فهرست مطالب

فصلنامه علوم زراعی ایران
سال بیست و دوم شماره 2 (پیاپی 86، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهرزاد الله قلی پور، مریم حسینی چالشتری* صفحات 108-124

    طی 50 سال گذشته، ارقام مختلف برنج توسط به نژادگران به جوامع کشاورزی سراسر دنیا معرفی شده است. با وجود بهبود شاخص هایی مانند عملکرد دانه و تحمل به تنش های زیستی و غیرزیستی، هنوز تعداد قابل توجهی از کشاورزان، ژنوتیپ های بومی را به ارقام اصلاح شده ترجیح می دهند. دلایل اصلی این موضوع ضعف در مشارکت به نژادگران، مروجین و کشاورزان در برنامه های تحقیقات کاربردی و همچنین عدم احصای نیازها و ترجیحات جوامع کشاورزی، تفاوت در وضعیت رشد گیاهان در مزارع تحقیقاتی با مزارع کشاورزان، تفاوت شرایط اگرواکولوژیکی مناطق کشاورزی با یکدیگر و کیفیت مطلوب پخت و سازگاری بالای ارقام بومی و پایداری عملکرد آن ها در سال های مختلف هستند. طی دو دهه اخیر شیوه به نژادی مشارکتی با همکاری کشاورزان، تجار، صاحبان صنایع تبدیلی و مصرف کنندگان جهت بهبود و تولید ارقام جدید زراعی توسعه یافته است. در این شیوه معرفی ارقام جدید با مشارکت کشاورزان (و یا سایر ذی نفعان) و محققان به نژادی صورت می گیرد. ارقام معرفی شده با استفاده از روش به نژادی مشارکتی، علاوه بر دارا بودن عملکرد بیشتر و بهبود درآمد کشاورزان، به حفظ و افزایش تنوع ژنتیکی کمک کرده، سرعت پذیرش ژنوتیپ های جدید افزایش و زمان و هزینه های تحقیقات، آموزش و ترویج یافته های جدید کشاورزی کاهش می یابد. اجرای برنامه های به نژادی با کمک بهره برداران محصولات کشاورزی می تواند بسیار مفید بوده و آینده به نژادی متداول را تغییر دهد. معرفی دو رقم برنج اصلاح شده گیلانه در سال 1395 و آنام در سال 1398 با همراهی کشاورزان، نمونه های موفقی از اثربخشی تحقیقات برنج در قالب برنامه به نژادی مشارکتی در ایران می باشند.

    کلیدواژگان: انتخاب مشارکتی رقم، برنج، به نژادی مشارکتی و ترجیح کشاورزان
  • عزت الله فرشادفر، آنیتا یاقوتی پور، سمیه جمشیدی نژاد، فاطمه باوندپوری، محسن فرشادفر* صفحات 125-139

    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی بر اساس شاخص های فیزیولوژیک و تحمل به تنش خشکی 20 ژنوتیپ گندم دوروم، پژوهشی در سال زراعی93-1392 در مزرعه تحقیقاتی و آزمایشگاه فیزیولوژی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی کرمانشاه در قالب طرح آزمایشی بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در شرایط تنش خشکی انجام شد. نتایج تجزیه واریانس صفات مختلف زراعی، فیزیولوژیک و بیوشیمیایی نشان داد که اثر ژنوتیپ برای صفات آب نگهداری شده در برگ های بریده شده، راندمان مصرف آب، هدایت روزنه ای، کلروفیل b، کلروفیل کل، عملکرد دانه، فعالیت آنزیم های کاتالاز، پراکسیداز و سوپراکسیددیسموتاز معنی دار بود. مقایسه میانگین بین صفات مختلف نشان داد که ژنوتیپ های 20، 5، 3، 1، 12و 13 دارای بیشترین مقدار در کلیه صفات اندازه گیری شده بودند. بر اساس نتایج همبستگی در شرایط تنش خشکی صفت عملکرد دانه با کلروفیل b و کلروفیل کل و همچنین صفت محتوی نسبی آب برگ با کارایی فتوشیمیایی فتوسیستم II همبستگی مثبت معنی داری داشتند. بین صفت آب نگهداری شده در برگ های بریده شده باصفت میزان فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز همبستگی منفی معنی داری وجود داشت. بین صفت کلروفیل a با کلروفیل b و کلروفیل کل و نیز بین کلروفیل b با کلروفیل کل همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشت. گراف های تجزیه GGE-BIPLOT بهترین ژنوتیپ ها را برای صفات موردبررسی مشخص کرد و نتایج نشان داد که ژنوتیپ های 5، 6، 20،  9، 2، 3، 10، 4 و 19 به عنوان ژنوتیپ های برتر شناخته شدند. چنین اطلاعات جامعی درباره ژنوتیپ‎ها برای تبدیل آن‎ها به ارقام و معرفی به زارعین و نیز انتخاب والدین برای دورگ‎گیری بسیار مهم است.

    کلیدواژگان: فاصله ژنتیکی، اثر متقابل ژنوتیپ و محیط، آنزیم های آنتی اکسیدان، گندم سخت
  • نگین زرگریان، علیرضا باقری*، ایرج نصرتی، فرزاد مندنی صفحات 140-151

    علف های هرز یکی از مهم ترین عوامل کاهش عملکرد در گیاهان خانواده بقولات هستند، بنابراین آگاهی از برهمکنش علف های هرز و گیاه زراعی و نیز شناخت الگوی نوسانات مکانی آن ها در مزرعه برای کاهش خسارت آنها بر گیاهان زراعی حایز اهمیت است. به منظور ارزیابی اثر علف های هرز بر عملکرد دانه عدس و بررسی الگوی توزیع مکانی آن ها، آزمایشی طی سال زراعی 95-1394 در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی اجرا شد. نمونه برداری سیستماتیک از صفات و شاخص های علف های هرز شامل تراکم، درصد تاج پوشش، ارتفاع و وزن خشک بوته و گیاه عدس شامل درصد تاج پوشش و عملکرد دانه در دو مرحله قبل از گلدهی و در زمان رسیدگی فیزیولوژیکی عدس انجام شد. روابط بین علف های هرز و عملکرد دانه عدس با استفاده از روابط رگرسیونی و نقشه های مربوط به صفات علف های هرز و عدس نیز با استفاده از روش درون یابی کریجینگ استخراج شدند. نتایج نشان داد که با افزایش تراکم و درصد تاج پوشش علف های هرز از صفر تا 10 (بوته در  متر مربع و یا درصد) عمکرد عدس به ترتیب 2/6 و 7/6 گرم در متر مربع کاهش یافت. افزایش وزن خشک علف علف های هرز از صفر تا 10 گرم در متر مربع  منجر به کاهش عملکرد عدس به مقدار 4/2 گرم در متر مربع شد. نقشه های توزیع مکانی نیز نشان دهنده تغییرات مکانی عملکرد دانه عدس تحت تاثیر علف های هرز بود. نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از نقشه های مکانی صفات و شاخص های علف های هرز و عدس در کنار روش های مرسوم، روش تکمیلی دقیق و مناسبی جهت درک و تفسیر بهتر روابط بین آن ها است.

    کلیدواژگان: بقولات، رقابت علف های هرز، زمین آمار، کاهش عملکرد و عدس
  • احمد احمدی لکی، سید ابوالقاسم محمدی *، محمد مقدم، مصطفی ولیزاده صفحات 152-167

    ژنومیک مقایسه ای هم خطی بین ژنوم گونه های خویشاوند نزدیک گیاهی را با دقت بالایی نشان داده و امکان تبادل نشانگرها بین آن ها را فراهم می سازد. هدف این تحقیق ارزیابی انتقال پذیری نشانگرهای ریزماهواره جو بین گونه های جنس های Triticum و Aegilops برای تعیین روابط ژنتیکی آن ها بود. آزمایش در سال 1395در دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز انجام شد.  از 165 جفت آغازگر ریزماهواره جو مورد بررسی در 40 ژنوتیپ از نه گونه از جنس های Triticum و Aegilops، 62 جفت آغازگر  (5/37 درصد) در ژنوم یکی از گونه های مورد مطالعه تکثیر موفق داشت و 50 جفت آغازگر (3/30 درصد) الگوی نواری چند شکل ایجاد کردند. با استفاده از 50 جفت آغازگر چند شکل، 223 آلل با دامنه 2 تا 14 و میانگین 46/4 الل به ازای هر جایگاه تکثیر شد. میانگین اطلاعات چند شکلی و تنوع ژنی به ترتیب 55/0 و 60/0 برآورد شد. ژنوتیپ های مورد مطالعه با استفاده الگوریتم تجزیه خوشه ای و ضریب فاصله تکاملی به چهار گروه تفکیک شدند. گونه های جنس های Triticum و Aegilops در دو گروه جداگانه قرار گرفته و در داخل هر جنس نیز گروه بندی با ساختار ژنوم آن ها تطابق داشت. در تجزیه به بردارهای اصلی، دو بردار اصلی اول به ترتیب 6/24 و 8/21 درصد از تنوع مولکولی را توجیه کردند و توزیع ژنوتیپ ها براساس این دو بردار با گروه بندی تجزیه خوشه ای مطابقت داشت. نتایج این آزمایش نشان داد که از نشانگرهای انتقال پذیر جو می توان با موفقیت در مطالعات ژنتیکی و به نژادی در گندم و خویشاوندان آن استفاده کرد.

    کلیدواژگان: انتقال پذیری، تنوع ژنتیکی، جو، خویشاوندان وحشی گندم و نشانگرهای ریزماهواره
  • مسعود کاوسی*، محمدرضا یزدانی صفحات 168-182

    کمبود آب آبیاری از مسایل مهمی است که زراعت برنج را در دنیا و استان گیلان تحت تاثیر قرار داده است. یکی از راهکارهای جبران کمبود آب در زراعت برنج، استفاده از روش آبیاری تناوبی است. در این روش سایر فعالیت های زراعی از جمله مصرف کود نیز تحت تاثیر قرار می گیرند. این آزمایش به منظور تعیین میزان بهینه کود نیتروژن در دورهای آبیاری در برنج رقم هاشمی در سال های 1394 و 1395 در موسسه تحقیقات برنج کشور در رشت به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. آبیاری در پنج سطح (غرقاب دایم و آبیاری تناوبی 5، 8، 10 و 15 روز) در کرت های اصلی و میزان کود نیتروژن در شش سطح (صفر، 30، 45، 60، 75 و90 کیلوگرم نیتروژن در هکتار) در کرت های فرعی قرار داده شدند. نتایج نشان داد که اثر تیمارهای آبیاری و میزان کود نیتروژن بر ارتفاع بوته، تعداد پنجه در بوته، تعداد دانه های پر و پوک در خوشه ، وزن 1000 دانه، عملکرد دانه و زیست توده معنی دار بودند. عملکرد دانه در تیمار آبیاری با دور پنج روز (3278 کیلوگرم در هکتار) نسبت به سایر تیمارهای آبیاری به طور معنی داری بیشتر بود. بیشترین عملکرد دانه (3388 کیلوگرم در هکتار) نیز از تیمار 90 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به دست آمد. میزان آب آبیاری در تیمار آبیاری با دور پنج روز نسبت به غرقاب دایم 379 مترمکعب در هکتار کمتر بود. با توجه به این که حداکثر عملکرد دانه (4355 کیلوگرم در هکتار) از ترکیب آبیاری پنج روز و مصرف 90 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به دست آمد و این ترکیب بیشترین بهره وری آب (688 گرم دانه بر متر مکعب) را نیز داشت، می تواند به عنوان یک یافته مهم محسوب شده و برای شالیزارهای با بافت سنگین استان گیلان قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: آبیاری تناوبی، برنج، بهره وری آب، نیتروژن و وزن هزار دانه
  • حمیدرضا بابایی*، نسرین رزمی، سامیه رئیسی، حسین سبزی صفحات 183-197

    گزینش ژنوتیپ های مطلوب با عملکرد و پایداری بالا هدف نهایی اغلب برنامه های اصلاحی سویا است. با هدف بررسی سازگاری و پایداری عملکرد دانه لاین های امیدبخش سویا، 19 لاین امیدبخش به همراه رقم ویلیامز (شاهد) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مناطق کرج، گرگان، مغان و خرم آباد طی دو سال زراعی (1392 و1393) مورد ارزیابی قرار گرفتند. جهت تعیین سازگاری و پایداری عملکرد از تجزیه GGE بای پلات استفاده شد. تجزیه واریانس مرکب نشان داد که اثرات سال، مکان، سال در مکان، ژنوتیپ، ژنوتیپ در سال، ژنوتیپ در مکان و ژنوتیپ در سال در مکان در سطح 1 % معنی دار بودند. سهم واریانس اثرات سال، مکان و ژنوتیپ به ترتیب 01/0، 60/0 و 02/0 بود که بیانگر سهم قابل توجه اثر مکان آزمایشی بود. دو مولفه PC1 و PC2 در مجموع 58 درصد از واریانس مربوط به اثر ژنوتیپ به اضافه اثر متقابل ژنوتیپ در محیط را توجیه نمودند. در این تحقیق سه محیط کلان مشخص شدند که اولین محیط کلان شامل محیط های E2 (کرج 1393)، E5 (مغان 1392)  و E8 (گرگان 1393) و لاین G16 برترین ژنوتیپ این محیط بود، دومین محیط کلان شامل محیط های E3 (خرم آباد 1392) و E4 (خرم آباد 1393) و لاین G8 برترین ژنوتیپ این محیط بود و سومین محیط کلان شامل محیط های E1 (کرج 1392) و E7 (گرگان 1392) و لاین G17 برترین ژنوتیپ این محیط بودند. نتایج تجزیه GGE بای پلات نشان داد که لاین G17 (L85-3059) با 2702 کیلوگرم در هکتار و لاین G16 (L12/Chaleston × Mostang) با 2750 کیلوگرم در هکتار، مطلوب ترین ژنوتیپ ها  از نظر عملکرد دانه و پایداری بودند. همچنین محیط E7 (گرگان 1392) مطلوب ترین محیط از نظر قدرت تمایز بین ژنوتیپ های سویا و بهترین نماینده منطقه هدف در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: اثر متقابل ژنوتیپ در محیط، تجزیه بای پلات، سویا، ژنوتیپ مطلوب و محیط مطلوب
  • احمد زارع*، الهام الهی فرد، زهرا تکلیفی ادنانی، احمد روستایی صفحات 198-211

    به منظور کمی سازی الگوی رویش علف های هرز در مزرعه کلزا، آزمایشی در سال زراعی 1397-1396 در دو مکان، 40  کرت آزمایشی در دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان و 30 مزرعه در مزارع کلزای شهرستان باوی اجرا و طی آن  علف های هرز به صورت هفتگی پایش، شمارش و ثبت گردید. بر اساس نتایج سه الگوی رویش مربوط به نه گونه علف هرز مشاهده شد. دو علف هرز خردل وحشی (Sinapis arvensis L) و کاهوی وحشی (Lactuca serriola L.) به عنوان علف های هرز زود سبز شونده، علف هرز شاه افسر (Melilotus sulcatus Desf.) و اسپرگولاریا (Spergularia marina (L.) Griseb) به عنوان علف های هرز دیر سبز شونده و پنج علف هرز پنیرک (Malva spp)، چچم (Lolium rigidum Gaudin)، چغندر وحشی  (Beta vulgaris subsp. maritima (L.) Arcangeli) ، خار مریم (Silybum marianum (L.) Gaertn) و سلمک برگ گزنه ای (Chenopodium murale L.) به عنوان علف های هرز سبز شونده حدواسط گروه بندی شدند.  نتایج نشان داد که کمترین مقدار GDD50  (روز- درجه رسیدن به 50 درصد رویش) (6/323 درجه روز- درجه رشد) مربوط به کاهو وحشی و بیشترین مقدارآن (9/608 روز- درجه رشد) مربوط به اسپرگولاریا بود. در حالی بود که 10 درصد رویش اسپرگولاریا و شاه افسر در 4/362 و 3/426 روز- درجه رشد پیش بینی گردید. نتایج الگوی رویش علف های هرز در مزرعه کلزا نشان داد که علف کش های خاک مصرف باید نیمه عمر بالاتری داشته باشند و استفاده از علف کش های پس رویشی و استفاده از سایر روش های زراعی مانند رعایت تراکم مناسب بوته با توان رقابتی بالا در مدیریت تلفیقی علف های هرز مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: روز- درجه رشد، علف های هرز دیر سبز شونده، علف های هرز زود سبز شونده، کلزا و مدیریت تلفیقی علف های هرز
|
  • Mehrzad Allahgholipour, Maryam Hossienichaleshtari* Pages 108-124

    Over the past 50 years, thousands of rice varieties have been introduced by plant breeders to agricultural communities all over the world. Despite the improvement of attributes such as grain yield and tolerance to biotic and abiotic stresses, a significant portion of farmers still prefer local varieties over the improved cultivars. The main reasons for this perference are the absence of a direct relationship between farmers and plant breeders, the lack of knowledge about the needs and preference of agricultural societies, the differences in crop growth conditions at agricultural research stations and marginal farmerschr('39') fields, and the different agroecological conditions among target agro-ecological regions. In addition, local varieties have high quality and stable grain yield under different conditions and over cropping seasons. Over the past two decades, the concept of participatory plant breeding (PPB) has been developed in collaboration with crop breeders, farmers, traders and consumers to improve the system of introducing new crop varieties. In this approach, there is a direct relationship between farmers/stakeholders and plant breeders. The released cultivars using participatory plant breeding programs, have higher grain yield and dyield stability, and increase farmers’ income. In addition, they enhance genetic diversity and accelrate the adoption process of new cultivars by farmers. Participatory breeding programs in close collaboration with farmers/stakehilders can be very useful, and may cahne the future of conventional breeding programs. Relaesing two new rice improved cultivars (Gilaneh in 2016 and Anam in 2019) with farmers participatory is an example of the rice breeding success story of participatory rice breeding program in Iran.

    Keywords: Farmers’ preference, Participatory plant breeding, Participatory varietal selection, Rice
  • Ezatolah Farshadfrar, Anita Yaghotipoor, Somaye Jamshidi Nezhad, Fatemeh Bavandpori, Mohsen Farshadfar* Pages 125-139

    In order to study the genetic variability based on the physiologic and drought tolerance indices of 20 genotypes of durum wheat, an experiment was carried out in research farm and physiology laboratory of Agricultural and Natural Resources Campus of Razi University of Kermanshah, Iran, in a randomized complete block design with three replications under stress and non-stress conditions in 2013-2014. The results of analysis of variance for different agronomic, physiological and biochemical traits showed that the effect of genotype on the characteristics of water stored in cut leaves, water use efficiency, stomata conductance, chlorophyll b, total chlorophyll, grain yield, activity of catalase enzymes, peroxidase and superoxide dismutase were significant. Comparison of mean of different traits showed that genotypes 20, 5, 3, 1, 12 and 13 had the highest values. The correlation analysis in drought stress revealed that the grain yield with chlorophyll b and total chlorophyll as well as relative water content had a significant positive correlation with photochemical efficiency of photosystem II. Significant negative correlation was observed between the water stored trait of cut leaves and the level of activity of the enzyme superoxide dismutase. There was a significant positive correlation between chlorophyll a content with chlorophyll b and chlorophyll content as well as between chlorophyll b and total chlorophyll. The GGE-BIPLOT showed that the genotypes 5, 6, 20, 9, 2, 3, 10, 4, and 19 were identified as superior genotypes for studied traits. Such comprehensive information on genotypes is important for converting them to cultivars and introducing them to farmers, as well as choosing parents for hybridization.

    Keywords: Genetic diversity, GGE- BIPLOT, Antioxidant enzymes, Durum wheat, Drought Tolerance
  • Negin Zargarian, Alireza Bagheri*, Iraj Nosratti, Farzad Mondani Pages 140-151

    Weeds are one of the most important factors in reducing yield in legumes crops. Therefore, awareness of the interaction between weeds and crops as well as identification of their spatial variation pattern in the field is important. To investigate the the effect of  weeds on seed yield of lentil, and also to study the spatial distribution pattern of weeds under rainfed conditions, a field experiment was conducted in research field of agricultural and natural resources campus, Razi University, Kermanshah, Iran, in 2016. Systematic samplings and measuremnts weeds characteristics (density, canopy percentage, height and dry weight) and lentil (canopy percentage and seed yield) were carried out in two stages; pre-flowering and physiological maturity of lentil. The relationships between weeds and lentil were studied using regression and maps of weeds and lentil traits using Kriging interpolation method. The results showed that by increasing the density and canopy percentage of weeds from 0 to 10 (plants.m-2 or percentage), the seed yield of lentil decreased by 6.2 and 6.7 g.m-2, respectively. Furthermore, increasing weeds dry matter from 0 to 10 g.m-2 led to a decrease in lentil seed yield by 2.4 g.m-2. The spatial distribution maps also clearly showed the spatial variations of seed yield under the influence of weeds. In conclusion, the results of this study showed that spatial maps of weeds and lentil traits distributionas well as conventional statistical methods are complementary and accurate method for better understanding of the relationships between them.

    Keywords: Competition of weeds, Geostatistics, Legumes, Lentil, Yield loss
  • .A. Ahmadi Laki, S. A. Mohammadi*, M. Moghaddam, M. Valizadeh Pages 152-167

    Comparative genomics has revealed a high degree of collinearity between related species, which allows transferability of interspecies and intergenus   markers. The aim of this study was to examine the transferability of barley microsatellite markers among species of Triticum and Aegilops genus for determination of their genetic relationships. The experiments was carried out in faculty of agriculture, university of Tabriz, Iran, in 2016. Among 165 evaluated barley microsatellite primer pairs in 40 genotypes from nine species of Triticum and Aegilops genus, 62 (37.57%) showed successful amplification at least in the genome of one species and 50 (30.3%) were polymorphic. Using 50 polymorphic primer pairs, 223 alleles were amplified and number of alleles varied from 2 to 14 with an average of 4.46. The mean of polymorphic information content and genetic diversity were 0.55 and 0.6, respectively. The studied genotypes were assigned into four groups using Nieghbor-Joining clustering algorithm and Guckes Cantor evolutionary distance coefficient. The species of Triticum and Aegilops genera were grouped separately, and within each genus, grouping was in accordance with their genome structure. In principal coordinate analysis, two first coordinates explained 24.63 and 21.86% of molecular variation, respectively, and distribution of the genotypes based on two first coordinates was in concordance with grouping of cluster analysis. The results indicated that the transferable barley markers could be successfully utilized in wheat and its wild relatives genetics and breeding studies.

    Keywords: Barley, Genetic diversity, SSR markers, Transferability, Wheat wild relatives
  • Masoud Kavoosi*, Mohammad Reza Yazdany Pages 168-182

    Irrigation water deficit is an important factor that affect rice production in the world as well as Guilan province in Iran. Intermittent irrigation method can be applied to compensate for the water shortage in rice growing areas, however, it would affect other crop mangement practices such as fertilizer application and mangement. Therefore, this experiment was conducted to determine optimum fertilizer nitrogen requirement in different irrigation regimes using split plot arrangements in randomized complete block design with three replications in Rice Research Institute, Iran in 2015 and 2016 growing seasons. Irrigation regimes included at five levels (permanent submergence, intermittent irrigation with 5, 8, 10 and 15 day intervals) were assigned to main plots and nitrogen fertilizer  at sixlevels (0, 30, 45, 60,75 and 90 kg Nha-1 from urea source) were randomized in sub-plots. Planting, crop husbandry and harvesting pratcices were done according to RRII recommendations. The results showed that effects of irrigation regime and nitrogen fertilizer application rates were significant on the grain yield, biological yield and most of the studied traits. Among irrigation regimes, intermittent irrigation of five days interval with 3278 kg.ha-1 had significantly higher grain yield. The highest grain yield (3388 kg.ha-1) was also obtained from application of 90 kg N.ha-1. The irrigation water consumption in intermittent irrigation with five days interval was 379 m3.ha-1 less than permanent submergence irrigation. Regarding to this fact, that highest grain yield (4335 kgha-1) and highest water productivity (688 g.m-3) beloged to intermittent irrigation with five days intervaland 90 kgN.ha-1 application. This combination of irrigation interval and N fertilizer application rates can be recommended for heavy textured soils of paddy fields in Guilan province.

    Keywords: Intermittent irrigation, Nitrogen, Rice, Water productivity, 1000 grain weight
  • Hamid Reza Babaei*, Nasrin Razmi, Samie Raeisi, Hosein Sabzi Pages 183-197

    Selection of adapted genotypes with high seed yield and yield stability is the goal of soybean breeding programs. To evaluate the adaptability and seed yield stability of soybean promising lines, 19 promising lines and cv. Williams as check were evaluated using randomized complete block design with four replications in four locations: Karaj, Gorgan, Moghan and Khoramabad in Iran during two growing seasons (2013 and 2014). GGE biplot analysis was employed to evaluate the adaptability and seed yield stability. Combined analysis of variance showed thatyear, location, genotype, year × location, year × genotype, location × genotype and genotype × location × year interaction effects were significant on studied traits. The contribution of year, location and genotype variance to total variance was 0.01, 0.60 and 0.02, respectively, indicating considerable contribution of location variance. The first two components of PC1 and PC2 explained overall 58% of total observed variation of genotype and genotype × environment (G + GE). In this study, three mega-environments were identified. The first mega-environment included: E2 (Karaj 2014), E5 (Moghan 2013) and E8 (Gorgan 2014) and G16 was the superior genotype in this mega-environment. The second mega-environment included: E3 (Khorramabad 2013) and E4 (Khorramabad 2014) and G8 was the superior genotype in this mega-environment. Third mega-environment consisted: E1 (Karaj 2013) and E7 (Gorgan 2013) and G17 was the superior genotype in this mega- environment. Biplot analysis showed that genotypes: G17 (L85-3059) with 2702 kg.ha-1 and G16 (L12/Chaleston × Mustang) with 2750 kg.ha-1 were highly adapted genotypes with high seed yield and yield stability. The E7 environment (Gorgan, 2013) was the most desirable environment in respect to its discriminating ability among soybean genotypes and the best representative of the target environments.

    Keywords: Desirable environment, Desirable genotype, GGE biplot analysis, Genotype × environment interaction
  • Ahmad Zare*, Elham Elahifard, Zahra Taklifi Adnani, Ahmad Rostaei Pages 198-211

    In order to quantifying emergence pattern of rapeseed weeds, this experiment was conducted in 40 plots (40 quadrates at Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, and 30 fields of Bavi (30 quadrates), Ahvaz, Iran, in 2016-2017 growing seasons was monitored, counted and recorded weekly. Three different emergence pattern of nine weed species were identified, Prickly lettuce (Lactuca serriola L.) and Wild mustard (Sinapis arvensis L) were identified as early-emerging species. Also salt sandspurry (Spergularia marina L.) and furrowed melilot (Melilotus sulcatus), were categorized as late- emerging species. However, five species including; mallow (Malva spp), rigid ryegrass (Lolium rigidum), sea beet (Beta vulgaris subsp. maritima), milk thistle (Silybum marianum L) and nettle-leaved goosefoot (Chenopodium murale L) were identified as medium-emerging species. Estimation of GDD50 (time required to reach 50% emergence) showed that the minimum (323.62 ℃d)) and maximum (608.93 ℃d) growing degree day required by Lactuca serriola and Spergularia marina (L.), respectively. Whereas, 10% emergence of Spergularia marina and Melilotus sulcatus required 362.42 ℃d and 426.37 ℃d, respectively. The results of weeds emergence pattern in rapeseed crop showed that the soil herbicides with longer half-life should be applied, and the application of post emergence herbicides and agronomic practices such as plant density and competitive ability of rapeseed cultivars are necessary components in integrated weed management.

    Keywords: Early-emerging weeds, Growing degree-days, Integrated weed management, Late-emerging weeds, Rapeseed