فهرست مطالب

دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی - سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 70، تابستان 1399)

مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 70، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد مهدی کیانی، خاطره خانجانخانی، مریم شیروانی، بتول احمدی* صفحات 121-138
    زمینه و هدف

    استفاده از تجربه های کشورهای مختلف و مروری بر ادبیات این حوزه در تقویت مراقبت های بهداشتی اولیه بسیار ضروری است. هدف پژوهش حاضر انجام یک مرور جامع برای شناسایی روش های تقویت مراقبت های بهداشتی اولیه و ارایه راهکار برای ایران بود.

    روش کار

    این مطالعه به صورت مرور جامع انجام شد. مطالعات با استفاده از پایگاه های اطلاعاتی SID، Iranmedex، Magiran، Web of Science، Scopus، Google Scholar، PubMed و Science Direct  بازیابی شدند. معیار ورود شامل تمامی مطالعاتی بود که به طور خاص در بازه 1998 تا 2018 میلادی به عوامل تقویت کننده مراقبت های بهداشتی اولیه پرداخته بودند. در نهایت30 مقاله مورد بررسی قرار گرفتند.

    نتایج

    راهکارهای تقویت مراقبت های بهداشتی اولیه از دو جنبه عوامل تسهیل کننده کارکرد و عملکرد تیم مراقبت بهداشتی و راه های بهبود اجرای مراقبت های بهداشتی اولیه بررسی شدند. همچنین راهکارهایی مانند روابط مبنی بر اعتماد، اجرای گسترده برنامه ملی مراقبت بهداشتی اولیه با تمرکز بر آموزش کارکنان، آموزش رفتارهای سبک زندگی سالم و عوارض دارویی، سرمایه گذاری در فناوری اطلاعات در بخش سلامت در حوزه هایی نظیر ایمن سازی، مراقبت از کودک و جنبه های پیشگیری و مدیریت بیماری مزمن جهت تقویت مراقبت های بهداشتی اولیه ایران پیشنهاد می گردد.

    نتیجه گیری

     تقویت مراقبت های بهداشتی اولیه نیازمند هماهنگی و همکاری بین بخشی، همت و عزم راسخ طیف وسیعی از سازمان های بهداشتی و سازمان های غیرمرتبط با سلامت، حمایت دولت، تقویت نظام ارجاع و پزشک خانواده، تقویت تیم سلامت، خودمراقبتی و مشارکت مردم، رویکرد بهداشت محور و پیشگیری در سیاست های کلان و هدایت و تخصیص منابع بیشتر به بخش بهداشت است.

    کلیدواژگان: مراقبت های بهداشتی اولیه، مراقبت سلامت، نظام سلامت، اصلاحات سلامت، توسعه سلامت
  • مریم تاجور، مهدی یاسری، رویا محمودی، بدریه کرمی* صفحات 139-158
    زمینه و هدف

    "سالمندی فعال" فرآیندی است که به دنبال دستیابی به حداکثر فرصت ها برای سلامت، مشارکت و امنیت سالمندان در راستای ارتقای کیفیت زندگی آنها می باشد. مطالعه حاضر با هدف اندازه گیری شاخص سالمندی فعال  (AAI)در سطح فردی در شهر تهران و تعیین کننده های آن انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک مطالعه کمی و از نوع مقطعی می باشد که با مصاحبه با 590 سالمند بالای 55 سال شهر تهران در درب منازل آنها از طریق نمونه گیری تصادفی خوشه ای از مناطق مختلف تهران انجام شد. ابزار AAI دارای 4 حیطه بترتیب شامل اشتغال، مشارکت، زندگی ایمن و محیط توانمند ساز و 22 مولفه می باشد. برای تعیین وجود، نوع و شدت ارتباط بین ویژگی های افراد و نمره AAI آنها از آزمون رگرسیون خطی چند سطحی، با توجه به نوع نمونه گیری، استفاده شد.

    نتایج

    میانگین نمره AAI در این مطالعه 8/26 از حداکثر 100 محاسبه شد که برای مردان و زنان به ترتیب برابر 9/33 و 6/20 بود. سالمندان زن، مسن تر، فقیرتر، آنهایی که تنها زندگی می کنند و آنهایی که خانواده های پر جمعیت تر دارند نسبت به سالمندان مرد، جوانتر، پر درآمد، سالمندانی که با دیگران زندگی می کنند و کسانی که دارای خانواده های کم جمعیت تر هستند، بطور معنی داری نمرات پایین تری در شاخص سالمندی فعال کسب کردند.

    نتیجه گیری

    سالمندان ایرانی و بویژه زنان سالمند، زندگی نسبتا غیرفعالی را بخصوص در حیطه سوم و حیطه چهارم AAI تجربه می کنند. با توجه به سرعت بالای پیری جمعیت در ایران، فراهم کردن بستر سالمندی سالم و فعال، بویژه برای گروه های که بر اساس نتایج این مطالعه زندگی غیر فعال تری دارند، یک ضرورت اجتناب ناپذیر می باشد.

    کلیدواژگان: سالمندی، شاخص سالمندی فعال، تعیین کننده های فردی
  • آذر طل، مریم صبوری، بهرام محبی، الهام شکیبازاده*، مهدی یاسری صفحات 159-172
    زمینه و هدف

    با وجود پیشرفت های سریع تشخیصی و درمانی، بیماران مبتلا به بیماریهای عروق کرونر نیاز به خودمراقبتی دارند. هدف این مطالعه، تعیین عوامل پیشگویی کننده کفایت سلامت درک شده در بیماران مبتلا به بیماری مزمن عروق کرونر در سال 1398 بود.

    روش کار

    این مطالعه از نوع مقطعی، توصیفی-تحلیلی و روی 700 بیمار مزمن عروق کرونر مراجعه کننده به مرکز قلب و عروق شهید رجایی تهران به روش در دسترس انجام شد. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه چهار قسمتی سوالات زمینه ای، کفایت سلامت درک شده (PHCS) Perceived Health Competence Scale، کیفیت زندگی و تبعیت از درمان مدانلو جمع آوری شد. از نسبت روایی محتوا و شاخص روایی محتوا برای روایی و از شاخص آلفای کرونباخ برای پایایی پرسشنامه PHCS استفاده شد. در تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون، آنالیز معادلات ساختار یافته Stractural Equation Modeling (SEM) و تحلیل رگرسیون چند متغیره با استفاده از نرم افزار SPSS  نسخه 25 انجام شد.

    نتایج

    نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان داد بعد جسمانی (08/1=β،001/0< p) و روانی (85/0=β ، 001/0p <) کیفیت زندگی و اهتمام به درمان (12/0=β،01/0= p)، تمایل به مشارکت در درمان (12/0=β ، 05/0=p) و تردید در اجرا (1/0=β،001/0p <) در زمینه تبعیت از درمان، ارتباط مستقیم و معنی داری با کفایت سلامت درک شده داشت. بین متغیر سن (13/0-=β،03/0=p) با وضعیت کفایت سلامت درک شده ارتباط معکوس و معنی داری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه، میانگین نمره "بسیار خوب" برای تبعیت از درمان و میانگین نمره "ضعیف" برای کیفیت زندگی، اتخاذ استراتژی های بهبود کیفیت زندگی در دو بعد جسمی و روانی می تواند منجر به بهبود سطح کفایت سلامت درک شده در بیماران قلبی عروقی گردد. تمرکز بر خرده مقیاس تمایل به مشارکت در درمان در زمینه تبعیت از درمان می تواند در بهبود کفایت سلامت درک شده بیماران موثر باشد.

    کلیدواژگان: کفایت سلامت درک شده، کیفیت زندگی، تبعیت از درمان، بیماری های قلبی عروقی
  • سید صمد بهشتی*، رامین مرادی، راضیه خلیلی دره بنگ صفحات 173-188
    زمینه و هدف

    یکی از ابعاد سلامت، سلامت اجتماعی است. سلامت اجتماعی به نوعی نشان دهنده خدشه ناپذیری ابعاد هویتی افراد در جامعه هست. از بین عواملی که بر سلامت اجتماعی اثر می گذارند، احساس امنیت اجتماعی در ابعاد عینی و ذهنی جایگاه قابل ملاحظه ای داشته و تاثیر بنیادین بر کارآمدی افراد در جامعه دارد. هدف از انجام این پژوهش، استخراج  رابطه بین دو متغیر امنیت اجتماعی و سلامت اجتماعی به صورت تجربی بود. 

    روش کار

    این پژوهش با روش کمی، به شیوه پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه در بین نمونه ای 400 نفری از ساکنین شهر لنده از استان کهگیلویه و بویر احمد در سال 1398 انجام شد.

    نتایج کار

    یافته های پژوهش نشان دادند که بین احساس امنیت اجتماعی و سلامت اجتماعی رابطه معنی داری  در اکثر ابعاد این دو متغیر مشاهده شد (05/0> p). مدل سازی معادلات ساختاری بین این دو متغیر نیز نشان داد که احساس امنیت اجتماعی با وزن رگرسیونی برابر 54/0 بر سلامت اجتماعی اثر بود و این متغیر به تنهایی 29% تغییرات سلامت اجتماعی را تبیین کرد در حالی که جنسیت افراد در این رابطه اثری نداشت.

    نتیجه گیری

    احساس امنیت اجتماعی اثر قابل توجهی بر سلامت اجتماعی و کارآیی افراد در جامعه دارد. بنابراین این چنانچه جامعه ای بتواند از مولفه های هویتی شهروندان خود در ابعاد مختلف قومی، دینی، زبانی و ملی صیانت کند و سطح مدارا و تحمل اجتماعی آنها را بالا ببرد، آنگاه انتظار می رود شرایط مناسب تری را برای افزایش سلامت اجتماعی افراد در آن جامعه به وجود آید.

    کلیدواژگان: احساس امنیت اجتماعی، سلامت اجتماعی، شهر لنده، استان کهگیلویه و بویر احمد
  • وحید کاظمی زاده*، ناصر بهپور صفحات 189-198
    زمینه و هدف

    در پژوهش‏های پیشین مشخص گردیده است که عوامل زیادی بر عملکرد ورزشکاران اثرگذار است. محرومیت از خواب یکی از این عوامل است. بر اساس مدارک آزمایشگاهی یک تعداد مسیرهای محتمل برای ارتباط بین مدت محرومیت از خواب و کیفیت زندگی ورزشکاران پیشنهاد شده است. هدف مطالعه حاضر اثر محرومیت از خواب بر کیفیت زندگی در دانشجویان فعال رشته علوم ورزشی می‏باشد.

    روش کار

    پژوهش به صورت تجربی می‏باشد. تعداد 20 دانشجوی پسر رشته علوم ورزشی به صورت داوطلب انتخاب و با شیوه‏ انتخاب تصادفی ساده در طرح درون گروهی با موازنه تقابل در دو موقعیت مورد بررسی قرار گرفتند. شرکت‏کنندگان در دو موقعیت 1) پس از 12 ساعت ناشتایی و 8 ساعت خواب کافی، و 2) بعد از 12 ساعت ناشتایی و 30 ساعت بی‏خوابی کامل در محل خوابگاه دانشجویی با شرایط کنترل شده مورد بررسی قرار گرفتند. کیفیت زندگی آزمودنی‏ها با استفاده از پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت (WHOQOL_BREF) قبل و بعد از اعمال متغیر مستقل ارزیابی شد. تغییرات در متغیر وابسته ناشی از مداخله با آزمون تی وابسته در سطح معنی داری 05/0>p و با استفاده از نرم افزار22  SPSS آنالیز شد.

    نتایج

    یافته‏های پژوهش حاضر نشان داد که 30 ساعت محرومیت از خواب سبب کاهش معنی دار میزان مقیاس کیفیت زندگی، درک سلامت جسمی، سلامت روان، روابط اجتماعی، سلامت محیط و سلامت عمومی کلی دانشجویان در شرایط محرومیت از خواب نسبت به شرایط کنترل شد و این کاهش از نظر آماری نیز معنی دار می باشد (012/0=P).

    نتیجه‏ گیری

     با توجه به نتایج  پژوهش حاضر، مشخص گردید 30 ساعت محرومیت از خواب موجب تغییر معنی داری در کیفیت زندگی دانشجویان پسر فعال داشت. ورزشکاران به دلیل نیازهای ورزشی که کیفیت و کمیت خواب را مورد تاثیر قرار می‏دهد در مقابل با افراد غیر فعال به خواب بیشتری نیاز دارند. لذا به مربیان و ورزشکاران توصیه می‏گردد با شناخت عواملی که باعث محرومیت از خواب می‏شوند، از بی‏خواب شدن ورزشکاران خود در هنگام تمرین و مسابقات جلوگیری کنند تا از اثر منفی محرومیت از خواب بر عملکردهای ورزشی مصون باشند.

    کلیدواژگان: محرومیت از خواب، بی خوابی، کیفیت زندگی، عملکرد ورزشکاران
  • مسعود صادقی، زهرا مرادی* صفحات 199-214
    زمینه و هدف

    بیماری آرتریت روماتویید شایعترین و مهمترین بیماری التهابی مفاصل است که بر اثر تعامل عوامل ژنتیکی، ایمنیشناختی، روانی و اجتماعی به وجود میآید و با دردهای مزمن همراه است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر ادراک درد و ناتوانی عملکردی زنان مبتلا به آرتریت روماتویید شهر خرم آباد بود.

    روش کار

    پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه آزمایش و گواه می باشد. جامعه آماری کلیه زنان مبتلا به آرتریت روماتویید استان لرستان بود. روش نمونه گیری به صورت در دسترس از بین این زنان 40 نفر انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه آزمایشی و گواه (هر گروه 20 نفر) جایگزین شدند. در شرایط یکسان و همزمان، پیش آزمون با پرسشنامه های ادراک درد و ناتوانی عملکردی در هر دو گروه به عمل آمد. سپس مداخله درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای بر روی گروه آزمایشی اجرا شد ولی گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. پس از اتمام جلسات مجددا از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد.

    نتایج

    نتایج تحلیل کواریانس چند متغیره و تک متغیره نشان دادکه مداخله درمان مبتنی بر پذرش و تعهد بر کاهش ادراک درد و ناتوانی عملکردی بیماران تاثیر معنی دار داشته است (001/0>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه می توان گفت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد باعث کاهش ادراک درد و ناتوانی عملکردی در زنان مبتلا به آرتریت روماتویید شده است. لذا در کنار درمان پزشکی می توان از این درمان جهت کاهش ادراک درد و ناتوانی عملکردی این بیماران استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان، پذیرش و تعهد، ادراک درد، ناتوانی عملکردی، آرتریت روماتوئید، زنان
  • محبوبه عسکری، اسماعیل جهانبخش*، اصغر محمدی صفحات 216-230
    زمینه و هدف

    فردگرایی عبارت است از گرایش ذهنی و رفتاری که به خود مختاری فرد منجر می شود به گونه ای که فرد اهداف و خواسته های فردی برایش مهم تر هستند تا اهداف و خواسته‏های دیگران و بیشتر خود را مسیول موفقیت و شکست خود می داند. هدف اصلی تحقیق، تعیین رابطه بین سبک زندگی و فردگرایی در زنان شهر شیراز بود.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی و از نوع همبستگی بود که در سال 1398 و در میان 564 نفر از زنان مجرد 25 تا 49 ساله در شهر شیراز که با ترکیبی از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب و هدفمند انتخاب شده بودند، انجام گردید. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه فردگرایی افقی و عمودی Triandis و دیگران بود. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 25 در دو سطح توصیفی و تحلیلی با آزمون ضریب همبستگی پیرسون انجام شد.

    نتایج

    میزان فردگرایی پاسخگویان حدود 69% بود. بررسی ابعاد فردگرایی نشان داد که تمایل پاسخگویان به فردگرایی در بعد تقدم فعالیت های فردی افراد (15/78%) از دو بعد دیگر بیشتر است. نمره سبک زندگی پاسخگویان 4/63% بود. بر اساس نتایج ضریب همبستگی پیرسون بین سبک زندگی زنان شهر شیراز و فردگرایی آن ها رابطه معنی داری و معکوسی وجود داشت، به این معنی که با بهتر بودن سبک زندگی فردگرایی زنان کاهش می یابد.

    نتیجه گیری

     بین سبک زندگی و میزان فردگرایی زنان شهر شیراز رابطه معکوس وجود داشت؛ بنابراین بهبود سبک زندگی با محور قرار دادن خانواده و توجه به ابعاد حمایتی آن می تواند بر کاهش میزان فردگرایی این قشر اثر مثبت داشته باشد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، فردگرایی، زنان
  • عسگر آقایی هشجین، مهدی صحرایی* صفحات 231-244
    زمینه و هدف

    روتاویروس شایع ترین علت بیماری اسهالی در کودکان سراسر جهان است. واکسیناسیون کودکان تاثیر بسیار مهمی در کاهش عفونت اسهالی دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ایمنی و اثربخشی واکسن روتاویروس اجرا شده است.

    روش کار

    مطالعه به روش مرور نظام مند و متاآنالیز انجام شده است. پایگاه های اطلاعاتی Iranmedex, Nirp, SID, Web of science, Scopus, CRD, Pubmed, Magiran, Cochrane,  و موتور جستجوگر Google scholar بین سال های 2000 تا 2019 جستجو گردید. معیارهای ورود مطالعه ، کودکان کمتر از 5 سال، مداخلات با انواع واکسن Rotavirus vaccine در مقایسه با دارونما یا عدم استفاده از واکسن در نظر گرفته شد. تمام مطالعات مداخله ای، پس از ارزیابی کیفیت متدولوژی وارد مطالعه شدند. اثر نهایی کل با برآورد خطای استاندارد و نسبت از طریق متاآنالیز با شیوه ی مدل تصادفی برآورد گردید و سپس کارایی واکسن محاسبه شد. تورش انتشار مطالعات آن با آزمون های مربوط ارزیابی شد.

    نتایج

    با مرورسیستماتیک 767 مقاله مرتبط جستجو شد. سپس با مطالعه متن کامل 61 مقاله و غربال شدن 18 مقاله بر اساس پیامدهای کاهش ویزیت، کاهش بستری در بیمارستان و مرگ شش مطالعه در نهایت انتخاب شدند.
    برآورد اثربخشی کلی واکسن  RQبا شاخص خطای استاندارد و  RXبا شاخص نسبت اثربخشی به ترتیب 94% و 79% و نسبت خطر در گروه مورد به شاهد (96/41-81/23) محاسبه شده است.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه، اثربخشی بالای این واکسن در کاهش اسهال روتاویروس را تایید کرد. در نتیجه بار اقتصادی قابل انتساب به این بیماری کاهش قابل توجهی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: واکسن، روتاویروس، کودکان
|
  • MohammadMehdi Kiani, Khatereh Khanjankhani, Maryam Shirvani, Batoul Ahmadi* Pages 121-138
    Background and Aim

    It is essential to take action to strengthen the national primary health care (PHC) system. The purpose of this study was to conduct a comprehensive review to find ways to strengthen the PHC system in Iran based on the experiences of different countries.

    Materials and Methods

    This was a comprehensive review study. The relevant studies were retrieved using Science Direct, PubMed, Google Scholar, Scopus, Web of Science, Magiran, Iranmedex and SID databases. Inclusion criteria included all the studies that specifically focused on the factors enhancing the PHC system between 1998 and 2017. Finally, 30 articles were selected.

    Results

    Strategies for strengthening the PHC system were examined from two different angles: factors that facilitate the performance of the health care team, and ways to improve the implementation of PHC. In addition, strategies have been recommended for the following in order to strengthen the PHC system in Iran: trust-based relationships; widespread implementation of the National PHC Program with a focus on personnel training; teaching healthy lifestyle behaviors and drug side-effects; investing in information technology in the health sector in areas such as immunization, child care and prevention of chronic diseases.

    Conclusion

    Strengthening primary health care requires coordination and inter-sectoral collaboration; involvement and will of a wide range of health and non-health organizations; government support; strengthening of the referral system and the family physician; strengthening the health team; self-care and community participation; a public health-oriented and preventive approach in macro-policies; and, finally,  allocating more resources to the health sector.

    Keywords: Primary Health Care, Health Care, Health System, Health Reform, Health Development
  • Maryam Tajvar, Mehdi Yaseri, Roya Mahmoudi, Badriyeh Karami* Pages 139-158
    Background and Aim

    “Active ageing” is the process of optimizing opportunities for health, participation and security of the elderly in order to enhance their quality of life. This study aimed to measure the Active Ageing Index (AAI) in Tehran at the individual level and determine its determinants.    

    Materials and Methods

    This quantitative cross-sectional study included 590 old people 55 years old and above, selected by randomized cluster sampling and interviewed at their homes in various areas of Tehran. The AAI tool, which includes 4 domains ─ employment, participation, secure/safe life and an empowering environment ─ and 22 indicators was used to measure active ageing. The association between individual characteristics of older people and their AAI scores was determined using the mixed-effect linear regression analysis method, with the STATA software.

    Results

    The overall AAI score in Tehran was found to be 26.8 out of 100, it being 33.9 and 20.6 for men and women, respectively. Being a women, older, poorer, and living alone or in a large family resulted in significantly lower AAI scores as compared to being a man, younger, richer, living with others, and living in a smaller family.

    Conclusion

    Iranian older people, particularly women, are experiencing relatively inactive lives. Their AAI scores are particularly low in the third and fourth domains. Considering the high rate of population aging in Iran, providing a safe environment for an active life for the elderly, particularly for the groups found to have a less active life, is a top priority.

    Keywords: Elderly, Active Aging Index, Individual Determinants
  • Azar Tol, Maryam Sabouri, Bahram Mphebbi, Elham Shakibazadeh*, Mehdi Yaseri Pages 159-172
    Background and aim

    Despite rapid diagnostic and therapeutic advances, patients with chronic coronary artery disease (CCAD) should adopt self-care behaviors. This study aimed to determine predictors of perceived health competence among CCAD patients in Tehran, Iran in 2019-2020.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted among 700 patients with CCAD referred to Shahid-Rajaie Cardiovascular Center in Tehran selected using the available sampling method. Data were collected using the perceived health competence scale (PHCS), 12-item quality of life scale and Modanloochr('39')s adherence to treatment scale questionnaires. The content validity ratio and content validity index were used to determine validity, and the Cronbachchr('39')s alpha to determine reliability, of the PHCS questionnaire. Data analysis was performed using descriptive statistics, Pearson correlation coefficient, Structural Equation Modeling (SEM), the software being SPSS25.

    Results

    The multivariate regression analysis showed that perceived health competence had statistically significant direct associations with physical (β = 1.08, p< 0.001) and psychological (β = 0.85, p< 0.001) domains of quality of life, commitment to treatment (β = 0.12, p =0.01), willingness to participate in treatment (β = 0.12, p = 0.05) and uncertainty about implementation (p = 0.1, p‹ 0.001) of adherence to treatment. There was a significant indirect association between age and perceived health competence (β = -0.13, p = 0.03).

    Conclusion

    Based on the findings, considering a “very good” and a “poor” mean score for adherence and the quality of life among the patients, respectively, adopting strategies for promoting quality of life in both the physical and mental dimensions can lead to improvements in perceived health competence in cardiovascular patients. In addition, it seems that focusing on subscales of “willingness to participate in treatment” might help in improving the patientschr('39') perceived health competence.

    Keywords: Perceived Health Competence, Quality of Life, Adherence to Treatment, Cardiovascular Disease
  • Seyed Samad Beheshti*, Ramin Moradi, Razieh Khalili Dare Bang Pages 173-188
    Background and Aim

    One of the dimensions of health is social health. Social health indicates, in a way, the inviolability of the identity aspects of individuals in the community. From among the factors affecting social health, a sense of social security both in its objective and mental dimensions has a particularly significant effect, and also a fundamental impact, on the efficiency of individuals in the society. In this study the relationship between the two variables ─ social security and social health ─ was investigated empirically.

    Materials and Methods

    This was a quantitative survey including a sample of 400 residents in Lende City, Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad Province, Iran in 1398. Data were collected using questionnaires.

    Results

    The findings showed that there were statistically significant relationships between the sense of social security and social health in most of their domains (P <0.05). Modeling of structural equations between these two variables also showed that the sense of social security with a regression weight of 0.54 had an effect on social health in a way that this variable alone explained 29% of changes in social health, while gender had no effect in this regard.

    Conclusion

    On the basis of the findings it can be concluded that the sense of social security has significant effects on social health and efficiency of people in the society. Therefore, if a society can protect the identity components of its citizens in its different ethnic, religious, linguistic and national aspects and increase their level of social tolerance, then it will be possible to create better conditions for promoting the social health of individuals in that society.

    Keywords: Social Security Sense, Social Health, Lende City, Kohgiluyeh, Boyer-Ahmad Province, Iran
  • Vahid Kazemizadeh*, Naser Behpour Pages 189-198
    Background and Aim

    Previous research has shown that many factors can affect sportspersons’ quality of life. Sleep deprivation is one of these factors. Based on laboratory evidence, a number of possible mechanisms for the relationship between sleep deprivation and quality of life of sportspersons have been suggested. The aim of this study was to investigate the effect of sleep deprivation on the quality of life of sport science students.

    Materials and Methods

    This was an experimental research study. The sample was 20 volunteer male sport science students selected by simple random sampling using a counterbalanced intra-group design. Data on the volunteer students were collected at two time points under controlled conditions in the university dormitory: 1. after twelve hours of fasting and eight hours of sufficient sleep, and 2. after twelve hours of fasting and thirty hours of full lack of sleep. The initial and final quality of life of the subjects were assessed and compared using the World Health Organization Quality of Life Questionnaire (WHOQOL_BREF). Changes in the dependent variable resulting from intervention were analyzed using the dependent t-test at p<0.05 with the SPSS software ver.22.

    Results

    Analysis of the data showed that 30 hours of sleep deprivation significantly reduced the quality of life scale, perception of physical health, mental health, social relationships, environmental health and the general health of the students (p=0.012).

    Conclusion

    According to the results of this study, it is concluded that 30 hours of sleep deprivation can bring about a significant change in the quality of life of active male sport science students. Athletes need more sleep than inactive people because of exercise needs that affect the quality and quantity of sleep. Therefore, coaches and athletes are advised to identify the factors that cause sleep deprivation and, based on this, try to prevent athletes from falling asleep during training and competitions, and consequently reduce the negative effect of sleep deprivation on sports performance.

    Keywords: Sleep Deprivation, Insomnia, Quality of Life, Athletes' Performance
  • Masoud Sadeghi, Zahra Moradi* Pages 199-214
    Background and Aim

    Rheumatoid arthritis is the most common and most important type of arthritis caused by interaction of genetic, immunologic, psychological and social factors and is accompanied by chronic pains. The aim of this study was to investigate the effectiveness of treatment based on acceptance and commitment to the perception of pain and functional disability of women with rheumatoid arthritis in Khorramabad, Iran.

    Materials and Method

    This was a semi-experimental study with a pre- and post-test design with experimental and control groups, the statistical population being all the women with rheumatoid arthritis in Khorramabad, Iran. A sample of 40 women were selected using the available sampling method and randomly assigned to either an experimental (n = 20) or a control (n= 20) group. Under similar circumstances a pre-test was conducted using the pain perception and functional disability questionnaires in both groups. Admission- and commitment-based treatment interventions were then performed in the experimental group in eight 90-minute sessions, but the control group did not receive any intervention. At the end, post-tests were done in both groups.

    Results

    The multivariate and univariate analysis of covariance showed that the intervention based on acceptance and commitment had a significant effect on reducing the patientschr('39') perception of pain and functional disability (P <0.001).

    Conclusion

    Based on the results of this study, it can be said that treatment based on acceptance and commitment can reduce the perception of pain and functional disability in women with rheumatoid arthritis. Therefore, along with medical treatment, this type of treatment can be used to reduce the perception of pain and functional disability of such patients.

    Keywords: Treatment, Acceptance, Commitment, Pain Perception, Functional Disability, Rheumatoid Arthritis, Women
  • Mahboubeh Askari, Esmaeil Jahanbakhsh*, Asghar Mohamadi Pages 216-230
    Background and Aim

    Individualism is a mental and behavioral tendency that leads to individual autonomy in such a way that the individualchr('39')s goals and desires are more important to him than the goals and desires of others; such a person considers himself responsible for his successes and failures. The main purpose of this study was to determine the relationship between lifestyle and individualism in women in Shiraz, Iran.

    Materials and Methods

    This was a cross-sectional correlational study conducted in Shiraz, Iran 2019 on a sample of 564 single women aged 25 to 49 years selected by a combination of appropriate and purposive stratified sampling methods. The data were collected using the horizontal and vertical individualism questionnaire of Triandis et al. and analyzed using the SPSS software version 25 at both the descriptive and analytical levels, the statistical test being the Pearson correlation coefficient test.

    Results

    The rate of individualism of the respondents was about 69%. Investigating the dimensions of individualism showed that the respondentschr('39') tendency to individualism in the dimension of prioritizing the individual activities of the individuals (78.15%) was higher than those of the other two dimensions. The lifestyle score of the respondents was 63.4%. Based on the Pearson correlation coefficient, there was a significant inverse relationship between the womenchr('39')s lifestyle in Shiraz and their individualism, which means that a better lifestyle can lead to a decrease in the womenchr('39')s individualism.

    Conclusion

    Based on the findings, there is an inverse relationship between lifestyle and the degree of individualism of women in Shiraz, Iran. Therefore, improving the lifestyle by focusing on the family and paying attention to its supportive dimensions can have a positive effect on reducing the individualism of this group.

    Keywords: Lifestyle, Individualism, Women
  • Aghaei Hashjin, M.Sahraei * Pages 231-244
    Background and Aim

    Rotavirus is the most common cause of diarrhea in children worldwide. Vaccination of children has a very important effect in reducing diarrheal infection. This study was conducted to determine the safety and effectiveness of a rotavirus vaccine in children.

    Materials and Methods

    This study was a systematic review and meta-analysis, the data bases searched being Iranmedex, Nirp, SID, Web of science, Scopus, CRD, Pubmed, Magiran, Cochrane, and Google scholar search engine between 2000 and 2019. The inclusion criteria were children under 5 years of age, interventions with the rotavirus vaccines, Rota Teq or RV1 or RV5 or RRV or RRVTV or Rotarix or RIX-4414, compared with placebo or no vaccine. All the intervention studies were, after evaluating the quality of the methodology, included in the study. The total final effect was estimated by estimating the standard error and the ratio through meta-analysis using a random model method, followed by calculating the vaccine effectiveness. The publication bias of the studies was evaluated using the relevant tests.

    Results

    A total of 767 related articles were searched by systematic review, followed by studying the full texts of 61 articles and screening 18 based on the consequences resulting from reduced visits, reduced hospitalizations and deaths, and selecting finally six studies. The overall efficiencies of the Rotateq vaccine and Rotarix were estimated, based on the standard error index and the efficacy ratio index, to be 94% and 79%, respectively, and the risk ratio (case group to the control group) was 23.81-41.96.

    Conclusion

    The findings of this study confirm the high effectiveness of the rotavirus vaccine in reducing rotavirus diarrhea. This means that the economic burden attributable to this disease will be significantly reduced.

    Keywords: Vaccine, Rotavirus Vaccine, Children