فهرست مطالب

سیاستگذاری عمومی - سال ششم شماره 1 (بهار 1399)

فصلنامه سیاستگذاری عمومی
سال ششم شماره 1 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/16
  • تعداد عناوین: 17
|
  • میثم نریمانی*، زهره کریم‌میان، سید جعفر حسینی صفحات 11-35

    دراین مقاله به منظور ارایه چارچوبی برای تنظیم گری مدل های جدید کسب وکار، از چارچوب پیشنهادی استروم استفاده شده و ارایه دهندگان خدمات جابجایی برخط بعنوان مورد مطالعه انتخاب شده اند. منبع جمع آوری داده ها مصاحبه عمیق با خبرگان و تحلیل قوانین و مقررات این حوزه بوده و با بکارگیری روش تحلیل مضمون، داده ها تحلیل شده اند. استفاده از چارچوب سه سطحی استروم کمک می کند تنوع نقش آفرینان، ارتباطات آن ها و در نتیجه حکمرانی یک حوزه اقتصادی تحلیل شود. یافته ها نشان می دهد، تنظیم گری ملی (وزارت کشور) در سطح تاسیسی و نظارت اتحادیه با همراهی تنظیم گری محلی (شهرداری ها) در سطح انتخاب جمعی و هویت پلتفرم های واسطه ای با امکان تعریف نقش آفرینان ملی در سطح عملیاتی، چارچوب مناسبی برای تنظیم گری این کسب وکارها خواهد بود.

    کلیدواژگان: تنظیم‌گری، مدل‌های جدید کسب‌وکار، چارچوب نهادی استروم، حکمرانی
  • مصطفی زمانیان، مصطفی قانعی، مژده ناطقی* صفحات 37-59

    موضوعی که در سال های اخیر در بحث تنظیم گری موردتوجه قرارگرفته است، تنظیم گری محصولات مبتنی بر فناوری های نوظهور ازجمله زیست فناوری می باشد. ازاین رو هدف اصلی این پژوهش تحلیل نظام تنظیم گری زیست فناوری کشور در بخش غذا و دارو می باشد. بدین منظور در این پژوهش ابتدا نگاشت نهادی این حوزه ترسیم شده است. سپس از طریق مطالعه نظام تنظیم گری زیست فناوری در سایر کشورها، همچنین برگزاری 14 مصاحبه عمیق و 9 مصاحبه گروهی با خبرگان، نظام تنظیم گری بخش غذا و داروی مبتنی بر زیست فناوری، در دو بعد کارکردی و ساختاری تحلیل و نواقص و چالش های آن شناسایی شده و راهکارهایی برای حل آن ها ارایه شده است. یافته های حاصل از این پژوهش نشان می دهد ازنظر ساختاری، تقویت نهاد ملی هماهنگ کننده در حوزه زیست فناوری و اصلاح ترکیب اعضای نهادهای تنظیم گر در کشور ضروری بوده و ازنظر کارکردی نیز می بایست برای رفع نواقص شناسایی شده در کارکردهای مقررات گذاری، رصد، آگاه سازی و اعمال مقررات، راهکارهایی اندیشیده شود که در این پژوهش به برخی از آن ها اشاره شده است.

    کلیدواژگان: تنظیم‌گری، نگاشت نهادی، زیست‌فناوری، غذا و داروی مبتنی بر زیست‌فناوری
  • سیاوش صلواتیان*، احمدرضا درفشی، علی‌اصغر کیا صفحات 61-87
    با شکل‌گیری جریان جدید اقتصادی مبتنی بر صنایع فرهنگی و خروج از اقتصاد تک محصولی مبتنی بر نفت، ورود صنعت بازی‌های تلفن همراه ایرانی به بازارهای جهانی ضرورت اجتماعی و اقتصادی است که نیازمند سیاستگذاری و تدوین راهکارهای تسهیل سهم‌خواهی از آن است. برای دستیابی به این هدف، با استفاده از روش تحلیل مضمون به تحلیل مصاحبه‌های صورت گرفته با 14 نفر از سیاستگذاران صنعت بازی‌های دیجیتال، پژوهشگران مدیریت، رسانه و بازی ‌های دیجیتال و مدیران تیم‌های بازی‌ساز پرداخته شد. پس از سه مرحله کد‌گذاری، ذی‌نفعان و سیاست‌ها احصاء گردید. نتایج پژوهش نشان داد که رشد و توسعه صنعت بازی در ایران وابسته به سه گروه ذی‌نفع سیاستگذار، سرمایه‌گذار و بازی‌ساز و نقش‌های این ذی‌نفعان است. نقش سیاستگذار و سرمایه‌گذار، نقش حمایتی و نقش بازی‌ساز، تولید بازی برای تامین نیازهای داخلی و ورود به بازارهای بین‌المللی است.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری، زنجیره ارزش، بازی‌های‌‌ ایرانی، بازی‌های دیجیتال، بازارهای جهانی‌
  • فاطمه قیطاسی وند*، فتاح شریف زاده، غلامرضا کاظمیان، داوود حسین پور صفحات 89-113

    یکی از مهمترین مراحل در فرایند خط مشی گذاری، مرحله تدوین است و بهره گیری از رویکرد حکمرانی شبکه ای در این مرحله به دلیل ایجاد دیدگاه چندوجهی و مشارکت نهادهای ذی نفع در حل مسایل پیچیده بسیار اثرگذار است. در این پژوهش به ارایه الگوی تدوین خط مشی های عمومی  با در نظر گرفتن حمل و نقل عمومی شهری تهران به عنوان مورد خاص پرداخته شده است. این پژوهش به روش کیفی با استفاده از استراتژی تحلیل مضمون صورت گرفته است. نتایج نشان می دهد برای تدوین خط مشی های حمل و نقل عمومی شهری تهران با رویکرد حکمرانی شبکه ای باید نهادهای ذی نفع شناسایی گردد و ساختار نهادها، نحوه هماهنگی نهادها، وظایف نهادها و شرایط محیطی مورد توجه قرار گیرد. ساختار شبکه ای واسطه ای با نقش واسطه گری شهرداری تهران، مدیریت یکپارچه شهری، نقش حمایتی دولت مرکزی از دولت محلی، گردش اطلاعات میان نهادها، مشارکت بخش خصوصی علمی و شهروندان آگاه از مولفه های بسیار مهم حاصل از این پژوهش است که در طراحی الگو مورد توجه قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: خط‌مشی‌گذاری عمومی، حکمرانی، حکمرانی شبکه‌ای، حمل و نقل عمومی شهری، تحلیل مضمون
  • حسن دانایی‌فرد، زینب مولوی* صفحات 115-132
    در ایران سونامی رشد بی‌رویه کمی دانشجویان در سال‌های پس از انقلاب به ویژه سال‌های اخیر، پیامدهای متعددی در سطح جامعه داشته است. هدف این مقاله شناسایی پیامدهای رشد کمی دانشجویان در ایران از دیدگاه اعضای هییت علمی است. به این منظوربااستفاده از روش شناسی کیو،ذهنیت‌های مختلف اعضای هییت علمی نسبت به این موضوع تحلیل و بررسی شد. پژوهش حاضر با رویکرد اکتشافی به روش پیمایشی انجام گرفته است. ابزار گردآوری داده‌ها مصاحبه بود و نمونه گیری به روش در دسترس انجام گرفت. برای تحقق هدف پژوهش، پس از مطالعه متون نظری تحقیق و انجام‌دادن ده مصاحبه باخبرگان آگاه و متخصص در حوزه موضوع پژوهش و با معیار اشباع نظری داده‌ها، و ارسال ایمیل به اعضای هییت علمی، پس از خلاصه‌سازی و بررسی گزاره‌های حاصله،38 گزاره به عنوان پیامد رشد کمی دانشجویان شناسایی  و اولویت‌بندی شد.درنهایت، نتایج نشان داد دو دیدگاه یا الگوی ذهنی متمایز نسبت به پیامدهای رشد کمی دانشجویان وجود دارد.
    کلیدواژگان: الگوی ذهنی، آموزش عالی، رشد کمی دانشجویان، کیفیت آموزش عالی
  • حسین اصلی پور* صفحات 133-159
    رشته خط‌مشی گذاری عمومی به عنوان یک دانش مسیله-محور، با هدف حل مسایل عمومی شکل گرفت. حال این سوال وجود دارد که چگونه می‌توان مسایل و چالش‌های خط‌مشی‌گذاری عمومی- که خود به دنبال حل مسایل عمومی است- را واکاوی نمود؟ بدین منظور نیازمند طراحی چارچوبی برای تبیین چالش‌های خط‌مشی‌گذاری عمومی هستیم. از آنجا که سطح تبیین‌گری چنین چارچوبی از طریق تطبیق با یکی از موضوعات متداول در کشور افزایش خواهد یافت، لذا پژوهش حاضر پس از معرفی چارچوب به تطبیق آن با مسایل و خط‌مشی‌های زیست‌محیطی می‌پردازد. بدین منظور از رهگذر به کارگیری روش کیفی تحلیل مضمون و انجام مصاحبه با خبرگان و بررسی اسناد بالادستی محیط زیست، مضامین اصلی و فرعی در قالب «دوگان»‌ها استخراج شد که از مهمترین آنها می‌توان به دوگان دانش کنش، دوگان نشانه ریشه، دوگان حفاظت توسعه، دوگان تعامل تحفظ و دوگان ساختار کارکرد در خط‌مشی‌گذاری زیست‌محیطی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: چالش خط‌مشی‌گذاری، خط‌مشی عمومی، خط‌مشی‌گذاری زیست‌محیطی، دوگان‌
  • احمد بیرانوند*، نصرت الله ضرغام، تقی شامخی، سید محمدسعید نوری نائینی، محمد عواطفی همت صفحات 161-185

    برنامه های توسعه پنج ساله کشور، مهمترین اسناد سیاستی هستند که در آن ها اهداف و راهبردهای توسعه با توجه به آرمان ها، توانایی ها، امکانات و شرایط محیطی کشور تدوین گشته و راهنمای بخش های مختلف اداری کشور هستند. هدف پژوهش حاضر، بررسی سیاست های مرتبط با جنگل و مرتع در برنامه های اول تا ششم توسعه (1400-1368) و ارتباط و تداوم آن ها است. به این منظور از روش تیوری داده بنیاد استفاده شد. در کدگذاری باز این روش، بخش های مرتبط از متن برنامه ها به کدهای مفهومی شکسته و سپس مقوله بندی شد. در کدگذاری باز 25 مقوله سیاستی در برنامه های اول تا ششم توسعه حاصل شد. بر اساس مدل پارادایمی، مقوله حفاظت، احیاء و توسعه و بهره برداری پایدار از جنگل ها و مراتع در جایگاه مقوله محوری قرار گرفته و 24 مقوله دیگر در سه بخش راهبردها (14 مقوله)، شرایط زمینه ای (4 مقوله) و شرایط مداخله گر (6 مقوله) طبقه بندی شدند. نتایج کدگذاری انتخابی نشان می دهد، تنوع و تداوم سیاست ها برای دستیابی به اهداف یکسان نیست و تداوم آن ها از حضور در یک تا پنج برنامه متفاوت است. به طور کلی لازم است در سیاست گذاری های توسعه برای بخش منابع طبیعی تجدیدشونده یک رویکرد و نظریه ی مشخص حاکم گردد.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری، منابع طبیعی تجدید شونده، مدیریت، نظریه داده بنیاد
  • ساجده صفی‌خوانی*، ارشک حلی‌ساز، عبدالرضا بهره مند، مهدی بی‌نیاز صفحات 187-206
    با پیشرفت جهان به سمت روند مدل‌محور، مدیریت طبیعت بیش از پیش درگیر ساختارهای الگویی شده‌است و امروزه شناخت محیط‌زیست چنان در قالب مدل‌سازی متجسم می‌شود که مدل ابزار مبنایی این شناخت تلقی می‌شود. لذا این پژوهش با بهره‌گیری از تحلیل محتوا کیفی و تاکید بر مدل‌سازی منابع آب و خاک تلاش دارد که نشان‌دهد مقبولیت مدل‌ها متناظر است با اندیشه‌ها و سیاست‌های اقتصادی-توسعه‌ای. نتایج تحلیل محتوا بیان‌کننده‌ی تعریف مدل به‌عنوان ابزار منعکس‌کننده‌ عملکرد سیاست‌های محیط‌زیستی مدیران و سیاستگذاران است. استخراج چهار رابطه‌ی اساسی بین نگاه سیاستی و چارچوب مدل‌های محیطی نیز حاکی از آن است که مدل قادر به ادامه‌ی شناخت کامل چارچوب معرفتی محیط‌زیست برای تحلیل نیست. درحالی که تلاش دارد که روابط بین فرآیند سیاستگذاری و فرآیندهای طبیعی را مفهوم‌سازی کند. به شکلی که سیاستگذار وظیفه‌ سیاستگذاری را به بهترین شیوه انجام دهد و وقتی موازنه‌ نابهینه در اعمال‌های مدیریتی‌اش وجود دارد، راه‌حل‌هایی برای بهینه‌شدن آن ارایه دهد.
    کلیدواژگان: مدل‌سازی، تحلیل محتوا، سیاستگذاری، مدیریت محیط‌زیست
  • حسن رنگریز* صفحات 207-226
    فلسفه پاسخگویی و تحقق آن برای پاسخ به مشکلات نظام اداری ضامن سلامت عملکرد دولتمردان‏ حاکم بر کشورهاست. این مقاله با بررسی گفتمان پاسخگویی دولت‌‏ها، به تحلیل نظرات دولت‏‌های دهم و یازدهم با محوریت نظام اداری از بعد کیفی می‏‌پردازد. روش پژوهش، استفاده از مدل تحلیل ون‏دایک و فرکلاف بوده و با لحاظ کردن فضای سیاسی، وضعیت فرهنگی و اجتماعی و نیروهای ایدیولوژیک جامعه، مواضع و چگونگی واکنش دو دولت را مشخص می‌‏کند. جامعه اطلاعاتی، گزیده سخنان روسای جمهور در دو دوره مختلف درباره نظام اداری منتشر شده در روزنامه‏‌های کثیرالانتشار است که پنج متن طی سال‏‌های 1388 تا 1396 برای نمونه و بر مبنای روش نمونه‌‏گیری هدفمند انتخاب شد. نتایج پژوهش با استفاده از تحلیل گفتمان انتقادی نشان داد که گفتمان دولت دهم؛ الگوهای بومی توسعه، کاهش هزینه‏‌های اداری، خدمتگزاری مسیولین و توسعه کشاورزی و گفتمان دولت یازدهم؛ بسترسازی مناسب، پاسخگویی و شفافیت، قانون‏گرایی و اعتدال است.
    کلیدواژگان: گفتمان پاسخگویی، گفتمان ریاست جمهوری، نظام اداری، تحلیل گفتمان انتقادی
  • فاطمه موسوی ویایه*، مهران سهراب زاده، محسن نیازی صفحات 227-245
    سیاست خانواده تاثیر سیاست اجتماعی و اقدامات دولت را بر خانواده بررسی می‌کند. در این تحقیق، با هدف آشکار ساختن مختصات سیاست خانواده در ایران، اسناد بالادستی جمهوری اسلامی ایران با رویکرد توصیفی- تحلیلی و روش تحلیل مضمون بررسی شد. نتایج تحقیق نشان می‌دهد که مضامین اصلی سیاست خانواده در ایران عبارتند از: تاکید بر ازدواج و لزوم تشکیل خانواده، نابرابری نقش‌های جنسیتی و تقسیم کار جنسی در خانواده، تاکید بر کارکرد فرزندآوری و تربیت فرزندان به عنوان مهم‌ترین کارکرد خانواده و بازتولید شبکه خویشاوندی و حفظ پایداری خانواده با تاکید بر جنسیت‌زدایی از فضای عمومی و رعایت حجاب و عفاف زنان. سیاست خانواده در ایران علیرغم توجه به اشتغال زنان، الگوی سنتی مرد نان‌آور/ زن مراقب را بازتولید و تثبیت می‌کند. رویکرد سیاست اجتماعی در ایران خانوادگی‌گراست اما این سیاست اجتماعی یکدست نیست و مواردی از تناقض و آشفتگی پارادایمی دیده می‌شود.
    کلیدواژگان: سیاست خانواده، اسناد بالادستی، اشتغال زنان، تحلیل مضمون
  • مهدی حسنوند، محمدرضا یزدانی زازرانی*، مهناز گودرزی صفحات 247-264

    هدف پژوهش  حاضر شناسایی آسیب های سیاستگذاری مالیاتی در ایران و اولویت بندی مسایل آن می باشد. روش پژوهش ترکیبی با استفاده از تکنیک دلفی در قالب سه راند (مرحله) است. جامعه آماری پژوهش مشتمل بر سه گروه سیاستگذاران، مجریان و مودیان مالیاتی می باشد. یافته های تحقیق بیانگر آن است که عدم تمکین مالیاتی، ضعف نظام اطلاعات مالیاتی، عدم وجود فرهنگ و باور مالیاتی صحیح مودیان، جابجایی های متعدد و سیاسی برای مدیران نظام مالیاتی، گستره و توزیع نامناسب معافیت های مالیاتی، عدم وجود نظارت و ارزیابی کافی در سیاست های مالیاتی به ترتیب از جمله مهمترین آسیب های سیاستگذاری مالیاتی در ایران است.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری عمومی، مالیات، روش ترکیبی، تکنیک دلفی، ایران
  • علیرضا حیدری* صفحات 265-283

    هدف پژوهش، بررسی کارکردهای سیاستگذاری آموزشی در نظام تعلیم و تربیت است. پرسش اصلی این است که فرایند سیاستگذاری آموزشی در تحقق اهداف نظام تعلیم و تربیت چه کارکردهایی دارد؟ داده های تحقیق از راه مطالعه متون علمی به شیوه اکتشافی، تلفیقی و چندرشته ای گردآوری شد. سپس، با توجه به اهداف در نظر گرفته شده برای نظام تعلیم و تربیت، داده ها و اطلاعات به دست آمده در زمینه کارکردهای سیاستگذاری آموزشی در چهار مضمون و دوازده مقوله طبقه بندی گردید و مدل مفهومی پزوهش ارایه شد. بر اساس نتایج، فرایند سیاستگذاری آموزشی از طریق چهار مضمون کارکردی «توسعه هنجارهای مدنی»، «خلق سرمایه های غیرمادی»، «نهادینه سازی جامعه پذیری سیاسی»، «آموزش حفظ محیط زیست »، در تحقق چهار هدف بنیادین نظام تعلیم و تربیت شامل «ایجاد جامعه ی دموکراتیک»، «کمک به رشد اقتصادی جامعه»، «پرورش شهروند خوب» و «نیل به توسعه پایدار»، اثرگذار است. روش تحقیق توصیفی- تبیینی و شیوه ی گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای - اسنادی است.

    کلیدواژگان: کارکردهای سیاستگذاری آموزشی، هنجارهای مدنی، سرمایه های غیرمادی، جامعه پذیری سیاسی، آموزش حفظ محیط زیست
  • معصومه پیرویسی، علی شیرخانی* صفحات 285-308

    لازمه توسعه همه جانبه، حضور زنان و نقش آفرینی در عرصه های مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است. پژوهش حاضر با هدف تحلیل تجارب زیسته زنان از موانع و چالش های پیش روی نقش آفرینی در سیاستگذاری عمومی در کشور نگارش یافته است. روش تحقیق حاضر، کیفی- پدیدارشناختی بود و بدین منظور با 33 زن شاغل در مناصب مختلف شهر قم با روش نمونه گیری هدفمند مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته ای انجام گرفت. تحلیل داده ها به 44 مفهوم اولیه و 12 مضمون محوری منجر شد. مضامین اصلی «کلیشه های جنسیتی»، «قرایت مردانگی از زنان»، «چالش های حقوقی/مدنی»، «مشاغل با برد محدود»، «ذایقه مردان»، «خشونت نمادین»، «چالش های حین و پسا منصبی»، «نحوه مشارکت»، «ناکارآمدی مضاعف سیاسی»، «تله فقر نهادی»، «مختصات روان شناختی» و «فقر نظری و تجربی» بودند که در نهایت می توان این مضامین را در سه محور کلان متن (ساختاری)، فرا متن (رفتاری) و زیر متن (فردی) نسبت داد.

    کلیدواژگان: زنان، نقش آفرینی، سیاستگذاری عمومی، مشارکت
  • هادی طحان‌نظیف، رضا بکشلو* صفحات 309-326
    سلسله‌مراتب هنجارهای حقوقی در نظام حقوقی ایران با تاسیس نهاد سیاست‌های کلی نظام در بازنگری قانون اساسی، دستخوش تغییراتی شده است. چنان‌که امروزه این نهاد حقوقی اثرگذار به عنصری پیش‌برنده و آینده‌نگر تبدیل شده است تا در پس تصمیم‌گیری‌های روزمره نهادهای مختلف حقوقی و سیاسی، رویکرد نظام جمهوری اسلامی در خصوص کیفیت آینده‌سازی در حوزه‌های مختلف روشن باشد. در این میان همواره این سوال مطرح بوده است که شان هنجاری سیاست‌های کلی چه سطوحی را در بر می‌گیرد؟ آیا سیاست‌های کلی نظام جهت انعکاس در قوانین و اجرای آن‌ها از این طریق ابلاغ می‌شوند یا سایر سطوح تقنینی و مراحل اجرایی نیز باید منطبق بر سیاست‌های کلی باشند؟ پس از روشن شدن این موضوع باید بررسی شود که نظارت بر اجرای سیاست‌های کلی نظام شامل چه سطوحی می‌شود. از این رو سوال اصلی پژوهش حاضر چنین خواهد بود که گستره و قلمرو نظارت بر اجرای سیاست‌های کلی نظام چیست؟ نتایج نشان می‌دهد سطوح مختلف تقنینی و البته مراحل اجرایی مشمول نظارت بر اجرای سیاست‌‌های کلی خواهند بود. همچنین رعایت ملاحظات مربوط به مفاد سیاست‌های کلی در امر نظارت بر اجرای سیاست‌ها و هم‌چنین ملاحظات مربوط به نظارت مذکور در بند دو اصل 110 قانون اساسی در این خصوص ضروری است.
    کلیدواژگان: سیاست‌های کلی نظام، نظارت بر حسن اجرای سیاست‌های کلی نظام، بند دو اصل 110 قانون اساسی
  • راضیه امامی میبدی*، محمد آزادانی صفحات 327-350
    این مقاله با تاکید بر اهمیت ارزیابی توامان سیاست ‌های پیشنهادی و اجرا شده برای تصمیم‌ گیری بهتر، چگونگی تعبیه آن در فرایند تصویب قوانین و مقررات در ایران را نشان می‌ دهد. مقاله از دو بخش اصلی تشکیل شده است. بخش اول،‌ ضمن توضیح مفهوم ارزیابی تاثیرات بالقوه تنظیم‌ گری، آن را به مثابه ابزاری برای تعبیه ارزیابی پیشینی و پسینی سیاست‌ ها در فرایند تنظیم ‌گری و سیاستگذاری معرفی می ‌کند. در بخش دوم، با مرور فرایندهای جاری تصویب قوانین و مقررات در هییت دولت و مجلس شورای اسلامی،‌ اصلاحات لازم در آیین ‌نامه داخلی هییت دولت و قانون آیین‌ نامه داخلی مجلس شورای اسلامی به تفصیل بیان می شوند. محور اصلاحات مذکور، الزامی کردن پیوست ارزیابی تاثیرات به طرح‌ ها،‌ لوایح و پیش نویس لوایح و تصویب ‌نامه ‌ها، در نظر گرفتن نهادی برای بررسی شکلی رعایت تهیه آن و فصل ‌الخطاب دانستن گزارش بررسی شکلی برای آغاز رسیدگی به پیشنهاد یا عودت آن به پیشنهاد دهنده است. فرایند پیشنهادی برای سایر مراجع تصمیم‌ گیری نیز کاربرد دارد. این امر،‌ نه تنها به افزایش کیفیت قوانین و مقررات می ‌افزاید بلکه از طریق ایجاد شفافیت،‌ از میزان سوء استفاده از قوانین و مقررات نیز می ‌کاهد.
    کلیدواژگان: ارزیابی تأثیرات بالقوه تنظیم‌گری، ارزیابی سیاست، قانون آیین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی، آیین‌نامه داخلی هیئت دولت
  • بهزاد عطارزاده* صفحات 351-371
    از زمانی که منسر السن کتاب منطق کنش جمعی را در سال 1965 به چاپ رساند، تا کنون، نظریه نوآورانه او درباره گروه‌ها نفوذ چشم‌گیری در علوم اجتماعی، از اقتصاد تا علم سیاست و جامعه‌شناسی داشته است. او که از مفروضات نظریه انتخاب عمومی، به ویژه فردگرایی روش‌شناختی آغاز می‌کند، تاثیر نهادها بر رفتار و کنش‌های فردی را نیز در نظر می‌گیرد و کنش گروهی را، اگر بتوان گفت، برآیند رابطه فرد و نهاد (به عنوان قواعد بازی و ویژگی‌های گروه) تحلیل می‌کند. منطق کنش جمعی پایه پژوهش‌های بعدی السن درباره تفاوت‌ها در تجربه توسعه اقتصادی میان کشورها و تبیین آن‌ها می‌شود. از نظر او، کامیابی در سیاستگذاری و توسعه اقتصادی وابسته به مناسبات و ویژگی‌های گروه‌های ذی‌نفوذ چیره و دولت است. در این مقاله، به منطق کنش جمعی و پیامدهای آن بر سیاستگذاری و توسعه می‌پردازیم.
    کلیدواژگان: منطق کنش جمعی، منسر اُلسُن، سیاست عمومی، انتخاب عمومی، نظریه گروه‌ها، تصلب نهادی
  • محمد عبدالحسین زاده* صفحات 373-391
    کتاب «ابزارهای دولت در عصر دیجیتال» یکی از متون اساسی در زمینه ابزارهای دولت است. رویکرد ابزاری در سال‌های اخیر در عرصه سیاستگذاری عمومی بیش‌ازپیش مورد توجه قرار گرفته است. کتاب حاضر با معرفی ابزارهای دولت، دانش و آگاهی خوبی در اختیار خوانندگان قرار می‌دهد. نویسنده در این کتاب با بر شمردن ابزارهای دولت و بیان اقتضایات عصر دیجیتال و فناوری اطلاعات در صدد است که بیان کند عصر دیجیتال چه تاثیراتی بر نوع و انتخاب ابزارهای دولت برای حکمرانی و سیاستگذاری عمومی دارد. همچنین در این کتاب توجه خاصی به کاربرد ترکیبی ابزارهای دولت و موضوع جعبه‌ابزار دولت می‌شود.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری عمومی، ابزارهای سیاستی، ابزارهای دولت، بسته سیاستی، عصر دیجیتال
|
  • Meisam Narimani *, Zohreh Karimmian, Seyed Jafar Hosseini Pages 11-35

    Business model innovation is application of a different business model to an existing economic sector, which can lead to elimination of businesses in sectors and will change the governance. This shift, raises the question of the appropriateness of existing regulation and highlights need to re-design the regulatory system, considering common-pool resources. The solution for regulating new businesses in order to meet the interests of the general public, existing and new businesses, is polycentric governance and to recognize the role of nongovernmentals. This paper provides a framework for regulation of new business models using the Ostrom framework and the application-based transportation has been selected as the case-study. The findings suggest that the centralization of national governance within the Ministry of the Interior at the constitutional level and oversight by the union, coupled with local governance at the municipal level at the collective choice level, would be an appropriate framework.

    Keywords: Regulation, New Business Models, Ostrom Institutional Framework, Governance
  • Mostafa Zamanian, Mostafa Ghanei, Mozhdeh Nateghi * Pages 37-59

    Products regulation based on emerging technologies such as biotechnology has seized attention in the recent years. Thus the functional and structural analysis of Iran’s biotechnology regulatory system in the field of biological food and drug is presented in this study. So in the first step, Institutional mapping of biological drug and food sector is drawn, then based on Investigation of other countries biotechnology regulatory system and Conducting fourteen in-depth interviews and nine group interviews with experts, The existing weaknesses and challenges in this field identified and the appropriate solutions and strategies to deal with them are also presented in this article. The findings of this study shows that the structural requirements are: to strengthening the national coordinator institutions and reforming the arrangement of regulator institutions, and functional requirements are: to presenting some strategies and solution for the functions such as regulation, monitoring, awareness and law enforcement.

    Keywords: Regulation, Institutional mapping, biotechnology, Biological Food, Drug
  • Siavash Salavatian *, Ahmadreza Derfashi, Aliasghar Kia Pages 61-87
    With the emergence of a new economic stream of cultural industries around the world, the need to downturn the oil-based single-product economy, the entry of the Iranian mobile gaming industry into global markets is a social and economic necessity that requires policymaking and share facilitation strategies. To achieve this goal, interviews were conducted with14 policymakers, researchers, and media activists using qualitative content analysis. After three coding steps, stakeholders and policies were summarized. This policy was categorized and presented by adopting a value chain management approach, at different stages of the game industry value chain, for three stakeholders including policymakers, investors and game makers. Following the policies outlined by the three stakeholders at different stages of the game's value chain can facilitate the process of entry of Iranian games into global markets.
    Keywords: Policy-making, value chain, Iranian Games, Digital Games, Global Markets
  • Fatemeh Gheytasivand *, Fattah Sharif Zadeh, Gholamreza Kazemian, Davood Hosseinpoor Pages 89-113

    Given that proper management in any field requires the development of an appropriate policy and the use of a network governance approach in it leads to the creation of a multifaceted perspective and the participation of stakeholders, this study seeks to achieve a policy development model. Tehran's public transport is with a network governance approach. This research was performed qualitatively using content analysis strategy and the data collection tool was a semi-structured interview. The findings show that in designing the model, it is necessary to identify stakeholders, institutional structure, how to coordinate institutions, institutional functions and environmental conditions. Intermediate network construction with the role of Tehran Municipality mediation, central government support role of local government, turnover Interdisciplinary information, private-sector participation, and knowledgeable citizens are important components of research design.

    Keywords: Public Policy, Governance, network governance, Urban Public Transport, Content analysis
  • Hassan Danaee Fard, Zeinab Molavi * Pages 115-132
    One of the most important foundations of sustainable development is to educate efficient manpower which is vital for developing countries like Iran. However, the tsunami of unprecedented qualitative growth of student upon Islamic revolution especially in recent years has brought paramount consequences in the society. Present paper attempt to identify the consequences of students’ qualitative growth by using Q methodology. In present paper, upon reviewing the relevant literature as well as conducting 10 interviews with elites and sending email to faculties of universities and summarizing/investigating the relevant data, 38 items were recognized as consequences. They were prioritized by participants. The instrument was interview. Ultimately, the mindsets of participants were divided into two mental patterns (paradigms) base on the findings of Q factor analysis; in other words, research findings indicate that there are two different mental paradigms or insights on the consequences of quantitative growth in universities.
    Keywords: Mental patterns, Higher Education, Students’ Quantitative Growth, Higher Education Qualitative
  • Hosein Aslipour * Pages 133-159
    The discipline of public policy as a problem-oriented knowledge was formed with the final goal of solving public problems. Now the question is how to identify and analyze the problems and challenges of public policy - which itself seek to solve public problems in society? In this way we need to design a framework to explain the challenges of public policy. Given that the capacity of framework explanatory will be increased by adapting it to one of the most common problems in the society, this research after defining its framework, will apply it to Iran's environmental issues and policies. For this purpose, by applying qualitative method (thematic analysis) and conducting interviews with experts and examining upstream environmental documents, the main and sub-themes of policy-making challenges were extracted in the form of some dichotomies such as dichotomy of knowledge-action, tendency-action, symptom-root, conservation-development, interaction-protect and structure-function in environmental policy making.
    Keywords: Policy Making Challenges, Public Policy, Environmental Policy Making, Dichotomy
  • Ahmad Beiranvand *, Nusratullah Zargham, Taghi Shamkhi, Seyed MohamadSaeed Nouri Naeeni, Mohammad Avatefi Hemat Pages 161-185

    The country's five-year development plans are the most important policy documents in which development goals and strategies are codified based on the country's ambitions, abilities, facilities and environmental conditions and serve as a guidline for governance of the country.The purpose of this study was to investigate the policies presented in the first to sixth development plans (1990-2021) of Iran about forest and rangeland. Herein, the study was performed by grounded theory method. The policies were categorized in the open coding. The relationship between categories was determined in the axial coding. The mentioned relationship was described in the selective coding. The results of open coding showed that 25 policy categories were presented in the development plans. In the axial coding, conservation, restoration, and sustainable use of forest and rangeland resources were selected as core category which were the the goals of plans. Other 24 policy categories were classified according to Phenomenon in three sections of the strategies (14 categories), context conditions (4 categories) and intervening conditions (6 categories). The results of selective coding showed that diversity and continuity of the policies varies from one to five plans.

    Keywords: Policy making, Renewable Natural Resources, management, Grounded theory
  • Sajedeh Safikhany *, Arashk Holisaz, Abdolreza Bahremand, Mehdi Biniaz Pages 187-206
    The development of the world towards a trend to model driven, nature management strictly has engaged with such structures that identified by models, So that nowadays, cognition of nature is confined to modeling and model application become a basic tool in cognition of environment. This survey through qualitative content analysis, emphasizing on water and soil models, specifies that acceptability of models correspond to economic-development policies. The results show the model is defined as tool that show environmental policies performance of managers and policy-makers. Furthermore, four relationship were extracted in understanding of political and framework of environmental models that model can't be cognition and analysis tool for understanding of epistemic framework of the environment. While tries to conceptualize relationship between policy and natural processes that policy-maker do policy making in the best way and model offers solutions to optimize policy-makers  management tasks when those is non-optimal.
    Keywords: modelling, Content analysis, Policy-making, Environment Management
  • Hassan Rangriz * Pages 207-226
    The philosophy of accountability and its implementation to address the problems of the bureaucratic system guarantee the health of the governments’ performance in the countries. This paper is the qualitative analysis of the views of the tenth and eleventh governments about administrative system issues to explore accountability of governments. Method research is based on the Vandyke and Fairclough's model considering the political, economic, and cultural conditions and the ruling ideological forces on the community to distinguish positions governments for the administrative system performance and their reactions to the results obtained. The Statistical population is the president's comments in two different presidencies which are published in the mass-circulation newspaper. Five texts were selected based on purposeful method of sampling. The results indicate that the tenth government discourse; indigenous development patterns; administrative reductions; government officials and agricultural development; the eleventh government's discourse is proper framing, accountability and transparency, legalism and moderation.
    Keywords: Accountability Discourse, Presidency Discourse, Administrative System, critical discourse analysis
  • Fatemeh Moosavi Viae *, Mehran Sohrabzade, Mohsen Niazi Pages 227-245
    Family Policy deals with the effects of social policies and the government’s actions on family. The present study addressed the government's explicit and written policies directly affecting family and position of women in order to reveal the major themes and role models of family policymaking pattern in Iran. Research results showed that emphasis on marriage and the need for it, establishment of gender inequality, sexual division of labor in family, emphasis on the function of childbearing and upbringing as the key function of family, Maintaining family stability through degenderization in public space and observance of women's hijab and chastity constitute the major themes of family policy in Iran. Family policy in Iran reproduces and stabilizes the traditional "male-breadwinner/female-homemaker" model despite its attention to women employment. The approach of social policy in Iran is familialization strategy, but this social policy is not uniform and there are cases of paradoxical confusions.
    Keywords: Family Policy, Superior Documents, women employment, Thematic analysis
  • Mahdi Hasanvand, Mohammad Reza Yazdani Zazerani*, Mahnaz Goodarzi Pages 247-264

    From economists' point of view, taxes are among the most promising types of income for governments. This important issues of government economic policy plays a significant role in the implementation of the government's economic policies and outstanding performance in developing countries. Forever, policymakers and government officials in Iran have also paid more attention to promoting and improving the tax system. In particular, Iran's economy is largely one-off, relying on oil revenues. The purpose of this study is to investigate the damages of tax policy in Iran and prioritize its problems. The method of research is using the Delphi technique in the three round. The statistical population of the study consists of three groups of policy makers, executives and taxpayers. Findings of the research indicate that the lack of tax compliance, the weakness of the tax information system, the lack of proper tax culture and beliefs, various political and political dismissals for tax system administrators, the range and distribution of tax exemptions, and the lack of adequate monitoring and evaluation of tax policies. The arrangement is one of the most important tax policy issues in Iran.

    Keywords: Public Policy, Tax, mixed method, Delphi technique, Iran
  • Alireza Heidari * Pages 265-283

    The purpose of this study is to investigate and analyze the functions of educational policy in the education system. The main question is, what are the functions of the educational policy-making process in achieving the goals of the education system? For this purpose, data were collected and explored through exploratory and multidisciplinary approaches. Then the obtained information about educational policy functions was classified and analyzed in four themes and twelve categories. Based on the research findings, educational policy-making process through four functional categories of “development of civic norms”, “construction of intangible capital”, “internalization of political socialization” and “environmental protection training” affects the efficiency and effectiveness of the education system to achieve four goals: establishment of a democratic society, realization of national growth, development of good citizenship and achievement of sustainable development. The information required in this research are gathered in a library and documentary method.

    Keywords: Functions of Educational Policymaking, Civic Norms, Intangible Capital, Political socialization, Environmental Protection Training
  • Masomeh Pirvaysi, Ali Shirkhani * Pages 285-308

    Women’s presence and the role they play in various political, economic, social, and cultural areas are necessary for comprehensive development. The role women play in the society and their approach to this role have always been one of the challenges and concerns of society, especially for women themselves. The purpose of this study is to analyze the women's lived experiences of the obstacles and challenges faced by those playing roles in public policy making in the country. This is a qualitative phenomenological study. Therefore, 33 working women in different occupational positions in Qom were sampled and interviewed through purposeful in-depth and semi-structured interviews. To examine the reliability of the study, two strategies of reviewing and re-reading and the ideas of experts outside the study were used. Data analysis led to 44 basic concepts and 12 core themes. The main themes consist of “gender stereotypes”, “masculine interpretations of women”, “legal/ civil challenges”, “limited-range jobs”, “men's taste”, “symbolic violence”, “intra and post appointment challenges”, “participation method” , “excessive political inefficiencies”, “institutional poverty traps”, “psychological coordinates” and “theoretical and empirical poverty”, which can eventually be classified into three textual (structural), meta textual (behavioral) and sub-textual (individual) categories.

    Keywords: Women, Playing Roles, Public Policy-Making, participation
  • Hadi Tahannazif, Reza Bakeshlou * Pages 309-326
    Establishment of the general policies of the regime in the Constitutional Review has changed the hierarchy of legal norms. Nowadays this effective legal subject has become progressive and forward-looking element so that after the day-to-day decisions of various legal and political organizations, approach of the Islamic Republic about quality of building the future is clear. In the meantime, the question has always been raised to what is the required domain of the general policies of the regime? Are the general policies of the regime to reflect in the laws or should other legislative and executive levels also be according to general policies? After clarifying this subject it should be studied what levels does it cover by supervision to implementation of the general policies of regime? So the main question of this research will be what is the domain and realm of supervision to implementation of the general policies of regime? To answer this question and to explain the subject, has been used a descriptive-analytical method. Finally after reviewing the existing viewpoints is confirmed the hypothesis of this research that is inclusion of supervision to implementation of the general policies of regime to different levels of legislation and execution. In addition it has been explained that supervision to implementation of the general policies of regime in the different levels should be with consideration features of contents of The general policies of regime and features of seccond clause of article 110 of the Constitution.
    Keywords: The general policies of regime, supervision to implementation of the general policies, clause 2 of article 110 of the Constitution
  • Razieh Emami Maybodi *, Mohammad Azadani Pages 327-350
    in spite of the fact that impact regulation assessment is a well-known tool to improve policy-making, it is not embedded in decision making processes in Iranian cabinet office and parliament. This paper first reviews the formal process to rule making and legislation, then designs a process to embed impact regulation assessment to add policy evaluation in those processes. In order to formal controlling impact regulation assessment report, this process is relied on an institution which decides to address rule or law draft or to turn it back to proposer.
    Keywords: Policy evaluation, Regulatory Impact Assessment, Cabinet Office, Parliament
  • Behzad Attarzadeh * Pages 351-371
    Mancur Olson’s groundbreaking work, the Logic of Collective Action, has been influential in economics, political science, and sociology since its publication in 1965. Although starting from the public choice’s assumptions especially methodological individualism, he takes into account the impact of institutional factors on individual behaviors and actions. Thus, group action should be analyzed as the resultant of the relations between individuals and institutions. The Logic of Collective Action is the basic theory of Olson’s further comparative works on the different economic development experiences. Success or failure in economic development and policy in a certain society, from his viewpoint, is partly dependent on the relations between state and interest groups. In this paper, Olson’s theory and its implications on public policy and development are discussed.
    Keywords: The Logic of Collective Action, Mancur Olson, Public Policy, Theory of Groups, Institutional sclerosis
  • Mohammad Abdolhosseinzadeh * Pages 373-391
    The book "Government Tools in the Digital Age" is one of the basic texts and an essential foundation book in the field of government tools. An instrumental approach has been considered in public policy in recent years. In the present book, by introducing the tools of government, gives readers good knowledge. The author in this book, by introducing government tools and expressing the Requirements of the digital age and information technology, seeks to state how the digital age affects the type and choice of government tools for governance and public policy. The book also focuses on the use of a combination of government tools and the subject of package tools.
    Keywords: Public Policy, Policy Instrument, Government Tools, Policy Package, Digital Age