فهرست مطالب

نشریه علم و مهندسی سرامیک
سال نهم شماره 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • داریوش سوری* صفحات 1-8
    در کار پژوهشی حاضر، ترکیبات توده ای آمورف (60-x)V2O5-xNiO-40TeO2  با درصدهای مولی مختلف 0≤x≤20، با روش معروف فرونشانی سریع مذاب ساخته شدند. نمودارهای گرماسنجی روبشی تفاضلی (DSC) برای این نمونه ها در نرخ های گرمایش مختلف مورد استفاده قرار گرفت تا بینش عمیقتری در مورد پایداری گرمایی، تمایل به شیشه ای شدن و سایر ویژگی های کالریمتری آنها حاصل شود. دماهای مشخصه ی گذار شیشه ای(Tg)، دمای شروع بلورینگی(Tx) و دمای بلورینگی(Tcr) در نرخ های گرمایش مختلف تعیین شده اند، تا با استفاده از آنها انرژی فعالسازی بلورینگی(Ec) نمونه ها با استفاده از مدلهای اوزاوا و کیسینجر محاسبه شود. به طورکلی، نتایج این پژوهش نشان می دهد که شیشه ی باx=10   دارای بالاترین پایداری گرمایی و تمایل به شیشه ای شدن و درنتیجه دارای مقاومت بسیار خوب در مقابل تنش های گرمایی است؛ در نمونه های مورد بررسی، روند کاهشی برای انرژی فعالسازی بلورینگی با افزایش درصد مولی اکسید نیکل مشاهده می شود، که می توان آنرا ناشی از افزایش تراکم اکسیژن های غیر پیوندی دانست.
    کلیدواژگان: مواد آمورف، روش اوزاوا، روش کیسینجر، انرژی فعالسازی بلورینگی، گرماسنجی روبشی تفاضلی
  • هاجر احمدی مقدم*، محمد مالکی شهرکی صفحات 9-20
    در تحقیق حاضر، تاثیر پارامترهای مختلف تف جوشی شامل دما، زمان نگه داری و سرعت حرارت دهی بر چگالش، ریز ساختار و خواص دی الکتریک سرامیک تیتانات بیسموت (Bi4Ti3O12) مورد بررسی قرار گرفت. تیتانات بیسموت با استفاده از روش حالت جامد و مواد اولیه اکسید تیتانیوم و اکسید بیسموت سنتز گردید. نتایج حاصل از پراش اشعه ایکس (XRD) نمونه های تف جوشی در دماهای مختلف نشان می دهد که در دماهای تف جوشی بیشتر از ºC 1075 به دلیل اتلاف بیسموت از تیتانات بیسموت، فاز ثانویه ای پیروکلر (Bi2Ti2O7) ایجاد می شود. بیشترین چگالی با مقدار 97 درصد دانسیته نسبی با ریز ساختاری با مورفولوژی دانه های بشقابی، در شرایط بهینه تف جوشی دمای ºC 1075، زمان یک ساعت و سرعت حرارت دهی ºC/min 5 حاصل می شود. نتایج مربوط به اندازه گیری خواص دی الکتریکی نشان داد که ثابت دی الکتریک و اتلاف دی الکتریک تیتانات بیسموت وابستگی زیادی به چگالی آن دارد. با افزایش چگالی نمونه ها، ثابت دی الکتریک به صورت خطی افزایش و اتلاف دی الکتریک به صورت تابع نمایی کاهش یافت. بهترین خواص دی الکتریکی با ثابت دی الکتریکی 290 و فاکتور اتلاف دی الکتریک 013/0 در نمونه تف جوشی شده در شرایط بهینه بدست آمد.
    کلیدواژگان: تیتانات بیسموت، دمای تف جوشی، زمان تف جوشی، سرعت حرات دهی، خواص دی الکتریک
  • فاطمه رحیمی اخوندزاده، مرتضی زند رحیمی، هادی ابراهیمی فر* صفحات 21-42
    فولادهای زنگ نزن آستنیتی از جمله فولادهای پر کاربردی هستند که کاربردهای مختلفی در پیل های سوختی اکسید جامد و لوله های دیگ بخار در شرایط کاری دمای بالا دارند. لایه اکسیدی Cr2O3 تشکیل شده روی سطح فولاد، در دماهای بالا ناپایدار شده و مقاومت به اکسیداسیون فولاد را کاهش می دهد. بنابراین محافظت از این فولادها در دماهای بالا امری ضروری می باشد.  از این رو یکی از بهترین روش های موثر برای افزایش عمر این قطعات در مقابل اکسیداسیون اعمال پوشش های سطحی است. در این تحقیق پوشش کامپوزیتیNi-Co-CeO2-ZrO2   با روش آبکاری الکتریکی مستقیم بر روی سطح فولاد زنگ نزن آستنیتی AISI 304 ایجاد شد. به منظور دستیابی به پوشش مناسب، تاثیر پارامترهای دانسیته جریان، pH و غلظت ذرات ZrO2 در حمام مورد بررسی قرار گرفت. برای ایجاد رسوب بهینه، پارامتر های حمام ابکاری مورد بررسی قرار گرفتند. تاثیر مقدار ذرات ZrO2 (5، 10 و  g/L25)، دانسیته جریان (15، 20، 25 و mA/cm230) و  pH (3، 5/3، 4 و 5/4)  بر روی مقدار نشست و میکروساختار پوشش ایجاد شده بررسی شد. جهت مشاهده مورفولوژی از میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و جهت تعیین ترکیب شیمیایی از انالیز EDX استفاده شد. نتایج نشان داد که با افزایش ZrO2 مقدار نشست ذرات  ZrO2افزایش و مقدار نشست ذرات CeO2 کاهش یافت. همچنین با افزایش دانسیته جریان و pH مقدار نشست ذرات  ZrO2وCeO2  کاهش یافت.
    کلیدواژگان: آبکاری الکتریکی، میکروساختار، ZrO2، CeO2
  • امید عودباشی*، اسماعیل همتی ازندریانی، علی خاکسار صفحات 43-64
    مطالعه فناوری تولید آثار شیشه ای در دوران باستان یکی از موضوعات جالب توجه در حوزه علوم باستان شناختی است. هدف از این پژوهش مطالعه و شناسایی ماهیت شیمیایی و فناوری تولید در آثار شیشه ای تاریخی مکشوفه از مجموعه معماری دست کند ارزانفود در نزدیکی شهر همدان است. این اشیاء شامل بقایای شکسته ظروف شیشه ای، قطعات شکسته النگوی شیشه ای و یک قطعه ماده شیشه ای بدون شکل مشخص هستند. به منظور شناسایی فناوری تولید شیشه در نمونه های مکشوفه از محوطه ارزانفود، 12 نمونه از قطعات شکسته ظروف و النگوها و همچنین یک قطعه بی شکل مورد مطالعات آزمایشگاهی قرار گرفتند. این نمونه ها متعلق به دوره های ایلخانی و ساسانی هستند. نمونه ها به منظور شناسایی ترکیب شیمیایی شامل عناصر اصلی، فرعی و کمیاب به روش آنالیز پلاسمای جفت شده القایی طیف سنجی جرمی (ICP-MS) و جهت شناسایی ویژگیهای ریزساختاری به روش میکروسکوپی الکترونی روبشی مجهز به آنالیز پراش انرژی پرتو ایکس (SEM-EDS) مورد آنالیز قرار گرفتند. نتایج بیانگر استفاده از شیشه سودا-آهکی (شیشه آهک-سودا-سیلیکا خاکستر گیاهی) در تولید نمونه های شیشه مکشوفه از محوطه ارزانفود است. تنها در نمونه توده شیشه ای ترکیبی کاملا متفاوت دیده می شود که شامل میزان متفاوتی از اجزاء اصلی و فرعی موجود در ترکیب در مقایه با دیگر نمونه های آنالیز شده است. ریزساختار نمونه ها نیز شامل دو دسته کاملا یکنواخت و حاوی فازهای غنی از سرب و قلع است. حضور این فازهای بیانگر استفاده از ترکیبات سرب و قلع به عنوان اپک کننده در این نمونه ها است.
    کلیدواژگان: معماری دست کند، ارزانفود، همدان، شیشه سودا-آهکی _
  • حامد محبی، سید محمد میرکاظمی* صفحات 65-73
    در این پژوهش فرایند فلاش سینترینگ به عنوان روشی نوین به منظور سینترینگ مواد سرامیکی، مورد مطالعه قرار گرفته است و تاثیر پارامترهای فرایند مانند جریان فلاش، زمان ماندگاری تحت فلاش و نوع خمیر اتصال بر خواص بدنه های زیرکونیایی پایدار شده با 8 درصد مولی ایتریا (8YSZ) بررسی شده است. نتایج نشان داد که بر خلاف روش های مرسوم سینترینگ، با استفاده از فرایند فلاش سینترینگ در دماهای به مراتب کمتر و زمانهای به مراتب کوتاهتر می توان به نمونه سینتر شده دست یافت. با استفاده از شدت میدان الکتریکی مستقیم V/cm100 و جریان فلاش mA/mm2160 در دمای °C800 و زمان 30 ثانیه می توان به نمونه ای با چگالی بیش از 95 درصد چگالی تیوری دست یافت. دستیابی به نمونه مشابه با استفاده از کوره الکتریکی و روش های معمول، مستلزم سینترینگ در دمای °C1450 به مدت زمان 4 ساعت می باشد. همچنین بررسی چگالی نمونه ها نشان داد که دما و چگالی جریان فلاش تاثیر مستقیم بر چگالی نمونه ها دارند. همچنین نوع خمیر اتصال نیز بر دانسته نهایی نمونه موثر است و این تاثیر در چگالی جریانهای کمتر قابل توجه تر است.
    کلیدواژگان: زیرکونیایی پایدار شده با 8 درصد مولی ایتریا، (8YSZ) زینترینگ شدت میدان الکتریکی شدت جریان خمیر اتصال پیل سوختی الکترولیت جامد
  • فریبا حاجی علیزاده، محسن خواجه امینیان*، فاطمه شهسواری صفحات 75-85
    در این پژوهش نانورنگدانه های سرامیکی زرد بر پایه  ZrO2 (اکسید زیرکونیم) به روش حالت جامد با درصدهای مختلف دوپه Fe2O3 ساخته شد. رنگدانه ها با حلال درون آسیاب ماهواره ای همگن شد تا جوهرهای به دست آمده به کمک چاپ تخت بر روی سطح سرامیک چاپ شوند. مشخصات رنگدانه ها به کمک میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)، طیف پراش اشعه X (XRD) و آنالیز رنگ سنجی CIE Lab مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با تغییر مقدار دوپه Fe2O3 از 0.07 تا 0.2 گرم میانگین اندازه ذرات رنگدانه از 170 به 134 نانومتر کاهش می یابد. در آنالیز رنگ سنجی، افزایش مقدار Fe2O3 باعث افزایش مقدار a* (پارامتر قرمزی) از 21/1 به 72/6 و پارامتر زردی b* از 72/34 به 53/47 و همچنین کاهش میزان روشنایی شد. بررسی ها بعد از چاپ رنگدانه ها روی سطح سرامیک، نشان می دهد میانگین اندازه ذرات کاهش، میزان روشنایی آن ها افزایش، a* (قرمزی) افزایش و b* (زردی) آن ها کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: سنتز حالت جامد، نانورنگدانه زرد، اکسید زیرکونیم، اکسید آهن، رنگ سنجی
  • مهری مشهدی*، امیر صدری قویدل صفحات 87-97
    تاثیر افزودنی کربنات کلسیم بر تشکیل کربوترمال نیتریدبور هگزاگونال (h-BN) مورد بررسی قرار گرفت. مخلوط اکسیدبور و کربن بلک، و همچنین مخلوط اکسیدبور و رزین فنولیک، شامل 2 درصد وزنی افزودنی کربنات کلسیم در دمای 1400 درجه سانتیگراد و به مدت 1ساعت تحت اتمسفر نیتروژن تحت عملیات حرارتی قرار گرفتند. فازهای تشکیل شده در محصولات با آنالیز الگو پراش اشعه ایکس (XRD) و میزان نتیریدبور تشکیل شده نیز با آنالیز شیمیایی مشخص شدند. اندازه ذرات و مورفولوژی پودر (h-BN) تشکیل شده با میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) مورد بررسی قرار گرفتند. مشخص گردید استفاده از رزین به جای کربن بلک به عنوان احیا کننده اکسیدبور، باعث افزایش میزان نیتریدبور تشکیل شده و همچنین کاهش اندازه ذرات نیتریدبور می شود. افزودن کربنات کلسیم نیز باعث افزایش حدودا 25 درصدی مقدار نیتریدبور تشکیل شده می شود. اندازه ذرات میانگین با احیا کننده کربن بلک در حدود 350-200 نانومتر بود. و از طرفی اندازه ذرات میانگین با احیا کننده رزین در حدود 170-90 نانومتر است. در این مقاله میزان اکسیدبور نیز  متغیر بود که با افزایش آن، میزان نیتریدبور تولید شده نیز افزایش می یابد و سپس تقریبا ثابت می ماند.
    کلیدواژگان: نیتریدبور هگزاگونال، سنتز پودر سرامیکی، احیای کربوترمال
  • پریسا رحمانی کرکوندی، اکبر عابدی*، سید محمدامین امامی، مهدی رازانی صفحات 99-120
    تپه سیلوه پیرانشهر یکی از محوطه های شاخص پیش ازتاریخی (دالما، پیزدلی، حسنلو VII یا فرهنگ حسن علی، عصر آهن)، تاریخی (اشکانی) و اسلامی است که در دشت بربنه پیرانشهر در جنوب دریاچه ارومیه و در شمال غرب ایران واقع شده است. کاوش های اضطراری و نجات بخشی باستان شناسی در راستای احداث سد سیلوه منجر به کشف یافته های تازه ای از تپه باستانی سیلوه گردید که در بردارنده آثاری از دوران پیش از تاریخ تا اسلامی است. از جمله آثار به دست آمده از این کاوش ها تعداد قابل توجهی از سفال های نخودی منقوش و خاکستری سیاه بود که تا پیش از این تحقیق، اطلاعات موجود در رابطه با سفال های این محوطه تنها محدود به کاوش های باستان شناختی بوده و در زمینه ی باستان سنجی و کانی شناسی مطالعاتی صورت نگرفته است. این تحقیق با هدف ساختارشناسی و شرایط تکنولوژی ساخت و تعیین جنبه های اشتراک و افتراق بین این سرامیک ها و سفال ها انجام شده است. نمونه های مورد مطالعه پژوهش از سفال های خاکستری سیاه براق و صیقلی فرهنگ کورا - ارس و نخودی منقوش فرهنگ حسنلو VII، یا همان سفال های حسن علی ویر یا گونه ی نینوای V انتخاب گردید تا با نتایج حاصله از آن و تطبیق با ویژگی های زمین شناختی منطقه مورد مطالعه، بتوان تولید بومی یا غیربومی بودن نمونه های مطالعاتی مربوطه را سنجید. برای نیل به اهداف تحقیق از روش های آزمایشگاهی پراش پرتوایکس (XRD)، دمانگاری (DTA)، و پتروگرافی (مطالعه مقطع نازک با استفاده از میکروسکوپ نوری پلاریزان) استفاده گردید. نتایج حاصل حاکی از آن است که سفال های مورد مطالعه از نظر ترکیب و کانی شناسی مشابه هم بوده ولی از نظر گونه شناسی، تکنیک پخت و رنگ و از نظر شرایط کوره تفاوت دارند و با توجه به همسان بودن ترکیبات ساختاری عمده ی سفال های خاکستری سیاه با ویژگی های زمین شناسی منطقه، این موضوع حاکی از آن است که نمونه های سفالین مورد مطالعه از تولیدات بومی و محلی هستند و یا در مناطق همجوار نزدیک به محوطه تپه باستانی سیلوه که از لحاظ ساختارها و سازندهای زمین شناسی دارای ترکیبات مشابهی هستند، تولیدشده اند. همچنین با توجه به مطابقت کامل آنالیزهای حرارتی با نتایج پتروگرافی و آنالیز پراش ایکس، دمای پخت در کلیه نمونه ها را می توان 850 درجه تخمین زد.
    کلیدواژگان: باستان سنجی، ساختارشناسی، تپه سیلوه، سفال حسن علی
|
  • Pages 1-8
    In the present research work, (60-x)V2O5-xNiO-40TeO2 amorphous bulk compositions with different molar percentages of 0≤x≤20 mol%, were prepared by well-known  rapid melt-quenching method. Differential scanning calorimetry (DSC) at different heating rates (φ) was used to thermal analyze and to obtain more insight in to the thermal stability, glass forming tendency and so calorimetric characteristics of the present glasses. The characteristic temperatures such as glass transition temperature (Tg), the temperature corresponding to the onset of crystallization (Tx) and also the crystallization temperature (TCr) were obtained at different heating rates, to evaluate the key kinetic parameter of activation energy of crystallization (Ec) by using Ozawa and Kissinger methods. Generally, results of this work show that the glass with x=10 has the highest thermal stability and glass forming tendency and so has very good resistance against thermal shocks; for  the understudied samples, one can observe the decreasing trend of crystallization activation energy with increase of NiO content, which can be resulted by increasing of non-bridging oxygenchr('39')s (NBOs).
    Keywords: Amorphous materials, Ozawa method, Kissinger method, Crystallization activation energy, Differential scanning calorimetry
  • Pages 9-20
    In the present work, the effect of sintering parameters including sintering temperature, soaking time, and heating rate on densification, microstructure, and dielectrical properties of bismuth titanate (Bi4Ti3O12) ceramics were investigated. Bismuth titanate was synthesized by the solid state method and titanium oxide and bismuth oxide used as raw materials. X-ray diffraction (XRD) indicated, pyrocholore phase of Bi2Ti2O7 as secondary phase was appeared at sintering temperature higher than 1075 °C due to bismuth loss in bismuth titanate. The maximum relative density of 97% with plate-like grains was acquired in optimized sintering condition for samples sintered at 1075°C for 1 h with heating rate of 5 °C/min. The results of the dielectric properties showed that the dielectric constant and the dielectric loss of bismuth titanate ceramic are very sensitive to relative density.  With increase of relative density of samples, the dielectric constant increased linearly and the dielectric loss decreased exponentially. The best dielectric properties with maximum dielectric constant (290) and minimum dielectric loss (0.013) were obtained for samples sintered in optimal sintering conditions.
    Keywords: Bismuth titanate, Sintering temperature, Sintering time, Heating rate, Dielectric properties
  • Pages 21-42
    Austenitic stainless steels are high performance steels that have various applications in solid oxide fuel cells and boiler tubes under high temperature operating conditions. The Cr2O3 oxide layer formed on the steel surface becomes unstable at high temperatures and reduces the oxidation resistance of the steel. Therefore, protection of these steels at high temperatures is essential. Therefore, one of the best effective ways to extend the life of these components against oxidation is by applying protective coatings. In this research, Ni-Co-CeO2-ZrO2 composite coating was created by direct electrodeposition on the surface of AISI 304 austenitic stainless steel. In order to obtain proper coating, the effect of current density, pH and concentration of ZrO2 in the bath was investigated. To create the optimum deposition, the bath parameters were investigated. Influence of ZrO2 content (5, 10 and 25 g/L), current density (15, 20, 25 and 30 mA/cm-2) and pH (3, 3.5, 4 and 4.5) on the deposition amount of ceramic particles and microstructure of the coating has been investigated. Scanning electron microscopy (SEM) and EDX analysis were used to determine the morphology. The results showed that with increasing ZrO2, the amount of ZrO2 deposition increased and the amount of CeO2 deposition decreased. Also, with increasing current density and pH, the amount of ZrO2 and CeO2 particles decreased.
    Keywords: Electroplating, Microstructure, ZrO2, CeO2
  • Pages 43-64
    Study on the production technology in ancient glass artefacts is one of the interesting subject in the field of archaeological sciences. The aim of this study is to identify the chemical composition and production technology in the glass objects discovered form the underground hand-made architectural complex of Arzanfood, near Hamedan, in western Iran. These objects are including some broken pieces of glass vessels, glass bracelets and one piece of a glassy material without specific shape. To characterize the technology of glass production in the glass objects from Arzanfood, 12 samples from broken vessels, bracelets and the glass piece without specific shape were analyzed by analytical instruments. Based on the archaeological studies in the site, these objects are dated to Sasanian and middle Islamic periods. For chemical analysis, the samples were analyzed by inductively coupled plasma- mass spectroscopy (ICP-MS) method to measure major, minor and trace constituents, and scanning electron microscopy coupled with energy dispersive X-ray spectroscopy (SEM-EDS) to observe the microstructural features. The results show that soda-lime glass (soda-lime-silica glass with plant ash) has been used to make the glass objects. Only in the no-shape piece a completely different composition is visible including different content of major and minor constituents in comparison with other glass objects. The microstructure of samples represents two different types of glass matrix including homogenous glass matrix and glass matrix with significant amounts of high-lead and high-tin phases. Presence of lead and tin phases in the microstructure of these objects is due to use lead and tin compounds as opacifier in the composition of glass material used in manufacturing the objects.
    Keywords: Hand-made architecture, Arzanfood, Hamedan, Soda-lime glass _
  • Pages 65-73
    Flash sintering as a new sintering method for sintering of ceramic materials has been studied and effect of various parameter such as flash current density, time of flash and contact paste on properties of flash sintered 8YSZ samples has been investigated. Results showed it is possible to achieve high density in shorter time and lower temperature than conventional sintering methods. Samples could be sintered more than 95% theoretical density by electrical field 100V/cm, current density 160mA/mm2, and flash time of 30 sec at 800° С. The same density could be achieved by electric furnace and conventional sintering methods at 1400 °С for 4 hours. Results showed current density and temperature has positive effect on density. Also samples with LSM paste in lower current density had higher density relative to Pt paste ones.
    Keywords: 8YSZ, Zirconia, Flash Sintering, Electrical field, Current density, Contact paste
  • Pages 75-85
    In this study, yellow ceramic nano pigments based on ZrO2 (zirconium oxide) were synthesized by solid state method using different value of Fe2O3 as dopant. The pigments were dispersed in solvent by a planetary ball mill and then the inks were printed on the ceramic surface using screen printing method. The samples were analyzed using scanning electron microscopy (SEM), X-ray diffraction spectrum (XRD) and CIE Lab Colorimetric Analysis. Results showed that by changing the amount of Fe2O3 dopant from 0.07 to 0.2 gr, the average particle size changed from 170 to134 nm. The colorimetric results revealed that after increasing Fe2O3 dopant, the amount of a* parameter increased from 1.21 to 6.72, b* from 34.72 to 47.53, while L* parameter (lightness) reduced. After printing of pigments on the ceramic surface, the average particle size of each sample decreased; also, the L* (lightness) and a* (red) increased while b* (yellow) decreased.
    Keywords: Solid-state method, Yellow nano-pigment, Zirconium oxide, Iron oxide, Colorimetry
  • Pages 87-97
    Effect of CaCO3 on carbothermic formation of hexagonal boron nitride (h-BN) was investigated. B2O3–C mixtures containing CaCO3 additive were reacted at 1500   for 120 min in nitrogen atmosphere. Formed phases in the reaction products were determined by powder-XRD analyses, and amounts of the constituents were determined by chemical analyses. Particle size and morphology of the formed h-BN powders were examined by SEM. It was found that the use of resin instead of carbon black increased the amount of boron nitride formed and decrease grain size of h-BN significantly. The average particle size with black carbon was about 200–350 nm, On the other hand, the average particle size with resin is about 90-170 nm. In this paper, the amount of boron oxide was also variable, which increased as the amount of boron nitride produced increased and then remained almost constant.
    Keywords: Hexagonal Boron Nitride, Carbotermal Synthesis, Synthesis of Ceramic powder
  • Pages 99-120
    Archaeological rescue project of the Silveh Dam was carried out by Iranian Center for Archaeological Research (ICAR) (952141/00/3937 – 1395/12/23) permission during about four monthschr('39') field activities. Tepe Silveh or as villager named Tepe Sheikh Esmail Silveh (N: 36° 48chr('39') 099chr('39')chr('39') – E: 45° 05chr('39') 937chr('39')chr('39') – 1567m asl) is located exactly 100 m north of the Silveh village. Tepe Silveh is located in the center of intermountain river valley on the northern margin of the village, which has already been demolished and abandoned. Main important assemblage of findings belong to painted buff and orange and as well as few grey/black pottery that introduced and reported by Tepe Silveh and Tepe Hasanlu and some other surveyed sites. No Archaeometrical and chemical-mineralogical characterization have been done yet on pottery assemplages.
    Hence, 51 pottery specimens was sampled from different period and layers of the Tepe Silveh belong to Late Chalcolithic to Early Bronze Age pottery tradition of black/gray burnished Kura-Araxes culture and as well as painted buff and red pottery traditions of Early Bronze Age of Hasanlu VII (Hasan Ali Ware) and Ninevi 5 to address such issues as its geological source, manufacturing techniques, firing and kiln conditions, local or foreign provenience, determination of sharing and segregation between different groups of pottery. To determine the crystalline constituents, different mineralo-chemical investigations were undertaken. The major phase compositions of the pottery assemblages were determined using X-ray diffraction (XRD), and for thermography DTA were used. Also, the thin-section of the pottery was analyzed by optical microscopy techniques so as to petrographic identification of the minerals. The result of phase identification and petrographic analysis showed that the studied pottery is similar in terms of composition and mineralogy but are completely different in terms of morphology, baking technique and color as well as kiln conditions. According to the similarity of the main structural combination and characterization of black – gray pottery assemblage with the geological structure of the region it should be suggested that this type of pottery produced locally in the Piranshahr or close adjacent region that is not very far from the site that in terms of geological structure and charectrization have similar compounds with Tepe Silveh Pottery. Also, due to the complete match of thermal analysis with the results of petrography and X-ray diffraction analysis, the baking and firing temperature in all samples can be estimated at 850 °.
    Keywords: Tepe Silveh, Hasanlu VII, Hasan Ali Ware, Kura- Araxes, Pottery, Charectrization, XRD, Petrography, DTA