فهرست مطالب

نشریه طلوع بهداشت
سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 80، خرداد و تیر 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید سعید مظلومی، سعید دشتی*، امین صالحی ابرقوئی، حسین فلاح زاده، محمدحسین سلطانی صفحات 1-15
    مقدمه

    پیش فشاری خون یک بیماری شایع در سراسر جهان در 30 تا 50 درصد از جمعیت های مورد مطالعه است. پیروی از برنامه غذایی در بین افراد پیش فشارخونی از ضروری ترین تغییرات در سبک زندگی می باشد این مطالعه با هدف بررسی میزان پیروی از برنامه غذایی DASH  در بین افراد پیش فشارخونی انجام شد.

    روش بررسی

    در یک مطالعه توصیفی _ تحلیلی به صورت مقطعی در سال 1396، با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای 165 فرد پیش فشارخونی مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهر فردوس مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه یاداشت خوراک سه روزه بود اطلاعات مربوط به برنامه غذایی با استفاده از نرم افزار N4 به دست آمد و برای تجزیه و تحلیل دادها از نرم افزار Spss نسخه 19 و آزمون های توصیفی و تحلیلی استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین  پیروی از برنامه غذایی DASH 4/4±21/24 بود میانگین و انحراف معیار فشارخون سیستولیک و دیاستولیک به ترتیب 82/9±133و 11±82  میلی متر جیوه بود. پیروی از برنامه غذایی DASH  با افزایش مصرف میوه ها، سبزی ها، لبنیات کم چرب، غلات کامل، حبوبات، مغزها و کاهش مصرف سدیم، نوشیدنی های شیرین و گوشت قرمز و فراوری شده همراه بود. تفاوت اماری معنی داری بین اجزای برنامه غذایی DASH  با امتیاز برنامه غذایی DASH  وجود داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به اهمیت پیروی از برنامه غذایی جهت پیشگیری از ابتلا به فشارخون بالا و میزان متوسط پیروی از آن در بین افراد پیش فشارخونی پیشنهاد می شود جهت افزایش میزان پیروی از برنامه غذایی، طرح های مداخلاتی تیوری محور برنامه ریزی گردد.

    کلیدواژگان: پیش فشارخون، برنامه غذایی متوقف کننده فشارخون، رژیم غذایی
  • حسینعلی دهقانی زاده، محمدحسین فلاح*، سعید وزیری صفحات 16-32
    مقدمه

     بررسی ها نشان می دهد 60% زنان شاغل با مشکل توازن بین کار و خانواده روبرو هستند.که بیشتر مشکلات آنها مربوط به رابطه مادر-فرزندی می باشد. پژوهش حاضر به مطالعه پویایی های روان شناختی اشتغال زنان بر رابطه مادر-فرزندی آن ها پرداخته است. هدف از پژوهش حاضر تبیین نظری اشتغال زنان در رابطه مادر- فرزندی است.

    روش بررسی

     مقاله حاضر بخشی از  یک مطالعه گراندد تیوری بود، مشارکت کنندگان پژوهش بر اساس نمونه گیری نظری 14 نفر از زنان متاهل شاغل در شهر  یزد بودند و مورد مصاحبه های عمیق و ساختارنیافته قرار گرفتند. فرآیند نمونه گیری تا رسیدن به اشباع نظری ادامه داشت در این پژوهش، از کدگذاری باز، محوری و گزینشی  برای تحلیل داده ها استفاده شد. دراین مسیر، جمع آوری داده ها و تحلیل آن ها هم زمان پیش رفت.

    یافته ها

    نتایج با بررسی دقیق متن مصاحبه های تحقیق، گزاره های اصلی، مفاهیم، مقوله های اصلی و درنهایت مقوله هسته، در فرایندی طولانی، دقیق، جزیی و مفهوم، ارایه شد. درنتیجه، این تحقیق شامل 30 مفهوم،13مقوله اصلی و یک مقوله هسته تحت عنوان "احساس گناه مادری" است.

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر نشان داد که اگرچه بعضی زنان شاغل در مواجهه با چالش های اشتغال در رابطه مادر-فرزندی از استراتژی های مثبت استفاده کرده اند که متناسب با آن پیامد مثبتی هم چون "افزایش سن فرزند و رضایت" به همراه داشته است. ولی پیامدهای منفی برای مادران شاغل بیشتر بودند.چراکه آنان با دوگانگی نقش و وظایف روبرو می باشند هم چنین مادران شاغل زمانیکه درگیر وظایف شغلی خود هستند و در کنار فرزند شان حضور ندارند به این موضوع می اندیشند که عدم حضور آنها منجر به آسیب دیدن فرزند می گردد.بنابراین متناسب با این فرایند و عوامل علی،شرایط زمینه ای و مداخله گر، پدیده " احساس گناه مادری"  در آنان شکل می گیرد.

    کلیدواژگان: اشتغال، زنان، احساس گناه مادری، پژوهش کیفی
  • هادی فیوجی، سیده مهدیه نماینده*، سارا جام برسنگ، مرجان عرفانی صفحات 33-42
    مقدمه

    سکته مغزی سومین علت شایع مرگ در کشورهای توسعه یافته و شایع ترین بیماری ناتوان کننده نورولوژیک است. شیوه زندگی و عوامل خطری نظیر پرفشاری خون و دیابت از علل اصلی این بیماری می باشند . این مطالعه با هدف بررسی فراوانی عوامل خطراصلی بیماری سکته مغزی ایسکمیک در بیماران بستری شده بخش مغزواعصاب در بیمارستان قایم شهرمشهد در سال 1395 طراحی شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی مقطعی پرونده های 201 بیماردچار سکته مغزی ایسکمیک بستری در بخش اعصاب بیمارستان قایم شهرمشهد در طی سال 1395 که توسط متخصص مغز و اعصاب وروش های تصویربرداری تشخیص آنها تایید شده بود مورد مطالعه قرار گرفت اطلاعات بیماران نظیر سن، جنس و محل زندگی و نیز نوع سکته مغزی و عوامل خطر اصلی آن شامل سابقه ابتلا به سکته مغزی در گذشته، پرفشاری خون ، دیابت ملیتوس، مصرف سیگارو چربی خون بالا از پرونده هایشان استخراج ودر چک لیست تدوین شده تکمیل گردید . داده های مربوطه پس از گردآوری با نرم افزار 21 SPSS و آزمون های آماری مربوطه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    بر اساس آنالیز انجام شده مشخص گردید بجز متغیر استعمال سیگار (003/0 = P-value) ، HDL و تری گلیسرید (001/0 = P-value) ارتباط معنی داری در دیگر ریسک فاکتور های خطر بیماری و جنسیت مشاهده نگردید در این مطالعه 201 بیمار مبتلا به استروک ایسکمیک مورد بررسی قرار گرفتند که میانگین سنی کل افراد شرکت کننده در مطالعه برابر92/50 سال است در مطالعه حاضر شیوع سکته مغزی در مردان بیش اززنان بود بطوریکه 97 نفر(3/48%) زن و 104 نفر (7/51%) مرد بودند. در بررسی مهم ترین عوامل خطر بالینی سکته مغزی نتایج نشان داد بیشترین فراوانی را پرفشاری خون در زنان با 68 نفر (1/70%) و کمترین آن را استعمال سیگار با 16 نفر (5/16%)تشکیل می دادند. میزان میرایی یکساله در این مطالعه9/15 درصد بود که ارتباط معنی داری با گروه های جنسی نداشت. در این مطالعه نشان داده شد که پرفشاری خون، داشتن سابقه دیابت و چربی خون بالا مهم ترین عوامل خطر سکته مغزی دربیماران بود.

    نتیجه‏ گیری

    این نتایج با یافته های مطالعات قبلی همسو است. با توجه به نتایج به دست آمده به نظر می رسد کنترل فشار خون و دیابت بطور موثری صورت نمی گیرد که این امر نیازمند بررسی های بیشتر می باشد.

    کلیدواژگان: سکته مغزی ایسکمیک، شیوع، فاکتورخطر، میزان میرایی
  • سید فرزین فائزی*، نضال مرتضی صفحات 43-56
    مقدمه

    انتخاب مکان مناسب برای راه‏اندازی یک مرکز درمانی از جمله تصمیمات مهمی است که ‏می‏تواند تاثیرات قابل ملاحظه‏ای بر عملکرد آن مرکز، کاربری‏های مجاور و شبکه معابر پیرامون آن در بلند مدت داشته باشند. هدف این تحقیق، اولویت‏بندی عوامل موثر بر مکان‏یابی مجتمع‏های پزشکی، نسبت به شبکه معابر شهری و ارایه مدل مکان‏یابی می‏باشد.

    روش بررسی

    روش تحقیق توصیفی-تحلیلی است. اطلاعات مورد نیاز از گزارشات طرح جامع، طرح تفصیلی، طرح جامع حمل ‏و نقل شهر یزد، مشاهده میدانی و آمارگیری، استفاده شده است. علاوه بر آن‏، دو گونه پرسش‏نامه طراحی شد. پرسش‏نامه اول، بمنظور شناخت مشکلات محل استقرار مراکز درمانی موجود و پرسش‏نامه دوم برای اولویت‏بندی عوامل موثر در مکان‏یابی مراکز درمانی، طراحی شد و از برنامه و نرم‏افزار ,SPSS-22 ,AHP Expert Choice، ArcGIS استفاده شده است.

    یافته‏ ها

    هفت معیار اصلی در مکان‏یابی مراکز درمانی موثر است، شامل: 1-هم‏جواری کاربری درمانی با شبکه ارتباطی درجه یک، 2-فاصله از مسیل، 3-فاصله از کارگاه‏های صنعتی، 4-فاصله از مراکز درمانی(هم‏پوشانی)، 5-فاصله از مراکز تجاری عمده، 6-فاصله از پایانه‏های اتوبوسرانی و ایستگاه راه‏آهن و 7-فاصله تقاطع تا مرکز درمانی). همچنین با توجه به معیارهای به دست آمده و روش پیشنهادی، مکان‏ مناسب برای احداث کلینک‏ها و مجتمع‏های پزشکی جدید شهر یزد به عنوان نمونه موردی مشخص گردید. در نهایت، مدل مکان‏یابی مناسب جهت مجتمع‏های پزشکی ارایه شد.

    نتیجه‏ گیری

    مجاورت مراکز درمانی با شبکه ارتباطی درجه یک به منظور تامین دسترسی سریع و مطلوب مراجعین، در اولویت عوامل انتخاب محل استقرار(مکان‏یابی) مجتمع‏های پزشکی می‏باشد.

    کلیدواژگان: اولویت بندی، مکان یابی، مجتمع های پزشکی، پرسش نامه، کاربری درمانی
  • حسن جعفری، محمد رنجبر، مصطفی امینی رارانی، فاطمه السادات هاشمی، سید سجاد بیدکی* صفحات 57-71
    مقدمه

    سامانه یکپارچه بهداشت(سیب) آخرین سامانه طراحی شده پرونده الکترونیک سلامت در ایران می باشد که با هدف یکپارچه سازی اطلاعات مربوط به سلامتی افراد و ارایه خدمات بهداشتی درمانی در قالب برنامه های  حوزه بهداشت در طرح تحول نظام سلامت در سراسر کشور از اسفند سال1394 به صورت رسمی شروع به کارکرد . مطالعه حاضر با هدف شناسایی مزایا و کاستی های استفاده از سامانه سیب از دیدگاه کاربران مرکز بهداشت شهرستان یزد و واحد های تابعه و هم چنین ارایه راهکار، در سال 1397 صورت گرفت.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک مطالعه کیفی است که به روش تحلیل محتوا با رویکرد قراردادی و استقرایی انجام شد. جامعه پژوهش شامل تمامی پرسنل مرکز بهداشت شهرستان یزد و واحد های تابعه بود که از سامانه سیب استفاده می کردند. نمونه گیری به صورت هدفمند بود و تا زمان اشباع داده ها ادامه پیدا کرد، هم چنین با استفاده از مصاحبه ی نیمه ساختارمند به جمع آوری اطلاعات و با استفاده از تکنیک تحلیل محتوا به آنالیز داده ها پرداخته شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته های مطالعه، مزایای استفاده از سامانه سیب در قالب سه  مضمون اصلی و ده مضمون فرعی شامل مدیریتی (منابع انسانی، گزارش گیری، ارتباطات سازمانی و برنامه ریزی)، فنی (قابلیت رویت، دسترسی، قابلیت ویرایش) و محتوایی (ماندگاری و نگهداشت اطلاعات، محرمانگی و قابلیت انتقال اطلاعات) شناسایی شد. هم چنین کاستی های موجود در قالب سه مضمون اصلی و ده مضمون فرعی شامل زیرساخت ها (اینترنت و تجهیزات)، نرم افزاری (شکل ظاهری و محتوایی) و مدیریتی (ارتباطات بین فردی، انگیزشی، نظارت و کنترل، سازماندهی، اطلاع رسانی و آموزش) شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس عوامل شناسایی شده، با تقویت مزایای سامانه و هم چنین تلاش برای از میان برداشتن یا کاهش کاستی های موجود در آن، می توان به نهادینه سازی و استفاده کاربردی تر از سامانه در راستای رفع مشکلات بهداشتی اقدام نمود.

    کلیدواژگان: سامانه یکپارچه بهداشت، مرکز بهداشت، مطالعه کیفی، سیستم های اطلاعاتی
  • عارفه دهقانی تفتی، سجاد بهاری نیا*، مهدیه خالقی موری، فرخ لقاء ثروت صفحات 72-84
    مقدمه

    استرس شغلی به عنوان جزء جدایی ناپذیر حیطه های کاری محسوب می شود که همواره جنبه های شغلی افراد را تحت تاثیر قرار داده و می تواند باعث کاهش عملکرد و  بهره وری کارکنان در سازمانها شود. هدف از انجام این مطالعه بررسی ارتباط استرس شغلی با عملکرد شغلی در کارکنان ستادی دانشگاه علوم پزشکی یزد بود. 

    روش بررسی

    روش مطالعه به صورت مقطعی - تحلیلی بود. کارکنان ستادی دانشگاه به عنوان جامعه آماری در نظر گرفته شدند. حجم نمونه 282 نفر برآورد گردید. به منظور انجام مطالعه از دو پرسشنامه استاندارد استرس شغلی فیلیپ ال رایس (1992) و عملکرد شغلی پاترسون استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 24 انجام شد.

    یافته ها

    در این مطالعه 242 نفر از کارکنان مشارکت داشتند. 1/42 درصد از پاسخگویان را مردان و 9/57 درصد را زنان تشکیل دادند. معاونت توسعه مدیریت و منابع (7/22 درصد) و معاونت اجتماعی (4/5 درصد) به ترتیب بیشترین و کمترین تعداد شرکت کنندگان را به خود اختصاص داده بودند. استرس شغلی در کارکنان ستادی در سطح بالا و عملکرد شغلی در سطح ضعیف به دست آمد. همچنین رابطه بین استرس شغلی و عملکرد شغلی یک رابطه معکوس معنی دار به دست آمد (318/0-=R).

    نتیجه گیری

    به منظور افزایش عملکرد شغلی کارکنان و کاهش عوامل استرس زا، مدیران ارشد دانشگاه باید از طریق بهبود ارتباطات و روابط بین فردی، محیط کاری را اصلاح نمایند. اعمال مدیریت صحیح منابع انسانی و حمایت های اجتماعی و انگیزشی، بهبود امکانات و برنامه ریزی در جهت فراهم آوردن شرایط فیزیکی مناسب در محیط کار نیز می تواند نقش بسزایی داشته باشد.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، عملکرد شغلی، کارکنان ستادی
  • کامله مقدم، رویا منصورقناعی*، محمداسماعیل پوربندبنی، زهرا عطرکار روشن صفحات 85-95
    مقدمه

    سالمندان از افراد آسیب پذیر جامعه و مستعد اختلالات روحی روانی خصوصا افسردگی می باشند. شناخت عوامل مرتبط با افسردگی نظیر حمایت اجتماعی درک شده، می تواند از بروز عوارض ناخواسته در این جمعیت آسیب پذیر بکاهد. پژوهش حاضر باهدف تعیین ارتباط حمایت اجتماعی و افسردگی در سالمندان شهرهای شرق گیلان انجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی- همبستگی بود که جامعه پژوهش را سالمندان ساکن شهرهای شرق استان گیلان تشکیل می دادندکه تعداد 168 نفر به روش نمونه گیری دومرحله ای خوشه ای تصادفی و در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه های استاندارد 23گزینه ای فیلیپس جهت بررسی حمایت اجتماعی و پرسشنامه کوتاه شده 15 گزینه ای GDS جهت بررسی افسردگی سالمندان بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS19 و آزمون های T test، ANOVA و پیرسون مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین نمره حمایت اجتماعی در سالمندان شهرهای شرق گیلان 18/9 ± 25/73 (از بین نمره کل 23 تا 92)و افسردگی 58/3 ± 20/3(از بین صفرتا 15) به دست آمد. تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که همبستگی منفی و معنی داری بین مولفه حمایت اجتماعی با افسردگی (47/0- =r، 01/0>P) وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نقش حمایت اجتماعی را در بروز اختلال افسردگی در سالمندان تایید نمود لذا فراهم نمودن شرایط ارتقا حمایت اجتماعی جهت کاهش افسردگی و درنتیجه بهبود کیفیت زندگی سالمندان حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، افسردگی، سالمندان
  • افسانه اسکندری، مریم مروتی*، ابراهیم اعلایی، کاملیا علوی صفحات 96-108
    مقدمه

    با توجه به رشد جمعیت و به طبع آن  محدودیت منابع آبی، استفاده از پساب تصفیه خانه ها اهمیت ویژه ای دارد. از آن جایی که تصفیه فاضلاب دارای اثرات زیست محیطی می باشد،از این رو، این مطالعه با هدف شناسایی اثرات زیست محیطی تصفیه خانه و هم چنین شناسایی نقاط بحرانی یا نقاط ضعف سیستم تصفیه خانه و ارایه راهکار اصلاحی جهت کاهش شدت اثرات انجام گردیده است.

    روش بررسی

    پس از مراجعه به پژوهشگاه و جمع آوری داده ها(طی سال های 97-96)، انرژی، مواد مصرفی و خروجی سیستم با استفاده از روش ارزیابی چرخه حیات، محاسبه گردید و در نهایت اطلاعات مربوط به انتشار آلودگی و مصرف، در فهرست اثرهای شاخص گنجانده شد. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات بدست آمده، از نرم افزار سیماپرو (با استفاده از روش ILCD 2011 Midpoint V1.03  ) نسخه 8.5.0.0 استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته های تحقیق، نرم افزار ارزیابی اثرات را در 13 طبقه اثر به تصویر کشیده و تمامی اطلاعات وارد شده در نرم افزار بر حسب میزان تاثیر، در هر طبقه اثر شرکت کرده است که  بیشترین فاکتورهای اثر گذار مربوط به کلراید، انرژی مصرفی و روغن    می باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان می دهدکه نقطه بحرانی اصلی شناسایی شده در تصفیه خانه مربوط به انرژی برق است و پساب بهداشتی نسبت به پساب صنعتی وضعیت بدتری دارد اما نباید از تاثیرات زیست محیطی پساب صنعتی نیز چشم پوشی کرد. با توجه به این که روش سیستم بیورآکتور غشایی(Memberane Bio Reactor)از بهترین روش های تصفیه فاضلاب تلقی می شود، تغییر روش تصفیه توصیه نمی شود اما با پایش و مدیریت مستمر سیستم امکان کاهش مواد اولیه مصرفی وجود دارد.

    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات زیست محیطی، فاضلاب، نرم افزار سیماپرو، تصفیه خانه، چرخه حیات
|
  • Seyed Saeid Mazloomymahmoodabad, Saeid Dashti*, Amin Salehi, Hossain Falahzadeh, Mohammad Hossain Solatani Pages 1-15
    Introduction

    pre-hypertension is a common worldwide disease in 30-50% of the studied population. Diet compliance among pre-hypertensions is one of the most important changes in lifestyle. This study aims to determine compliance dietary approaches to stop hypertension (DASH) among pre-hypertensions.

    Methods

    This cross-sectional study in 2017, using a cluster sampling method, 165 pre-hypertensive patients referred to health centers of Ferdows were surveyed. The data gathering tool was a three-day food inventory questionnaire. Information about the nutrition program was obtained using N4 software and data was analyzed using SPSS software version 19 and descriptive and analytic tests. The diet was measured by using a three-day dietary questionnaire. In order to analyze the data the consumed food substances were converted into gram scale and then the N4 software rendered the data on diet. The obtained data were analyzed in SPSS using chi-square and covariance.

    Results

    The average Dash diet compliance was 24.21 ± 4.4. The mean and standard deviation of systolic and diastolic blood pressure were Respectively 133 ± 9.8, 82 ± 11. Compliance with the diet was accompanied by an increase in the consumption of fruits, vegetables, low-fat dairy, whole grains, beans, Nuts and reduced sodium intake Sweet drinks, and red meat and processed. There was a significant difference between the components of the diet plan and the score of the diet plan.

    Conclusion

    Considering the importance of following a diet plan to prevent high blood pressure and its moderate follow-up among pre-hypertensive individuals, it is suggested that theoretically-focused interventions be designed to increase compliance with the diet.

    Keywords: pre-hypertension, Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH), Diet
  • Hossein Ali Dehghanizadeh, Mohammad Hossein Fallah*, Saeed Vaziri Pages 16-32
    Introduction

    Studies show that 60% of working women are struggling with work-life balance. Which  most of the problems are related to mother-child relationship The present study aims at studying the psychological dynamics of womenchr('39')s employment on their mother-child relationship. The purpose of this study is theoretical explanation of womenchr('39')s employment in mother-child relationship.

    Methods

    The present paper was part of a grounded theory study. The research participants were based on theoretical sampling of 14 married women working in Yazd city and were interviewed in-depth and unstructured interviews.The sampling process continued until theoretical saturation In this study, open coding ,axial coding and selective coding were used to analyze data in so doing, data collection and analysis were done simultaneously.

    Results

    The findings were presented through careful study of the research interview transcriptions, the main propositions, concepts, main categories, and finally, the core category in a long, precise, detailed, and conceptual process. Consequently, this study included 30 concepts, 13 main categories, and one core category, titled as "mother guilt feeling ".  

    Conclusion

    The present study showed that although some women employed in the face of the challenges of employment in the mother-child relationship have used positive strategies that have had a positive effect such as "increasing child age and satisfaction". But there were more negative consequences for working mothers. Because they are faced with the duality of roles and responsibilities, working mothers also think that their absence may result in harm to their children when they are not involved with their child.Thus, in accordance with this process and the causal factors, the underlying and the confounding conditions, the phenomenon of " mother guilt feeling " is formed.

    Keywords: Employment, Women, Mother guilt feeling, Grounded Theory
  • Hadi Fiuji, Seyedehmahdieh Namayandeh*, Sara Jam Barsang, Marjan Erfani Pages 33-42
    Introduction

    Stroke is the third most common cause of death in developed countries and is the most common neurological disabling disease. Today, several risk factors are known for stroke including lifestyle and risk factors such as hypertension and diabetes which differ in cultures and countries. The aim of this study was to determine the frequency of ischemic stroke in patients admitted to the Brain Department of Ghaem Hospital in 1395.

    Methods

    In this observational cohort study, 201 cases of ischemic stroke who confirmed by neurologists as well as imaging techniques for diagnosis patients hospitalized to the Neurology Section of Ghaem Hospital, Mashhad, Iran During 1395.  The Patientschr('39') information such as age, sex, and The place of living and also the type of stroke and its main risk factors, including history of stroke in the past, hypertension, diabetes mellitus, high blood sugar cigar and high blood lipids were extracted from their records and completed in the checklist. 1 year follow up performed by telephone calling. Data were analyzed and examined by SPSS 21 and statistical tests.

    Results

    According to the analysis, except for the cigarette variable (P-value = 0.003) HDL and TG (P-value = 0.001), no significant relationship was found between the other risk factors of disease risk and sex. In this study, 201 patients with ischemic stroke were studied. The mean age of the participants in the study was 50.92 years. In this study, the prevalence of stroke in men were higher than that of women, 104 (51.7%) for males and 97 (48.3%) for women. In the study of the most important clinical risk factors for stroke, the results showed that the highest prevalence was hypertension in women with 68 (70.1%) and the least of them was smoking with 16 (16.5%). The mean annual death rate in this study was 15.9%, which did not have a significant relationship with sex groups.

    Conclusion

    In this study, hypertension, having diabetes and high blood glucose levels were the most important risk factors for stroke in patients, these results are in accordance with the previous finding studies. Regarding the results, it seems that the control of blood pressure and diabetes is not effectively considered, which requires further investigation.

    Keywords: Ischemic stroke, Prevalence, Risk factor one year mortality
  • Seyed Farzin Faezi*, Nezal Murtaza Pages 43-56
    Introduction

    choosing the right place to set up a health care center, including important decisions that can have significant impacts on the functioning of the health care center, adjacent uses, and the pedestrian network around. To have it in the long run. The purpose of this study is to prioritize the factors affecting the location of medical complexes over urban pedestrian networks and present a location model.

    Methods

    This is a descriptive-analytical research. The required information has been used from the master plan reports, the detailed plan, the Yazd city transportation plan, the field observation and the survey. In addition, two types of questionnaires were designed. The first questionnaire was designed to identify the problems of the location of existing medical centers and the second questionnaire was designed to prioritize the effective factors in locating the medical centers. The results were analyzed by SPSS-22 ,AHP Expert Choice، ArcGIS

    Results

    The results showed that seven main criteria are effective in locating health care centers, including: 1-therapeutic use with first-class communication network, 2-distance from Mosiley, 3-distance from industrial workshops, 4-distance. 5- Distance from major business centers, 6-distance from bus terminals and railway station and 7-intersection to health center. Also, according to the obtained criteria and the proposed method, suitable location for construction of new medical clinics and complexes in Yazd city was identified as a case study. Finally, a suitable location model for medical complexes was presented.

    Conclusion

    therapeutic use with first-class communication network in order to provide fast and desirable access to clients, is a priority for the selection agents of the location of medical complexes.

    Keywords: Prioritization, Location, Medical Complexes, Questionnaire, Therapeutic Usage
  • Hasan Jafari, Mohammad Ranjbar, Mostafa Amini Rarani, Fatemeh Sadat Hashemi, Seyyed Sajad Bidoki* Pages 57-71
    Introduction

    The Integrated Health System (SIB) is the latest electronic health record system in Iran, with the goal of integrating health information and providing health services in the form of health system reform plan throughout the country starting to function in 2018-2019. The purpose of this study was to identify the advantages and problems of using the SIB system from the perspective of employees of the health center of Yazd and its subsidiaries and providing solutions.

    Methods

    This study is a qualitative study which was conducted using content analysis method with conventional approach. The population of the study consisted of all employees of Yazd health center and affiliated units using SIB system. The sampling was purposeful and continued until data saturation, and a semi-structured interview was conducted to collect information.

    Results

    Based on the findings of the study, the advantages of using the SIB system in the form of eight general categories include: managerial, technical, hardware, security, editing, content, ability to transfer and access and problems in the three general categories: of equipment and hardware, Software and management.

    Conclusion

    Considering the identified factors in the field of existing problems, such as adaptation of the system with the programs and overall goals, intelligent system to reduce the error rate and increase the speed of working with it and use the views of users in the forefront to upgrade system.

    Keywords: Integrated health system, Health center, Qualitative study, Information system
  • Arefeh Dehghani, Sajjad Bahariniya*, Mahdihe Khaleghi, Farokhlegha Servat Pages 72-84
    Introduction

    Job stress is considered as an integral part of work environments that always affects peoplechr('39')s job aspects and can reduce the performance and productivity of employees in organizations. The aim of this study was to investigate the relationship between job stress and job performance in staff of Yazd University of Medical Sciences.

    Methods

    The study method was cross-sectional-analytical. Staff were considered a statistical population. The sample size was estimated at 282 people. The study used two standard questionnaires, Philip L. Ricechr('39')s (1992) job stress and Pattersonchr('39')s job performance. Data analysis was performed by SPSS software.

    Results

    242 employees participated in this study. 42.1% of the respondents were men and 57.9% were women. The Deputy for Management and Resource Development (22.7%) and the Deputy for Social Development (5.4%) had the highest and lowest number of participants, respectively. Job stress was achieved in high-level staff and low-level job performance. Also, the relationship between job stress and job performance was found to have a significant inverse relationship (R = -0.318).

    Conclusion

    In order to increase employee job performance and reduce stressors, senior university administrators need to improve the work environment by improving communication and interpersonal relationships. Applying proper human resource management and social and motivational support, improving facilities and planning to provide appropriate physical conditions in the workplace can also play an important role.

    Keywords: Job stress, Job performance, Headquarters staff
  • Kamele Moghadam, Roya Mansour-Ghanaei*, Mohamad Esmaeilpour Bandboni, Zahra Atrkar-Roshan Pages 85-95
    Introduction

    Elderly are vulnerable individuals in society, and are mostly exposed to mental disorders especially depression. Using non-medical factors to manage the depression, like perceived social support, can reduce the incidence of adverse reactions in such a vulnerable population. The current study aimed to determine the relationship between social support with depression among elderly in the eastern cities of Guilan.

    Methods

    This study was a cross-sectional, descriptive -correlational study conducted by the elderly living in the eastern cities of Guilan, in which 168 people were selected from two-stage, cluster random and available sampling.   Data was collected with using two standard tools include, Philips social support questionnaires (23 Items), and Geriatric depression scale (15 Items) Data were analyzed using SPSS, version 19, software, T-test, ANOVA and Pearson tests.

    Results

    The mean of social support in elderly living in the eastern of Guilan was 73/25±9/18 (total score range of 23-92) and the mean of depression for them was 3/20±3/58 (total score range of 0-15). The analysis of the data indicated that there was a negative significant correlation between social support and depression (p<0/01, r=-0/47).

    Conclusion

    This study confirmed the role of social support in the development of depression in the elderly, so it is important to provide the conditions for promoting social support to reduce depression and thus improve the quality of life of the elderly.

    Keywords: Social support, Depression, Elderly
  • Afsaneh Eskandari, Maryam Morovati*, Ebrahim Alaiee, Kamelia Alavi Pages 96-108
    Introduction

    Due to population growth and subsequent limited water resources, the use of treatment plant effluents is of particular importance. Therefore, this study was conducted to identify the environmental effects of the treatment plant and also to identify critical points or weaknesses of the treatment plant system and provide corrective action to reduce the severity of the effects.

    Methods

    After visiting the research institute and collecting data (during the years 2017-2018), the energy, consuming materials and output of the system were calculated using the life cycle assessment method. Finally, information on the spread of pollution and consumption was included in the list of index effects. To analyze the obtained information, Simapro software (using ILCD 2011 Midpoint V1.03 method) version 8.5.0.0. was applied.

    Results

    Based on the research findings, the software depicted the evaluation of the effects in 13 categories and all the information entered in the software according to the impact, has participated in each category of effects, the most effective factors related to chloride, energy consumption and oil.

    Conclusion

    The results of this study show that the main critical point identified in the treatment plant is related to electricity and the sanitary effluent is in a worse condition than the industrial effluent. However, the environmental impact of industrial effluents should not be neglected. Due to the fact that the MBR (Memberane Bio Reactor) method is considered as one of the best methods of wastewater treatment, it is not recommended to change the treatment method, but with continuous monitoring and management of the system, it is possible to reduce the consumption of raw materials.

    Keywords: Environmental impact assessment, waste water, SimaPro Software, Treatment Plant, Life cycle