فهرست مطالب

نگرش های نو در جغرافیای انسانی - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 48، پاییز 1399)

فصلنامه نگرش های نو در جغرافیای انسانی
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 48، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/01
  • تعداد عناوین: 35
|
  • رضا محمدیان گرنگاه، ناصر اقبالی*، حمیدرضا جودکی، پروانه زیویار صفحات 1-17

    امروزه ضوابط و مقررات بعنوان یک ابزار ویک معیار در کنار پارامترهای اقلیمی واقتصادی و... درالگو دهی چشم اندازهای شهری بقدری مهم وموثر هستند که همواره مورد توجه برنامه ریزان ومدیران شهری قرارگرفته است . بعبارتی در سایه قانون مداری است که شکل ایده آلی از فضای شهری در ابعاد مختلف خلق می شود و قدر مسلم است در صورتی که به نحو کارآمد به مرحله اجرا درآید، زیباترین سیماومنظرازیک سکونت گاه بشری را به عینیت به تصویر خواهد کشید.در این پژوهش به بررسی نقش ضوابط ومقررات بر روند شکل گیری منظر شهری در محلات منطقه 8 تهران پرداخته شده است. نوع پژوهش از لحاظ هدف،کاربردی واز نظر ماهیت،توصیفی-تحلیلی است که با استفاده از روش اسنادی وپیمایشی (با استفاده از تکنیک پرسشنامه) به جمع آوری اطلاعات پرداخته شده است. برای پایایی پرسشنامه از روش کرونباخ استفاده شده که مقدار آن8/0 می باشد بر اساس آمار بدست آمده از تعداد کل جامعه آماری که 87 نفر است 12 نفرکارشناس شهرداری وبقیه متخصصان وخبرگان موضوع پژوهش بودند، داده های آماری با استفاده ازنرم افزارهای آماری lisrel و spss  وبا تکنیک دلفی مورد تجزیه وتحلیل قرار داده شد و نتایج حاصل از آزمون فرضیات نشان داد که بین کارآمدی ضوابط و مقررات ومنظرشهری رابطه معنی داری وجود دارد وازطرفی کارآمدی ضوابط و مقررات قابلیت پیش بینی بعدهای عینی وذهنی منظر شهری را دارد واما کارآمدی ضوابط و مقررات و منظرشهری در سطح مطلوبی قرار ندارند و این آشفتگی موجود در سیما ومنظر شهری محلات ،ریشه در تاریخ شهرنشینی این منطقه دارد.

    کلیدواژگان: ضوابط و مقررات، منظر شهری، محلات منطقه8
  • صدیقه لطفی*، عامر نیک پور، فاطمه اکبری صفحات 19-36

    موضوع ایمنی شهرها در برابر مخاطرات طبیعی یکی از اهداف اصلی برنامه ریزی شهری است، لذا پژوهش در خصوص تاب آوری شهری و شناخت میزان تاب آوری آنها در مقابل مخاطرات طبیعی بسیار ضروری است. مطالعه حاضر به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش توصیفی - تحلیلی است.. برای تجزیه تحلیل داده ها از مدل های FANP و تاپسیس و نرم افزارهای SPSS ,Excel, DECISION SUPER ,وGIS ARC استفاده شد. بدین منظور پس از مرور بر متون نظری و تجربی مرتبط شاخص های تبیین کننده تاب آوری کالبدی شناسایی و انتخاب شدند. ابتدا تحلیل عاملی با شاخص های منتخب انجام شد تا ابعاد نشانگر موضوع مورد بررسی، شناسایی و استخراج شوند. در مرحله بعد از روش تحلیل شبکه ای استفاده شد تا ضریب اهمیت نسبی شاخص های تبیین کننده تاب آوری کالبدی محاسبه شود. درنهایت از مدل تاپسیس جهت تحلیل داده ها و محاسبه میزان تابآوری منطقه 7 شهر تهران استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل عاملی نشان داد که می توان 14 شاخص را در 5 عامل خلاصه کرد در این میان عامل اول و دوم بیشترین تاثیر را در تاب آوری کالبدی منطقه 7 شهر تهران داشتند. با جای گذاری و بارهای عاملی بدست آمده از تحلیل عاملی در فرآیند شبکه ضریب اهمیت شاخص ها بدست آمد به طوری که شاخص های دسترسی به معابر دارای عرض مناسب و دسترسی به فضای سبز با ضریب110/0 بیشترین تاثیر را بر تاب آوری کالبدی منطقه 7 شهر تهران داشتند.

    کلیدواژگان: تاب آوری کالبدی، زلزله، مدل FANP، مدل تاپسیس، منطقه 7 تهران
  • داود عباسی، مسعود مهدوی حاجیلویی*، رحیم سرور، پرویز کردوانی صفحات 37-52

    هدف اصلی این پژوهش،شناسایی امکانات توانمندسازی روستاییان، سه روستای کردآباد، ویان و طاهرلو کبودرآهنگ در زمینه اشتغال، بوده است. روش تحقیق توصیفی - پیمایشی و جامعه ی آماری، افراد 18 تا 65 سال (سن اشتغال) این روستاها بوده است. حجم نمونه براساس فرمول کوکران (256نفر) تعیین و به روش تصادفی در دسترس انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته با ضریب پایایی 67/0 بوده است.در تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون هایT تک گروهی، آزمونF، آزمون تعقیبی شفه وآزمون فریدمن با نرم افزار SPSS  استفاده شده است. مهمترین نتایج تحقیق نشان عبارتند از: عوامل فردی موثر در توانمندسازی روستاییان در اشتغال، به ترتیب : افزایش مقبولیت فرد نزد دیگران، تقویت خوداتکایی و استقلال افراد، تقویت حس همکاری و کمک به یکدیگر، ایجاد علاقه به کسب موفقیت های تازه است. عوامل محیطی موثر در توانمندسازی روستاییان در اشتغال به ترتیب: دسترسی به ابزار و لوازم مورد نیاز اشتغال، دسترسی به نیروی کار ارزان قیمت و دسترسی آسان به مواد اولیه تولید است. عوامل فردی توانمندسازی روستاییان روستای کردآباد وویان بیشتر از روستاییان روستای طاهرلو و عوامل محیطی توانمندسازی روستاییان روستای کردآباد بیشتر از روستاییان طاهر لو و ویان است .

    کلیدواژگان: توانمندسازی اشتغال، کردآباد، ویان، طاهرلو کبودرآهنگ
  • منصور رضاعلی، افشین متقی*، آرش قربانی سپهر صفحات 53-73

    نوشتار حاضر با نگرش فلسفی در پی ارایه مدل هایی نو برای چگونه زیستن ساکنان جهان است. به گونه ای که «شناخت کنشگران زیست جهان» و «چگونه زیستن» مسئله و هسته اصلی این نوشتار را می آفریند. لذا، پاسخ به این پرسش های ژرف بسیاری از کامیابی ها و ناکامی ها را در بوم های جغرافیایی نمایان خواهد ساخت. بر این بنیاد، پژوهش حاضر از نوع تحقیقات «بنیادی نظری» است و متناسب با راهبرد کیفی، از روش تحلیل محتوا بهره گرفته شده است. در نتیجه هدف از سکونت انسان در این جهان، پاسخ به مسئله چگونه زیستن است. به بیان دیگر چگونه زیستن، بستگی به کنش های ارتباطی دارد که میان (جهان نشینان، جهان اندیشان، جهان گردانان و سازندگان جهان) در بوم های جغرافیایی شکل گرفته است و برآیند آن، به زیستن یا بدزیستن خواهد بود. در نهایت، آینده زیست جهان و بشریت به دست بوم های جغرافیایی رقم زده خواهد شد که دسته سازندگان زیست جهانی را تشکیل داده اند. زیرا، به تنهایی یک گروه در کامیابی و ناکامی بوم های جغرافیایی نقش سازنده ندارند و از پیوند بین دسته ها، «اندیشه های نو» شکل خواهد گرفت که نتیجه آن، «به زیستن بوم های جغرافیایی» خواهد بود.

    کلیدواژگان: نگرش فلسفی، زیست جهان، کنشگران، چگونه زیستن، بوم های جغرافیایی
  • محسن طاهری، سیمین ارمغان*، مجید ولی شریعت پناهی صفحات 76-92

    این پژوهش با استفاده از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی، همبستگی و علی و باهدف تبیین نقش مهاجرت های معکوس در توسعه سکونتگاه های روستاییان منطقه19 صورت گرفته است. همچنین شناسایی مهمترین عوامل دخیل در مهاجرت های معکوس روستاییان هدف دیگر تحقیق به شمار می‏رود. سوال اصلی تحقیق آن است که بدانیم چه رابطه ای بین مهاجرت های معکوس و توسعه اقتصادی، اجتماعی سکونتگاه های روستایی وجود دارد. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه محقق ساخته می باشد که روایی آن با نظر کارشناسان مربوطه بصورت صوری مورد تایید قرار گرفته، و برای تعیین پایایی پرسشنامه نیز از مقدار آلفای کرونباخ استفاده شد که برابر با 78/0 بوده و در تحقیقات مربوط به علوم انسانی این مقدار رضایت بخش می باشد. حجم جامعه آماری پژوهش بر اساس مدل کوکران 384 نفر به صورت نمونه گیری تصادفی بود. برای تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از آزمون های آماری تی تک نمونه ای و تی مستقل و از نرم افزارهای spss و pls استفاده شد. نتایج این پژوهش نشان داد که نقش آفرینی مهاجرت های معکوس در توسعه سکونتگاه های روستایی از لحاظ ابعاد اقتصادی، اجتماعی خیلی زیاد می باشد. نتایج بررسی تفاوت نظرات دو گروه کارشناسان و مهاجران با استفاده از آزمون تی مستقل نشان داد سطح معنی داری برای مولفه های اقتصادی، اجتماعی کمتر از 05/0 و تفاوت معناداری بین میانگین نظرات کارشناسان و مهاجران در خصوص تاثیرگذاری مهاجرت معکوس بر توسعه اقتصادی و اجتماعی سکونتگاه های روستایی وجود دارد.

    کلیدواژگان: مهاجرت، مهاجرت معکوس، روستا، توسعه سکونتگاه های روستایی، منطقه 19 تهران
  • منصوره تاری وردی، پروانه زیویار*، بهمن کارگر صفحات 93-109

    ایجاد شهرک ها و نواحی صنعتی، یکی از رویکردهای رایج صنعتی سازی در کشورهاست که به منظور تسهیل و تمرکز فعالیت ها با نگاهی بر حفظ محیط زیست و کاهش هزینه های تمام شده تولیدات صنعتی انجام میشود. شهرک های صنعتی، در کشور ما نیز ازآن به عنوان لوکوموتیو بخش صنعت نام برده می شود .احداث و توسعه این شهرک ها در حاشیه شهر های کوچک مانند شهر حسن آباد با در نظر گرفتن شرایط زیست محیطی آن می تواند در جهت کاهش بیکاری و بعبارتی به توسعه پایدار این شهر بیانجامد. شهرک صنعتی شمس آباد با برنامه توسعه در حد 3000 هکتار و بیش از 18 هزار شغل در مجاورت شهر حسن آباد قرار دارد این شهرک میتواند از پتانسل های اصلی و موثر جهت رشد و توسعه شهر حسن آباد باشد. پژوهش حاضر نقش شهرک صنعتی شمس آباد بر توسعه پایدار شهر حسن آباد، بخش فشافویه را بررسی میکند. روش پژوهش کتابخانه ای پیمایشی (پرسشنامه ای) است. نتایج نشان می دهد که ایجاد شهرک صنعتی شمس آباد بر مجموع شاخص های کیفیت زندگی در شهر حسن آباد و حومه مورد مطالعه می تواند اثر مطلوب داشته است و باعث افزایش اشتغال شده است. در این میان، شاخص اقتصادی، بیشترین تاثیر و شاخص کالبدی محیطی، کمترین تاثیر را از این شهرک پذیرفته است. در نهایت نتایج حاصل عوامل داخلی و خارجی نشان می دهد که راهبرد SO استراتژی غالب بر منطقه مورد مطالعه می باشد.

    کلیدواژگان: شهرک صنعتی شمس آباد، شهرهای کوچک، توسعه پایدار، حسن آباد فشافویه
  • جمال احمدی سیلوه*، محمدرضا حافظ نیا، ریباز قربانی نژاد صفحات 112-128

    چکیده فضای جغرافیایی با دارا بودن ارزشها و منابع متنوع زیستی ، بنیان های طبیعی و کارکردی ادراک و شناخت متفاوتی به کشورها و بازیگران سیاسی می نمایاند. ادراک و تصویر ذهنی بازیگران و کشورها از محیط و نحوه برداشت آن ها از آن، نقش مهمی در تصمیم گیری و رفتار آن ها دارد . مکان ها و فضاهای جغرافیایی بصورت ارزش های درک شده از سوی کشورها، ملت ها، بازیگران سیاسی و حکومت ها در می آیند و معنای سیاسی و مطلوبیت خاصی برای آنها پیدا می کنند. حکومت ها و دولت ها به عنوان بزرگترین بازیگران سیاسی ،خط مشی ، سیاست ها و الگوهای رفتاری خود نسبت به مکان ها و فضاهای جغرافیایی دیگر را بر اساس تصور و ادراک ژیوپلیتیکی نوع فرصت ها یا تهدیدها (علایق و نگرانی های ژیوپلیتیکی) ادراک شده خود از آن شکل می دهند و نوع الگوهای رفتاری مختلفی نظیر تعامل، همگرایی، رقابت ، ستیز و نظایر آنرا در بین می آفرینند. با بررسی دیدگاه های صاحب نظران علم ژیوپلیتیک و جغرافیای سیاسی می توان گفت : اهم منابع و عوامل تاثیر گذار بر ادراک ژیوپلیتیکی در روابط کشورها، شامل منابع و ارزشهایی است که با ماهیت جغرافیایی و سرزمینی شناخته می شوند. در این مقاله، با بهره گیری از رویکرد توصیفی - تحلیلی سعی می شود اهم این ارزشها با ماهیت جغرافیایی و سرزمینی ابعاد چهارگانه از قبیل: بنیادهای زیستی و طبیعی ، اقتصادی (ژیواکونومی) ، فرهنگی- اجتماعی و سیاسی- نظامی (ژیواستراتژیک) در قالب مدل رفتاری تعیین و ترسیم شود.

    کلیدواژگان: نقشه ذهنی، ادراک ژئوپلیتیکی، بازیگران سیاسی، فضای جغرافیایی
  • محمدرسول درویشی، محمدرضا قائدی*، گارینه کشیشیان سیرکی، محمدتوحید فام صفحات 130-158

    حفظ و ارتقای اعتماد و سرمایه اجتماعی از اصلی ترین مولفه های پایداری و کارآمدی هر نظام سیاسی محسوب می-شوند. مولفه های جغرافیای سیاسی مانند قومیت، تراکم و یا پراکندگی جمعیت، سطح توسعه اقتصادی، ویژگی هایی جغرافیایی محل سکونت، مرزنشینی، مذهب و... تاثیر زیادی بر سطح سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی در رابطه شهروندان و نظام سیاسی دارند. هدف پژوهش حاضر تبیین مولفه های جغرافیای سیاسی تاثیرگذار بر سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی در جمهوری اسلامی ایران به ویژه در دولت حسن روحانی است. سوال اصلی مقاله این است که چگونه مولفه های جغرافیای سیاسی سطح سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی را در جمهوری اسلامی ایران به ویژه دولت حسن روحانی تحت تاثیر قرار داده است؟ روش این مقاله توصیفی- پیمایشی است. به منظور گردآوری داده ها و اطلاعات میدانی از ابزارهای پرسشنامه و مصاحبه استفاده می شود. همچنین جهت تدوین مبانی نظری و ادبیات تحقیق از مطالعات و اطلاعات کتابخانه ای، اینترنت و سایر منابع فارسی و لاتین استفاده خواهد شد. جامعه آماری پژوهش کارکنان فرمانداری شهر تهران می باشند و حجم نمونه نیز 300 نفر است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS و PLS استفاده شد. نتایج مقاله نشان می دهد که مولفه های شفافیت، کارآمدی، کیفیت مقررات، اثربخشی دولت، حاکمیت قانون، ثبات سیاسی و عدم خشونت، پاسخگویی، مبارزه با فساد و حق اظهار نظر بسته به ویژگی های جغرافیای سیاسی مناطق جغرافیایی ایران بر سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی در جمهوری اسلامی ایران تاثیر دارند که جغرافیای انتخابات ریاست جمهوری و آرای حسن روحانی نشان دهنده این ارتباط است.

    کلیدواژگان: جغرافیای سیاسی، سرمایه اجتماعی، اعتماد عمومی
  • محمود محمدی، محسن زاینده رودی*، سید عبدالمجید جلائی صفحات 160-177

    خط فقر یکی از مهم ترین شاخص هایی است که سطح رفاه یک کشور یا منطقه را نشان می دهد. لذا هدف این مطالعه بررسی وضعیت فقر در سواحل مکران (استان های کرمان، سیستان و بلوچستان و هرمزگان) طی دوره زمانی 1397-1364 است. تحقیق حاضر از نظر هدف از نوع کاربردی و از نظر ماهیت و روش تحقیق مورد استفاده از نوع روش های توصیفی - تحلیلی است. به منظور تحلیل داده ها از سیستم مخارج خطی پویا و رگرسیون های به ظاهر نامرتبط تکراری استفاده شده است. نتایج نشان داد که بیشترین میل نهایی به مصرف خانوارهای روستایی و شهری مربوط به گروه خوراک و دخانیات می باشد. در صورتیکه کمترین میلی نهایی به مصرف در خانوارهای روستایی مربوط به تفریح و تحصیل و در خانوارهای شهری مربوط به کالاها و خدمات متفرقه بوده است. همچنین نتایج حاکی از آن است که خط فقر (حداقل معاش) سالانه مناطق روستایی و شهری سواحل مکران طی دوره مورد بررسی به طور متوسط سالانه به ترتیب 22 و 20 درصد افزایش پیدا کرده است. شاخص نسبت سرشمار نشان از افزایش نرخ فقر و درصد خانوارهای زیر خط فقر در مناطق روستایی و شهری سواحل مکران دارد. شاخص شکاف فقر نشان داد که میزان درآمد لازم برای رساندن درآمد فقرا به سطح خط فقر برای مناطق روستایی و شهری در طول دوره مورد بررسی در ابتدای دوره و انتهای دوره تقریبا یکسان است. همچنین نتایج شاخص شدت فقر حاکی از این است که وضعیت فقیرترین افراد در خانوارهای شهری سواحل مکران بهتر و در مناطق روستایی تغییری نداشته است.

    کلیدواژگان: خط فقر، سیستم مخارج خطی پویا، توسعه اقتصاد منطقه ای، سواحل مکران
  • مریم ادراکی، رضا برنا*، ابراهیم فتاحی، مسعود مهدوی صفحات 180-202

    هماهنگی ساختمان ها با شرایط اقلیمی از اهداف طراحی اقلیمی به شمار می رود. مساکن که از انسان در برابر سرما و گرما محافظت می نماید، پیوندبا اقلیم دارد. این پژوهش به بررسی تاثیر عناصر اقلیمی در معماری شهر جلفا پرداخته است. ، به منظور دستیابی به الگوی ساخت و ساز با هدف آسایش حرارتی، به طراحی اقلیمی منطقه و اقلیم های مشابه و بررسی آسایش حرارتی فضای داخلی مساکن پرداخته شده است. این کار از طریق جمع آوری اطلاعات ازایستگاه های هواشناسی صورت گرفته است. پس از تعیین نوع اقلیم وضعیت زیست اقلیمی شهر جلفا بر اساس معیارهای دمای موثر، گیونی محاسبه شده است.جلفا به دلیل واقع شدن در یک موقعیت جغرافیایی خاص، از اقلیم نسبتا سرد وخشکی برخوردار است. به طوری که دمای هوا در سردترین ماهبه 20- درجه می رسد و در گرم ترین ماه از 44 درجه فراتر می رود. لذا لزوم بررسی شرایط اقلیمی در رابطه با طراحی جهت استقرار ساختمان ها در فصول سرد سال با استفاده از داده های هواشناسی وضعیت زیست اقلیمی مورد بررسی قرار گرفت. داده ها بر پایه روش هایی تجربی نظیر ماهان، گیونی، پن واردن، الگی و تقویم نیاز اقلیمی مورد تحلیل قرار گرفته اند که از نتایج آن، ارایه راهکارهایی بر اساس بررسی وضعیت اقلیمی ماه های سال و چگونگی آسایش انسان با توجه به این شاخص ها بوده است که از جمله آن استقرار ساختمانها در جهت جنوب و جنوب غرب و جنوب شرق می باشد. نتایج نمودار آمبروترومیک و میزان دما و بارش نشان داد که جلفا در اقلیم سرد و خشک قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: جلفا، طراحی اقلیم معماری، برنامه ریزی اقلیمی، منطقه آسایش، جداول بیوکلیماتیک
  • عبدالمجید محمدی نجف آبادی*، اکبر اعتباریان خوراسگانی، رضا ابراهیم زاده دستجردی صفحات 204-227

    مطابق با گزارش مجمع جهانی اقتصاد در سال 2019، ایران از نظر رقابت پذیری گردشگری در وضعیت مناسبی قرار ندارد. آمارهای موجود نیز رقم سالیانه قابل ملاحظه ای از گردشگر خارجی بازدیدکننده را نشان نمی دهد. از طرفی، امروزه منابع انسانی و داشتن نگاهی استراتژیک به آن، یکی از عوامل کلیدی موفقیت در استفاده از گردشگری به عنوان عامل توسعه اقتصادی پایدار در هر منطقه است. هدف از پژوهش حاضر طراحی مدل استراتژی محور توسعه منابع انسانی صنعت گردشگری استان اصفهان و تدوین نقشه راه پیاده سازی آن است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و توسعه ای، از نظر روش اجرا توصیفی از نوع پیمایشی و از نظر طرح تحقیق، آمیخته اکتشافی است. در مرحله اول تحقیق کلیه پژوهش های منتشر شده مرتبط با موضوع تحقیق با استفاده از روش فراترکیب تحلیل گردید که حاصل آن شناسایی و دسته بندی 9 استراتژی توسعه منابع انسانی بود. سپس با نظرخواهی از 10 خبره و تحلیل آنها با استفاده از روش مدلسازی ساختاری- تفسیری، این استراتژی ها سطح بندی و روابط بین آن ها تعیین شد. نتایج نشان داد در پایین ترین سطح، استراتژی «طراحی مدل شایستگی های مشاغل گردشگری» و «طراحی نظام اطلاعات منابع انسانی» بیشترین تاثیر را بر دیگر استراتژی ها داشته و در بالاترین سطح استراتژی «تعریف و اعطای جوایز تعالی» دارای بیشترین وابستگی بود. در نهایت، با بکارگیری تکنیک فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی شهودی، استراتژی ها اولویت بندی شدند. یافته ها نشان داد استراتژی های طراحی مدل شایستگی های مشاغل، ارایه آموزش های همگانی و تخصیص یارانه ها و ارایه تخفیف دوره های آموزشی به ترتیب مهمترین استراتژی های توسعه منابع انسانی صنعت گردشگری در استان اصفهان محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: توسعه منابع انسانی، صنعت گردشگری، استراتژی، آموزش، نظام اطلاعات منابع انسانی
  • عطیه علی اکبری*، حمیدرضا وارثی صفحات 230-253

    رشد شتابان جمعیت شهر نشین و هجوم جمعیت مهاجر در سال های اخیر به شهرهای بزرگ و لزوم پاسخ گویی به نیازهای جمعیت شهرنشین و نیز ارایه خدمات شهری ، ضرورت به کارگیری تمام توان ها و ظرفیت های موجود شهر را بیش از پیش نمایان می سازد. بنابراین لازم است تا به جای توسعه و رشد بی رویه شهر به صورت افقی ، از طریق پر کردن بافت موجود شهر به رشد و توسعه پایدار در شهر دست پیدا کرد. بنابراین در این پژوهش هدف، ارزیابی تاثبر ابعاد اقتصادی، اجتماعی ، دسترسی، زیست محیطی و کالبدی وضعیت مسکن شاهین شهر بر میزان زمین های بایر و رها شده و توسعه میان افزای شهری می باشد.این پژوهش از نظر هدف ، کاربردی و از نظر روش ، توصیفی - تحلیلی است. ابتدا شاخص ها و ابعاد مناسب موضوع در غالب پرسشنامه تهیه گردید و سپس در محیط SPSS مورد آزمون قرار گرفت. پس از آن نیز با استفاده از تکنیک SWOT نقاط قوت و ضعف و فرصت ها و تهدید ها مشخص شدند و به ارایه راهبردهای مناسب پرداخته شدکه نتایج حاصل از تکنیک سوات نشان داد که استراتژی غالب در پژوهش از نوع تدافعی با ضریب 03/8 می باشد. پس از آن نیز نواحی 5 گانه شاهین شهر با استفاده از تکنیک SAW رتبه بندی شدند که ناحیه فردوسی با امتیاز 23/0 رتبه اول و گلدیس با امتیاز 12/0 رتبه پنجم را به خود اخصاص داد. سپس نتایج حاصل از این تکنیک با استفاده از نرم افزار Arc GIS نشان داده شد.

    کلیدواژگان: توسعه، توسعه میان افزا، زمین های بایر، مسکن، شاهین شهر
  • ناصر فتاحی، لیلا ابراهیمی جمنانی*، آمنه حق زاد، کیا بزرگمهر صفحات 256-274

    هدف اصلی این پژوهش تاثیر عوامل مشارکت اجتماعی شهروندان و گردشگران به منظور حفاظت از محیط زیست در شهرهای ساحلی(مطالعه موردی شهر محمود آباد) می باشد. پژوهش از نظر هدف توسعه ایی -کاربردی و به روش آمیخته انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل اعضای هییت علمی رشته های محیط زیست، ابخیز داری، کشاورزی،جغرافیا، گردشگری، دانشگاه های محمود آباد، مدیران سازمان های دولتی و شرکت های خصوصی، کارفرمایان و پیمانکاران بودند.روش نمونه گیری در بخش کیفی، غیر تصادفی از نوع هدفمند و در دسترس بود. ابزار جمع آوری داده ها در بخش اول مصاحبه نیمه ساختاریافته حضوری تا رسیدن به مرحله اشباع نظری ادامه یافت. مصاحبه با 29 نفر (23آقا و 6 خانم)چهاربعد و 21گویه شناسایی گردید. بخش دوم گویه هادر اختیار اعضای گروه دلفی(8 نفر) در دو مرحله برای طراحی پرسشنامه قرار گرفت.در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته ای در مقیاس پنج ارزشی لیکرت به صورت آنلاین در میان نمونه آماری(85 نفر) توزیع گردید.پایایی مدل اندازه گیری پژوهش ضرایب آلفای کرونباخ رفتار(769/0)، آگاهی و نگرش(755/0) ، اعتقادات دینی(914) و معاشرت(00/1) بدست آمد.نتایج نشان داد وضریب استانداربین (عوامل معاشرت بر مشارکت اجتماعی)199/0= β؛ و ضریب معناداری 691/13=t رابطه معنادار و در رتبه اول همچنینضریب استاندارد بین (عوامل آگاهی و نگرش برمشارکت اجتماعی) 302/0β= ؛ ضریب معناداری 048/13= t این رابطه معنادار و در رتبه دوم ، ضریب استاندارد بین (عوامل رفتار و مشارکت اجتماعی) 325/0= β؛ ضریب معناداری 364/12= t این رابطه معنادار ؛ در رتبه سوم وهمچنین ضریب استانداردبین (عوامل اعتقادات دینی بر مشارکت اجتماعی) 316/.= β؛ضریب معناداری 964/11= t رابطه معنادار ؛ و در رتبه سوم قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: مشارکت اجتماعی، شهروندان، گردشگران، محیط زیست، محمود آباد
  • مرتضی صادقی*، غزاله کبیرآبادی، هاشم امیری صفحات 298-324

    با توجه به نقش و اهمیت کلیدی محیط زیست در ارتقا کیفی حیات بشری، پرداختن به دغدغه های محیط زیستی که موجبات نگرانی بین المللی را فراهم نموده از ضرورت برخوردار گردیده است. بدون تردید یکی از مقوله هایی که باعث تنزل کیفیت محیط زیست گردیده تغییرات آب و هوایی گازهای گلخانه ای است. لذا در این نوشتار به بحث پیرامون دلایل و پیامد های تغییرات آب و هوایی و گازهای گلخانه ای و اقدامات بین المللی جهت مقابله با آن ها پرداخته شده است. در سطح بین المللی مهم ترین این فعالیت ها تصویب دو سند بین المللی تحت عنوان کنوانسیون کلیات تغییرات آب و هوا و پروتکل کیوتو هستند که راهکارهای مناسبی در خصوص کاهش گازهای گلخانه ای و انطباق را ارایه نموده اند. با توجه به اهمیت کاهش تغییرات آب و هوایی و گازهای گلخانه ای ایران نیز به این دو سند حقوقی بین المللی پیوسته است و در راستای انجام تعهداتش نسبت به تاسیس دفتر طرح ملی تغییر آب و هوا اقدام و تا به حال نسبت به تهیه و ارایه دو گزارش ملی در این زمینه اقدام نموده است. از آن جا که تغییرات آب و هوایی تهدیدی بزرگ برای سلامت محیط زیست و حیات بشری به شمار می رود لذا تعهد جامعه بین المللی در خصوص مقابله با این پدیده نوعی از تعهدات ارگاامنسی محسوب و ضرورت پرداختن به این بحث را دو چندان می سازد.

    کلیدواژگان: تغییرات آب و هوایی، گازهای گلخانه ای، پروتکل توکیو
  • هادی نجاری، علی پورقصاب امیری*، حسن سیلمانی، احمدرضا بهنیافر صفحات 326-343

    سال هاست که خشونت های ارتکابی علیه اقلیت قومی مسلمانان روهینگیا در کشور میانمار، منجر به آوارگی هزاران نفر از آنان شده است و بسیاری از حقوق اولیه آنان نقض می شود. حق آزادی مذهب یکی از این حقوق است. آزادی مذهب از بنیادی ترین حقوق بشر است و حتی می توان گفت ایده کلی حقوق بشر در تاریخچه حمایت از اقلیت های دینی قرار دارد. این حق از ابتدای نهضت جهانی حقوق بشر مورد توجه بوده و در مهم ترین اسناد بین المللی بر آن تاکید شده است. آزادی مذهب، ابعاد مختلفی دارد؛ از آزادی اعتقاد به مذهب به منزله امری ذهنی تا آزادی ابراز و تجلی آن در زندگی شخصی و اجتماعی که امری عینی است. تجلی این آزادی ممکن است در بدو امر به صورت حق انجام مناسک مذهبی نمایان شود. حق پوشش و استفاده از نمادهای مذهبی، نشانه پیوند میان آزادی مذهب و آزادی بیان است. حق تشکیل اجتماعات، برای تحقق آزادی مذهبی نیز به کار می آید. ادای سوگند بر اساس مذهب نیز تجلی دیگری از این حق است. مقاله حاضر با روش تحلیلی توصیفی این جلوه ها را در رویه کمیته حقوق بشر و اسناد بین المللی بررسی می کند و نشان می دهد که نقض آزادی مذهب در روهینگیا شامل همه مولفه های آزادی مذهب می گردد.

    کلیدواژگان: آزادی مذهب، مسلمانان روهینگیا، کمیته حقوق بشر، اسناد بین المللی، حقوق بشر
  • اکبر مددی، پرویز نوروزی*، کریم حسین زاده دلیر صفحات 346-368

    دستیابی به الگوی پایدار مالی برای تامین هزینه های جاری و عمرانی شهر، از مهم ترین عوامل پایداری شهری است که امکان سرمایه گذاری در نظام زیر ساخت توسعه شهر را فراهم می کند. در این تحقیق با بررسی ارقام درآمدی شهرداری تبریز از سال 1392 تا 1396 روند تحولات 5 ساله درآمدی این کلانشهر و مسیر حرکتی آن به سوی پایداری و یا ناپایداری مورد کنکاش قرار گرفته و جایگاه درآمدهای پایدار در سیستم مالیه شهرداری کلانشهر تبریز به منظور تدوین الگوی مناسب مدیریت درآمدی شهری مشخص گردیده است. نوع تحقیق کاربردی و روش آن توصیفی- تحلیلی می باشد. روش شناسی این تحقیق مبتنی بر رویکردهای کمی و ترکیبی از روش های اسنادی- کتابخانه ای می باشد. نتایج نشان داد که بیشترین مبلغ درآمدی پایدار برای سال 1394 و کمترین رقم برای سال 1392 ثبت شده و از سال 1394به بعد منابع درآمدی پایدار شهرداری کلانشهر تبریز سیر نزولی داشته است. علی الرغم کاهش منابع درآمدی ناپایدار کلانشهر تبریز در سال 1396 به نسبت سال 1392 در کل بودجه، میزان درآمد کلی این کلانشهر در بالاترین سال خود (1394) نسبت به سال 1396 افت داشته است. بخش قابل توجی از کاهش میزان درآمد ناپایدار کلانشهر تبریز به نسبت درآمد پایدار آن در نتیجه کاهش درآمد کلی شهر بوده و ارتباطی با مدیریت درآمدی پایدار آن ندارد. از 48 عامل موثر بر توسعه پایدار درآمدی شهرداری تبریز10عامل مورد اشاره در ادامه با بالاترین امتیاز تاثیر گذاری مستقیم شناسایی گردید: A3،A10،A7،A4،A5،A8،A6،A2،A1،A13.

    کلیدواژگان: تامین منابع مالی، درآمد پایدار، کلان شهر تبریز
  • یوسف درویشی*، مرضیه موغلی صفحات 370-384

    با ورود به هزاره سوم میلادی، شهرها در اثر رشد جمعیت و شهرنشینی، با چالش های گسترده ای ناشی از رشدی فراتر از ظرفیت-های پاسخگو مواجه شده اند که نمود عینی آن را در مسایلی چون فقر شهری، کمبود زیرساخت ها، اسکان غیررسمی، رشد آلودگی-ها، کاهش کیفیت زندگی و در مجموع، رشد ناپایداری ها می توان مشاهده نمود. در چنین وضعیتی، یافتن راهکارهای جدید و کم هزینه در جهت دستیابی به پایداری، بیش از پیش ضروری به نظر می رسد. بر این اساس، پژوهش حاضر استدلال می کند که هوشمندسازی، با بهره گیری از شاخص هایی همچون حکمروایی هوشمند، محیط زیست هوشمند، اقتصاد هوشمند، تحرک هوشمند، زندگی هوشمند و مردم هوشمند، رویکرد موثری در جهت نیل به پایداری (در ابعاد اقتصادی، اجتماعی، محیطی و کالبدی) محسوب می گردد.روش پژوهش توصیفی- تحلیلی از نوع کاربرد است که با استفاده از روش تصمیم گیری چند معیاره نخست مناطق شهری برای شاخص های رشد هوشمند شهری رتبه بندی و میزان نابرابر ی ها مشخص شده، سپس از طریق سیستم اطلاعات جغرافیایی به سطح بندی مناطق شهری آن پرداخته شده است. بر اساس نتایج حاصل از کاربست مدل ویکور، این مناطق هرکدام رتبه های متفاوتی را به دست آورده اند، به طوری که مناطق چهار گانه این شهر ازلحاظ میزان برخورداری از شاخص های منتخب توسعه این گونه می باشد که ازلحاظ برخورداری از شاخص های موردبررسی، منطقه یک دارای بیشترین میزان برخورداری و منطقه دو دارای کمترین میزان برخورداری می باشد. این امر نشانگر نابرابری و تفاوت چشمگیر در برخی از شاخص رشد در مناطق شهر اردبیل می باشد.

    کلیدواژگان: رشد هوشمند شهری، توسعه پایدار، مدل های تصمیم گیری چند معیاره، شهر اردبیل
  • حسین رحمانی تیرکلایی صفحات 386-405

    محیط زیست نقش حیاتی برای ادامه حیات بشر دارد و بایستی با همه امکانات از آن محافظت کرد. در ایران راهکارهای حقوقی و نیز برخوردهای قهری نتوانسته است از تخریب محیط زیست جلوگیری کند به نحوی که آمارها حاکی از وضعیت نگران کننده تخریب محیط زیست در ایران است. استان مازندران از غنی ترین منابع محیط زیستی ایران است اما از نظر تخریب محیط زیست در وضعیت قرمز قرار دارد. سوال اصلی مقاله حاضر این است که آیا چارچوب های اخلاقی می توانند به حفاظت از محیط زیست و توسعه پایدار جغرافیایی در استان مازندران کمک کنند؟ روش این مقاله توصیفی- تحلیلی است. یافته های مقاله نشان می دهد که اخلاق و چارچوب های اخلاقی مبتنی بر اسلام و مذهب تشیع و تلاش برای استخراج و آموزش آموزه های اخلاقی حفاظت از محیط زیست می تواند ضمانت اجرا های درونی را برای حفظ محیط زیست فراهم کند و از طرف دیگر نیز با توجه به حاکمیت نگاه توسعه بر سیاست گذاری های دولتی و دغدغه ایجاد شغل و توسعه همه جانبه اقتصادی بی شک بهترین روش حفاظت از محیط زیست توانمند کردن خود مردم از طریق تقویت مبانی اخلاقی است

    کلیدواژگان: اخلاق، توسعه پایدار جغرافیایی، استان مازندران، حفظ محیط زیست
  • میثم دولت آبادی فراهانی، سارا محمدپور* صفحات 426-451

    گرایش به شبکه های اجتماعی در سراسر دنیا تحول شگرفی در نظام اجتماعی کشورهای جهان ایجاد کرده است. این شبکه ها برای کاربرانی که علاقه به اشتراک گذاری اندیشه ها و فعالیت های خود با دیگران را دارند، محیطی برای ارتباط گیری، ارتباط سازی، مشارکت و تشکیل کادر و گروه ایجاد کرده است. به اشتراک گذاری مباحث سیاسی نیز یکی از مهمترین فعالیت ها در شبکه های اجتماعی علی الخصوص توییتر است. مشارکت سیاسی در واقع فعالیت شهروندان به منظور تاثیر گذاشتن بر فرآیند تصمیم گیری و تصمیم سازی سیاسی دولت ها است و ساز و کار پیچیده ای است که از طریق آن می توان به رشد سرمایه اجتماعی، کنترل قدرت، سازمان دهی پهنه وسیعی از مردم جامعه و مسئولیت پذیری حکومت امیدوار بود. از این رو امکانات و توانایی شبکه های اجتماعی و بستری که فراهم می کند می تواند در مشارکت سیاسی تاثیر گذار باشد. در مقاله حاضر به بررسی نقش شبکه توییتر در مشارکت سیاسی کاربران شهر تهران با استفاده از سه متغیر میانجی اعتماد سیاسی، دانش سیاسی و کارآیی سیاسی پرداخته شده است. جامعه ی مورد بررسی کاربران توییتر شهر تهران و دارای 10 هزار دنبال کننده هستند. تعداد 320 نفر به عنوان نمونه ازطریق فرمول کوکران انتخاب شدند. روش تحقیق پیمایشی و از ابزار پرسشنامه برای جمع آوری اطلاعات استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که میزان استفاده از توییتر بر مشارکت سیاسی کاربران با میانجی‎گری اعتماد سیاسی و میزان استفاده از توییتر بر مشارکت سیاسی کاربران با میانجی گری دانش سیاسی موثر است. همچنین میزان استفاده از توییتر بر مشارکت سیاسی کاربران با میانجی گری کارآیی سیاسی موثر نیست.

    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، کاربران شهر تهران، توئیتر
  • افشین جعفری* صفحات 454-467

    هدف از انجام این پژوهش، بازشناسایی جنبه های محیط زیستی حق بر توسعه پایدار برای حفاظت از محیط زیست کشور است. این تحقیق از نوع توصیفی- پیمایشی است که با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته انجام گرفته است. به منظور افزایش دقت و صحت داده ها، نمونه آماری نیز منطبق با جامعه آماری (44 نفر) انتخاب گردید. نمونه گیری به روش هدفمند انجام شده است. پایایی پرسشنامه ها از روش محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (0.92) استفاده شد که مقدار آن با استفاده از نرم افزار اس. پی. اس تعیین گردید. روش تجزیه و تحلیل داده ها، از نوع تحلیل عاملی اکتشافی با استفاده از روش معادلات ساختاری و با کمک نرم افزار اسمارت پلاس2 بوده است. مقدار شاخص ضریب بارتلت بالاتر از 0.769 بوده است، که نشانگر همبستگی های مناسب داده ها برای تحلیل عاملی است. جنبه های محیط زیستی حق بر توسعه پایدار از دیدگاه حقوق بین الملل محیط زیست را می توان در 4 عامل کلی (آموزش، توانمندسازی، تعهدات و تلاش ها) و 12 شاخص مرتبط با آنها طبقه بندی نمود. ضریب کیفیت کلی مدل برابر با 0.80 بوده که می توان نتیجه گرفت که مدل از مطلوبیت بالایی برخوردار است. در حال حاضر، شاخص فراهم کردن آب بهداشتی بیش از سایرین، در اولویت قرار دارد و آموزش حقوق بشر کمترین میزان اهمیت را دارا است. در حالی که براساس وضعیت ایده آل؛ تعهدات دولت ها باید دارای بالاترین وزن باشد. لازمه دستیابی به توسعه پایدار محیط زیستی، رعایت و لحاظ نمودن این جنبه ها در برنامه ریزی های منطقه ای و ملی می باشد.

    کلیدواژگان: حق بر توسعه، توسعه پایدار، حقوق بین الملل محیط زیست، منابع طبیعی، محیط زیست
  • وحید مشفقی* صفحات 470-484

    جایگاه نقاط در شبکه یکی از ابعاد بسیار مهم تحلیل شبکه شهری می باشد. ظرفیت کانون های شهری با توجه به نقشی که در شبکه ایفا می کنند، متفاوت است و این امکان را فراهم می سازد که با شناخت نقاط و روابط و چگونگی تاثیر متقابل آن ها بر یکدیگر، چارچوب سیاست گذاری واحدی را برای شبکه شهری ارایه نمود. این تحقیق در پی 1- تعیین نقش نقاط در شبکه شهری؛ 2-ظرفیت شناسی شبکه شهری و 3-یکپارچه سازی شبکه شهری است. این پژوهش در زمره تحقیق های کاربردی است و داده های جریان مسافر درون استانی و برون استانی 43 نقطه منتخب شهری و روستایی استان اردبیل را با استفاده از شاخص های قدرت پیوند، درجه مرکزیت، آنتروپی شبکه و تحلیل مرکز پیرامون در نرم افزار UCINET6 تحلیل می کند. در این تحقیق گونه بندی جدیدی از نقاط در شبکه شهری ارایه شده است. بر این اساس نقاط در شبکه یکی از پنج نقش مرکزی، مفصلی، مستقل، ایزوله و سایر کانون ها را ایفا می کنند. تحلیل ها نشان می دهد، شهرهای اردبیل، خلخال، مشگین شهر، پارس آباد به عنوان کانون های مرکزی و سرعین، گرمی، اصلاندوز و بیله سوار کانون های مفصلی هستند. همچنین مشخص شد، تعداد بالای کانون های ایزوله (22 کانون) در شبکه، یکی از تهدیدهای مهم شبکه شهری استان اردبیل است. در نهایت پیشنهاداتی در راستای تحقق شبکه شهری یکپارچه و افزایش ظرفیت شبکه ارایه شده است.

    کلیدواژگان: شبکه شهری، تحلیل شبکه، قدرت پیوند، درجه مرکزیت، اردبیل
  • بختیار خسروی*، اسماعیل صفرعلی زاده، هیمن طاعتی صفحات 502-518

    ارزیابی و توسعه پایدارعمدتا دو رکن جدایی ناپذیر قلمداد می شوند که با همکاری هم درحل مشکلات اجتماعی، اقتصادی و منابع مهم که بخش زیادی از سکونت گاه های شهری و روستایی جهان را درگیر کرده اند ، از اثربخشی بسیار زیادی برخوردار هستند توسعه پایداربه مفهوم حرکت بر محور انسان-محیط است و توسعه امکانات اقتصادی با توجه به ملاحظات محیطی و عدالت اجتماعی را مورد توجه قرار می دهد شهرهای میانی با توجه به شرایط منطقه ای و محلی که در آن قرار می گیرند و با پذیرش کارکردهایی که از جنبه های مختلف سازمانی- نهادی ، خدماتی ، جمعیتی ، زیست محیطی، مدیریت سرزمین ، اجتماعی، اقتصادی و فضایی برعهده می گیرند اهمیت و جایگاه ویژه ای را در سلسله مراتب سکونت گاهی داشته و به عنوان پل ارتباطی بین شهرهای بزرگ و سکونت گاه های رده پایین و تسهیل کننده جریان های مختلف عمل می کنند پژوهش حاضر به بررسی وضعیت پایداری روستاهای حوزه نفوذ شهر میانی سقز از سه بعد اقتصادی ، اجتماعی، و محیطی با توجه به شاخص های مطرح شده می پردازد.شهر میانی سقز به دو حوزه نفوذ مستقیم و حوزه نفوذ غیر مستقیم تقسیم شده است که با توجه به هر حوزه ، با استفاده از روش تصادفی اعداد روستاهای نمونه انتخاب شده با توجه به ابعاد ذکر شده مورد ارزیابی قرار می گیرندروش تحقیق در این پژوهش دو روش، آزمون t-testو مدل ahpاستفاده شده است که درادامه با طرح سولات و فرضیات تحقیق و در نهایت آزمون و تحلیل نتایج مشخص شد روستاهای واقع در حوزه نفوذ در سطح متوسطی قرار دارد.

    کلیدواژگان: ارزیابی، توسعه پایدار، روستا، حوزه نفوذ، شهر سقز
  • علی صادقی، اعظم حسینی*، مرتضی فلاح خورسند صفحات 520-537

    امروزه پویایی و سرزندگی هر شهری رابطه مستقیمی با نحوه ساختاریابی عناصر فضایی آن شهر دارد. یکی از مهم ترین ابعاد تعییین کننده مطلوبیت ساختار فضایی شهر، آگاهی از میزان رضایت مندی سکونتی شهروندان می باشد. پژوهش حاضر که از نظر هدف کاربردی است؛ با روش توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و روش پیمایشی به ارزیابی رابطه ساختار فضایی منطقه 17 تهران با رضایت مندی ساکنان آن پرداخته است. جامعه آماری پژوهش، شهروندان دارای بیش از 3 سال سابقه سکونت در منطقه بودند که 332 نفر از آنها به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب گردید. یافته های تحقیق حاکی از آن است که متغیرهای تبیین کننده «کیفیت شبکه حمل و نقل معابر» و متغیرهای «کیفیت تسهیلات شهری» در منطقه، ناکارآمد بوده و بافت شهری نیز به علت فرسودگی، ازدحام جمعیت، تراکم بیش از حد ساختمان ها و عدم فضاهای باز بین آن ها به شدت کیفیت سکونتی منطقه را کاهش داده است. به طوری که همبستگی مثبتی بین رضایت مندی سکونتی با کیفیت شبکه حمل و نقل و تسهیلات شهری و همبستگی معکوس بین رضایت مندی با ویژگی های بافت شهری مشاهده گردید. از مهم ترین علل نارضایتی سکونتی می توان به مشکلات روانی و امنیتی ناشی از ازدحام جمعیت و ناکارآمدی شبکه حمل و نقل در این منطقه اشاره کرد. نتایج تحقیق نشان می دهند که کیفیت ساختار شهری رابطه مستقیمی با میزان رضایت مندی سکونتی دارد.

    کلیدواژگان: ساختار فضایی، رضایتمندی سکونتی، تهران، منطقه 17
  • محمود اکبری*، ابراهیم مولوی، فیض الله جوزاریان، رضا التیامی نیا صفحات 540-558

    بررسی وضعیت مناطق از نظر دسترسی به شاخص های خدماتی این امکان را برای برنامه ریزان فراهم می کند تا هنگام طرح-ریزی برنامه ها و تخصیص اعتبارات، واقعیات را مد نظر قرار دهند و توسعه همسطح مناطق کشور را مورد توجه قرار دهند، به همین خاطر پژوهش حاضر برآن بوده است تا جایگاه هر یک از استان های ایران را از نظر برخورداری از شاخص های توسعه ارتباطات مورد تحلیل و ارزیابی قرار دهد. رویکرد حاکم بر این پژوهش از نوع کمی- تحلیلی است و متغیرهای مورد بررسی 15 مورد و تکنیک های به کار گرفته شده تکنیک سنجش سطح تمرکز، ضریب توزیع و ضریب ویلیامسون بوده است. نتیجه پژوهش حاکی از آن است که مدل های مذکور تمرکز شاخص های توسعه ارتباطات را در برخی از استان های کشور نشان می دهد. روند ضریب ویلیامسون برای پانزده شاخص ترکیبی ارتباطات در استان های کشور توزیع نامتعادل خدمات ارتباطی را نشان می دهد. مدل های سنجش تمرکززدایی نشان می دهند که در زمینه شاخص های فناوری به مرور زمان به سمت تمرکززدایی و توزیع اسپرال پیش می رویم و این از علایم عصر اطلاعات و تبدیل شدن به دهکده جهانی است.

    کلیدواژگان: ضریب تمرکز، ضریب توزیع، ضریب ویلیامسون، فناوری اطلاعات
  • عباس احمدی*، نرجس سادات حسینی نصرابادی، صادق بوستانی، علی صادقی صفحات 560-579

    از دیدگاه جغرافیای سیاسی وجود اقوام مختلف در سرزمین ایران، موجبات دگرگونی «نام ایران» را در طول زمان فراهم آورده است. دوام و استمرار هویت ونام ایرانی، مدیون گروه های مختلف قومی بویژه فارس ها بوده است. ورود نژاد آریایی به «فلات ایران» 1500 تا 2000 سال قبل از میلاد مسیح صورت گرفته است. مفهوم «ایران» در نیمه اول قرن سوم قبل از میلاد در نتیجه تبلیغات ساسانیان به وجود آمده است. با توجه به سنگ نوشته های داریوش اول و توالی و ترتیب تنظیم نام سرزمین هایی که قلمرو گسترده هخامنشی را تشکیل می دادند، می توان بیان کرد که در متون منظوم و منثور فارسی اعم از ادبی و تاریخی و جغرافیایی، از نیمه قرن چهارم به بعد، همواره از واژه «ایران» یاد شده است. همچنین، در کتاب های ممالک عربی و مکاتبات آن ها نیز به واژه ایران و مترادف آن اشاره شده است. در این مقاله که از نوع بنیادی است، با بهره گیری از روش توصیفی-تحلیلی، سعی شده است تا سیر تحول «نام ایران» از منظر جغرافیای سیاسی بررسی شود و یک دیدگاه «واحد و جامع» در این خصوص ایجاد شود. ضرورت پژوهش حاضر از آنروست که معمولا درایران تنها به بررسی تاریخی مکانهای جغرافیایی پرداخته شده است و بررسی نقاط عطف تاریخی وعوامل تاثیرگذار بر تحولات «نام ایران» ونیزتقسیم بندی جغرافیایی سرزمین بر اساس تغییرات بنیادین حاصل از فعالیت و عملکرد اقوام مغفول، مانده است.

    کلیدواژگان: جغرافیای سیاسی، تحولات تاریخی، نام ایران
  • سیامک کاکاوند، فرح حبیب*، اسکندر مختاری طالقانی صفحات 582-597

    این پژوهش با هدف تحلیل و ارزیابی طراحی معماری نماهای شهر تهران به منظور تبیین نظام جامع و پاسخگو تعریف گردید. روش این پژوهش از منظر هدف، در زمره پژوهش های کیفی می باشد که به صورت مطالعات کتابخانه ای و برداشت های میدانی صورت گرفته است، پرسش نامه ها و مصاحبه های صورت گرفته تحت نظر خبرگان این حوزه مورد سنجش، روایی و پایایی قرار گرفته و تایید شده است، جامعه آماری به 2 بخش تقسیم گردیده است. بخش اول مدیران شهری، کارشناسان و متخصصان مرتبط با موضوع طراحی معماری نماهای شهری و بخش دوم طراحان و حرفه مندان حقیقی و حقوقی، اساتید و دانشجویان معماری و طراحی شهری بوده اند. با توجه به اینکه جامعه آماری محدود می باشد، لذا امر نمونه گیری از تمامی افراد در دسترس صورت گرفته است. در تجزیه و تحلیل فصل چهارم با استفاده از روش دلفی در چهار گام و نرم افزار SPSS ، نسبت به ارایه اجزای نظام جامع طراحی معماری نماهای شهری اقدام گردیده است. نتایج به دست آمده حاکی از آن بود که نظام جامع طراحی معماری نما به طور کلی شامل: 1- مبانی نظری است که در آن مجموعه تعیین تکلیف موضوعات و همه جانبه نگری مشخص و معین می گردد. 2- کمیته های تخصصی 3-برنامه اجرایی و زیر ساخت اطلاعات مکانی4- کمیته عالی مدیریت، برنامه ریزی و پایش و همچنین پاسخگویی، مشارکت و کنترل عملکرد کمیته ها می باشد.

    کلیدواژگان: نماهای شهری، نظام جامع، مدیریت و برنامه ریزی، مبانی نظری، اسناد طراحی نمای شهری
  • جواد قیاسوند، ژاله صابرنژاد*، منصوره طاهباز، فریبرز دولت آبادی صفحات 600-624

    همدان به عنوان یکی از کهن ترین شهرهای ایران زمین، از قدمت چند هزار ساله ای برخوردار است. از دوره ی قاجار و پس از آن، آثار معماری قابل توجهی به جا مانده است که در این میان سهم خانه ها نیز قابل توجه است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و ماهیت آن یک تحقیق آمیخته است که از روش های کیفی و کمی بهره می گیرد. در ابتدا به بررسی علمی اقلیم شهر همدان بر اساس مشخصات آب وهوایی بلندمدت و نیازهای اقلیمی منطقه به وسیله نرم افزار کلایمت کانسالتنت پرداخته می شود و سپس تعداد 33 خانه که واجد اطلاعات و مدارک کامل بودند جهت گونه بندی، برگزیده شد. گونه شناسی به عمل آمده با تحلیل ساختاری و یافتن الگوها و ویژگی های کالبدی مشترک خانه ها بر اساس شاخص های تاثیرگذار بر عملکرد اقلیمی آن ها صورت گرفته است. با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش، بیشتر خانه های دوره ی قاجار به صورت گونه درونگرا با حیاط مرکزی بوده است. در دوره ی پهلوی معماری بناهای مسکونی به لحاظ شکل و فرم وارد مرحله ی جدید شد. بنابراین می توان خانه های تاریخی موجود در شهر همدان را به سه گونه، بر اساس معیارهای کالبدی موثر بر عملکرد اقلیمی خانه ها در بازه ی زمانی قاجار تا پهلوی دسته بندی کرد: گونه ی :A خانه های دوره ی قاجار که به صورت درونگرا با حیاط مرکزی و فضای اندرونی و بیرونی بوده است. گونه ی B: خانه های مربوط به دوران اواخر قاجار و پهلوی اول که تلفیقی از گونه ی درونگرا و برونگرا هستند. گونه ی C: خانه هایی که با تاثیرپذیری از فرهنگ معماری غرب پلان ها در آن ها برونگرا شده است.

    کلیدواژگان: گونه شناسی، اقلیم، ویژگی های کالبدی، عملکرد اقلیمی، خانه های تاریخی همدان
  • عباس جعفری نیا* صفحات 626-650

    در این مقاله تلاش شده است مناسبات تهران با عراق جدید در سه حوزه متفاوت (مناسبات با شمال عراق، مناسبات با شیعیان و مناسبات با اهل تسنن) مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد. نتایج نشان می دهد دولتمردان ایران سعی دارند از یک طرف طی توسعه مناسبات با شیعیان و دولت مرکزی با استفاده از عنصر مذهب و ایدیولوژی در سیاست خارجی، قدرت سیاسی و نظامی خود را به عنوان بازیگر اول ژیوپلیتیک شیعه در منطقه و جهان افزایش دهند و از سوی دیگر با توسعه مناسبات با اقلیم کردستان عراق طی تنظیم مناسبات دوجانبه و چندجانبه با اکراد، ترکیه در این حوزه سوپاپی برای امنیت ملی خود فراهم نمایند تا اولا از میزان تهدیدات ناشی از این منطقه بر امنیت ملی ایران بکاهند و ثانیا با حلقه وصل شدن بین اکراد و شیعیان و تعمیق روابط آنها میزان تاثیرگذاری ایران بر صحنه عراق و منطقه را افزایش دهند. نتایج نشان می دهد ایران در توسعه مناسبات با اهل تسنن به علت ماهیت ساختاری، استفاده از عنصر مذهب در سیاست خارجی، سابقه تاریخی چالش های مذهبی در منطقه و... به سان دو عرصه دیگر موفق نبوده است و از تحکیم پیوند های شیعی سنی در جهان اسلام بر محوریت منزلت ژیوپلیتیکی ایران به خصوص پس از تحولات سوریه طی سه سال گذشته موفقیت چندانی حاصل ننموده است.

    کلیدواژگان: ایران، عراق، بنیان های ژئوپلیتیکی، سیاست خارجی
  • سعید حسین آبادی* صفحات 652-667

    یکی از مهمترین شاخصهای کیفیت زندگی شهری ، میزان احساس امنیت در محیط سکونتی است.احساس امنیت در یک محله مسکونی تحت تاثیر عوامل مختلفی است که از آنجمله می توان به دلبستگی مکانی و سرمایه اجتماعی اشاره نمود. دلبستگی مکانی سبب می گردد افراد، نسبت به اتفاقات رخ داده در مکان زندگی خود بی تفاوت نبوده و به این ترتیب نظارت و مراقبت بیشتری از اجتماع و همسایگانشان ایجاد نموده که این امر می تواند به امنیت بیشتر منجر شود. از سوی دیگر تعلق مکانی با تاثیرگذاری بر سرمایه اجتماعی و با میانجیگری آن می تواند احساس امنیت را تحت تاثیر قرار دهد. با توجه به اهمیت موضوع، پژوهش حاضر به بررسی تاثیر تعلق مکانی و سرمایه اجتماعی بر احساس امنیت در محلات شهر سبزوار پرداخته است. این تحقیق از نوع پیمایشی می باشد و برای جمع آوری داده های میدانی از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. حجم نمونه 384 نفر با استفاده از روش کوکران بدست آمد. روش تحلیل داده ها نیز آزمون همبستگی پیرسون، رگرسیون ، آزمون سوبل و الگویابی معادلات ساختاری است. در این تحقیق ابتدا تاثیر دلبستگی مکانی و سرمایه اجتماعی بر احساس امنیت به صورت مستقیم بررسی شده و سپس تاثیر دلبستگی مکانی بر احساس امنیت با میانجیگری سرمایه اجتماعی مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که دلبستگی مکانی و سرمایه اجتماعی هر دو تاثیر معنادار بر احساس امنیت دارند. علاوه بر این دلبستگی مکانی به طور معناداری تغییرات سرمایه اجتماعی را پیش بینی می کند و به طور غیر مستقیم و از طریق سرمایه اجتماعی بر احساس امنیت تاثیر می گذارد.

    کلیدواژگان: دلبستگی مکانی، سرمایه اجتماعی، احساس امنیت، شهر سبزوار
  • صادق پرتانی*، عطیه محمودی مظفر، مژده ربانی صفحات 670-696

    این پژوهش به دنبال آن است که با توجه به تراز ارتفاعی از سطح دریا نیاز واقعی گیاهان سرو نقره ای و توت نرک به آب را مشخص کند. در این آزمایش 3 پایلوت واقع در شهر تهران (1پایلوت در بوستان قیطریه و 2 پایلوت در پارک جنگلی یاس فاطمی) با اختلاف تراز 200 متری از یکدیگر (1500 ، 1700 ، 1900 متر از سطح دریا) انتخاب شدند و گیاهان سرو نقره ای و توت نرک به صورت 2 بلوک مجزا در هر پایلوت کاشته شدند. این گیاهان کلا با 2 تیمار یعنی در هر بلوک با یک تیمار آبیاری شدند . تیمار اول همان نیاز واقعی گیاه است و تیمار دوم نصف نیاز آبی گیاه مورد نظر بود. تناوب آبیاری هر هفته 2 بار بوده . متغیر های مورد سنجش نیز : طول ساقه ، قطرساقه و طول برگ ، عرض برگ گیاهان میباشد. تناوب اندازهگیری متغیرها نیز هر 2 هفته 1 بار انجام شد و اندازه گیری ها در جداول و نمودارهای فصل 4 ثبت و درج شد . نتایج نشان داد که سرو نقره ای در هر 3 پایلوت با تیمار دوم (T2) جواب مطلوبی داده و رشد مناسبی داشته. این در حالی است که توت نرک با تیمار دوم (T2) فقط در پایلوت 1 و تا حدی پایلوت 2 رشد مناسبی داشته که یعنی این گیاه (توت نرک) در ارتفاعات بالاتر رشد کمتری داشته و برای رشد بهتر به آب بیشتری نیاز دارد .

    کلیدواژگان: بهینه سازی مصرف آب، آبیاری، نیاز آبی، گونه های فضای سبز، جغرافیای شهری
  • قدیر صیامی، الهام ضیایی* صفحات 698-723

    چکیده امروزه ایجاد مجموعه های گذران اوقات فراغت با رویکرد فرهنگی، آموزشی، تفریحی و سلامت در بستری زیست محیطی به یک راهبرد مهم در مدیریت و برنامه ریزی کلانشهرهای جهان بدل شده مجموعه باغ امام رضا (ع) یکی از پهنه های موقوفات اکولوژیک آستان قدس رضوی در مشهد با مساحت 114 هکتار است که می تواند ضمن حفظ عملکرد اصلی خود و به یک مرکز فرهنگی اجتماعی و سلامت محور و اقتصادی در خدمت نیازهای شهروندان باشد. روش انجام این پژوهش تحلیلی- توصیفی با رویکرد سنجش و ارزیابی است. ابزارهای تحلیلی این پژوهش نرم افزار Expert Choiceبرای سنجش وزن اثربخشی متغیرهای موثر در بازآفرینی باغ امام رضا (ع) بوده .تکنیک مورد استفاده برای انتخاب سناریوها و عملکردهای بهینه تکنیک تحلیل سلسله مراتبی (AHP) است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که از بین 3 گزینه (آلترناتیو) بازآفرینی باغ امام رضا (ع) گزینه شماره1 (باغ فرهنگ و هنر با رویکرد مکمل اقتصاد سلامت) با امتیاز 0/347 از اولویت بالاتری برای بازآفرینی عملکردی قرار گرفت. نتیجه این بررسی مبتنی بر نیازسنجی و امکانسجی نشان می دهد که باغ امام رضا (ع) که در حال حاضر تنها به عنوان یک باغ مثمر در موقعیت استراتژیک مشهد که در حال حاضر صرفا از محصولات باغی آن استفاده می شود از این ظرفیت منحصر به فرد برخوردار است که بتواندعلاوه بر امکان فراهم کردن محیطی برای فراغت، سرگرمی گروه های مختلف جامعه شهری و زایران و همچنین به مثابه پایگاهی برای تولید و عرضه محصولات هنری و فرهنگی، به عنوان مرکزی پویا در حوزه اقتصاد سلامت نیز نقش آفرین باشد.

    کلیدواژگان: بازآفرینی عملکردی، فرهنگ، فراغت، اقتصاد سلامت، باغ امام رضا(ع)، مشهد
  • سونا شاهی پور*، اکبر عباسیان صفحات 726-740

    در یک دهه اخیر افزایش جمعیت سالمند در شهر تهران، ما را با پیدایش نیازهای جدید به خدمات، در حوزه های مختلف محیط شهری علی الخصوص مناسب سازی فضای شهری با شاخص هایی چون ایمنی، امنیت، دسترسی، سرزندگی، ارتباطات، مشارکت اجتماعی و نهایتا حمل و نقل برای سالمند مواجه کرده است. در این پژوهش به دنبال پاسخ به این سوال هستیم که با ایجاد سیاستهای پیشرو شهری و همسو کردن آنها با تغییرات ساختار جمعیتی، مشارکت بیشتر سالمندان در فضاهای مختلف شهری حاصل می شود؟ جمع آوری اطلاعات در این پژوهش از روش پیمایشی بوده و جهت تجزیه و تحلیل داده ها، نرم افزارهای SPSSwin20 و LISREL8.5 مورد استفاده قرار گرفته اند. جامعه آماری، شهروندان سالمند منطقه سه تهران به تعداد 71،199 نفر می باشند و نمونه مورد مطالعه با استفاده از فرمول کوکران 382 نفر است. در این خصوص با توجه به اینکه مقدار همبستگی از 0.6 بیشتر و برابر 1.00 شده است باید گفت رابطه دو متغیر مستقیم است، به عبارت دیگر هر چقدر اخذ و اجرای سیاستهای پیشرو شهری توسط مدیران شهری همسو با ساختار جمعیتی که رو به سالمندی است باشد به حضور و مشارکت بیشتر سالمندان در فضای شهری تهران می انجامد.

    کلیدواژگان: سیاستهای پیشرو شهری، سالمندان، فضاهای شهری، منطقه سه تهران
  • سید رضا موسوی، یعقوب پیوسته گر، حسین کلانتری خلیل آباد صفحات 744-761

    شهر بندرعباس با توجه به قرار گرفتن در مجاورت تنگه هرمز و خلیج فارس و دریای عمان ، موقعیت استراتژیک خاصی دارد و بزرگترین بندر ایران است که نشان از اهمیت این شهر دارد. تحقیق حاضر در زمره تحقیقات کاربردی (توسعه ای) به شماررفته و از روش های اسنادی (کتابخانه ای)، پرسش نامه (کمی) و مصاحبه جهت گردآوری اطلاعات استفاده می شود. روش تحقیق پایان نامه حاضر توصیفی - تحلیلی (پیمایشی - نمونه موردی) می باشد. برای ارزیابی ریسک اماکن حیاتی نیز از تکنیک FEMA (آژانس فدرال مدیریت شرایط اضطرار) استفاده می شود. شش عدد از زیرساخت های حیاتی شهر بندرعباس شامل؛ پالایشگاه نفت، تصفیه خانه، نیروگاه، راه آهن، فرودگاه و بندر شهید رجایی بعنوان دارایی های کلیدی ارزیابی شدند که نتایج نشان می دهد نیروگاه بندرعباس (توانیر) با 8 امتیاز در رتبه نخست، تصفیه خانه آب بندرعباس با 7.21 در رتبه دوم و پالایشگاه نفت بندرعباس با 6.89 در رتبه سوم قرار دارد. در بخش تهدیدشناسی و آسیب پذیری نیز تهاجم موشکی (هوایی و دریایی) بعنوان ریسک اول همه دارایی های منتخب بغیر تصفیه خانه که ریسک اول آن حملات زیستی می باشد، تعیین شد. در پایان راهکار عملیاتی در جهت کاهش ریسک دارایی های کلیدی منتخب ارایه گردید.

    کلیدواژگان: دارایی های کلیدی، ریسک، پدافند غیرعامل، شهر بندرعباس، تکنیک FEMA
  • علی سهندی، مجید شمس*، علیرضا سلیمانی صفحات 763-773

    هدف از مطالعه حاضر تحلیلی بر نقش بازآفرینی شهری در توسعه پایدار شهر خرمدره می باشد. بازآفرینی دید جامع و یکپارچه ومجموعه اقداماتی است که به حل مسایل شهری بی انجامد، به طوی که بهبود دایمی در شرایط اقتصادی، کالبدی و زیست محیطی بافتی که دستخوش تغییر شده را بوجود آورد. بازآفرینی از مهمترین استراتژی ها برای نشان دادن محرومیت و روال درون شهر ها ، فضاهای ناکارآمد و فرسوده همراه با مسایل و مشکلات در بافت های شهری وحرکت در مسیر توسعه پایدار است. توسعه پایدار شهری نیز مبتنی بر نیازهای واقعی و تصمیم گیری های عقلایی با در نظر گرفتن ملاحظات اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی است. بدین منظور مطالعه حاضر از روش تحقیق کمی و پیمایشی بهره برده شد.جامعه آماری شامل کلیه شهروندان شهر خرمدره (68000)نفر تعیین گردید. روش نمونه گیری از نوع طبقه بندی شده با استفاده از فرمول کوکران 400 نفر تعیین شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از معادلات ساختاری استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد متغیر بازآفرینی شهری به عنوان متغیر مستقل دارای دو بعد ابعاد محیطی با ابعاد چهارگانه (ساختار کالبد فضایی ، تراکم ، حمل و نقل و محیط زیست) (44/155)و ابعاد نهادی با ابعاد (اجتماعی - فرهنگی ، اقتصادی)(32/0) و باز آفرینی با (35/0) در متغیرتوسعه پایدار شهر خرمدره اثر گذار است.

    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری، توسعه پایدار، ابعاد محیطی، ابعاد نهادی
  • نادر شوهانی*، نورالدین کاکایی صفحات 776-795

    یکی از راهبردهای مهمی که در نیم قرن اخیر برای مقابله با عدم تعادل منطقه ای ناشی از رشد فزاینده ی شهرهای ‏بزرگ مورد توجه قرار گرفته است، تقویت شهرهای کوچک و میانی و روستا شهرها در نظام شبکه شهری است. بر این ‏اساس هدف اصلی این تحقیق بررسی و تحلیل اثرات کارکردی شکل گیری روستا - شهرها و نقش آن در توسعه و ‏تعادل نظام شبکه ی شهری در استان ایلام در طی نیم قرن اخیر (دوره 1355 تا 1395) است. پژوهش حاضر براساس ‏ماهیت و روش انجام تحقیق جزء تحقیقات توصیفی- تحلیلی می باشد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از شیوه ی ‏تجزیه و تحلیل کمی با تکیه بر مدل ها و تکنیک های برنامه ریزی شهری و منطقه ای استفاده شده است. نتایج این ‏پژوهش نشان می دهد که سهم فرآیند تبدیل روستا به شهر در افزایش خالص جمعیت شهری استان ایلام؛ رقمی ‏کمتر از20 درصد میزان افزایش کل بوده است. با وجود این روستاهای تبدیل شده به شهر توانسته اند در جذب و ‏نگهداشت جمعیت موفق عمل نموده و در کل تاثیر مثبتی در بسامان سازی فضایی جمعیت و تعدیل نظام سکونتگاهی ‏منطقه داشته باشند.‏

    کلیدواژگان: تبدیل روستا به شهر، توسعه منطقه ای، نظام شهری، روستا-شهر
|
  • Reza Mohammadian Garanq, Nasser Eghbali*, Parvaneh Ziviar, HamidReza Jodaki Pages 1-17

    Nowadays, terms and conditions as a tool and benchmark along with climate andeconomic parameters and ..... in modeling urban landscapes are so important andeffective that it is always considered by urban planners and managers. In a sense, it isin the shadow of the law that the ideal form of urban space is created in different dimensions and it is certain that if implemented efficiently, it will objectively portraythe most beautiful view of human habitation. The role of rules and regulations on theprocess of urban landscape formation in the districts of Tehran district 8 has been discussed. The type of research is applied-descriptive-analytical in nature and is doneby documentary and survey method (questionnaire technique). The reliability of thequestionnaire was Cronbach's which was 0.8. According to the statistics of the totalpopulation of 87 statistical population, 12 were municipal experts and the rest wereexperts, statistical data were analyzed using lisrel and spss statistical software. Delphiwas analyzed and the results of the hypothesis test showed that there is a significantrelationship between the efficiency of the rules and regulations and the efficiency ofthe rules and regulations. There are no desirable levels and interference Significantlybetween the status quo and the ideal situation there in the context of the turmoil inSima common sense- ie city neighborhoods, rooted in the history of urbanization in this region

    Keywords: Terms, Conditions, Urban Landscape, Area 8
  • Sedigheh Lotfi *, Amer Nokpour, Fatemeh Akbari Pages 19-36

    The present study is applied in terms of purpose and in terms of descriptive-analyticalmethod. First, using library studies such as the study of texts related to the subject andprevious research and using the opinions of experts in this field, effective criteria fordetermining the physical dimensions of the city against earthquakes and finally usingFANP and TOPSIS model to analyze data will be. For this purpose, after reviewing therelevant theoretical and experimental texts and formulating the theoretical frameworkof the research, the explanatory indicators of the subject under study have beenidentified and selected. First, factor analysis was performed with selected indicators.First, factor analysis was performed with selected indicators. The selected indicatorswere then placed in a network structure; and finally, the weight of each of the criteria and indicators was determined using the ANP method. SUPER DECISION softwarehas been used to do this. Finally, the data is analyzed using the TOPSIS model. Theresults of factor analysis showed that five factors were identified as the finaldeterminant of physical resilience in the study area, so that the first factor with 24.573% had the greatest effect on physical resilience in region 7. The results showedthat this factor, along with the second factor, explains about 42% of the physicaldimensions of resilience in the region.By placing the factor load obtained from thefactor analysis in the ANP model, the significance coefficient of the index wasobtained. The results of the ANP model showed that the two indicators of access topassages with suitable width and access to green space with a coefficient of 0.110 have the greatest effect on the physical reflection of Tehran's 7th district. Finally, using theTOPSIS model, the neighborhoods were ranked The results of TOPSIS model showthat there is a big difference in terms of physical resilience between neighborhoods in the study area, so that Bahar neighborhood with 0.568, Niloufar with 0.576 andAbbasabad with 0.498 have the highest physical resilience. On the opposite side ofNezamabad neighborhoods with 0.340, Shargh 0.341 and Khajeh Nezam Al-Molkwith 0.346 have the lowest level of physical resilience in region 7.

    Keywords: Physical Resilience, Zone 7 of Tehran, Earthquake, FANP Model, TOPSIS Model
  • Davood Abbasi, Masoud Mahdavi Hajiloui*, Rahim Sarvar, Parviz Kardvani Pages 37-52

    Developing countries village societies from recent century faced with main threats such as unemployment and it is necessary to use Empowerment survey for rural population as a suitable solution in poverty and unemployment exit. So, the main aimof current study is recognition of popular personal and environmental factors in rural population Empowerment and Kabbodarahang central part selective villages (Koradabad, Vian and Taherlou villages) about employment. Current study is analytical – descriptive according to nature and it is applied according to aim. Statistical society contain 16-65 years old persons in mentioned villages and 256 persons were determined by Cochrane’s method as statistical volume and sampling was done with random and available case. To gathered data analysis (by using questionnaire); we have been used variance analysis statistical, Sheffe’s and Friedman’s following tests in framework of SPSS Software. Results showed that 12 cases from 15 cases relate to personal factors and 6 cases from 15 cases relate to environmental factors with higher mean of middle level (middle level equal with 3) and they are main factors of rural population Empowerment about employment. Rural Empowerment personal factors effect in Koradabad and Vian villages is more than Taherlou village and also rural Empowerment environmental factors effect in Kordabad village is more than Taherlou and Vian villages. Therefore, in studying ofdetermined rural population Empowerment; personal factors have main effect against environmental factors and according to time and placement conditions with relative conclusion, it is possible that we obtain different results for another regions.

    Keywords: Empowerment, employment, Village, Kordabad, Vian, Taherlou
  • Mansour Rezaali, Afshin Mottaghi*, Arash Ghorbani Sepehr Pages 53-73

    The present paper seeks to provide new models for how the Residents of the world will live with a philosophical approach. In such a way that "knowing the actors of the Life World" and "how to live" The core of this article creates. Therefore, answering these profound questions will reveal many of the successes and failures in Geographical Territories. on this foundation, the present study is a "theoretical fundamental" type of research and in accordance with the qualitative strategy, the content analysis method has been used. As a result, the purpose of human habitation in this world is to answer the question of how to live. In other words, how to live depends on the Communication actions that have been formed between (Residents of the world, World thinkers, World administrators, world constructors) And the result Will be in living well-being or ill-being.Ultimately, the future of the Life World and humanitywill be determined by the Geographical Territories that make up the world constructors. Because, alone, a group does not play a constructive role in the success or failure of Geographical Territories, and "new ideas" will be formed from the link between the categories, which will result in well-being Geographical Territories.

    Keywords: Philosophical attitude, Life World, Actors, How to live, Geographical Territories
  • Mohsen Taheri, Simin Armaghan*, Alireza Estelaji Pages 76-92

    This study has been conducted using descriptive-analytical research, correlation and causality and aims to explain the role of reverse migration in development ofsettlements of 19th area villagers. Also another goal of this study is the identification of the most important factors which are involved in villagers reverse migrations. The main question of this study is to differentiate the relation between reverse migration and economic development in rural settlements. Data collecting tool in this research is the researcher’s questionnaire that its justifiability has been formally confirmed by the expert’s opinion. And in order to determine the questionnaire’s reliability, Cronbach's alpha has been used which equals to 0.78, and this amount is satisfying in humanities researches. The research statistical population volume is based on 384 people Cochran model which is sampled by random. For the analysis of the collected data we have utilized singular T sample statistical tests and independent T, and also in this research we have used SPSS, and PLS softwares. The present research results indicates that the role of reverse migration in development of rural settlements, is very large from the economic dimension. The results evaluation of the different opinions of two groups ofexperts and migrators using the T test, suggests that the significance level for social-economic components is lower than 0.05, and there exists a difference of significance between the average of experts and migrators opinions on impact of reverse migration on social and economic development of villagers settlements.

    Keywords: Migration, Reverse migration, Village, village’s settlement developments, 19th area of Tehran
  • Mansoureh Tariverdi, Parvaneh Zivyar*, Bahman Kargar Pages 93-109

    The creation of industrial estates and towns is one of the most common industrialization approaches in the countries that are aimed at facilitating and concentrating activities. this strategy into account in its development plan since the mid-1970s. Industrial towns in our country are also referred to as industrial sector locomotives. The construction and development of these settlements in small cities such as Hassan Abad, taking into account its environmental conditions, can lead to the reduction of unemployment and, hence, the sustainable development of the city. Shams Abad industrial park with development plan of 3000 hectares and more than 18 thousand jobs in the vicinity of Hassan Abad city. This settlement can be the main potential for growth and development of Hasan Abad city. The present research studies the role of Shams Abad industrial park on sustainable development of Hassan Abad, Fashafiyah and suburbs. The method of research is library survey (a questionnaire). The results show that the establishment of Shams Abad Industrial Citycan have a favorable effect on the quality of life indicators in Hassanabad and its suburbs and has increased employment. Of these, the economic index has the highest impact and the environmental physical index has the least impact. Finally, the results of internal and external factors indicate that SO strategy is the dominant strategy in the study area.

    Keywords: industrial city, small town, Hassan Abad Fashafiyeh, sustainable development, Shams Abad
  • Jamal Ahmadi Silooh*, Mohammadreza Hafezniya, Ribaz Ghorbaninezhad Pages 112-128

    Conception or apprehenssion of countries geopolitics toward geographical spaces is among relevant discourses in political geography and geopoletics.Geographical spaces having diverse value and resourses shows natural and functional of divrse conception to countries and political actors. Mental conception of actors and countries fromenvironment and the way of its apprehension has major role in decision and their behavour. Geographical spaces and places appears as understood values fromcountries, nations and political actors and finds political meaning and certain desirability for them. Geographical values finding certain desirability possesed geopolitical nature. These values have no stability and according to different condition during times will be changed. Governments and staes as the great political actors shape their policy,politics and habitual patterns toward other geographical spaces according geographical conceptions and undestood apportunities and threats and create differen habitual patterns like interaction, convergence, contest, conflict and so on. By studying the specialist views of political geography science can say the important factors and resourses influencing geopolitical conception among country relationship including value and resourses distinguished with geographical and regional nature. This study bydescriptional-analitical approach tries to detemine these imporatan values with geographical and regional of fourfold dimentions like natural, economical, social-cultural and political-military bases in habitual model.

    Keywords: ental map, geopolitical conception, political actors, geographical spaces
  • MohammadRasool Darvishi, MohammadReza Ghaedi*, Garineh Keshishyan Siraki, MohammadTawhid Fam Pages 130-158

    Maintaining and promoting trust and social capital are the main components of the stability andefficiency of any political system.Components of political geography such as ethnicity, populationdensity or dispersion, level of economic development, geographical features of residence,demarcation, religion, etc. have a great impact on the level of social capital and public trust in therelationship between citizens and the political system.The aim of this study is to explain thecomponents of political geography that affect social capital and public trust in the Islamic Republic ofIran, especially in the government of Hassan Rouhani.The main question of the article is thatHowhave the components of political geography affected the level of social capital and public trust in theIslamic Republic of Iran, especially the government of Hassan Rouhani?The method of this article isdescriptive-survey.Questionnaire and interview tools are used to collect data and field information.Library studies, information on the Internet and other Persian and Latin sources will also be used todevelop theoretical foundations and research literature.The statistical population of the study is thestaff of the governorate of Tehran and the sample size is 300 people. SPSS and PLS software wereused to analyze the data.The results of the article showThatThe components of transparency,efficiency, quality of regulation, government effectiveness, rule of law, political stability and non-violence, accountability, fight against corruption and the right to comment depending on thegeopolitical characteristics of Iran's geographical regions affect social capital and public trust in theIslamic Republic of Iran. The geography of the presidential election and Hassan Rouhani's votes showthis connection.

    Keywords: Political Geography, Social Capital, Public Trust
  • Mahmoud Mohammadi, Mohsen Zayandeh Rudi*, Seyed Abdolmajid Jalaei Pages 160-177

    Poverty line is one of the most important indicators to show the convenience level in acountry. Because of the unequal convenience level in different geographical areas andalso due to the fact that exact research and studies are required to make purposeful policy in order to decrease poverty, poverty line should be analyzed as a baseline of executing successful economic- social status. The present study is done to examinepoverty status in Makran beaches (Kerman, Sistan Baluchestan and Hormozghanprovinces) during 1985-2018. The present study is applied in terms of purpose and interms of research method is used descriptive-analytical methods. In order to analyzethe data, a dynamic linear expenditure system and apparently unrelated frequentregression have been used. The obtained results showed that the most final desireamong rural and urban families relates to the nutriment and tobacco productsconsumption whereas the least final desire among the rural families relates to therecreation and education and among the urban families it relates to the different goods and services. These results showed that the annually poverty line (the least livelihood)in different rural and urban areas in Makran beaches has been increased respectively20 and 22 percent during the study. The census ratio index shows the increase in thepoverty rate and the percentage of households below the poverty line in rural andurban areas of Makran beaches. Poverty gap index showed that equal income amountis needed in order to extend poor people income to reach to the poverty line in ruraland urban areas during the examined period at the beginning and at the end of timeperiod. Also the results of extent index showed that the poorest people’s status inurban families of Makran beaches is good and it has not been changed in rural areas.

    Keywords: overty line, dynamic liner expenses system, Regional economic development, Makran beaches
  • Maryam Edraki, Reza Borna∗, Ebrahim Fatahi, Masoud Mahdavi Pages 180-202

    Coordinating buildings with climatic conditions and saving energy is one of theimportant goals of climate design. Jolfa city has a relatively cold and dry climate dueto being located in a special geographical location, topographic conditions and climatesystems affecting the region. Is. So that the air temperature in the coldest month of theyear reaches -20 degrees Celsius and in the warmest month of the year sometimesexceeds 44 degrees Celsius. Therefore, bioclimatic conditions have a special status, so it is necessary to study the climatic conditions in relation to design to establish buildings in the cold seasons of the year to reduce the relevant problems. The mainquestion of this article is what effect do the specific climatic elements of Jolfa cityhave on the architecture of this city? The method of this article is a descriptive-analytical one in which an attempt will be made to study and evaluate the humanbioclimate of Oshbin Jolfa using the bioclimatic index of tissue comfort criteria (Pen Warden) and Algi. Using the synoptic meteorological data, the bioclimatic situation ofJolfa city was examined. To do this, meteorological statistics were used over a 27-yearperiod (from 1985 to 2012). The data were analyzed using experimental methods suchas Mahan, Gioni, Pen Warden, Algi and the Climate Need Calendar with the aim ofachieving the correct principles of climate design, the results of which provide solutions based on the study of the lunar climate. The year of the year and the comfortof human beings have been according to these indicators, including the establishmentof buildings in the direction of south, southwest and southeast

    Keywords: Oshtabine, Climate Design, Climatology, Climate Planning, ComfortZone, Biophysical Tables
  • Abdulmajid Mohammadi Najafabadi*, Akbae Etebarian Khorasgani, Reza Ebrahimzadeh Dastjerdi Pages 204-227

    The purpose of this study is to design a strategy-based model on the human resourcesdevelopment in the tourism industry of Isfahan province and to develop a roadmap forits implementation. In terms of purpose, this research is of applied and developmental research type and in terms of implementation method, it is considered as a descriptiveresearch of survey type and in terms of research plan, it is of exploratory mixed type.In the first stage of the research, all published researches related to the research topicwere analyzed using Meta-synthesis method which the results of this analysis were toidentify and classify 9 human resource development strategies. Then, by consulting 10experts and analyzing those using structural-interpretive modeling method, thesestrategies were Leveling and the relationships between them were determined.According to the results, at the lowest level, the strategy of "designing the model ofjob competencies of the tourism industry" and "designing the human resourceinformation system" has the greatest impact on other strategies and at the highest level of the strategy "Tourism industry" was the most dependent. Finally, using the intuitivefuzzy AHP technique, human resource development strategies of Tourism industrywere prioritized. The findings showed that designing the model of job competencies ofthe tourism industry, providing public education and subsidy allocation, and offering discounts on training courses are the most important strategies for the human resourcesdevelopment in the tourism industry in Isfahan province

    Keywords: Human Resource Development, Tourism Industry, Education, Meta-synthesis, Interpretive Structural Modeling, Intuitionistic fuzzy AHP (IFAHP)
  • Atieh Ali Akbari*, HamidReza Varesi Pages 230-253

    The rapid growth of the urban population and the recent influx of migrant populationsinto large cities and the need to meet the needs of urban populations, as well as theprovision of urban services, makes it increasingly necessary to utilize all the existing capacities of the city. Therefore, it is necessary to achieve a sustainable growth in thecity instead of developing the city's horizontally, by filling the existing texture of thecity. Therefore,in this research, the objective is to assess the economic, social, access,environmental and physical aspects of the housing situation in Shahin Shahr City onthe amount of land abandoned and abandoned, and the development of urban intermediate growth. This research, in terms of purpose, applied and in terms of themethod is descriptive-analytical. At first, the indicators and dimensions of the topicwere prepared in most of the questionnaires and then tested in SPSS environment.Subsequently, using SWOT technique, the strengths, weaknesses, opportunities andthreats were identified and presented with appropriate strategies. The results of SWATtechnique showed that the dominant strategy in the research was defensive type with afactor of 8.03. Subsequently, the five areas of Shahin Shahr City were ranked using theSAW technique, with Ferdosi with a score of 0.23 and Goldis with a score of 12.0.Then the results of this technique were shown using the Arc GIS software

    Keywords: Development, Infill Development, Bay Area, Housing, Shahin ShahrCity
  • Nasser Fatahi, Leila Ebrahimi Jenaei*, Ameneh Haqzad, Kia Bozorgmehr Pages 256-274

    The main purpose of this study was to investigate the effect of social participationfactors of citizens and tourists on environmental protection in coastal cities (case studyof Mahmood Abad). The research was conducted in terms of development-practicaland mixed method. The statistical population of the study consisted of facultymembers in the fields of environment, watershed management, agriculture, geography,tourism, Mahmoud Abad universities, managers of public organizations and privatecompanies, employers and contractors. Data collection tools continued in the first partof the semi-structured in-person interview until reaching the theoretical saturationstage. Interviews with 29 individuals (23 males and 6 females) were identified in 4Dand 21 items. The second part of the questionnaire was administered to Delphi group members (n = 8) in two stages for designing the questionnaire. In the quantitative part,a researcher- made questionnaire was distributed online among the statistical sample (n= 85) on a five-point Likert scale. Cronbach's alpha coefficients of behavior (0.769), knowledge and attitude (0.755), religious beliefs (914), and socialization (0.001) were obtained. Β = 0 and significant coefficient t = 13691, meaningful relationship and firstof all standard coefficient between (factors of knowledge and attitude on socialparticipation) β = 0.0302; significant coefficient t = 13.148 In the second rank, thestandard coefficient between (factors of behavior and social participation) β = 0.325;the coefficient of significance t = 12.364 This significant relationship; in the third rankand also the coefficient of standard deviation (factors of religious beliefs on socialparticipation) 316 /. Significant Relationship Coefficient t = 11.964 and ranked third.

    Keywords: Social participation, citizens, tourists, environment, coastal cities, Mahmoud Abad
  • Morteza Sadeghi*, Ghazaleh Kabirabadi, Hashem Amiri Pages 298-324

    Given the key role and importance of the environment in improving the quality ofhuman life, addressing the environmental concerns that have caused internationalconcern has become essential. Undoubtedly, one of the categories that has degradedthe quality of the environment is the climate change of greenhouse gases. Therefore, inthis paper, the causes and consequences of climate change and greenhouse gases andinternational measures to deal with them are discussed.At the international level, themost important of these activities are the adoption of two international instruments, theGeneral Convention on Climate Change and the Kyoto Protocol, which provideappropriate solutions for reducing greenhouse gases and adaptation.Due to theimportance of reducing climate change and greenhouse gases in Iran, it has joinedthese two international legal documents and in line with its obligations to establish theoffice of the National Plan for Climate Change and has so far prepared and submittedtwo reports. Melli has taken action in this regard.Because climate change poses amajor threat to environmental health and human life, the commitment of theinternational community to address this phenomenon is a kind of ergonomiccommitment that doubles the need to address this issue.

    Keywords: Climate Change, Greenhouse Gases, Tokyo Protocol
  • Hadi Najari, Ali Pourghasab Amiri*, Hussein Soleimani, Ahmadreza Bahmanyar Pages 326-343

    Violence against Myanmar's ethnic representative of Rohingya Muslims has been painting for years by displacing thousands of people who can enjoy this right and have legal rights. The right to freedom of religion is one of these rights. Freedom of religion is one of the fundamental human rights and it can be said that all human rights in history can be avoided by religious demands. This right is available from the very beginning of the human rights movement and you can become an international advocate and advocate for it. A society that is objective. Using this appeal you may be entitled at the earliest opportunity. The right to use and use religious symbols is a mark of the intermediate link between freedom of religion and the expansion of the mark. Employers are also offered the right to offer programs to exercise their religious freedom. Oaths based on religion are a revision of this right. Today's Article by Delivery Method - A descriptive way you can consult on human rights and international human rights and international documents and show that they include propaganda paintings in Rohingya, as well as all of them It uses human rights.

    Keywords: Freedom of Religion, Rohingya Muslims, Human Rights Committee, Parental Documents, Human Rights
  • Akbar Madadi, Parviz Norouzi Thani*, Karim Hosseinzadeh Dalir Pages 346-368

    Achieving a sustainable financial pattern to finance both current and developmentalcosts of the city is considered as one of the most important factors of urbansustainability, which allows investment in city’s infrastructure development system. Inthe current research, by investigating the income figures of the Tabriz Municipalityfrom 2013 to 1396, the 5-year procedure of income developments of this metropolisand also its path toward sustainability or unsustainability have been investigated, thenthe status of sustainable incomes in the financial system of the Municipality of Tabrizmetropolis have been identified in order to develop an appropriate pattern of urbanincomes management. In this regard, type of the research is applied and its method isdescriptive-analytical. The methodology of this article is centered on the quantitativeand joint approaches of documentary-library techniques. Accordingly, analysis of the5- year revenue resources of the municipality of Tabriz has been conducted by usingthe questionnaire tool along with structural equation model in Micmac software. Theobtained results represented that the highest amount of income was recorded for the year of 1394, while the lowest figure was registered for the year of 1392, and hencefrom 1394 onwards, the sustainable income sources of the municipality of Tabriz metropolitan area have been decreasing. Notwithstanding the decrease in the incomeof Tabriz metropolis in terms of the total budget in 1396 compared to 1392, the totalincome of this metropolis has been decreased compared to 1396 in its peak period(2015). In other words, a tangible part of reducing the unsustainable income of Tabrizmetropolis compared to its sustainable income is result of declining the whole incomeof the city, which has no relation to its sustainable income management. From the 48factors affecting the sustainable development of the municipality's income, 10 factors including A3, A10, A7, A4, A5, A8, A6, A2, A1, and A13 were identified with thehighest direct impact score.

    Keywords: Financial resources supply, Sustainable income, Tabriz metropolis
  • Yousef Darvishi*, Marziyeh Moghali Pages 370-384

    Entering the third millennium AD, cities due to population growth and urbanization,have faced widespread challenges due to growth beyond responsive capacities, whichis reflected in issues such as urban poverty, lack of infrastructure, Informal settlement, growth of pollution, decrease of quality of life and in general, growth of instability canbe observed. In such a situation, finding new and low-cost solutions to achievesustainability becomes more and more necessary. Accordingly, the present studyargues that smartening, using indicators such as smart governance, smart environment,smart economy, smart mobility, smart life and smart people, is an effective approachto achieve sustainability (in Economic, social, environmental and physical dimensions). The method of descriptive-analytical research is of the application type,which is ranked using the first multi-criteria decision-making method of urban areasfor indicators of smart urban growth and the rate of inequalities. The geographicalinformation system is then used to classify its urban areas. Based on the results of theapplication of the Vickor model, each of these areas has obtained different rankings, sothat the four areas of the city in terms of the amount of selected developmentindicators are such that in terms of Having the studied indicators, region one has thehighest enjoyment and region two has the lowest enjoyment. This indicates inequalityand significant differences in some growth indicators in Ardabil. In a general conclusion, it can be said that in Ardabil, in order to achieve sustainable urban development, the smart growth strategy should be the main strategy in sustainableurban regulation, so that the city can achieve a balanced balanced spatial distributionin the future

    Keywords: Sma Urban Growth, Sustainable Development, Multi-CriteriaDecision Making Models, Ardabil City
  • Hossein Rahmani Tirkalai* Pages 386-405

    The environment plays a vital role in sustaining human life and must be protected byall means.In Iran, legal solutions as well as coercive measures have not been able toprevent the destruction of the environment, so that the statistics show the worryingsituation of environmental degradation in Iran.Mazandaran province is one of therichest environmental resources in Iran, but it is in a red situation in terms ofenvironmental degradation.The main question of this article is whether moralframeworks can help protect the environment and sustainable geographicaldevelopment in Mazandaran province? The method of this article is descriptive-analytical.The findings of the paper show that ethics and moral frameworks based onIslam and the Shiite religion and efforts to extract and teach the ethical teachings of environmental protection can guarantee internal performance to protect theenvironment.On the other hand, given the dominance of the development view ofgovernment policy and the concern for job creation and all-round economic development, the best way to protect the environment is to empower the people themselves by strengthening moral foundations.

    Keywords: ethics, sustainable geographical development, Mazandaran province, environmental protection
  • Meysam Dolatabadi Farahani, Sara Mohammadpour* Pages 426-451

    Social networks are the new generation of internet websites and are consisted of people as well as groups. The inclination to social networks has brought a significant evolution to the social system of countries in all over the world. These networks have provided their users with an environment for communication, participation, and settingup groups mostly for the ones who are interested in sharing personal thoughts andactivities with others. In this regard, participation with political issues is one of themost important activities in social networks. Political participation is indeed citizenactivities in order to influence on the process of political decision making and decision taking of governments and it is a complicated work through which can be hopefulabout the growth of social resource, control and power, organizing a majority of the population and responsibility of the government. Therefore, possibilities and abilitiesof social networks and the way they perform during present century is perfectlyeffective. Consequently, the necessity of considering the role of these networks on thepolitical participation has urged me for doing this research using three intermediate variables of political trust, political knowledge and political efficiency. This researchis done based on “The role of social networks on the political participation ofcitizens”. In the following study, the citizens in Twitter that had 10,000 followers werechosen to be the target population and from which 320 people were selected as asample and the questionnaire was used as an instrument to examine the subject of thestudy. Among the four hypothesis of the research, findings showed that the amount ofTwitter usage and their political participation with intermediary of political trust andpolitical participation of citizens with intermediary of political knowledge has asignificant effect but the hypothesis on the role of Twitter usage on the politicalparticipation of citizens with political efficiency does not have a significant effect

    Keywords: Political Participation, Social Networks, Citizens, Twitter
  • Afahin Jafari* Pages 454-467

    The purpose of this study is to identify the environmental aspects of the right tosustainable development for the protection of the country's environment. This is a descriptive-survey research using a researcher-made questionnaire. In order to increasethe accuracy of the data, the statistical sample was selected according to the statisticalpopulation (n = 44). Purposive sampling was used. The reliability of the questionnaires was calculated by Cronbach's alpha coefficient (0.92) and its value was determined bySPSS19 software. The data analysis method was exploratory factor analysis usingStructural Equation Method (SEM) with the help of Smart PLS2 software. The KMOindex value was higher than 0.769, indicating appropriate data correlations for factoranalysis. The environmental aspects of the right to sustainable development from theperspective of international environmental law can be classified into four general factors (education, empowerment, commitment and effort) and 12 related indicators.The overall model quality factor (GOF) is 0.80, which can be concluded that the modelis highly desirable. At the moment, the index of providing cleaner water is the highest priority, and human rights education is of the least importance. While, ideally, thecommitments of governments should have the highest weight. Achieving sustainableenvironmental development requires observing and incorporating these aspects into regional and national planning.

    Keywords: Right to Development, Sustainable Development, InternationalEnvironmental Law, Natural Resources, Environment
  • Vahid Moshfeghi* Pages 470-484

    The position of points in the network is one of the most important aspects of urbannetwork analysis. The capacity of urban nodes depends on their role in the urbannetwork. One can provide a unified policy framework for the urban network byrecognizing the points and relationships and how they interact with each other. Thisresearch seeks to determine 1)the role of points in the urban network; 2) the capacityof the urban network, and 3) the integration of the urban network. Methodologicallyspeaking This is applied research. Research data include intra-provincial and inter-provincial passenger flow. 43 selected urban and rural settlements of Ardebil provincehave been selected for the analysis. Indices of power of linkages, degree of centrality,network entropy and core-periphery analysis were performed in UCINET6 software.In this research, a new typology of nodes in the urban network is presented.Accordingly, nodes in the network play one of the five roles of central, articular,independent, isolated and other foci. Analyzes show that Ardebil, Khalkhal, MoshginShahr, Parsabad are the centers and Sarain, Grammy, Aslanduz, and Bale are the articular nodes of the urban network. It was also found that the high number of isolatedfoci (22 foci) in the network is one of the major threats of Ardebil urban network.Finally, suggestions have been made to realize the integrated urban network andincrease network capacity.

    Keywords: Urban Network, Network Analysis, Power of linkages, Degree ofcentrality, Ardabil
  • Bakhtiar Khosravi*, Esmaeil Safar Alizadeh, Heiman Taati Pages 502-518

    Evaluation and sustainable development are two inseparable elements considered to beTo collaborate in solving social problems, economic and important resource that alarge part of the rural and urban settlements in the world have The effectiveness of the very great man dungeons space is always influenced by factors and forces theinfluence of internal and external processes in changing their Move to the concept ofsustainable development based on human-environment And expand economicopportunity and social justice and environmental considerations to take intoconsideration the middle cities according to local and regional conditions, which areWith the adoption of various aspects of organizational and institutional functions,services, demographic, environmental, land management, social, economic and spatialundertake Sometimes have special importance in the settlement hierarchy as a bridgebetween major cities and areas with low-level and facilitating the flow of act Thepresent study examines the sustainability of the rural hinterland of turpentine middle ofthe economic, social, and environmental indicators proposed pay attention to Middle of turpentine into two spheres of influence, direct and indirect influence is divided Therural areas were selected according to the dimensions listed are evaluated Continuing with questions and test hypotheses, and ultimately the sustainability of rural status andanalysis of the results can be demonstrated both in the middle of turpentine.

    Keywords: Evaluation, Sustainable Development, Village, Influence Area, SaqezCity
  • Ali Sadeghi, Azam Hosseini*, Morteza Fallah Khorsand Pages 520-537

    Nowadays, dynamism and Liveliness of each city is directly related to the constructionof urban space elements. One of the most decisive aspects of utility of city’s spatialstructure is awareness of citizens' residential satisfaction. This study which is practicalin terms of purpose; was evaluated the relationship between the spatial structure ofdistrict 17 in Tehran and satisfaction of its inhabitants by descriptive-analyticalmethod and by utilizing library resources and survey method. The study populationincluded citizens which have experience of living more than 3 years in this region and 322 of them were selected through stratified random sampling method. The resultsshowed that the explanatory variables of "transport and road network quality" and "urban facilities quality" are ineffective and also urban texture is reduced quality of lifeand living in the region due to exhaustion, accumulation of population, too density ofbuildings and lack of open spaces between them. So that, positive correlation betweenresidential satisfaction and quality of transportation networks as well as betweenresidential satisfaction and urban facilities was observed. The main causes of this dissatisfaction can be pointed to psychological and security problems caused by overcrowding and inefficiency of the transportation network in this area can bementioned. The results of the research show there was an inverse correlation betweenresidential satisfaction and the features of the urban texture.

    Keywords: Spatial Structure, Residential Satisfaction, Tehran, District 17
  • Mahmood Akbari*, Ebrahim Molavi, Fazollah Jouzarian, Reza Eltiyaminiya Pages 540-558

    Evaluation of different regions in terms of access to the index-service provides a possibility for planning and allocating funds to the programsMaker, consider the facts and consider the development level of the country's regions. This is why the present research aims to status of Iran's provinces in terms of development indices analyze and evaluate communications. The dominant approach of this research is quantitative analysis and techniques used 15 variables to measure the level of concentration techniques, distribution coefficient and coefficient of Williamson. The results showed that the concentration indices of development of communication models in some provinces of the country indicated. Williamson index composite index communication process for fifteen provinces of the country showed the unbalanced distribution of telecommunications services. Decentralization measurement models show that, over time towards decentralization an d distribution an d the signs of ag e an d is becoming a global village.

    Keywords: concentration index, Distribution index, Williamson index, Information Technology
  • Seyyed Abbas Ahmadi*, Narges Sadat Hosseini, Sadegh Bostani, Ali Sadeghi Pages 560-579

    From a geopolitical point of view, the existence of different ethnic groups on the Iranian soil has given rise to the "name of Iran" over time. The persistence and identityof the Iranian name has been owed to various ethnic groups, especially the Persians. Given the dynamics of Iranian culture in recent decades, Iranian people have gained a more comprehensive understanding of their Iranian history. This is not ineffective knowledge of the internal and external geographic environment conditions.The assumption that we have witnessed the growth and change of the "name of Iran"through various changes is quite theoretically and practically defensible. Because in the course of history and the arrival and departure of various tribes to the land of Iran, one can search for developments in the name of Iran. Therefore, it can be said that the most important ground for the expansion of the globalist and nationalist morale and tendency in "The Name of Iran" can be seen in its geographical-historical origin.The Aryan race entered the "Iranian plateau" 1500 to 2000 BC. The concept of "Iran"originated in the first half of the third century BC as a result of Sasanian propaganda. According to the writings of Darius I and the sequence of arrangement of the names ofthe lands that formed the Achaemenid territory, it can be stated that in Persian literarytexts and prose, both literary, historical and geographical, from the middle of the fourth century onwards. The word "Iran" has always been mentioned. Also in the books of the Arab countries and their correspondence is the word Iran and its synonym. This article, which is a fundamental one, uses a descriptive-analytical approach to examine the evolution of the "name of Iran" from a political geographical perspective and to create a "unified and holistic" view. The necessity of the present study is that in Iran it is usually only a historical survey of geographical locations and the study of historical milestones and factors influencing the developments of the "name of Iran" and the geographical segmentation of the land based on fundamental changes resulting from the activities and practices of the neglected peoples.

    Keywords: Political Geography, Historical Developments, Iranian Name, Aran, Pars, Aryan, Persia
  • Siamak Kakavand, Farah Habib*, Eskandar Mokhtari Taleghani Pages 582-597

    The purpose of this study was to analyze and evaluate the architectural design offacades of Tehran in order to explain a comprehensive and responsive system. The purpose of this research is qualitative research in the form of library studies and field surveys, questionnaires and interviews conducted by experts in the field, validity and reliability. Confirmed, the population is divided into two sections. The first part is urban managers, experts and experts in the field of architectural design of urban views and the second part are designers and practitioners, professors and students ofarchitecture and urban design. Since the population is limited, sampling was done fromall available individuals. In the fourth chapter analysis using Delphi method in four steps and SPSS software, has been presented the components of comprehensive systemof urban landscape architecture design. The results indicated that the overall facade architecture design system generally consists of: 1- Theoretical foundations in which the set of task assignments and the holistic designation are specified. 2. Area-specific committees and facade design evaluation committees include management and oversight. Implementation and infrastructure of location information including visualization and location-based application. 4. The Higher Committee is responsible for the management, planning and monitoring, as well as the accountability, participation and control of the committees' performance

    Keywords: Urban Views, Comprehensive System, Management, Planning, Theoretical Foundations, Urban View Design Documents
  • avad Ghiasvand, Jaleh Sabernejad*, Mansooreh Tahbaz, Fariborz Dolatabadi Pages 600-624

    As one of the oldest cities of Iran, Hamedan is thousands of years old. The oldest housesin Hamedan date back to the time of the Ackameniads. During the archeologicalexcavations in 1990s, the remants of these houses were discovered in Hegmataneh hill.Houses belonging to the era before Qajar dynasty are rare in Hamedan. However, thereare plenty of architectural structures belonging to Qajar era, including houses. This studyis an applied study with a mixed nature, employing both qualitative and quantitativemethods. In the beginning it delves into the climate of Hamedan based on the climaticrecords of this city from 1976 to 2015. It further studies the climatic needs of the region for wellbeing of humans, using Climate consultant software. Following this, 33 historichouses in Hamedan with full information and documents needed will be selected fortypology. The said typology was carried out, using structural analysis to find collectivephysical specifications of these houses based on the criteria effective on the climaticfunction of this city. Based on the results of this study, the architecture of the historiccities of Hamedan are in concordance with the climatic and social situation of this city.The most important factors involved included, maximal benefit of sunlight in winter, aswell as minimizinig the effect of unfavorable winds. Majority of houses in Qajar era wereinternal with central yards. In Pahlavid era, the form and shape of residential structuresentered a new phase. In this way, the historic houses in Hamedan can be divided into 3 categories based on the physical criteria effective on climatic functioning of the houses: Type A: Qajar era houses with internal form and central yard, as well as interior andexterior spaces. Type B: Houses of late Qajar and early Pahlavid era with a mixture ofinternal and external types. Type C: Houses that were under the effect of westernarchitercture and were external

    Keywords: Typology, Climate, Physical features, Climatic Function, Hamedan historic house
  • Abbas Jafari Niya* Pages 626-650

    With the victory of the Islamic Revolution of Iran, a dynamic and new diplomacy on Middle East issues took place. According to many experts, in line with this dynamic diplomacy, according to the geopolitical identities defined in Iran's foreign policydoctrine (especially the geopolitical affiliations and concerns), Iraq is in the center ofIran's attention. In this article, an attempt has been made to examine and analyze Tehran's relations with the new Iraq in three different areas (relations with northern Iraq, relations with the Shiites, and relations with the Sunnis). The main question ofthis article is what are the geopolitical foundations of Iran's relations with the new Iraq? The method of this article is descriptive-analytical. The data required for the paper are collected from library sources and scientific research papers, as well as strategic documents. The results of the article show that the Iranian men's government is trying to increase its political and military power as the first Shiite geopolitical actor in the region and the world by developing relations with the Shiites and the central government using the element of religion and ideology. On the other hand, bydeveloping relations with the Iraqi Kurdistan Region during the establishment of bilateral and multilateral relations with the Kurds, they will provide a valve for their national security in this area. Iranians and Shiites and the deepening of their relations the extent of Iran's influence on the Iraqi scene Q and increase the area. The results show that Iran has not been as successful in developing relations with Sunnis due to its structural nature, use of the element of religion in foreign policy, historical background of religious challenges in the region, etc., as in two other areas. On the basis of Iran's geopolitical status, especially after the developments in Syria over the past three years, little success has been achieved.

    Keywords: Iran, Iraq, Geopolitical status, Shiite geopolitics, national security
  • Saeed Hussein Abadi* Pages 652-667

    One of the most important indicators of quality of life and the desirability of urban spaces is the sense of security. The sense of security in a neighborhood is influenced by various factors, including place attachment and social capital. The sense ofbelonging to the place of residence creates a sense of responsibility towards the environment and, on the other hand, by influencing social capital and by its mediating can affect the sense of security. Since an understanding of the factors affecting the sense of security in urban neighborhoods is necessary for planning to achieve it, this study seeks to investigate the impact of place attachment and social capital on securityin neighborhoods of Sabzevar. This is a survey research and a questionnaire was used to collect the needed data. The unit of analysis is the individual, the sample size is 384 by Cochran method. The data analysis method is Pearson correlation, regression, Sobel test and structural equation modeling (SEM). In this research, first the effect of place attachment and social capital on sense of security is studied and then the effect ofplace attachment to a sense of security with the mediation of social capital is analyzed. The results suggest that both social capital and place attachment have a significant effect on sense of security. In addition, place attachment significantly predicts variance of social capital. In addition, place attachment significantly predicted variance social capital and thus indirectly an d through social capital affects the sense of security.

    Keywords: Place attachment, social capital, sense of security, Sabzevar city
  • Sadegh Partani*, Atieh Mahmoudi Mozafar, Mojhdeh Rabani Pages 670-696

    This research is going to figure out the actual water demand of green space species in urban green space zones. Two main species that are spreaded in green space of Tehran metropolitan have been selected, Cupressus Arizonica and Morus Moraceae. The research was experimental with three testing prototypes (pilot) in three different altitudes. Each pilot included to blocks for each species. So according to randomized block design method of experimental design (RBD), 12 blocks have been treated for two species. Treatments were defined as normal current irrigation water consumption as first rreatment and half amont of first treatment as the other one. Altitude differences were 200 meter between pilots. Experimental variables were stem length, diameter and growth, leaf width and numbers whichwere under measurement everytwo weeks during six month treatment. Results showed Cupressus Arizonica in both pilots was more compatible wth second treatment and Morus Moraceae was compatinle with second treatmenrt only in one pilot. The Cupressus Arizonica species showed relatively better growth at higher altitudes of 1700 and 1900 meters, secondly, according to the collected data and charts, there was a significant difference in the growth of the silver cypress plant with treatment 1 compared to the second treatment ( It was not seen in pilot 1 and 2).

    Keywords: Water consumption optimization, Irrgation, Water demand, Greenspace species, Urban geography
  • Qadir Siami, Elham Ziaee* Pages 698-723

    Todays, creating leisure time complexes with integrated cultural, educational, recreational and health-related approaches has become an important strategy in the management and planning of the world's cities. The Garden of Imam Reza (AS) is one of the 114 hectares of Astan Quds Razavi ecological endowment in Mashhad which can maintain its original function and serve as a social, health and economic center for citizens and even pilgrims. Be it. The method of this study is analytical-descriptive with assessment and evaluation approach. The analytical tools of this study were Expert Choice software for measuring the weight and effectiveness of variables affecting the recreation of Imam Reza (AS) garden. The technique used in this study is to select the scenarios and the optimal performance of the AHP. The findings of this study show that among the three (Alternative) recreation of Imam Reza's Garden (Option one) (Culture and Artgarden with Health Economics ComplementaryApproach) with 0.347 had higher priority for functional recreation. The results of this need-based and feasibility study show that the Imam Reza (AS) garden complex, which is currently only used as a fruitful garden in the strategic location of Mashhad, currently using only its horticultural products, has this unique capacity. Able to provide an environment for leisure, entertainment and sport for different groups ofurban and pilgrims and travelers as well as a base for the production, display and delivery of artistic and cultural products and services, Dynamic in the area of health economics also plays a role.

    Keywords: Functional recreation, Leisure, culture- social, Economic, health, Imam Reza Garden (as). Mashhad
  • Sona Shahipour*, Akbar Abbasian Pages 726-740

    In the last decade, the growing population of the elderly in Tehran has provided us with the emergence of new service needs in different areas of the urban environment, especially the adaptation of urban spaces to such indicators as safety, security, accessibility, living, communication, social participation, and finally transportation for the elderly. In this project, we seek to answer the question that by developing leading urban policies and aligning them with demographic changes, will older people's participation in different urban spaces be achieved? Data collection was done through survey method and SPSSwin20 and LISREL8.5 softwares were used for data analysis. The population of the study consisted of 71,199 elderly citizens of the district three ofTehran. The sample size is 382 people, based on Cochran's formula, and is available in a randomized fashion. In this regard, as the correlation value is greater than 0.6 and equal to 1,00 we should conclude that there should be a direct relationship between the two variables, that is, the extent to which urban managers adopt and implement urban policies in line with the aging population structure, it will lead to greater participation of the elderly in Tehran's urban space

    Keywords: leading Urban policies, Elderly, Urban Spaces, district three of Tehran
  • Seyed Reza Mousavi, Yaqob Peyvstehgar*, Hossein Kalantari Khalilabad Pages 744-761

    Bandar Abbas city has a special strategic position due to its proximity to the Strait of Hormuz and the Persian Gulf and the Sea of Oman.And it is the largest port in Iran, which shows the importance of this city. The present research is considered as applied (developmental) research and documentary (library), questionnaire (quantitative) and interview methods are used to collect information.The research method of this dissertation is descriptive-analytical (survey - case study). The FEMA (Federal Emergency Management Agency) technique is also used to assess the risk of critical locations.Six of the vital infrastructures of Bandar Abbas include; Oil refinery, refinery, power plant, railway, airport and Shahid Rajaei port were assessed as key assets, the results showBandar Abbas Power Plant (Tavanir) with 8 points is in the first place, Bandar Abbas Water Refinery with 7.21 is in the second place and Bandar Abbas Oil Refinery with 6.89 is in the third place. In the threat and vulnerability section, missile attack (air and sea) was identified as the first risk of all selected assets except the refinery, the first risk of which is biological attacks. Finally, an operational solution to reduce the risk of selected key assets was presented.

    Keywords: Risk, Passive Defense, Bandar Abbas, FEMA Technique
  • Ali Sahandi, Majid Shams*, Alireza Soleimani Pages 763-773

    The aim of the present study is to analyze the role of urban regeneration in the sustainable development of Khorramdareh city. Recreating a comprehensive and integrated vision is a set of steps that will lead to solving urban problems, So that continuous improvement in economic, physical and environmental conditions created the tissue that has undergone change. Reconstruction is one of the most important strategies to show deprivation and routine in cities, inefficient and worn-out spaces with problems in urban contexts and movement in the direction of sustainable development. Sustainable urban development is also based on real needs and rational decisions, taking into account economic, social and environmental considerations. For this purpose, the present study used a quantitative and survey research method. A statistical population including all citizens of Khorramdareh city (68000) was determined. The classified sampling method was determined using Cochran's formula of 400 people. Structural equations were used to analyze the data. The research findings showed that the urban regeneration variable as an independent variable has two dimensions of environmental dimensions with four dimensions (spatial body structure, density, transportation and environment) (155/44) and institutional dimensions with dimensions (socio-cultural, economic). (0.32) and regeneration with (0.35) are effective in the sustainable development variable of Khorramdareh city. The results show that sustainable development does not end with urban and regional planning patterns, but goes beyond the design and implementation of individual projects and physical spaces. This development is a way of life, emphasizing the broad participation of the people. Ideas and programs that are designed locally and with the participation of the people, and a process that is formed with the participation of the people (from below) and the actions of the officials (from above).

    Keywords: Urban Reconstruction, Sustainable Development, EnvironmentalDimensions, Institutional Dimensions
  • Nader shohani*, Nooruddin Kakai Pages 776-795

    One of the important strategies that has been considered in the last half of the last century to deal with regional imbalance due to the cumulative growth of large cities, is to strengthen small and medium cities and villages in urban network. Accordingly, the main purpose of this research is to investigate and analyze the functional effects of village - cities and its role in the development and balance of urban network system in Ilam province during the past half century. The present study is descriptive - analytical based on the nature and method of research. In order to analyze the data, quantitative analysis has been used by relying on models and urban planning and regional planning techniques. The results of this study show that the share of village conversion process to the city in the net increase in urban population of ilam province is more than 1 % of total increase. In spite of these villages, they have managed to attract and retain the population and have a positive impact on the spatial integration of population and adjusting the settlement system of the region.

    Keywords: Transformation of the village into the city, Regional development, urban system. Village-city