فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 108، مهر و آبان 1399)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 108، مهر و آبان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/21
  • تعداد عناوین: 12
|
  • غلامرضا نصیری، علی باستانی، علی اکبر حاجی آقامحمدی، محمدرضا رشیدی رشیدی نوش آبادی، پرویز شاه میرزالو، حسین خادم حقیقیان* صفحات 1-19
    زمینه و هدف

    حفظ وزن کاهش یافته در اثر مداخلات تغذیه ای، برای برخورداری از مزایای سلامتی آن مهم است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر مکمل های پروبیوتیک و آلفا لیپوییک اسید (ALA) به طور جداگانه یا به صورت ترکیبی بر میزان اشتها در افراد دارای اضافه وزن انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه کارآزمایی بالینی شامل دو فاز کاهش وزن (8 هفته) و حفظ وزن (16 هفته) بود. هشتاد و هشت فرد دارای اضافه وزن به طور تصادفی به 4 گروه تقسیم شدند: رژیم غذایی ایزوکالری با مکمل پروبیوتیک (500 میلی گرم)، رژیم غذایی ایزوکالری با پروبیوتیک و ALA (600 میلی گرم)، رژیم غذایی ایزوکالری با ALA و رژیم غذایی ایزوکالری با دارونما. در فاز دوم، شرکت کنندگان رژیم غذایی نرمال با مکمل های ذکر شده دریافت کردند. در ابتدا و انتهای فاز اول و در انتهای فاز دوم، وزن، شاخص توده بدنی (BMI)، دور کمر (WC)، دور باسن (HC)، درصد چربی بدن، پروتئین واکنش گر  C(CRP) و اشتها اندازه گیری شد. تجزیه وتحلیل آماری با نرم افزار SPSS انجام و آزمون Independent sample t test و ANOVA جهت مقایسه میانگین تغییرات بین دو گروه و گروه ها استفاده گردید.

    یافته ها

    در انتهای فاز اول، میانگین داده های تن سنجی، فاکتور التهابی و اشتها در گروه های مداخله به طور معنی داری کاهش یافته بود ولی میزان این تغییرات در گروه دریافت کننده پروبیوتیک و ALA نسبت به سایر گروه ها بیشتر بود (0/05> P). همچنین در انتهای فاز دوم، این تغییرات فقط در گروه دریافت کننده پروبیوتیک و ALA معنی دار بود (0/05> P).

    نتیجه گیری

    مکمل های پروبیوتیک و ALA به کاهش و حفظ وزن و اشتها به همراه رژیم نرمال کمک می کنند. علت این امر ممکن است به دلیل کاهش التهاب باشد.

    کلیدواژگان: پروبیوتیک، آلفا لیپوئیک اسید، اشتها، اضافه وزن
  • حمیدرضا نجاری، آزاد قدیمی، عباس علامی* صفحات 20-30
    زمینه و هدف

    میان تحقیقات در مورد رابطه بین گروه های خونی و خطر عفونت ادراری توافقی وجود ندارد. هدف از مطالعه حاضر تعیین ارتباط گروه های خونی ABO-Rh با عفونت ادراری بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی-تحلیلی (مقطعی) و روش نمونه گیری آسان و متوالی از سال 1395 تا 1397 از بخش های مختلف بیمارستان بوعلی سینای قزوین بود. مشخصات و گروه خونی افراد مبتلا به عفونت ادراری و تمامی اهداکنندگان استان قزوین سال 1397 مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از نرم افزار  SPSSنسخه 25 و آزمون مجذور کای تجزیه وتحلیل شد و سطح آماری معنی داری 05/0P< در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    از 244 بیمار، 57 درصد زن و میانگین سنی بیماران 14/98 ± 70/83 سال بود. میان بیماران مبتلا به عفونت ادراری و جامعه سالم از نظر توزیع فراوانی گروه های خونی ABO و Rh، تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد (هر دو 0/05<P). بین گروه های خونی ABO و Rh و نوع ارگانیسم ارتباط آماری معنی داری مشاهده نشد (هر دو  0/05<P). شایع ترین عامل عفونت ادراری در همه گروه های خونی اشریشیا کلی بود. کمترین میزان ابتلا به عفونت ادراری ناشی از اشریشیا کلی مربوط به گروه خونی O با 52% و بیشترین حساسیت مربوط به گروه خونی AB با 71% موارد ابتلا بوده است.

    نتیجه گیری

    در مقایسه با جامعه سالم، شانس عفونت های ادراری در گروه های خونی مختلف (ABO و Rh) متفاوت نبود و به نظر می رسد این آنتی ژن ها در پاتوژنز عفونت ادراری نقش جزیی دارند. اشریشیا کلی شایع ترین عامل عفونت ادراری در تمامی زیر گروه های خونی است.

    کلیدواژگان: گروه های خونی، عفونت ادراری، بالغین، اشریشیا کلی
  • روناک شاهویی، بیژن نوری، نازیلا درویشی، خدیجه رضایی، هیوا زندی، شنو بایزیدی، فاطمه خضزنژاد* صفحات 31-41
    زمینه و هدف

    اختلالات و مشکلات  قاعدگی از شایع ترین شکایات زنان می باشد که از سیکل های به تعویق افتاده تا سیکل های دردناک، اغلب شایع و خوش خیم ودارای طیف وسیعی می باشند که باعث کاهش کیفیت زندگی این بیماران می باشند. هدف از این مطالعه تعیین شیوع اختلالات قاعدگی و عوامل مرتبط با آن در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کردستان بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه ازنوع توصیفی تحلیلی است و جامعه آماری آن را دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کردستان تشکیل می دهد، نمونه گیری از نوع خوشه ای بوده و با این روش تعداد 300 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردید، ابزار پژوهش شامل؛ پرسشنامه ای متشکل از 10 سوال دموگرافیک و 26 سوال اصلی و چارت مربوط به اندازه گیری میزان خونریزی قاعدگی در یک دوره پریودی  بود. تحلیل داده ها با نرم افزار آماری STATA نسخه 12 و SPSS نسخه 22 انجام شد و توسط آزمون های تی مستقل، 2χ و Fisher-Test تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    شیوع اختلالات قاعدگی در جمعیت مورد مطالعه 3/15درصد بوده که بیشترین اختلال دیسمنوره (33/75درصد) و کمترین هایپومنوره (33/1درصد) بود. نتایج مطالعه،
    رابطه معنی داری بین دیسمنوره و شاخص توده بدنی (0/044=P) وسن(0/021=P) نشان داده شد. همچنین رابطه معنی داری بین وضعیت تاهل - ماستالژی (0/015 = P). منوراژی - سن(0/026=P)  و هایپرمنوره - سن(0/045=P) وجود داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج کلی مطالعه حاضر نشان داد که حداقل یکی از انواع اختلالات قاعدگی در بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کردستان به عنوان نمونه ای از جامعه، وجود دارد که این تهدیدی برای زندگی فردی و اجتماعی زنان و دختران  می باشد.

    کلیدواژگان: اختلالات قاعدگی، عوامل مرتبط، دانشجو، کردستان
  • مهسا محمدی، محسن رجب نیا*، محمد عبدحق صفحات 42-55
    زمینه و هدف

    در اکثر موارد، بیماران مبتلا به  COVID-19با تب و علایم تنفسی مانند سرفه، تنگی نفس و ارتشاح ریوی دوطرفه تظاهر پیدا می کنند، ولی مطالعات متعددی بروز علایم گوارشی (مانند اسهال، تهوع، استفراغ، بی اشتهایی و درد شکمی) را نیز گزارش کرده اند. این مقاله مروری، با هدف مروری بر تظاهرات گوارشی در  بیماران مبتلا به COVID-19 انجام شده است.

    مواد و روش ها

    برای انجام این مقاله مروری، کلیدواژه ها در مقالات چاپ شده در بازه زمانی دسامبر (Decmber) سال 2019 تا 22 جولای (July) سال 2020 در پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Embase ، Web of Science و Google Scholar مورد جستجو قرار گرفتند. در نهایت و با حذف مقالات تکراری، مقالات غیرمنطبق با موضوع مطالعه بر اساس خلاصه مقاله، مقالات با عدم دسترسی به اطلاعات کامل آنها، حذف مقالات مروری، متاآنالیزها، گایدلاین ها، نامه به سردبیر، گزارش یک مورد و مقالات انجام شده در اطفال، 35 مقاله وارد مطالعه ما شدند.

    یافته ها

    در مطالعه ما، 6119  نفر از بالغین مبتلا به COVID-19 از نظر وجود تظاهرات گوارشی در بدو مراجعه یا در سیر بیماری مورد بررسی قرار گرفتند. 4 مطالعه، علایم و نشانه های گوارشی، بدون تب و علایم تنفسی را بعنوان تظاهر بالینی اولیه در بیماران با تشخیص COVID-19 گزارش کردند (10/1 % تا 100 % بیماران). میزان شیوع علایم گوارشی در این بیماران به ترتیب، کاهش اشتها/بی اشتهایی (91/3 %)،تهوع و/یا استفراغ (79/13 %)، اسهال (41/73 %) و درد شکمی (18/89 %) بوده است. در بین 6119  بیمار مورد مطالعه، بیشترین علایم گوارشی به ترتیب شیوع، تهوع و/یا استفراغ (12/45 درصد)، اسهال (11/47 درصد)، بی اشتهایی/کم اشتهایی (9/56 درصد) و درد شکم (2/52 درصد) گزارش شد.

    نتیجه گیری

    این مقاله مروری نشان داد که، برخلاف آنچه در ابتدای اپیدمی COVID-19 تصور می شد، SARS-CoV-2 صرفا با علایم و نشانه های تنفسی تظاهر پیدا نمی کند.  در واقع آگاهی از پاتوفیزیولوژی، نوع و شیوع علایم و نشانه های گوارشی، منجر به تشخیص زودهنگام (می توان روش های تشخیصی مانند بررسی RNA ویروس در مدفوع را در نظر داشت)، درمان به موقع و در نتیجه پیش آگهی بهتر برای بیمار می شود. از سوی دیگر، وجود تظاهرات گوارشی، مطرح کننده احتمال انتقال از راه دهانی-مدفوعی (oral-fecal) است، که تمهیدات و توصیه های لازم جهت کاهش ریسک انتقال را می طلبد.

    کلیدواژگان: کروناویروس، تظاهرات بالینی، گوارشی
  • حمیده ترکیان، صدیقه صدیق مبارک آبادی، علیرضا خواجوی، رضا حشمت، صمد صفی لو، گیتی ازگلی* صفحات 56-69
    زمینه و هدف

    طول مدت زایمان از عوامل موثر بر پیامدهای مادری و نوزادی زایمان است. از روش های در دست تحقیق، بررسی تاثیر طب فشاری بر کاهش طول مدت مراحل زایمانی است. هدف این مطالعه بررسی تاثیر طب فشاری نقاط کیسه صفراوی 21 بر طول مدت زایمان زنان نخست زا است.

    مواد و روش ها

    در این کارآزمایی بالینی 174 زن نخست زای بستری شده در زایشگاه بیمارستان مفتح ورامین که واجد شرایط ورود به مطالعه بودند انتخاب و به طور تصادفی در 3 گروه فشار بر نقطه کیسه صفرای 21، فشار بر نقطه نا به جا و گروه کنترل تقسیم شدند. در طی 3 دوره مختلف در مرحله اول زایمان دیلاتاسیون های 3 تا 5 سانتی متر، 6 تا 7 سانتی متر و 8 تا10 سانتی متر مداخله اعمال و طول مدت مراحل زایمانی اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه، کروسکال والیس، توکی، بن فرونی، مجذور کا، آنالیز شد.

    یافته ها

    میانگین طول مدت مرحله اول زایمان در گروه کیسه صفراوی 21(72/86±257/67)، در گروه نا به جا (118/72±289/31) و درگروه کنترل (80/82±245/09) دقیقه بود (0/05>P). میانگین طول مدت مرحله دوم زایمان در گروه کیسه صفراوی 21(39/89±71/98)، در گروه نا به جا (22/91±64/31) و درگروه کنترل (32/02±71/50) دقیقه بود (0/05<P). میانگین طول مرحله سوم در گروه کیسه صفراوی 21(0/9±5/17)، در گروه نا به جا (1/4±5/43) و در گروه کنترل (2/2±6/29) دقیقه بود (0/05<P). میزان نیاز و میانگین طول مدت استفاده از اکسی توسین در گروه نا به جا و کنترل بسیار بیشتر از گروه طب فشاری بود (0/003>P).

    نتیجه گیری

    با اینکه تفاوت آماری معنی داری در سه گروه به لحاظ طول مدت مراحل زایمان مشاهده نشد؛ اما میزان نیاز به اکسی توسین به میزان زیادی کاهش یافت.

    کلیدواژگان: طب فشاری، کیسه صفراوی 21، نقطه نا به جا، زنان نخست زا، زایمان
  • سید سعید طبابایی، سعیده موسوی، سهیلا غلامی، شعیب رفیعی، اعظم مولاپور، روح الله کلهر* صفحات 70-78
    زمینه و هدف

    امروزه فرهنگ ایمنی بیمار به عنوان یک عنصر مهم در ارایه خدمات با کیفیت به بیماران در سراسر جهان شناخته شده است. مراقبت و خدمات غیرایمن ‏می تواند منجر به مرگ و میر، ناتوانی، افزایش طول مدت بستری و افزایش هزینه های درمان گردد. از این رو مطالعه حاضر با هدف شناسایی خطاهای مرتبط با برچسب‏گذاری نمونه های پاتولوژی جراحی ارسال شده از بخش های مختلف در بیمارستان های قزوین صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک پژوهش توصیفی تحلیلی است که به صورت مقطعی در سال 1397 در اتاق عمل 5 بیمارستان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی قزوین که به صورت سرشماری وارد مطالعه شدند انجام شد. جهت جمع آوری اطلاعات از چک لیست استاندارد استفاده گردید. سنجش روایی و پایایی چک لیست توسط اساتید و متخصصان پاتولوژیست با روش محاسبه آلفای کرونباخ0/89صورت گرفت. نتایج با استفاده از شاخص های آماری و نرم افزارSPSS  نسخه 21 و آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    از 1164 نمونه بیوپسی مطالعه شده، 6425 مورد خطا شناسایی شدند. از بین خطاهای شناسایی شده عدم ثبت سن بیمار با 564 مورد (48/4 درصد)، عدم ثبت نام پدر بیمار 562 مورد (48/2 درصد) و عدم ثبت تعداد برداشت بیوپسی 558 مورد (47/9 درصد) بالاترین میزان خطا و ظرف خالی از نمونه 10 مورد (0/86 درصد)، عدم ثبت تعداد نمونه 14 مورد (1/2 درصد) و عدم استفاده از تثبیت کننده مناسب 16 مورد (1/37درصد) به ترتیب پایین ترین میزان خطاها را به خود اختصاص دادند.

    نتیجه گیری

    با توجه به فراوانی خطاهای برچسب گذاری در مرحله قبل از تجزیه و تحلیل در بخش پاتولوژی، استفاده از فناوری بارکد در ظرفهای نمونه، حذف فرم درخواست کاغذی انجام پاتولوژی، استفاده از تکنولوژی تراشه فرکانس رادیویی، استفاده از سیستم چک مجدد و بهبود ارتباطات در اتاق های عمل ‏می تواند میزان در جهت کاهش این خطاها موثر باشد.

    کلیدواژگان: ایمنی بیمار، خطای برجسپ گذاری، نمونه های پاتولوژی جراحی
  • محمدرضا کردی*، مریم سلیمی نهرسولدوز، بابک هوشمند مقدم صفحات 79-92
    زمینه و هدف

    چغندر منبع غنی از آنتی اکسیدان ها و سرشار از نیترات است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر مصرف چغندر بر فشارخون، ضربان قلب، میزان درک فشار تمرین و سرعت دویدن دختران جوان ورزشکار بود.

    مواد و روش ها

    بدین منظور 10 نفر دختر جوان ورزشکار در یک مطالعه متقاطع دوسوکور، به عنوان گروه کنترل و گروه آزمایش موردمطالعه قرار گرفتند. آزمودنی ها به دو گروه پنج نفری تقسیم شدند و در دو آزمون پنج کیلومتر دویدن روی تردمیل، یک بار پس از مصرف چغندر (200 گرم حاوی 500 میلی گرم نیترات) و یک بار پس از مصرف زغال اخته به عنوان دارونما شرکت کردند. فشارخون سیستولیک و دیاستولیک قبل از مصرف (چغندر و دارونما) و سه ساعت پس از مصرف و در پایان پنج کیلومتر اندازه گیری شد. ضربان قلب، میزان درک فشار و سرعت دویدن در مسافت های 1/6، 3/2 و 5 کیلومتر اندازه گیری شد. تجزیه وتحلیل آماری با استفاده از آزمون آنالیز واریانس با اندازه گیری مکرر و t مستقل و نرم افزار SPSS انجام شد.

    یافته ها

    مصرف چغندر باعث کاهش معنی داری در فشارخون سیستولیک قبل از فعالیت و پایان پنج کیلومتر و باعث کاهش فشارخون دیاستولیک قبل از فعالیت شد (0/05≥P). همچنین باعث کاهش میزان ضربان قلب در 1/6، 3/2 کیلومتر شد و در پایان پنج کیلومتر دویدن هیچ اختلاف معنی داری بین مصرف چغندر و دارونما مشاهده نشد و میزان درک فشار تمرین را در مسافت 1/6، کاهش داد ولی در پایان 3/2 و پایان پنج کیلومتر بین مصرف چغندر و دارونما هیچ اختلاف معنی داری مشاهده نشد، همچنین افزایش در سرعت دویدن در مسافت های 1/6، 3/2 و پنج کیلومتر پس از مصرف چغندر نسبت به دارونما مشاهده شد ولی این افزایش معنی دار نبود (0/05≥P).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش حاضر، مصرف چغندر می توانند کارایی تمرینی را در دختران جوان ورزشکار بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: چغندر، فشارخون، ضربان قلب، میزان درک فشار، دختران جوان ورزشکار
  • حسن معیری*، معصومه انصاری صفحات 93-102
    زمینه و هدف

    سرطان پستان شایع ترین سرطان در زنان در بین کشورهای جهان و ایران و بالاترین عامل مرگ ومیر ناشی از سرطان است که میزان بروز آن در اکثر کشورهای در حال توسعه از جمله ایران در حال افزایش است. با توجه به ضرورت تشخیص صحیح و به موقع این بیماری، هدف پژوهش طراحی و اعتبارسنجی نرم افزار مدیریت اطلاعات در درمان سرطان پستان است.

    مواد و روش ها

    پس از بررسی متون پزشکی مرتبط و بررسی نرم افزارهای همخوان و تا حدودی مشابه، اطلاعات اولیه جمع آوری، دسته بندی و پردازش شد. در مرحله بعد، الگوهای اولیه طراحی و در طراحی نهایی نرم افزار مورد نظر از بین برنامه های پایگاه های اطلاعاتی، برنامه اینفوپد (که زیرمجموعه ای از مایکروسافت آفیس است) انتخاب شد. پس از طراحی اولیه، مراحل و سیر تشخیصی و درمانی سرطان پستان بر اساس پروتکل های موجود تعیین و اطلاعات مورد نیاز بر اساس کتاب اصول جراحی شوارتز در نرم افزار وارد و پس از طی آزمون های مقدماتی، مراحل اعتبارسنجی، تنظیم، توزیع و تحلیل پرسشنامه انجام شد.

    یافته ها

    براساس پاسخ های ثبت شده توسط شرکت کنندگان، اکثر افراد مورد پژوهش (52 نفر با 91/23 درصد) معتقد بودند که «نرم افزار مدیریت درمان سرطان پستان» نرم افزاری مناسب جهت مدیریت اطلاعات بیماران به شمار می رود. 54 نفر (94/74 درصد) اذعان کردند که با نرم افزار مذکور از دسترسی خود به اطلاعات صحیح اطمینان خواهند داشت و 55 نفر (96/49 درصد) معتقد بودند از «نرم افزار مدیریت درمان سرطان پستان» می توان به عنوان دستیاری در امر آموزش کمک گرفت.

    نتیجه گیری

    هر چند رایانه و سیستم های هوش مصنوعی نمی توانند جای پزشک را در درمان بیماران بگیرند اما استفاده از آن ها برای تشخیص بهتر، سریع تر و با خطای کمتر در مسیر درمان به موقع بیماران ضروری به نظر می رسد و امکان خطاهای انسانی را در مواقع خستگی و فشار کاهش می دهد. از «نرم افزار مدیریت سرطان پستان» می توان به عنوان دستیاری در امر آموزش پزشکی و مدیریت اطلاعات و در نهایت مدیریت درمان سرطان پستان کمک گرفت.

    کلیدواژگان: مدیریت اطلاعات، طراحی نرم افزار، اعتبارسنجی نرم افزار، سرطان پستان
  • آزاده فدوی رودسری، کیوان صالحی*، ابراهیم خدایی، علی مقدم زاده، محمد جوادی پور صفحات 103-114
    زمینه و هدف

    نقد کیفیت پژوهش های انجام شده به منظور بهبود مطالعات آتی، از مهم ترین راهکارهای تحقق توسعه پایدار و گسترش مرزهای دانش در حیطه پزشکی است. با توجه به  اهمیت آموزش دانشجویان پزشکی و موضوع افت تحصیلی ایشان، مطالعه حاضر با هدف نقد و بازنمایی آسیب های موجود عناصر بخش روش در مقاله های منتشر شده در مجلات علوم پزشکی در حوزه افت تحصیلی انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر، فرا مطالعه ای از نوع فراروش است. جامعه آماری پژوهش، تمامی مطالعات منتشر شده در پایگاه های اطلاعاتیMagiran، SID و Noormags بود و ملاک های ورود شامل بازه زمانی انتشار بین سال های 1379تا 1394، چاپ در مجلات معتبر داخلی و پرداختن به عوامل مرتبط با افت تحصیلی دانشجویان پزشکی است. ملاک های خروج از مقاله، بازه زمانی متفاوت، پرداختن به موضوعاتی متفاوت با عوامل مرتبط با افت تحصیلی و جامعه ای غیر از دانشجویان رشته پزشکی است. مجموعا تعداد 346 مقاله یافت شد و از میان آن ها با حذف موارد مشابه و غیر مرتبط درنهایت تعداد 22 مقاله باقی ماند. به منظور تحلیل یافته ها، ابتدا فهرست وارسی در برگیرنده مولفه های بخش روش استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد پژوهش های انجام شده از نظر ملاحظات نمونه گیری، ابزار گردآوری داده ها و روش های تحقیق دارای مشکلات اساسی بوده اند و کم توجهی به آن ها می تواند مطالعات آتی را با چالش ها و مخاطرات زیادی مواجه نماید.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد توجه افراطی به محتوا و کم توجهی به ظرافت های بخش روش، زمینه ساز افت کیفیت مطالعات شده است و در نتیجه استفاده از نتایج این تحقیقات، با مشکلات بنیادی همراه شده و گاهی قابل استناد نخواهد بود.

    کلیدواژگان: فرا مطالعه، فراروش، روش تحقیق، افت تحصیلی
  • مدبر آراسته، سارا کمالی اردکانی*، بیژن نوری، فرانک امانی صفحات 115-123
    زمینه و هدف

    با توجه به اثرات مخرب اختلال وسواسی-جبری؛ این مطالعه با هدف بررسی فراوانی علایم وسواس فکری - عملی و عوامل مرتبط با آن در دانشجویان پزشکی و دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی کردستان در سال 1397 انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی-تحلیلی از نوع مقطعی بر روی تمام دانشجویان پزشکی و دندانپزشکی دانشگاه، در سال 1397 انجام شد. روش نمونه گیری، تصادفی طبقه ای و روش گردآوری داده ها، پرسشنامه مادزلی بود. داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 22 تحلیل و فرضیات مطالعه با آزمون مجذور کای و یا آزمون دقیق فیشر بررسی شد.

    یافته ها

    250 دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی کردستان (186 نفر پزشکی و 64 نفر دندانپزشکی)، (127 مرد و 123 زن) بررسی شدند. میانگین سنی افراد 2/5±22/71 سال بود. شیوع کلی وسواس 54/4 درصد، بیشترین فراوانی مربوط به بعد تردید (44/8 درصد) و کمترین فراوانی مربوط به کندی و تکرار (11/8 درصد) بود. شیوع وسواس کلی و وسواس کندی و تکرار در دانشجویانی که با خانواده خود زندگی می کردند بالاتر و در ساکنین خوابگاه پایین تر بود (0/01 >P). سن مبتلایان به وسواس شستشو، کمتر(0/030 =P)؛ و شیوع این بعد در اکسترن ها بالاتر بود (0/023 =P). شایع ترین بعد وسواس در زنان، شستشو و در مردان، وارسی بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه، اختلال وسواسی- جبری شیوع بالایی در میان دانشجویان پزشکی و دندانپزشکی دارد. این امر موید نیاز به توجه مسیولین جهت انجام اقدامات پیشگیرانه برای تشخیص زودرس و درمان به موقع اختلال، به منظور کاهش عوارض آن در میان دانشجویان است.

    کلیدواژگان: اختلال وسواسی-جبری، دانشجویان پزشکی، دندانپزشکی
  • سمانه روحی*، رشید رمضانزاده، شادیه محمدی، آلینا عبدالهی، پگاه شکیب، بهمن محمدی، امجد احمدی صفحات 124-139
    زمینه و هدف

    اثر ضد باکتریایی گیاه درمنه و جلبک در تحقیقات علمی نشان داده شده است. تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر ضد باکتریایی آنتی بیوتیک ها، عصاره های جلبک سبز-آبی اسپیرولینا و برگ درمنه کوهی روی کلبسیلا پنومونیه با مقاومت دارویی چندگانه، انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش انتشار در دیسک و چاهک و تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی از رشد و کشندگی جهت بررسی اثرات ضد باکتریایی بکار رفتند. جهت تجزیه وتحلیل داده ها، نرم افزار 16 SPSS با آزمون آنالیز واریانس با اندازه های مکرر و بنفرونی استفاده شدند (0/001≤ P).

    یافته ها

    حداقل غلظت ممانعت کنندگی از رشد و کشندگی آمیکاسین، کولیسیتین و سفتازیدیم 4 و جنتامایسین و نالیدیکسیک اسید به ترتیب 2 و 1 میکروگرم بر میکرولیتر بود. در هردو روش انتشار از دیسک و چاهک بیشترین اندازه حلقه تشکیل شده مهار رشد، در اثر کاربرد عصاره درمنه و جلبک در عصاره اتانولی 0/25 میلی گرم بر میلی لیتر بود. بهترین میزان حداقل غلظت ممانعت از رشد مربوط به عصاره های اتانولی درمنه کوهی در 0/2 میلی گرم بر میلی لیتر بود. قطر هاله ممانعت از رشد اطراف باکتری با میزان غلظت عصاره های درمنه و جلبک رابطه مستقیم داشت (000/0= P).

    نتیجه گیری

    اثرات ضد باکتریایی جلبک سبز-آبی اسپیرولینا و درمنه کوهی در این مطالعه ثابت شد. استخراج ماده موثره گیاهان دارویی برای تولید انبوه داروهای گیاهی با توجه به اثرات بهتر آن ها لازم است.

    کلیدواژگان: اثر ضد باکتریایی، عصاره، درمنه کوهی، جلبک سبز-آبی اسپیرولینا، کلبسیلا پنومونیه
  • علیرضا ابوطالبی قهنویه*، ابولفضل تشیعی، محمد نصر اصفهانی، کیهان گلشنی صفحات 140-149
    زمینه و هدف

    اپیستاکسی یکی از شایع ترین علل مراجعه به بخش اورژانس است که درمان مناسب و موثر در کوتاه مدت نیاز دارد. بنابراین هدف این مطالعه مقایسه نتایج ترانکسامیک اسید موضعی (TA) با تامپون بینی در درمان اپیستاکسی بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه کار آزمایی بالینی حاضر بر روی 150 بیمار با خونریزی بینی در سه گروه انجام شده است. بیماران گروه اول به عنوان گروه کنترل تحت درمان با تامپونی قرار گرفتند که با پماد تتراسایکلین چرب شده بود. در گروه دوم (گروه TA) گاز cm15 با ترانکسامیک اسید تزریقی با غلظت mg 500 در هر ml5 خیسانده شده و در مجرای بینی خونریزی دهنده جای گرفت و بعد از قطع خونریزی، از بینی خارج شد. در گروه سوم، گاز cm15 با ترانکسامیک اسید تزریقی با غلظت mg 500 در هر ml5 خیسانده شده و در مجرای بینی خونریزی دهنده جای گرفت و بعد از قطع خونریزی، از بینی خارج شد و بلافاصله تامپونی که با پماد تتراسایکلین چرب شده بود. سپس وضعیت خونریزی و تهوع در 24 ساعت اول و هفته اول پس از مداخله ارزیابی و ثبت شد. در نهایت تجزیه و تحلیل آماری با نرم افزار SPSS انجام و آزمون های کای اسکور و آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شد.

    یافته ها

    زمان توقف خونریزی در گروه کنترل به طور معنی داری بیشتر از گروه های مداخله بود (0/04= P). بروز عوارض جانبی نظیر تهوع و استفراغ در گروه های دریافت کننده TA به مراتب کمتر از گروه کنترل بود (0/05<P). 

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان دهنده تاثیر مثبت TA در کاهش زمان خونریزی بینی با عوارض جانبی کمتر است که می تواند به عنوان درمانی همراه درمان استاندارد تجویز شود و به طور چشمگیری باعث کنترل خونریزی در کوتاه مدت شود.

    کلیدواژگان: ترانگزامیک اسید موضعی، تامپون بینی، اپیستاکسی
|
  • Gholamreza Nasiri, Ali Bastani, Ali Akbar Haji-Aghamohammadi, Mohamadreza Rashidi Noosh Abadi, Parviz Shahmirzalou, Hossein Khadem Haghighian* Pages 1-19
    Background and Aim

    The purpose of this study was to evaluate the effects of probiotic and alpha-lipoic acid (ALA) supplements, on appetite in overweight people.

    Materials and Methods

    This study included two phases of weight loss (8 weeks) and weight maintenance (16 weeks). Eighty-eight overweight people were randomly divided into 4 groups: Isocaloric diet with probiotic (500mg), isocaloric diet with ALA (600mg) and probiotic, isocaloric diet with ALA and isocaloric diet with placebo groups. In the second phase, the participants received normal diet with the above - mentioned supplements. At the beginning and end of the first phase and at the end of the second phase, weight, body mass index (BMI), waist circumference (WC), hip circumference (HC), body fat percentage, C-reactive protein (CRP), and appetite were evalauted. We used SPSS software for statistical analysis. Independent sample t-test and ANOVA were used to compare the alterations in the mean values among the groups.

    Results

    At the end of the first phase, the level of anthropometric changes, inflammatory factor and appetite were significant in the intervention groups, but these changes were higher in the probiotic + ALA group than in the other groups (P <0.05). At the end of the second phase we found significant changes only in the probiotic + ALA group (P<0.05).

    Conclusion

    Addition of probiotic and ALA supplements to the normal diet can be effective in appetite and weight management and also maintainance of weight loss which may be due to decreased inflammation.

    Keywords: Probiotic, Alpha lipoic acid, Appetite, Overweight
  • Hamid Reza Najari, Azad Ghadimi, Abbas Allami* Pages 20-30
    Background and Aim

    There is no consensus in the literature on the relationship between blood groups and risk of urinary tract infection (UTI). The present study was conducted to evaluated the relationship of blood groups with UTI and determine the most common bacterial cause of UTI in different blood groups.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical (cross sectional) study was conducted from 2016 to 2018 in different wards of BouAli Sina Hospital. we used convenience sequential sampling method. Characteristics and blood groups of UTI cases, and blood group of all blood donors in Qazvin Province in 2018 were recorded. Using SPSS software 25, data were analyzed by chi-square test. P<0.05 was considered significant.

    Results

    Of 244 patients, 57% were female and the mean age of the patients was 70.83±14.98. No significant difference was observed between UTI patients and healthy population in regard to the distribution of ABO and Rh blood groups (P>0.05). There was not a significant relationship between ABO and Rh groups and type of organism (P>0.05). The most common organism responsible for UTI was E. coli in the participants with different types of blood groups. The lowest rate of UTI due to E. coli (52%) belonged to O group and the highest rate (71%) was associated with AB group.

    Conclusion

    In comparison with the healthy population, rate of UTI was not different among the subjects with different blood groups. It seems that these antigens play a minor role in the pathogenesis of UTI. E.coli was the most common organism responsible for UTI in the participants with all blood subgroups.

    Keywords: Blood groups, Urinary tract infection, E. coli
  • Roonak Shahoei, Bijan Nouri, Nazila Darvishi, Khadijeh Rezaie, Hiva Zandi, Sheno Bayazidi, Fatemeh Khezrnezhad* Pages 31-41
    Background and Aim

    Menstrual disorders are one of the most common complaints of women, they have a wide range including delayed periods to painful periods. They are common and benign and can lead to decreased quality of life. The aim of this study was to determine the prevalence of menstrual disorders and its related factors in the students of Kurdistan University of Medical Sciences.

    Material and Method

    This was a descriptive-analytical study. The statistical population included students of Kurdistan University of Medical Sciences. We used cluster sampling and selected 300 students. Research tools included a questionnaire consisted of 10 demographic questions, 26 main questions and a chart for measurement of the amount of menstrual bleeding in a period. Data were introduced into STATA 12 and SPSS 22 softwares and analyzed by independent t-test, χ2 and Fisherchr('39')s test.

    Results

    The prevalence of menstrual disorders in the study population was 15.3%. The most and least common disorders were dysmenorrhea and hypomenorrhea. Dysmenorrhea had significant relationships with, body mass index (P = 0.044) and age (P = 0.021). There was also a significant relationship between marital status and mastalgia (P = 0.015). We found a significant relationship between menorrhagia and age (P = 0.026), and also between hypermenorrhea and age (P = 0.045).

    Conclusion

    The results of this study showed presence of at least one type of menstrual disorder among the students of Kurdistan University of Medical Sciences as an example of society, which is a threat to the individual and social life of women and girls.

    Keywords: Menstrual Disorders, Related Factors, Student, Kurdistan
  • Mahsa Mohammadi, Mohsen Rajabnia*, Mohammad Abdehagh Pages 42-55
    Background and Aim

    Although COVID-19 patients typically present with respiratory symptoms such as cough, dyspnea, and bilateral pulmonary infiltration, there have been numerous reports of gastrointestinal manifestations such as diarrhea, nausea, vomiting, anorexia, and abdominal pain in these patients. The aim of this study was to review the gastrointestinal manifestations in COVID-19 patients.

    Materials and Methods

    In this systematic review, we searched the key-words in PubMed, Embase, Web of Science, and Google Scholar for studies published between 2019, and July 22, 2020. We selected the studies on epidemiological and clinical manifestations of COVID-19 including gastrointestinal symptoms, and excluded, duplicate publications, review articles, meta-analysis, guidelines, comment or editorials, case reports, studies with unavailable data, and studies in children. Finally, 35 articles were selected for our systematic review.

    Results

    In our study, 6119 COVID-19 patients were evaluated for gastrointestinal manifestations. Four studies showed COVID-19 patients can merely present with gastrointestinal symptoms (highly variable, ranging from 10.1 to 100 percent). In these patients, the prevalence of gastrointestinal symptoms included anorexia (91.3%), nausea or/and vomiting (79.13%), diarrhea (41.73%), and abdominal pain (18.89%), respectively. Among 6119 patients, the most common gastrointestinal symptoms were nausea or/and vomiting (12.45%), diarrhea (11.47%), anorexia (9.56%), and abdominal pain (2.25%).

    Conclusion

    This review study showed that despite the preliminary opinions, SARS-CoV-2 does not always present with respiratory symptoms. Knowledge of pathophysiology, type, and prevalence of gastrointestinal manifestations can lead to early diagnosis (considering fecal viral RNA testing for diagnosis), timely treatment, and hence better prognosis for the patients. On the other hand, gastrointestinal manifestations can raise the possibility of oral-fecal transmission, which requires necessary recommendations to reduce the risk of transmission.

    Keywords: Coronavirus, COVID-19, Clinical feature, Gastrointestinal
  • Hamideh Torkiyan, Sedigheh Sedigh Mobarakabadi, Alireza Khajavi, Reza Heshmat, Samad Safiloo, Giti Ozgoli* Pages 56-69
    Background and Aim

    Length of delivery is among the factors affecting maternal and neonatal delivery outcomes. The effect of acupressure on decreasing the length of delivery stages has been recently evaluated. The aim of this study was to assess the effect of acupressure on gallbladder (GB21)  acupoints on the duration of delivery.

    Materials and Methods

    This clinical trial included 174 nulliparous women hospitalized in Mofateh Maternity Hospital in Varamin City who were eligible to enter the study. The women were randomly placed into three groups: pressure on GB21, pressure on inappropriate point (sham) and control groups. Intervention was applied during 3stages: at 3-5cm, 6-7cm, and 8-10cm dilatations at the first stage of labor and the lengths of delivery stages were measured. Data were analyzed using one-way ANOVA, Kruskal Wallis, Tukey, Bonfferoni and chi-square.

    Results

    Mean values for duration of the first stage of delivery in GB21, sham and control groups were 257.67±72.86, 289.31±118.72, and 245.09±80.82 min (P>0.05) and for the lengths of the second stage of labor were 71.98±39.89, 64.31±22.91 and 71.50±32.02 min respectively (P>0.05). Mean values for the lengths of the third stage in the GB21, sham and control groups were 5.17±0.9, 5.43±1.4, and 6.29±2.2 min respectively (P>0.05). There was no significant differences among the 3 groups in regard to Apgar Scores (p<0.05). But the required dose of oxytocin and the mean value for the duration of oxytocin administration were higher in the sham and control groups than that in the GB21 acupressure group (P<0.003).

    Conclusion

    No statistically significant difference was found in the duration of labor in the three groups, but the required dose and duration of oxytocin administration in the acupressure group were much less in the GB21 acupressure group than in the other two groups.

    Keywords: Acupressure, Gallbladder 21, Inappropriate point, Nulliparous women, Childbirth
  • Seyed Saeed Tabatabaee, Saeideh Moosavi, Soheyka Gholami, Shoayb Rafiei, Azam Molapour, Rohollah Kalhor* Pages 70-78
    Background and Aim

    Nowadays, patient safety culture is recognized as an important issue in providing high quality services for the patients around the world. Unsafe care and services can lead to mortality, disability, prolonged hospitalization and increased costs of treatment. Therefore, the present study aimed to identify the errors associated with the labels of pathology samples in Qazvin hospitals.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytic study was performed on the basis of a census sampling and included samples obtained from the operating rooms of five educational hospitals in Qazvin University of Medical Sciences in 2018. A standard checklist was used to collect information. Our professors and pathologists determined validity and reliability of the checklist by Cronbachchr('39')s alpha of 0.89. Using SPSS 21 the results were analyzed by statistical indices.

    Results

    Among 1164 biopsy samples, 6425 errors were detected. The highest error rates were related to lack of registration of the patientchr('39')s age (564 cases; 48.4%), lack of registration of the name of the of the patientschr('39') fathers (562 cases; 48.2%), and lack of recording the number of biopsies (558; 47.9%) and the lowest rates of errors included empty container (10 cases; 0.86%), lack of recording the number of specimens (14 cases; 1.2%) and lack of using appropriate fixative (16; 1.37 %) respectively.

    Conclusion

    Regarding the frequency of labeling errors in the pre-analytical phase in the pathology ward, use of bar code imprinted in the sample containers, lack of using paper applications, use of radio frequency chip technology, use of a re-checking system and improvement of communication in the operating rooms can result in reducing these errors.

    Keywords: Patient safety, Labeling errors, Pathology specimens
  • Mohamad Reza Kordi*, Maryam Salimi Nahrsolduz, Babak Hooshmand Moghadam Pages 79-92
    Background and Aim

    Beetroot is a rich source of antioxidants and rich in nitrates. The present study aimed to investigate the effects of beetroot consumption on blood pressure, heart rate, perceived Exertion, and the speed of running in young female athletes.

    Material and Method

    For this purpose, 10 young female athletes participated in this cross-over double blind study. Subjects were randomly placed into placebo (n=5) or beetroot (200 g containing 500 mg Nitrate; n=5) groups. They ran 5 Km on treadmill. The wash-out period for them was one week. Systolic and diastolic blood pressure were measured before and 3 hours after beetroot consumption and after the 5 Kilometer run. Heart rate, perceived exertion, and the speed of running at the distances of 1.6 and 3.2 kilometers were recorded. Two-way ANOVA with repeated measures and independent t-test were used for data analysis.

    Results

    The results showed that beetroot consumption significantly reduced systolic blood pressure before and after the exercise, and reduced diastolic blood pressure before the exercise. Heart rate was significantly decreased in beetroot group after 1.6 and 3.2 kilometers run, but no significant difference was found between beetroot and placebo groups at the end of 5 kilometer run. Perceived exertion was significantly reduced at the end of 1.6 kilometer run but not after 3.2 and 5 kilometer run in the beetroot group. The alterations in the speed of running at 1.6, 3.2 and 5 kilometers were not significantly different between the groups.

    Conclusion

    According to the results of this study, in addition to the health benefits of vegetables, nitrate-rich vegetables can improve performance of training.

    Keywords: Beetroot consumption, Blood pressure, Heart rate, Perceived exertion, Female athletes
  • Hasan Moayeri*, Masoumeh Ansari Pages 93-102
    Background and Aim

    Breast cancer is the most common type of cancer in Iran and around the world. It has been recognized as the most significant cause of cancer deaths in developing countries such as Iran. Considering the necessity of accurate and timely diagnosis of this disease, the aim of this research was to design and validate an information management software for the treatment of breast cancer.

    Materials and Methods

     After reviewing related medical studies and reviewing similar softwares, basic information was collected, classified and processed. In the next step, the initial patterns were designed and the final design of the software was selected from data base applications. Infopath program (a subset of Microsoft Office) was our final choice. After preliminary design, the diagnostic and therapeutic steps of breast cancer were determined on the basis of the existing protocols and the necessary information extracted from Schwartzchr('39')s Principles of Surgery, was entered into the software. After the preliminary tests, validation steps, adjustment, distribution and analysis of the questionnaire were performed.

    Results

     Based on the responses recorded by the participants, the majority of the participants (52% with 91.23%) believed that "Breast Cancer Management Software" was a suitable software for management of patient information. 54 (94.74%) participants stated that they were confident of having access to the correct information by using the software and 55 (96.49%) believed that the "Breast Cancer Management Software" can be used as an educational aid.

    Conclusion

     Apparently, artificial intelligence and computers cannot take the place of physicians. However, they have the potential to help physicians in order to make faster and more precise diagnosis. Moreover, use of artificial intelligence can result in decreased human errors during times of fatigue and stress. The Breast Cancer Management Software can be used as an aid in medical education and information management and ultimately in the management and treatment of breast cancer.

    Keywords: Data management, Software Design, Software Validation, Breast cancer
  • Azadeh Fadavi Roodsari, Keyvan Salehi*, Ebrahim Khodaie, Ali Moghadamzadeh, Mohammad Javadipour Pages 103-114
    Background and Aim

    A review of the quality of the studies for the purpose of improvement of the future studies is one of the most important ways to achieve sustainable development and expand the knowledge in medical sciences. Considering the importance of medical studentschr('39') education and their academic failure, the present study aimed at criticizing and representing the existing probelms in the elements of the methods of the articles in the field of academic failure published in medical journals.

    Materials and Methods

    The present study was a meta-method study and included all the the studies published in the Magiran, SID and Noormags databases. On the basis of our inclusion criteria we selected articles dealing with factors associated with academic failure in medical students published between 2000 and 2016 in valid internal journals. The exclusion criteria included different dates of publication, articles unrelated to academic failure and the studies on non-medical students. We found 346 articles. After exclusion of irrelevant studies, 22 articles were selected.In order to analyze the findings, a first-order check list including elements of research method and approach, study population, study sample, sampling method, determination of sample size, hypothesis, assessment tools, reliability and validity was made.

    Results

    This study showed that the reviewed studies had problems in relation to sampling, data collection and research methods. And underestimation of these problems can raise challenges to the future studies.

    Conclusion

    It seems that, extreme attention to the content and lack of attention to the delicacies in the methodology section can lead to a decline in the quality of the researches. Using the results of these studies can be accompanied by fundamental problems and cannot always be cited.

    Keywords: Meta-study, Meta-methodology, Research Method, academic failure
  • Modabber Arasteh, Sara Kamali Ardakani*, Bijan Nouri, Faranak Amani Pages 115-123
    Background and Aim

    Considering the high incidence and the harmful effects of obsessive-compulsive disorder (OCD) on the performance of individuals, this study aimed to investigate the frequency of OCD symptoms and its related dimensions in medical and dental students of Kurdistan University of Medical Sciences (KUMS) in 2018.

    Material and Methods

    This cross-sectional (descriptive-analytic) study included all medical and dental students of KUMS in 2018. Sampling method was randomized stratified technique. Maudsley Obsessive-Compulsive Inventory (MOCI) was used for data collection. Data were analyzed by SPSS software version 22. We used chi-square test or Fisher’s exact test to  analyze the hypothesis.

    Results

      The study included 250 students of KUMS (186 medical and 64 dental students). The mean age of the participants was 22.71±2.5 years. 127 subjects were men and 123 were women. The overall incidence of OCD was 54.4%. The highest incidence rate belonged to "doubting" (44.8%), and the lowest for "slowness and checking" (11.8%). The overall incidence of OCD had no statistically significant relationship with age, sex, educational level, and marital status. Both the overall incidence of OCD and the slowness and checking OCD were significantly higher in the students living with their families and lower in those living in dormitories (p < 0.01). Subjects with cleaning OCD had a lower mean age (P=0.030) and the incidence of this dimension was higher in externs (P=0.023). Washing and checking were the most common obsessive dimensions in women and men respectively.

    Conclusion

    In our study, obsessive-compulsive disorder had a high prevalence rate among medical and dental students; therefore, in order to reduce the complications, authorities should consider necessary measures for prevention, early diagnosis, and timely treatment of the disorder.

    Keywords: Obsessive-Compulsive disorder, Medical students, Dentistry
  • Samaneh Rouhi*, Rashid Ramazanzadeh, Shadieh Mohammadi, Alina Abodollahi, Pegah Shakib, Bahman Mohammadi, Amjad Ahmadi Pages 124-139
    Background and Aim

    Antibacterial effects of Artemisia plant and algae have been confirmed. The purpose of this study was to evaluate the antibacterial effect of antibiotics, Spirulina blue-green algae and Artemisa aucheri leaf extracts on multidrug resistant (MDR) Klebsiella pneumoniae.

    Materials and Methods

    Disk and well diffusion method, the growth minimum inhibitory and bactericidal concentrations (MIC and MBC) were used to evaluate antibacterial effects. Using SPPS 16 soaftware, data were analyzed by analysis of variance (ANOVA) with repeated measures and Bonferroni test (p≤0.001).

    Results

    The MIC and MBC for amikacin, colicitin, ceftazidime were 4 and for gentamicin and nalidixic acid were 2 and 1 µg/µl, respectively. In disk and well diffusion methods, the highest growth inhibition zones belonged to ethanolic extracts (0.25 mg/ml) of Artemisia and algae. The best MIC and MBC for growth were related to ethanolic extracts of A. aucheri at the concentration of 0.15 mg/ml. The diameter of growth inhibition zone around the bacterium was directly related to the concentrations of Artemisia and Algae extracts (p = 0.000).

    Conclusion

    Considering the beneficial antibacterial effects of Spirulina blue-green algae and A. aucheri which were confirmed in this study, extraction of the active ingredients of medicinal plants is recommended for the mass production of herbal medicines.

    Keywords: Antibacterial effect, Extracts, Artemisa aucheri, Spirulina blue-green algae, Klebsiella pneumoniae
  • Alireza Abootalebi Ghahnavieh*, Abolfazl Tashayoie, Mohammad Nasr Esfahani, Keyhan Golshani Pages 140-149
    Background and Aim

    Epistaxis is one of the most common symptoms referring to emergency department, which suitable and effective treatment needs in short term. Therefore the purpose of the present study was to compare the outcome of topical tranexamic acid (TA) with nasal tampon in management of epistaxis.

    Materials and Methods

    The present clinical trial study was performed on 150 patients with epistaxis in three groups. The patients of the first group were treated as a control group with a tampon that was lubricated with tetracycline ointment. The second group (TA group) received 15 cm gauze coated with TA and put in the nasal cavity. The third group received 15 cm gauze coated with TA and then nasal tampon coated with lubricant and tetracycline ointment. Then bleeding and nausea were assessed and recorded in the first 24 hours and the first week after intervention. Finally, statistical analysis was performed with SPSS software and Chi-square and one-way analysis of variance tests were used.

    Results

    The time of bleeding cessation was significantly more in control groups as compared to intervention groups(P=0.04). The incidence of complications such as nausea and vomiting was much lower in the TA group than in the control group (P<0.05).

    Conclusion

    The results of this study showed the beneficial effects of TA in reducing the time of nasal bleeding with lower side effects, which could be prescribed as a treatment in addition to standard therapy and significantly lead to better control of nasal bleeding in the short term.

    Keywords: Topical Tranexamic Acid, Nasal Tampon, Epistaxis, Complication