فهرست مطالب

پژوهشنامه متین - پیاپی 85 (زمستان 1398)

پژوهشنامه متین
پیاپی 85 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • داود حسن پور * صفحات 1-13

    در مراکز علمی ساخت مجسمه انسان و ربات بنابر مبنا مشهور حرام است و این نظر بر اساس استناد به اطلاق روایات وارده در این باب است. ولی به نظر می رسد در اینجا به جهت عدم قابلیت تقیید عرفی شبهه انصراف وجود دارد، یعنی انصراف این روایات به مجسمه های پیشین بوده، چون در آن زمان اغراض علمی بر آن مترتب نبوده است؛ بنابراین روایات از این مجسمه ها انصراف دارد. چون در آن زمان مجسمه را برای اغراض علمی نمی ساختند و توانایی ساخت ربات را نداشتند. ممکن است که بگوییم اسباب بازی اغراض سرگرمی دارد، اما مجسمه هایی که برای اغراض علمی ساخته می شود روایات از اینها انصراف دارد و یا شبهه انصراف؛ لذا بعید نیست که بگوییم حرام نباشد. دراین میان، فقیهانی چون موسوی بجنوردی و منتظری، صاحب دراسات فی المکاسب المحرمه، معتقدند که نهی در روایات ناظر به زمانی بوده که هنوز رسوم بت پرستی در افکار مردم بوده و مجسمه ها برایشان قداست داشتند، اما درحال حاضر، مردم برای مجسمه ها قداستی قایل نیستند و امروزه خداشناسی و پرستش خالق از ضروریات و بدیهیات محسوب می شود، قهرا مجسمه سازی با این طرز تفکر جامعه حرمتی ندارد؛ بنابراین امروزه ملاکی بر حرمت مجسمه سازی وجود ندارد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: مجسمه سازی، حرمت، امام خمینی، تمثال، تصویر، بت پرستی، صنع بالید
  • قدرت الله خسروی*، ابوالحسن مجتهد سلیمانی صفحات 15-36

    با توجه به لزوم رسیدن به اتحاد رویه مقنن در تدوین قانون مربوط به صور مختلف ارتکاب جرم، این مقاله به بررسی یکی از مهم ترین مباحث در فقه و حقوق که همانا بحث تعدد اسباب اعم از طولی و عرضی یا اجتماع اسباب و مباشر و حتی تعدد مباشر است می پردازد. باورمندی مبتنی بر الزام قانونی نسبت به احراز رابطه سببیت بین رفتار و نتیجه مجرمانه به عنوان یکی از عناصر تشکیل دهنده عنصر مادی در جنایات و همچنین میان فعل زیانبار و خسارت های وارد شده که از ارکان مسئولیت مدنی محسوب می شود؛ نمی تواند عاملی برای نادیده گرفتن کاستی ها و نقصان های فراوان و مشهود در قوانین مجازات اسلامی 1392 به ویژه فقدان معیار واحد و تجویز راهکارهای متعدد برای احراز سببیت باشد. لذا با بررسی قوانین و نظریه های مختلف، این تحقیق منتج به آن گردید که در وضعیت کنونی برای احراز سببیت باید علاوه بر بررسی نوع مداخله عوامل و نوع رفتار مرتکبان در قالب تعدد اسباب یا تعدد مباشر و یا اجتماعی از هر دو، با استناد به ماده های قانونی، رویه قضایی با بهره گیری از منابع مختلف به ویژه آرای فقهی، بخصوص دیدگاه امام خمینی شرایط و واقعیات هر پرونده مدنظر قرار گیرد و با در نظر گرفتن عرف، رابطه سببیت را تبیین نماید.

    کلیدواژگان: امام خمینی، تعدد اسباب، تعدد مباشر، اجتماع سبب و مباشر، جنایات
  • محمدعلی راغبی*، امین صدوقی صفحات 37-55

    نظریه خطابات قانونی، از نظریات بدیع اصولی است که توسط امام خمینی مطرح کرده اند. این نظریه در رابطه با نحوه تشریع احکام شرعی مطرح شده است و مطابق آن، خطابات کلی شریعت، از باب جعل قانون صادر شده اند و حالات گوناگون عارض بر مکلفین همچون قدرت و علم، در آن ها به عنوان قید اخذ نشده است. ازآنجاکه این نظریه تاثیرات عمیقی را در مباحث گوناگون فقهی در پی خواهد داشت، برآن شدیم تا با فحص از زوایای این نظریه و تدقیق در فروعات فقه معاملی، در باب معاملات به بررسی پیامدهای این نظریه بپردازیم و تطابق یا عدم تطابق این پیامد ها را با قوانین مدنی کشور و نظریات حقوق دانان، مورد مداقه قرار دهیم. ثمره این پژوهش، اثبات تاثیر این نظریه در مسایل مهم و متعددی از مباحث مربوط به معاملات، ازجمله ثبوت خیار در عقود جایز، صحت اجاره در مواجهه با عذر خاص و لزوم فحص از مالک مال مجهول المالک می باشد.

    کلیدواژگان: خطابات، خطابات قانونیه، حکم، معاملات، انحلال
  • بهروز رشیدی، مسعود جعفری نژاد*، یحیی فوزی صفحات 57-71

    در این مقاله به تاثیر دوسویه ساده زیستی و یا عدم ساده زیستی و تجمل پرستی در سلامت و ثبات و یا عدم سلامت و به تبع بی ثباتی حکومت ها از منظر آموزه های قرآنی - اسلامی و سیره و سنت نبوی و علوی و الگوبرداری از آن برای نظام جمهوری اسلامی ایران به عنوان حکومتی دینی پرداخته شده است، علاوه بر الگو قرار دادن سیره بنیان گذار جمهوری اسلامی ایران (امام خمینی) به عنوان رهبری ساده زیست به توصیه ها و زندگی عملی ایشان استناد گردیده است. امام به عنوان عالم و سیاست مداری چند بعدی با اشراف خود بر موضوعات اسلامی و تاریخ و پیشینه اسلام و مسلمانان و آگاهی به موضوعات، و با نگرشی جامعه شناختی به خوبی به تاثیر ساده زیستی دولت مردان و کارگزاران سیاسی بر سلامت و ثبات نظام حکومتی اسلامی وقوف داشتند و در این زمینه با دغدغه ای کاملا مشهود به حفظ ساده زیستی و قناعت و رعایت بیت المال از سوی کارگزاران سیاسی به عنوان یکی از عوامل اصلی حفظ، ثبات و سلامت نظام جمهوری اسلامی ایران تاکید داشتند.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها:کارگزاران حکومتی، ساده زیستی در اسلام، نظام جمهوری اسلامی ایران، نظام سیاسی در اسلام
  • سید محمود سادات*، رضا بیگدلو صفحات 73-97

    جشن تاج گذاری پهلوی دوم در تاریخ 4 آبان ماه 1346 پس از 26 سال تاخیر از روی کار آمدن شاه جدید در تالار موزه کاخ گلستان برگزار شد. وضعیت سیاسی اقتصادی کشور در شهریور 1320 و اشغال آن توسط متفقین و همچنین عدم مشروعیت مکفی، امکان برگزاری مراسم تاج گذاری را سلب کرده بود. قدرت یابی پهلوی دوم به ویژه پس از کودتای 28 مرداد 1332، او را بر آن داشت تا جشن تاج گذاری را برگزار نماید. ترور چندباره شاه و خردسال بودن ولیعهد باعث نگرانی شاه شده بود و او می خواست تا با واگذاری نایب السلطنگی به فرح در همین جشن، باقی ماندن پادشاهی در خانواده پهلوی را در صورت مرگش تضمین کند. لذا این جشن، هم جشن تاج گذاری شاه و هم جشن نایب السلطنگی فرح پهلوی بود. دراین راستا، شاه درصدد برآمد برای خود مشروعیت سازی کند و ابزار او هم باستان گرایی بود؛ اما در مقابل نیروهای مذهبی با تشبیه حکومت پهلوی با بنی امیه درصدد مشروعیت زدایی از آن برآمدند. مخالفان به علل و دلایل مختلفی در برابر جشن تاج گذاری موضع گرفتند و به اقداماتی دست زدند. مقاله حاضر درصدد پاسخگویی به این پرسش است که دلایل مخالفت نیروهای مذهبی و امام خمینی با جشن تاج گذاری چه بود و به چه اقداماتی دست زدند؟ مقاله با رویکرد توصیفی- تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای تنظیم شده است. یافته های این مقاله نشان می دهد که نیروهای مذهبی و در راس آن ها امام خمینی به علت تعارض جشن تاج گذاری با اسلام، هزینه های آن و طرح نایب السلطنگی فرح پهلوی در برابر آن موضع گرفتند و با انجام اقدامات قهرآمیز، تظاهرات، انتشار و توزیع اعلامیه مخالفت خود را با آن بیان داشتند.

    کلیدواژگان: امام خمینی، جشن تاج گذاری، نیروهای مذهبی، نظام پادشاهی
  • علیرضا شجاعی زند * صفحات 99-125

    رهبری دینی را از مصادیق رهبران کاریزماتیک دانسته اند؛ اگر در موقعیت نهضتی قرار بگیرد. تداوم و پایایی آن البته محل تردید است؛ خصوصا وقتی که کار به جانشین و به تغییر موقعیت برسد. این جوهر نظریه کلاسیک ماکس وبر در باب کاریزماست. تجربه انقلاب اسلامی و به تبع آن، برپایی جمهوری اسلامی در ایران، این نظریه را با چند نقض و چالش جدی مواجه ساخته و ضرورت برخی تجدیدنظرهای مبنایی را پیش کشیده است؛ ازجمله درباره «ناپایداری مناسبات کاریزماتیک». مقاله حاضر نشان داده است که این مناسبات به رغم واقع شدن در مرحله «نظام» و وقوع پدیده «جانشینی»، همچنان برقرار است و این نیز به مدد عنصر عقیدتی- ایمانی مشترک در هر دو موقعیت است.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: امام خمینی، آیت الله خامنه ای، کاریزما، عقیده (ایدئولوژی)، نظام آرمانی، وضعیت متعارف
  • اعظم غیاثی ثانی * صفحات 126-136

    در احکام شرع بسیاری از موضوعات ازجمله مرجعیت، قضاوت، امامت جمعه و جماعت، ادای شهادت و... مشروط به عدالت شده اند. در تعریف عدالت، علاوه بر عدم ارتکاب کبایر و عدم اصرار بر صغایر، بسیاری از فقهای متاخر، شرط مروت را نیز معتبر دانسته اند. و فردی که رفتارهای خلاف مروت انجام می دهد را فاقد صلاحیت لازم برای به عهده گیری مسئولیت های مذکور می دانند. در این نوشتار که به روش توصیفی - تحلیلی تنظیم شده است، سعی برآن است که علاوه بر تبیین دقیق واژه مروت و مصادیق آن، به بررسی مبانی فقهی اشتراط مروت در عدالت و اختلاف نظر فقها در این باره پرداخته شود و نهایتا نظر امام خمینی در رابطه با جایگاه مروت در عدالت شاهد مورد تدقیق قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: عدالت، مروت، ترک مروت، اشتراط مروت، شرایط شاهد
|
  • Davood Hassanpoor * Pages 1-13

     Making humanoid robots and building human statues in medical centers is haram or religiously forbidden according to the prevailing religious decrees. The rule is based on documents developed from various well-known traditions. However, it seems that due to non-attributablility of restriction by common law, there is the possibility of its renunciation. In other words, the tradition-based rule is attributable to the previous human statues since there was no scientific logic behind making those statues in the past. Therefore, all traditions on previous human statues are subject to renunciation for lack of scientific intent and inability to make humanoid robots. But toys might have been made for amusement or for scientific use in some cases. In this case, the traditions might be either renounced fully or partially. So, considering them religiously forbidden objects might not be implausible. In the meantime, such jurists as Mousavi Bojnourdi and the author of Dirasat fi al-Makaseb al-Muharramah argue that “prohibition” in these traditions attests to the time people attached sanctity to the statues due to rites and rituals remaining from the age of idolatry. However, they claim, people attach no sanctity to the statues these days since theology and worshipping God have become mostly needed and commonly accepted facts. This paper is an attempt to study the probability or permissibility of making humanoid robot and statues in Islamic jurisprudence with emphasis on Imam Khomeini’s approach. The findings show that making statues lacks reverence and reason for sanctity in modern day society with such monotheistic approach.

    Keywords: Sculpture, sanctity, Imam Khomeini, statue, image, idolatry, handicraft
  • godtat allah Khosravi *, Abulhassan Mojtahed Suleimani Pages 15-36

    Given the need for uniform judicial precedent during the legislative body’s enactment of laws on various forms of crime perpetration, this paper intends to analyze one of the most important issues in jurisprudence and law, i.e. plurality of causes – including successive and concurrent – or combination of direct and indirect causes and even plurality of the indirect causes. The belief in legal obligation concerning discernment of causal link between behavior and criminal effect as a constituent element of actus reus in the crimes and also between the harmful act and damages thus incurred – that are among the major elements of civil liability – cannot be a factor to justify neglecting flagrant and numerous losses and defects in the 2013 Penal Code, in particular, lack of uniform criterion and prescription of various strategies for discernment of causality. Therefore, through studying various laws and theories, this research came to the conclusion that under the current circumstances, the discernment of causality should be based on analysis of the type of intervention by factors and type of behavior of the offenders within the framework of plurality of causes or plurality of indirect causes or a combination of both. By virtue of legal provisions, the judicial precedent extracted from various sources such as jurist views, Imam Khomeini’s views in particular, and the realities of each case must be taken into consideration before making any decision on causal link based on common law.

    Keywords: Imam Khomeini, plurality of causes, plurality of indirect causes, combination of direct, indirect causes, Crimes
  • Mohammad Ali Raghebi*, Amin Sadoughi Pages 37-55

    The theory of legal addresses is one of the novel Usuli theories introduced by Imam Khomeini. It sets forth a framework for enactment of Sharia rules, according to which the general addresses on Sharia law are made to create law, although they lack such requirements as power and knowledge. Since the theory has deep impacts on various jurisprudential arguments, this study intends to investigate it from various aspects and scrutinize the secondary principles in transactional jurisprudence in order to rethink the theory’s impacts on transactions. This is to analyze the compatibility or incompatibility of these impacts with the Iranian civil laws and jurist views. The results of this study prove the applicability of this theory in various important issues related to transaction such as ascertainment of option in revocable contracts, validity of rent agreement vis-à-vis adequate excuse and the need to examine ownership of properties with unknown owner.

    Keywords: Addresses, legal addresses, verdict, transactions, Dissolution
  • Behrouz Rashidi, Masoud Jafari Nezhad *, Yahya Fozi Pages 57-71

    This paper intends to study the two-sided effect of simple life or lack of simple life and luxury life in sanity and stability or lack of sanity and consequently instability of the governments in view of Quranic-Islamic teachings as well as conducts and traditions attributed to the Prophet (pbuh) and Imam Ali (AS). It is also to develop a model for use in the Islamic Republic of Iran as a religious government. In addition to taking the founder of Islamic Revolution Imam Khomeini as a model, we have also adduced instances from his recommendations and life as a leader who lived a simple life. As a multidimensional scholar and politician and thanks to his in-depth sociological insight, Imam Khomeini was well-versed in Islamic and historical studies, history of Islam and Muslims, and well aware of the role of government agents and politicians’ simple life in sanity and stability of the Islamic Republic of Iran. He used to openly express his concerns and lay emphasis on living a simple life, contentment in personal life, and safeguarding baitulmaal or public treasury on the part of the government agents as key factors for protection, stability and sanity of the Islamic system of government.

    Keywords: government agents, simple life in Islam, Islamic Republic of Iran, political system in Islam
  • Seyed Mahmoud Sadat*, Reza Biglu Pages 73-97

    The coronation of Pahlavi II on October 26, 1967 was held at Golestan Palace some 26 years after inauguration of the king into the office. The delay in coronation of the new king was due to political and economic conditions in Iran in September 1942 and the occupation of the country by the allied forces as well as lack of required legitimacy on the part of the government. Strengthening his monarchical rule, especially after the August 19, 1953 coup, the Shah of Iran felt free to hold his coronation. After escaping multiple assassination attempts, with prince still a child, the Shah had his worries about the future of the monarchy. He wanted to grant Queen Farah the title of regent during coronation to guarantee attachment of monarchy to the Pahlavi reign in case of his death. Therefore, the ceremony was both for his coronation and for regency of Queen Farah. To that end, the Shah attempted to build legitimacy for himself through archaism. He was strongly opposed, however, by the religious forces who likened his reign to Bani Umayyad caliphate in their attempts to delegitimize his government. His opponents renounced his coronation and took steps against him for various reasons. This paper intends to find an appropriate answer to the following question: Why did the religious forces and Imam Khomeini oppose coronation of the Shah and what did they do to that end? This paper has been developed through a descriptive-analytical method while using library documents. Findings of the research work indicate that religious forces, headed by Imam Khomeini, opposed coronation for its contradiction with the principles of Islam, its heavy costs, and regency of Farah Pahlavi and expressed their opposition by hostile acts, demonstrations, and distribution of anti-regime leaflets.k

    Keywords: Imam Khomeini, Coronation, Religious Forces, monarchy
  • Alireza Shojaeizand * Pages 99-125

    Experts consider religious leadership a referent of charismatic leadership, if it is achieved in the course of a mass movement. Its stability and sustainability are uncertain though, especially when succession and a change of situation are at stake. This is the essence of Max Weber’s classic theories of charismatic authority. The experience of Islamic Revolution, and consequently the establishment of the Islamic Republic of Iran, have seriously exposed the theory to serious contradictions and challenges and put forth the necessity of fundamental revisions, including the revision of “instability of charismatic relations”. The findings of this paper show that charismatic relations are still stable despite entering into the phase of “institution” and the occurrence of “succession”. This is because of the existence of the element of ideology-fidelity, which is common in both situations.k

    Keywords: Imam Khomeini, Ayatollah Khamenei, charisma, faith (ideology), ideal system, normal situation
  • Azam Ghiyasi Sani * Pages 126-136

     Verdicts of Sharia law have conditioned the majority of issues such as marja’iyyat or source of religious authority, adjudication, leadership of Friday and congregation prayers, testimony bearing,… to justice. In their definition of justice, the majority of contemporary jurists have validated manliness in addition to such preconditions as lack of committing mortal sins and no intention of committing venial sins. A person acting against manliness and humanity lacks required competence to take the aforesaid responsibility. In this paper, developed through analytical-descriptive method, we have tried to precisely clarify the meaning of manliness and its effects while analyzing jurisprudential fundamentals for subjecting justice to manliness and the differences of jurist opinions on the subject. Finally, we have reviewed in detail Imam Khomeini’s views on the status of manliness in justice of the witness.k

    Keywords: justice, Manliness, lack of manliness, condition of manliness, witness requirements