فهرست مطالب

پژوهش در برنامه ریزی درسی - پیاپی 65 (تابستان 1399)

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 65 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سیده الهام آقایی ابرندآبادی*، طیبه ماهروزاده، محسن ایمانی نائینی صفحات 1-11

    به نظر می رسد انتقادات وارد بر غفلت نسبت به حوزه هنر و زیبایی شناسی در کشور بیشتر ناظر به بحث آموزش فعالیت های خاص هنری و جایگاه فرعی آن در برنامه درسی در جهت رشد استعدادهای هنری دانش آموزان است. هرچند تربیت هنری به معنای فعالیت های خاص، درخور توجه است اما به نظر می رسد که تربیت زیبایی شناختی به عنوان فرابرنامه درسی در نظام آموزش وپرورش کشور مورد بی توجهی افزون تری است و مفهوم پردازی جامعی از این نوع تربیت در نظام آموزش وپرورش کشور به خصوص از منظر اسلامی صورت نگرفته است. در این پژوهش با بررسی آراء فلسفی ملاصدرا؛ به رویکرد برگزیده وحدت گرای تشکیکی رسیده و با توجه به اینکه رویکرد دریافت احساس و معنا ناظر به رویکرد وحدت گرای تشکیکی است، به تبیین ضرورت تغییر در رویکرد ساحت تربیت هنری و زیبایی شناسی به رویکرد دریافت احساس و معنا به منزله رویکرد اصلی و رویکرد موضوع محور به منزله رویکرد مکمل، پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: دریافت احساس و معنا، رویکرد، ساحت تربیت هنری و زیبایی-شناسی، موضوع محور
  • مریم حسن پور رودبارکی، مژگان عبدالهی*، علیرضا عراقیه، فاطمه پرسته قمبوانی صفحات 12-30

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی و پیش بینی عوامل موثر بر انتقال یادگیری به محیط کار است. روش پژوهش کمی است که با کاوش در مطالعات مرتبط با انتقال یادگیری و مبتنی بر روش فراتحلیل انجام شد. مستندات شامل 85 مقاله علمی و طرح پژوهشی از سال 1390 تا 1397 شمسی و از سال 1988 تا 2018 میلادی بوده که از میان آنها 27 سند با چک لیست انتخاب پژوهش های دارای ملاک های درون گنجی به دلیل تطابق با هدف اصلی پژوهش و شاخص ها به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار جامع فراتحلیل (CMA-2) و تفسیر نتایج نیز با بهره گیری از سیستم تفسیری کوهن (Cohen) انجام شد.نتایج حاصل از اندازه اثر عوامل موثر بر انتقال یادگیری نشان داد: «عامل فردی (587/0=ES)1»، «عامل آموزشی (520/0=ES) » و «عامل سازمانی (448/0=ES)» بیشترین تاثیر را بر انتقال یادگیری داشته اند و مولفه های استعداد فردی، طراحی انتقال و بازخورد عملکرد با بیشترین اندازه اثر به عنوان مهم ترین و مولفه های خودکارآمدی عملکردی، محتوای آموزشی مرتبط و مقاومت در برابر تغییرات، کمترین اندازه اثر و کم اهمیت ترین مولفه های موثر در انتقال یادگیری به محیط کار بودند. نتایج نشان داد توجه به عوامل فردی و آموزشی، تاثیرگذاری مثبت و قوی در افزایش انتقال یادگیری به محیط کار خواهد داشت.

    کلیدواژگان: انتقال یادگیری، عوامل انتقال، فراتحلیل، محیط کار
  • فیروز محمودی، احد عظیمی آقبلاغ*، سید هادی مدنی صفحات 31-48

    این پژوهش با هدف مطالعه ویژگی های عناصر برنامه درسی در مدارس عشایری، از منظر معلمان ابتدایی، انجام شد. مطالعه حاضر در سال تحصیلی 98-1397 با رویکرد کیفی، از نوع تحلیل محتوای کیفی هدایت شده با نمونه گیری هدفمند و از طریق مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته با 15 نفر از معلمان شاغل در مدارس عشایری انجام گرفت. تجزیه وتحلیل متن مصاحبه ها به صورت دستی و همزمان با جمع آوری داده ها انجام شد. اعتمادپذیری یافته ها با استفاده از غوطه وری و مطالعه مکرر و بازنگری توسط مشارکت کنندگان و خبرگان به دست آمد. با استناد به عناصر برنامه درسی پیشنهادی Maleki (2015)، هفت عنصر در این پژوهش مورد مطالعه قرار گرفت. ویژگی های عناصر برنامه درسی عشایری با طبقه های اصلی شامل هدف (هدف از تحصیل اکتفا به سوادآموزی در حد ابتدایی)، محتوا (محتوای نظام متمرکز؛ چالشی برای دانش آموزان و معلمان عشایری)، مواد آموزشی (کمبود امکانات و ملزومات آموزشی)، راهبردهای یاددهی- یادگیری (چالش های پیش روی راهبردهای یاددهی- یادگیری؛ نقش چندگانه حرفه ای معلم)، زمان (غیبت های غیرموجه زیاد و از دست رفتن زمان)، فضا (نبود تعامل بین خانه و مدرسه؛ مشکلات فضای فیزیکی مدرسه)، ارزشیابی (موانع ارزشیابی توصیفی - کیفی)، از داده ها استخراج شد. نتایج حاصل نشان داد، علی رغم تاکید اسناد بالادستی و اساسنامه های آموزش وپرورش، مبنی بر منطبق کردن برنامه های درسی با بستر زندگی عشایری، این مهم اتفاق نیفتاده است؛ لذا اقدامات عملی از سوی متصدیان امر ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: مدارس عشایری، عناصر برنامه درسی تحلیل محتوای کیفی هدایت شده
  • نزهت الزمان مشفقی، محمدعلی نادی* صفحات 49-60

    پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی اجرایی برنامه درسی دانشگاه کلاس جهانی در آموزش عالی ایران بر مبنای نظریه داده بنیاد انجام شد. در این پژوهش از روش کیفی داده بنیاد و با رویکرد سیستماتیک منسوب به اشتراوس و کوربین و منطق پارادایمی استفاده شد. حوزه این پژوهش شامل همه متون و گزارش های موجود به سازمان ملل در مورد کشورهایی از قبیل مالزی، قطر، عربستان و چین برای درخواست بررسی و راه اندازی دانشگاه در سطح جهانی بوده است. نمونه گیری از روش نظری و با توجه به نوع کدگذاری صورت گرفت. تحلیل داده ها بر مبنای سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی انجام شد. یافته ها با 137 مفهوم در 46 مقوله فرعی و 19 مقوله اصلی دسته بندی شد. درنهایت نظریه اولیه الگوی اجرایی برنامه درسی دانشگاه کلاس جهانی برای آموزش عالی ایران به صورت الگوی مفهومی و خط سیر داستان تدوین شد.

    کلیدواژگان: دانشگاه کلاس جهانی، نظریه داده بنیاد، برنامه درسی، مدل پارادایمی، خط سیر داستان
  • حمیده خلقی فرد*، رحمت الله مرزوقی، مهدی محمدی، محمدعلی داورپناه صفحات 61-73

    هدف پژوهش حاضر، طراحی برنامه درسی آموزش پیشگیری از اچ آی وی / ایدز برای مربیان بهداشت مدارس متوسطه ایران بود. در این پژوهش که از طرح ترکیبی اکتشافی متوالی و از نوع طبقه بندی استفاده شد در بخش کیفی از روش مطالعه موردی و در بخش کمی از روش توصیفی پیمایشی استفاده شد.در بخش کیفی با رویکرد نمونه گیری هدفمند و روش گروه های کانونی و با معیار اشباع نظری، مشارکت کنندگان 10 نفر از متخصصان حوزه سلامت دانشگاه های علوم پزشکی کشور و در بخش کمی نیز از متخصصان آموزش بهداشت در همه دانشگاه های علوم پزشکی بر اساس رویکرد نمونه گیری هدفمند و روش گروه های کانونی با استفاده از تکنیک معیار تعداد 30 متخصص انتخاب و مطالعه شدند. برای اعتباریابی نتایج در بخش کیفی از همسوسازی و در بخش کمی از روش تحلیل گویه استفاده گردید. روش تجزیه وتحلیل در بخش کیفی، تحلیل مضمون و در بخش کمی، آمار استنباطی بود. نتایج بخش کیفی پژوهش 3 مضمون سازمان دهنده در قالب عناصر سه گانه اهداف، محتوا و روش های یاددهی-یادگیری و 44 مضمون پایه و مضمون فراگیر برنامه درسی آموزش پیشگیری از اچ آی وی / ایدز برای مربیان بهداشت دوره متوسطه بود. نتایج نشان داد که برنامه درسی آموزش پیشگیری از اچ آی وی / ایدز از اعتبار برخوردار است ولی عناصر سه گانه اهداف با میانگین 66/1 و 74/1، محتوا با میانگین 12/2 و 17/2 و روش های یاددهی - یادگیری با میانگین 12/2 و 79/2 کمتر از میانگین معیار 3 ارزیابی شده اند به همین دلیل قابلیت اجرایی و سودمندی کمی دارند.

    کلیدواژگان: اجرا، تحقق، سودمندی، برنامه درسی، آموزش پیشگیری از ایدز، اچ آی وی
  • آزیتا دلفان آذری، مجید علی عسکری*، کامیان خزایی کوهپر، جواد سلیمانپور صفحات 74-90
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اعتباربخشی مولفه های برنامه درسی حل مسئله به منظور آموزش دانشجویان پرستاری انجام پذیرفت. روش پژوهش، ترکیبی بوده (کیفی از نوع اکتشافی و کمی از نوع پیمایشی) بدین صورت که ابتدا از طریق فیش برداری متون و مصاحبه نیمه ساختاریافته با 12 نفر (6 متخصص برنامه درسی و 6 مدرس پرستاری) که به روش هدفمند ملاک محور نمونه گیری شده بودند مولفه های برنامه درسی شناسایی و سپس از طریق توزیع پرسشنامه بین 40 نفر (20 متخصص برنامه درسی که به صورت هدفمند ملاک محور انتخاب شده بودند و 20 مدرس پرستاری که مورد سرشماری قرار گرفتند) مورد اعتباربخشی قرار گرفت. لازم به ذکر است که روایی پرسشنامه از طریق سنجش خبرگان (که سبب حذف 22 مولفه از 77 مولفه شد) و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ (بیش از 92/.) مشخص شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها نیز از آمار توصیفی (جداول، نمودار و...) و آمار استنباطی (خی دو) استفاده شد. در پایان یافته های پژوهش نشان داد که بیش از 85 درصد متخصصان برنامه درسی و مدرسان پرستاری، 55 مولفه باقی مانده از 77 مولفه مربوط به اهداف، محتوا، روش های یاددهی-یادگیری و ارزشیابی در الگوی مذکور را تایید نموده اند؛ بنابراین الگوی تهیه شده می تواند در پرورش مهارت های حل مسئله دانشجویان نقش بسزایی داشته باشد.
    کلیدواژگان: مولفه، برنامه درسی حل مسئله، آموزش پرستاری
  • خیرالله سربلند* صفحات 91-107

    هدف پژوهش حاضر، طراحی الگوی اثربخش کیفیت آموزش در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی است. حوزه پژوهش در مرحله اول تحقیق (رویکرد کیفی) 24 نفر از خبرگان حوزه آموزش بودند که به صورت هدفمند و با استفاده از نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. در مرحله دوم (رویکرد کمی)، اساتید و کارشناسان آموزش دانشگاه آزاد اسلامی شمال غرب ایران بودند که بر اساس جدول گرجسی و مورگان 196 نفر با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. روایی پرسشنامه با استفاده از روایی محتوا تایید و میزان پایایی نیز توسط آلفای کرونباخ 89/. محاسبه و تایید شد. داده های تحقیق با استفاده از مدل معادلات ساختاری به روش تحلیل عاملی تاییدی مرتبه سوم به کمک نرم افزارهای آماری SPSS و PLS، تحلیل شدند. یافته های حاصل از پژوهش کیفی در 3 بعد اصلی (عوامل مربوط به دانشجو، استاد و محیط)، 6 مولفه و 42 شاخص دسته بندی شدند. در مرحله کمی نیز عوامل مربوط به استاد با ضریب تاثیر 90/0 اثرگذارترین مولفه ها را دارد و بعد از آن، عوامل مربوط به محیط با ضریب تاثیر 84/0 و عوامل مربوط به دانشجو با ضریب تاثیر 79/0 در رتبه های بعدی قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: کیفیت آموزش، آموزش عالی، واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی، شمال غرب ایران
  • متینا باقری توچائی، رامین حبیبی کلیبر*، پیمان یارمحمدزاده صفحات 108-120

    زمینه های فکری و قدرت تفکر ازجمله مباحثی هستند که نقش مهمی بر دانش معلمان دارند. هدف پژوهش حاضر، اثربخشی آموزش الگوی تفکر تعاملی بر دانش ضمنی و دانش آفرینی معلمان دوره ابتدایی بود. طرح پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه معلمان دوره ابتدایی ناحیه یک شهرستان بهارستان در سال تحصیلی 97-1396 با تعداد 695 نفر بود که از این تعداد 82 نفر به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شده و به صورت گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش (41 نفر) و کنترل (41 نفر) قرار گرفتند. به این صورت که ابتدا از بین معلمان شهرستان بهارستان، تعداد 4 مدرسه به صورت تصادفی انتخاب شده و سپس از بین مدارس، معلمان به صورت تصادفی مورد بررسی قرار گرفتند. بسته مورد استفاده الگوی تفکر تعاملی بوده که طی 12 جلسه یک ساعته توسط پژوهشگر برای گروه آزمایش، آموزش داده شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد دانش ضمنی (2012) و دانش آفرینی (2002) که مورد جرح وتعدیل قرار گرفته است، استفاده شد. روایی محتوایی پرسشنامه ها مورد تایید قرار گرفته و پایایی پرسشنامه دانش ضمنی و دانش آفرینی نیز به ترتیب 78/0 و 96/0 به دست آمد. تجزیه وتحلیل اطلاعات در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار SPSS21 انجام شده است. نتایج پژوهش نشان داد که آموزش تفکر تعاملی بر دانش ضمنی و دانش آفرینی در معلمان تاثیر معناداری دارد (05/p <) و باعث افزایش دانش ضمنی و دانش آفرینی در معلمان دوره ابتدایی می شود؛ بنابراین توجه به الگوی تفکر تعاملی نقش مهمی در بهبود دانش ضمنی و دانش آفرینی معلمان دارد.

    کلیدواژگان: تفکر تعاملی، دانش ضمنی، دانش آفرینی، معلمان
  • رضا جعفری هرندی*، سوسن بهرامی صفحات 121-141
    پژوهش حاضر با هدف بررسی روایی و پایایی پرسشنامه ارزشیابی تدریس در بین دانش آموزان دبیرستانی انجام شده است. روش پژوهش، توصیفی تحلیلی و رویکرد آن کاربردی است. جامعه آماری پژوهش، تمام دانش آموزان متوسطه اول شهر اصفهان در سال تحصیلی 98-1397 بودند. نمونه پژوهش شامل 380 دانش آموز متوسطه اول (198 دختر، 182 پسر) که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه ارزشیابی تدریس کمبر و لونگ (2008) بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از میانگین، انحراف معیار، روایی صوری، روایی محتوایی، تحلیل عاملی، همبستگی گویه ها با نمره کل، همبستگی مولفه ها با یکدیگر و با کل، همسانی درونی با ضریب آلفای کرونباخ و بازآزمایی استفاده شد. بر اساس نتایج، پرسشنامه ارزشیابی تدریس دارای 9 مولفه و 49 گویه و از لحاظ روان سنجی از روایی، پایایی و برازندگی خوبی برخورداراست. ساختار عاملی تاییدی، مدل 9 عاملی پیشنهادی را تایید کرد؛ به عبارت دیگر، روایی صوری، محتوایی، عاملی، همبستگی گویه ها و همبستگی مولفه ها، پرسشنامه تدریس اثربخش، تایید شد. همچنین پایایی کلی و پایایی مولفه های نه گانه پرسشنامه، مورد تایید قرار گرفت؛ بنابراین پرسشنامه تدریس اثربخش، به دلیل استحکام ساختار عاملی و ویژگی های روان سنجی مناسب، قابلیت استفاده توسط سایر پژوهشگران صرفا برای بررسی و ارزشیابی تدریس را دارا بوده و استفاده از آن پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: روایی، پایایی، پرسشنامه ارزشیابی تدریس، دانش آموزان دبیرستانی
  • اصغر سلطانی*، زهرا رستگاری صفحات 142-157

    هدف پژوهش حاضر بررسی ساختار عاملی پرسشنامه 25 سوالی سنجش انگیزش تدریس اعضای هییت علمی در آموزش عالی بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه اعضای هییت علمی دانشگاه شهید باهنر کرمان در سال تحصیلی 97-1396 بود (621 نفر) که با روش نمونه گیری نسبتی، 244 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. همسانی درونی پرسشنامه پژوهش از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ 86/0 برآورد گردید. برای بررسی ساختار عاملی پژوهش، از روش تحلیل عاملی تاییدی (CFA) در نرم افزار تحلیل ساختار های لحظه ای نسخه 23 استفاده شد. به منظور تحلیل نتایج، از دو گروه شاخص اصلی نیکویی برازش تطبیقی و مقتصد استفاده گردید. نتایج نشان داد که چهار عامل کارآمدی فردی، علاقه، تلاش و کارآمدی برونداد دارای وزنی معنی دار در تبیین سازه انگیزش تدریس اعضای هییت علمی هستند. همچنین دو زیرمقیاس کارآمدی فردی: زمینه و کارآمدی فردی: عمومی، دارای وزنی معنادار در تبیین سازه کارآمدی فردی هستند. بر این اساس، این پرسشنامه با حذف 6 سوال، ابزار مطلوبی برای سنجش انگیزه تدریس اعضای هییت علمی در آموزش عالی ایران است و عوامل تلاش، علاقه، کارآمدی فردی و کارآمدی برونداد، به ترتیب بیشترین تاثیر را در سنجش انگیزش تدریس آنان دارد.

    کلیدواژگان: ساختار عاملی، انگیزش تدریس، اعضای هیئت علمی، آموزش عالی
  • سیده نرجس دریابگی، نرگس یافتیان* صفحات 158-169
    هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی تاثیر پیگیری تداوم یادگیری درس ریاضی دانش آموزان در پیشرفت یادگیری آنها با استفاده از سطح بندی است. روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گواه است. جامعه آماری پژوهش شامل همه دانش آموزان دختر پایه نهم منطقه 9 شهر تهران است که چهار کلاس شامل 114نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای تک مرحله ای انتخاب شده اند و به طور تصادفی ساده، دو کلاس به گروه آزمایش و دو کلاس به گروه گواه تخصیص داده شد. ابزار اندازه گیری شامل یک آزمون مقدماتی برای سطح بندی اولیه و سه آزمون اصلی است. روایی صوری و محتوایی آزمون ها توسط صاحب نظران و دبیران باتجربه تایید گردید و برای پایایی از آزمون کودر-ریچاردسون استفاده شد. پس از برگزاری آزمون مقدماتی، دانش آموزان به دو گروه سطح اول و دوم تقسیم شدند. پس از سه هفته آموزش، آزمونی از آنها به عمل آمد و مجددا تعیین سطح شدند. سه آزمون به این صورت برگزار شد و پس از هر آزمون، سطح دانش آموزان تعیین گردید. جابجایی در این سطوح در تمام مراحل اجرای پژوهش با توجه به میزان تلاش آنها برایشان امکان پذیر بود. نتایج تحلیل واریانس در اندازه گیری مکرر نشان می دهد دانش آموزانی که به این روش آموزش داده شدند به طور نسبی پیشرفت داشته اند. به کارگیری این روش موجب شد نقاط ضعف و قوت و مشکلات پایه ای دانش آموزان در درک مفاهیم ریاضی مشخص شود و معلم بتواند نحوه آموزش خود را با نیازهای آنان تطبیق دهد. استفاده از این روش به معلمان در کلیه پایه های تحصیلی کمک می نماید تا سطح یادگیری دانش آموزان را ارتقاء دهند.
    کلیدواژگان: پیگیری تداوم یادگیری، سطح بندی، آموزش ریاضی، پایه نهم
  • فرزانه دهقان* صفحات 170-181
    هدف تحقیق حاضر، تحلیل محتوای کتاب های زبان انگلیسی مقطع متوسطه اول مدارس ایران با عنوان Prospectبر اساس فرایندهای چهارگانه نظریه یادگیری زایشی (یادگیری، زایش، خلق معنا، انگیزش) است. بدین منظور، بر اساس این چهار فرایند اصلی چک لیستی تهیه گردید. چهار متخصص آموزش زبان و 21 معلم زبان به ارزیابی 9 درس منتخب سه کتاب بر اساس این چک لیست پرداختند. روایی محتوایی این چک لیست بر اساس نظر 2 متخصص آموزش زبان مورد تایید قرار گرفت و پایایی درونی و بیرونی رتبه دهندگان برای این چک لیست معنادار بود. سپس میانگین های به دست آمده با استفاده از روش ارزیابی درونی (internal evaluation) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج ارزیابی درونی نشان می دهد که کتاب های Prospect از نظر فرایند زایشی موفق، از نظر فرایند خلق معنا متوسط و از نظر فرایندهای یادگیری و انگیزش ضعیف ارزیابی شده اند. همچنین، این کتاب ها از نظر توانایی تعمیم مطالب به محیط های غیرآموزشی که از اهداف روش تعاملی آموزش زبان بوده و از مولفه های مهم فرایند یادگیری است نیز میانگین پایینی کسب کردند. از نظر معیارهای انگیزشی، پرورش مهارت های تفکر، برانگیختن آگاهی و توجه نیز میانگین های پایینی به دست آمد. در انتها، پیشنهاد هایی به منظور بهبود کتاب ازجمله توجه به تعمیم یادگیری به محیط های بیرون کلاس، پرورش تفکر و انگیزش آگاهی در متن های انتخابی، تمرین ها و تکالیف ارایه شده اند.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، کتاب های پراسپکت، متوسطه اول، نظریه تعاملی آموزش زبان، نظریه یادگیری زایشی
|
  • S.Elham Aghaie Abrandabadi*, Tayebeh Mahrouzadeh, Mohsen Imani Naieni Pages 1-11

    It seems that the critique of negligence in the field of art and aesthetics in the country tends to focus on the training of special artistic activities and its subordinate role in the curriculum for the development of students' artistic talents. Although artistic education implies certain activities, it seems that aesthetic education seems to have been overlooked as a phrasebook in the educational system of the country. A comprehensive conception of this kind of education in the country's educational system has not been made especially from the Islamic perspective. In this study, Mulla Sadra's philosophical views have come to be the subject of a unanimous approach. The approach of feeling and meaning is based on a linguistic unilateral approach. Therefore, in this research, the necessity of changing the approach of artistic education and aesthetics to the approach of feeling and meaning as the main approach and subject-centered approach is considered as complementary approach. The necessity of changing the approach of artistic education and aesthetics to the approach of feeling and meaning as the main approach and subject-based approach as a complementary approach is explained. The research method is documentary and descriptive-analytical, critical and inferential.

    Keywords: approach, artistic education, aesthetics, feeling, meaning, subject-centered
  • Maryam Hassanpour Roodbaraki, Mojgan Abdollahi *, Alireza Araghieeh, Fatemeh Parasteh Ghambovani Pages 12-30

    The purpose of this study was to identify and predict the factors affecting learning transfer to the workplace. The research method is descriptive-analytical carried out by exploring studies which were related to learning transfer based on meta-analysis method. Documentation included 85 scientific articles and research projects from 1390 to1397 solar and from 1988 to 2018, of which 27 documents were selected through a checklist of research with intrinsic criteria owing to their conformity with the main purpose of the study and the indicators were selected through purposeful sampling.Data analysis was performed using Comprehensive Meta-Analysis Software (CMA-2) and results were interpreted using Cohen's interpretive system. The results of measuring the effect of factors affecting learning transfer showed that "Individual factor (ES = 0.578)", "Educational factor (ES = 0.520)" and "Organizational factor (ES = 0.448)" had the most effect on learning transfer.Also, individual talent, transfer design and performance feedback components were reported with the most effect size were noticed as the most important.However, performance self-efficacy, training contents and resistance to change showed least effect size, and revealed the least important effect on the learning transfer to the workplace. The results showed that attention to individual and educational factors would have a positive and strong effect on increasing learning transfer to the workplace.

    Keywords: learning transfer, Transfer factors, meta-analysis, working environment
  • Firooz Mahmoodi, Ahad Azimi Aghbolaq *, Seyyed hadi Madani Pages 31-48

    This study aimed to describe the characteristics of curriculum elements in Tribes schools from the perspective of elementary teachers. The present study was conducted in the academic year of 2018-2019 with guided qualitative content analysis, with purposeful sampling and in-depth semi-structured interview with 15 teachers of Tribes schools. The analysis of the interviews was done manually and simultaneously with data collection. The reliability of the findings was done by immersion and repeated study and review and revise by participants and experts. Based on the elements of the proposed curriculum Maleki (2015), seven elements in this study were studied. Characteristics of Tribes curriculum elements with main categories include goal (goal of study: literacy only at elementary level), content (prescribed content by Centralized education system, challenges for Tribes students and teachers), instructional materials (shortage of instructional facilities and requirements), Teaching-learning strategies (the challenges of teaching-learning strategies; the multifaceted role of teacher), time (truancy and wasting time), space (lack of interaction between home and school; School physical space issues, evaluation (barriers to descriptive-qualitative evaluation) were extracted from the data. The results showed that this was not the case despite the emphasis on Legal documents and education statutes to adapt curricula to the context of Tribes life, so actions are needed from practitioners.

    Keywords: Tribes schools, curriculum elements, Directed Content Analysis
  • Nozhatozaman Moshfeghi, Mahammadali Nadi * Pages 49-60

    The purpose of this study was to design an executive model of the world class university curriculum in Iranian higher education based on Grounded Theory. In this study a qualitative method with a systematic approach to Strauss and Corbin and paradigmatic logic was used. The scope of this research includes all available texts and reports to the United Nations from Malaysia, Qatar, Saudi Arabia and China to launch a world-class university. Theoretical sampling was done according to the type of coding. Data analysis was performed based on three stages of open coding, axial coding and selective coding. The findings were categorized with 137 concepts into 46 subcategories and 19 main categories. Finally, the basic theory of the world-class university curriculum model for higher education in Iran was formulated as a conceptual model and story line.

    Keywords: World Class University, Grounded Theory, Curriculum, Paradigm Model, Storyline
  • Hamideh Kholghifard *, Rahmatollah Marzooghi, Mehdi Mohammadi, MohamadAli Davarpanah Pages 61-73

    The purpose of this study was to design a curriculum on HIV / AIDS prevention education for the secondary school health educators in the Iran. Taxonomy model of exploratory sequential mixed method was used for this study in which qualitative and quantitative stages done by case study method and descriptive-survey method respectively. Potential participants in qualititative section were 10 health professionals from Universities of Medical Sciences; and those in quanitative section were health education professionals in all medical sciences universities.In the qualitative section, a sampling approach and focus groups and a saturation criterion were used and in the quantitative section, 30 experts were selected and studied using focuse groups and criterion technique. In order to validate the results, reliability through data matching used in the qualitative and data analysis method used in the quantitative section. The analysis methods in the qualitative and quantitative sections were thematic analysis using the N-vivo 8.8 software and inferential statistics respectively. The results of the qualitative section of the study were 3 organizer contents in the form of the goals, content, and educational materials; and 44 basic themes and comprehensive them of HIV / AIDS prevention curriculum for secondary school health educators. The results showed that the HIV / AIDS prevention education curriculum is valid but three elements of goals(mean 1.66 and 1.74), content(mean 2.12 and 2.17), and teaching-learning methods(mean 2.12 and 2.79) were lower than the mean (3). Have been evaluated and therefore have little Impelement and usefulness.

    Keywords: Impelement, usefulness, Curriculum, HIV, AIDS prevention education
  • Azita Delfan Azari, Majid Aliasgari *, Kamiyan Khazaei Kouhpar, Javad Soleymanpoor Pages 74-90
    The present study was conducted with the aim of designing and validating the components of problem solving curriculum for nursing students in Iran. The present study is a mixed method research (qualitative and quantitative) that its qualitative section was Identification of problem solving curriculum components and this section was conducted through taking notes of texts and semi-structured interview with 12 people (6 curriculum specialists and 6 nursing instructors) who were sampled in a targeted way. Its quantitative section was used to validate the curriculum and it was surveyed by distributing questionnaires between 40 people (20 curriculum specialists who have been chosen purposefully and 20 nursing instructors who were counted). It should be noted that the validity of the questionnaire was determined through experts’ assessment (which eliminated 22 components from 77 components) and its reliability was determined through the Cronbach’s alpha coefficient (more than 92%). Descriptive statistics (tables, charts, etc.) and inferential statistics (Chi-square) were used to analyze the data. In the end, the findings of the research indicated that more than 85% of curriculum specialists and nursing instructors have approved 55 remaining components of 77 components related to goals, content, teaching and learning methods, and evaluation in the model. Therefore, the model can play a great role in developing students’ problem-solving skills.
    Keywords: Component, Problem Solving Curriculum, Nursing Education
  • Kheyrollah Sarboland * Pages 91-107

    The purpose of this study was to design and explain the effective model of education quality in units of Islamic Azad University. The research population in the first stage (qualitative approach) was 24 educational experts who were selected using purposive sampling method. In the second stage (quantitative approach), the teachers and experts of Islamic Azad University of Northwest Iran were selected by random sampling according to Grigs and Morgan table 196 people were selected by random sampling method. Validity of the questionnaire was confirmed by content validity Cronbach's alpha reliability was 0.89. The research data were analyzed using Structural Equation Modeling by third-order confirmatory factor analysis with SPSS and PLS statistical software. The qualitative findings of the study indicated that the conceptual model fitted well and in the quantitative stage also the factors related to the master have the most effective factor of 0.90. And after that, environmental factors with a factor of 0.84 and student factors with a factor of 0.79 were ranked next.

    Keywords: Quality, education, Higher Education, Islamic Azad University, Northwest Iran
  • Matina Bagheri Touchaee, Ramin Habibi Kaleybar *, Peyman Yarmohamadzadeh Pages 108-120

    Thinking grounds and thinking power are among the issues that play an important role in the knowledge of teachers. The purpose of the present study was to investigate the effectiveness of teaching interactive thinking model on the tacit knowledge and knowledge creation of primary school teachers. The research was a semi-experimental and pre-test-posttest with control group. The statistical population consisted of all elementary school teachers of district one of Baharestan City in the academic year 2018-2019 with 695 students. 82 of them were selected by multistage random sampling method and randomly assigned to two experimental groups (41 subjects), (N = 41) and control (n = 41). Data were collected using the standard knowledge of implicit knowledge (2012) and knowledge creation questionnaire (2002). The content validity of the questionnaires was confirmed and the reliability of the implicit knowledge and knowledge creation questionnaire was 0.78 and 0.96، respectively. Data analysis was performed in two levels of descriptive and inferential statistics using SPSS software. The results of this study showed that interactive thinking education has a significant effect on tacit knowledge and knowledge creation of teachers (P <0.05), and it increases the tacit knowledge and knowledge creation in elementary school teachers, therefore attention to interactive thinking model plays an important role in improving tacit knowledge And has a teacher of teachers.

    Keywords: interactive thinking, tacit knowledge, Knowledge Creation, teachers
  • Reza Jafariharandi *, Susan Bahrami Pages 121-141
    The purpose of this study was to evaluate the validity and reliability of a teaching evaluation questionnaire among high school students. The research method is descriptive-analytical and its approach is applied. The study population was all first grade students in Isfahan in the academic year of 2018- 2019. The sample consisted of 380 first grade high school students (198 girls, 182 boys) who were selected by multistage stratified random sampling. The research tool was Camber & Long (2008) Teaching Evaluation Questionnaire. Data were analyzed using mean, standard deviation, face validity, content validity, factor analysis, correlation of items with total score, correlation of components with each other and with total, internal consistency with Cronbach's alpha coefficient, and test-retest. Based on the results, the Teaching Evaluation Questionnaire has 9 components and 49 items and has good validity, reliability and fitness in psychometric evaluation. The confirmatory factor structure confirmed the proposed nine-factor model. In other words, face validity, content, factor, item correlation and component correlation, effective teaching questionnaire were confirmed. The overall reliability and reliability of the nine components of the questionnaire were also confirmed. Therefore, the effective teaching questionnaire, due to the robustness of the factor structure and the appropriate psychometric properties, is usable by other researchers and is recommended for use in teaching evaluation.
    Keywords: validity, reliability, Teaching Evaluation Questionnaire, high school students
  • Asghar Soltani *, Zahra Rastegari Pages 142-157

    The purpose of the current study was to investigate the factor structure of 25 items questionnaire of faculty members’ teaching motivation measurement in higher education. The study population was included all the faculty members of Shahid Bahonar University of Kerman in academic year of 2017-2018, that were about 621 faculty members. Research sample was included 244 faculty members who were selected by multi-staged cluster sampling. The internal consistency of questionnaire was measured through Cronbach’s alpha and was estimated to be.86. In order to investigate the factor structure, the confirmatory factor analysis (CFA) was used via AMOS 23 software. Data were analyzed by comparative and parsimony goodness-of-fit indices Results showed that the four factors of personal efficacy, interest, effort and outcome efficacy have a significant weight in explaining the construct of faculty members’ teaching motivation. Also, two subscales of personal efficacy: context and personal efficacy: general, have significant weights in defining the personal efficacy. Accordingly, after elimination of its six items, this questionnaire is a suitable instrument to measure the faculty members’ teaching motivation in Iranian higher education, and the factors of effort, interest, personal efficacy and outcome efficacy have the most effect in measuring their teaching motivation, respectively.

    Keywords: factor structure, Teaching motivation, Faculty Members, Higher Education
  • Seyedeh Narjes Daryabegy, Narges Yaftian * Pages 158-169
    The main goal of the research is the study of effects of method of pursuing the continuity of learning the mathematics course of students in improvement the learning level of students by making use of tracking. The population of this research consists of students of the ninth grade of girls’ schools of Ninth District of Education Administration in Tehran. In this study, 114 students of ninth grade were selected by two different high schools, based on one-phase cluster sampling method. The tools of measurement consist of repeated tests at three-week intervals. After accomplishing of the first examination, the students were divided between two groups: the first level group and the second level group. The validity and reliability of the tests were approved by some specialists and experienced mathematics teachers, who were teaching in ninth grade. The reliability coefficient for examinations of Kuder-Richardson was acquired 91% that shows suitable position for reliability examination. The result of analyses in variance of repeated measurements by making use of SPSS20 software shows that the students who were taught by this method comparatively improved their learning. By pursuing students’ learning of mathematics, the basic problem of them in understanding mathematics subjects is concisely specified and the teacher can accord her/his own method of teaching to students’ learning needs. The findings of this research show that pursuing students’ learning of mathematics by using placement test method, increase their marks by improving their understanding of mathematics.
    Keywords: the pursuit of continuity of learning, Tracking, Mathematics Education, the ninth grade
  • Farzaneh Dehghan * Pages 170-181
    The present study is an attempt to analyze the content of Prospect textbooks taught at the Iranian junior high schools according to the generative learning framework. Based on the four main processes of generative theory (motivation, learning, meaning making, generation), a checklist was developed. Four experts in TEFL and 21 English teachers were asked to analyze 9 selected lessons from the books. The content validity of the checklist was confirmed by the 4 experts and the intra- and inter-rater reliability indices showed a significant reliability level. Then, interval evaluation was used for the analysis of the obtained means. The results showed that the textbooks were evaluated as successful according to the generation criterion, moderate regarding meaning making criterion and weak in terms of learning and motivation criteria. Furthermore, the books were evaluated as weak regarding their generalizability power to non-learning contexts (which is an important aspect of communicative approaches) as well as motivation, developing thinking skills and raising awareness and attention criteria. Some suggestions are made for the improvement of generalizability of learning to out-of-class contexts, thinking skills and motivation in texts, exercises and tasks.
    Keywords: Communicative language teaching, Content Analysis, Generative Learning Theory, Iranian Junior High Schools, Prospect Textbooks