فهرست مطالب

نشریه تحقیقات مدیریت آموزشی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پریوش محمدی قشلاق*، عبدالسلام رحمت الله صفحات 15-34
    اهداف

    هدف کلی این تحقیق، بررسی و شناسایی میزان توزیع مولفه های تربیت شهروندی در کتب تعلیمات اجتماعی دوره ابتدایی سال تحصیلی 96-97 است.

    روش

    برای نیل به این هدف، از روش تحلیل محتوا استفاده شده است.

    نتایج

    نتایج تحقیق نشان داده است که در کتب تعلیمات اجتماعی پایه های سوم، چهارم، پنجم و ششم دبستانی جمعا 78 مورد به مولفه های تربیت شهروندی اشاره شده است که از این تعداد، 25 مورد (05/32 %) به تربیت اجتماعی، 20 مورد (64/25 %) به تربیت سیاسی، 7 مورد (97/8 %) به تربیت فرهنگی و 26 مورد به تربیت مدنی (3/33 %) پرداخته شده است. علاوه بر این، در سطح پایه تحصیلی، بیشترین توجه به ابعاد تربیت شهروندی در پایه پنجم با20 مورد (26 %) و کمترین توجه در پایه چهارم دوره ابتدایی با 14 مورد (18 %) مشاهده گردیده است.

    تفسیر

    با تامل در باب این یافته ها می توان گفت که مولفه های بسیاری در همه ابعاد تربیت شهروندی مورد کم توجهی برنامه ریزی درسی قرار گرفته شده است. از این رو، با توجه به فاصله آشکار و عدم هم خوانی برنامه درسی پیشنهادی با برنامه درسی موجود، ضرورت بازنگری و بازاندیشی تمامی ابعاد تربیت شهروندی در برنامه درسی پیشنهاد می شود. در میان ابعاد تربیت شهروندی، تربیت فرهنگی جزء ابعادی است که در کتب درسی تعلیمات اجتماعی پایه های سوم، چهارم، پنجم و ششم دوره ابتدایی کمترین توجه به آن شده است. بنابراین، بیش از همه، برنامه ریزان درسی در محتوای کتب درسی باید بعد فرهنگی تربیت شهروندی را در محور سیاست-گذاری خود قرار دهند.

    کلیدواژگان: تربیت شهروندی، تربیت اجتماعی، تربیت سیاسی، تربیت فرهنگی، تربیت مدنی
  • مینا مزینی*، معصومه اولادیان، محمدنقی ایمانی صفحات 35-62

    هدف این پژوهش شناسایی عوامل اثرگذار بر تربیت شهروند حرفه ای در عصر دانایی محوری در نظام آموزش و پرورش ایران است. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر نوع داده کیفی بود. جامعه آماری پژوهش شامل خبرگان دانشگاهی و مسیولین آموزش و پرورش (معاونت منابع انسانی و کارشناسان حوزه معاونت منابع انسانی) بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و اصل اشباع 16 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شد. در این پژوهش به منظور گردآوری داده ها از روش کتابخانه ای، مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شد. مصاحبه با خبرگان بیانگر روا بودن مصاحبه بود و به منظور محاسبه پایایی از روش پایایی بین دو کدگذار استفاده شد که نتایج بیانگر پایا و روا بودن مصاحبه بود. برای تحلیل داده های پژوهش از طریق تحلیل محتوا استفاده شد. نتایج نشان داد که ابعاد اهداف و فلسفه تربیت (مولفه های تقویت مشارکت اجتماعی، آموزش مسئولیت-پذیری اجتماعی و اخلاقی و رشد سیاسی)، فناوری و تجهیزاتنیروی انسانی، معیارهای ارزیابی (کسب دانش، شیوه تفکر، پرورش مهارت های لازم برای تعاملات اجتماعی)، استانداردها و منابع (مولفه های آموزش از طریق برنامه های درسی مجزا و آموزش از طریق برنامه های درسی درهم تنیده)، جو سازمانی دانش بنیان و رهبری اخلاقی (مولفه های جهت گیری مردمی، تسهیم قدرت و هدایت اخلاقی) به عنوان ابعاد تاثیرگذار بر تربیت شهروند حرفه ای در عصر دانایی مورد شناسایی قرار گرفت. مدل ارایه شده در پژوهش حاضر از برازش مناسبی برخوردار بود.

    کلیدواژگان: شهروند حرفه ای، عصر دانایی محور، سازمان آموزش و پرورش
  • علی احمدلو، امینه احمدی*، قدسی احقر صفحات 63-82
    این پژوهش باهدف شناسایی ارایه مدل جهت طراحی الگوی رهبری خدمتگزار در سازمان صداوسیما انجام شده و روش اصلی پژوهش حاضر، روش پیمایش است که گردآوری داده ها به کمک پرسشنامه و تحلیل آن به کمک نرم افزار lisrel و آماره های مختلف صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان سطوح مختلف سازمان صداوسیما است که 296 نفر از میان آنان و از روش نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. داده های گردآوری شده از طریق تحلیل عاملی اکتشافی، عوامل مختلفی تعیین شده و سپس به اتکای تحلیل عاملی تاییدی نهایی شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که رهبری خدمتگزار در 8 مولفه که مولفه های نظیر خدمت رسانی؛ تواضع و فروتنی؛ قابلیت اعتماد؛ نوع دوستی؛ تعامل؛ تعادل کار و زندگی؛ آینده نگری و اخلاق گرایی جزو مولفه های رهبری خدمتگزار مدیران هست. مدل رهبری خدمتگزار مدیران توسط 59 گویه اندازه گیری شده است. ابتدا، آزمون تحلیل عاملی بر روی متغیر رهبری خدمتگزار مدیران انجام شده و برآوردهای پارامتر استانداردشده نشان داد که همه شاخص ها ازلحاظ آماری معناداری هستند و بارهای عاملی آن در سطح بالایی قرار دارند (بیشتر از 0.5). بررسی نتایج شاخص های برازش حاکی از برازش مناسب مدل هست.
    کلیدواژگان: رهبری خدمتگزار، فروتنی، اعتماد، مهربانی
  • سمانه نقی پور ایوکی، مهدی باقری*، قدسی احقر صفحات 83-102

    پژوهش حاضر با هدف تعیین روابط علی بین مدیریت دانش و عوامل اثرگذار انجام پذیرفت. روش پژوهش برحسب هدف، کاربردی-بنیادی؛ برحسب نوع داده، کمی ؛ برحسب روش گرداوری داده ها و یا ماهیت و روش پژوهش، غیرآزمایشی - همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی مدیران اداره کل آموزش و پرورش استان هرمزگان و مدیران مدارس در سال 1397 بودند که با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 246 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. روش نمونه گیری، چند مرحله ای بوده است. گرداوری داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته برگرفته از پرسشنامه حسینی و همکاران (1394)، انجام پذیرفت. برای سنجش روایی، از روایی صوری، محتوا و سازه و برای سنجش پایایی در بخش کمی از ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی استفاده شد که مورد تایید قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها در دو بخش توصیفی (میانگین، انحراف معیار، چولگی و کشیدگی) و استنباطی (آزمون هایی نظیر همبستگی پیرسون، مدل سازی معادلات ساختاری (تحلیل عاملی تاییدی) انجام پذیرفت. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که مولفه های تاثیر گذار بر مدیریت دانش شامل، نیروی انسانی (59/0)، راهبردهای سازمانی (55/0)، مدیریت توانمند (48/0)، فرهنگ دانشی (54/0)، فناوری اطلاعات (85/0)، ارزشیابی (44/0)، حمایت سازمانی (47/0)، فرایند سازمانی 48/0 بودند که طبق یافته های پژوهش تاثیر معناداری بر مدیریت دانش داشتند.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، آموزش و پرورش، استان هرمزگان
  • سید عنایت الله مومنی، افسانه زمانی مقدم*، پریوش جعفری صفحات 103-122

    پژوهش حاضر با هدف آسیب شناسی نظام آموزشی کارکنان بانک ملی انجام پذیرفت. بر این اساس، پژوهش حاضر برحسب نوع داده آمیخته، بر حسب هدف، کاربردی-بنیادی، ازنظر زمان گرداوری داده مقطعی و ازنظر روش اجرای پژوهش توصیفی-پیمایشی بود. جامعه آماری بخش کیفی پژوهش شامل خبرگان دانشگاهی و مدیران شعب بانک ملی ایران بودند که با استفاده از اصل اشباع و روش نمونه گیری هدفمند تعداد 10 نفر برای بخش کیفی انتخاب شدند. در بخش کمی پژوهش نیز، جامعه آماری شامل تمامی کارکنان بانک ملی ایران، شعب تهران بودند که با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری خوشه ای مرحله ای، تعداد 346 نفر از کارکنان بانک ملی به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. گردآوری داده های به دو روش کتابخانه ای و میدانی انجام پذیرفت. در بخش میدانی، از مصاحبه و پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. روایی پرسشنامه شامل روایی صوری، محتوا و روایی سازه بود و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ و ضریب پایایی ترکیبی .اندازه گیری و مورد تایید قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی تحلیل محتوای متن (کدگذاری) و در بخش کمی در دو قسمت توصیفی و استنباطی انجام پذیرفت. در بخش استنباطی، از تحلیل عاملی اکتشافی، تاییدی و آزمون تی تک نمونه ای بهره گرفته شد.

    کلیدواژگان: نظام آموزشی بانک ملی، آسیب ساختاری، آسیب محتوایی و آسیب زمینه ای
  • مریم مرادی، افسانه صابر گرکانی*، سعید علیزاده صفحات 123-139

    این پژوهش با هدف ارایه مدل جهت شناسایی شاخص ها و مولفه های بهبود عملکرد منابع انسانی در آموزش و پرورش انجام شده و روش اصلی پژوهش حاضر، روش پیمایش است که گردآوری داده ها به کمک پرسشنامه و تحلیل آن به کمک نرم افزار lisrel آماره های مختلف صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه معلمان ابتدایی شهر ری است که 173 نفر از میان آنان و از روش نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. داده های گردآوری شده از طریق تحلیل عاملی اکتشافی، عوامل مختلفی تعیین شده و سپس به اتکای مدل سه شاخگی خنیفر ، نهایی شده است؛ و یافته های پژوهش حاکی از آن است که «شکاف عملکرد» در سه بعد سبک راهبری، محیط کاری و مدیریت نیروی انسانی قابل توضیح است؛ براساس یافته های مذکور چهار مولفه ؛ زمینه ، محتوا ، ساختار و با توجه به اهمیت آموزش در سیستم بهبود عملکرد نیروی انسانی یک بعد دیگر با عنوان محتوی آموزشی به مدل سه شاخگی اضافه گردید . مدل مذکور بعد از انجام تحلیل عاملی تاییدی مورد بررسی قرار گرفت . بدین ترتیب ضمن تدوین مدل نهایی بهبود عملکرد منابع انسانی در آموزش و پرورش ، درجه تناسب مدل ارایه شده مشخص و برازش آن مدل با مقدار قوی 0.6 مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: بهبود، عملکرد، منابع انسانی
  • جعفر عسکری دئفه، محمد صالحی*، رضا یوسفی سعیدآبادی صفحات 141-168
    هدف پژوهش حاضر ارایه مدل سبک رهبری خدمتگزار در جهت تعالی آموزش و پرورش استان تهران بود؛ روش پژوهش برحسب هدف، کاربردی-بنیادی و به لحاظ روش پژوهش ، آمیخته از نوع اکتشافی بود. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی، خبرگان دانشگاهی و مسیولین آموزش وپرورش بودند. همچنین، جامعه آماری در بخش کمی پژوهش شامل، کلیه روسا و معاونین و مسیولین واحدهای ادارات آموزش وپرورش و مدیران مدارس استان تهران بودند که تعداد 780 نفر با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای مرحله ای انتخاب شدند. در این پژوهش به منظور گردآوری داده ها از روش کتابخانه ای، مصاحبه نیمه ساختار یافته (بخش کیفی) و پرسشنامه محقق ساخته (بخش کمی) استفاده شد. روایی و پایایی ابزارها مورد تایید قرار گرفت. برای تحلیل داده های کیفی پژوهش از تحلیل محتوا استفاده شد. در بخش کمی نیز از مدل سازی معادلات ساختاری، تحلیل عاملی اکتشافی و آزمون تی تک نمونه ای استفاده شد. نتایج نشان داد مولفه های رهبری خدمتگزار شامل خدمت رسانی، تواضع و فروتنی، قابلیت اعتماد، نوع دوستی، تعامل، تعادل کار و زندگی، آینده نگری و اخلاق گرایی و مولفه های تعالی سازمانی شامل رهبری، خط مشی ؛ کارکنان ؛ مشارکت ؛ فرایندها ؛ نتایج مشتریان؛ نتایج کارکنان؛ نتایج حاصل از جامعه؛ نتایج کلیدی بر اساس عملکرد؛ یادگیری؛ نوآوری؛ بهره وری؛ مورد شناسایی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: رهبری خدمت گزار، تعالی سازمانی، نوع دوستی، بهره وری
  • بهروز قاسمی، علی اکبر خسروی*، حمیده رشادت جو، عباس خورشیدی، فتاح ناظم صفحات 169-191

    هدف این پژوهش شناسایی عوامل درونی و بیرونی اثرگذار بر صلاحیت حرفه ای معاونین پرورشی مقطع متوسطه استان بوشهر است. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر نوع داده کیفی بود. جامعه آماری پژوهش شامل خبرگان آموزش و پرورش و مسیولین دانشگاهی بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و اصل اشباع 24 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شد. در این پژوهش به منظور گردآوری داده ها از روش کتابخانه ای، مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شد. مصاحبه با خبرگان بیانگر روا بودن مصاحبه بود و به منظور محاسبه پایایی از روش پایایی بین دو کدگذار استفاده شد که نتایج بیانگر پایا و روا بودن مصاحبه بود. برای تحلیل داده های پژوهش از طریق تحلیل محتوا استفاده شد. نتایج نشان داد که مولفه های ویژگیهای فردی، برنامه درسی، مدیریت، فناوری اطلاعات، جزء عوامل درونی و مولفه های جامعه سالم، رسانه، سیاست های تربیتی جزء عوامل بیرونی تاثیرگذار بر صلاحیت حرفه ای معاونین پرورشی مقطع متوسطه استان بوشهر بودند.

    کلیدواژگان: صلاحیت شناختی- مهاتری، صلاحیت نگرشی رفتاری، صلاحیت مدیریتی و سیاست های تربیتی
|
  • A .Rahmatoallah Pages 15-34

    The overall aim of this research is to investigate and determine the distribution of the components of citizenship education in social science books in the elementary period of the academic year of 96-97. Content analysis method is used to achieve this goal. Also, for analyzing information, descriptive statistics such as abundance and percentages have been used, and for the purpose of providing data, graphs and tables have been used. The results of the research showed that in the social education books of the third, fourth, fifth and sixth grades of primary school, 78 items were referred to the components of citizenship education. Interpretation: By reflecting on these findings, it can be said that many components in all aspects of citizenship education have been underestimated with regard to curriculum design. Therefore, given the apparent distance and the lack of coordination of the proposed curriculum with the existing curriculum, the need to review and rethink all aspects of citizenship education in the curriculum is suggested. Among the dimensions of citizenship education, cultural education is one of the dimensions that has been given the least attention in social textbooks of the third, fourth, fifth and sixth forms of primary education. So, most of all, curriculum designers in the content of textbooks should place the cultural dimension of citizenship education on their policy axis.

    Keywords: Citizenship Education, Social Education, Political Education, Cultural Education, Civic Education
  • Mina Mozaiini *, Masoumeh Alaadian, MohammadNaghi Imani Pages 35-62
  • Ali Ahmadloo, Amineh Ahmadi *, Ghidsi Ahghar Pages 63-82
    The purpose of this study was to identify a model for designing a servant leadership model in the broadcasting organization. The main method of this study was survey method. Data was collected by means of a questionnaire and it is analysis was performed using lisrel software and various statistics. The statistical population of the study consisted of employees of different levels of the broadcasting organization that 692 of them were selected through random sampling as a statistical sample. Data was collected through exploratory factor analysis. Various factor were determined and then confirmed By factor analysis. The reseach findings indicte that the servant leadership in the components such as service, humility, reliability, humanity, in teraction, balace of work and life, providence and ethics are among the servant leadership components of managers. The servant leadership model of managers has been measured by 99 items. First, factor analysis was conducted on the servant leadership variable of managers and the estimates of the standardized parameters showed that all indicators are statistically significant and their factor loadings are high (more than 9.5). the resutts of the fitting indices show that the model is suitable for fitting.
    Keywords: humility, kindness, servant leadership, Trust
  • Samaneh Naghipoor Eyvaki, Mahdi Bagheri *, Ghidsi Ahghar Pages 83-102

    The purpose of this study was to determine the causal relationship between knowledge management and effective factors. The research methodology was applied- fundamental in terms of the purpose and was quantitative in terms of data type and was non-experimental- correlation according to the data collection method or the nature and method of the research. The statistical population of the study consisted of all managers of department of education in Hormozgan province and school administrators in 2018 that 642 people were selected as sample size using Cochran formula. The sampling method has been multi- stages. Data collection was performed using a research- made questionnaire adapted from Hoseini et al. formal validity, content and strvcture were used to measure validity. To assess reliability in the quantitative part, cronbach ,s alpha coefficient and combined reliability were used. They were approved. Data analysis was performed in two parts: descriptive (mean, standard deviation, skidding and elongation) and inferential (tests such as pearson correlation, modeling of structural equation, confirmatory factor analysis). The results of data analysis showed that the components affecting management of knowledge include human resources (0.93), organizational strategies (0.99), powerful management (0.44), knowledge culture (94.4), information technology (49.2), evaluation (0.44), organizational support (0.41), organizational process (0.44) which according to research findings had a significant effect on knowledge management.

    Keywords: Education, Hormozgan province, Knowledge Management
  • Seyed Enayatolah Momeni, Afsaneh Zamani Moghadam *, Parivash Jafari Pages 103-122

    The present study was conducted with the aim of the pathology of National Bank staff training system. Accordingly, the present study was based on the field dimension in terms of the study environment, in terms of purpose, it was applied, from the point of view of the data collection period and from the point of view of the method of research, it was, descriptive-survey. The statistical population of the research in qualitative part consists of academic experts and managers of the branches of the Meli Bank of Iran. Ten people were selected for qualitative part acoording to targeted methed. In the quantitative part of the research, the statistical population included all employees of Meli Bank of Iran, Tehran Branches. Using a Cochran formula and a cluster sampling method, 365 employees of the Meli Bank were selected as sample size. Data collection was done in two ways: library and field studies. In the field, interviews and a researcher-made questionnaire were used. Validity of the questionnaire consisted of face validity, content and construct validity, and its reliability was determined by Cronbach's alpha coefficient and composite reliability coefficient .were measured and all were approved. Data analysis was done in descriptive and inferential parts. In the inferential part, structural equation modeling and other inferential statistics prototypes such as exploratory factor analysis and single sample t-test were also used.

    Keywords: Educational system in Meli bank, structural damage, content damage, context damage
  • Maryam Moradi, Afsaneh Saber Qarekani *, Saeed Alizadeh Pages 123-139

    The purpose of this study was to present a model for identifying the indicators and components of improving the performance of human resources in education. The main method of this study was survey method. Data was collected using questionnaire and analyzed using Lisrel software for different statistics. The statistical population of the study consisted of all primary school teachers in Ray city. Among them, 173 people were selected as sample using random sampling method. Different factors were identified through exploratory factor analysis on the collected data, and then finalized based on Khanifar’s triple model. The findings of the study indicated that the "performance gap" in three dimensions of leadership style, work environment and manpower management can be explained. Based on the findings, three components of context, content, structure were identified and according to the importance of education in the system of improving human resource performance, another dimension entitled educational content was added to the triple model. The model was examined following confirmatory factor analysis. Thus, while developing the final model for improvement of human resource performance in education, the degree of fit of the proposed model was specified and its fit with a strong value of 0.6 was confirmed.

    Keywords: improvement, performance, human resources
  • Jafar Askary Dafe, Mohammad Salehi *, Reza Uosefi Pages 141-168
    The purpose of this study was to present a model of servant leadership style for education excellence in Tehran province. The research method was applied-foundational in terms of purpose, and combined exploratory in terms of the research method. The statistical population of the research in the qualitative part included academic experts and education officials. Also, the statistical population in the quantitative part of the research included all the bosses and deputies and officials of the education and training departments of Tehran schools. Among them, 780 people were selected using Cochran formula and multi-stage random cluster sampling method. In this study, the library method, semi-structured interview (qualitative part) and researcher-made questionnaire (quantitative part) were used to collect data. Validity and reliability of the tools were approved. Content analysis was used to analyze the qualitative data of the research. Structural equation modeling, exploratory factor analysis and one-sample t-test were used in the quantitative part. The results showed that the components of servant leadership including serving, modesty and humility, reliability, altruism, interaction, work-life balance, prosperity and ethics, and components of organizational excellence including leadership, policy; staff; participation; processes; customer outcomes; employee outcomes; social outcomes; key outcomes based on performance; learning; innovation; productivity; were identified.
    Keywords: servant leadership, organizational excellence, altruism, Productivity
  • Behroz Ghasmi, AliAkbar Khosravi *, Hamideh Reshadatjoo, Abbas Khorshidi, Fattah Nazem Pages 169-191

    The purpose of this study is to identify the internal and external factors affecting the professional competence of high school graduates in Bushehr Province. The research method was applied in terms of purpose and qualitative in terms of data type. The statistical population of the study consisted of educational experts and university officials. Among them, 24 people were selected through purposive sampling method and the saturation principle. In this research, semi-structured interview and library method were used to collect data. Interview with experts indicates that the interview was valid, and in order to calculate the reliability, inter-coder reliability method was used, indicating that the interview was valid and reliable. Content analysis was used to analyze the research data. The results showed that the components of individual characteristics, curriculum, management, information technology were among internal factors, and components of healthy society, media, and parenting policies were among the external factors affecting the professional competency of the educational assistants in high schools of Bushehr province.

    Keywords: cognitive-skill competency, behavioral attitude, management competence, parenting policies