فهرست مطالب

مدیریت اراضی - سال هشتم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

مجله مدیریت اراضی
سال هشتم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی زین الدینی*، سید علیرضا سید جلالی، میرناصر نویدی، فاطمه ابراهیمی میمند، اصغر فرج نیا، غلامرضا زارعیان صفحات 1-11

    در راستای توسعه کشاورزی پایدار و حفظ منابع خاک، شناخت خصوصیات، تعیین پتانسیل تولید اراضی و استفاده از اراضی با توجه به خصوصیات آنها برای محصولات مهم زراعی از جمله گندم ضروری می باشد. لذا، این مطالعه با هدف ارزیابی نوع و شدت خصوصیات محدود کننده اراضی و بررسی رابطه بین عملکرد واقعی با پتانسیل تولید گندم در چهار منطقه انتخابی کشور با وسعتی در حدود 60 هزار هکتار و تجزیه و تحلیل نتایج مطالعات تناسب اراضی و تخمین پتانسیل تولید انجام شد. نتایج نشان داد میانگین تاثیر خصوصیات ذاتی خاک برکاهش تولید گندم در مناطق انتخابی حدود 2388 کیلوگرم در هکتار (74/28%) است. تفاوت بین میانگین پتانسیل تولید اراضی با متوسط عملکرد مزارع نیز حدود 2192 کیلوگرم در هکتار (37/26%) است که نسبتا زیاد بوده و نشان دهنده عدم مدیریت صحیح و محقق نشدن عملکرد بهینه تولیدی نسبت به میزان پتانسیل تولید اراضی می باشد. نکته قابل توجه در مناطق انتخابی این است که درصد محصول تولیدی بهره برداران پیشرو در برخی واحدهای خاک خیلی مناسب (S1) برای گندم آبی نسبت به پتانسیل تولید اراضی دارای اختلاف نسبتا کم ولی برای واحد های خاک با تناسب متوسط و کم، نسبتا زیاد می باشد. بنابراین ترویج روش های مدیریت مناسب (کشاورزان پیشرو) در هر منطقه برای افزایش تولید و ارتقاء بهره وری مناسب خاک ضروری است. در صورت اعمال مدیریت بهینه ، افزایش عملکرد در مزارع گندم آبی تا حدود 85% پتانسیل تولید اراضیقابل تولید می باشد.

    کلیدواژگان: گندم، تناسب اراضی، پتانسیل تولید اراضی، خصوصیات خاک
  • حمید سودایی زاده*، عاطفه جبالی صفحات 13-26
    سیستم های اگروفارستری در پاسخ به افزایش تقاضای مواد غذایی و افزایش بهره برداری مناسب از اراضی کشاورزی ایجاد گردیده است. حضور ردیف های درختی در اطراف مزارع با ایجاد شرایط میکرواقلیمی مناسب، نقش موثری در افزایش تولید محصولات زراعی دارد. در پژوهش حاضر تغییرات سطح اراضی کشاورزی بخشی از دشت جیرفت کرمان تحت سیستم اگروفارستری در طی 22 سال با استفاده از تصاویر ماهواره ای لندست مطالعه گردید. بدین منظور، با بهره گیری از روش طبقه بندی نظارت شده، دو طبقه پوشش اراضی شامل اراضی کشاورزی و اراضی بدون پوشش از تصویر سنجنده TM لندست و سه طبقه پوشش اراضی شامل اراضی کشاورزی، پوشش درختی و اراضی بدون پوشش از تصویر ماهواره لندست 8 معرفی گردید. در ادامه تغییرات پوشش های اراضی مذکور در فاصله زمانی 22 سال، با استفاده از روش مقایسه بعد از طبقه بندی بررسی شد. نتایج نشان داد که در 1/5 % از اراضی بدون پوشش و 4/15% از اراضی کشاورزی بادشکن درختی احداث گردیده و 9/26 % از اراضی بدون پوشش به اراضی کشاورزی تبدیل شده است. سطح اراضی زراعی در سال 1992 برابر با 556 هکتار بوده و در سال 2014 به 741 هکتار رسیده است. یافته های این تحقیق بیانگر آن است که مدیریت مناسب در اجرای سیستم اگروفارستری، شرایط مناسبی را برای افزایش سطح اراضی کشاورزی ایجاد نموده است. به منظور اجرای بهتر این سیستم، استفاده از تصاویر با قدرت تفکیک مکانی بالا گزینه مناسبی در بررسی و تعیین مناسب ترین جهت های احداث بادشکن و بهترین نوع گونه درختی در حفاظت از اراضی و ایجاد شرایط مناسب تولیدات زراعی خواهد بود.
    کلیدواژگان: بادشکن، تولید کشاورزی، تصویر ماهواره ای، شناسایی تغییرات
  • جعفر شهابی فر* صفحات 27-46

    افزایش عملکرد و بهبود کیفیت محصولات کشاورزی به استفاده منطقی از کودهای شیمیایی وابسته است. شناخت جامع و دقیق حاصلخیزی خاک های تحت کشت ازجمله ابزارهای مهم در این زمینه است. در این مقاله مروری به وضعیت حاصل خیزی خاک های تحت کشت گندم دشت قزوین پرداخته و برخی راهکارهای ترویجی برای بررسی چالش ها و محدودیت های مرتبط با تولید گندم ارایه می دهد . بدین منظور از 43120 داده های آزمایشگاهی مربوط به 2695 نمونه خاک استفاده شد. 12 ویژگی فیزیکی و شیمیایی خاک شامل: بافت، pH، آهک، هدایت الکتریکی، کربن آلی، فسفر، پتاسیم آهن، روی، مس، منگنز و بور قابل جذب مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که خاک های تحت کشت گندم دشت قزوین دارای محدودیت های کمی از نظر شوری، پتاسیم قابل جذب، منگنز ، مس و بور بوده، اما دارای محدودیت های شدید از نظر کربن آلی، روی و آهن هستند؛ به طوری که 5/93 درصدخاک های دشت کمتر از یک درصد کربن آلی دارند. حدود 74 درصد اراضی تحت مطالعه دچار کمبود آهن و 64 درصد کمبود روی می باشند. این نتایج نشان دادکه وضعیت عناصر غذایی درگندم زاره ای استان از نظر توزیع جغرافیایی یکسان نمی باشد. بنابراین لازم است جهت جلوگیری از افزایش هزینه تولید و دستیابی به عملکرد مطلوب توصیه بر اساس نیاز گیاه انجام و از مصرف یکسان کودهای شیمیایی در اراضی با کمبودهای متفاوت خودداری شود.

    کلیدواژگان: آهک، حاصلخیزی خاک، عناصر غذایی، عناصر کم مصرف
  • سید علی غفاری نژاد*، فریدون نورقلی پور، محمدنبی غیبی صفحات 47-67

    بهبود کیفیت، پایداری سیستم کشت و کاهش هزینه های تولید از اهداف کشاورزی نوین است. از طرف دیگر تغییرات اقلیمی در جهان و ایران سبب شده گیاهان زراعی با تنش های مختلفی مواجه گردند. به نظر می رسد مواد محرک رشد گیاهی بتوانند گیاهان را در مواجه با این تنش ها یاری نمایند. این ترکیبات شامل مواد هیومیکی، عصاره جلبک های دریایی، اسیدهای آمینه، مایه تلقیح میکروبی، مواد معدنی مانند عناصر مفید، نمک های غیر آلی مانند فسفیت، مواد ضد تعرق، و غیره هستند. تاثیر این مواد در گونه های مختلف و حتی ارقام یک گونه گیاهی ممکن است متفاوت باشد. لذا نحوه کاربرد مواد محرک رشد در کشاورزی و باغبانی باید با توجه به نتایج بررسی های محلی و منطقه ای اصلاح گردد. استفاده از مواد محرک رشد گیاهی در چند سال اخیر در جهان و ایران، افزایش چشمگیری داشته است. هدف این مقاله، فراهم کردن درک بهتر از این مواد بر اساس یافته های علمی و عملی در کشاورزی و باغبانی است. موارد بیان شده در این مقاله نشان می دهد که مواد محرک رشد گیاهی باعث بهبود و افزایش پایداری تولید محصول شده و همزمان باعث افزایش مقاومت گیاه در برابر تنش های غیرزنده و افزایش کیفیت محصول شده اند. تحقیقات در زمینه این مواد در آینده باید با تاکید بر تعیین مکانیسم عمل باشد. درک بهتر مکانیسم تاثیر این مواد در بهینه کردن استفاده از این ترکیبات در مدیریت پایدار کشاورزی مفید خواهد بود.

    کلیدواژگان: تنش، جذب عناصر، فیزیولوژی گیاه، کارایی، محرک رشد
  • جلال امیدی، سمانه عبدالمحمدی* صفحات 69-81
    از یک سو مصرف زیاد نهاده های شیمیایی در اراضی کشاورزی موجب معضلات زیست محیطی، افت کیفیت محصولات کشاورزی، ایجاد مقاومت در امراض و آفات گیاهی و کاهش میزان حاصلخیزی خاک ها شده است. از سوی دیگر امنیت غذایی و افزایش کیفیت محصولات کشاورزی از دغدغه های رایج بسیاری از جوامع می باشد. این در حالی است که بیش از 60 درصد زمین های کشاورزی ایران را خاک های مناطق خشک و نیمه خشک تشکیل می دهند که از نظر مواد آلی فقیر می باشند، لذا برای بهبود باروری این خاک ها، افزودن مواد آلی به آن ها ضروری است. بخش عمده ای از تحقیقات گذشته در زمینه تاثیر ورمی کمپوست بر عملکرد محصولات مختلف زراعی- باغی- زینتی و دارویی، کاهش آثار تنش ها و اثرات این کود آلی بر ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک متمرکز شده است. با توجه به مطالعات انجام شده و در راستای کاهش و مصرف متعادل کودهای شیمیایی، کاربرد ورمی کمپوست به میزان پنج تا 10 تن در هکتار در گیاهان دارویی، 20-30 درصد حجمی در گلدان گیاهان زینتی، 20-60 تن در هکتار در گیاهان زراعی، 40-80 تن در هکتار هر دو یا سه سال یکبار در سبزی و صیفی و 30-60 تن در هکتار هر سه سال یکبار در درختان میوه به تنهایی یا به صورت تلفیقی با کودهای شیمیایی توصیه شده است. به نظر می رسد که کاربرد کود ورمی کمپوست با بهبود خصوصیات فیزیکو شیمیایی خاک، سبب کاهش چشم گیر مصرف کودهای شیمیایی شده و اثرات مثبت بسیاری در جهت پایداری تولید محصولات کشاورزی به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: زباله، مشکلات زیست محیطی، ورمی کمپوست
  • ندا مرادی* صفحات 83-95
    فراهمی عناصر غذایی کم مصرف در خاک و جذب آن ها توسط گیاهان به ویژگی های خاک (مانند مواد آلی، کربنات کلسیم و pH) و برهمکنش های بین ریشه های گیاه و ریزجانداران خاک بستگی دارد. زیست فراهمی عناصر کم مصرف آهن (Fe)، منگنز (Mn)، مس (Cu) و روی (Zn) در خاک های آهکی مناطق خشک و نیمه خشک به دلیل کمبود مواد آلی، pH بالا و رسوب توسط کربنات ها، اندک می باشد. یکی از محدودیت های عمده تغذیه گیاهان در خاک های آهکی، زیست فراهمی اندک عناصر غذایی کم مصرف می باشد. نتایج مطالعات نشان داده که در شرایط کمبود عناصر غذایی، اسیدهای آلی با وزن مولکولی کم مانند اسید سیتریک، اسید اگزالیک و اسید مالیک توسط ریشه گیاهان آزاد شده و سبب افزایش حلالیت عناصر کم مصرف می شوند. اسیدهای آلی ترشح شده در ریزوسفر گیاهان، در افزایش تحرک و زیست فراهمی عناصر غذایی کم مصرف در خاک و به دنبال آن افزایش جذب آن ها توسط گیاهان موثر شناخته شده اند. افزون بر این، اسیدهای آلی با وزن مولکولی کم در سمیت زدایی فلزات سنگین و بهبود فعالیت میکروبی خاک موثر هستند. بنابراین مطالعه حاضر به بررسی تاثیر اسیدهای آلی با وزن مولکولی کم در افزایش زیست فراهمی عناصر کم مصرف شامل آهن، منگنز، مس و روی می پردازد.
    کلیدواژگان: ترشحات ریشه، حلالیت، خاک آهکی، عناصر کم مصرف، ریزوسفر
  • مجید علی حوری* صفحات 97-104
    شوری آب آبیاری یکی از مهم ترین عوامل محدود کننده توسعه کشاورزی فاریاب در مناطق خشک و نیمه خشک دنیا است. استفاده از آب های شور بدون رعایت اصول علمی و مدیریت مناسب، موجب افزایش شوری خاک و از بین رفتن حاصل خیزی آن می شود. این آزمایش در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با پنج تیمار آبیاری با آب رودخانه کارون، آبیاری با آب شور پنج دسی زیمنس بر متر، آبیاری با آب شور هشت دسی زیمنس بر متر، دو مرتبه آبیاری با آب رودخانه کارون و یک مرتبه آبیاری با آب شور پنج دسی زیمنس بر متر و دو مرتبه آبیاری با آب رودخانه کارون و یک مرتبه آبیاری با آب شور هشت دسی زیمنس بر متر در سه تکرار طی سال های 97-1396 در پژوهشکده خرما و میوه های گرمسیری انجام شد. نتایج نشان داد که شوری آب آبیاری موجب کاهش معنی دار تعداد برگ، طول برگ، عرض برگ، تعداد برگچه، طول برگچه و محیط تنه گیاه در سطح احتمال پنج درصد شد. بیش ترین و کم ترین صفات رویشی گیاه به ترتیب در آبیاری با آب رودخانه کارون و آب شور هشت دسی زیمنس بر متر حاصل شد، به طوری که میانگین تعداد برگ و برگچه به ترتیب 0/73 و 2/69 درصد کاهش یافت. اما هنگام آبیاری به صورت دو مرتبه آبیاری با آب رودخانه کارون و یک مرتبه آبیاری با آب شور پنج دسی زیمنس بر متر، صفات رویشی نهال های خرما از جمله تعداد برگ و برگچه کاهش معنی دار در سطح احتمال پنج درصد نسبت به آبیاری با رودخانه کارون نداشتند. با توجه به نتایج این تحقیق، در صورت مدیریت عملیات آبیاری، امکان آبیاری با آب شور تا سطح پنج دسی زیمنس بر متر برای نهال های خرما وجود دارد.
    کلیدواژگان: آبیاری تناوبی، شوری آب، زه آب، رشد رویشی
  • هادی اسدی رحمانی*، حسین کاری دولت آباد صفحات 105-127

    کاربرد رو به افزایش نهاده های کودی در اکوسیستم های خاکی علاوه بر جوامع گیاهی می تواند بر جوامع میکروبی خاک نیز اثرگذار باشد. مطالعات انجام شده در اکوسیستم های طبیعی نشان داده است که افزایش کود های نیتروژنی عموما سبب کاهش زیست توده میکروبی خاک می گردد در حالیکه این اثرات بلند مدت در سیستم های تحت مدیریت انسان مانند اکوسیستم های کشاورزی کاملا شناخته شده نیست. هدف از این مقاله بررسی و تحلیل واکنش ریزجانداران خاک به کودهای شیمیایی نیتروژنی با استفاده از داده هایی است که از آزمایش های بلند مدت کودی در سیستم های زراعی بدست آمده است. آزمون متاآنالیز انجام شده بر پایه 107 مجموعه داده جمع آوری شده از 64 آزمایش بلندمدت از سرتاسر جهان نشان داد که کاربرد کودهای شیمیایی سبب افزایش 1/15 درصدی زیست توده میکروبی (Cmic) در مقایسه با تیمارهای شاهد می شود. کاربرد کودهای شیمیایی همچنین میزان کربن آلی خاک (Corg) را افزایش می دهد و این نتایج نشانگر این موضوع است که Corg عامل اصلی موثر در افزایش کلی Cmic در نتیجه کاربرد کودهای شیمیایی است. شدت تاثیرگذاری کوددهی بر Cmic وابسته به  pH است. در حالی که کوددهی منجر به کاهش Cmic در خاک هایی با pH کمتر از پنج می شود، اما اثر مثبت معنی داری در خاک های با pH بالاتر از خود بر جای می گذارد. طول مدت آزمایش نیز در پاسخ Cmic به کوددهی موثر است و افزایش Cmic در آزمایش هایی با زمان حداقل بیست سال بخوبی نشان داده شده است. به نظر می رسد که کاربرد کودهای نیتروژنی در سیستم های زراعی نمی تواند بخودی خود تاثیرات منفی بر Cmic داشته باشد. هرچند کاربرد کودهای آمونیاک و اوره می تواند بصورت موقتی سبب افزایش pH، پتانسیل اسمزی و غلظت آمونیاک به میزانی که برای جوامع میکروبی خاک بازدارنده است، گردد. اگرچه تاثیر کودها محدود به نقاط مصرف است با این حال ممکن است در کوتاه مدت، ساختار جمعیتی و زیست توده میکروبی را به شدت تحت تاثیر قرار دهند. کاربرد مکرر کودهای نیتروژنی در بلندمدت، حتی زمانی که تغییرات pH در خاک ناچیز باشد ممکن است سبب تغییر ساختار جمعیتی ریزجانداران خاک گردد. چگونگی پاسخ گروه های میکروبی به کاربردهای مداوم کودهای شیمیایی بسیار متغیر بوده و به عوامل محیطی و مدیریت محصول بستگی دارد.

    کلیدواژگان: آزمایشات بلندمدت، کودهای نیتروژنه، سیستم های زراعی، زیست توده میکروبی، ترکیب جامعه میکروبی
|
  • Ali Zeynadini *, S.Alireza Seyed Jalali, MirNasrer Navidi, Fatemeh Ebrahimi Mimand, Asghar Farajnia, Gholamreza Zareian Pages 1-11

    Sustainable agricultural development and soil resources conservation presuppose adequate knowledge of soil properties, land yield potential, and land use to facilitate the production of such essential agricultural products as wheat. Along these lines, the present study was conducted to identify the land limiting factors, as well as the severity of each factor, in four selected regions in Iran covering an area of about 60,000 ha. Moreover, the relationship between wheat actual yield and land yield potential in the study areas was established. Finally, the results of land suitability investigations and land yield potential estimations were duly analyzed. It was found that the mean effect of intrinsic soil properties on wheat yield reduction was about 2388 kg.ha‒1 (28.74%). Also, a difference of about 2192 kg.ha‒1 (26.37%) was found between land yield potential and average farm yield in the study areas, which is relatively high and indicates both the lack of a proper management system and the failure to exploit land yield potential toward optimum crop production. A point of interest in the study areas was that the difference between actual yield by some leading farmers and the land yield potential in soils highly suitable (S1) for irrigated wheat production was low but that it was high in soils with moderate to low suitability. It was, therefore, concluded that it would be necessary to extend proper agricultural management practices among leading farmers in each area to enhance their crop yield and land productivity in that area. Once implemented, optimal management practices will expectedly improve irrigated wheat farm yield by as much as 85% the local land yield potential.

    Keywords: Wheat, Land Suitability, land yield potential, soil characteristics
  • Hamid Sodaeizadeh *, Atefeh Jebali Pages 13-26
    Agroforestry systems have been introduced for sustainable development in response to the growing demand for food and the increasing need for proper exploitation of agricultural land. In the agroforestry system, rows of trees or shrubs established around farms create the microclimate conditions favorable to crop production. In this study, changes in the areas of cultivated land under an agroforestry system in Jiroft Plain, Iran, were studied using Landsat satellite images taken over a period of 22 years. For this purpose, the supervised classification method was used to identify two categories of land cover including cultivated land and bare land via Landsat TM sensor images as well as three categories of land cover including cultivated land, tree cover, and bare land via Landsat 8 images. The land cover changes over the 22-year study period were subsequently analyzed using the post-classification approach. Results revealed that windbreaks had been planted over 5.1% of the bare land and 15.4% of the agricultural land while 26.9% of the bare land had been transformed into farmland such that the area of agricultural land had risen from 556 ha in 1992 to 741 ha in 2014. Our findings indicate that proper management of the agroforestry system in the study area has led to the creation of conditions favorable to enhanced crop production. In order to make the most of the agroforestry system, high spatial resolution images should be used as tools toward determining the best tree species for use as windbreak and the best direction for their establishment both to achieve land conservation objectives and to create the conditions required for improved crop production.
    Keywords: Windbreak, Agricultural production, satellite image, Change Detection
  • Jafar Shahabifar * Pages 27-46

    Enhancements in crop yield and quality depend on proper use of chemical fertilizers, the most important tool for which is a comprehensive understanding and accurate knowledge of the fertility status of the soil under cultivation. The present study presents a review of the fertility of soils under wheat cultivation in Qazvin Plain in an attempt to formulate extension guidelines for facing the challenges due to soil limitations hindering satisfactory wheat yield. For this purpose, use was made of 43120 soil analytical data obtained from 2695 samples collected from Qazvin Plain to study the 12 soil physicochemical properties of soil texture, pH, and EC as well as lime, organic carbon, phosphorus, potassium, iron, copper, manganese, and boron contents. The results showed that, while a major portion of the soils studied was loam, more than 78% were alkaline in nature with pH values of 7 to 8. Also, the soils were found to suffer from such limitations as deficient available K, manganese, copper, and boron. Given an electrical conductivity of less than 2 dS m-1 obtained for the soil saturation extract, 47.1% of the soils in the plain were identified as non-saline. Calcium carbonate accounted for more than 96% of the soils as affected by lime. Moreover, the soils were drastically deficient in organic content as revealed by the organic carbon index that indicated an organic carbon content of less than 1% in 93.5% of the soils examined. Critical phosphorus and potassium levels were measured at 15 and 300 mg kg-1, respectively, indicating 27% of the soils in need of phosphorus fertilizer application but more than 80% in no need of potassium fertilizers. The critical levels of iron, zinc, manganese, boron, and copper were measured at 5, 1, 5, 1, and 1mg kg-1, respectively, such that about 74% of the studied areas suffered from iron deficiency, 64% from zinc deficiency, 17% from manganese deficiency, 27% from boron deficiency, and about 30% from copper deficiency. Thus, soil micronutrients were not uniformly distributed across the wheat farms. It is, therefore, essential to formulate recommendations duly based on plant needs and to avoid uniform application of the same fertilizers on all soils with different deficiencies in order to achieve desirable yields at lower production costs.

    Keywords: Lime, Soil fertility, Food elements, Micronutrients
  • Seyed Ali Ghaffari Nejad *, Freydon Nourgholipour, MohammadNabi Gheybi Pages 47-67

    Improved product quality, sustainable cultivation systems, and reduced production costs are among the objectives of modern agriculture despite the global and local climate changes that have faced crops with a variety of stresses. Biostimulants seem to be capable of helping plants in their struggle against these stresses toward the goals of modern agriculture. These compounds include humic substances, seaweed extracts, amino acids, microbial inoculants, and minerals such as useful elements and inorganic salts including phosphates and antiperspirants. While application of biostimulants has witnessed a dramatic increase in the world and in Iran over the past few years, it must be noticed that they might have different effects on different species and even on different varieties of a given plant species. Their application for agricultural and horticultural purposes must, therefore, be duly modified in accordance with local and regional research findings. It is the objective of this paper to provide a better understanding of plant biostimulants based on scientific findings and practical experience in agriculture and horticulture. It will be shown that plant biostimulants are capable of improving crop production, enhancing plant resistance to abiotic stresses, and elevating crop quality. Future research in this area should aim at the determination of the mechanism(s) underlying the activities of such materials since a better understanding of their activities and effects will be necessary for achieving sustainable agricultural production systems.

    Keywords: Biostimulants, Efficiency, Nutrient absorption, Plant physiology, Stress
  • Jalal Omidi, Samaneh Abdolmohammadi * Pages 69-81
    While excessive chemical input into agricultural lands has caused environmental problems, deteriorating crop quality, disease and pest resistance in plants, and declining soil fertility, concerns about food security and enhanced quality of agricultural products have been steadily rising in most human communities. Meanwhile, more than 60% of Iran's agricultural land is located in arid and semi-arid areas that are poor in organic matter. It is, therefore, of utmost importance to improve soil fertility by application of organic matter to soil. A major portion of the vermicompost research in the past was focused on the effects of this organic fertilizer on the performance and yield of different farm, horticultural, ornamental, and medicinal crops; mitigation of plant stresses; and soil physicochemical properties. Based on the results obtained, application of vermicompost, either alone or in combination with chemical fertilizers, at 5‒10 t/ha for medicinal plants, 20‒30% of pot volume for ornamental plants, 20‒60 t/ha for crop plants, 40‒80 t/ha every two or three years for vegetables and summer fruits, and 30‒60 t/ha every three years for fruit trees has been recommended. Application of vermicompost fertilizer seems not only to improve soil physicochemical properties but also to reduce significantly the amount of chemical fertilizers used, thereby contributing positively to sustainable crop production.
    Keywords: Waste materials, Compost, Environmental problems, Vermicompost
  • Neda Moradi * Pages 83-95
    Bioavailability of micronutrients in soils and their uptake by plants depend on soil properties (e.g., pH and carbonate content) and the interactions between plant roots and soil microorganisms. The low bioavailability of iron (Fe), manganese (Mn), copper (Cu), and zinc (Zn), as a major factor limiting plant nutrition, in calcareous soils is due to the low organic content, high pH levels, and precipitation by carbonates in such soils. Study has shown that, under nutrient deficiency conditions, plant roots release low-molecular-weight organic acids (LMWOA) such as citric, oxalic, and malic acids to increase the solubility of micronutrients like Fe, Mn, Cu, and Zn in the rhizosphere. The LMWOAs exuded into the rhizosphere are known to enhance the mobility and bioavailability of such micronutrients and their uptake by plants. In addition, LMWOAs are involved in metal detoxification and improvement of microbial activity in soils. The present study investigates the role LMWOAs play in the bioavailability of such micronutrients as Fe, Mn, Cu, and Zn.
    Keywords: root exudates, Solubility, calcareous soil, Micronutrients, Rhizosphere
  • Majid Alihouri * Pages 97-104
    Salinity of irrigation water is a major limiting factor for the development of irrigated agriculture in arid and semi-arid regions. Moreover, application of saline water might increase soil salinity and mitigate its fertility in the absence of scientific principles and proper management. The present experiment was carried out using a complete block design with five irrigation treatments at the Date Palm and Tropical Fruits Research Center during the period 2017‒2018. The treatments included one irrigation with water abstracted from the Karun River; one with saline water of 5 dS/m; one with saline water of 8 dS/m; two with the Karun River water and one with saline water of 5 dS/m; and finally two with the Karun River water and one with saline water of 8 dS/m, all conducted in triplicates. The results showed that salinity of irrigation water led to significantly reduced leaf number, leaf length, leaf width, leaflet number, leaflet length, and trunk perimeter at the 5% probability level. Maximun and minimun values of plant vegetative properties were obtained under irrigation with water from the Karun River and that with saline water of 8 dS/m, respectively, such that the mean number of leaves and leaflets decreased by 73.0 and 69.2%, respectively. Compared to the irrigation treatment with the water from the Karun River, the one with two irrigations with the Karun River water and once with saline water of 5 dS/m did not lead to any significant reductions in such vegetative characteristics as numbers of leaves and leaflets of the date palm seedlings at the 5% probablity level. It may be concluded that date palm seedlings may be safely irrigated with saline water of up to 5 dS/m if irrigation management is properly implemneted.
    Keywords: Alternate irrigation, Water salinity, Drain Water, Vegetative growth
  • Hadi Asadirahmani *, Hossin Kari Dolatabad Pages 105-127

    Increasing nutrient inputs into terrestrial ecosystems affect not only plant communities but also the associated soil microbial ones. Studies carried out in predominantly unmanaged ecosystems have found that increasing nitrogen (N) inputs generally decrease soil microbial biomass while less is known about their long-term impacts on managed systems such as agroecosystems. The objective of this study was to analyze the responses of soil microorganisms to mineral fertilizers using data from long-term fertilization trials in cropping systems. A meta-analysis based on 107 datasets from 64 long-term trials from around the world revealed that mineral fertilizer application led to a 15.1% increase in the microbial biomass (Cmic) above the levels observed in unfertilized control treatments. Mineral fertilization also increased soil organic carbon (Corg) content, suggesting that Corg is a major contributor to the overall increase in Cmic under mineral fertilization. The magnitude of the effect of fertilization on Cmic was found to be pH-dependent. While fertilization tended to reduce Cmic in soils with a pH below 5 in the fertilized treatment, it had a significantly positive effect at higher soil pH values. Duration of the trial also affected the response of Cmic to fertilization, with increases in Cmic most pronounced in studies with a duration of at least 20 years. The input of N per se does not seem to negatively affect Cmic in cropping systems. Application of urea and ammonia fertilizers can, however, temporarily increase pH, osmotic potential, and ammonia concentrations to levels inhibitory to microbial communities. Even though impacts of fertilizers are spatially limited, they may strongly affect soil microbial biomass and community composition in the short term. Long-term repeated mineral N applications may alter microbial community composition even with small changes in pH. The way specific microbial groups respond to repeated applications of mineral fertilizers, however, varies considerably and seems to depend on environmental and crop management related factors.

    Keywords: cropping systems, Long-term trials, Microbial biomass, Microbial community composition, nitrogen fertilizers