فهرست مطالب

مطالعات حقوق عمومی - سال پنجاهم شماره 4 (زمستان 1399)

نشریه مطالعات حقوق عمومی
سال پنجاهم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/22
  • تعداد عناوین: 20
|
  • زهره شفیعی*، پوریا عسکری صفحات 1287-1306
    اهمیت مراعات حقوق کودکان در فرایندهای صلح‌سازی برای رسیدن به صلح پایدار این سوال را ایجاد می‌کند که آیا کمیسیون تحکیم صلح سازمان ملل متحد به‌عنوان نماد و نهاد صلح‌سازی، به حقوق کودکان و نقش برجسته آن در تحقق صلح توجه داشته است؟ هدف این پژوهش، روشن ساختن چرایی لزوم توجه به حقوق کودکان در فرایند صلح‌سازی و میزان توجه کمیسیون تحکیم صلح به این موضوع است. مقاله، با بهره‌گیری از مطالعات پیشین و گزارش‌های متعدد سازمان ملل متحد، به ارایه ارتباط منطقی میان این دو متغیر پرداخته و برای ارزیابی عملکرد کمیسیون به تحلیل گزارش‌های آن پرداخته است. تحلیل داده‌ها موید توجه کمیسیون به برخی از حقوق کودکان است که البته این توجه به‌دلیل درنظر گرفتن نقض حقوق کودکان به‌عنوان یکی از علل درگیری نیست، بلکه ناشی از آثار گسترده مخاصمات بر آنهاست.
    کلیدواژگان: حقوق کودکان، صلح پایدار، صلح‌سازی، کمیسیون تحکیم صلح
  • کیامرث جهانگیر*، ولی رستمی، بهاالدین تاری صفحات 1307-1329

    اقتصاد مقاومتی به عنوان راهبردی بنیادی در جهت تغییر ریل‏گذاری حرکت اقتصادی کشور توسط رهبر معظم انقلاب ابلاغ شده است. اعمال تحریم های ظالمانه یکجانبه غیرقانونی نظام سلطه به منظور وارد آوردن فشار به انقلاب اسلامی که محدودیت هایی برای توسعه اقتصادی کشور ایجاد کرده است، از یک سو و لزوم به هم پیوستگی و رابطه سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی با حوزه های تخصصی حقوق عمومی در راستای تحقق رشد و عدالت اجتماعی و اقتصادی، ایجاد رفاه و پویایی مبتنی بر تولید و اشتغال و اتکای ملی از سوی دیگر، ضرورت بررسی الزامات حقوقی اقتصاد مقاومتی را مبرهن می نماید. سوال تحقیق این است که الزامات حقوقی اقتصاد مقاومتی در مرحله قانونگذاری با تاکید بر اصل44 قانون اساسی چیست؟ در پاسخ به این پرسش، یافته تحقیق که به صورت توصیفی-تحلیلی انجام گرفته، بیانگر آن است که الزامات حقوقی اقتصاد مقاومتی در مرحله قانونگذاری، تصویب قوانین موثر، شفاف، منسجم و منقح است که کارامدی لازم را به منظور عدم اجرای سلیقه ای قوانین و نیز بستن منافذ رانت و فساد و تبعیض داشته باشد و با فرهنگ سازی در سطوح عمومی از یک طرف و استفاده از تجربیات موفق دنیا و بومی سازی آنها در کنار عزم ملی بین مسیولان و مردم از طرف دیگر بتواند به عنوان راهکاری مهم برای اجرای اقتصاد مقاومتی با رویکرد الزامات حقوقی به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: الزامات حقوقی، اقتصاد مقاومتی، سیاست‌های کلی، قانونگذاری، قانون اساسی
  • اسماء سالاری* صفحات 1331-1355

    ارزیابی اثرات زیست محیطی در سیاق فرامرزی از جمله تعهداتی است که در قلمرو حقوق بین الملل محیط زیست، در راستای پیشگیری از آلودگی و حفاظت از محیط زیست عمل می کند و سنجش آثار محتمل یک فعالیت یا پروژه پیشنهادی بر محیط زیست کشور/کشورهای دیگر را مقرر می دارد. پس از دیوان بین المللی حقوق دریاها که به صراحت این تعهد را عرفی شناخت، دیوان بین المللی دادگستری نیز در قضایای خمیرکاغذ و سان خوان، آن را بخشی از حقوق بین الملل عام معرفی کرد. نحوه عرفی بودن این تعهد مورد اختلاف اندیشمندان حقوقی است، لکن تفاوت نظر عمیق تر بر محتوای آن است. در مقاله پیش رو با استفاده از منابع کتابخانه ای و با شیوه ای توصیفی تحلیلی به سیر قوام یافتگی تعهد موصوف، نحوه عرفی شدن و محتوای آن میان آرا و اسناد بین المللی پرداخته شده و نشان داده شد که تعهد عرفی به ارزیابی اثرات زیست محیطی، زمانی ایجاد و آغاز می شود که ریسکی با امکان ورود ضرری مهم وجود داشته باشد. اگر چنین ریسکی وجود داشت، ارزیابی صورت می گیرد. ازاین رو فرایند ارزیابی شامل سه مرحله ارزیابی اولیه در احتمال ورود ضرر، انجام ارزیابی در صورت تایید ریسک ضرر فرامرزی و ارزیابی پسینی است که در مرحله آخر، اطلاعات ارزشمندی برای فعالیت های مشابه بعدی و واقعی شدن ارزیابی ها مهیا می شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات زیست محیطی فرامرزی، حقوق بین الملل محیط زیست، دیوان بین المللی دادگستری، قاعده عرفی، کنوانسیون اسپو
  • سید محمدصادق طباطبایی*، منوچهر توسلی نائینی، سید یاسر حسینی صفحات 1357-1377

    اجرای طرح های عمرانی شهرداری آنجا که مستلزم آزادسازی و تملک املاک شهروندان است، گاهی با مقاومت مالکان و عدم تمکین آنها در زمینه اجرای طرح های مذکور روبه رو می شود که سرانجام با الزام مراجع ذی صلاح و مداخله ماموران اجرا می شود و با قهر و غلبه پایان می یابد. اما گاهی مالکان به اختیار و با رضا و رغبت نسبت به اجرای طرح و عقب نشینی، اقدام می کنند. در این حالت استحقاق مالک در خصوص مطالبه بهای ملک خود، گاه مورد تردید و انکار حقوقدانان و محاکم شده است. بررسی رویه قضایی نیز نشان می دهد که اغلب مالکان در این مسیر سرانجام از اثبات حق خود و مطالبه بهای ملک باز می مانند و شهرداری ها قسمتی از املاک آنها را به رایگان تملک می کنند. پژوهش حاضر عهده دار بررسی مبانی استدلالی این دسته از دادگاه ها و حقوقدانان است تا با نقد و ارزیابی آنها، بر اثبات حق این قبیل مالکان استدلال کند.

    کلیدواژگان: بر اصلاحی، تملک، حق مطالبه بها، شهرداری، عقب نشینی اختیاری
  • مریم سید حاتمی، نسرین مصفا* صفحات 1379-1399

    حق بر آموزش، از حقوق بنیادین بشر است که نظیر سایر حقوق مشابه باید همه افراد بدون تبعیض از آن برخوردار شوند. این حق در اسناد مختلف حقوق بشر مورد تاکید قرار گرفته است. ازاین رو، نابرابری جنسیتی در آموزش نقض آشکار حق مزبور، محسوب می شود. مقاله حاضر، با بررسی چارچوب های حقوق بشری مربوط که متشکل از معاهدات بین المللی، گزارش نهادهای حقوق بشری و رویه دولت هاست، به این نتیجه رسیده که ماهیت تعهد بر برابری آموزشی تعهدی دوژوره است که نقض آن موجب ایجاد مسئولیت بین المللی برای دولت ها می شود. این تعهدات ماهیت سلبی ندارد، بلکه در توازن با ماهیت ایجابی خود رفتار دولت ها را هدایت و نظم می بخشد. در واقع، این تعهدات نه تنها به موانعی که زنان در برخورداری از این حق مواجهند، می پردازد؛ بلکه زمینه های تحقق آن را نیز مهیا می سازد و ضمن هویت بخشیدن به مسئله نابرابری جنسیتی، با آن مبارزه می کند و در تمام حوزه های تقنینی و اجرایی، دولت ها را متعهد به ایجاد چارچوب های تعریف شده برای رفع تبعیض و تضمین حقوق زنان در مسئله آموزش می کند.

    کلیدواژگان: برابری جنسیتی، تبعیض جنسیتی، تعهدات دولت حق بر آموزش، سند توسعه پایدار
  • سید علی حسینی آزاد*، مهشید آجلی لاهیجی، مجید زحمتکش صفحات 1401-1421

    حقوق بشردوستانه در مخاصمات مسلحانه دریایی پس از انعقاد کنوانسیون دوم ژنو در 12 اوت 1949 برخلاف حقوق مخاصمات در خشکی، از بعد معاهده ای هیچ تحولی را تجربه نکرده است. هرچند بخشی از مقررات پروتکل اول الحاقی به کنوانسیون های 1949 ژنو و از جمله کل بخش چهارم آن پروتکل قابل اعمال در مخاصمات مسلحانه دریایی نیز است. حقوق بشردوستانه حاکم بر مخاصمات مسلحانه دریایی، از آنجا که بیشتر منابع آن، محصول سال های ابتدایی قرن بیستم بود، با پیدایش ابزارها و شیوه های نوین جنگ دریایی دیگر نمی توانست همپای پیشرفت فناوری در وسایل و ابزارهای جنگ دریایی پیش برود و به همین دلیل نیازمند توسعه و تدوین مقررات جدید است. با بررسی قواعد عرفی و بخشی از حقوق بین الملل نرم مشاهده می شود که به رغم نبود هنجارهای نوظهور معاهده ای در این زمینه، حقوق بشردوستانه حاکم بر مخاصمات مسلحانه دریایی تحولات و توسعه هایی را از سر گذرانده است. عمده چنین تحولاتی نیز در خصوص اقدامات احتیاطی پیش از حمله، مفهوم و مصداق هدف نظامی، نبرد در مناطق مختلف دریایی، هواپیماها و حمایت از محیط زیست دریایی دیده می شود.

    کلیدواژگان: اصول راهنمای سانرمو، توسعه و تدوین، جنگ دریایی، حقوق بشردوستانه، مخاصمات مسلحانه
  • آیت مولائی* صفحات 1423-1440

    نظریه مسئولیت مدنی دولت از مولودات مردم سالاری در عصر مدرن است که در قرن نوزدهم مطرح شد و در قرن بیستم مورد پذیرش کشورهای زیادی قرار گرفت. در نوشتار حاضر با استفاده از روش تحقیق توصیفی – تحلیلی، به واکاوی و تحلیلموانع و چالش های تاسیس حقوقی مسئولیت مدنی دولت در چارچوب تبصره یک ماده 10 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری پرداخته شده است. اجمال نتیجه گیری تحقیق این است که چالش اصلی در سه سطح «باور نظری منظومه قوه قضاییه»، «مصوبات قانونی» و «نحیف بودن دکترین حقوق عمومی در ایران نسبت به مسئولیت مدنی دولت به عنوان یک تاسیس حقوقی» است. در نتیجه، شهروندان ناگزیرند برای تعیین میزان خسارت به دادگاه های دادگستری مراجعه کنند. این وضعیت، شاهد بارزی بر شکست ایده مسئولیت مدنی دولت است.

    کلیدواژگان: خصوصی گرایی قوه قضاییه، خسارت، دکترین حقوق عمومی، ماده 10 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری، مسئولیت مدنی دولت
  • عبدالله رزاقی، فریده شایگان* صفحات 1441-1461
    تکامل حقوق بین‌الملل موجب گذار از دوران همزیستی و در نتیجه آغاز عصر همکاری میان واحدهای دولتی مستقل شد، اما از نیمه دوم قرن بیستم به‌تدریج مفهومی جدید در برخی اسناد حقوق بین‌الملل پدیدار شد که به جامعه بشری و حقوق بین‌الملل از زاویه‌ای دیگر می‌نگرد و تمرکز خود را بر اولویت ارزش‌ها و منافع مشترک قرار داده است. بررسی قواعد حقوقی و اسناد بین‌المللی نوین نشان‌‌دهنده تاثیرپذیری آنها از اصل همبستگی بین‌المللی است، به‌گونه‌ای که می‌توان ادعا کرد حقوق بین‌الملل نوین در حال عبور از مرحله دولت‌محوری و پا نهادن به عرصه دیگری است که ناظر بر جامعه بین‌المللی در کل آن است. تحدید پیش‌رونده حاکمیت‌ دولت‌ها به نفع مصالح جامعه بشری تحت تاثیر اصل همبستگی در نهایت می‌تواند موجبات تحول ساختاری در نظام حقوقی بین‌المللی را به‌منظور اولویت دادن به منافع و ارزش‌های عالی جامعه بین‌المللی فراهم آورد و آن را به واقعیتی عینی تبدیل کند.
    کلیدواژگان: حقوق بین‌الملل نوین، ساختار سلسله‌مراتبی حقوق بین‌الملل، همبستگی بین‌المللی، یکپارچگی نظام حقوق بین‌الملل
  • سید ناصر سلطانی* صفحات 1463-1485

    پس از تدوین قانون اساسی به خصوص با دشواری بازنگری به تدریج رویه ها و قواعد نانوشته ای در اطراف هر اصل یا مستقل از اصول قانون اساسی شکل می گیرد که همچون قیود و حدودی بر اصل قانون اساسی ظاهر می شوند. این قواعد نانوشته گاه چنان خطیر و ممتازند که در صلاحیت قوای حکومت تغییر می دهند. اما چون این قواعد نانوشته اند و در قانون اساسی نوشته نیامده اند، نویسندگان کتاب های حقوق اساسی در توضیح اصول قانون اساسی این قواعد را مطالعه نکرده و به تعریفی شکلی از قانون اساسی بسنده می کنند و بدین ترتیب این موضوعات را از دایره مسایل حقوق اساسی خارج می کنند. درحالی که بدون توضیح چنین قواعدی نمی توان تصویری درست و دقیق از نظام حقوق اساسی ارایه داد. بنابراین از این نظر ایرادی روش شناختی به تعریف صوری ایشان از حقوق اساسی وارد است. در این مقاله یکی از این اصول نانوشته حقوق اساسی ایران را بررسی می کنیم. نحوه شکل گیری و تکامل آن را می کاویم. توضیح خواهیم داد که شورای عالی انقلاب فرهنگی در چه شرایطی تاسیس و سپس هر روز جایگاه آن، با وجود چالش ها، مستقر شد. برای آنکه این شورا بتواند در مقام یک اصل نانوشته ظاهر شود، چه شرایطی را باید رعایت کند؟

    کلیدواژگان: اصول نانوشته قانون اساسی، شورای عالی انقلاب فرهنگی، قانون اساسی نوشته، قانون اساسی نانوشته
  • آرامش شهبازی*، آیدا اقاجانی رونقی صفحات 1487-1503

    سرعت پیشرفت فناوری و ویژگی های منحصر به فرد فضای سایبر سبب تغییر بسیاری از مفاهیم سنتی حقوق بین الملل شده و در مواردی، شکل نگرفتن رژیم های هنجاری منسجم، تنها زمینه تفسیر جدید از مفاهیم سنتی را فراهم کرده است. جاسوسی سایبری در حقوق بین الملل، در زمره مفاهیم نسبتا جدیدی است که در زمینه رژیم حقوقی حاکم بر آن در حقوق بین الملل موجود اتفاق نظری در میان نیست. بیم و ابهام در تسری اصول و قواعد حاکم بر جاسوسی در مفهوم کلاسیک به فضای سایبری که اغلب قلمرو اعمال حقوق نرم است، اضافه شده و حقوق بین الملل حاکم بر مفهوم جدید را در هاله ای از ابهام قرار داده است، به گونه ای که از یک سو، مشروعیت اقدامات دولت ها به نفوذ فراسرزمینی از طریق جاسوسی، همچنان محل تامل است و از سوی دیگر توسل دولت ها به ابزار و ادوات مجازی برای پیشبرد نفوذ فراسرزمینی در قلمرو دولت دیگر در فضای سایبر، بر ابهامات موجود دامن زده است. فقدان تعهدات بین المللی عرفی و قراردادی خاص در این خصوص، باب اعمال اصول و قواعد عام حقوق بین الملل را باز می کند. این مقاله درصدد تبیین و تحلیل مفهوم و قلمرو جاسوسی سایبری و مسئولیت بین المللی ناشی از این اقدام از منظر دکترین، مواضع و رویه بین المللی دولت هاست تا به این پرسش اساسی پاسخ دهد که اصول و قواعد حاکم بر اقدامات دولت ها در این زمینه چیست.

    کلیدواژگان: اعمال متخلفانه بین المللی، جاسوسی سایبری، حقوق بین الملل، فضای سایبر، مسئولیت بین المللی دولت ها
  • سید باقر میرعباسی، امیر فامیل زوار جلالی* صفحات 1505-1524

    طولانی شدن دوره زمانی میان اقامه دعوا نزد دیوان بین المللی دادگستری و صدور حکم نهایی، احتمال تضییع حقوق و منافع خواهان را مطرح می کند. ازاین رو به موجب ماده 41 اساسنامه دیوان بین المللی دادگستری، این نهاد اجازه دارد مبادرت به صدور قرار موقت کند. با عنایت به اینکه قرار موقت معمولا در همان اوایل جریان رسیدگی از سوی طرفین درخواست می شود و با بذل توجه به اصل عدم صلاحیت دادگاه های بین المللی مگر در صورت ابراز رضایت طرفین دعوا، صدور قرار موقت در مرحله ای که دیوان هنوز صلاحیت خود را احراز نکرده، قابل بحث و تامل است. بنابراین سوال اصلی این است که دیوان در چه شرایطی صلاحیت خود را در این مرحله احراز و اقدام به صدور قرار موقت می کند. بررسی قوانین و رویه مربوط به دیوان و همچنین رویکرد اتخاذی دیوان در قضیه اوکراین علیه روسیه در خصوص اجرای کنوانسیون های سرکوب تامین مالی تروریسم و رفع کلیه اشکال تبعیض نژادی، حکایت از این دارد که صرف صلاحیت علی الظاهر برای صدور قرار موقت کفایت می کند، اما در زمینه شرایط مورد نیاز برای صدور این قرار، دیوان ضابطه و سختگیری خاص خود را اعمال خواهد کرد. بررسی مفهوم صلاحیت علی الظاهر و شرایط صدور قرار موقت از اهداف مقاله حاضر است.

    کلیدواژگان: شبه جزیره کریمه، صلاحیت علی الظاهر، قرار موقت، کنوانسیون سرکوب تامین مالی تروریسم، کنوانسیون رفع کلیه اشکال تبعیض نژادی
  • محمدشهاب جلیلوند*، علی اکبر گرجی ازندریانی صفحات 1525-1544

    «شفافیت» به عنوان یکی از ویژگی های کیفی قوانین، از عناصر مهم در تحقق امنیت حقوقی کشورهاست و با توجه به کارویژه های نهادهای پاسدار قانون اساسی در راستای تحقق قوانین باکیفیت، شورای نگهبان ایران و دادگاه قانون اساسی فدرال آلمان بر مسئله شفافیت قوانین از جنبه های گوناگون نظارت می کنند. در این مقاله با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی و با بررسی رویه عملی نهادهای پاسدار قانون اساسی ایران و آلمان، معیارها و نحوه نظارت شورای نگهبان و دادگاه قانون اساسی فدرال بر شفافیت قوانین بررسی و نقد و تحلیل می شود. برآیند این مقاله آن است که رویه شورای نگهبان و دادگاه قانون اساسی فدرال، نظارت بر «شفافیت» حکمی و موضوعی قوانین است؛ لکن مبانی این دو نهاد برای این شکل از نظارت مبانی متفاوتی است. شورای نگهبان نظارت بر شفافیت حکمی و موضوعی قوانین را از مجرای نظارت شرعی انجام می دهد، درحالی که دادگاه قانون اساسی فدرال، توجه به شفافیت قوانین را  مقدمه تامین حقوق و آزادی های بنیادین افراد قلمداد می کند.

    کلیدواژگان: دادگاه قانون اساسی فدرال، شفافیت قوانین، وضوح قوانین، شورای نگهبان، قابلیت دسترسی قوانین، قابلیت پیش بینی قوانین
  • مهدی پیری*، رضا سهرابی صفحات 1545-1565

    تحریم های ثانویه ایالات متحده موجب اعمال محدودیت بر تجارت دیگر کشورهای عضو سازمان تجارت جهانی با ایران شده است. در این مقاله تحریم های ثانویه ایالات متحده علیه ایران پس از خروج یکجانبه از برجام و نقض احتمالی تعهدات کشور مذکور در سازمان جهانی تجارت بررسی شده است. همچنین، ضمن بررسی ماهیت تحریم های فراسرزمینی، شروط استثنای مندرج در گات به ویژه استثنای امنیت ملی، با طرح پرونده شکایت اوکراین علیه روسیه بررسی شده است. نتایج نشان داد که با توجه به دامنه تحریم های وضع شده، دولت ایالات متحده برخی تعهدات خود در سازمان جهانی تجارت را نقض کرده است و دولت های متضرر از این نقض که عضو سازمان هستند، می توانند علیه آمریکا تشکیل پنل بدهند. با توجه به تفسیر صورت گرفته در خصوص استناد به دفاع امنیت ملی، توجیه تمام تحریم های وضع شده پس از خروج از برجام با استناد به دفاع مذکور امکان پذیر نیست و راه های مختلفی پیش روی دولت ها برای مقابله با یکجانبه گرایی آمریکا وجود دارد.

    کلیدواژگان: استثنای امنیت ملی، پرونده اوکراین علیه روسیه 2019، تحریم فراسرزمینی، تحریم های ایالات متحده آمریکا، سازمان جهانی تجارت، گات
  • خلیل روزگاری، صابر نیاورانی*، محسن محبّی صفحات 1567-1586

    اصطلاح «سرمایه گذار خارجی» در قانون تشویق و حمایت از سرمایه گذاری خارجی ایران عام بوده و شامل اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی و خارجی از جمله شرکت های ایرانی تحت کنترل سهامداران خارجی است. از سوی دیگر، امکان طرح دعوا از سوی «سرمایه گذار خارجی» علیه ایران در مراجع بین المللی از جمله ایکسید، در صورت پیوستن ایران به کنوانسیون واشنگتن، پیش بینی شده است. با این وصف، این پرسش اساسی مطرح می شود که در صورت پیوستن ایران به ایکسید تابعیت مضاعف ایرانی-خارجی افراد و کنترل سهامداران خارجی بر شرکت های ایرانی چه تاثیری بر فرایند احراز صلاحیت ایکسید، در فرض اقامه دعوا، خواهد داشت. در این مقاله بر آنیم تا با اتکا به روش توصیفی-تحلیلی به طور خاص در قالب تحلیل آرای صادره از ایکسید پاسخی برای این مسئله پیدا کنیم. نظر به آرای صادره از ایکسید، صرف استناد به تابعیت مضاعف از سوی خوانده یا کنترل خارجی از سوی خواهان موجب تحقق صلاحیت نشده است، بلکه فرایند احراز صلاحیت در این موارد با ظرافت خاص حقوقی و دقت در ابعاد مختلفی همراه بوده است.

    کلیدواژگان: ایران، ایکسید، تابعیت مضاعف، سرمایه‌گذار خارجی، کنترل خارجی
  • یحیی بوذری‌نژاد، عطیه آذرشب*، بهروز روستاخیز صفحات 1587-1606
    ضرورت اندیشه‌ورزی در خصوص یک مدل حاکمیتی به‌ویژه برای آن دسته از اندیشمندانی که همواره درصدد ابتنا یا توسعه حکومتی اسلامی بوده‌اند، ضرورتی آشکار به‌نظر می‌رسد. سید ابوالاعلی مودودی یکی از مصلحان اجتماعی و متفکران دینی برجسته در حوزه جغرافیای شبه قاره در قرن بیستم است که همچون بسیاری از اندیشمندان اسلامی دیگر، ردپای این مباحث را می‌توان در اندیشه دینی و سیاسی وی نیز جست‌وجو کرد. افکار مودودی تاثیرات وسیعی بر افراد و گروه‌های متعدد در کشورهای مختلف بر جای گذاشته و ازاین‌رو پژوهش حاضر در پی آن بوده است تا به بررسی نوع حکومت مطلوب و مدل حاکمیتی مطرح‌شده از سوی او بپردازد. به همین سبب درصدد بررسی جامع نظام حکومتی مطرح‌شده، عناصر و اجزای آن و نوع روابط موجود در بین آنها برآمده‌ایم. برای دستیابی به فهم بهتر مسئله نیز، از کتاب‌ها و آثار متعدد اعم از آثار مودودی و شرح و تفسیر این آثار بهره گرفته شده است. ماحصل پژوهش، نوع خاصی از حکومت را بازمی‌نماید که مودودی آن را تیودموکراسی خوانده و دارای مختصات مخصوص به خویش است که موجبات تمایز آن از دیگر حکومت‌ها را فراهم می‌آورد. در واقع، مودودی با توجه به آموزه‌های اسلامی درصدد احیای نوعی از حکومت اسلامی است که هم نشان از حکومت اسلامی اولیه زمان پیامبر و خلفا دارد و هم به‌نوعی می‌خواهد با مقتضیات زمان معاصر تطبیق یابد.
    کلیدواژگان: اندیشة سیاسی، ایدئولوژی، ابوالأعلی مودودی، حکومت اسلامی، خلافت
  • جواد صالحی* صفحات 1607-1622
    محیط زیست دریاها و بهره‌برداری از منابع منطقه انحصاری اقتصادی و فلات قاره تحت حقوق حاکمه دولت ساحلی تابعی از مقررات کنوانسیون حقوق دریاهاست. از این‌رو اعمال صلاحیت کیفری دولت ساحلی بر کشتی‌های خارجی تحت تابعیت دولت ثالث در منطقه انحصاری اقتصادی و دریاهای آزاد در بیشتر موارد ممنوع است. توقیف کشتی خارجی و بازداشت خدمه بیگانه آن در مناطق فراساحلی از سوی دولت ساحلی دخالت در امور دولت صاحب‌پرچم کشتی و اعمال صلاحیت آن است. دخالت دولت ساحلی در رسیدگی به عملکرد غیرقانونی کشتی خارجی در مناطق فراساحلی محدود به مقررات مواد 73 و 101 کنوانسیون حقوق دریاها در زمینه منابع زنده دریایی یا دزدی دریایی است. تسری اعمال صلاحیت کیفری فراساحلی دولت ساحلی در بهره‌برداری از منابع غیرزنده یا فعالیت سکوهای نفتی در جایی که فعالیت غیرقانونی از سوی کشتی خارجی و خدمه دارای تابعیت بیگانه صورت می‌گیرد، با مقررات کنوانسیون حقوق دریاها انطباقی ندارد. رویه قضایی دیوان داوری و دیوان بین‌المللی حقوق دریاها در پرونده کشتی آرکتیک‌سانرایز نیز موید همین برداشت است.
    کلیدواژگان: دولت ساحلی، دولت صاحب پرچم، دیوان بین‌المللی حقوق دریاها، صلاحیت کیفری فراساحلی، منطقۀ انحصاری اقتصادی
  • مهدی حدادی*، رضا اسمخانی صفحات 1623-1642
    از ابتدای پیدایش سازمان‌های بین‌المللی همواره دو نوع کارکرد برای سازمان‌ها درنظر گرفته می‌شد. برخی سازمان‌ها را بازیگران حقوقی مستقل قلمداد می‌کردند و عده‌ای آنها را صرفا ابزاری برای تحقق اهداف دولت‌های موسسشان می‌پنداشتند. در پرتو این دو طرز تلقی، دو نگاه حقوقی متفاوت نسبت به قوانین تولیدشده در درون سازمان‌های بین‌المللی نیز شکل گرفت. براساس نگاه نخست قواعد سازمان همچون حقوق دولت‌ها، جزء حقوق داخلی سازمان محسوب شده و جدا از حقوق بین‌الملل تلقی می‌شد و براساس نگاه دوم قواعد سازمان تنها بخشی از پیکره حقوق بین‌الملل تلقی می‌شد. هریک از این دو دیدگاه تبعات کاملا جداگانه‌ای به‌ویژه از حیث توصیف اعمال سازمان‌های بین‌المللی، مسئولیت بین‌المللی سازمان‌ها، توالی قواعد مربوط به سازمان‌ها و... خواهد داشت. در این مقاله با اشاره به خلاها و ایرادات وارد بر هر کدام از این دو نگاه، استدلال شده که اتخاذ یک رویکرد دوبعدی در مورد ماهیت قواعد سازمان‌های بین‌المللی ضمن حفظ استقلال حقوقی سازمان‌ها، به جلوگیری از چندپارچگی حقوق بین‌الملل کمک خواهد کرد.
    کلیدواژگان: حقوق بین‌الملل، حقوق داخلی، قواعد سازمان‌های بین‌المللی، ماهیت تک‌بعدی، ماهیت دوبعدی
  • رضا عرب چادگانی* صفحات 1643-1662
    دعوای ب-1 مربوط به فروش‌های نظامی ایالات‌ متحده به ایران پیش از انقلاب ‌اسلامی است که به‌عنوان بزرگ‌ترین پرونده مطرح در دیوان دعاوی ایران و ایالات ‌متحده (دیوان) و یکی از تمهیدات پایان دادن به اختلافات موجود بین طرفین در بیانیه‌های الجزایر، از سال 1981 تاکنون در حال ‌رسیدگی است. از آنجا که تاکنون پژوهش مستقلی در خصوص این دعوا چه به لحاظ ماهیت و ابعاد و چه به لحاظ آرای صادره و رویه انجام نگرفته است، در این پژوهش تلاش می‌شود تا با استفاده از اسناد ثبت‌شده طرفین در دیوان با معرفی کوتاهی از ماهیت دعوای ب-1 و روند رسیدگی آن، همراه با تجزیه و تحلیل رویه دیوان به‌ویژه در آرای جزیی صادره در همین پرونده، به چالش تعیین قانون حاکم در دیوان به‌منزله تاثیرگذارترین انتخاب دیوان بر روند رسیدگی پرداخته شود تا در پرتو آن امکان بررسی شیوه احتمالی دیوان در تعیین قانون حاکم بر دعوا فراهم شود.
    کلیدواژگان: ادعای 2 و 3، آرای جزیی، دعوای ب-1، دیوان دعاوی ایران و ایالات ‌متحده، قانون حاکم
  • سعید رستمعلی زاده، حامد حاجی ملا میرزایی صفحات 1663-1705

    فیلترینگ اینترنت در آمریکا در واقع حذف یا مسدود کردن دسترسی به اطلاعات منتشرشده یا قابل مشاهده از طریق اینترنت داخل خاک این کشور است. حمایت شدید از آزادی بیان و عقیده در مقابل فیلترینگ، ریشه در اصلاحیه اول قانون اساسی این کشور دارد. این حمایت‌ها به محیط اینترنت نیز گسترش یافته و در نتیجه کشور قوانین کمتری را برای محدود کردن دسترسی افراد به محتوای موجود در اینترنت وضع کرده است. با وجود این اینترنت در ایالات متحده به‌شدت قواعدگذاری شده و از طریق مکانیسم‌های مختلفی اداره می‌شود. بعد از دو دهه بحث و بررسی در مورد قانونگذاری محتوای اینترنتی، کشور هنوز از دستیابی به اتفاق نظر حقوقی در مورد محدودیت‌های آزادی بیان و کنترل فعالیت‌های غیرقانونی در فضای اینترنتی به دور است. با وجود این مهم‌ترین موارد حمایت‌شده مربوط به پورنوگرافی کودکان، قماربازی و حمایت از مالکیت‌های فکری و امنیت فضای مجازی است.

    کلیدواژگان: اینترنت، ایالات متحده آمریکا، پورنوگرافی کودکان، فیلترینگ، قوانین و مقررات
  • فرشاد گراوند* صفحات 1683-1705
    این نوشتار به بررسی مبانی حقوقی حق بر آب در حقوق بین‌الملل و همچنین رعایت آن در رویه محاکم ملی و محاکم داوری در اختلافات سرمایه‌گذاری مربوط به حوزه آب می‌پردازد. حق بر آب هنوز در هیچ معاهده جهانی به‌صراحت شناخته نشده است. لکن کمیته حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی طی تفسیر عام شماره 15 مصوب 2002 حق بر آب را که قبلا در منشور حقوق بین‌المللی بشر وجود داشت، به‌صراحت به‌عنوان یک حق مستقل اعلام کرد. مجمع عمومی و شورای حقوق بشر نیز در سال 2010 این حق را به رسمیت شناختند. این حق از لحاظ محتوا، دامنه و همچنین ضمانت اجرا با ابهاماتی مواجه است، ولی شناسایی روزافزون آن در نظام حقوقی دولت‌ها، قابلیت تعقیب آن در محاکم و سازوکارهای نظارتی شورای حقوق بشر جملگی نشان می‌دهند که موجودیت مستقلی یافته است. حقوق بین‌الملل عرفی نیز موید این ادعاست. در پایان، ضمن بررسی رویه محاکم داوری در اختلافات سرمایه‌گذاری این یافته به‌دست آمده است که این محاکم نه تنها بر موجودیت این حق صحه گذاشته‌اند، بلکه تعهدات دولت‌ها در خصوص حق بر آب شهروندان را به‌طور موازی و همسنگ با تعهدات سرمایه‌گذار خارجی اعمال کرده‌اند.
    کلیدواژگان: تفسیر عام شمارۀ 15، حق بر آب، داوری سرمایه‌گذاری بین‌المللی، منشور بین‌المللی حقوق بشر
|
  • Zohreh Shafiee *, Pouria Askary Pages 1287-1306
    The importance of respecting children's rights in peace-building processes to achieve a sustainable peace raises the question of whether the UN Peacebuilding Commission, as the responsible organ for peace building affairs of the UN, has taken into account children' rights and the key role of this issue in the realization of peace? The purpose of this study is to clarify the need to pay more attention to children's rights in peace-building processes. The article has dealt with the presentation of a reasonable relationship between these two variables by utilizing previous studies and several United Nations reports and has analyzed the reports to investigate the commission performance. The data analysis indicates the attention of commission to some of the children’s rights. Of course, this attention is not due to considering the violation of children's rights as one of the causes of conflict, but because of the widespread effects of the conflict on them.
    Keywords: Children's rights, Sustainable Peace, peace building, Peace building commission
  • Kiamrs Jahangir *, Vali Rostami, Bahaddin Tari Pages 1307-1329

    The resistance economy has been delivered as a fundamental strategy to change the country's economic momentum by the revolution of the Revolution. imposing sanctions on unilateral unilateral sanctions in order to bring about an Islamic revolution that limatations for economic development, on the other hand, it is necessary to integrate the general policies of public law in order to realize the growth of social and justice and the establishment of and dynamics welfare based on the other hand, the necessity of investigating the legal requirements of the resistive economy. the question of research is that what is the legal requirements of the At the legislative stage resistance economy? in reply to this question, the findings of the study conducted in a descriptive - analytic study are that legal requirements of the resistive economy in the legislature, enactment of effective, transparent, coherent and coherent laws should be implemented to enable the creation of public relations between the authorities and the public as a key solution for the implementation of a resistive economy and legal requirements.

    Keywords: legal requirements, general policies, resistive economy, Legislation, Constitution
  • Asma Salari * Pages 1331-1355

    Environmental impact assessment is an obligation belongs to International environmental law sphere in order to protect the environment which asks states to determine the likely impacts of a proposed activity or project on the environment of another country or countries. The International Court of Justice has introduced it as a requirement under general international law in pulp mills case and San Juan case pursuant to ITLOS’s explicit recognition of customary status of the EIA. Jurists have different opinions on the EIA, like; the way of becoming a customary rule and especially on the content of it. . Based on the descriptive-analytical methodology with the help of library sources, the present article tried to deduce the process of consolidation, customary status and content of this obligation through international judgments/ awards and documents and concluded that this customary obligation establishes when there is a risk of significant adverse transboundary impact. If there is such a risk, assessment is done. So, there are three stages; the preliminary assessment measuring the possibility of transboundary harm, conducting the assessment and the post-project assessment that provides valuable information for similar subsequent activities and the validity of assessments.

    Keywords: Transboundary Environmental impact assessment, international environmental law, International Court of Justice, A Customary rule, Espoo Convention
  • Seyed Mohammad Sadegh Tabatabaei *, Manouchehr Tavassoli Naeini, Seyed Yaser Hoseini Pages 1357-1377

    Implementation of development plans, where requires the possession citizens' lands, sometimes encountered property owners resistance and lack of compliance with these plans that ultimately ends with the compulsion of the competent authorities and the intervention of the executed agents with duress. But sometimes owners takes action on the implementation of the plan and optional retreat with discretion and willingly. In this case the right to claim for value by him has sometimes been questioned and denied by lawyers and courts. Judicial review also shows that most of them are deprived of claim for value and proof of their rights and the municipalities have taken over part of their property for free. The present study seeks to reasoning grounds of this category of courts and lawyers to argue on proving the right of this category of owners.

    Keywords: Correctional edge, possession, The right to claim for value, Municipality, Optional retreat
  • Maryam Seyed Hatami, Nasrin Mosaffa * Pages 1379-1399

    The right to education is one of the fundamental human rights that all persons should enjoy without discrimination. This right has been emphasized in various human rights documents. Thus, gender inequality in education is explicit breach of this right. The present paper, seek to relevant human rights frameworks consisted of international treaties, reporting on human rights bodies and the practices of states, concludes that the nature of the commitment to educational equality is obligation de juré, that breach of this will create international responsibility for countries. These obligations do not have a negative nature, but rather direct and regulate the behavior of states in balance with their positive nature. In fact, these commitments not only resolve the barriers women face in exercising this right, but also provide the grounds for their realization and while identifying the problem of gender inequality, fights it. In all legislative and executive fields, It countries commit on the creation of defined frameworks for the elimination of discrimination and the guarantee of women's rights in education

    Keywords: gender equality, Gender discrimination, right to education, Sustainable Development Goals, States obligation
  • Seyed Ali Hosseiniazad *, Mahshid Ajeli Lahiji, Majid Zahmatkesh Pages 1401-1421

    Humanitarian law applicable to the marine armed conflicts have not been faced with any development after 12 August 1949 through the conventional norms unlike some other aspects of armed conflicts or land armed conflicts. However, some parts of first protocol, inter alia, the whole of its forth part apply to the marine armed conflicts. Developments and progresses had been emerged in the context of Modern Technology and naval warfare have shown that The Law of armed conflicts at seas need to development and codification, because most of its instruments were created in the 20th century and was almost old. through analyzing the customary norms, and some aspects of international soft law, specially The San Remo Manual, can be found that despite the absence of new conventional norms in this context, but the humanitarian law applicable on the armed conflicts at seas has had a sort of developments that most of them are about precautions in attacks, concept of the "military objectives, Military Activities in Different Areas of the Sea, aircrafts and protection of marine environments.

    Keywords: Naval Warfare, The San Remo Manual, Humanitarian law, Development, Codification, Armed conflicts
  • Ayat Mulaee * Pages 1423-1440

    The theory of civil liability of government is from the generators of democracy in the modern age which was raised in the nineteenth century and in the twentieth century, many countries were accepted. In the paper, it has been analyzed the obstacles and challenges to legal institution of government civil liability in the context of the note 1 of the article 10 of the Act on the Establishment and Procedure of the Administrative Justice Court, by using descriptive-analytical method. Briefly, the conclusion is that the main challenge is three levels: "theoretical belief in the system of the Judiciary", "legal acts" and "the weakness of the doctrine of public law in Iran about the government civil responsibility as a legal institution. As a result, citizens have to go to General courts to determine the amount of damages. This situation is a clear indication of the failure of the idea of civil liability of government.

    Keywords: Civil Liability of Government, Damages, Public Law Doctrine, the Article 10 of the Act on the Establishment, Procedure of the Administrative Justice Court, Privatization in the Judiciary
  • Abdollah Razzaghy, Farideh Shaygan * Pages 1441-1461
    The evolution of international law led to the transition from coexistence to cooperation among independent states, but since the second half of the 20th century, a new concept emerged in some international law documents which regards international community and international law from different angle, focusing on priority of common interests and values.The study of legal rules and new international documents reflects their impact by the principle of international solidarity, such that it may be contended that the modern international law is passing through the state-centered stage to another arena, viewing the international community as a whole.The limitation of the states sovereignty in favor of the interests of the international community as a whole, including all human beings, due to the principle of solidarity, can ultimately lead to a structural transformation in the international legal system in order to prioritize the interests and values of the international community and make it an objective reality.
    Keywords: Hierarchical Structure of International Law, Integrity of International Law, International Solidarity, Modern International Law
  • Seyed Naser Soltani * Pages 1463-1485

    After the process of codification of the constitution, with all its complexities of review, a number of unwritten procedures and rules are formed around each principle of the constitution or even separately which are occasionally appeared as the conditions and bounds for the principle of the constitution. Such rules are sometimes so prominent and superior that are able to alter the competence of the public authorities. Representing a true, precise image of constitutional system would not be possible without explaining such rules. Therefore, a methodological drawback can be indicated in the current description of the constitution. Moreover, considering this issue is important in the sense that it can enlighten the more profound layers of The Constitution of Islamic Republic of Iran, resulting in a better recognition of this constitution. In the present study, one of the unwritten principles of The Constitution of Islamic Republic of Iran, named Supreme Council of the Cultural Revolution, is investigated. The process of formation and development of the council is explored. The condition in which the council was established as well as the story of its setting, despite the challenges, is described.

    Keywords: written constitution, unwritten constitution, unwritten article of constitution, Supreme Council of the Cultural Revolution
  • Aramesh Shahbazi *, Aida Aghajani Ronaghi Pages 1487-1503

    The rapid advancement of technology and the unique characteristics of cyberspace have caused change in many of international law's classic concepts, and in most cases the lack of coherent customary regimes prepared grounds for new interpretation of on classic concepts. Cyber espionage is a relatively new concept in international law, and there is no agreement on legal regime governing it. Ambiguity and fear of y extending principles and rules governing espionage in traditional sence, to the cyberspace, which is generally the domain of soft law practice, has put international law governing this new concept in a state of uncertainty. Therefore, on one hand, the legitimacy of extraterritorial infiltration acts of States through espionage remains controversial, and on the other hand, the use of virtual instruments by States for advancing their extraterritorial infiltration into cyberspace of other States, has fueled ambiguities. The lack of specific international customary and treaty obligations in this regard, paves the way for the application of general principles and rules of international law.This article seeks to elucidate the concept and scope of cyber espionage and the international responsibility arising from it, taking into account, state practice and doctrine, to answer this fundamental question that, which principles and rules of international law govern cyber espionage.

    Keywords: cyber space, cyber Espionage, International Law, International State Responsibility, International wrongful acts
  • Seyed Bagher Mirabasi, Amir Famil Zavvar Jalali * Pages 1505-1524

    lengthening the period between bringing a claim before the ICJ and making the final decision by this entity might cause prejudice to the rights and interests of the claimant. Therefore, pursuant to Article 41 of the ICJ statute, this entity is allowed to indicate, whenever necessary, provisional measures. Considering provisional measures is often being requested by either party at the early stages of proceedings, and based on the fact that the international courts only have jurisdiction on the basis of consent, the issue of indicating provisional measures when the jurisdiction has not yet been established is open to controversy. The circumstances under which the Court decides to indicate provisional measures are also important. In this regard, it is useful to examine the Court’s approach indicating of provisional measures in relation to the application of the International Convention for the Suppression of the Financing of Terrorism and of the International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination in Ukraine v. Russian Federation. The investigation of the law and practice of the Court implies that merely prima facie jurisdiction suffices for the indication of provisional measures, but concerning the conditions required, the Court would apply its own criteria and strictness.

    Keywords: Provisional Measures, Prima Facie Jurisdiction, The International Convention for the Suppression of the Financing of Terrorism, The International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination, Crimea Peninsula
  • Mohammad Shahab Jalilvand *, Ali Akbar Gorji Azandariani Pages 1525-1544

    "Transparency" as one of the qualitative features of the law is one of the important elements in the realization of the legal security of the countries and Both the Guardian Council of Iran and the Federal Constitutional Court of Germany monitor the transparency of the law in various aspects, considering the work of the constitutional courts in order to ensure the implementation of quality laws. This article tries to examine and critique and analyze the criteria and method of supervision of the Guardian Council and the Federal Constitutional Court by using a descriptive-analytical method and reviewing the verdicts of the Constitutional Courts of Iran and Germany. The outcome of this article is that the practice of the Guardian Council and the Federal Constitutional Court is to monitor "transparency" as a verdict and content of law, but the basics of these two institutions are different for this form of control. The Guardian Council carries out oversight of the transparency of the law from the Shari'a's jurisdiction, while the Federal Constitutional Court considers the transparency of the law as an introduction to the fundamental rights and freedoms of individuals.

    Keywords: Guardian Council, Federal Constitutional Court, Transparency of laws, Clarity of laws, accessibility to laws, predictability of laws
  • Mehdi Piri *, Reza Sohrabi Pages 1545-1565

    The U.S. has imposed extra-territorial sanctions against Iran and thereby impeded free trade for WTO members. In this article we examined U.S. extra-territorial sanctions against Iran following the United States' unilateral withdrawal from JCPOA and its possible violations of its WTO obligations. Also, while examining the nature of extra-territorial sanctions, we examined the GATT exception rules, in particular national security, by examining the Russia- Ukraine Transit case of 2019. The study found that, given the scope of the sanctions imposed, the U.S. government has violated some of its obligations under the WTO, and in view of the WTO panel interpretation of the defense of national security, the justification for extra-territorial sanctions subsequently imposed after withdrawal from the JCPOA is not acceptable and there are some legal solutions under WTO which enable the states to challenge the U.S. Unilateralism.

    Keywords: National Security Exception, Ukraine Case against Russia 2019, Secondary Sanctions, U.S. Sanctions, World Trade Organization, GATT
  • Khalil Rouzegari, Sabber Niavarani *, Mohsen Mohebi Pages 1567-1586

    In Iran’s foreign investment law the term of “foreign investor” included real and judicial persons such as Iranian companies controlled by foreign shareholders. On the other hand, possibility of claim against Iran by “foreign investors” in international forum including ICSID, in case of Iran accession to Washington convention, has been recognized. It raises the question of impact of dual nationality of individuals and nationality of Iranian companies as a foreign investor on ICSID jurisdiction. This paper seeks to find the answer to the question by analyzing awards issued by ICSID. The analysis shows that jurisdiction of ICSID cannot be established mere reliance on the dual nationality by respondent and foreign control by claimant. Instead the process of establishment of the jurisdiction is subject to subtle legal considerations.

    Keywords: ICSID, foreign investor, dual nationality, Foreign control, Iran
  • Yahya Bouzarinejad, Atiyeh Azarshab *, Behrouz Roustakhiz Pages 1587-1606
    The necessity of thinking of a governmental model especially for thinkers who have always wanted to develop an Islamic state is an obvious need. Sayyad Abul Ala Mawdudi is one of social reformers and prominent religious thinkers in the geographical area of the subcontinent in the 20th century, and, like many other Islamic thinkers, such discussion can be traced in his religious and political thought. Mawdudi’s thoughts had a wide range of influences on individuals and groups in different countries and thus the present study sought to investigate the kind of desired government and governmental model proposed by him. That’s why, we seek a comprehensive review of the proposed governmental system, its elements and components and the kind of relations between them. In order to achieve a better understanding of the issue, several books and works including Mawdudi’s works and interpretation of these works have been used. The result of this study shows a special kind of government which Mawdudi has called Theodemocracy and has its own traits that make it distinguished from other governments. In fact, according to Islamic teachings, Mawdudi wants to revive a kind of Islamic state that has a sign of the early Islamic state of prophet and caliphs, and as well as to adapt to the requirements of contemporary times.
    Keywords: Islamic Government, political thought, caliphate, Ideology, Abul Ala Mawdudi
  • Javad Salehi * Pages 1607-1622
    The marine environment and exploitation of the exclusive economic zone and the continental shelf under the rule of law of the coastal state are a function of the provisions of Convention of the Law of the Sea. Hence, the criminal jurisdiction of the coastal state on third-country flag state in the exclusive economic zone and the Free Seas is prohibited in most cases. Seizure of a foreign ship and the arrest of a foreign crew in offshore areas by the coastal state is State intervention in the administration of the flag state and exercises its sovereignty. Involvement of coastal state in dealing with illegal ship operations in offshore areas is limited to the provisions of articles 73 and 101 Convention of the Law of the Sea on marine living resources or piracy. Extension of the offshore jurisdiction of the coastal state in the use of un-living resources or the operation of oil platforms, where illegal activities by foreign ships and crew of foreign citizenship are not adapted to the provisions of the Convention on the Law of the Sea. Judicial procedure of the Arbitration Tribunal and International Tribunal for the Law of the Sea on case of Arctic Sunrise ship also confirmed this theory.
    Keywords: Coastal State, Flag State, International Tribunal for the Law of the Sea, Exclusive Economic Zone, Offshore Criminal Jurisdiction
  • Mahdi Haddadi *, Reza Esmkhani Pages 1623-1642
    Since the emergence of the International Organizations, it was presumed two function for these new entities: International organizations as independent actors and as vehicles for states. In light of these two functions, two point of view about legal nature of the law produced inside IOs raised. According to the first point of view (constituent instruments as constitution) rules of international organizations just like rules of states were internal law of IOs and isolated from international law. According to second point of view (constituent instruments as a contract) rules of organizations were merely part of international law. Each of these two views have totally different effects on areas of characterization of acts, international responsibility and sequence of rules of international organizations. In this article after enumerating gaps and insufficiencies of each of these two views it is argued that adoption of a two-dimensional (internal and international) approach regarding nature of rules of international organizations, while protecting the legal autonomy of international organizations, will help to prevent fragmentation of international law .
    Keywords: Rules of International Organizations, one-dimensional nature, two-dimensional nature, International Law, Internal law
  • Reza Arab Chadegani * Pages 1643-1662
    The Case B-1, As the largest case filed in the Iran-U.S. Claims Tribunal which still is Arbitrating, concerns U.S. Foreign military sales (FMS) to Iran prior to the Islamic Revolution. The Tribunal was established as a means of ending the challenges between the parties based on Algeria's declarations from 1982. Since independent research has not been done on this case, both in terms of its nature and dimensions and in terms of awards and procedures, using the field documents by the parties, along with brief description of the nature of the case B-1 and its background, beside the analysis of the Tribunal procedure in its partial awards, in this research, we attempt to analysis the challenge of determination of applicable law as the most effective choice of the tribunal on arbitration process. In the light of this analysis, it is possible to examine the manner of Tribunal to determine the applicable Law in this case.
    Keywords: Iran, U.S. Claims Tribunal, Applicable law, Case B, Claims 2&3, partial awards
  • Saeed Rostamalizadeh *, Hamed Haji Molla Mirzaie Pages 1663-1705

    Internet filtering in the United States means the removal or blocking of access to contents shared or seen through the internet within the United States territory. The rigid protection of freedom of speech and opinion against filtering has a root in the First Amendment of the United States Constitution. These protections expanded to the cyber realm, hence the country could not have pass much regulations in order to limit individual’s access to internet contents. However, the United States have intricate set of mechanisms to regulate the internet and cyberspace. Following two decades of conflicting discussions over cyberspace regulation in the United States, the country couldn’t have achieve legal accord on the admissible limits of free expression and regulating unlawful activities on the Internet. Nevertheless, child pornography, gambling, protection of intellectual properties and cyber security are the most important protected issues in the U.S.

    Keywords: censorship, Internet, United States of America, Laws, regulations, Child Pornography
  • Farshad Geravand * Pages 1683-1705
    This paper deals with the legal status of the right to water in international law and also its protection through the precedent of water-related international investment tribunals and domestic judicial ones. Right to water has not yet been recognized in a universal treaty but the UN Committee on Economic, Social and Cultural Rights recognized it in General Comment No 15 as a separate right. This was further buttressed by both UN General Assembly and Human Rights Council resolutions in 2010. This right while facing ambiguities in terms of content, scope and judicial enforcement but the increasing attempts by the states to incorporate it into their national statutes and the supervisory mechanisms adopted by the Human Rights Council all implying that this right is legal and binding. This claim is also reinforced by the international customary law. In the end, the author explored the recognition of this right in light of some water-related investment arbitrations to show that how tribunals applied both the right to water and foreign investors’ rights in parallel and with the same weight.
    Keywords: right to water, international bill of human rights, General Comment No 15, International investment arbitration