فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی خراسان جنوبی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 33، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • لیلی سیفی*، محسن خورشیدزاده صفحات 9-23

    هدف از این پژوهش، بررسی نقش شبکه های اجتماعی موبایلی در ناهنجاری های اخلاقی شهرهای بیرجند و قاین در استان خراسان جنوبی است. این پژوهش در زمره مطالعات همبستگی و از نوع پیش بین است. جامعه آماری در این پژوهش شامل دانشجویان دانشگاه های بیرجند و بزرگمهر قاینات است. تعداد 375 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. پرسشنامه های استاندارد سنجش جنبه های روانی-اجتماعی استفاده از شبکه های موبایلی و پرسشنامه شخصیت روان نژندی به عنوان ابزار پژوهش مورداستفاده قرار گرفت. داده ها با استفاده از رگرسیون چندگانه به روش گام به گام مورد تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش حاکی از آن است که استفاده از شبکه های اجتماعی موبایلی با ناهنجاری های رفتاری در سطح p<0/01 رابطه مثبت و معناداری دارد. مولفه های استفاده از شبکه های اجتماعی موبایلی حدود 27 درصد از واریانس ناهنجاری های رفتاری را پیش بینی می کند. با توجه به یافته های پژوهش می توان گفت با آموزش استفاده از شبکه های اجتماعی موبایلی به نوجوانان و جوانان، می توان ناهنجاری های رفتاری را کاهش داد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی موبایلی، ناهنجاری های اخلاقی، ناهنجاری های رفتاری، بیرجند، قائن
  • امیرعلی عباس زاده* صفحات 24-29

    مناطق مرزی حساسیت زیادی دارند و مکان یابی بهینه استقرار پاسگاه ها در این مناطق بسیار حایز اهمیت است. با توجه به اهمیت موضوع در این تحقیق، مناطق مستعد جهت احداث پاسگاه در شهرستان مرزی کلات مورد ارزیابی قرارگرفته است. در این تحقیق از هفت معیار (فاصله از مرز، فاصله از نقاط روستایی، فاصله از جاده اصلی، فاصله از رودخانه، ارتفاع، شیب و جهت شیب) و دو مدل منطقه فازی و تحلیل شبکه ای (ANP) استفاده شده است؛ پس از تهیه لایه های اطلاعاتی، این لایه ها با استفاده از منطق فازی استانداردسازی شده و سپس وزن به دست آمده از طریق مدل ANP بر روی آن ها اعمال شده و درنهایت لایه های اطلاعاتی با استفاده از گامای فازی تلفیق و ترکیب شده اند. نتایج نهایی به دست آمده در پنج کلاس طبقه بندی شده است که کلاس خیلی کم شامل مناطقی است که فاصله زیادی با مرز دارد و همچنین به طور عمده دارای جهات غربی، دور از جاده اصلی و به دوراز نواحی روستایی است؛ همچنین طبقه خیلی زیاد نیز به طور عمده شامل مناطق نزدیک به جاده اصلی، نزدیک به خطوط مرزی، نزدیک به رودخانه و نزدیک به نقاط روستایی است. با توجه موارد مذکور و نقشه نهایی، مناطق اطراف شهر کلات نادری و به سمت مناطق مرزی دارای پتانسیل زیادی جهت احداث پاسگاه هستند.

    کلیدواژگان: مکان یابی، مناطق مرزی، پاسگاه، منطق فازی، ANP
  • محبوبه نوری*، محمدرضا رضایی صفحات 30-37
    طرح مسئله

    سرمایه اجتماعی یکی از مهم ترین معیارهای انسانی مرتبط با میزان تاب آوری در یک سیستم اجتماعی است که به عنوان شبکه های اجتماعی متشکل از افراد و سازمان ها می تواند در پیشگیری و آماده سازی جامعه در برابر کاهش آثار مخاطرات، مفید واقع شود. در این راستا هدف اصلی این پژوهش بررسی نقش و ارتباط بین میزان سرمایه اجتماعی و تاب آوری شهر شیراز است.

    روش پژوهش

    روش تحقیق توصیفی - تحلیلی و از نوع کاربردی است. گردآوری داده ها مبتنی بر روش اسنادی - کتابخانه ای و بررسی‎های میدانی به کمک ابزار پرسشنامه است. جامعه آماری این پژوهش 1460665 نفر ساکن در شهر شیراز است که حجم نمونه طبق فرمول کوکران معادل 325 نفر برآورد شده است. روش نمونه گیری نیز تصادفی ساده است که در پایان پس از گردآوری و ورود داده ها در محیط نرم افزار SPSS، مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد بین سرمایه اجتماعی و تاب آوری در سطح معناداری کمتر از 05/0 با مقدار ضریب پیرسون 38/0 همبستگی معناداری وجود دارد و همچنین بین ابعاد درون گروهی (خانواده)، ارتباط دهنده (همسایگان)، پیونددهنده (سازمان ها) و سرمایه اجتماعی با میزان تاب آوری شهری در سطح معناداری کمتر از 05/0 همبستگی وجود دارد.

    نتیجه گیری

    هر چه میزان سرمایه اجتماعی افزایش یابد، به همان نسبت ظرفیت انعطاف پذیری و تاب آوری شهری نیز افزایش می یابد که این امر ضرورت بسترسازی جهت ایجاد و تقویت سرمایه اجتماعی آحاد جامعه را آشکار می سازد

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، تاب آوری، سوانح طبیعی، شهر شیراز
  • فرحناز دلارام*، محسن طاهری، رقیه دلارام صفحات 38-45

    صنعت گردشگری، به عنوان یکی از مهم ترین ارکان اصلی توسعه اقتصادی و اجتماعی در هر جامعه محسوب می شود که در پیشرفت دانش و فرهنگ تاثیر مستقیم دارد و عاملی است که در ایجاد تفاهم میان ملت ها و استوار ساختن صلح جهانی، نقش اساسی ایفا می کند. یکی از مولفه های توسعه پایدار گردشگری، موضوع امنیت است و اصولا تا زمانی که امنیت نباشد سفری شکل نخواهد گرفت. این پژوهش که به روش توصیفی- تحلیلی صورت گرفته، در پی آن است که به نقش ویژه امنیت در توسعه گردشگری بپردازد و راهکارهای اساسی در این زمینه ارایه دهد.  به دلیل اینکه ایران به لحاظ جغرافیایی، اقلیمی، زیستی، نژاد و قومیت تنوع فراوانی دارد، هر بخش از آن مناطق گردشگری متمایزی دارد. مناطق شرقی ایران به دلیل داشتن جاذبه های طبیعی بسیاری و امنیت آن نسبت به سایر کشورهای هم جوار، می تواند موقعیت خاصی در گردشگری منطقه ایجاد کند. از میان عوامل مختلف که در پیشرفت صنعت گردشگری دخالت دارد، امنیت کافی برای گردشگران، یکی از موارد بسیار مهمی است که با ابعاد گسترده این صنعت ارتباط همه جانبه ای در سطوح ملی و منطقه ای داشته و بروز هرگونه ناامنی و به کارگیری خشونت می تواند در سطوح مختلف، لطمات جبران ناپذیری را به این صنعت وارد می سازد.

    کلیدواژگان: امنیت، توسعه گردشگری، صنعت گردشگری، گردشگر
  • محمدتقی ایمانی تنها*، یعقوب زنگنه، محمد سلمانی مقدم صفحات 46-53
    طرح مسئله

    بشر در سال های اخیر بیش ازپیش به این نکته پی برده است که کم توجهی به ابعاد و عوامل هویت بخش در کلان شهرها و شهرها، باعث ایجاد محیط هایی مصنوع و تهی از هویت انسانی می گردد و پیامدهای چنین مسئله ای پایین بودن احساس تعلق مکانی، همبستگی و مشارکت اجتماعی، کاهش انگیزه ساکنان برای ادامه سکونت و... است. ازاین رو، شناخت عوامل موثر هویت بخش به شهرها از اهمیت خاصی برخوردار است. هدف این پژوهش، بررسی نقش عوامل موثر بر هویت شهری است که به صورت مطالعه موردی در شهر بجنورد صورت گرفته است.

    روش پژوهش

    روش تحقیق در این پژوهش به صورت توصیفی- تحلیلی و پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق حاضر، ساکنان شهر بجنورد هستند که بر طبق آخرین سرشماری سال 1395 مرکز آمار ایران، جمعیتی بالغ بر 228931 نفر را تشکیل می دهند. برای دست یابی به حجم منطقی از نمونه با استفاده از فرمول کوکران 384 نمونه تعیین گردیده و به صورت تصادفی انتخاب شده اند. ابزار اصلی گردآوری داده ها در پژوهش حاضر پرسشنامه است، اما به دلیل تخصصی بودن پرسشنامه از روش های مصاحبه و مشاهده نیز در راستای تکمیل پرسشنامه ها استفاده گردیده است.

    یافته ها

    یافته های این تحقیق حاکی از آن است که شاخص های آشنایی و شناخت، خوانایی و تشخیص، رضایتمندی، خودکارآمدی، تعامل اجتماعی، تناسب محیطی، دل بستگی و خاطره انگیزی نقش معنی داری در هویت شهری بجنورد ایفا می کنند که در این میان، شاخص تعامل اجتماعی بیشترین بار عاملی را به خود اختصاص داده است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از تحلیل های آماری در نرم افزارهای Spss و Amos نشان می دهد که به طور اساسی با توجه به چندوجهی بودن ابعاد هویتی شهر، اخذ یک رویکرد دستگاهی و همه جانبه نگر که در آن تمام ابعاد باهم موردتوجه قرار داده شود، لازم و ضروری است

    کلیدواژگان: هویت شهری، تعلق مکانی، تعامل اجتماعی، شهر بجنورد
  • علی عاشوری* صفحات 54-63

    از اساسی ترین و مهم ترین نیاز افراد هر جامعه، احساس امنیت است. این مسئله برای تمامی افراد یک کشور، به ویژه برای شهرهای مرزی آن دارای اهمیت بسیاری است. زندگی در شهرهای مرزی به دلیل قرار گرفتن در موقعیت استراتژیک، دارای تفاوت بسیار زیادی با سایر شهرها و نیازمند توجه بیشتر نسبت به سایر نقاط است. این مناطق به دلیل همسایگی با کشورهای مجاور دارای فرهنگ بسیار نزدیکی با کشورهای هم جوار خود هستند چراکه رفت وآمدهای بین آنان برقرار است. مناطق مرزی کشور ما به دلیل کمبود امکانات از محروم ترین نقاط کشور است و انجام بررسی ها مشخص کرده که انجام کارهای غیرقانونی همچون قاچاق کالا برگرفته از امکانات است.  امنیت مرزی به معنای جلوگیری از هرگونه اعمال خلاف قانون است که در طول مرزهای یک کشور و قانونی کردن تردد اشخاص و حمل ونقل کالا و حیوانات اهلی با رعایت ضوابط قانونی، از طریق دروازه های مجاز مرزی صورت  می گیرد. امنیت مرزها، پشتوانه ای محکم برای امنیت با ابعاد متنوعش در داخل کشور است و هرگونه ناامنی در مرز قادر است در دستگاه های اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و نظامی داخل کشور اخلال ایجاد کند. منطق ژیوپلیتیکی مرز حکم می کند که حفاظت، حراست و پاسداری از مرزهای کشور به عنوان یک ارزش اساسی در راستای اعمال حق حاکمیت ملی، استقلال سیاسی و تمامیت ارضی در کانون سیاست گذاری و سیاست راهبردی قرار گیرد. وجود کانون های ناامن ساز و ضد امنیتی در درازای مرزهای ایران با همسایگانش، نگرانی هایی برای مرزنشینان، دولت مرکزی و مردم کشور به وجود می آورد. با این پیش زمینه می بایست تدابیر و تمهیداتی را در مرز شرق کشور بالاخص خراسان جنوبی که مورد مطالعاتی این پژوهش است،  مطرح کرده و به بررسی آن ها بپردازیم. روش تحقیق در این پژوهش روش توصیفی- تحلیلی و استفاده از منابع اسنادی و کتابخانه ای و کمک از منابع اینترنتی است. این مقاله بر آن است تا ویژگی های امنیتی مرز و رابطه آن با پیشرفت کشور در تمامی ابعاد را موردبررسی و تجزیه وتحلیل قرار دهد و در پایان نسبت به شناسایی مشکلات امنیتی مرز و راهکارها و پیشنهاد ها، در خصوص از بین بردن این مشکلات یا کم تر شدن آن، جهت پیشرفت کشور بپردازد.

    کلیدواژگان: امنیت، مرز، مولفه های پیشرفت، کشور، خراسان جنوبی
|
  • Leili Seifi *, Mohsen Khorshidzadeh Pages 9-23

    The purpose of this study is to investigate the role of mobile social networks in moral anomalies of Birjand and Qa’en cities in South Khorasan province. This research is in the category of correlation studies and is of predictive type. The statistical population in this study includes students of Birjand and Bozorgmehr universities. 375 people were selected by random cluster sampling as a research sample. Standard questionnaires for assessing the psychosocial aspects of using mobile networks and the neurotic personality questionnaire were used as research tools. Data were analyzed using stepwise multiple regression. Findings indicate that the use of mobile social networks has a positive and significant relationship with behavioral disorders at the level of p

    Keywords: Mobile Social Networks, moral anomalies, behavioral anomalies, Birjand, Qa’en
  • Amir Ali Abbas Zadeh * Pages 24-29

    Border areas are very sensitive and the locating of border posts in these areas is very important. Due to the importance of the issue in this research, susceptible areas for the construction of border posts in the border city of Kalat have been evaluated. In this study, seven criteria (distance from the border, distance from rural areas, distance from the main road, distance from the river, altitude, and slope direction) and two models of fuzzy zone and network analysis (ANP) have been used; After preparing the information layers, these layers were standardized using fuzzy logic and then the obtained weight was applied on them through the ANP model, and finally the information layers were combined using fuzzy gamma. The final results are classified into five classes, of which very few include areas that are far from the border and also have mainly western directions, away from the main road and far from rural areas; Also, the very high class mainly includes areas close to the main road, close to the border lines, close to the river and close to the rural areas. According to the mentioned cases and the final map, the areas around the city of Kalat Naderi and towards the border areas have a great potential for the construction of border posts.

    Keywords: location, border areas, posts, Fuzzy logic, ANP
  • Mahboobe Noori *, Mohammad Reza Rezaei Pages 30-37

    Social capital is one of the most important human criteria related to the degree of resilience in a social system that as social networks consisting of individuals and organizations can be useful in preventing and preparing society against reducing the effects of risk. To be. In this regard, the main purpose of this study is to investigate the role and relationship between social capital and resilience in Shiraz. The research method is descriptive-analytical and applied. Data collection is based on documentary-library method and field studies with the help of a questionnaire. The statistical population of this study is 1460665 people living in Shiraz, the sample size is estimated to be 325 people according to Cochran's formula. The sampling method is simple random which is finally analyzed after collecting and entering the data in SPSS software environment. Findings show that there is a significant correlation between social capital and resilience at the level of significance less than 0.05 with Pearson coefficient value of 0.38 and also between the dimensions of intragroup (family), linker (neighbors), linker (Organizations) and social capital are significantly correlated with the rate of urban resilience at a level of less than 0.05. As the amount of social capital increases, so does the capacity for flexibility and urban resilience, which highlights the need to create a platform for the creation and strengthening of social capital for individuals in society.

    Keywords: social capital, Resilience, Natural Disasters, Shiraz
  • Farahnaz Delaram *, Mohsen Taheri, Roqiye Delaram Pages 38-45

    Tourism industry is considered as one of the most important pillars of economic and social development in any society, which has a direct impact on the development of knowledge and culture and is a factor that plays a key role in creating understanding between nations and establishing world peace. One of the components of sustainable tourism development is the issue of security, and in principle, travelling will not take shape unless there is security. This descriptive-analytical study seeks to address the special role of security in tourism development and provide basic solutions in this field. Iran has a great diversity in terms of geographical, climactic, race, and ethnicity, so each part of it has different tourist attraction. The eastern regions of Iran, due to having many natural attractions and its security compared to other neighboring countries, can create a special position in tourism in the region. Among the various factors involved in the development of the tourism industry, adequate security for tourists is one of the most important issues that has a comprehensive relationship with the broad dimensions of this industry at the national and regional levels and any insecurity and violence can occur at different levels. , Inflicts irreparable damages on this industry.

    Keywords: Security, Tourism development, tourism industry, tourist
  • Mohammad Taqi Imani Tanha *, Yaequb Zanganeh, Mohammad Salmani Moghaddam Pages 46-53

    In recent years, human beings have increasingly realized that the lack of attention to the dimensions and factors of identity in metropolises and cities, creates artificial and devoid of human identity environments and the consequences of such problems are a low sense of spatial belonging, solidarity and participation. Residents are to continue living and, therefore, recognizing the effective factors of identity to cities is of particular importance. The purpose of this study is to investigate the role of factors affecting urban identity that has been done as a case study in Bojnord. The research method in this research is descriptive-analytical and survey. The statistical population of the present study is the residents of Bojnord, which according to the last census of 2016 of the Statistics Center of Iran, constitutes a population of 228931 people. To achieve a reasonable sample size, 384 samples were determined using the Cochran's formula and randomly selected. The main tool for data collection in the present study is a questionnaire, but due to the specialization of the questionnaire, interview and observation methods have been used to complete the questionnaires. The findings of this study indicate that the indicators of familiarity and cognition, readability and recognition, satisfaction, self-efficacy, social interaction, environmental appropriateness, attachment and memory play a significant role in Bojnord urban identity. Dedicated to himself. The results of statistical analysis in Spss and Amos software show that it is essentially necessary to take a systematic and comprehensive approach in which all dimensions are considered together, given the multifaceted dimensions of the city's identity.

    Keywords: Urban identity, spatial affiliation, Social Interaction, Bojnord city
  • Ali Ashuri * Pages 54-63

    One of the most basic and important needs of the people of any society is the feeling of security. This issue is very important for all people in a country, especially for its border cities. Living in border cities, due to its strategic location, is very different from other cities and requires more attention than other places. Due to their proximity to neighboring countries, these areas have a very close culture with their neighboring countries, because there are exchanges between them. The border areas of our country are one of the most deprived parts of the country due to the lack of facilities, and studies have shown that illegal activities such as smuggling of goods are taken from the facilities. Border security means preventing any illegal acts that take place along the borders of a country and legalizing the movement of people and the movement of goods and domestic animals in accordance with legal regulations, through authorized border gates. Border security is a strong support for security with its various dimensions inside the country, and any border insecurity can disrupt the economic, cultural, political, social and military systems inside the country. The geopolitical logic of the border dictates that the protection, preservation and protection of the country's borders as a fundamental value in the exercise of national sovereignty, political independence and territorial integrity be at the heart of policy-making and strategic policy. The existence of insecure and anti-security centers along Iran's borders with its neighbors raises concerns for border residents, the central government and the people of the country. With this background, we must propose measures and arrangements in the eastern border of the country, especially South Khorasan, which is the subject of this study, and examine them. Research method in this research is a descriptive-analytical method and the use of documentary and library resources and help from Internet sources. This article intends to examine and analyze the security features of the border and its relationship with the development of the country in all dimensions, and finally to identify border security problems and solutions and suggestions to eliminate these problems or reduce it. To pay for the progress of the country.

    Keywords: Security, Border, components of progress, country, South Khorasan