فهرست مطالب

مجله تحقیقات نظام سلامت
سال شانزدهم شماره 1 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سیده فاطمه موسوی شیرازی، پریسا طاهری تنجانی*، یدالله ابوالفتحی ممتاز، علی رمضانخانی صفحات 1-6
    مقدمه

    بر اساس نتایج مطالعات، افراد سالمند متقاضی خدمات بهداشتی در حال افزایش می باشند. یکی از مهم ترین عوامل موثر در کیفیت مراقبت از سالمندان، تمایل به کار با افراد سالمند است. پژوهش حاضر با هدف تاثیر آموزش مبتنی بر رفتار برنامه ریزی شده بر تمایل به کار با سالمندان در دانشجویان رشته بهداشت عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران در سال 1397 انجام گردید.

    روش ها

    این مطالعه از نوع مداخله آموزشی بود و از طریق سرشماری، 36 نفر از دانشجویان رشته بهداشت عمومی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه تمایل به کار با سالمندان (Willingness to Work with Elderly People Scale یا WEPS) بود که به وسیله دانشجویان تکمیل شد (قبل و دو هفته بعد از آموزش). پس از پیش آزمون، دو جلسه کلاس آموزشی برای دانشجویان برگزار گردید. داده ها با استفاده از آزمون های Paired t و Independent t در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    36 دانشجو با میانگین سنی 43/3 ± 94/21 سال در تحقیق شرکت کردند. پس از مداخله آموزشی، اختلاف معنی داری در تغییر نگرش (001/0 > P)، کنترل رفتار درک شده (001/0 = P)، هنجارهای انتزاعی (001/0 > P) و قصد رفتاری (001/0 = P) مشاهده گردید.

    نتیجه گیری

    استفاده از بسته آموزش مبتنی بر نظریه رفتار برنامه ریزی شده، می تواند موجب افزایش تمایل به کار با سالمند در دانشجویان شود. بنابراین، پیشنهاد می گردد مداخله مذکور پس از مطالعات بیشتر برای دانشجویان و کارکنان دانشگاه های علوم پزشکی استفاده شود. Work with Elderly People Scale یا WEPS) بود که به وسیله دانشجویان تکمیل شد (قبل و دو هفته بعد از آموزش). پس از پیش آزمون، دو جلسه کلاس آموزشی برای دانشجویان برگزار گردید. داده ها با استفاده از آزمون های Paired t و Independent t در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

     

    کلیدواژگان: آموزش، تئوری رفتار برنامه ریزی شده، تمایل به کار با سالمندان
  • مائده سرلاتی*، سجاد سعادت، علیرضا عیوضی، ایمان الله بیگدلی، علیرضا گل صفحات 7-14
    مقدمه

    پدیده های حسی (Sensory phenomena یا SP)، حس بدنی، احساسات و امیال شدید ناخوشایندی هستند که در اغلب بیماران مبتلا به اختلال وسواسی- اجباری (Obsessive compulsive disorder یا OCD) و سندرم Tourette (Tourette Syndrome یا TS) مشاهده می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه کمال گرایی و اضطراب با SP در مبتلایان به OCD انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه تحلیلی- مقطعی از نوع همبستگی بود. از بین کلیه بیماران مبتلا به OCD مراجعه کننده به مطب روان پزشکی در سال 1397 در شهرستان لاهیجان، نمونه ای متشکل از 106 نفر به روش هدفمند انتخاب شدند. داده ها به وسیله مقیاس پدیده های حسی دانشگاه سایوپایولو (University of São Paulo’s Sensory Phenomena Scale یا USP-SPS)، مقیاس چند بعدی کمال گرایی (Multidimensional Perfectionism Scale یا MPS)، مقیاس اضطراب حالت- صفت Spielberger (State-Trait Anxiety Inventory یا STAI) و مقیاس تجدید نظر شده وسواس فکری- عملی (Obsessive Compulsive Inventory-Revised یا OCI-R)  جمع آوری گردید. در نهایت، داده ها با استفاده از مدل Logistic regression و ضریب همبستگی Spearman در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.  

    یافته ها

    حداقل یک SP در تمام بیماران مبتلا به OCD گزارش شد؛ در حالی که رابطه معنی داری بین وجود SP و جنسیت وجود نداشت. نتایج مدل Logistic regression نشان داد که کمال گرایی، اضطراب و OCD ارتباط مثبت و معنی داری با وجود و شدت SP داشت (010/0 > P). اگرچه افزایش شدت SP تاثیری در افزایش رابطه ایجاد نکرد.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده از اهمیت کمال گرایی و اضطراب در رابطه با وجود و شدت SP حمایت می کند. بر این اساس، به نظر می رسد که به منظور درمان SP در بیماران مبتلا به OCD، باید به نقش کمال گرایی و اضطراب توجه شود.

    کلیدواژگان: وسواس فکری- عملی، کمال گرایی، اضطراب
  • رویا سادات مدنی، شبنم کرمانی*، مسعود سامی، زهرا اسفندیاری، ابراهیم کرمیان صفحات 15-20
    مقدمه

    در حال حاضر، یکی از عوامل ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی، مصرف بی رویه اسیدهای چرب اشباع (Saturated fatty acids یا SFAs) در رژیم غذایی ایرانیان می باشد. به همین دلیل، توصیه های تغذیه ای بر کاهش میزان درصد چربی در انواع غذاها تمرکز دارد. بدین منظور، پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان SFAs در انواع غذاهای سنتی تولید و توزیع شده در سطح شهر اصفهان انجام شد.

    روش ها

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 40 نمونه از 20 نوع غذای سنتی از 19 رستوران فعال در سطح شهر اصفهان جهت بررسی نمونه برداری شد و میزان SFAs به وسیله دستگاه کروماتوگرافی گازی (Gas chromatography یا GC) اندازه گیری گردید. به منظور مقایسه SFAs در نمونه های مورد بررسی، از آزمون t استفاده شد. در نهایت، داده ها در نرم افزار SPSS با سطح معنی داری 05/0 > P مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین کل SFAs در نمونه ها، 3/43 درصد در چربی کل بود. بالاترین میزان SFAs در خورشت های قیمه و قورمه سبزی (26/72 درصد) و کمترین میزان آن در سوپ جو (00/27 درصد) مشاهده گردید. 45 درصد از کل نمونه ها دارای 30 تا 50 درصد SFAs بودند. اسیدهای پالمیتیک و استیاریک در تمام نمونه ها یافت شد. بیشترین میانگین کل SFAs نیز به به اسید چرب پالمیتیک اختصاص داشت (1/23 درصد).

    نتیجه گیری

    بالا بودن میزان اسید پالمیتیک در غذاهای سنتی، هشداری برای مصرف کنندگان این گروه از محصولات می باشد. بنابراین، پیشنهاد می گردد تمهیدات لازم در خصوص آموزش متصدیان رستوران ها با موضوعات مرتبط با تاثیرات چربی بر شیوع بیماری های غیر واگیر و نظارت مستمر بر این مکان ها توسط بازرسان بهداشتی فراهم گردد.

    کلیدواژگان: اسیدهای چرب اشباع، غذای سنتی، بیماری های قلبی- عروقی
  • حسن رضایی جمالویی، مهدی طاهری*، جعفر حسنی، مهین کریمی، مسلم عاقل میررضایی صفحات 21-28
    مقدمه

    علایم افسردگی یکی از جنبه های پایه ای آسیب شناختی دانش آموزان مبتلا به ناتوانی های یادگیری است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی آموزش حافظه کاری بر ابعاد افسردگی دانش آموزان مبتلا به ناتوانی های یادگیری بود.

    روش ها

    این مطالعه در قالب طرح تجربی تک آزمودنی دارای خطوط پایه چندگانه پلکانی انجام شد و 6 نفر از دانش آموزان مبتلا به ناتوانی های یادگیری از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. آزمودنی ها به مدت 15 جلسه تحت آموزش حافظه کاری قرار گرفتند. برای اندازه گیری ابعاد افسردگی، آزمودنی ها قبل از مداخله و هر سه جلسه یک بار در طی مداخله، پرسش نامه افسردگی کودکان را تکمیل نمودند.

    یافته ها

    بازبینی دیداری نمودارها، شاخص های اندازه اثر، Cohen، تغییرات روند و شیب نشان داد که آموزش حافظه کاری منجر به کاهش افسردگی و مولفه های نگرانی/ اندوهگینی، روحیه و روحیه پایین/ اندوهگینی در دانش آموزان مبتلا به ناتوانی های یادگیری گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده، تلویحات کاربردی و پژوهشی مهمی در زمینه نقش آموزش های مرتبط با حافظه کاری در زمینه افسردگی دانش آموزان با ناتوانی های یادگیری دارد.

    کلیدواژگان: ناتوانی های یادگیری، حافظه کاری، افسردگی
  • رویا امامی، آسیه پیرزاده* صفحات 29-37
    مقدمه

    سلامت جامعه به طور عمده به بخش مراقبت های اولیه نظام سلامت در یک کشور بستگی دارد. بهبود کیفیت مراقبت های بهداشتی- درمانی، از جمله سیاست های نظام بهداشت و درمان در بسیاری از کشورها است. از طرف دیگر، شناخت انتظارات مشتریان، اولین قدم در بهبود کیفیت خدمات بهداشتی می باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین کیفیت ارایه خدمات بهداشتی- درمانی از دیدگاه مراجعان در مراکز خدمات جامع سلامت شهرستان کوهدشت انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی- مقطعی بود و جامعه آماری آن را مراجعان به 14 مرکز خدمات جامع سلامت شهرستان کوهدشت تشکیل داد. بدین ترتیب، 310 نفر به روش تصادفی منظم انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه استاندارد SERVQUAL جمع آوری گردید و در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و‏تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    گیرندگان خدمات، میانگین کل کیفیت ارایه خدمات را در حد مناسب و قابل قبولی ارزیابی نکردند (10/61 از 140). در تمامی ابعاد شش گانه، خدمات ارایه شده کیفیت قابل قبولی نداشت. مطلوب ترین و نامطلوب ترین بعد به ترتیب ملموس (88/3 ± 51/12) و پاسخگویی (50/3 ± 81/9) بود. زنان کیفیت ارایه خدمات را پایین تر از مردان و ساکنان شهر نیز کیفیت خدمات را پایین تر از ساکنان روستا ارزیابی نمودند. ارتباط معنی داری بین سن با ابعاد پاسخگویی (019/0 = P) و دسترسی (005/0 = P) مشاهده شد. درامد با بعد ملموس (001/0 = P) و تحصیلات با ابعاد ملموس (005/0 = P) و قابلیت اطمینان (018/0 = P) رابطه معنی داری را نشان داد.

    نتیجه گیری

    خدمات بهداشتی- درمانی ارایه شده، از دیدگاه مراجعان کیفیت قابل قبولی نداشت. لزوم بهبود کیفیت از جنبه های مختلف به ویژه پاسخگویی، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات سلامت، خدمات سلامتی، مراکز سلامت
  • زینب صدوقی، علیرضا تیموری*، علی پژهان صفحات 38-45
    مقدمه

    آگاهی از ساختار و اطلاعات صحیح جمعیت در هر کشوری، مبنای برنامه ریزی برای توسعه اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و در نهایت، ارتقای شاخص های سلامت است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی صحت سرشماری نفوس طی سال های 1385 و 1395 در ایران و استان ایلام بود.

    روش ها

    داده های سرشماری سال های 1385 و 1395 از مرکز آمار استخراج و بر اساس گروه های سنی و جنسی استاندارد آماده گردید. به منظور ارزیابی صحت داده های جمعیتی، روش های Whipple و Myers مورد استفاده قرار گرفت. ضمن این که شاخص Whipple در مطالعه حاضر برای کلیه ارقام صفر تا 9 گسترش یافت.

    نتایج

    شاخص Whipple در سال های 1385 و 1395 برای استان ایلام به ترتیب 5/106 و 8/101 محاسبه شد. همچنین، این شاخص برای کشور در سال های 1395 و 1385 به ترتیب 1/104 و 5/111 به دست آمد. مقدار شاخص Myers برای استان ایلام در سال 1395، 40/1 و در سال 1385، 9/4 گزارش گردید. نتایج شاخص Myers در سال های 1385 و 1395 برای کل کشور، به ترتیب 8/4 و 6/1 محاسبه شد.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده حکایت از دقت بسیار بالای داده های سرشماری استان ایلام و کشور در سال 1395 دارد. با توجه به دقت بالای داده ها، می توان از این اطلاعات برای پیشبرد برنامه های توسعه بهداشت و سلامت کشور استفاده نمود.

    کلیدواژگان: دقت، داده های سرشماری، Whipple، Myers
  • زهرا جمالی، مهران نوری، رضا غیاثوند، احمد اسماعیل زاده، آوات فیضی، مجتبی کیخا، غلامرضا عسکری* صفحات 46-53
    مقدمه

    تعیین و بررسی عوامل خطر تغییر بروز سرطان ها برای کنترل و پیشگیری از این بیماری ها به شدت حایز اهمیت است. عوامل مرتبط با تغذیه فرد می تواند نقش بسیار مهمی در خطر ابتلا به سرطان داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین دریافت غذایی، امنیت غذایی و ترکیب بدن در بیماران مبتلا به سرطان کولورکتال انجام شد.

    روش ها

    در این مطالعه مورد- شاهدی مبتنی بر بیمارستان، 80 بیمار که از زمان تشخیص آن ها به بیماری سرطان کولورکتال حداکثر شش ماه گذشته بود، انتخاب شدند و از لحاظ عوامل خطر مربوط به ابتلا، با 160 فرد سالم (گروه شاهد) مورد مقایسه قرار گرفتند. شناسایی بیماران پس از تایید پاتولوژی و درج در پرونده بیمار مشخص گردید. به منظور بررسی دریافت غذایی، از پرسش نامه 168 آیتمی بسامد غذایی (Food frequency questionnaire یا FFQ) و برای تعیین ناامنی غذایی نیز از پرسش نامه Radimer/Cornell استفاده گردید. همچنین، شاخص های تن سنجی شامل قد و وزن اندازه گیری شد.

    نتایج

    بیماران در مقایسه با گروه شاهد، امنیت غذایی کمتری داشتند (0/35 در مقابل 6/15 درصد) (004/0 = P). در بررسی وضعیت تن سنجی و ترکیب بدن، درصد چربی بدن در بیماران بیشتر بود (64/24 در مقابل 57/18 درصد) (001/0 > P). در مدل تطبیق یافته، کالری دریافتی [03/1 = (OR) Odds ratio]، کلسترول (03/1 = OR) و چربی (23/1 = OR) با بروز سرطان کولورکتال ارتباط داشت (050/0 > P). همچنین، نسبت شانس ناامنی تغذیه ای با بروز سرطان کولورکتال معنی دار و مثبت گزارش گردید (017/0 = P، 56/9 = OR).

    نتیجه گیری

    از جمله عواملی که می تواند خطر ابتلا به سرطان کولورکتال را افزایش دهد، وضعیت تغذیه فرد می باشد. در تحقیق حاضر مشخص شد که علاوه بر نوع تغذیه و دریافت کالری و چربی بالا، ناامنی غذایی و نداشتن امنیت غذایی می تواند منجر به افزایش خطر ابتلا به سرطان کولورکتال شود.

    کلیدواژگان: سرطان کولورکتال، امنیت غذایی، مورد- شاهدی، ترکیب بدن
  • شادی فتحی زاده، فرشته خطی دیزآبادی*، مریم عمیدی مظاهری صفحات 54-59
    مقدمه

    سلامت واحد شامل تلاش یکپارچه افراد در رشته های متعدد برای رسیدن به سلامت مطلوب در انسان، حیوان و محیط زیست است. پژوهش حاضر با هدف تعیین وضعیت عملکرد سلامت واحد و برخی عوامل مرتبط با آن انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی- همبستگی بود و به صورت مقطعی بر روی 296 نفر از اعضای هیات علمی، کارکنان و دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 1397 انجام گردید. نمونه ها به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. روش جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه محقق ساخته بود. داده ها با استفاده از آزمون های Linear regression و ضریب همبستگی Pearson در نرم افزار SPSS و سطح معنی داری 05/0 > P مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    88/40 درصد از شرکت کنندگان در حیطه حفظ سلامت انسان عملکرد مطلوبی داشتند. همبستگی مثبت و رابطه معنی داری بین میانگین نمره عملکرد در مصرف بهینه انرژی، حفظ محیط زیست و حفظ سلامت انسان با نگرش و پایبندی مشاهده گردید (050/0 > P).

    نتیجه گیری

    پایین بودن درصد عملکرد مطلوب در هر یک از حیطه های عملکردی سلامت واحد، می تواند حاکی از نقصان در آگاهی و نگرش افراد در رابطه با موضوع سلامت واحد باشد

    کلیدواژگان: سلامت واحد، عملکرد، سلامت محیط زیست، حفظ سلامت انسان، مصرف بهینه انرژی
  • محمدجواد تحسینی*، مرتضی ناصری صفحات 60-68
    مقدمه

    فاضلاب زیادی در صنایع لبنی تولید می گردد که دارای غلظت بالایی از مواد آلی و عناصر مغذی (نیتروژن و فسفر) می باشد. ورود نیتروژن و فسفر به محیط زیست، سبب افزایش رشد جلبک ها، مرگ آبزیان، اوتریفیکاسیون و در نتیجه، تخریب اکوسیستم آبی می گردد. پژوهش حاضر با هدف بررسی راندمان حذف نیتروژن و فسفر از فاضلاب لبنی با استفاده از فرایند ترکیبی انعقاد شیمیایی و فنتون انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه از نوع تجربی- آزمایشگاهی بود. در مرحله اول، اثر غلظت های متفاوت منعقدکننده پلی آلومینیوم کلراید (Poly-aluminum chloride یا PAC) بر راندمان حذف اکسیژن مورد نیاز شیمیایی (Chemical oxygen demand یا COD)، Total Kjeldahl nitrogen (TKN) و Total phosphorus (TP) از فاضلاب لبنی ارزیابی و غلظت بهینه منعقدکننده مشخص گردید. سپس فرایند فنتون بر روی پساب انعقاد صورت گرفت و مقادیر بهینه متغیرهای زمان واکنش، pH، غلظت H2O2 و غلظت Fe2+ تعیین شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها، مقادیر بهینه شامل غلظت PAC برابر با 100 میلی گرم بر لیتر، 3 = pH، زمان واکنش 120 دقیقه، غلظت H2O2 برابر با 650 میلی گرم بر لیتر و غلظت Fe2+ برابر با 150 میلی گرم بر لیتر بود. در شرایط بهینه، حداکثر راندمان حذف شاخص های COD، TKN و TP از فاضلاب لبنی به ترتیب 70/91، 58/76 و 56/82 درصد گزارش گردید.

    نتیجه گیری

    فرایند ترکیبی انعقاد شیمیایی و اکسیداسیون فنتون می تواند روش موثری جهت کاهش غلظت نیتروژن و فسفر فاضلاب لبنی باشد.

    کلیدواژگان: فاضلاب لبنی، واکنش فنتون، انعقاد، نیتروژن، فسفر
  • ریحان رفیع زاده تفتی، زهرا حیدری، محمود کریمی، فرشته زمانی علویجه*، مرضیه عربان صفحات 69-77
    مقدمه

    امروزه مزایای تغذیه انحصاری نوزاد با شیر مادر بر هیچ کسی پوشیده نیست، اما تصمیم یک مادر برای تغذیه نوزاد خود با شیر مادر به عوامل متعددی بستگی دارد. شناسایی این عوامل باعث می شود سازمان های بهداشتی بتوانند با سرمایه گذاری بر روی آن ها، نرخ تغذیه انحصاری با شیر مادر را در مناطق مختلف به سطح قابل قبولی ارتقا دهند. پژوهش های مختلف با رویکردهای گوناگون به بررسی تعداد زیادی از این متغیرها و نوع رابطه آن ها با تغذیه انحصاری پرداخته اند.

    روش ها

    در این مطالعه، با بررسی 71 مقاله از پایگاه های علمی داخلی و خارجی، به مرور هدفمند این عوامل و بررسی نوع رابطه آن ها با تغذیه انحصاری پرداخته شد.

    یافته ها

    یافته های تحقیق حاضر، جمع آوری 39 عامل در پنج بعد شامل «عوامل دموگرافیک و فردی، عوامل مرتبط با بارداری و زایمان، عوامل مربوط به وضعیت کودک، عوامل شناختی ادراکی، نوع و چگونگی اتخاذ رفتارهای شیردهی» بود. تا حدودی در تمام پژوهش ها، تاثیر مثبت و معنی دار آگاهی مادران بر روی تغذیه انحصاری تایید شده است. همچنین، تاثیر مثبت سطح تحصیلات خانواده، زایمان طبیعی، نگرش و حمایت اجتماعی ادراک شده توسط مادر در بیشتر مطالعات گزارش گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده می تواند مورد استفاده تمام محققانی قرار گیرد که قصد دارند عوامل مرتبط با تغذیه انحصاری با شیر مادر را بررسی نمایند.

    کلیدواژگان: تغذیه انحصاری با شیر مادر، آگاهی مادر، حمایت اجتماعی، نگرش، مطالعه مروری
|
  • Seyedeh Fatemeh Mousavi-Shirazi, Parisa Taheri-Tanjani*, Yadollah Abolfathi-Momtaz, Ali Ramezankhani Pages 1-6
    Background

    Studies show older people require increasing health care services. One of the most important factors that significantly affect the quality of elderly care is the willingness to work with old people. The current study is conducted aiming to examine the effect of education based on the theory of planned behavior on willingness to work with older adults in public health students of Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran in 2018.

    Methods

    This study was an educational intervention in which the subjects included 36 students selected through the census method. The data gathering tool was the Willingness to Work with Elderly People Scale (WEPS), which was completed by the students two times (before and two weeks after education). After pre-test, two educational sessions were held for the students. The data collected were analyzed using independent t-test, paired t-test, and regression in SPSS software.

    Findings

    36 students with a mean age of 21.94 ± 3.43 years participated in the study. The mean scores of attitude
    (P < 0.001), subjective norms (P < 0.001), perceived behavior control (P < 0.005), and intention (P < 0.001) in the intervention group had significant differences after the educational intervention.

    Conclusion

    The results showed that education based on the theory of planned behavior was able to promote willingness to work with older adults among students. Therefore, it suggested to develop educational interventions to enhance attitudes towards caring for the elderly and promote intentions to work with them. So it is recommended this intervention be applied to students and staff of medical universities after further studies.

    Keywords: Education, Theory of planned behavior, Willingness to work with elderly
  • Maedeh Sarlati*, Sajjad Saadat, Alireza Eivazi, Imanollah Bigdeli, Alireza Gol Pages 7-14
    Background

    Sensory phenomena (SP) are a physical, unpleasant sensations and anxiety that are seen in most patients with obsessive-compulsive disorder (OCD) and Tourette syndrome (TS). The aim of this study is to investigate the relationship between perfectionism and anxiety with SP in patients with OCD.

    Methods

    This was a cross-sectional, analytical, correlational study. Among all patients with OCD who referred to psychiatric clinics in Lahijan, Iran in 2018, a sample of 106 people was selected through the purposive sampling method. In order to collect data, the University of São Paulo's Sensory Phenomena Scale (USP-SPS), Multidimensional Perfectionism Scale (MPS), Spielberger State-Trait Anxiety Scale (STAI), and Obsessive-Compulsive Inventory-Revised (OCI-R) were employed. The collected data were then analyzed using the logistic regression model and Spearman correlation coefficient in SPSS software.

    Findings

    At least one case of SP was reported in all patients with OCD. However, there was no significant relationship between SP and gender. The results of the logistic regression model showed that perfectionism, anxiety, and OCD have a positive and significant relationship with the presence and severity of SP, however the increase in SP intensity did not promote this effect (P < 0.01).

    Conclusion

    The present results support the importance of perfectionism and anxiety in relation to the presence and severity of SP. Therefore, in order to treat SP in patients with OCD, it seems that the role of perfectionism and anxiety should be considered.

    Keywords: Obsessive-compulsive disorder, Perfectionism, Anxiety
  • Roya Alsadat Madani, Shabnam Kermani*, Masoud Sami Pages 15-20
    Background

    Nowadays, one of the causes of cardiovascular diseases (CVDs) is the overconsumption of saturated fatty acids (SFAs) in Iranian diet. Thus, dietary recommendations focus on the reduction of the rate of fat in food. This study is conducted aiming to measure the levels of SFAs in traditional foods produced and distributed in Isfahan, Iran.

    Methods

    In this cross-sectional study, a total of 40 samples of 20 traditional food types were purchased from 19 restaurants in Isfahan. The SFA content was measured by the gas chromatography (GC) technic. A comparison on the SFA content of the food samples was performed by the independent t-test in different samples in SPSS software. A P-valuse of less than 0.05 was considered to be statistically significant.

    Findings

    The total average of the SFAs was 43.3% in total fat. The highest amount of SFAs were found in Gheimeh and Ghormehsabzi stews (72.26%) and the lowest amount was found in barley soup (27%). About 45% of the samples had 30-50% of SFAs. Palmitic and stearic acids were found in all samples. Palmitic acid accounted for the highest rate of total SFAs (23.1%).

    Conclusion

    High levels of palmitic acid in Iranian traditional foods can have a detrimental effect on consumers’ health. Therefore, it is recommended to educate the personnel of restaurants about the role of fat on prevalence of non-communicable diseases (NCDs). In addition, it is suggested to perform the continuous supervision of restaurants through hygiene inspectors to provide healthy food.

    Keywords: Saturated fatty acids, Traditional food, Cardiovascular diseases
  • Hasan Rezaei-Jamaloei, Mahdi Taheri*, Jafar Hasani, Mahin Karimi, Moslem Aghel-Mirrezayi Pages 21-28
    Background

    Depression symptoms are one of the basic pathological features of students with learning disabilities. The goal of the current study is to evaluate the effectiveness of working memory training in depression dimensions of student with learning disabilities.

    Methods

    Using a single subject experimental design with stepwise multiple baselines, 6 students with learning disabilities were selected according to available sampling method. The subjects were received working memory training over 15 sessions. To measure dimensions of depression, the subjects completed children’s depression inventory before the treatment and once every three sessions during the intervention.

    Findings

    The visual inspection of charts, effect size, Cohen, slope and trend change indexes showed that working memory training leads to a reduction in general depression and its concern/sorrow, morale, and low morale/sorrow components in students with learning disabilities, whereas inconsistent effects were obtained in physical development and components of physical symptoms.

    Conclusion

    These findings have important research and applied implications in the field of the role of working memory-related training in the area of depression of students with learning disabilities.

    Keywords: Learning disabilities, Working memory, Depression
  • Roya Emami, Asiyeh Pirzadeh* Pages 29-37
    Background

    Community health largely depends on the primary health care ‎sector in a country. Health system policies in many countries improve the quality of health ‎care. On the other ‎hand, recognizing customer expectations is the first step in improving the quality of health ‎services. The purpose of this study is to determine the quality of health services from the point ‎of view of clients in the comprehensive health services centers of Kohdasht City, Iran.

    Methods

    This was a descriptive-analytic, cross-sectional study. The statistical population consisted of ‎the visitors to 14 comprehensive health services centers of the city, of which 310 patients were ‎selected randomly. The data were collected using the standard SERVQUAL questionnaire and analyzed by SPSS software.

    Findings

    The service recipients did not assess the average quality of service delivery (‎61.10 out ‎of 140) as appropriate and acceptable. In all six dimensions, the quality of services provided was not acceptable. The most desirable and unfavorable dimensions were the tangbility (12.51 ‏±‏‏ 3.88( and quality accountability‏ (9.81 ‏±‏ 3.50), respectively. Women ‎estimated the quality of service lower than men and city residents lower than rural residents.‏ Age had a significant relationship with the dimensions of accountability and access. There was a significant relationship between income and tangbility dimension and education with tangbility dimensions and reliability.

    Conclusion

    The results of the study showed that the quality of health services provided by clients was not acceptable. The need to improve quality from different aspects, especially accountability, seems to be essential.

    Keywords: Quality of health care, Health services, Health ‎centers
  • Zeinab Sadoghi, Alireza Teimouri*, Ali Pezhhan Pages 38-45
    Background

    Being aware of both structure and correct demographic data in each country is essential for the economic, social, political and cultural planning as well as promotion in health indicators. This study is conducted aiming to examine the accuracy of housing census statistics in Iran and Ilam Province in 2006 and 2016.

    Methods

    The census data were extracted from the Statistical Center of Iran. Data prepared based on standard age and sex groups. Whipple and Myers methods were used to assess the accuracy of these data. In addition, in this study, the Whipple index was expanded for all digits.

    Findings

    Whipple indexes were 106.5 and 101.8 for Ilam Province and 111.5 and 104.1 for Iran in 2006 and 2016, respectively. Myers indexes were 1.40 and 4.9 for Ilam Province and 1.6 and 4.8 for total Iranin population in 2016 and 2006, respectively.

    Conclusion

    The study findings were indicative of a very high accuracy of the census data obtaine for Ilam Province and the country in 2016. Due to the high accuracy of the data, this information can be used to advance the country's health development programs.

    Keywords: Accuracy, Census data, Whipple disease, Myers
  • Zahra Jamali, Mehran Nouri, Reza Ghiasvand, Ahmad Esmaillzadeh, Awat Feizi, Mojtaba Keikha, Gholam Reza Askari* Pages 46-53
    Background

    Determining and evaluating risk factors for cancers is very important for controlling and preventing these diseases. It is known that the factors associated with human nutrition can play a major role in the risk of cancer.

    Methods

    In this hospital-based case-control study, 80 patients with colorectal cancer (CRC) were compared with 160 controls in terms of risk factors. To assess food intake and food insecurity, the Food Frequency Questionnaire (FFQ) and Radimer/Cornell questionnaire were used respectively, in addition, the anthropometric indicators including height and weight were measured.

    Findings

    The patients in the CRC group had a lower food safety compared to the control group, which had a significant difference. In addition, in the study of anthropometric indicators and body composition, the body fat percentage was higher in the CRC patients compared to the control group. After adjustment with other possible confounding variables, only calorie intake, cholesterol, and fat were associated with CRC. After adjusting for other confounding factors, individual insecurity remained significant in the regression model, and the odds ratio showed that individuals with a food insecurity had a greater chance to join the cancer group.

    Conclusion

    Food insecurity, as well as high fat and calorie intake, were associated with an increased chance of joining the cancer group. In the case of food insecurity, more studies are needed. People with CRC have higher levels of fat and energy.

    Keywords: Colorectal neoplasm, Food supply, Case-control studies, Body composition
  • Shadi Fathizadeh, Freshteh Khatti-Dizabadi*, Maryam Amidi-Mazaheri Pages 54-59
    Background

    One health consists of individuals' collaborative efforts in several fields in order to achieve ideal health in humans, animals, and environment. The aim of this study is to investigate the practical status of One health and some of factors effective in it.

    Methods

    This was a cross-sectional descriptive-correlational study which was conducted on 296 faculty members, staff, and students in Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran in 2018 who were selected using random sampling method. Statistical analysis was carried out by applying SPSS software. The statistical differences were assessed by linear regression and Pearson’s correlation coefficient tests. P < 0.050 was considered statistically significant.

    Findings

    According to the results, 40.88% of the participants suggested an optimal function for preserving human's health. There was a positive and statistically significant correlation between mean score of function in the optimum consumption of energy, environmental protection, and preservation of human's health as a result of attitude and commitment to One health (P < 0.050).

    Conclusion

    The low percentage of optimal practice in all areas of One health indicated the lack of awareness and attitudes of individuals about One health issue.

    Keywords: One health, Practice, Conservation of natural resources, Preserving human's health, Optimum energy consumption
  • Mohammad Javad Tahsini*, Morteza Naseri Pages 60-68
    Background

    A high volume of wastewater is produced in dairy industries. These effluents contain high concentration of organic matters and nutrient elements (nitrogen and phosphorus). Discharging nitrogen and phosphorus to the environment leads to algal excessive growth, aquatics death, eutrophication and consequently, destruction of aquatic ecosystems.

    Methods

    This study was an experimental-laboratory study that was carried out to evaluate the efficiency of nitrogen and phosphorus removal from dairy wastewater by combined process of chemical coagulation and Fenton. In the first stage, the effect of different doses of coagulant poly-aluminum chloride (PAC) on removal efficiency of Chemical oxygen demand (COD), Total Kjeldahl nitrogen (TKN), and total phosphorus (TP) was assessed and optimum dosage of coagulant was determined. Then, the supernatant was used in Fenton process and optimum values of reaction time, pH, H2O2 concentration and Fe2+ concentration was determined.

    Findings

    According to the results, the optimal values were a PAC dosage equal to 100 mg/l, pH = 3, reaction
    time =  120 minutes, H2O2 concentration = 650 mg/l, and Fe2+ concentration = 150 mg/L. In optimal condition, maximum removal efficiency of COD, TKN, and TP was 91.70%, 76.58%, and 82.56% respectively.

    Conclusion

    The results illustrated that the coupled process of chemical coagulation and Fenton oxidation might be an effective method to reduce nitrogen and phosphorus concentration in dairy wastewater.

    Keywords: Dairy wastewater, Fenton reaction, Coagulation, Nitrogen, Phosphorus
  • Reyhan Rafizadeh-Tafti, Zahra Heydari, Mahmood Karimy, Fereshteh Zamani-Alavijeh*, Marzieh Araban Pages 69-77
    BACKGROUND

    Nowadays, the benefits of exclusive breastfeeding are evident to anyone, however the decision of a mother to feed her baby depends on many factors. Identifying these factors will enable healthcare organizations to raise the breastfeeding rates in different areas at an acceptable level by investing in them.  This review study is conducted with the aim of investing factors associated with exclusive breastfeeding. 

    METHODS

    In this review, 71 articles from Persian and English scientific bases were studied to identify the factors associated with exclusive breastfeeding.

    FINDINGS

    In this review, 39 factors were gathered in five dimensions: Individual and demographic factors, factors related to pregnancy and childbirth, factors related to the child's condition, cognitive-perceptual factors, and behavioral factors.
    Given the findings, almost all studies confirmed the positive and significant impact of mother's knowledge on exclusive breastfeeding. Additionally, the positive impact of the education level of family, mother's perceived social support and attitude, and vaginal delivery was reported in most studies.

    CONCLUSION

    The results of this study can be used by all researchers who want to study the relationship between these factors and the exclusive breastfeeding.

    Keywords: Exclusive breast-feeding, Awareness, Social support, Attitude, Review