فهرست مطالب

روانشناسی سلامت - پیاپی 34 (تابستان 1399)

فصلنامه روانشناسی سلامت
پیاپی 34 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • الهه پورکاوه دهکردی، ارسلان خان محمدی اطاقسرا*، علی اصغر عباسی اسفجیر صفحات 7-24
    مقدمه

    هدفپژوهش حاضر فراتحلیل عوامل گرایش زنان ایرانی به عمل های جراحی زیبایی بود.

    روش

    این مقاله با رویکرد فراتحلیل به بررسی مساله پرداخته است.  جامعه تحقیق را 50 پژوهشی که در ارتباط با عوامل روان شناختی و اجتماعی موثر در گرایش زنان به جراحی زیبایی در سال های 86 تا 96 انجام شده تشکیل می دهد که از این میان 32 پژوهشی که دارای شرایطلازم از لحاظ اعتبار داده ها و روش پژوهش بودند توسط پنج داور به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. داده ها توسط نرم افزار فراتحلیل جامع (CMA3) مورد واکاوی قرار گرفتند.

    یافته ها

    با توجه به نتایج بررسی تحقیق حاضر چهار متغیر هویت اجتماعی،مقبولیت اجتماعی،هوش هیجانی و خودکارآمدی عمومی بالاترین اندازه اثر را دارا بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحقیق، هراندازه هویت اجتماعی، مقبولیت اجتماعی، هوش هیجانی و خودکارآمدی عمومیپایین تر باشد گرایش برای انجام عمل زیبایی بیشتر خواهد بود.

    کلیدواژگان: فراتحلیل، جراحی زیبایی، هویت اجتماعی، مقبولیت اجتماعی، هوش هیجانی
  • علیرضا آقایوسفی، یارحسین صفری، سارا احمدی، پرستو عباسپور* صفحات 25-40
    مقدمه

    دیابت نوع 2 یکی از بیماری های مزمن است که اثرات جسمی و روانی عدیده ای برای فرد به دنبال دارد. پژوهش حاضر باهدف بررسیاثربخشی مقابله درمانگری بر نشانگرهای روانشناختیبیماراندیابتینوع 2 انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش -پس آزمون با گروه کنترل و آزمون پیگیری بود. جامعه ی آماری بیماراندیابتی دارای پرونده پزشکی در مرکز دیابت شهر کرمانشاه در سال 1395 بود. از میان این بیماران 40 نفر با توجه به معیارهای شمول و به روش دردسترس انتخاب و به صورت جایگزینی تصادفی در دو گروه 20 نفره آزمایش و گواه قرار گرفتند. بیماران پرسشنامه راهبردهای مقابله ای فولکمن-لازاروس، رویدادها و تغییرات زندگی خانوادگی (FILE) و فرم کوتاه کیفیت زندگی بیماران دیابتی (DQOL-BCI) را تکمیل نمودند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد مقابله درمانگری به صورت معناداری منجر به افزایش کیفیت زندگی و راهبردهای مقابله جستجوی حمایت اجتماعی، مسئله گشایی برنامه ریزی شده، ارزیابی مجدد مثبت و کاهش استرس و دوری گزینی و خویشتنداری در گروه آزمایش، در مقایسه با گروه کنترل شده است (01/0˂Pو 05/0˂P)؛ اما نتایج حاکی از آن بود که در متغیر راهبرد مقابله ای گریز-اجتناب، تفاوت معناداری بین دو گروه آزمایش و گواه وجود ندارد (05/0<P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج می توان گفت که مقابله درمانگری می تواند در کاهش استرس، ارتقاء کیفیت زندگی و مهارت های مقابله ای، مبتلایان به بیماری های مزمن نظیر دیابت، اثرگذار باشد.

    کلیدواژگان: مقابله درمانگری، استرس، کیفیت زندگی، راهبردهای مقابله ای، دیابت نوع 2
  • شهناز نوحی*، مسعود جان بزرگی، مژگان آگاه هریس، آویسا نجیمی صفحات 41-56
    مقدمه

    در ایجاد مشکلات وزن در کودکان و بزرگسالان، بر تفاوت های فردی در چندین بعد سبک غذاخوردن و تغذیه دلالت شده است. در این مطالعه هنجاریابی، روایی و پایایی پرسشنامه رفتار غذا خوردن کودکان موردبررسی قرار داده شده است.

    روش

    این پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی است. این پرسشنامه شامل 35 سوال است که هشت عامل موثر بر رفتار غذا خوردن (لذت بردن از غذا، پاسخ دهی به غذا، حساس شدن به غذاهای جدید، آرام خوردن، پاسخ دهی به سیری، پرخوری هیجانی، میل به نوشیدنی و کم خوری هیجانی) را اندازه می گیرد. آزمودنی های پژوهش 325 نفر از دانش آموزان مقطع ابتدایی بودند که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. برای بررسی روایی پرسشنامه از روش تحلیل عاملی اکتشافی به روش تجزیه به مولفه های اصلی و از روش آلفای کرانباخ برای بررسی میزان پایایی استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های بخش تحلیل عاملی نشان داد که با تحلیل عاملی سوالات و چرخش نتایج با روش واریماکس هشت مولفه آشکار می شود که تعداد این مولفه های به دست آمده و نیز سوالاتی که با این مولفه ها بار عاملی بالایی داشتند تا حد زیادی با یافته های مولفین پرسشنامه همخوان است.

    نتیجه گیری

    پرسشنامه نهایی به دلیل استحکام ساختار عاملی و ویژگی های روان سنجی مناسب قابلیت به کارگیری توسط پژوهشگران مختلف را دارا است.

    کلیدواژگان: رفتار غذاخوردن، کودکان، چاقی، تحلیل عاملی، هنجاریابی
  • مجید برادران* صفحات 57-74
    مقدمه

    متغیرهای روان شناختی یکی از عوامل مهم گرایش افراد به جراحی زیبایی است. پژوهش حاضرباهدف بررسی نقش واسطه ای راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان و مکانیسم های دفاعی دررابطه بین کمال گرایی و حساسیت اضطرابی در دانشجویان متقاضی جراحی زیبایی انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع مطالعات همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه پیام نور مرکز رشت در سال تحصیلی 98-1397 بود که به دنبال عمل جراحی زیبایی بودند. نمونه شامل 335 نفر (308 زن و 27 مرد) بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای به کاررفته در این پژوهش شامل مقیاس کمال گرایی مثبت ومنفی (PNPS)،مقیاس حساسیت اضطرابی (ASI)، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجانی (CERQ) و پرسشنامه سبک های دفاعی (DSQ)بود.

    یافته ها

    روش تحلیل مسیر،نشان دادکه حساسیت اضطرابی در افراد متقاضی جراحی زیبایی متاثرازکمال گرایی، نظم جویی شناختی هیجان و مکانیسم های دفاعی است. همچنین، نظم جویی شناختی هیجان و مکانیسم های دفاعی نقشی واسطه ای درارتباط بین کمال گرایی وحساسیت اضطرابی داشتند. برای ارزیابی مدل ازشاخص های(91/0) CFI، (93/0) NFI، (94/0) GFI و (07/0) RMSEA استفاده شد ونتایج نشان داد که مدل پیشنهادی برازش خوبی با داده هادارد.

    نتیجه گیری

    در شکل گیری حساسیت اضطرابی، عوامل روان شناختی نظیر کمال گرایی، نظم جویی شناختی هیجان و مکانیسم های دفاعی نقش دارند؛ بنابراین یافته های این مطالعه تلویحات مهمی در ریشه یابی مشکلات روان شناختی در این افراد دارد.

    کلیدواژگان: راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان، مکانیسم های دفاعی، کمال گرایی، حساسیت اضطرابی، جراحی زیبایی
  • جواد ایوبی، ایمان الله بیگدلی*، علی مشهدی صفحات 75-94
    مقدمه

    این پژوهش با هدف بررسی اثر بخشی درمان شناختی-رفتاری یکپارچه شده با ذهن آگاهی بر روی کیفیت زندگی، پریشانی روان شناختی و تبعیت از درمان در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو انجام شد.

    روش

    طرح این مطالعه از نوع شبه آزمایشی با گروه گواه با پیش آزمون و پس آزمون بود که تعداد 30 نفر بیمار دیابتی با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفیدر دو گروه آزمایش و کنترل (15N=) قرار گرفتند. 15 نفری که در گروه مداخله قرار گرفتند به مدت 8 جلسه به صورت هفتگی و هر هفته به مدت 90 دقیقه تحت درمان و مداخله با رویکرد MiCBT قرار گرفته و اعضای گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند.در این پژوهش از ابزارهایی همچون پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی، مقیاس پریشانی روان شناختی لویباند و پرسشنامه سنجش تبعیت از درمان مدانلو استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل کواریانس حاکی از بهبود معنادار کیفیت زندگی (05/0>P، 65/151=F)، کاهش پریشانی روان شناختی (05/0>P، 178/69=F) و بهبود وضعیت تبعیت از درمان (05/0>P، 146/36=F) بود.

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان گفت که درمان شناختی رفتاری یکپارچه شده با ذهن آگاهی می تواند باعث بهبود کیفیت زندگی و پایین آوردن پریشانی روان شناختی و همچنین افزایش تبعیت از درمان بیماران مبتلا به دیابت نوع دو شود و به این جهت مداخله ای موثر برای بیماران دیابتی محسوب می شود

    کلیدواژگان: درمان شناختی-رفتاری یکپارچه شده با ذهن آگاهی، کیفیت زندگی، پریشانی روان شناختی، تبعیت از درمان، دیابت نوع دو
  • زهرا عبدخدایی*، شهریار شهیدی، محمدعلی مظاهری، لیلی پناغی، وحید نجاتی صفحات 95-120
    مقدمه

    مطالعه حاضر با هدف بررسی اثربخشی مداخله مبتنی بر رویکردهای تحلیل وجودی و معنویت بر کیفیت و معنای زندگی مبتلایان به ام اس صورت پذیرفت.

    روش

    پژوهش به روش تک شرکت کننده و طرح آزمایشی خط مبنا چندگانه، انجام شد. 5 نفر به صورت نمونه گیری هدفمند در دسترس انتخاب و مورد مداخله قرار گرفتند. مداخله در 12 مبحث، هفته ای دو جلسه یک ساعته برگزار شد. جهت بررسی فرآیند و مکانیسم تغییرات از مقیاس های معنای زندگی و کیفیت زندگی در مبتلایان به ام اس استفاده شد. بعد از به دست آوردن نمرات خط مبنا در مرحله پیش آزمون، شرکت کنندگان طی شش مرحله در فرآیند مداخله و دو مرحله پیگیری به مقیاس ها پاسخ دادند. داده ها به روش ترسیم دیداری، شاخص تغییر پایا (RCI)و فرمول درصد بهبودی تحلیل شدند.

    یافته ها

    درصد بهبودی در دو مقیاس در سه مرحله و برای 5 شرکت کننده محاسبه شد. میانگین درصد بهبودی در مرحله مداخله برای معنایابی زندگی 32/114% و برای کیفیت زندگی 14/79% به دست آمدو در مرحله پیگیری برای معنایابی زندگی 5/185% و برای کیفیت زندگی برابر با 28/123% برآورد شده است. مداخله بر کیفیت و معنای زندگی مبتلایان تاثیر مثبت و پایداری داشته، اما خرده مقیاس ها با مکانیسم متفاوتی تغییر کرده اند.

    نتیجه گیری

    مداخله مبتنی بر تحلیل وجودی و معنویت با تاثیرگذاری بر سطوح مختلف معنای زندگی، کیفیت زندگی مبتلایان را در دو سطح جسمی و روانی ارتقا بخشیده است؛ بنابراین در مداخلات روانشناختی برای مبتلایان به ام اس می توان از این رویکرد سود جست.

    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، مداخله، تحلیل وجودی، معنویت، پژوهش تک شرکت کننده
  • ساناز عینی*، زهره هاشمی، متینه عبادی کسبخی صفحات 121-136
    مقدمه

    در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو سطح بهزیستی روانشناختی همواره پایین بوده و این خود باعث تشدید علایم در آنها می شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه سرسختی روانشناختی، حس انسجام و راهبردهای مقابله ای با بهزیستی روانشناختی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو انجام شد.

    روش

    در این پژوهش توصیفی- همبستگی 120 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو که در نیمه اول سال 1398 به درمانگاه دیابت بیمارستان امام خمینی اردبیل مراجعه کرده بودند، به عنوان نمونه هدفمند انتخاب شده و موردبررسی قرار گرفتند. ابزارهای جمع آوری اطلاعات شامل مقیاس بهزیستی روانشناختی (ریف، 1989)، پرسشنامه سرسختی (کوباسا، 1979)، پرسشنامه حس انسجام- فرم 13 ماده ای (آنتونووسکی، 1987) و راهبردهای مقابله ای (لازاروس و فولکمن، 1985) بود. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون همزمان انجام شد.

    یافته ها

    بهزیستی روانشناختی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو با سرسختی روانشناختی (36/0= β:001/0>p)، حس انسجام (53/0= β:003/0>p) و راهبرد مقابله ی مساله مدار (12/0= β:03/0>p) رابطه ی مثبت و معنادار و با هیجان مدار (43/0-= β:01/0>p) رابطه ی منفی و معناداری داشت. سرسختی روانشناختی، حس انسجام و راهبرد های مقابله ای 76 درصد از واریانس نمرات بهزیستی روانشناختی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو را پیش بینی کردند (01/0>p).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها، سرسختی روانشناختی، حس انسجام و راهبردهای مقابله ای با بهزیستی روانشناختی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو رابطه داشته و می تواند نحوه رفتار فرد در برابر بیماری را تبیین کند. لذا آموزش بیماران جهت توانمندسازی آنها در این زمینه ها پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، سرسختی روانشناختی، حس انسجام، راهبردهای مقابله، دیابت نوع دو
  • سیده فرناز صدیقیان، منصور حکیم جوادی، سجاد رضایی، عذرا زبردست* صفحات 137-154
    مقدمه

    نه تنها خود چاقی، بلکه آورده های چاقی نیز مسایلی موثر بر سلامت روانی و اجتماعی است که گاهی در کمک به افراد، بر درمان چاقی مقدم شمرده می شوند. انگ چاقی به عنوان نگرش های پیش داورانه نسبت به افراد چاق که می تواند با سلامت روان و نگرانی تصویر بدن زنان با انگ چاقی در ارتباط باشد، از آورده های مقدم در درمان چاقی است. ورزش و به طور مشخص برنامه تمرین ورزش هوازی به عنوان تقویت کننده های کارکردهای روان شناختی و فیزیولوژیک می تواند عاملی موثر بر سلامت روان و نگرانی تصویر بدن زنان دارای انگ چاقی تلقی شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی برنامه تمرین ورزش هوازی بر سلامت روان و نگرانی تصویر بدن زنان دارای انگ چاقی انجام شد.

    روش

    روش تحقیق حاضر نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون -پس آزمون تک گروهی است. بدین منظور، 20 نفر زن جوان دارای انگ چاقی بر طبق مصاحبه تشخیصی DSM-5 برای اختلالات خوردوخوراک و پرسشنامه انگ-خود مرتبط با وزن (لیلس و همکاران، 2010) با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در ابتدا و انتها برنامه تمرین ورزش هوازی با پرسشنامه سلامت عمومی-28 گویه (گلدبرگ و هیلر، 1979) و پرسشنامه نگرانی تصویر بدن (لیتلتون، 2005) ارزیابی شدند.

    یافته ها

    با استفاده از آزمون تحلیل واریانس تک و چند متغیری، نتایج نشان داد برنامه تمرین ورزش هوازی منجر به افزایش سلامت روان و کاهش نگرانی تصویر بدن زنان دارای انگ چاقی می شود.

    نتیجه گیری

    ازاین رو می توان نتیجه گرفت، برنامه های ورزشی می توانند در کنار مداخلات روان شناختی، در انگ چاقی زنان و ابعاد مرتبط با آن تاثیرگذار باشند.

    کلیدواژگان: انگ چاقی، برنامه تمرین ورزش هوازی، سلامت روان، نگرانی تصویر بدن، زنان
  • هیوا محمودی*، زهرا کربلایی باقری صفحات 155-170
    مقدمه

    بحران های ناشی از سرطان سبب عدم تعادل و ناهماهنگی فکر و جسم می شود، اما بیشترین حالت در این دوره برای بیمار حس یاس و ناامیدی است. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان پذیرش و تعهد بر احساس امیدواری و باور به جهان عادل در بیماران مبتلا به سرطان سینه انجام شد.

    روش

    روش پژوهش نیمه تجربی، طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی زنان مبتلا به سرطان سینه شهر تهران بودند که از بین آنها تعداد 40 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس هدفمند انتخاب شدند.سپس به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایشی جایگزین شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه باور به جهان عادل رابین و پپلاوفرنهام (2003) و پرسشنامه امید به زندگی هرث بودند. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چند متغیره تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاکی از روند افزایشی پایدار در نمرات مقیاس امیدواری و باور به جهان عادل بیماران مبتلا به سرطان سینه بود که بیانگر اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در افزایش متغیرهای مذکور است.

    نتیجه گیری

    ناامیدی نقشی مستعدکننده، تسریع کننده و تداوم بخش را در بیماری های سرطانی بازی می کند و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد می تواند با افزایش آن نقش مهمی را به عنوان درمان های کمکی و توان بخشی در کنار درمان های پزشکی ایفا کند.

    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، امیدواری، باور به جهان عادل، سرطان سینه
  • پریا اسفندیاری نیا، سوزان امامی پور*، آنیتا باغداساریانس صفحات 171-187
    مقدمه

    با توجه به اهمیت بیماری های قلبی عروقی و MS و توجه روزافزون به کنترل این بیماری به نظر می رسد عوامل روان شناختی نقش مهمی در پدیدآیی و پیشگیری و درمان این دو بیماری دارد؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر مقایسه تیپ شخصیت D و حافظه اینده نگر و گذشته نگر در بین بیماران MS،قلبی عروقی و افراد عادی بود.

    روش

    روش تحقیق از نوع مطالعات علی- مقایسه ای و روش نمونه گیری در دسترس بود در این راستا 90 نفر آزمودنی(30 بیمار مبتلا به MS، 30 بیمار قلبی_عروقی و 30 نفر همراهان بیمار) انتخاب شدند و به وسیله پرسشنامه تیپ شخصیتی و حافظه اینده نگر و گذشته نگرموردسنجش و مقایسه قرار گرفتند.

    یافته ها

    تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک راهه و بررسی تفاوت دوبه دو متغیرها با استفاده از آزمون تعقیبی توکی نشان داد که بیماران مبتلا به MS و قلبی عروقی نمره بالاتری در تیپ شخصیت D و نمره بالاتری در حافظه اینده نگر و گذشته نگر نسبت به افراد عادی دارند، اما بین بیماران MS و قلبی عروقی تفاوت معنادار نمی باشد.

    نتیجه گیری

    بیماران قلبی و مبتلایان به MSنمره بالاتری در تیپ شخصیتی D، حافظه اینده / گذشته نگر، عاطفی منفی و بازداری هیجانی نسبت به افراد عادی دارند.

    کلیدواژگان: تیپ شخصیت D، حافظه آینده نگر و گذشته نگر، بیمار MS، بیمارقلبی عروقی
|
  • Elahe Pourkaveh Dehkordi, Arsalan Khan Mohammadi *, Ali Asghar Abbasi Asfajir Pages 7-24
    Objective

    The purpose of this study is to analyze the factors influencing Iranian womenIt was cosmetic surgery.

    Method

    This article examines the problem with a meta-analytical approach.The participants of the study (N=50) were selected randomly to 32 participants as the required qualification and research study by five supervisors as a research sample, i.e. women tendency to social and psychological factors through 2007 to 2017,data were analyzed by (CMA3).

    Findings

    Based on the findings, four variables: social identity, social acceptability, emotional Intelligence and General Self _efficacy had most effect size on cosmetic surgery Among Iranian women.

    Conclusion

    According to the results, the lower size of social identity, social acceptance, emotional Intelligence and General Self _efficacy, the more tendencies to cosmetic surgery.

    Keywords: Meta-analysis, cosmetic surgery, Social Identity, social acceptability
  • Alireza Aghayousefi, Yarhosain Safari, Sara Ahmadi, Parastoo Abaspour * Pages 25-40
    Objective

    type II diabetes is one of the chronic illnesses with various physical and psychological effects for patient. The purpose of the present research was to study the effectiveness of coping therapy on psychological markers (Stress, quality of life and coping strategies) in type II diabetic patients.

    Method

    It was a semi-experimental research with pre-test, post-test, control group and follow up test. The population of the research includes all diabetic patients with registered medical records in diabetes center of Kermanshah in 2016. 40 individuals were selected by available and random sampling in experimental and control group (20 individuals per group). They have completed coping strategies questionnaire of Folkman- Lazarous, family life incidents and changes (FILE) and short form of diabetic patients' quality of life (DQOL-BCI).

    Findings

    Data was analyzed by SPSS-20 and the results showed that coping therapy significantly increases the quality of life, adhere to treatment, coping strategies, social support, planned problem-solving, positive reevaluation, stress reduction and continence in experimental group than control group (p<0.01, p<0.05). however, the results indicated that there is no significant difference in the variable of escape-avoidance coping strategies between experimental and control group (p>0.05).

    Conclusion

    according to the results, it can be said that coping strategies may reduce the problems of patients with chronic illnesses such as diabetes.

    Keywords: Coping therapy, stress, Quality of Life, Coping Strategies, Type II Diabetes
  • Shahnaz Nouhi *, Masood Janbozorgi, Mojgan Agah Haris, Avisa Najimi Pages 41-56
    Objective

    In creating weight problems in children and adults, individual differences in several dimensions of eating and eating style have been indicated. In this study, standardization, validity and reliability of the children's eating behavior questionnaire were examined.

    Method

    This questionnaire consists of 35 questions that include eight factors affecting eating behavior (food enjoyment, food responsiveness, food sensitivity, relaxation, satiety response, emotional overeating, desire to drink, and less). Measures emotional eating. The subjects were 325 elementary school students who were randomly selected for multi-stage cluster sampling. To investigate the validity of the questionnaire, the exploratory factor analysis method was analyzed by analysis of the main components and Cranbach's alpha method was used to investigate the reliability.

    Findings

    The findings of the factor analysis section showed that by factor analysis, questions and rotation of results are revealed by warimax method of eight components, the number of these components obtained and also the questions that had a high factor load with these components. To a large extent, it is consistent with the findings of the authors of the questionnaire.

    Conclusion

    Due to the strength of the structure and having appropriate psychometric apecifications, the final questionnarie had the capability to be used by researchers.

    Keywords: eating behavior, children, Obesity, Factor Analysis, Standardization
  • Majid Baradaran * Pages 57-74
    Objective

    The psychological variables are one of the important factors in people's tendency to cosmetic surgery. The current research has aimed at investigating the mediating role of cognitive emotion regulationstrategiesand defense mechanisms in the relationship between perfectionism and anxiety sensitivity in cosmetic surgery applicants students.

    Method

    This study was a correlational study. The statistical populationincluded all undergraduate students of Payame Noor University of Rasht in the academic year 1397-98 who were seeking cosmetic surgery. The sample consisted of 335 people (308 female and 27 male) who were selected by available sampling method. Instruments used in this study included the positive and negative perfectionism scale (PNPS), anxiety sensitivity index (ASI), cognitive emotion regulation questionnaire (CERQ) and defense style questionnaire (DSQ).

    Findings

    Path analysis method showed that the anxiety sensitivity in cosmetic surgery applicants is influenced by perfectionism, cognitive emotion regulation and defense mechanisms. Also, cognitive emotion regulation and defense mechanisms played a mediating role in the relationship between perfectionism and anxiety sensitivity. To evaluate the model, CFI (0.91), NFI (0.93), GFI (0.94) and RMSEA (0.07) indices were used and the results indicated that the proposed model fits well with the data.

    Conclusion

    In the formation of anxiety sensitivity, psychological factors such as perfectionism, cognitive emotion regulation, and defense mechanisms are involved. Therefore, the findings of this study have important implications for the rooting of psychological problems in these individuals.

    Keywords: cognitive emotion regulation strategies, Defense Mechanisms, Perfectionism, Anxiety Sensitivity, cosmetic surgery
  • Javad Ayoubi, Imanollah Bigdeli *, Ali Mashhadi Pages 75-94
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of mindfulness-integrated cognitive behavior therapy on quality of life, psychological distress and adherence to therapy in patients with type II diabetes mellitus.

    Method

    The method of research was quasi-experimental with pretest-posttest control group. The sample included 30 persons who were selected by purposeful sampeling among people with type II diabetes mellitus that were divided randomly into two group (experimental and control, N=15). After that an 8 session of MiCBT was done for the experimental group but The control group did not received any intervention. Measures included: world health organization quality of life (WHOQOL), depression, anxiety and stress scale (DASS-21) and Modanloo adherence to therapy test.

    Findings

    result of univariate covariance analysis was statistically significant on quality of life (p<0/05, F=151/65), psychological distress (p<0/05, F=69/178) and adherence (p<0/05, F=36/146).

    Conclusion

    It is suggested that mindfulness-integrated cognitive behavior therapy decreased psychological distress symptoms and improved quality of life and adherence to therapy in patients with type II diabetes mellitus.

    Keywords: Mindfulness-integrated Cognitive Behavior Therapy, Quality of Life, psychological distress, Adherence, Type 2 Diabetes Mellitus
  • Zahra Abdekhodaie *, Shahriar Shahidi, Mohammad Ali Mazaheri, Laily Panaghi, Vahid Nejati Pages 95-120
    Objective

    This study aimed to investigate the effectiveness of existential based spiritual intervention on quality of life and life meaning in patients with multiple sclerosis (MS).

    Method

    Qualitative single case method with multiple baseline was applied. 5 patients were selected through purposive convenience sampling and were interviewed. Intervention was developed in 12 topics and applied weekly in two one-hour sessions. The process and mechanisms of changes were evaluated using the quality of life and life meaning scales. After obtaining of baseline in pretest stage, the participants were evaluated during six stages treatment process and two stages follow-up. The data were analyzed via visuals inspection, reliable change index (RCI) and improvement percentage strategies.

    Findings

    The percentage of improvement was calculated in two scales and at three stages for five participants. The average improvement rate in the intervention stage was 114.32% for the Meaning-in-Life and 79.4% for Quality of Life, and in the follow-up stage it was obtained 185.5% for the Meaning-in-Life and 123.28% for Quality of Life. Intervention has positive and stable effect on Quality and Meaning of Life, but the subscales changed in different manner.

    Conclusion

    Existential based spiritual intervention, which had affections on different level in meaning life, enhanced the patients’ quality of life in physical and psychological level. So this psychological intervention will be useful for MS patients.

    Keywords: Multiple Sclerosis, intervention, Existential Analysis, spirituality, Single Case Study
  • Sanaz Eyni *, Zohreh Hashemi, Matineh Ebadi Kasbakhi Pages 121-136
    Objective

    Patients with type 2 diabetes had low levels of associated psychological well-being, which may exacerbate their symptoms. The purpose of this study was to determine the relationship between psychological hardiness, sense of cohesion, and coping strategies with psychological well-being in patients with type 2diabetes.

    Method

    In this descriptive-correlational study, 120 patients with type 2 diabetic who referred to the diabetes clinic of Imam Khomeini Hospital in Ardabil in the first half of 2019 were selected as the target sample and evaluated. Data collection tools consisted of Psychological Well-being Scale (Ryff, 1989), Hardiness (Kobasa, 1979), 13-item Cohesion Sense Questionnaire (Antonovsky, 1987), and Coping Strategies (Lazarus & Folkman, 1985). Data analysis was performed using Pearson correlation coefficient and regression analysis.

    Findings

    There were a positive and significant relationship between the psychological well-being of patients with type 2 diabetes with psychological hardiness (β=0/36: p<0/001), sense of cohesion (β=0/53: p<0/003), and problem-based coping strategy (β=0/12: p<0/03), and negative and significant relationship with emotion-based coping strategy (β=-0/43: p<0/001). Psychological hardiness, sense of cohesion, and coping strategies predicted 76% of the variance in psychological well-Being scores of patients with type 2 diabetes (p<0/01).

    Conclusion

    According to the findings, psychological hardiness, sense of cohesion, and coping strategies are associated with the psychological well-being of patients with type 2 diabetes and can explain one's attitude toward illness. Therefore, educating patients to empower them in these areas is recommended.

    Keywords: psychological well-being, Psychological Hardiness, Sense of Cohesion, Coping Strategies, type 2 diabetes
  • Seyyedeh Farnaz Seddighian, Mansour Hakim Javadi, Sajjad Rezaei, Azra Zebardast * Pages 137-154
    Objective

    Not only obesity itself, but also the side effects of obesity that affect mental and social health, which sometimes the treatment of these side effects in helping people is given priority over the treatment of obesity. Obesity stigma as biased attitude toward obese individuals can be associated with mental health and body image concerns of women with obesity stigma, is a side effect. Meanwhile, exercise, and especially aerobic exercise training program as reinforces of psychological and physiological functions, can be considered as factors affecting the mental health and body image concerns of women with obesity stigma. The purpose of this study was to determine the effectiveness of aerobic exercise program on mental health and body image concerns of women with obesity stigma.

    Method

    The research method is semi-experimental with one-group pretest-posttest design. So, 20 young women with obesity stigma were selected according to the DSM-5 diagnostic interview for eating disorders and the weight self-stigma questionnaire (Lillis et al. 2010) by convenience sampling method, then were assessed at the beginning and end of the aerobic exercise training program using the 28-item Mental Health Questionnaire (Goldberg & Hiller, 1979) and Body Image Concerns Inventory (Littleton, 2005).

    Findings

    Finally, data were analyzed using Uni/Multivariate analysis of variance. According to the results, the aerobic exercise training program increased mental health and reduced body image anxiety in women with obesity stigma.

    Conclusion

    Therefore, exercise programs can influence women's obesity and its associated dimensions, along with psychological intervention

    Keywords: Obesity stigma, Aerobic exercise training program, Mental Health, Body image concern, Women
  • Hiva Mahmoodi *, Zahra Karbalaee Bagheri Pages 155-170
    Objective

    Cancer crises cause imbalance of mind and body, but most of the time for the patient is a feeling of despair and hopelessness. The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of acceptance and commitment therapy on the hope and belief in a just world in patients with breast cancer.

    Method

    The quasi-experimental research method was pretest-posttest design with control group. The population of the study included all women with breast cancer in Tehran. 40 of them were selected by convenience sampling. They were then randomly assigned to the control and experimental groups. The data collection tools included Adel Robin and Pplawprenham (2003) Belief in World Question and Herth Life Expectancy Questionnaire. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance.

    Findings

    The results showed a steady increase in the scores of the Hope and Belief in a Fair World Scale for Patients with Breast Cancer, indicating the effectiveness of acceptance and commitment therapy in increasing these variables.

    Conclusion

    Disappointment plays a predisposing, accelerating, and persistent role in cancer, and acceptance and commitment therapy can play an important role as adjunctive and rehabilitative therapies alongside medical treatments.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Hope, Belief in a just world, breast cancer
  • Paria Esfandyari Nia, Susan Emamipour *, Anita Baghdasarians Pages 171-187
    Objective

    Considering the importance of cardiovascular diseases andMultiple Sclerosis and increasing attention to control of this disease, it seems that psychological factors play an important role in the emergence and prevention and treatment of these two diseases. Therefore, the purpose of the present study was to Comparison of D personality type and retrospective and prospective memory among patients with MS,cardiovascular and normal people.

    Method

    The research method was available as a causal-comparative study and sampling method. In this regard, 90 subjects (30 patients with MS, 30 patients with cardiovascular disease and 30 patients with accompanying patients) were selected and evaluated by personality type questionnaire and prospective and retrospective memory.

    Findings

    Data analysis using One Way ANOVA and examining the difference between two variables using Tukey's post -hoc test showed that Patients with MS and cardiovascular disease have a higher score in D personality type and a higher score in prospective and retrospective memory than normal people, but there is no significant difference between MS and cardiovascular patients.

    Conclusion

    Cardiovascular patients and MS patients have higher score in D personality type, retrospective/prospective memory, negative affect, and social inhibition than normal people.

    Keywords: D Personality Type, Prospective, Retrospective Memory, MS Patient, Cardiovascular disease