فهرست مطالب

پژوهش های علم و دین - سال دهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1398)

مجله پژوهش های علم و دین
سال دهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بتول ابدال، کاوس روحی برندق*، سید مهدی سجادی، نهله غروی نائینی صفحات 1-24
    هر انسانی نسخه ای منحصر به فرد است و در عالم وجود هیچ دو انسانی با ویژگی های کاملا یکسان یافت نمی شوند. اندیشمندان حوزه تربیت، تفاوت های فردی را با عنوان "اصل تفرد" بیان داشته اند و این اصل از جمله اصولی است که اکثرا به آن توجه داشته اند. در قرآن کریم آیاتی که به این موضوع اشاره داشته اند، گاهی جز مبانی تربیت و گاهی جز اصول تربیت است. این مقاله با روش توصیفی و تحلیل مفهوم، آیاتی را که به این مقوله اشاره داشته استخراج نموده و دیدگاه مفسران قرآن را مورد مطالعه و تحلیل قرار داده است. اندیشمندان حوزه تربیت اسلامی اشاره ای بسیار گذرا به برخی از آیات داشته اند در حالی که قرآن کریم به تفاوت های فردی میان انسانها که شامل تفاوت های جسمی و روحی و اجتماعی است، صحه گذاشته است و این تفاوت ها را طبقه بندی نموده است و آن را از ویژگی های نظام آفرینش و در برخی موارد آزمایش بندگان معرفی کرده است.
    کلیدواژگان: اصل تفرد، تفاوت های فردی، مفسران قرآن، تربیت اسلامی
  • فریبا پسندی، محمدرضا شمشیری*، مهدی دهباشی صفحات 25-47

    زبان شناسی دین و بررسی ساختار آن یکی از مهم ترین موضوعاتی است که از دیرباز در عرصه دین پژوهی درخور توجه بوده و سابقه ای دیرینه دارد. این مبحث در فلسفه دین آمیخته با موضوع تمثیل همواره به تحلیل و بررسی معانی اوصاف الهی و تبیین گزاره های دینی در تمامی ادیان آسمانی اختصاص داشته و امروزه با مطرح شدن شبهاتی درخصوص تعارض علم و دین، زبان دینی به عنوان موضوعی مستقل اهمیت به سزایی یافته است. در دهه های اخیر از میان رهیافت ها و رویکردهای فراوانی که در موضوع زبان دین مطرح شده، علامه محمد حسین طباطبایی با تاکید بر معرفت بخش بودن و قابل فهم بودن انواع گزاره های دینی صاحب دیدگاهی شاخص است. این جستار با رویکرد توصیفی، تحلیلی بررسی آرای این اندیشمند اسلامی معاصر را در مورد ساختار زبان دین و تمثیلی بودن این زبان به دلیل وجود بطون و لایه های درونی آن مدنظر قرار داده است.

    کلیدواژگان: زبان دین، زبان عرفی، تمثیل، محمدحسین طباطبایی
  • محسن جمالی مهر، بابک عباسی*، رضا ندرلو صفحات 49-73

    بحث های فلسفی پیرامون موضوع مشکل سطح انتخاب در انتخاب طبیعی که منجر به ارایه نظریات انتخاب گروه و چند سطحی گردید گویا جنبش کاربست نظریه تکامل در دیگر حوزه های معرفتی را علاقمند به تبیین امور مردم شناختی کرده باشد. از این میان اما تلاش های ویلسون برای تبیین سازگارانه دین تحت تاثیر نگرش ارگانیسمی به اجتماع بشری و بر مبنای نظریه تکامل یکی از بحث برانگیزترین موضوعات روزآمد این حیطه تلقی می شود. از منظر او بر اساس مفهوم ارگانیسمی گروه های دینی و نظریه تکامل می توان فرضیه ای علمی مطرح کرد که دینداری در آن به عنوان یک صفت سازگارانه گروه دینی لحاظ شود. اگرچه ویلسون در نوشته هایش برای این فرضیه شواهدی مطرح می کند اما نه تنها کاربست نظریه تکامل در دیگر حوزه های معرفتی خالی از انتقادهای شکلی و محتوایی نیست بلکه شواهد تبیین های سازگارانه وی نیز با ارایه نظریه های جدی رقیب به چالش کشیده شده است.

    کلیدواژگان: تکامل، انتخاب گروه، سازگاری، تبیین، دین
  • اسماعیل خارستانی*، ایران دخت فیاض، علی خورسندی صفحات 75-105
    شناخت ماهیت نظم و نیز چگونگی تحقق آن، یکی از دغدغه های مهم انسان است. مسئله نظم اجتماعی از مباحث مهمی است که همواره مورد توجه فیلسوفان و صاحبنظران مسلمان و غربی بوده است. هدف اصلی این تحقیق بررسی تطبیقی نظم اجتماعی از دیدگاه فلاسفه و اندیشمدان مسلمان و غربی می باشد که با روش تحلیلی، استنتاجی و تطبیقی انجام شده است.در این تحقیق نظریه های ساختارگرایی، کارکردگرایی، تعاون و ارزشهای مشترک از نظر فلاسفه و اندیشمندان مسلمان و نظریه های فشار یا جبر، منافع مشترک، اجماع ارزشی و سکون از نظر اندیشمندان غربی استنتاج شده و دیدگاه های تعدادی از آنها مورد بررسی، تحلیل و تطبیق قرار گرفته است.نتیجه تحقیق نشان می دهد که فلاسفه و اندیشمندان مسلمان در نظریه ارزش های مشترک (محبت و عدالت) با یکدیگر هم عقیده اند. اما دیدگاه های اندیشمندان غربی با یکدیگر متفاوت و در برخی موارد مخالف با یکدیگر است. تنها نظریه مشابهی که از دیدگاه های فلاسفه مسلمان و غربی استنتاج شد؛ توجه آنها به ارزش هاست، که این نظریه با دیدگاه پارسونز که به اجماع ارزش ها در نظم اجتماعی معتقد است، تشابهاتی دارد.
    کلیدواژگان: نظم اجتماعی، نظریه ها، مسلمان، غربی، تطبیقی
  • علی شریفی، سبحان رنجبرزاده* صفحات 107-126
    یکی از ثمرات جهش و پیشرفت علوم تجربی افزایش توجهات به رابطه علم و قرآن و تفسیر علمی قرآن بود، در معرض توجه قرار گرفتن تفسیر علمی هم موجب اتخاذ رویکردهای گوناگونی در این مسئله در میان مسلمانان شده، و هم به بحث های کلامی قلمرو قرآن دامن زده است. اما مستشرقان که در سده های اخیر وارد مطالعه جدی در حوزه قرآن و علوم مرتبط با آن شد ه اند هم به تاملاتی در این زمینه پرداخته اند، از جمله آنان ماسیمو کامپانینی است که تفسیر علمی قرآن را براساس مبانی هرمنوتیک فلسفی تعریف کرده است. اندیشه های وی در این مسئله مواضع مشترکی با دیدگاه های روشن فکران مسلمان معاصر و متاثر از اندیشه های غربی دارد. پژوهش حاضر با روش تحلیلی-انتقادی به بررسی آرای وی پرداخته و درنهایت اثبات شده که مولفه ها و شاخصه های اندیشه وی نظیر مساوی دانستن کاربست هرمنوتیک فلسفی در فهم قرآن با تاویل آن، عبور بدون ضابطه از معانی لغوی و حجیت ظاهری الفاظ قرآن، تاریخمندی قرآن و نگاه پدیدارشناختی به آیات قرآن از شرایط و ضوابط عام تفسیر و نیز ضوابط خاص تفسیر علمی قرآن پیروی نکرده و یا حتی در تقابل با این اصول و ضوابط قرار دارد، در انتها هم تحلیل او از دیدگاه های مسلمانان درباره رابطه قرآن و علم مورد بررسی قرار گرفته و به نقاط ضعف آن اشاره شده است.
    کلیدواژگان: تفسیر علمی قرآن، ماسیمو کامپانینی، هرمنوتیک فلسفی، علوم تجربی
  • احمد عبدالحسینی* صفحات 127-154

    پهنه تاریخ ادیان صحنه گفت وگوهای مستمر عقل و دین است که سابقه چهره جدید آن تحت عنوان «علم و دین» به اواسط قرون وسطی می رسد. با توجه به تفاوت در روش، موضوع و غایت علم و دین، همواره این سوال بین فیلسوفان و متالهان مطرح بوده است که چه نسبت و رابطه ای می توان بین آن دو فرض کرد. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی در صدد تبیین رویکرد جامع قرآنی در خصوص نسبت عقل و ایمان بر پایه اصل فطرت و سپس نوسازی مفهوم علم و دین در پرتو آن است. یافته های پژوهش نشان داد که با توجه به فطری بودن دانش دینی در هر دو بعد طبیعی و الهی، کار دانشمند تجربی و نبی یک چیز است و آن تعیین دانش دینی فطری انسان در دو بعد طبیعی و الهی با روش مناسب خود: که طبیعتا مناسب ترین روش برای دانشمند تجربی در تعیین دانش دینی فطری طبیعی، مشاهده مستقیم حقایق طبیعت با ابزار حس و تجربه همراه با سنجش عقلی است و مناسب ترین روش برای نبی در تعیین دانش دینی فطری الهی، کشف حقایق ورای طبیعت در پرتو وحی همراه با سنجش عقلی است.

    کلیدواژگان: علم و دین، دانش فطری، عقل و ایمان، قرآن کریم
  • آمنه فروزان کمالی، رسول بلاوی* صفحات 155-180
    تعامل بین ادبیات و سینما به عنوان دو گونه هنری، قابل بحث و بررسی است؛ هنر سینما، متن مکتوب را از ادبیات اقتباس کرده و آن را به متن دیداری و شنیداری مبدل می سازد. از طرف دیگر ادبیات نیز از تکنیک های سینما بدون بهره نبوده است؛ از جمله این تکنیک ها "نورپردازی" است. مقایسه صحنه های قرآنی با شگردهای خلق معنا در سینما از جمله شگرد "نورپردازی"، یکی از حوزه های مورد مطالعه در تحقیقات میان رشته ای ادبیات و سینما است. قرآن کریم به مثابه یک اثر ارزشمند ادبی دربردارنده حکایات و داستان هایی است که سرشار از صحنه ها و تصاویر ادبی است. این اثر ارزشمند گاها با استفاده از نور و نورپردازی در زمینه اقناع و جذب مخاطب و درک بهتر مفاهیم بهره برده است. هدف از پژوهش حاضر شناسایی جلوه های نورپردازی صحنه های پس از مرگ در قرآن کریم و نقش آن در اقناع مخاطب است.در این پژوهش بر پایه روش توصیفی- تحلیلی در صدد بررسی نورپردازی صحنه های پس از مرگ در قرآن کریم هستیم تا از این رهگذر به میزان تاثیرگذاری نور بر ذهن مخاطب از طریق حس بصری و نیز میزان انتقال پیام این گونه صحنه ها در آیات قرآن کریم دست یابیم. یافته های پژوهش نشان می دهد که قرآن کریم به انتقال پیام و ایجاد جذابیت در ذهن و باور تماشاگر و مخاطبان در مجرای نور پرداخته است. استفاده از نورپردازی صحنه های پس از مرگ در قرآن کریم افزایش میزان توجه، درک، بهبود و دریافت مفهوم پیام حاصل از نمایش صحنه را در ذهن و باور خواننده در پی دارد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، صحنه های پس از مرگ، تکنیک های سینمایی، نورپردازی
  • هادی فنائی نعمت سرا* صفحات 181-207
    محل نزاع در مساله علم و دین، میدان بحث داده های وحیانی با یافته های انسانی است. هیچ یک از علوم و معرفت های دینی را نمی توان در زمره علوم قطعی و یقینی قرار داد به گونه ای که صادق و جهان شمول باشد. همان گونه که معرفت دینی نیز در تمام موارد، فهم قطعی و یقینی از دین نیست به گونه ای که عقلانیت حداکثری دین پژوهان را به دنبال داشته باشد. محل نزاع میان دو فهم بشر، یکی در ساحت علومی است که حاصل اندیشه بشر در مواجهه با جهان است که شامل تمام دست آوردهای بشری اعم از علوم تجربی، انسانی، اجتماعی و...می شود و دیگری نیز مربوط به فهم عالمان دینی (معرفت دینی) در مواجهه با دین و متن دین است. به بیان دیگر محل نزاع میان فهم ها و معرفت هایی است که دانشمندان علوم و عالمان دینی دارند. از این رو نباید همه آنچه به نام علم است، علم پنداشت هم چنان که هر فهمی از دین را نیز نباید صددرصد با دین برابر دانست. چنان چه این مرزها به روشنی تبیین نشود، ممکن است گمان شود علم و دین ناسازگارند. در این مقاله تلاش بر این است که محل نزاع از ساحت علم و دین به ساحت  فهم ها و معرفت ها تحویل شود تا راه حل های پیشنهادی گونه های مختلف ترابط علم و دین قابل ارزیابی باشد.
    کلیدواژگان: علم، دین، معرفت دینی، ترابط علم و دین
  • محمدعلی مبینی* صفحات 209-233

    یکی از مسایل مطرح در بحث رابطه میان علم و دین، امکان و ماهیت علم دینی است. یکی از نظریات مطرح در این زمینه که تا کنون مورد بحث و بررسی زیادی قرار گرفته است، نظریه علم دینی آیت الله جوادی آملی است. در مقاله حاضر میان دو رویکرد در مباحث آیت الله جوادی آملی درباره علم دینی تفکیک و از آن ها با عنوان رویکرد منبع محور و رویکرد موضوع محور یاد شده است. رویکرد منبع محور مخصوص دیدگاه ایشان نیست و در میان طرفداران علم دینی کم و بیش رواج دارد. رویکرد خاص ایشان همان رویکرد موضوع محور است که در این مقاله از طریق تاملات مفهوم شناختی مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است. نتیجه به دست-آمده آن شد که این رویکرد به جهت فاصله گیری از مفاهیم رایج و تعمیم های مفهومی درباره «دین»، «علم» و «علم الهی»، نمی تواند پاسخ گوی مسئله رایج در بحث علم دینی باشد.

    کلیدواژگان: علم دینی، علم الهی، دین، علم، آیت الله جوادی آملی
  • سید محمدرضا محمودپناهی* صفحات 235-261
    یکی از آموزه های اصیل مدرنیته، موضوع سکولاریسم است، بر اساس این آموزه قانون اساسی، رویه قضایی و عرف قانون گذاری کشورهای مدرن غرب بر عدم مرجعیت دین، خصوصی شدن مناسک مذهبی، جداسازی از حوزه سیاست و نزاع علم و عقل با دین بنیان گذاری شده است. در سال های اخیر، اندیشمندان برجسته علم سیاست همچون یورگن هابرماس با طرح مباحث پست سکولاریسم و استدلال بر ضرورت و چگونگی حضور دین در سپهر عمومی جایگاه دین در جامعه و رابطه سیاست و دین را بازسازی نموده اند. در این مقاله آموزه های پست سکولاری هابرماس و آراء فراسکولار استاد مطهری به روش توصیفی تحلیلی، بررسی و مقایسه می شود. بر اساس دستآوردهای این پژوهش، اندیشه های هابرماس و مطهری در ناقص و ناکافی بودن سکولاریسم و ضرورت حضور دین در سیاست مشابه و در منابع گذار از سکولاریسم و دامنه حضور دین در جامعه پساسکولار متفاوتند.
    کلیدواژگان: سکولاریسم، پست سکولاریسم، هابرماس، مطهری، حکومت دینی
  • مجید معارف، حسین رضایی*، زهرا خیراللهی صفحات 263-280
    یکی از روش های مقابله با اسلام که امروزه توسط دشمنان شدت گرفته، ترویج شبهات است. در همین زمینه اخیرا کتابی با عنوان «نقد قرآن» نوشته شخصی به نام سها، منتشر گردیده که تلاش نویسنده در آن، اثبات وجود خطا و ضعف در قرآن کریم می باشد. نویسنده در بخش شبهات علمی، به نقد آیات مربوط به خلقت کوه ها پرداخته و آن را برگرفته از اشعار جاهلی عرب و اشتباه علمی دانسته است. این شبهات با برخی از خطبه های نهج البلاغه (1، 91، 171 و 211) نیز در ارتباط است. با عنایت به اهمیت موضوع، پژوهش حاضر که باگرایش انتقادی و بر اساس منابع کتابخانه ای انجام شده، به نقد و بررسی ادعای مطرح شده با دو روش حلی و نقضی می پردازد. حاصل پژوهش این که اشتباه ناقد قرآن، ترجمه ناصحیح آیات و عدم آگاهی از مباحث علمی مربوطه بوده و آنچه در آیات قرآن کریم و خطبه های نهج البلاغه در رابطه با خلقت کوه ها آمده مطابق با یافته های علمی است و می توان آن را از جلوه های اعجاز علمی قرآن کریم برشمرد. همچنین بررسی سندی منقولات و روایات مورد استناد دکتر سها در خصوص ادعای تاثیرپذیری قرآن از اشعار جاهلی، نشان می دهد که این روایات موضوع و از حیث اعتبار ساقط اند.
    کلیدواژگان: قرآن، نهج البلاغه، شبهات دکتر سها، خلقت کوه ها
  • داود معماری*، رضا رفیعی صفحات 281-300

    رویکرد اضطراری به تفسیر علمی قرآن که ناشی از برخورد منفعلانه در مقابل پیشرفت های جهان غرب از یک سو و عقب ماندگی تمدنی جهان اسلام از سوی دیگر بود، اغلب تطبیق قرآن برفرضیات ، تیوری ها و نظریات ثابت نشده علمی را در پی داشته، که خود از لغزش گاه های تفسیری محسوب می شود و گاه نظریه استخراج همه علوم از قرآن را به جامعه القاء کرده، که این نیز پنداری ناسنجیده وغلط است. آنچه مهم وصحیح به نظر می رسد، استفاده از دستاورد های قطعی و مسلم علوم تجربی در فهم صحیح آیات قرآن کریم و معرفت و هدایت انسان و نیل به سعادت ابدی و هماهنگ دانستن آیات تکوینی و تشریعی الهی در نظام خلقت است، که این امر البته تنها در رویکرد ضرورت محور و فعال به تفسیر علمی حاصل خواهد شد. تفسیر علمی مطلوب و آرمانی، تنها با همکاری گروهی متخصصان خدا باور علوم تجربی در شاخه های گوناگون آن با مفسران و آشنایان با زبان و منطق وحی سامان می یابد و کارساز می شود و گرنه تا زمانی که مفسران اغلب نا آشنا با ظرایف علوم تجربی و دانشمندان علوم طبیعی بیگانه از دقایق معارف الهی، هریک جداگانه و اغلب از روی اضطرار ومنفعلانه ، به تفسیر ظاهرا علمی قرآن بپردازند، این رویکرد تفسیری نه چندان کارآمد باقی خواهد ماند.

    کلیدواژگان: تفسیر علمی، اضطرار، ضرورت، مبانی، اهداف، پیامدها
|
  • Batoul Abdal, Kavoos Roohi *, SEYED MAHDI SAJADI, NEHLEH GHARAVI Pages 1-24
    Every human being is a unique version and no two human beings with the same characteristics can be found in the universe.The scholars of the field of education have referred to individual differences as the "principle of moderation", and this is one of the principles that most have paid attention to. In the Holy Qur'an the verses referring to this are sometimes the basics of education and sometimes the principles of education. This article extracts the verses referring to this category by descriptive and conceptual analysis and analyzes the viewpoints of Quranic commentators. Islamic education scholars have made very brief references to some verses while the Holy Qur'an has endorsed and categorized individual differences between humans, which include physical, mental and social differences. He introduced the features of the system of creation and in some cases the tests of servants. Keyword: PRINCIPLE OF PRACTICE, INDIVIDUAL DIFFERENCES, QUR'AN INTERPRETERS, ISLAMIC EDUCATION
    Keywords: PRINCIPLE OF PRACTICE, INDIVIDUAL DIFFERENCES, QUR'AN INTERPRETERS, Islamic Education
  • Fariba Pasandi, MohmmadReza Shamshir*, Mahdi Dehbashi Pages 25-47

    The linguistics of religion and the study of its structure is one of the most important issues that has long been considered in the field of theology and has a long history. This topic in the philosophy of religion mixed with the subject of allegory is always dedicated to the analysis and study of the meanings of divine attributes and the explanation of religious propositions in all heavenly religions, Today, with the emergence of doubts about the conflict between science and religion, religious language has become very important as an independent subject. In recent decades, among the many approaches and approaches that have been proposed in the field of language of religion, Allameh Mohammad Hossein Tabatabai with an emphasis on the epistemological and understandable nature of various religious propositions has a significant point of view. With a descriptive and analytical approach, this research has considered the analysis of the opinions of this contemporary Islamic thinker about the structure of the language of religion and the allegorical nature of this language due to the existence of the ventricle and its inner layers.

    Keywords: Language of Religion, Ordinary Language, allegory, Mohammad Hossein Tabatabai
  • Mohsen Jamalimehr, Babak Abbasi *, Reza Naderloo Pages 49-73

    It seems that philosophical debates around the problem of levels of natural selection which lead to propose group and multi level selection theories cause more efforts of evolutionary theory application in other knowledge domains such as anthropology. In this way Wilson’s efforts for explaining an adaptation role of religion in light of organismic theory of society is one of the recent and most debatable. On basis of organismic concept of religious groups and evolutionary group selection theory, he tries to explain religiosity trait as an adaptation. Although he tries to explain by giving some evidences from history of religion and religious groups’ behavior but not only there are some form and content critiques to application of evolutionary theory in other knowledge domains but also some serious rival theories offered.

    Keywords: evolution, group selection, adaptation, explanation, religion
  • Esmaeil Kharestani *, Irandokht Fayyaz, Ali Khorsandi Pages 75-105
    Cognition the nature of order as well as how to achieve it, one of the most important concerns of man. The issue of social order is one of the important issues which has always been of interest to Muslim and Western philosophers and scholars. The main purpose of this research is comparative study of social order from the perspectives of Muslim and Western philosophers and thinkers. which has been done by analytical, inferential and comparative methods.In this research, Theories of structuralism, functionalism, cooperation and common values from the perspective Muslim philosophers and thinkers And theories of pressure or algebra, common interests, value consensus, and stillness Inferred from the point of view of Western thinkers And the views of a number of them have been examined, analyzed and matching.The results of the research show that Muslim philosophers and thinkers in the theory of shared values (compassion and justice) they agree with each other. But the views of Western thinkers are different and in some cases contradictory. The only similar theory that has been drawn from the views of Muslim and Western philosophers is: their focus is on values. This theory is similar to that of Parsons, who believes in the consensus of values in social order.
    Keywords: social order, Theories, Muslim, western, comparative
  • Ali Sharifi, Sobhan Ranjbarzade * Pages 107-126
    One of the results of progress and development of science was increasing attentions to scientific interpretation of the Quran. Recieve attention to scientific interpretation also leed to different approaches in this method of interpretation among Muslims, but Orientalists who entered to the field of Quranic studies in last decades also expressed their standpoints in this area. One of them is Massimo Campanini who defined the scientific interpretation based on philosophical hermeneutic foundations. His opinions about this issue cantain some common positins with contemporary muslim intellectuals. This research with Analytical-Critical method investigated his opinions and demonstrated that the basis of his idea like accord using philophosical hermeneutic in the understanding of Quran with Ta'wil, pass whithout any principle from literal meaning and signification of the Quran, historicisation of the Quran and phenomenological view to the Quranic verses are in contrast with accepted rules and principles of interpretation between Muslims, and at the end evaluated his analysis of Muslims ideas about relation between Quran and science and indicated its drawbacks.
    Keywords: Scientific interpretation of the Quran, Massimo Campanini, Philosophical hermeneutic, Natural science
  • Ahmad Abdolhoseini * Pages 127-154

    Renovation concept of science and religion In light of Approach combines reason and faith Abstract The historical review of "reason and faith" and Interaction between The findings human and religious data and to Clarify the scope of each of these two categories, has attracted the attention of philosophers and theologians. So that the mountain area of the history of religions can be considered Continuous dialogue scenes reason and religion that the new face of its history as "science and religion" goes back to the Middle Ages. Science in the broad sense of the word is Regular collection of knowledge and human knowledge about natural facts which is obtained by experience and observation. Religion is a set of doctrines that is Revealed the source of divine revelation to prophets to guide mankind. Due to the differences in technique, subject matter and purpose of science and religion, this question has always been between philosophers and theologians, that what proportion can be assumed that between them? With a descriptive method, this article attempts to explain the approach of the Quran on the relationship between reason and faith and renovation concept of science and religion In light of this approach combine. Results showed that due to the nature of religious knowledge in both natural and divine, Working scientist and prophet is one thing And it is determining the nature of religious knowledge In both natural and divine their proper method Who, of course, the best way for scientists to determine the nature of religious knowledge is Directly observed facts of nature By means of sense and experience with a rational assessment and The best method in determining the religious knowledge of the divine nature is Discover Paranormal facts in the light of supernatural revelation with rational measure.Key words:The Holy Quran, ration and faith, Innate knowledge, the principle of nature, science and religion

    Keywords: The Holy Quran, ration, faith, Innate knowledge, the principle of nature, Science, Religion
  • Amene Forouzan Kamali, Rasoul Balavi * Pages 155-180
    The interaction between literature and cinema can be discussed as two artistic types: cinema adapts written texts from literature and transforms it into audiovisual texts, and literature has enjoyed cinema techniques, including "lighting". Comparing the Qur’anic scenes with the meaning-making techniques in cinema, including the "lighting" technique, is one of the areas studied in interdisciplinary research in literature and cinema. As a valuable literary work, the Holy Qur’an contains stories filled with literary scenes and images. This valuable work has sometimes benefited from the use of light and lighting to persuade and attract audiences and better understand the concepts. The present study aims to identify the lighting effects of the posthumous scenes in the Holy Qur’an and its role in persuading the audience.Employing a descriptive-analytical research method, the research aims to study the lighting of the posthumous scenes in the Holy Qur'an to determine the extent of the influence of light on the audience’s mind through visual senses and the message transmission of such scenes in the verses of the Holy Qur’an. The findings indicate that the Holy Qur’an conveys the messages and creates attractions in the audience’s mind and beliefs in the light channel. Using lighting in the posthumous scenes in the Holy Qur’an results in increased attention, understanding, improvement, and perception of the message coming from the scene display in the audience’s mind and beliefs.
    Keywords: The Holy Quran, posthumous scenes, cinematic techniques, lighting
  • Hadi Fanaei Nematsara * Pages 181-207
    Any kind of research on the relationship between science and religion is conditional on determining the subject and place of the conflict and the ambiguity of the words used in this discussion, and the literal explanation of the titles does not work in this issue. Thus, as has been said, science, empirical science, and religion mean ecclesiastical theology, and the two spheres of cosmology and anthropology are historical examples of the field of science and religion, which do little to help resolve this conflict. The place of conflict between science and religion has a return to understanding of nature (theories of experimental sciences), humanities, social sciences, etc. with knowledge of religion. None of the humanities, including the experimental sciences, can be considered definitive and certain sciences in such a way that they are honest and universal.
    Keywords: science, Religion, Religious knowledge, relationship
  • MohammadAli Mobini * Pages 209-233

    One of the issues in the discussion of the relationship between science and religion is the possibility and the nature of religion sciencse. Ayatollah Javadi Amoli's Theory of religious science is one of the most discussed theories today. In this paper, the two approaches in Ayatollah Javadi Amoli's debates are separated from each other and named as the source-based approach and the subject-based approach. The source-based approach is not specific to Javadi’s point of view and is more or less prevalent among Advocators of religious science. His particular approach is the subject-based approach, which has been examined in this paper through conceptual reflections. The result was that this approach, because of some conceptual generalizations about 'religion', 'science' and 'divine science' and departing from common concepts, cannot answer the common problem about religious science.

    Keywords: Religious Science, Divine Science, Religion, science, Ayatollah Javadi Amoli
  • Seyed Mohammadreza Mahmoudpanahi * Pages 235-261
    One of the original teachings of modernity is the subject of secularism. According to this doctrine; The constitution, the rule of law, and the customary law of modern Western countries are based on the non-authority of religion, the privatization of religious rites, the separation of politics, and the conflict of science and reason with religion. In recent years, prominent political science thinkers such as Jurgen Habermas have reconstructed the position of religion in society and the relationship between politics and religion by proposing post-secularism and arguing for the necessity and presence of religion in the public sphere. In this article, the post-secular teachings of Habermas and the metasecular views of Motahhari are examined and compared in a descriptive-analytical method. According to the findings of this study, Habermas and Motahhari's ideas are similar to the incompleteness of secularism and the necessity of religion's presence in politics, and differ in the sources of transition from secularism and the scope of religion's presence in post-secular society. Based on the humanistic teachings of modernity,
    Keywords: Secularism, post-secularism, Habermas, Motahhari, religious government
  • Majid Maaref, Hossein Rezaee *, Zahra Kheirolahi Pages 263-280
    the Enemies, from the early days of Islam to the day, does efforts to combat this divine religion and have tried various methods. One of the this ways, is create the doubts. In this regard, recently published book entitled The Critique of the Qur'an has been published by a person named Soha, in which the author attempts to prove the existence of error in the Holy Quran. In the section on scientific doubts of this book, the author has criticized verses related to geological sciences and introduces Them as Scientific mistake. These doubts directly cover some of Nahj al-Balagha's sermons (1, 91, 171, and 211), and Due to the complexity of Answer to them, has been less addressed by scholars. The present study is a descriptive-analytical method with a critical approach and based on library resources, it critically examines the raised doubts and claims. The result of this study is that what is stated in the verses of the Holy Qur'an and the Nahj al-Balagha's sermons on the geological sciences are exactly in line with the scientific findings. also the poems that the author has argued with them In terms of document, are fictitious
    Keywords: Quran, Nahj al-Balagha, Sa'ah's doubts, Geology
  • Davood Memari *, Reza Rafiei Pages 281-300

    An urgent approach to the scientific interpretation of the Qur'an, which arose from passive confrontation with the advances of the Western world on the one hand, and the backwardness of the civilization of the Islamic world on the other hand, often the implementation of the Qur'an has led to unconventional theories and scientific theories, which themselves Is considered as an interpretive slip, and sometimes the theory of the extraction of all sciences from the Qur'an has been induced into society, which is also a misunderstanding. What is important and correct is the use of the definite and definitive achievements of the scientific sciences in understanding the verses of the Holy Qur'an and in the knowledge of the guidance of man and the achievement of eternal bliss and the harmonization of divine divine verses in the system of creation, which of course Only in the necessity-driven approach will the scientific interpretation be achieved. Desirable and ideal scientific interpretation, only with the cooperation of a group of experts in the field of empirical sciences in its various branches, arranges and interacts with the interpreters and acquaintances of the language and logic of the revelation, and maybe until the commentators are often unfamiliar with the specimens of the science of science and science scholars The natural alien from the depths of divine teachings, each individually and often from an emergency and passive, to a seemingly scientific interpretation of the Quran, this interpretive approach will remain ineffective.

    Keywords: scientific interpretation, urgency, Necessity, foundations, goals, outcomes