فهرست مطالب

فصلنامه سلامت و مراقبت
سال بیست و دوم شماره 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نسترن سمنانی، حمید حجتی*، گلبهار آخوندزاده صفحات 93-101
    زمینه و هدف

    نوزادان نارس در حین مراقبت و درمان به دلیل تکامل ناقص فیزیکی در معرض پروسیجرهای دردناک متعددی قرار می‫گیرند. یکی از پروسیجرهای دردناک، تغذیه به کمک گاواژ به دلیل عدم هماهنگی در عمل بلع نوزاد نارس می‫باشد. این مطالعه با هدف تعیین میزان تاثیر لمس یاکسون بر کنترل درد ناشی از جایگذاری لوله بینی معدی در نوزادان نارس انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی 64 نوزاد نارس مراجعه کننده به بیمارستان طالقانی گنبد در استان گلستان در سال 1398 انجام گرفت. نمونه هایی که معیار ورود به مطالعه را داشتند با روش نمونه گیری تخصیص تصادفی به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند. نوزادان گروه مداخله لمس یاکسون را یک بار در روز به مدت 15 دقیقه و برای 5 روز متوالی دریافت کردند. نوزادان گروه کنترل فقط مراقبت‫های معمول روتین را دریافت کردند. داده ها با استفاده از پرسشنامه جمعیت شناختی و ارزیابی درد در نوزادان به وسیله ابزار بررسی درد نوزاد- شیرخوار[1] جمع آوری گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی و استنباطی و نرم افزار SPSS-16 استفاده گردید.

    یافته ها

    میانگین میزان درد در روز اول بستری در گروه کنترل (0/71±5/24) و در گروه آزمون (0/72±5/24)، میزان درد در روز پنجم بستری در گروه کنترل (0/44±4/27) و در گروه آزمون (0/53±3/9) بود. نتایج این مطالعه با آزمون آنالیز واریانس تکراری نشان داد درد در طول زمان در هر دو گروه به صورت مستقل کاهش داشت، اما این کاهش درد اختلاف معنی‫داری را بین دو گروه نشان نداد (0/96=p).

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر که به منظور تعیین تاثیر لمس یاکسون بر درد نوزادان نارس بستری در بخش مراقبت های ویژه انجام گرفت نشان داد که نمره شدت درد بین گروه آزمون و کنترل اختلاف معنی‫داری نداشت. با توجه به تفاوت نتایج حاصل از این مطالعه با برخی مطالعات دیگر، بنظر می‫رسد نیاز به مطالعات بیشتر در مورد تاثیر انجام این تکنیک در نوزادان کم وزن وجود دارد.

    کلیدواژگان: نوزاد نارس، لمس یاکسون، درد
  • فاطمه رستمخانی، محمد قمری*، وحیده باباخانی، عفت سادات مرقاتی خویی صفحات 102-113
    زمینه و هدف

    عملکرد جنسی جزء مهمی از زندگی زنان یایسه است و تغییر در آن به خصوص در یایسگی، می‫تواند بر سلامت ایشان تاثیرگذار باشد. پژوهش حاضر با هدف تاثیر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر عملکرد جنسی در زنان یایسه انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی زنان یایسه ای بود که جهت دریافت خدمات به مراکز بهداشتی- درمانی شهر زنجان در سال 1398 مراجعه می‫نمودند. ابتدا 50 زن یایسه به صورت در دسترس، پرسشنامه شاخص عملکرد جنسی زنان (FSFI) شامل 19 سوال 5 گزینه ای را تکمیل کردند و از بین آنها 30 نفر (حجم نمونه بر اساس حداقل حجم نمونه در مطالعات آزمایشی انتخاب شد) که طبق معیار نقطه برش در سطح نامطلوبی قرار داشتند، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری مداخله و کنترل قرار گرفتند. مداخله بر اساس درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد طی 8 جلسه 2 ساعته اجرا و پس‫آزمون بلافاصله بعد از پایان درمان، و پیگیری سه ماه بعد در هر دو گروه اجرا گردید. داده ها با استفاده از آزمون‫های تی مستقل و تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر در نرم افزار SPSS-24 تحلیل گردید.

    یافته ها

    میانگین نمره عملکرد جنسی در گروه مداخله در پیش آزمون 21/66، پس آزمون  26/29 و پیگیری 27/11 بود که از نظر آماری این اختلاف معنادار بود (19/452F= و 0/05<p). میانگین نمره عملکرد جنسی در گروه کنترل در پیش آزمون 22/31، پس آزمون  23/28 و پیگیری 22/70 بود که این اختلاف از نظر آماری معنادار نبود. میانگین نمرات عملکرد جنسی در بین گروه های مداخله و کنترل نیز تغییر معناداری داشت (12/115F= و 0/05<p)، یعنی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر عملکرد جنسی زنان یایسه تاثیر معناداری دارد. همچنین به غیر از حیطه های  لغزندگی و ارگاسم در سایر حیطه های عملکرد جنسی تاثیر معناداری داشت (0/05<p).

    نتیجه گیری

    درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث بهبود عملکرد جنسی در زنان یایسه شد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، عملکرد جنسی، زنان یائسه
  • عدیله عالی، ناصر مظفری، سهراب ایران پور، هما علی زاده میر اشرفی، بهروز دادخواه* صفحات 114-122
    زمینه و هدف

    آسم یکی از شایع‫ترین بیماری‫های مزمن دوران کودکی و اولین علت پذیرش کودکان در اورژانس می باشد. مادران در بهبود کودک مبتلا به آسم نقش اساسی داشته و خودکارآمدی بالای آنها با بهبود و کنترل علایم آسم همراه است. این مطالعه با هدف «تعیین میزان خودکارآمدی مادران در مراقبت از کودکان مبتلا به آسم مراجعه‫کننده به کلینیک فوق تخصصی و  مرکز آموزشی - درمانی بوعلی اردبیل» انجام گرفت.

    روش

    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بود که روی 266 مادر دارای کودک مبتلا به آسم 6 تا 11 ساله مراجعه کننده به مرکز بوعلی و کلینیک فوق تخصصی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل انجام گرفت. نمونه ها به روش نمونه‫گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه دو قسمتی شامل مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه خودکارآمدی مادران بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری spss-18 و روش‫های آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و تحلیلی (آزمون کای اسکویر و  پیرسون) انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که 51/9 درصد (138 نفر) از مادران دارای خودکارآمدی مطلوب بودند. همچنین خودکارآمدی مادران با سطح تحصیلات، شغل، منبع کسب آموزش مادر، سابقه بیماری و تعداد دفعات بستری کودک، ارتباط آماری معنی‫داری داشت (0/001>p).

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه نشان داد که فقط نیمی از مادران دارای کودک مبتلا به آسم از خودکارآمدی مطلوب برخوردار بودند، بنابراین لازم است تصمیم سازان و تصمیم گیران سیستم بهداشتی و درمانی کشور، اقدامات لازم را جهت تقویت و ارتقاء خودکارآمدی این مادران انجام دهند.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، آسم، مادر، کودک
  • علی یلفانی*، ناهید بیگدلی، فرزانه گندمی صفحات 123-137
    زمینه و هدف

    به افزایش فاصله بین دو عضله راست شکمی در دوران بارداری و پس از آن دیاستازیس رکتی می گویند که پیامد ضعف و کشیدگی عرضی لیناآلبا است. در این عارضه کنترل کمری- لگنی دچار اختلال می شود که یکی از دلایل درد و ناتوانی کمری پس از زایمان است، یکی از روش های درمان این عارضه تمرینات ورزشی ناحیه مرکزی تنه است. هدف این مطالعه تعیین اثر تمرینات ایزومتریک- ایزوتونیک در بهبود عرض لینه آلبا، کنترل کمری- لگنی، درد و ناتوانی در زنان مبتلا به دیاستازیس رکتی شکمی پس از زایمان است.

    روش کار

      این پژوهش یک مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده دو سو کور بود که 24  زن مبتلا به دیاستاز رکتی در آن شرکت کرده و به ترتیب به دو گروه 12 نفره تمرین و کنترل با میانگین سن (97/4) 66/29 و (55/4) 25/28 تقسیم شدند. از کالیپر دیجیتال برای ارزیابی دیاستازیس رکتی و از تست گام جانبی برای کنترل کمری- لگنی، همچنین از مقیاس دیداری درد و پرسشنامه اسوستری جهت ارزیابی درد و ناتوانی استفاده شد. گروه تمرین به مدت 8 هفته و 3 جلسه در هفته، تمرینات را انجام دادند و گروه کنترل روال عادی زندگی خود را ادامه دادند.

    یافته ها

    با مقایسه میانگین نتایج دو گروه مداخله و کنترل پس از هشت هفته تمرینا ت ایزومتریک- ایزوتونیک تفاوت معنی داری در میزان دیاستازیس رکتی و کنترل کمری- لگنی، درد و ناتوانی در بین دو گروه مشاهده شد (0/05≥p). همچنین مجذور اتا در ارتباط با اندازه اثر تمرین، نشان داد که تمرین بر روی فاصله عرضی لیناآلبا (0/846)، میزان کنترل کمری- لگنی (0/850) و میزان ناتوانی (0/720) اثری بسیار قوی داشته و در متغیر درد (0/546) اثر متوسطی داشته است.

    نتیجه گیری

    تمرینات ایزومتریک- ایزوتونیک ثبات مرکزی می توانند با کاهش عرض لینا آلبا موجب بهبود کنترل کمری- لگنی و در نتیجه کاهش درد کمری- لگنی و ناتوانی ناشی از آن در افراد مبتلا به دیاستازیس رکتی شوند. با توجه به نتایج این مطالعه، می توان از تمرینات استفاده شده در این مطالعه برای درمان دیاستازیس رکتی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: دیاستازیس رکتی، لینا آلبا، کنترل کمری- لگنی، درد، ناتوانی، ایزومتریک، ایزوتونیک
  • عباس بحرینی بروجنی، اعظم علوی* صفحات 138-146
    زمینه و هدف

    ایمنی بیمار یکی از مهمترین اجزای کیفیت مراقبت است. خودکارآمدی پرستاران عاملی موثر بر کیفیت مراقبت‫کردن و انتظارات شغلی موثر بر رفتار و نگرش شغلی معرفی شده اند. پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط خودکارآمدی و انتظارات شغلی پرستاران با فرهنگ ایمنی بیمار انجام گردید.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک پژوهش توصیفی همبستگی است. 210 نفر از پرستاران در بیمارستان های آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد طبق فرمول کوکران به روش تصادفی طبقه ای مورد مطالعه قرار گرفتند. داده‫ها با استفاده از سه پرسشنامه استاندارد فرهنگ ایمنی بیمار، خودکارآمدی شرر و انتظارت شغلی جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون‫های آمار توصیفی و استنباطی (همبستگی و رگرسیون با نرم افزار SPSS-16 انجام گردید.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد بین میانگین نمره فرهنگ ایمنی بیمار با خودکارآمدی و انتظارات شغلی پرستاران ارتباط معنی‫دار وجود داشت (0/001<p). بین میانگین نمره فرهنگ ایمنی بیمار و خودکارآمدی پرستاران (0/577r= و 0/001<p) و میانگین نمره فرهنگ ایمنی بیمار و انتظارات شغلی پرستاران، همبستگی مثبت معنی‫داری دیده شد (0/585r= و 0/001<p). همچنین بین میانگین نمره خودکارآمدی و انتظارات شغلی پرستاران ارتباط مثبت و معنی‫دار وجود داشت (0/925r= و 0/001<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش می توان بیان کرد که انتظارات شغلی و خودکارآمدی پرستاران با فرهنگ ایمنی ارتباط مستقیم و مثبت دارند. بنابراین مدیران بیمارستان با ارتقای حس خودکارآمدی پرستاران به عنوان یک عامل شناختی و توجه به انتظارات شغلی آنان به عنوان یک مفهوم انگیزشی به افزایش فرهنگ ایمنی پرستاران و ایجاد یک بیمارستان امن‫تر برای بیماران کمک خواهند نمود.

    کلیدواژگان: فرهنگ ایمنی بیمار، خودکارآمدی، انتظارات شغلی، پرستاران
  • پگاه شریفیان*، آرش خلیلی، فاطمه چراغی صفحات 147-156
    زمینه و هدف

    سوختگی یکی از شایع‫ترین حوادث در کودکی است. تسکین درد در بیماران دچار سوختگی به ثبات شاخص‫های همودینامیک بیمار کمک می‫کند. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر انحراف شنیداری بر درد تعویض پانسمان کودکان 12-6 ساله انجام شد.

    روش کار

    در این کارآزمایی بالینی یک سوکور با گروه کنترل، 80 کودک 12-6 سال بستری در بخش سوختگی بیمارستان بعثت همدان به روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب و سپس به صورت تخصیص تصادفی بلوکی بطور مساوی به دو گروه کنترل و مداخله تقسیم شدند. داده ها با استفاده از چک لیست مشخصات دموگرافیک و ابزار درد اوشر جمع آوری شد. از دو دقیقه قبل تا پایان پانسمان، برای گروه انحراف شنیداری موسیقی خاص کودکان پخش شد. در هر دو گروه شدت درد، 10 دقیقه قبل از پانسمان، با فواصل دو دقیقه حین انجام پانسمان و 5 دقیقه پس از اتمام پانسمان اندازه گیری و ثبت شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-16 و آزمون‫های کای دو، آنالیز واریانس یک طرفه و آنالیزواریانس با اندازه گیری های تکراری تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که هیچ تفاوت قابل ملاحظه ای در مشخصات دموگرافیک کودکان و والدین بین دو گروه مداخله و کنترل یافت نشد. میانگین نمرات شدت درد در تمام زمان‫های اندازه گیری بین دو گروه مداخله و کنترل تفاوت آماری معنی‫دار داشت و در مجموع نمره شدت درد در کودکان گروه مداخله کمتر از گروه کنترل بود (0/001>p).

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج نشان داد که روش انحراف شنیداری بر کاهش شدت درد سوختگی کودکان موثر است. لذا پرستاران می‫توانند از این روش به عنوان روشی ارزان و در دسترس که عارضه جانبی نداشته و با سایر مداخلات درمانی تداخلی ندارد، جهت بهبود تسکین درد تعویض پانسمان سوختگی کودکان استفاده کنند.

    کلیدواژگان: درد، سوختگی، کودکان، انحراف فکر
  • انسیه بابایی*، طاهره گلستانی، حسین نازک تبار، رزیتا انتظاری صفحات 157-167
    زمینه و هدف

    آموزش مدیریت استرس به دلیل شناسایی انواع فشارهای روانی درونی و بیرونی می‫تواند نقش مهمی در خودکارآمدی و کیفیت زندگی پرستاران داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مدیریت استرس بر خودکارآمدی و کیفیت زندگی پرستاران بیمارستان های دولتی در شهر تهران انجام شد.

    روش کار

     این پژوهش از نوع مداخله ای پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش کلیه پرستاران بیمارستان‫های دولتی شهر تهران در سال 1398 بودند که از بین آنها تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و با طرح پژوهش آزمایشی، پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل در گروه‫های آزمایش و کنترل گمارده شدند (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه کنترل). مداخلات مبتنی بر آموزش مدیریت استرس به مدت 8 جلسه آموزشی 60 دقیقه ای یک جلسه در هفته بر روی پرستاران انجام گرفت. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس خودکارآمدی رواندیک و همکاران (1984) و نیز پرسشنامه کیفیت زندگی ویر و شربون (1992) بودند. داده ها با روش تحلیل کواریانس چند متغیره به کمک نرم افزار SPSS-21  تحلیل شدند.

    یافته ها

     نتایج یافته ها نشان داد که در بین گروه ها (آزمایش و کنترل) از لحاظ خودکارآمدی و کیفیت زندگی تفاوت معنی‫داری وجود داشت (0/001>p). میزان تاثیر یا تفاوت برابر با 0/79 و 0/82 می‫باشد، بدین معنی که 79 و 82 درصد تفاوت‫های فردی در نمرات پس آزمون خودکارآمدی و کیفیت زندگی مربوط به تاثیر آموزش مدیریت استرس می‫باشد.

    نتیجه گیری

     نتایج حاکی از تاثیر مثبت آموزش مدیریت استرس بر خودکارآمدی و کیفیت زندگی پرستاران بود. آموزش مدیریت استرس سبب شده تا مهارت های موثر برای ارزیابی، تعاملات اجتماعی و حل مشکلات پرستاران افزایش یابد و به تبع خودکارآمدی و بهبود کیفیت زندگی آنان بالا برود.

    کلیدواژگان: مدیریت استرس، خودکارآمدی، کیفیت زندگی، آموزش، پرستاران
  • خدیجه نصیری، عقیل حبیبی، وحیده آقامحمدی، محمدتقی سوادپور، میلاد جعفری* صفحات 168-175
    زمینه و هدف

     سالمندی پدیده ای زیست شناختی، طبیعی و یکی از مراحل زندگی به شمار می‫آید. یکی از واقعیت های انکارناپذیر سالمندی نزدیک شدن به مرگ است. هدف از مطالعه حاضر تعیین رابطه دلبستگی به خدا و نگرش نسبت به مرگ در سالمندان شهر اردبیل در سال 1398 بود.

    روش کار

     پژوهش حاضر یک مطالعه همبستگی بود که بر روی 400 نفر از سالمندان شهر اردبیل در سال 1398 به روش نمونه گیری تصادفی انجام شد. ابزار مورد استفاده پرسشنامه دلبستگی به خدا و نگرش به مرگ بود و داده ها پس از جمع‫آوری با استفاده از نرم افزار SPSS-23 تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

     یافته های مطالعه حاضر نشان داد که میانگین نمره کل دلبستگی به خدا و نگرش نسبت به مرگ به ترتیب 12/60±77/31و 9/52±36/52 بود. همبستگی بین دلبستگی به خدا و نگرش به مرگ در سالمندان 0/58 بود. بر اساس مدل رگرسیون خطی توجه به خدا، اعتماد به خدا و نمره کل دلبستگی به خدا 52 درصد از واریانس نگرش به مرگ را پیش بینی کرد.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد که سبک‫های دلبستگی ایمن بالاتر به خدا در ایجاد نگرش مثبت نسبت به مرگ و آرامش روانی ناشی از آن در سالمندان موثر می‫باشد.

    کلیدواژگان: سالمندی، دلبستگی، مرگ، خداوند
|
  • N Semnani, H Hojjati*, G Akhoundzadeh Pages 93-101
    Background & aim

    Premature infants, due to incomplete physical development, are exposed to various painful procedures during care and treatment. One of the painful procedures is gavage feeding due to lack of coordination in swallowing premature infants. This study has been performed to evaluate the effect of Yakson touch on pain control of nasogastric intubation in premature infants.

    Methods

    This clinical trial study was performed on 64 premature infants referred to Taleghani Gonbad Hospital in Golestan province in 2019. The samples that met the inclusion criteria were divided into experimental and control groups by random sampling method. Infants in the intervention group received the Yakson Touch once a day for 15 minutes and 5 consecutive days. Infants in the control group received only routine care. Data were collected using a demographic questionnaire and pain assessment in infants was evaluated by a neonatal-infant pain assessment tool. Data analysis was performed by descriptive and inferential statistical methods and SPSS-16 software.

    Results

    Mean and standard deviation of pain on the first day of hospitalization was 5.24±0.71 in the control group and 5.24±0.72 in the experimental group. These values in the fifth day of hospitalization were 4.27±0.44 in control group and 3.9±0.53 in the experimental group. The results of this study with repeated measures analysis of variance showed that pain decreased over time in both groups independently. However, this reduction in pain did not show a significant difference between two groups (p=0.96).

    Conclusion

    The findings of the present study, which was performed to determine the effect of Yakson touch on the pain of premature infants admitted to the intensive care unit, showed that the pain intensity score did not show a significant difference between the experimental and control groups. Due to the difference between the results of this study and some other studies, it seems that there is a need for further studies on the effectiveness of this technique in low birth weight infants.

    Keywords: Premature Infants, Yakson Touch, Pain
  • F Rostamkhani, M Ghamari*, V Babakhani, E.S, Merghati Khoei Pages 102-113
    Background & aim

    Sexual function is an important part of the life of postmenopausal women and its changes, especially in menopause, can affect their health. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on sexual function in postmenopausal women.

    Methods

    This research was a quasi-experimental study with pre-test, post-test and follow-up design with control group. The statistical population of the study included all postmenopausal women who referred to Zanjan Health Center in 2020 to receive services. First, 50 available postmenopausal women completed the Female Sexual Function Index (FSFI) questionnaire, which included 19 questions of 5-choice. Among them, 30 women (sample size was selected based on the minimum sample size in the experimental studies), which were at an unfavorable level according to the cut-off point criteria, were selected and randomly divided into two groups of 15 women including intervention and control groups. The intervention was performed based on acceptance and commitment therapy in 8 sessions of 2 hours and post-test was performed immediately after the end of treatment and follow-up three months later in both groups. Data were analyzed using independent t-test and analysis of variance with repeated measures in SPSS-24 software.

    Results

    The mean scores of sexual functions in the intervention group were 21.66 in pre-test, 26.29 in post-test and 27.11 in follow-up, which their difference was considered statistically significant (p<0.05 and F=19.452). The mean score of sexual function in control group was 22.31 in pre-test, 23.28 in post-test and 22.70 in follow-up, which were not statistically significant. The mean scores of sexual functions were also changed significantly between the intervention and control groups (p<0.05 and F=12.115). This means that treatment based on acceptance and commitment had a significant effect on sexual function in postmenopausal women. Also, except for domains of lubrication and orgasm, it had a significant effect on other domains of sexual function (p<0.05).

    Conclusion

    Acceptance and commitment therapy has improved sexual function in postmenopausal women.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Sexual Function, Postmenopausal Women
  • A Alie, N Mozaffari, S Iranpour, H Alizadeh M, B Dadkhah* Pages 114-122
    Background & aim

    Asthma is one of the most common chronic diseases of childhood and the first reason for children admitting to the emergency room. Mothers play an essential role in the recovery of a child with asthma and their high self-efficacy is associated with improving and controlling asthma symptoms. The aim of this study was to determine the self-efficacy of mothers in caring of children with asthma referred to the subspecialty clinic and Ardabil educational-medical center of BuAli.

    Methods

    This descriptive-analytical study was performed on 266 mothers with 6-11 years children with asthma, who referred to BuAli Center and the subspecialty clinic of Ardabil University of Medical Sciences. Samples were selected by available sampling method. Data collection tools were a two-part questionnaire including demographic characteristics and motherschr('39') self-efficacy questionnaire. Data were analyzed using SPSS18 statistical software and descriptive (mean and standard deviation) and analytical (Chi-square and Pearson test) statistics.

    Results

    The results showed that 51.9% (138) of mothers had good self-efficacy. Also, motherschr('39') self-efficacy had a statistically significant relationship with the level of education, occupation, source of maternal training, medical history and number of hospitalizations of the child (p<0.001).

    Conclusion

    The findings of the study showed that only about half of mothers with children with asthma have good self-efficacy. Therefore, it is necessary for decision makers of the countrychr('39')s health care system to take the necessary measures to strengthen and improve the self-efficacy of these mothers.

    Keywords: Self-efficacy, Asthma, Mother, Child
  • A Yalfani*, N Bigdeli, F Gandomi Pages 123-137
    Background and aim

    Increasing of gap between the inter-recti abdominal muscles during pregnancy and postpartum, called diastasis recti, which is the result of weakness and transverse stretching of the linea alba. In this disorder, lumbopelvic control is impaired, which is one of the causes of lumbar pain and disability after childbirth. One of the treatment methods for this disorder is rehabilitation training in the core area of ​​the trunk. This study aimed to evaluate the effect of isometric-isotonic exercises on improving the width of linea alba, lumbopelvic control, pain, and disability in women with diastasis recti after postpartum.

    Methods

    This study is a randomized controlled double-blind clinical trial in which 24 women with diastasis recti were participated and divided into two groups of exercise and control (n=12) with a mean age of 29.66 (4.97) and 28.25 (4.55), respectively. We used the digital caliper for the assessment of diastasis recti and lateral step down test for assessment of lumbopelvic control. Also, vas scale and Oswestry questionnaire were used for assessing pain and disability. The exercise group exercised for 8 weeks and 3 sessions per week and the control group continued their normal life routine.

    Results

    By comparing the mean results of the intervention and control groups after eight weeks of isometric-isotonic training, a significant difference was observed in the rate of rectus diastasis and lumbopelvic control, pain, and disability (p≤ 0.05). Also, ETA squared of the effect size of exercise showed that these exercises had a very strong effect on the transverse distance of Lina Alba (0.846), the degree of pelvic lumbar control (0.850), the degree of disability (0.720), but had a moderate effect on pain variable (0.546).

    Conclusion

    Isometric-isotonic exercises of core stability can improve lumbopelvic control by reducing the width of Linea Alba and thus reduce lumbopelvic pain and disability in people with diastasis recti. According to the results, the exercises presented in this study can be used to treat diastasis recti.

    Keywords: Diastasis Recti, Linea Alba, Lumbopelvic Control, Pain, Disability, Isometric, Isotonic
  • A Bahreini Brujeni, A Alavi* Pages 138-146
    Background & aim

    Patient safety is one of the most important components of care quality. Nurseschr('39') self-efficacy has been introduced as a factor affecting the quality of care and job expectations which in turn affects nurse’s job behavior and attitude. Thus, the purpose of this study was to determine the relationship between self-efficacy and job expectations of nurses with patient safety culture.

    Methods

    This study was a correlational descriptive study. 210 Nurses in educational hospitals affiliated to Shahrekord University of Medical Sciences were studied according to Cochran formula by stratified random sampling method. Data were collected using three standard questionnaires of patient safety culture, Sharerchr('39')s self-efficacy and job expectations. Statistical analysis was performed using descriptive and analytical statistics (correlation and regression) in SPSS v.16.

    Results

    The results of the research indicated that there was a correlation between the mean score of the patientchr('39')s safety culture and the self-efficacy and nurses’ job expectations (p<0.001).  There was a significant positive correlation between the mean score of the patient safety culture with the nurseschr('39') self-efficacy (r=0.577, p>0.001) and also between patient safety culture with job expectations of nurses (r=0.585, p>0.001). Furthermore, there was a correlation between the mean score of self-efficacy and nurseschr('39') job expectations (r=0.925, p>0.001).

    Conclusion

    According to the research results, it can be stated that nurseschr('39') job expectations and self-efficacy have a direct and positive correlation with the safety culture. Therefore, hospital managers can help increase the nurses chr('39')safety culture and create a safer hospital for patients by promoting nurseschr('39') self-efficacy as a cognitive factor and paying attention to their job expectations as a motivational concept.

    Keywords: Patient's Safety Culture, Self-efficacy, Job Expectations, Nurses
  • P Sharifian*, A Khalili, F Cheraghi Pages 147-156
    Background & objectives

    Burn is one of the most common events in childhood. Pain relief in burned patients helps to stabilize the patientchr('39')s hemodynamic parameters. The aim of this study was to determine the effect of auditory deviation on dressing replacement pain in children aged 6-12 years.

    Methods

    In this single-blind clinical trial with a control group, 80 children aged 6-12 years admitted to the burn ward of Besat Hospital in Hamadan were selected by convenience sampling method and then randomly divided into two groups of control and intervention. Data were collected using a demographic profile checklist and Oucher pain scale. From two minutes before the end of the dressing, special childrenchr('39')s music was played for the auditory group. In both groups, pain intensity was measured and recorded 10 minutes before dressing, at intervals of two minutes during dressing and 5 minutes after dressing. Data were analyzed using SPSS-16 software and chi-square tests, one-way analysis of variance and analysis of variance with repeated measures.

    Results

    The results showed that no significant differences were found in the demographic characteristics of children and parents between the intervention and control groups. The mean pain intensity scores at all times of measurement were statistically significant between the intervention and control groups and in general, the pain intensity score in children in the intervention group was lower than the control group (p<0.001).

    Conclusion

    In general, the results showed that the method of auditory aberration is effective in reducing the severity of burn pain in children. Therefore, nurses can use this method as a cheap and accessible method that has no side effects on and interference with other therapeutic interventions to improve the pain relief of changing childrenchr('39')s burn dressings.

    Keywords: Pain, Burn, Children, Distraction
  • E Babaie*, T Golestani, H Nazoktabar, R Entezari Pages 157-167
    Background & aim

     Stress management training, due to the identification of various types of internal and external stress, can play an important role in self-efficacy and quality of life of nurses. This study was performed to determine the effect of stress management training on self-efficacy and quality of life in nurses of government hospitals in Tehran city.

    Methods

     This interventional study was performed with pretest, post-test design with control group. The statistical population of the study consisted of all nurses in government hospitals of Tehran city in 2019, among them 30 nurses were selected by random sampling and assigned to experimental and control groups with experimental, pretest-posttest design with control group (15 in group experimental and 15 in group control). Interventions based on metacognitive training were performed on nurses for 8 sessions of 90 minutes, one session per week. Research tools were included the Rolandic et al. self-efficiency scale (1984) and Weir and Sherbon (1992) Quality of Life Questionnaire. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance by using SPSS-21 software.

    Findings

     The results indicated a significant difference in terms of self-efficacy and quality of life between two groups (control & experiment) (p<0.001). The effect or difference was 0.79 and 0.82. This means that 79% and 82% of individual differences in post-test scores on self-efficacy and quality of life were related to effect of stress management training.

    Conclusion

    The results showed a positive effect of stress management training on self-efficacy and quality of life of nurses. Stress management training has increased the effective skills of nurses for evaluating, social interactions and problem solving and consequently their self-efficacy and quality of life has improved.

    Keywords: Stress Management, Self-efficacy, Quality of Life, Training, Nurses
  • Kh Nasiri, A Habibi, V Agha Mohammadi, M Savadpoor, M Jafari* Pages 168-175
    Background & objectives

    Aging is a biological and natural phenomenon and one of the stages of life. One of the undeniable facts of aging is getting closer to death. The purpose of this study was to determine the relationship between attachment to God and attitude toward death in the elderly of Ardabil in 2019.

    Methods

    The present research was a correlational study performed on 400 elderly people in Ardabil city in 2019 by random sampling method. The instruments used in the study were Beck and McDonald's attachment to God and attitude to death (DAP-R) questionnaire. Data were analyzed by SPSS/23 software.

    Results

    The findings of this study showed that the mean and standard deviation of total score of attachment to God and attitude toward death were 36.52±9.52 and 77.31±12.60, respectively. The correlation between attachment to God and attitude to death in elderly was 0.58. According to the linear regression model, attention to God, trust in God, and the total score of attachment to God predict 52% of the variance in attitudes toward death.

    Conclusion

    The findings indicated that higher secure attachment styles to God are effective in promoting positive attitudes toward death and mental health in the elderly

    Keywords: Elderly, Attachment, Death, God