فهرست مطالب

فصلنامه علوم و فنون نظامی
پیاپی 31 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید ناصر حسینی صفحات 5-26
    کشور ایران با همسایه غربی خود عراق، از دالامپرداغ تا بندر فاو به طول 1336 کیلومتر، به خط مستقیم، دارای مرز مشترک است. مرزهای ایران چه در آب و چه در خشکی عمدتا به شکلی است که از نظر نظامی به نفع ایران و به ضرر عراق است. استان کرمانشاه ناحیه ای کوهستانی است که بین فلات ایران و جلگه بین النهرین واقع شده است و سراسر آن را قله ها و ارتفاعات زاگرس پوشانده است. ارتفاعات مناطق مرزی استان کرمانشاه، مسلط بر جلگه بین النهرین می باشد و شرایط بسیار مطلوبی جهت عملیات نفوذی و آفندی علیه شهرهای مهم عراق به خصوص بغداد فراهم می کند. با مشاهده نقشه سیاسی ایران در استان کرمانشاه، مشخص می شود که مرزهای قصرشیرین و نفت شهر، جزء مرزهای محدب ایران بوده و از نظر نظامی و سیاسی برای ایران می تواند وسوسه انگیز باشد. به همین دلیل عراق جهت شروع جنگ با ایران در تاریخ 31 شهریور، به شهرهای مرزی قصر شیرین و نفت شهر حمله نظامی نموده است تا از این طریق بتواند برای بغداد یک سپر حفاظتی بسازد. در این مقاله ضمن بررسی جغرافیای نظامی استان های کرمانشاه و ایلام، تجاوز ارتش عراق و مواضع آن در سال های دفاع مقدس در غرب کشور و عملیات های انجام شده ج.ا.ا، میزان تحقق اهداف نظامی و سیاسی ایران و عراق، علل اهمیت مناطق غربی جمهوری اسلامی ایران برای عراق را نیز بررسی می نماییم.
    کلیدواژگان: استان کرمانشاه، استان ایلام، مرزهای غربی، بغداد، اهداف نظامی و سیاسی
  • محسن مرادیان، حسین مومنی فرد، محمدتقی پرتوی صفحات 27-51
    اطلاعات در نیروهای نظامی نقشی اساسی دارند بطوریکه مبنای فعالیت همه ارکان نظامی اطلاعات محسوب می شود، بر همین اساس جمع آوری اطلاعات به صورت مستمر و ایجاد بانک های اطلاعاتی برای نیروهای نظامی هر کشوری امری انکارناپذیر است. از زمان بهره برداری سازمان های مختلف از رایانه؛ یکی از کاربردهای اصلی آن ذخیره داده ها و اطلاعات گوناگون درون سازمانی و محیطی است. وجود پایگاه داده های مختلف در سازمان ها امکان داده کاوی و کشف دانش پنهان و استخراج دانش جدید را فراهم نموده است. در این مقاله با توجه به اهمیت اطلاعات در ارتش و نیروهای نظامی، جایگاه و کاربردهای داده کاوی تشریح گردیده است. در ادامه زمینه های کاربردی وسیع آن در حیطه های مختلف امور نظامی بیان شده و مقایسه تطبیقی از به کارگیری این دانش در ارتش های مدرن صورت گرفته است و درنهایت با توجه به تجزیه وتحلیل و نتایج حاصله از تحقیق مبنی بر ضرورت بهره مندی از داده کاوی پیشنهادهای کاربردی برای بهره گیری فرماندهان و مدیران عالی نیروهای نظامی کشور در تصمیم گیری های سطوح راهبردی و عملیاتی به عمل آمده است.
    کلیدواژگان: داده کاوی، تصمیم گیری، فرماندهان نظامی
  • مجید دیوسالار، علی اکبر خان محمدی صفحات 53-69
    سازمان آتلانتیک شمالی که یک تشکل عمدتا سیاسی به جامانده از زمان جنگ سرد است، به واسطه سهمی که رهبر آن یعنی آمریکا در نظام بین الملل دارد، باعث شده است همچنان خود را به عنوان قدرتی مطرح در عرصه جهانی مطرح کند. ناتو که شامل کشورهای غربی به رهبری آمریکاست، سعی می کند در جای جای جهان، حضور فیزیکی خود را حفظ کند. در این میان منطقه خاورمیانه و کشور ایران از جمله مناطقی است که این حضور قابل لمس و دارای حساسیت های ویژه ای است. به عبارتی با توجه به برنامه های ناتو جهت توسعه به شرق و نزدیک شدن به محیط جغرافیایی اطراف ایران و پیوند این سازمان با برنامه های نظامی آمریکا در جهت مداخله در منطقه ژئوپلتیک خاورمیانه، ناتو یک تهدید جدی برای ایران محسوب می شود. در این نوشتار با استفاده از روش تحلیلی- توصیفی ابتدا سعی شده است، ضمن اشاره به ساختار ناتو به عنوان ترتیب امنیتی منطقه ای به تشریح نظریه رئالیست تهاجمی به عنوان دیدگاه تئوریک پرداخته شود و پس از آن تاثیر حضور ناتو بر امنیت منطقه ای بالاخص امنیت جمهوری اسلامی ایران مورد مطالعه قرار گیرد. سوال اصلی در این پژوهش تاثیر راهبردهای جدید ناتو بر منافع و امنیت جمهوری اسلامی ایران است و فرضیه تحقیق نیز به این ترتیب است که؛ وسعت جغرافیایی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو) به کشورهای حوزه شرق، دغدغه امنیتی مهمی را نسبت به ماموریت های ناتو بر امنیت بین المللی کشورهای حوزه شرق بالاخص ایران به وجود می آورد.
    کلیدواژگان: ناتو، امنیت ملی، امنیت بین المللی، سیاست خارجی
  • نادر جوانی صفحات 71-94
    فرمانده تیپ مدیری است که در برهه کنونی با حداقل بودجه و امکانات بایستی کلیه امور آموزشی، پرورشی و فرهنگی تیپ را هدف گذاری، برنامه ریزی، هدایت و به مورد اجرا گذارد. تحقیق حاضر به منظور ارتقاء کارآیی فرماندهان تیپ های پیاده نزاجا با بهره گیری از مدیریت زمان انجام شده و هدف تحقیق تبیین نحوه ارتقاء کارایی فرماندهان تیپ های پیاده نزاجا با بهره گیری از مدیریت زمان می باشد. روش تحقیق توصیفی با رویکرد آمیخته می باشد. جامعه مورد مطالعه فرمانده هان تیپ های پیاده نزاجا به تعداد 26 نفر بصورت تمام شمار انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. به علت نداشتن سابقه بکارگیری مدیریت زمان در سطح تیپ های پیاده محقق با انجام مصاحبه با صاحب نظران، مطالعه اسناد و مدارک و توزیع پرسش نامه، اقدام به جمع آوری اطلاعات در این تحقیق نموده است. 95 درصد جامعه آماری استفاده از برنامه ریزی و اعمال گام های آن را سبب کاهش حجم کارها، افزایش زمان فرماند هان و افزایش عملکرد و کارایی فرماند هان می دانند، 81 درصد جامعه آماری در حد متوسط به بالا معتقدند پس از حذف عوامل اتلاف زمان با بهره گیری از مدیریت زمان کارآیی فرماندهان تیپ های پیاده نزاجا ارتقاء می یابد.92 درصد جامعه آماری در حد متوسط به بالا معتقدند پس از بکاربردن ابزارهای فنی با بهره گیری از مدیریت زمان کارآیی فرماندهان تیپ های پیاده نزاجا ارتقاء می یابد.در نهایت مشخص گردید با اجرای مدیریت زمان کارایی فرماندهان به میزان 25% درصد ارتقاء یافته و میزان سلامت فرماندهان نیز بهبود می یابد.
    کلیدواژگان: مدیریت زمان، فرمانده هان تیپ، برنامه ریزی، اتلاف زمان، ابزارهای فنی
  • وحید مرادی صفحات 95-112
    هدف از این پژوهش امکان سنجی استقرار فناوری های نوین آموزشی با تاکید بر فناوری اطلاعات و ارتباطات(ICT) در مرکز آموزش پشتیبانی شهید امانی نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران می باشد. روش تحقیق توصیفی - پیمایشی و از نوع زمینه یابی است. جامعه آماری این پژوهش از دو گروه شامل مسئولین و کارکنان دانشکده ها و همچنین دانشجویان دوره های (عالی- مقدماتی- تخصصی ثانویه)[1] در رسته های مختلف می باشند، با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه پژوهش به تعداد 300 نفر برآورد گردید. و روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته با طیف پاسخگویی لیکرت مرکب از چهار مولفه شرایط و امکانات زیرساختی، نیروی انسانی متخصص، منابع مالی و پشتیبانی و اقدامات فرهنگ سازی استفاده شده است. ضریب پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آلفایکرانباخ 920/0 بدست آمده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون خی دو (χ2) بهره گیری شده است.نتایج این تحقیق در پرتو تجزیه و تحلیل نهایی نشان می دهد که امکان استقرار فناوری نوین آموزشی با تاکید بر فناوری اطلاعات و ارتباطات از لحاظ شرایط و امکانات زیرساختی و نیروی انسانی متخصص و اقدامات فرهنگ سازی در مرکز آموزش پشتیبانی شهید امانی نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران امکان پذیر می باشد و از لحاظ منابع مالی و پشتیبانی در حد متوسط می باشد.
    کلیدواژگان: امکان سنجی، آموزش، فناوری اطلاعات و ارتباطات، نزاجا
  • حسن عبداللهی، افسانه حق نگهدار صفحات 113-135
    در عصر حاضر، توسعه فن آوری اطلاعات و ارتباطات به ویژه فن آوری های مرتبط با فضای سایبری، در حوزه غیرنظامی که دروازه آن اینترنت است، به عنوان یک سلاح در میدان نبرد مطرح می باشد و کاربرد آن در آینده نزدیک برای توفیق عملیات های نظامی امری انکارناپذیر خواهد بود. بنابراین روش های نوین جنگی با کنترل میدان نبرد توسط یکپارچه سازی و هماهنگ سازی فضای سایبر، نبرد الکترونیک و مدیریت طیف الکترومغناطیس با عنوان الکترومغناطیس سایبری انجام خواهد شد. سیر این تحول توسط ایجاد زیرساخت های نظامی مناسب و با بهره گیری از شبکه های ارتباطی غیرنظامی و همچنین استفاده از حداکثر ظرفیت طیف الکترومغناطیسی انجام خواهد شد. حائز اهمیت است که تهدیدات امنیتی آن نیز تغییر اساسی پیدا خواهد کرد. این مقاله، اقدامات الکترومغناطیسی سایبری را به نیروهای نظامی معرفی می کند، اطلاعات کاربردی مفیدی را به آنها می دهد و نحوه انجام عملیات نظامی با اتخاذ رویکرد آفندی و پدافندی در این حوزه را بیان می کند. از طرف دیگر بسترهای راهبردی به منظور بهره گیری از قابلیت های الکترومغناطیس سایبری در جهت انجام عملیات نظامی علیه دشمن را معرفی می نماید؛ تا آنها بتوانند برای دفاع از آرمان ها و اهداف نظامی و غیرنظامی کشور و برای جلوگیری از پیاده سازی و اجرای اهداف دشمنان با روش های نوین نبرد آشنا شوند. این مقاله اهمیت موضوع الکترومغناطیس سایبری را به فرماندهان و نیروهای نظامی جهت طرح ریزی محیط عملیات نوین و نحوه انجام عملیات یکپارچه با استفاده از مبانی اقدامات الکترومغناطیسی سایبری را نشان می دهد. همچنین این مقاله می تواند مرجعی برای فرماندهان و نیروهای نظامی باشد تا توانائی قابلیت روش های ابتکاری برای تسخیر، حفظ و بهره برداری از برتری نظامی در تمام محیط عملیاتی تقویت شود.
    کلیدواژگان: الکترومغناطیس سایبری، جنگهای آینده، عملیات نظامی سایبری، نبرد الکترونیکی، فضای سایبری
  • منظر امرایی، محمد احمدزاده، رسول میرزاخانی صفحات 137-154
    سیستم بین الملل، دارای ویژگی های است که این تاثیر مستقیمی بر سیاست خارجی کشورها دارد. در این میان چرخه سیستمی قدرت، یکی از مهم ترین ویژگی های سیستم جهانی و منطقه ای تاثیرگذار بر موضوع مذکور است و نظم سیستمی منبعث از چرخه قدرت در دایره سیاستگذاری راهبردی واحدها می تواند نقش محدودکننده داشته و بر نوع راهبرد و استراتژی آن ها اثرگذار باشد. ج.ا.ا نیز در جایگاه یک واحد از نظم بین الملل از این قاعده مستثنی نیست. بر این اساس هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی نظم منطقه ای خاورمیانه و متناسب با آن تعیین استراتژی دفاعی ج.ا.ا ایران در آن منطقه است. در همین راستا پژوهش حاضر این فرض را مطرح می نماید که از ارتباط بین نظم جهانی هژمونیک و نظم منطقه ای بی ساختار، نظم آشوبی منطقه خاورمیانه شکل می گیرد که تهدیدات استراتژیکی را برای ج.ا.ا پدید می آورد و استراتژی تدافعی بویژه دفاع عامل و دفاع غیرعامل را در صدر استراتژی های ج.ا.ا در خاورمیانه قرار می دهد. بنابراین مقاله حاضر ضمن تبیین نظم حاکم بر سیستم بین الملل و نظم منطقه خاورمیانه، استراتژی های سیاست خارجی منطقه ای ج.ا.ا را تبیین می نماید.
    کلیدواژگان: سیستم بین الملل، نظم سیستمی، دفاع عامل و غیرعامل، استراتژی دفاعی، ج، ا، ا
|
  • Seyed Naser Hosseini Pages 5-26
    Iran, with its western neighbor, Iraq, has common borders in a straight line about 1336 kilometers from Dalamperdagh up to Faw port. Kermanshah province is a mountainous area located between the Iranian plateau and the plains of Mesopotamia and it is covered with the Zagros Mountains and peaks around. Heights in border regions of Kermanshah province, dominates the plain of Mesopotamia provides very favorable conditions for infiltration and offense against Iraq's major cities, especially the capital Baghdad. By observing the political map of the province, it is realized that the borders of Naftshahr and Qasr-e Shirin, are a convex borders of iran and could be intriguing militarily and politically to Iran. For these reasons Iraq invaded Iran, on 22 September 1980 (30th Shahrivar 1359), from the border towns of Qasr-e Shirin and Naftshahr in order to build a protective shield against Baghdad. Examining the military geography of Kermanshah and Ilam provinces, the article has investigated issues such as invasion of Iraqi army and its positions during the war in the west of country and military operations of Islamic Republic of Iran, and the extent to which Iran-Iraq military and political goals have been reached. Western regions also examine the Islamic Republic of Iran to Iraq.
    Keywords: Kermanshah province, Ilam Province, western borders, Baghdad, military, political goals
  • Mohsen Moradiyan, Hossein Momeni Fard, Mohammad Taghi Partovi Pages 27-51
    Information can play a very essential role in military forces, since all operations in military units depend on information, thus collecting information and creating databases continuously is inevitable for the armed forces of any country. Since using computers by different organizations, one of its main applications has been the storage of various types of data and information within the enterprise and its surroundings. Having different databases in organizations has enabled data mining and the discovery of implicit knowledge and has provided extraction of new knowledge. This article has described the significant position and applications of data mining in the Armed Forces, expressing its wide applications in different fields of military affairs, providing comparison of applying this knowledge in modern armies. Finally, according to the analysis conducted, the results of this research has stressed the understanding and using of data mining for decision-making by military commanders and senior managers in strategic and operational levels.
    Keywords: Data, mining, decision, making, military commanders
  • Majid Divsalar, Ali Akbar Khanmohammadi Pages 53-69
    It was in the midst of 1940s in which early steps for establishment of 'NATO' had been taken. This organization had passed not more than half a century of its own lifetime that by an announcement of the Warsaw Organization there could be sensed that the NATO is also about to be disintegrated. But contrary to early assumptions not only this organization did not get disintegrated but also after a period of about 15 years it could recruit most of those countries which it had been established to counter them. After passing a number of decades and following the recruitment processes, NATO concluded that it needs to out of necessity develop its organization to a more extent in order to provide for its security. Since general policies of some countries, including Iran is in relative or even absolute contradiction to roadmap of the North Atlantic Treaty Organization's (NATO) leaders then those contradictions came into view immediately from early days of its foundations and circumstances led to a situation when NATO authorities in an official declaration stated that containing Iran (after Islamic revolution in that country) is the focal point of NATO's motivation for extending its territory to the east. In this paper, using cross - we tried, referring to the NATO structure as a regional security arrangement- to describe the offensive realistic theory as the theoretical point of view too. Fundamental question in this research will be the effect of NATO's new strategies and guidelines on international benefits and security of other countries such as Islamic Republic of Iran. This research is based on this theory that changing the previous missions and extending territorial and geographical extent to the eastern countries results in security concerns subject to effects of these missions on international benefits and securities of eastern countries specially Islamic Republic of Iran.
    Keywords: NATO, national security, defense strategies, Islamic Republic of Iran, military functions
  • Nader Javani Pages 71-94
    Brigade commander is a manager who must do goal-setting, plan, direct and implement all educational, cultural affairs of the brigade in the present juncture with minimal budget and facilities. This research aims to improve the effectiveness of the infantry brigade commanders using time management. The research method is described by a mixed approach. 26 people were selected as the participants of this study. Data collection was performed by the researcher via interviewing with experts, studying the documents and distributing questionnaires. 95% of the population considered using planning and implementing its steps, effective in reducing workload, and increasing time, performance and efficiency of commanders. 81% of the population averages to high believe that after eliminating time-wasting factors using time management, commanders’ efficiency can be improved. 92% of average to high population believes that after using technical tools enjoying time management, the efficiency of Army infantry brigade commanders can be promoted. Finally it was revealed that commanders’ efficiency has been promoted by as much as 25% and also their health has improved implementing time management.
    Keywords: Time management, brigade commanders, planning, time wasting, technical tools
  • Vahid Moradi Pages 95-112
    The aim of this study was to investigate the feasibility of deployment of new technologies with an emphasis on information and communication technology (ICT) in Shahid Amini Logistics Training Center affiliated to the Ground Forces of the Islamic Republic of Iran. This research is descriptive- survey of background finding type. The population consists of two groups of 300 officials and staff of faculties as well as 1065 students of different military courses. Using a Cochran formula, sample size was estimated to be 300 people and simple random sampling method was selected. For data collection, a researcher made questionnaire has been employed with Likert response spectrum composed of four components of infrastructure circumstances and facilities, expert human resources, funding and support, and culture-building measures. Using Cronbach alpha method, the questionnaire reliability coefficient was estimated to be 0.920. To analyze the data, chi-square test (χ2) was used. The results of this study show the possibility of the deployment of new educational technologies, with an emphasis on information and communication technology and infrastructure facilities and expert labor force and culture-building actions in Shahid Amini Logistics Training Centre of the Ground Forces Islamic Republic of Iran is possible and in terms of funding and support is average.
    Keywords: Feasibility study, training, ICT, Nezaja
  • Hassan Abdollahi, Afsane Haghnegahdar Pages 113-135
    At present, the development of information and communication technologies can be used as a weapon in the battlefield, especially technologies associated with civilian cyberspace for which the internet is a gateway. The application of cyberspace will be undeniable for the success of military operations in the near future. Therefore, new army methods will be done as cyber electromagnetic activity (CEMA) to maintain military advantage by integrating and synchronizing of cyberspace, electronic warfare and management of the electromagnetic spectrum. Development of these evolutions will be performed by creative proper military infrastructure, taking advantage of the civil communication networks and using the maximum capacity of the electromagnetic spectrum. It is important that its security threats will also undergo radical changes. This paper introduces CEMA to military forces that give useful information to them in this domain, explaining how to conduct military operations with offensive and defensive approaches. In addition, it introduces a strategic context to take advantage of CEMA for military operations against the enemy, so that they can become familiar with new methods of warfare to defend the ideals and, military and civil goals in our country, and to prevent the implementation of enemy goals. This article demonstrates the importance of CEMA to commanders and military forces to design a new operational setting and how integrated operations using fundamentals of CEMA. This paper can also provide commanders and military forces with a reference to develop innovative approaches to seize, retain and exploit an advantage in all operational field.
    Keywords: CEMA, future wars, cyber military operations, electronic warfare, cyberspace
  • Manzar Amraiee, Mohammad Ahmadzadeh, Rasool Mirzakhani Pages 137-154
    The international system has certain characteristics that affect directly the foreign policy of countries. Meanwhile, the power system cycle is one of the most important features of world and regional system influencing on the aforesaid subject. In this regard, the system order resulted from a power cycle in the strategic policy making of units can have restricting role and influence the type of strategy. IRI is also one of the units of the international order, and thus it is not an exception. Accordingly, the aim of this study was to explore the regional order in the Middle East and on that basis to determine strategy of the Islamic Republic of Iran in the region. Based on this assumption, the study proposes that the relationship between the hegemonic world order and unstructured regional order, chaotic regional order would be formed in the Middle East, which can pose strategic threats for I.R. of Iran, justifying, in particular defensive strategy and passive defense strategies on the top of the country’s strategies in the Middle East. Therefore, the current article explains the prevailing order of the international system and regional order in the Middle East and sketches the nation’s strategies for regional foreign policy.
    Keywords: International system, system order, Foreign Policy, strategy of IRI