فهرست مطالب

مطالعات زبان و ادبیات غنایی - پیاپی 35 (تابستان 1399)

نشریه مطالعات زبان و ادبیات غنایی
پیاپی 35 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه تسلیم جهرمی* صفحات 9-22
    شعر غنایی در لغت به معنای آوازخوانی، سرود و نغمه است و در اصطلاح به شعری گفته می شود که بیانگر عواطف و احساسات شخصی شاعر است. در این تعریف یادکرد زادبوم و احساسات شاعر نسبت به آن و مظاهر آن نیز قرار می گیرد. جهرم شهری در جنوب شرقی فارس است که نام آن از گذشته در متون کهن چون شاهنامه، آمده است. این شهر را در گذشته جنگل نخل می نامیده اند که بیانگر انبوه نخلستان های این شهر بوده است. به دلیل کاربردهای بسیار نخل و اجزای آن در زندگی روزمره مردم جهرم، این درخت در سنن، آداب و رسوم، اعتقادات و باورهای مردم وارد شده و باعث شده که این درخت و امور وابسته با آن نیز در شعر شفاهی و غنایی جهرم اعم از واسونک، اشعار، ترانه و متل های محلی متعدد با کارکردهای مختلف حضور داشته باشد. به این ترتیب نخل و خرما از مظاهر مهم شعر غنایی عامیانه جهرم است و واکاوی آن شناختن زمینه های ذهنی و روانی مردم این شهر کمک می کند. مهم ترین زمینه های حضور این درخت در ادبیات محلی و غنایی جهرم در زمینه های نوستالوژیک و بیان فراق و هجران و احولات عاشق و معشوق است.این مقاله با بررسی میدانی و کتابخانه ای به روش توصیفی- تحلیلی به واکاوی جایگاه و اهمیت این درخت در شعرغنایی مردم جهرم پرداخته است و نمونه های مختلفی از آن را به دست داده است.
    کلیدواژگان: نخل، خرما، جهرم، واسونک، شعر عامیانه، دوبیتی محلی، اشعار غنایی
  • نرگس خانی، عنایت الله شریف پور*، علی اصغر باباصفری صفحات 23-40
    عشق محرک کاینات و اساس و پایه خلقت است که در همه ذرات عالم جاری است و به واسطه آن، همه موجودات به سوی حق تعالی در حرکت هستند. عشق انواع مختلفی دارد و در جهان هستی به دو صورت تجلی دارد: حقیقی و مجازی. عشق حقیقی مخصوص خداست و کفایت کردن به او که همه مظاهر جهان هستی از اوست. عشق مجازی به آنچه غیر خداست و عشق به مظاهر هستی و کاینات است. در آثار نظامی و مولانا، عشق عنصری کلیدی است که باید به آن توجه خاصی کرد. هدف از این پژوهش، تبیین عشق حقیقی در خمسه نظامی و مثنوی مولانا است که در آن به روش تحلیل محتوا، به بررسی انواع عشق، تفاوت عشق حقیقی و مجازی و ارتباط عشق مجازی با عشق حقیقی پرداخته شده است. مطابق نتایج، در بین ویژگی هایی که این دو شاعر برای عشق برشمرده اند، اشتراکات و تفاوت هایی وجود دارد. اهمیت این تحقیق از این جهت است که دیدگاه های این دو سخنور ارزشمند را درباره عشق بیان می کند و نشان می دهدکه مولانا و نظامی، هردو، عشق را یک حقیقت جاری و ساری در کاینات و عامل اتحاد هستی می دانند و عقیده دارند که عشق حقیقی، به خدا اختصاص دارد و عشق مجازی را وسیله ای برای دستیابی به عشق حقیقی می دانند.
    کلیدواژگان: عشق، نظامی گنجه ای، خمسه، مولوی، مثنوی
  • سعیده صمیمی، پروانه عادل زاده*، کامران پاشایی صفحات 41-58

    نقد روانکاوانه نقدی نو در میان نقدهای بینارشته ای محسوب می شود. در این نقد پژوهشگر یا منتقد می کوشد تا زوایای پنهانی، تعارض های رفتاری و نشانه های روانی موجود در شخصیت مورد نظر را در یک اثر ادبی بکاود تا بدین وسیله شخصیت مورد نظر در متن برای تحلیل مهیا شود. کارن هورنای، پدیده عشق را به سه نوع طبیعی، روان رنجورانه و خودانگیخته تقسیم می کند و میان ماهیت بی اختیاری و خودانگیختگی، تمیز قایل می شود. هورنای در نیاز روان رنجویانه به عشق بر نظریه ی لیبیدوی فروید خرده می گیرد وبه اعتقاد هورنای، هسته اصلی این نیاز از اضطراب بنیادی تشکیل می-شود، اضطرابی که زاییده ی احساس یاس و تنهایی در جهانی متخاصم است، اضطراب بنیادی به اشکال گوناگون متجلی می شود و روان رنجور سعی می کند از احساساتش بگریزد. مقاله پیش رو مبتنی بر رویکرد تحلیلی روانکاوانه، تلاش خواهد کرد تا وجه تمایز بین موضوع عشق سالم و نیاز مهرطلبانه، را با توجه به نظریه کارن هورنای در شخصیت اصلی رمان «سهم من» تببین نماید. آنچه از بازخوانی شخصیت معصومه در رمان منعکس شده است عشقی که او نسبت به اطرافیانش دارد عشق سالمی نیست بلکه عشقی است روان رنجورانه، که از نیاز مهرطلبانه معصومه منبعث شده است.

    کلیدواژگان: رمان سهم من، عشق سالم، عشق بیمارگونه، مهرطلبی، کارن هورنای
  • سکینه عباسی*، روح الله هاشمی صفحات 59-74

    یکی از شاعران کمتر شناخته شده معاصر ایران، پروین اعتصامی است. اشعار وی به دلیل مناظره پردازی و رویارویی با زبان و نگرش ادبیات زنانه (مونث) معروف است. اندیشه وی به سبب بیماری، ورود به دنیای طبیعت را به همراه داشته است؛ اما نه برای لذت یا آرامش مطلوب، بلکه برای این نتیجه مهم که زمزمه های اجزای طبیعت به ویژه گیاهان بازتاب «عمر کوتاه بشر، به ویژه زن» است. از میان این اجزا، «گل سرخ» در شعر او کارکردی نمادین یافته و در بستر تمثیل، در بیش از 27 مورد از قطعه، مثنوی و قصیده از مجرای مناظره، مفاخره (خودگویی و حدیث نفس) و پرسش گری گل در برابر ساکنان باغ و اجزای آسمان به تصویر کشیده شده است. در این مقاله به روش تحلیلی توصیفی تمام اشعار روایی -که درآن شاعر از نشانه گل سرخ بهره برده- بررسی می شود تا نوع نگاه شاعر به جایگاه خود به عنوان زن در ادبیات فارسی تحلیل گردد. حاصل کار نشان می دهد که نقش و کارکرد متفاوت گل سرخ در این نمونه ها خصوصا و در مجموعه اشعار پروین عموما، گونه ای خاص از واقع گرایی زنانه را در ادب تغزلی فارسی بازتاب می دهد که برخلاف هنجارهای مرسوم ادب غنایی و اساطیری قوم ایرانی بوده و از اولین نشانه های مدرنیسم است. به بیانی دیگر، در این نگرش خاص، جایگاه «زن» به عنوان «معشوق» در پیوند با عشق و زیبایی و تقدس نیست؛ بلکه با ماهیت مادی وی در اجتماع یعنی «جوانی ناپایدار» گره خورده است.

    کلیدواژگان: ادبیات غنایی، پروین اعتصامی، گل سرخ، رمزپردازی، رئالیسم
  • محمدعلی وثوقیان، سید محمد امیری*، عطامحمد رادمنش صفحات 75-87

    ریشه بخش مهمی از ادبیات غنایی خاور میانه را باید در کتب آسمانی عهد عتیق و عهد جدید یافت. از منظر این کتب، خداوند و عشق مساوی همند و عشق در ذره ذره موجودات عالم گسترش یافته است. در متون اولیه اسلامی محبت به طور متعادل به عنوان رابطه ای دو طرفه میان خدا و بنده وجود داشته است، اما تجربه عشقی با چنان غلظت که آغازگر آن خدا باشد، برگرفته از انجیل است که بعید نیست در قرن دوم هجری با ترجمه شدن متون یونانی به عربی، وارد متون عربی و بعد از آن فارسی شده باشد. ابن عربی از جمله متاثران از اندیشوران یونان است. دور نمی نماید که عشق ترسیمی او اثری از اندیشه های یونانی در خود داشته باشد. در متون قرون شش به بعد، تجربه عشقی، در غلظت حتی از تورات و انجیل فراتر می رود و به قول مولوی به عشقی خونی تبدیل می شود. تاثیرپذیری ابن عربی به معنای شیفتگی و دلدادگی او نیست. بلکه تنها لحاظ کردن این اندیشه ها در کنار صدها اندیشه دیگر است. آنچه در این مقاله مطرح می شود، هیچ ارتباطی با دیدگاه آسین پالاسیوس در مورد ابن عربی ندارد.

    کلیدواژگان: عشق، ادبیات غنایی، عهد عتیق، عهد جدید، ژوزف مورفی، ابن عربی
  • پوران یوسفی پور کرمانی* صفحات 89-100
    از مهمترین نظریه های ادبی، نظریه ی ساختارگرایی (structuralism) است که به بررسی و تحلیل ساختارهای عام در نظام های معناداری همچون زبان، ادبیات، داستان، اسطوره و... می پردازد. تحلیل ساختاری داستان و روایت از زیباترین تحلیل های ادبی در نقد ادبی معاصر به شمار می آید. شیرین و خسرو جزو متون کهنی محسوب میشود که در رده ی روایت های اسطوره ای به حساب می آید. زیبایی هنری شعر امیرخسرو دهلوی در شیرین و خسرو بر کسی پوشیده نیست، تحلیل و تجزیه‏ی عناصر و داستان های این اثر حماسی بزمی، بسیاری از جلوه های زیبایی شناسانه‏ی این حماسه را به ما نشان می دهد. از دیدگاه ساختار گرایی، آنچه در بررسی و شناخت یک اثر ادبی اهمیت دارد و باید مورد توجه باشد خود متن و مناسبات درونی آن است. شیرین و خسرو در شمار آن دسته از آثار روایی و داستانی است که می توان بسیاری از عناصر داستانی نوین را در قصه های آن جستجو کرد. هنر داستان پردازی، توانایی های زبانی، شگردهای روایی و قدرت صحنه پردازی امیرخسرو دهلوی این اثر را چنان قوتی بخشیده است که آن را از زوایای گوناگون قابل تحلیل و بررسی ساخته است. در این مقاله سعی بر آن است وجوه روایتی شیرین و خسرو از دیدگاه تودوروف بررسی شود. در این مقاله سعی بر آن است وجوه روایتی شیرین و خسرو از دیدگاه تودوروف بررسی شود.
    کلیدواژگان: تحلیل، ساختار، روایت، شیرین و خسرو.وجه
|
  • Fatemeh Taslim Jahromi * Pages 9-22
    Lyrical poetry literally means singing, hymn and melody, and the term refers to a poem that expresses the personal feelings and emotions of the poet. In this definition, the poet's birth and environment and his feelings towards it and its manifestations are also included. Jahrom has been called the "palm forest" in the past that it has been a sign of the mass of palm trees in the city. Palm also plays an important role in people's traditions, customs, beliefs and folk beliefs and it has made this tree and its related matters widely present in the oral and folk lyrical literature of Jahrom and there are also metonymy, proverbs till poems, folk songs and folk and rhythmic short story about this tree in Jahrom. In this way, palms and dates are important manifestations of Jahrom folk lyrical poetry and its analysis helps to know the mental and psychological backgrounds of the people of this city. The most important contexts of the presence of this tree in the local and lyrical literature of Jahrom are in the nostalgic contexts and the expression of separation and sorrow and the situation of the lover and the beloved. This article with field and library reviews with descriptive and analytical study of the plase and importance of this tree in the oral lyrical literature of the people of Jahrom and has provided various examples of it.
    Keywords: palm, Jahrom, Folk poem, Oral poem, lyrical poetry
  • Narges Khani, Enayatollah Sharifpour *, Aliasghar Babasafari Pages 23-40
    Love is the motive of the universe and the foundation and basis of creation, while being present in all the particles of the universe, through which all creatures are moving towards God. Love has different forms, manifesting in the universe in two ways: real and virtual. True love is just for God, and sufficient for Him who is the origin of all manifestations of the universe, and virtual love is for what is non-God, i.e., love for manifestations of existence and the universe. In the works of Nizami and Rumi, love is a key element that should be given certain attention. This study is aimed at explaining true love in Khamsa of Nizami and Masnavi of Rumi and to do so, content analysis method has been used to investigate the types of love, the difference between true and virtual love, as well as the relationship between virtual love and true love. Based on the results, there are some commonalities between the attributes considered by these two poets for love. The importance of this research is that it expresses the viewpoints of these two valuable lecturers (poets) on love and shows that both Rumi and Nizami believe in love as a current and sublime truth in the universe and the unity factor of the universe. They believe that the true love belongs to God and that virtual love is a means of reaching true love.
    Keywords: love, Nizami Ganjavi, Khamseh, Rumi, Masnavi
  • Saeedeh Samimi, Parvaneh Adelzadeh *, Kamran Pashaei Pages 41-58

    Psychoanalytic criticism is a new branch of interdisciplinary criticisms. In this criticism, the researcher or critic tries to explore the hidden angles, behavioral conflicts, and psychological symptoms of the characters in a literary work to prepare the text’s characters for analysis. The German psychoanalyst, Karen Horney divides the phenomenon of love into three natural, psychotic and spontaneous types, distinguishing between the nature of incontinence and spontaneity. Horney criticizes psychotic need for love in Freud’s libidinal theory. Horney believes that the core of this need consists of a fundamental anxiety, the anxiety that arouses feelings of despair and loneliness in a hostile world. The anxiety is fundamentally manifested in various ways, and the neurotic tries to escape his feelings. Based on a descriptive-analytical approach from a psychoanalytic perspective, this article attempts to explain the distinction between the subject of healthy love and affection seeking in accordance with Karen Horney’s theory in the protagonist of the novel. What is reflected in reading of Masoumeh’s character in the novel “My Share” is that her love for those around her is not a healthy love, but a psychotic love, derived from her affection seeking need.

    Keywords: Sahm-e- Man (My Share), healthy love, pathogenic love, affection seeking, Karen Horney
  • Sakineh Abbasi *, Ruhallah Hashemi Pages 59-74

    One of the contemporary poets in Iran is Parvin-Etasami. Her poems are known for discussing and confronting the language and attitudes of female literature (female). Her thoughts of illness have entered the world of nature, but not for pleasure or comfort, but for the important conclusion that whispers of the components of nature, especially plants, reflect the "short life of humankind. In this article, the descriptive analytical method of all narrative poems in which the poet uses the sign of a rose is studied, in order to analyze the type of poet's view of his position as a woman in Persian literature. The result of this study indicates that the role of different roles in these samples is characteristic and in the Parvin poems collection generally reflects a specific type of female realism in Persian lyrical literature, which, unlike the norms Tradition is the richness and mythology of Iranian folk and is one of the first signs of modernism. In other words, in this particular view, the position of "woman" as "beloved" is not related to love and beauty and holiness, but rather to its material nature in the community of "unstable youth".

    Keywords: Ghanaian Literature, Parvin Etesami, Rose, Decoding, realism
  • MohammadAli Vosooghian Najafabadi, Mohammad Amiri *, Atamahammad Radmanesh Pages 75-87

    We must look for the root of an important part of the lyrical literature of the Middle East in the heavenly books of the Old Testament and the New Testament. From the point of view of these books, God and love are equal and love has spread in every part of the universe. In the early Islamic texts, love has existed in a balanced way as a two-way relationship between God and the servant. But the experience of love with such concentration which is initiated by God is taken from the Bible. It seems that by translating Greek texts into Arabic, He entered Arabic texts and consequently Persian. Ibn Arabi is one of the most influential Greek thinkers. It seems that his love is influenced by the ideas of ancient Greece. After the sixth century, the experience of love goes beyond even the Torah and the Bible in concentration and in Rumi's words, it turns into dangerous love. Ibn Arabi's influence does not mean he is fascinated and affectionate, rather, it is only to consider these ideas along with hundreds of other ideas. What is presented in this article has nothing to do with Asin Palacios's view of Ibn Arabi.

    Keywords: love, lyrical literature, Old Testament, New Testament, Joseph Murphy, Ibn Arabi
  • Pooran Yusefipoor Kermani * Pages 89-100
    Structuralism is one of the most important literary theories that investigates and analyzes the general structure in significant systems like language, literature, myth and etc. The structural analysis of story and narrations is among the most beautiful literary analyses in contemporary literary criticism.  The artistic beauty of Dehlavi's poetry in Shirin and Khosrow is widely acknowledged. The elements and story analyses of this lyrical fiction show us many aesthetic aspects of this epic. From constructionist perspective, the text itself and the relationships within it are considered as important and notable parameters in the study of literary work. Shirin and Khosrow is the kind of narrative work in which many modern story elements can be found. The art of fiction, language abilities, narrative techniques and Amir-khosrow Dehlavi’s unique strength in painting word pictures gave it such power to be analyzed from various aspects. In this study, the narrative forms of Shirin and Khosrow from the perspective of Todorov is investigated.
    Keywords: analysis, structure, Narrative, Shirin, Khosorow