب در ساختار مدیریت آموزشی در تمام جهان مشاهده گردید. لذا در چنین شرایطی بهترین اقدام تفکر است. تفکر برای پاسخ به سوالات اساسی چون نقش سیستم‌های آموزشی و پژوهشی در بحران‌ها چیست؟ نحوه عملکرد اعضای هیت علمی علوم پایه و بالینی در فازهای مختلف یک همه‌گیری چگونه باید باشد؟ از آنجا که همیشه پرسیدن سوال درست مهمترین اقدام جهت تغییر و ارتقاء سازمان ها می باشد، لذا در این نوشتار پرسش‌های اساسی بیان گردیده است.

|
  • Leili Mosalanezhad, Samaneh Abiri, Navid Kalani* Pages 1-8
    Introduction

    Due to the increasing number of Covid 19 disease in the world and the prevalence of the second wave of Covid 19 in Iran, we are witnessing the death of many of our compatriots in the countrychr('39')s hospitals every day. Meanwhile, the medical staff of hospitals, especially doctors and nurses, have the most conflicts with patients with Covid 19. Considering the very important issue of moral sensitivity in this period and its effect on the quality of performance of the treatment team, we decided to conduct a study to investigate the level of moral distress in nurses and physicians caring for patients with Covid 19.

    Methods and Materials:

    This cross-sectional descriptive study was performed in 1399 with available sampling on 103 nurses and physicians working in Peymaniyeh Hospital in Jahrom. Data collection tools in this study included the Demographic Information Questionnaire and the Corelli Moral Distress Questionnaire. Data analysis was performed using SPSS software version 21 and descriptive and inferential statistical tests at a significant level of p <0.05.

    Results

    In this study, 103 nurses and physicians involved with patients with Covid 19 participated. The mean severity and recurrence of moral distress were 47.98± 17.69 and 47.82± 16.78, respectively. A higher score indicates the severity and recurrence of higher moral distress. The level of severity and recurrence of moral distress was low in the majority of caregivers. The severity and recurrence of moral distress in clinicians was higher than nurses and general practitioners, but there was no significant relationship between job and severity and recurrence of moral distress (p-value <0.05).

    Conclusion

    The results of this study showed that the level of moral distress in the present study is very low. Since the consequences of moral distress can affect the quality of nurseschr('39') occupational therapy in the health system, so the serious attention of managers to use training programs related to ethical issues with the aim of identifying the symptoms of moral distress and the factors affecting it. It also seems necessary to do more research to identify other dimensions of moral distress in other medical centers.

    Keywords: Nurses, Physicians, Moral Distress, COVID-19
  • Somayeh Ghasemi Penchah, Parand Pourghane*, Maryam Rajabpour Nikfam, Fatemeh Mohammadi Nakhjiri Pages 9-16
    Background

    One of the important dimensions of nursing care and the key role of a nurse in delivering health services is patient education. Despite the great benefits of educating the patient for its negligible costs, implementation of this important issue faces some health centers. This study aimed to explain the challenges of patient education from nurses' point of view.

    methods

      The present study was a qualitative study with a contraceptive content analysis approach on nurses working in East Gilan hospitals in 2019. Sampling method, purposeful and data gathering method were semi-structured interviews with open-ended questions and continued to reach information saturation. To carry out the data analysis process, the proposed steps of Granneheim and Lundman were used and the validity and robustness of the research was based on Guba and Lincoln criteria.

    Findings

    The results of 21 interviews consisted of four main categories and 17 subcategories: management barriers (neglect of teaching, distance between colleagues, uncoordinated physicians), inadequate organizational context (inadequate nursing staff, in time constraints, insecure, inadequate equipment, border Educational barriers), patient / patient barriers (knowledge weakness, accompanying anxiety, cultural barriers, shaky beliefs, unconscious beliefs) and barriers of perceived personnel (distrust of relationship, diminutive motivation, hard language, difficult understanding).

    Conclusion

    The results of the study have shown that the challenges of patient education are affected by various factors, among which managerial and personnel barriers are more noticeable. Therefore, in order to improve the situation of patient education, it is necessary to align managers in this field and increase the level of communication skills of nurses.

    Keywords: Patient Training, Challenge, Nurse, Qualitative Research, Content Analysis
  • Solmaz Halakou, Akram Sanagoo, Soheyla Kalantari, Leila Jouybari* Pages 17-25
    Introduction

    Patient response to trauma problems is influenced by individualchr('39')s cultural and spiritual background. This highlights the importance of spiritual and human care; nurses pay less attention to it. Watsonchr('39')s theory of human care states that human existence should not be treated as an object of care, and that care is a spiritual ideal that is intertwined with their mind, spirit, and body involved and effective.

    Objective

    The purpose of this case report is to apply nursing care based on the theory of human care on adolescent anxiety and hopelessness with fracture trauma and burns.
    Methods and Materials:This case study of nursing care was based on Watsonchr('39')s human care model and Caritas care process on a patient with burn trauma and fracture. Data gathering method was qualitative method using semi-structured interview. Care of the client was performed according to Watsonchr('39')s human care model in two phases: First phase. Interview based on Watsonchr('39')s human care model with the patient to identify care needs and problems second phase. Implement interventions based on the classification of identified needs and problems based on the ten care factors and caritas care processes and receive feedback.

    Case Study:

    This study reports the case of a 17-year-old adolescent with trauma of the 3rd and 2.5 th burns on the palms, fingers and wrists and from 5 fractures of the palms and fingers 3 and 4. Having a psychological problem during treatment, such as misery, loneliness, misery. In this study, Watsonchr('39')s theory of human care was used to identify and solve the patientchr('39')s problem, so that follow-up care and educational interviews were conducted based on the classification of needs and psychological problems based on ten care factors.

    Conclusion

    This study demonstrated the application of Watsonchr('39')s theory in difficult and anxious events. The improvement in the condition of the adolescent with trauma was based on the patientchr('39')s expression of feelings of improvement during the care interview process.

    Keywords: Watson Human Care Theory, Trauma, Burning, Case Report
  • Massuomeh Bagherpur*, Ali Sadrollahi, Hossein Daiizadeh Pages 26-37
    Introduction

    The patient safety culture is one of the most important aspects of the quality of clinical care. The results of the study showed that patient safety was observed in undesirable treatment centers. Understanding effective methods in promoting this component is an organizational priority. The aim of this study was to Survey of Effectiveness, Professional Ethics Training in the Attitude of Clinical Management Nurses to the Patient Safety Culture.

    Methods

    Quasi-experimental study was performed using pre-test and post-test and control group in 2016. The sample consisted of 30 clinical management nurses working in Shahid Sayyad Shirazi Hospital in Gorgan. Sampling method was available as a randomization with each group. The nurses were divided into two experimental groups (training of professional ethics of care with a patient safety culture approach) and control (without any intervention). Training was offered in 8 of the Protocol for 8-6 hours training each interval every 5 to 7 days through workshop. The study tool included demographic information and a standard hospital scanning scale in the patient safety culture (HSOPS). Data were analyzed by SPSS software version 16, descriptive statistics, and Kolmogrov-Smirnov, Chi-square, independent t-test and paired t-test at a significant level of p <0.05.

    Results

    total of participants were 17 female (56.7%). The mean age of the nurses was 39.5 ± 6.7 years. Before the start of the workshop, the mean safety culture of the patient in the intervention group was 50.6 ± 3.5 and the control group was 48.9 ± 5.9. After providing the training, a significant difference (p = 0.012) in the mean score of the experimental group (139.2 ± 13.7) was compared to the control group (53.5 ± 3.09). The results of paired t-test were shown in the intervention group the mean safety culture after the intervention increased (139.2 ± 13.7) significantly (t = 21.29, p = 0.0001) compared to the pre-intervention (50.6 ± 3.5) however, there was no significant difference in the control group (t = 0.970, p = 0.1).

    Discussion

    This study showed career ethics training was effective in enhancing nurseschr('39') attitudes towards levels to patient safety culture. Therefore, it is recommended that intervention with an emphasis on teaching ethics as an effective method in educational programs promoting nurseschr('39') safety culture.

    Keywords: Training, nurse, professional ethics, patient safety culture
  • Havva Abdollahi Loreastani, Simin Jahani*, Marziyeh Asadi Zaker, Bahman Cheraghian Pages 38-46

    Ethical conflict is one of the problems of intensive care unit nurses that can occur for various reasons and have many consequences. Given the negative effects of ethical conflict and its impact on nurseschr('39') professional and ethical practices,it is important to identify factors associated with them that contribute to increasing the intensity and frequency of conflict. The purpose of this study was to determine the relationship between exposure to ethical conflicts with demographic characteristics and perceptions of the environment in nurses working in intensive care units.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on251 nurses working in public hospitals affiliated to Ahvaz University of Medical Sciences. Samples were selected through census method and data were collected using demographic questionnaires, Nursing Questionnaire-Critical Care Version Ethical Conflict ،Perceptions of the clinical setting questionnaire. Statistical analysis was performed by SPSS 22 using ANOVA, independent t-test, Pearson correlation coefficient, and chi-square.

    Results

    The findings indicated that there was a inverse correlation between ethical conflicts and age with (P<0.05)(r= -0 .129), intensive ward (P<0.05), experience (r= -0. 131) (P<0.05).Gender, shift،bioethics coueses had no significant relationship with ethical conflict (p> 0.05). the level of moral conflict in the private sector was moderate.

    Conclusion

    Nurses have a significant ethical conflict in the care.Nurses dont have a good perception of the environment and this exacerbates the conflict and has a negative impact on their career.The level and severity of ethical conflict in nurses is at a moderate level,recommended to investigate the frequency and severity of exposure to ethical conflict for intensive care unit nurses.

    Keywords: Ethical Conflict, Perception of Environment, Intensive Care Unit, Nursing Ethics
  • Saeideh Daryazadeh, Maryam Yavari*, Abbas Taghavi Ardakani, Mohamadreza Sharif, Davood Kheirkhah, Mohamadjavad Azadchehr, Arsalan Sabamehr Pages 47-56
    Introduction

    Resident-nurse communication involves the interaction between them to achieve a common therapeutic goal, namely to improve patient status. Proper communication has been identified as the most important attribute for people working in primary health care. The purpose of this study was to determine the attitudes of nurses and residents towards professional communication.

    Materials and Methods

    This study was a descriptive-analytical study in 2019. Sampling was made of available participants, including 200 nurses and residents of an educational hospital. Data were collected using two valid and reliable questionnaires included two professional communication questionnaires from the perspective of nurse and physician. Data were analyzed using descriptive statistics (frequency distribution, mean and standard deviation) and inferential statistics (t-test and ANOVA) and SPSS16   software.

    Results

    From the nurseschr('39') viewpoint, the level of professional communication about timely informing residents about patient care issues, with a mean of 4.62 and from the residentschr('39') viewpoint, the effect of good professional communication with nurses on the improvement of patient status, with a mean of 4.72 more there were other items. 70% of nurses and 83% of residents admitted that their professional relationship was good. There was a significant difference between the viewpoints of nurses with different employment status (p = 0.046) and the viewpoints of different educational departments in the field of professional communication. (P =0.001)

    Conclusion

    Overall, professional communication from the viewpoint of residents and nurses is at a good level. However, measures such as interprofessional education and communication skills for the treatment team need to be considered in order to increase the effectiveness of health care delivery and improve the efficiency of the health care system, as well as to familiarize people with the impact of learning professional communication skills.

    Keywords: Communication, Physicians, Nursing, Hospitals, Patient Care Team
  • Saeideh Daryazadeh, Maryam YAVARI*, Abbas Taghavi Ardakani, Davood KHEIRKHAH, Mohamadreza Sharif, Mohamadjavad Azadchehr, Mohadseh Shafieipoor Pages 57-63
    Introduction

    Self-control, as the foundation of individual beliefs, plays a key role in various areas of human life, especially the progress and academic performance of students. The aim of this study was to determine the relationship between self-control and academic performance of medical interns in Shahid Beheshti Hospital of Kashan University of Medical Sciences in 2019.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed with the participation of 100 medical clerkships and available sampling. Data collection tool was a self-regulatory questionnaire of Tangney model and to evaluate academic performance, the average of clerkships was examined. Data were analyzed using t-test and Pearson correlation test and SPSS16 statistical software. (P≤0.05).

    Results

    There was a significant relationship between self-control and its components and the academic performance of clerkships . (p=0.020) Among female clerkships, a significant relationship between self-control and academic performance was reported. (p=0.003) Also, in single clerkships, there is a significant relationship between total self-control score and academic performance, and with increasing self-control score, their academic performance rate also increases significantly. (P=0.021)

    Conclusion

    The results showed that with increasing the total score of self-control and its components in medical clerkships, the score of academic performance also increases significantly. Since the academic achievement of medical students is related to public health, it is desirable that universities provide training to increase studentschr('39') self-control.

    Keywords: self-control, academic performance, medical student
  • Somayeh Akbari Farmad, Masumeh Gorohi, Arezou Farajpour* Pages 64-71
    Introduction

    Goal orientation is one of the factors influencing academic achievement and behavior. It can also explain the relationship between the university student’s beliefs about academic achievement, engagement, and continuity in performing a learning task.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 135 Midwifery students of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences included .The data collection tool was the educational goal orientation questionnaire of Buffard et al. along with 20 questions in three dimensions of mastery, functional, and avoidance orientation. The studentschr('39') average marks were the criterion for academic achievement. The data were analyzed using linear regression and one-way ANOVA.

    Results

    Based on the results of the study, the mean and standard deviation of the mastery orientation  was23.68± 4.33, the functional orientation 27.65 ± 5.36, and the avoidance orientation was 25.14 ± 4.91. The total goal orientation score was 76.47 ± 12.73. The linear regression results showed a significant relationship between performance orientation and avoidance with academic achievement. According to one-way ANOVA, there was a significant relationship between the age difference and the year of  entering the university with different orientations. Moreover, the results of independent t-test showed that there was a significant relationship between marital status and employment status with different orientations.

    Conclusion

    Based on the results of the study, it is recommended to plan for the further academic achievement in accordance with their interest in order to improve the academic achievement of midwifery students, while identifying their orientation in early semesters of the university.

    Keywords: Academic Achievement, Goal Orientation, Midwifery
  • Behrouz Pakcheshm, Maryam Dehghan, Imane Bagheri*, Zohreh Kalani Pages 72-78
    Introduction

    Nursing is the human profession that is inherently associated with ethical issues that is effective in spreading their moral intelligence. They also play a major role in the quality of service delivery, so job satisfaction and efficiency increase and enhance health services.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical study was performed on 105 nurses working in Yazd Afshar Hospital in 2017 who were selected by census. Measurement tools included Minnesota Job Satisfaction Questionnaire, Lnick & Kiel Moral Intelligence Questionnaire and demographic profile form. Data were analyzed by SPSS 19 software using descriptive (mean and standard deviation) and inferential tests (Pearson correlation coefficient).

    Results

    The mean score of moral intelligence and job satisfaction were 73.21± 6.6 and 61.23± 10.05 respectively. The highest mean was for the honesty component (58.09± 5.44) and the lowest mean was for the compassion component (15.01±1.93). There was a significant relationship between job satisfaction and moral intelligence (p=0.001), which showed a significant relationship between job satisfaction and the subscale of honesty, forgiveness and compassion (P< 0.05).There was no significant relationship between job satisfaction and nurses responsibility subscale (P= 0.150).

    Conclusion

    Nurses with high moral intelligence mean that they are more responsive, compassionate, honest, and forgiving, and are usually more physically emotionally and mentally prepared, which has a wide impact on nurseschr('39') job satisfaction. Gradually the treatment plan will become interesting, challenging, active and creative.

    Keywords: Ethical Intelligence, Job Satisfaction, Nurse
  • Leila Rfaiee, Kobra Noorian* Pages 79-85
    Introduction

    Uncivil behaviors in work environments are a serious threat, lead to shame, and endanger the health of nurses and patients. The aim of this study was study the uncivil behaviors in therapeutic settings from nurseschr('39') viewpoint in educational hospitals of Shahrekord University of Medical Sciences.

    Material and methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted with 219 nurses from educational hospitals affiliated to Shahrekord University of Medical Sciences in 2018. Data were collected through a questionnaire of demographic information and standard questionnaire of Guidroz uncivil nursing behaviors by quota method and then random Sampling. Data were analyzed using SPSS 20 using descriptive statistics and chi square test.

    Results

    The findings of this study showed that mean score of uncivil behaviors from nursechr('39')s perspective was 14.09±24.10. Most uncivil behavior in nurses interacts with physicians (17.70±5.38) and the lowest in nurses interacting with other nurses (36.17±6.67) was observed.

    Conclusion

    Although the mean of nursing’s viewpoint about uncivil behavior was not significant in this study. However, due to the destructive effects of such behaviors in clinical settings, adopting strategies to improve the care provided in the clinic and the job satisfaction of nursing staff is essential.

    Keywords: Nurse, Uncivil Behavior, Clinical, Viewpoint
  • Leili Mosalanejad*, Mansor Tafvisi, MohammadAmin Moradian Pages 86-94
    Introduction

    This study aimed to explain the teaching ethics from the viewpoints of Jahrom University of Medical Sciences professors and students as a mixed method .

    Methods

    This is   qualitative- quantitative  study  with mixed  approach .In  quantitative part , 100 students of Jahrom University of Medical Sciences were selected using stratified random sampling method. In the qualitative part, 20 students  and 8 professors participated. The research instrument in the quantitative was  reliable  and valid  questionnaire of professional ethics, consisting of 35 questions in 5 point continuum  . In-depth semi-structured interviews were used in the qualitative section by  Colizzi  analysis   .The results of two parts extracted  and new indicators  and dimension emerged from mixed

    Results

    In the aspect of  ethic in teaching , the highest mean was related to the personality of the teacher in  related to the recognition of teacher dignity  (3.07±_0.92).   Another high mean od score was  related to interpersonal relationship   with higher score in  ,   genuine interest to students( 3/04 ±_0.92.The qualitative section of the total of 74 codes examined, 3 themes were selected. Themes included individual, social, and professional ethics. with a total of 11 subthemes identified in the qualitative review.

    Conclusion

    Results from two qualitative and qualitative parts  lead to  emerge questioners items that is comprehensive in content and dimensions than current questionnaire in medical education . This indicator may be used by many researcher in Iran .

    Keywords: Ethic, Teaching, Professionalism, Medical education, Mixed method
  • Mohsen Hojat Pages 95-97

    The rapid outbreak of Covid-19 has shocked the world. Universities were closed, and most educational, and research activities were suspended. The educational structures of the universities were attacked in hardware and software dimensions. Fear and anxiety were observed in the structure of educational management all over the world. Therefore, in such a situation, the best action is to think. Thinking to answer basic questions such as the role of education and research systems in disasters? How should faculty members perform in different phases of an epidemic? Since always asking the right question is the most important action to change and improve organizations, so in this editorial, basic questions are stated.