فهرست مطالب

پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی - سال نهم شماره 2 (تابستان 1399)

نشریه پژوهش های کاربردی در گیاه پزشکی
سال نهم شماره 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نوش آفرین بروکانو مادلو، رامین حسینی، رضا درویش زاده* صفحات 1-14

    پوسیدگی اسکلروتینیایی یقه ساقه که توسط قارچ Sclerotinia sclerotiorum ایجاد می شود، یکی از مهم ترین بیماری های قارچی آفتابگردان در ایران به شمار می رود. استفاده از ژنوتیپ های متحمل به بیماری یکی از اقتصادی ترین روش های مقابله با بیماری است. اخیرا در مکان یابی ارتباطی برای مقاومت به بیماری پوسیدگی اسکلروتینیایی در آفتابگردان، ارتباط معنی داری بین بروز کمتر نکروز ناشی از اسکلروتینیا و بیان ژن HaRIC_B مشاهده شده است. از طرف دیگر، بیان ژن های دفاعی به شدت توسط عوامل رونویسی تنظیم می گردند. در این پژوهش، میزان بیان ژن HaRIC_B و عامل رونویسی از تیپ MYB در لاین های LC1064C/8*A (جزیی مقاوم) و SDR19 (حساس) آفتابگردان بعد از آلودگی با جدایه ی A37 قارچ عامل بیماری Sclerotinia با روش واکنش زنجیره ای پلی مراز در زمان واقعی بررسی شد. در بررسی الگوی بیان ژن HaRIC_Bدر دو لاین مورد مطالعه مشاهده شد که میزان بیان ژن در لاینLC1064C/8*A  با گذشت زمان بعد از آلودگی با قارچ عامل بیماری رفته رفته افزایش یافته است. همچنین در مقایسه بیان ژن در 2 لاین دیده شد میزان بیان در لاینLC1064C/8*A  در مقایسه با لاین SDR19 در هر یک از زمان های بعد از آلودگی بیشتر است. در مقایسه الگوی بیان ژن HaRIC_B و عامل رونویسی از تیپ MYB ، یک ارتباط منطقی بین میزان بیان دو ژن مخصوصا در ژنوتیپ LC1064C/8*A  مشاهده شد. بنابراین احتمالا عامل رونویسی از تیپ MYB در تحریک بیان ژن HaRIC_B و بنابراین در القاء مقاومت به پوسیدگی اسکلروتینیایی در آفتابگردان موثر باشد که البته نیاز به بررسی های بیشتر دارد. با تایید مقاومت لاین LC1064C/8*A  در مقابل عامل بیماری اسکلروتینیا در سطح مولکولی، می توان بالقوه از لاین مذکور در تولید ارقام هیبرید مقاوم در اصلاح نباتات متداول استفاده نمود.

    کلیدواژگان: آفتابگردان روغنی، بیان ژن، مقاومت جزئی، عامل رونویسی، PCR کمی
  • صدیقه اشتری*، مظاهر یوسفی، حمیدرضا دری صفحات 15-30

     کنه ی تارتن دولکه ایTetranychus urticae (Koch) (Acari: Tetranychidae) ، یکی از آفات مهم لوبیا است که همه ساله مقدار زیادی حشره کش برای کنترل آن  مصرف می شود.  به منظور بررسی مقاومت لاین های جدید لوبیا به کنه ی تارتن دو لکه ای آزمایشی به مدت دو سال (1396 و 1397) در ایستگاه تحقیقات لوبیای خمین اجرا شد. یازده لاین لوبیا به همراه رقم صدری (شاهد) درقالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو آزمایش همراه با انجام سم پاشی و بدون سم پاشی مورد بررسی قرار گرفت.  صفات مورد بررسی شامل تغییرات جمعیت، عملکرد و اجزای آن بود. سپس جهت محاسبه ی مکانیسم های مقاومت (تحمل، آنتی بیوز و آنتی زنوز) و تعیین شاخص مقاومت گیاهی آزمایشات در گلخانه و در 5 تکرارانجام شدند. مقایسات میانگین با آزمون توکی انجام شد. صفات مورد بررسی شامل تغییرات جمعیت، عملکرد و اجزای آن و مکانیسم های مقاومت بود. برای نمونه برداری، از هر کرت 10 بوته به طور تصادفی انتخاب و از هر بوته نیز فقط دو برگ یکی از پایین و دیگری از بالای آن انتخاب و نمره دهی شدند. مراحل زندگی آفت شامل تخم و مراحل فعال کنه (لارو، پوره و بالغ) شمارش و ثبت شد. نتایج  نشان داد که بین لاین ها و رقم  از نظر  عملکرد و اجزای آن و جمعیت کنه ی تارتن اختلاف معنی داری در سطح آماری یک و پنج درصد وجود داشت. به طوریکه بیشترین و کمترین جمعیت کنه ی تارتن دو لکه ای در همه مراحل به ترتیب در رقم صدری و لاین 21517 KS-مشاهده شد. لاین 31287KS- دارای بیشترین عملکرد به میزان 2437 کیلوگرم در هکتار بود وکمترین عملکرد دانه به میزان1221 کیلوگرم در هکتار مربوط به لاین 21529  KS-بود. لاین های 31286KS-،21492KS- و رقم دادفر به ترتیب با مقیاس خسارت 6/3، 4 و 8/3 به عنوان لاین ها و رقم متحمل به خسارت کنه ی تارتن دو لکه ای انتخاب شدند. رقم دادفر و لاین 31286KS- به ترتیب با 4/18 و 2/15 عدد کنه ی   بالغ در یک دوره رشدی دارای مکانیسم مقاومت از نوع آنتی بیوز بودند. لاین 31286KS- و رقم دادفر به ترتیب با 8/1 و 1 عدد کنه ی بالغ دارای مکانیسم آنتی زنوز بودند. نتایج حاصل از محاسبه شاخص مقاومت گیاهی که در گلخانه انجام گردید، نشان داد که لاین 31286  KS-و رقم دادفر دارای شاخص مقاومت بالایی به ترتیب به میزان 09/9 و 28/14 نسبت به کنه ی تارتن دو لکه ای است. بنابراین رقم دادفر در اولویت اول و لاین 31286  KS-در اولویت دوم جهت کشت در منطقه توصیه می شوند. لاین31287KS- علیرغم داشتن عملکرد بالا، به دلیل شاخص مقاومت گیاهی پایین به عنوان لاین مقاوم انتخاب نشد.

    کلیدواژگان: لاین های لوبیا، کنه ی تارتن دو لکه ای، مکانیسم های مقاومت
  • معصومه خیرگو*، ناصر پنجه که، فاختک طلیعی صفحات 31-43

    استفاده از ارقام مقاوم به عنوان روشی موثر در مدیریت بیماری لکه برگی سپتوریایی گندم می‎باشد. این پژوهش به منظور شناسایی منابع جدید مقاومت به بیماریلکه برگی سپتوریایی در بین تعداد 135 ژنوتیپ گندم انجام شد. ژنوتیپ های گندم در قالب طرح آگمنت و در مزرعه پژوهشی هنرستان کشاورزی علی‎آباد کتول کشت شدند. آلودگی مصنوعی ژنوتیپ ها با پخش کردن برگ های آلوده و مایه زنی با سوسپانسیون اسپور قارچ بیمارگر انجام شد. یادداشت برداری از بیماری پنج نوبت و به فاصله هفت روز صورت گرفت. تجزیه کلاستر، ژنوتیپ ها را در چهار گروه قرار داد. ژنوتیپ های شماره 51، 68، 79 (شیراز)، 85، 87، 89، 97، 110، 115 (نارین)، 116، 123 (مهرگان) و 130 در گروه سه (مقاوم) قرار گرفتند. این گروه کمترین سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری را داشت و به بیماری مقاومت بالایی نشان داد. فراوانی اندک ژنوتیپ ها در دو گروه حساس (گروه چهار) و مقاوم (گروه سه) نشان داد که این صفت توسط چند ژن با اثرات متقابل افزایشی کنترل می شود. بنابراین هرم بندی ژن ها و انتخاب در نسل های اولیه می تواند موثر باشد. از ژنوتیپ های مقاوم شناسایی شده در این پژوهش می توان در برنامه های اصلاحی به منظور هرمی کردن ژن های مقاومت به سپتوریا و یا تلاقی های برگشتی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، مقاومت، لکه برگی سپتوریایی، گندم
  • نگین اسکندرزاده خیاوی*، شلاله مصلحی، ناهید واعظ صفحات 45-60

    نماتدهای گره ریشه (Meloidogyne spp.) از نظر خسارت اقتصادی به محصولات کشاورزی، مهم ترین گروه نماتدهای انگل گیاهی می باشند. کنترل زیستی یکی از روش های نوین و محیط زیست دوستانه برای کنترل آ ن ها است. یکی از راه‏های کنترل زیستی نماتدها، استفاده از گیاهانی با ویژیگی‏های ضدنماتدی است. در پژوهش حاضر، تاثیر عصاره‏های دو گونه از گیاه داتوره (Datura stramonium، Datura metel) و بنگدانه (Hyoscyamus niger) در برابر جمعیت بومی نماتد گره ریشه گونه Meloidogyne javanicaمورد بررسی قرار گرفت. ارزیابی‏ها بر اساس تاثیر عصاره‏ها در تفریخ تخم نماتد و مرگ و میر لارو سن دو در شرایط آزمایشگاهی بود. بدین منظور گیاهان مورد آزمایش در فیتوترون آزمایشگاه کشت شده و پس از رشد کامل، برگ‏های آن‏ها برداشت و خشک شدند. از برگ‏های پودر شده، عصاره‏های آبی 30 به 1 تهیه شده و غلظت‏های مختلفی از هر کدام از عصاره‏ها  برای بررسی میزان تفریخ تخم و مرگ و میر لارو سن دو استفاده گردید. از نظر تاثیر عصاره‏ها در تفریخ تخم نماتد، هر سه گیاه به درجاتی در بازدارندگی تفریخ تخم نماتد تاثیر داشتند. با افزایش غلظت عصاره این تاثیرگذاری نیز بیشتر بود و غلظت 50 درصد عصاره 30 به 1 بهترین تاثیر را در کاهش تفریخ تخم داشته و غلظت 25 درصد نیز تاثیرگذاری خوبی داشت. تاثیر عصاره‏ها بر روی مرگ و میر لاروهای سن دوم نماتد نیز  قابل توجه بوده و هر سه گیاه به ویژه در غلظت‏های بالاتر سبب مرگ و میر درصد قابل توجهی از لاروها در مقایسه با شاهد شدند. از این میان غلظت 25 درصد عصاره 30 به 1 هر سه گیاه تاثیر خوبی در مرگ لاروها داشت. در آزمایشی دیگر بررسی تاثیر این عصاره‏ها در میزان جوانه‏زنی بذر رقم حساس گوجه‏فرنگی (Super Strain B) مورد بررسی قرار گرفت. غلظت‏های مختلف عصاره‏های گیاهان در داخل پتری‏های استریل پوشانده شده با کاغذ صافی استریل ریخته شده و بذور در داخل آن‏ها چیده شده و درصد جوانه‏زنی تا یک هفته ثبت گردید. با در نظر گرفتن مجموع نتایج، تقریبا می‏توان گفت که عصاره هیچ‏کدام از گیاهان تاثیر منفی در جوانه‏زنی بذور گوجه‏فرنگی نداشت.

    کلیدواژگان: کنترل زیستی، نماتد گره ریشه، Datura، Hyoscyamus
  • سیده سنا نجات، رضا فرشباف پورآباد، شبنم عاشوری صفحات 61-74

    در این مطالعه، تاثیر چهار رژیم غذایی مصنوعی حاوی آرد لوبیا چشم بلبلی، لوبیا قرمز، لوبیا سفید و ذرت بر تغییرات میزان پروتئین کل لاروهای سن چهارم، روده ها و اجسام چربی لاروهای سنین پنجم و ششم و پیش شفیره ها و نیز پروتئین کل شفیره ها و همچنین بر میزان فعالیت آنزیم های آلفا- آمیلاز و پکتیناز گوارشی کرم غوزه ی پنبه، Helicoverpa armigera Hübner، مورد مطالعه قرار گرفت. الگوهای پروتئینی با الکتروفورز ژل پلی آکریل آمید واسرشت گر نیز مقایسه شدند. براساس نتایج به دست آمده، کم ترین میزان پروتئین در تمام بدن لاروهای سن چهارم و روده و اجسام چربی لاروهای سن پنجم در رژیم حاوی ذرت و بیش ترین میزان آن در رژیم حاوی لوبیا سفید بود. حشرات پرورش یافته روی رژیم حاوی ذرت در مدت آزمایش وارد سن ششم لاروی نشدند. به غیر از پروتئین اجسام چربی لارو سن ششم، در بقیه ی تیمارهای سنین ششم و پیش شفیره، تفاوت معنی داری در رژیم های مختلف مشاهده نشد. کم ترین میزان پروتئین شفیره، در رژیم حاوی لوبیا قرمز و بیش ترین میزان آن در رژیم حاوی لوبیا سفید مشاهده شد. با توجه به کاهش پروتئین در رژیم های مختلف، وزن لاروها و فعالیت آلفا- آمیلاز و پکتیناز گوارشی نیز به طور معنی داری تحت تاثیر قرار گرفت. کم ترین وزن لاروها و فعالیت آنزیم های مذکور در رژیم حاوی ذرت ثبت شد. کاهش یا افزایش میزان پروتئین در آزمایش ها، در تصاویر مربوط به ژل های پلی آکریل آمید نیز قابل مشاهده بود. در کل، رژیم های غذایی مصنوعی حاوی ذرت و لوبیا قرمزرژیم مناسبی برای پرورش این حشره نبودند ولی رژیم های حاوی لوبیا سفید و لوبیا چشم بلبلی رژیم مناسبی برای این حشره گزارش می شوند.

    کلیدواژگان: آنزیم های گوارشی، الکتروفورز ژل پلی آکریل آمید واسرشت گر، پروتئین، رژیم غذایی مصنوعی، Helicoverpa armigera
  • علی عمرانی*، منوچهر خدارحمی، رامین روح پرور صفحات 75-87

    زنگ ساقه یا سیاه با عامل قارچی (Pgt) Puccinia graminis f. sp. tritici یکی از خسارت زاترین بیماری های گندم در جهان و از جمله ایران به شمار می رود. بررسی پرآزاری (Virulence) عامل بیماری بر روی ژن های مقاومت گندم، شناسایی منابع مقاومت به زنگ ساقه و تعیین ژن های مقاومت موثر موجود در ژنوتیپ های مقاوم، از ملزومات استفاده از مقاومت ژنتیکی (تولید ارقام مقاوم) به عنوان کارآمدترین و سالم ترین روش کنترل این بیماری محسوب می شود. در این پژوهش، مقاومت گیاهچه ای30 ژنوتیپ گندم تولید شده در مرکز سیمیت (CIMMYT) معرفی شده به عنوان منابع مقاومت به زنگ ساقه، نسبت به شش نژاد متفاوت Pgt در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا جدایه های قارچ مورد استفاده در گلخانه های زنگ بخش غلات موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر تعیین نژاد شدند و پرآزاری آن ها روی ژن های مقاومت به زنگ ساقه موجود در مجموعه ارقام افتراقی شناسایی گردید. بر همین اساس نژادها به صورت TKTTF، TTTTF، PKSTC، TTRTF، TKSTF و PTRTF تعیین گردیدند. ژنوتیپ های حامل ژن های Sr22، Sr24، Sr26، Sr31، Sr32، Sr33و Sr40 با ایجاد واکنش مقاومت نسبت به تمام نژادهای مورد مطالعه قارچ بیمارگر، به عنوان ارقام افتراقی دارنده ی ژن های مقاومت موثر معرفی می گردد. اجزای مقاومت ژنتیکی اندازه گیری شده در شرایط گلخانه برای غربال ژنوتیپ های مقاوم شامل تیپ آلودگی و دوره ی کمون بود. نتایج حاصل از بررسی اجزای مقاومت ژنتیکی، وجود تنوع فنوتیپی در واکنش ژنوتیپ ها نسبت به نژادهای زنگ ساقه را نشان داد. از ژنوتیپ های مقاوم شناسایی شده در این مطالعه (ژنوتیپ های شماره 4، 5، 6، 7، 8، 9، 11، 13، 14، 16، 17، 18، 20، 21، 22، 25، 26، 27، 28 و 29) می توان به عنوان منابع دارنده ی مقاومت گیاهچه ای در برنامه های ملی به نژادی گندم برای مقاومت ژنتیکی به زنگ ساقه در اقلیم های مختلف کشور استفاده نمود.

    کلیدواژگان: پرآزاری، تنوع فنوتیپی، زنگ سیاه یا ساقه، ژنوتیپ، منابع مقاومت گیاهچه ای
  • سید رضا فانی*، حسین عظیمی، فرید بیکی صفحات 89-97

    سفیدک کرکی یکی از مهمترین بیماری های خیار است. کارایی قارچ کش های سیازوفامید (رگنانت® SC 20%) و پیراکلواستروبین + دی متومورف (پیرادیم® DF 18.7%) در پیش گیری از بیماری سفیدک کرکی در آزمایش هایی در استان های تهران و مازندران در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 10 تیمار و چهار تکرار بررسی شد. تیمارها شامل  غلظت های 5/0، 6/0 و 75/0 در هزار از قارچ کش رگنانت،  غلظت های 25/0، 3/0 و 35/0 درهزار از قارچ کش پیرادیم به عنوان قارچ کش های هدف، قارچ کش های فلوپیکولید + پروپاموکارب هیدروکلراید (اینفینیتو® SC 68.75%) دو درهزار و سیازوفامید (رانمن® SC 400) 5/0 درهزار به عنوان قارچ کش های مرجع همراه با شاهدهای آب پاشی و بدون آب پاشی بودند. تجزیه واریانس مرکب نشان داد بین تیمارها اختلاف معنی داری در سطح 1% وجود دارد ولی بین مکان های آزمایش و نیز اثر متقابل تیمار × مکان اختلاف معنی دار آماری وجود ندارد. مقایسه مرکب میانگین درصد شدت بیماری تیمارها به روش آزمون چند دامنه ای دانکن نشان داد رانمن و اینفینیتو به عنوان قارچ کش های مرجع و  غلظت 75/0 درهزار قارچ کش رگنانت به ترتیب با 1/79، 8/72 و 9/71 درصد اثربخشی نسبت به شاهد محلول پاشی با آب بیشترین تاثیر را در کنترل بیماری داشتند. در این مقایسه  غلظت 5/0 درهزار از قارچ کش رگنانت و  غلظت های 25/0 و 3/0 درهزار از قارچ کش پیرادیم به ترتیب با 7/46، 7/46 و 2/43 درصد اثربخشی کمترین تاثیر را در بین تیمارهای قارچ کش های هدف داشتند. بر اساس نتایج این تحقیق،  غلظت های 6/0 و 75/0 درهزار از قارچ کش رگنانت و غلظت 35/0 درهزار از قارچ کش پیرادیم با فاصله سمپاشی 10-7 روز،  غلظت های ترجیحی برای کنترل بیماری هستند.

    کلیدواژگان: کدوییان، بیماری های شاخ و برگ، کنترل شیمیایی، کارایی آفت کش
  • ناهید واعظ*، شهرزاد ایرانی پور، میرجلیل حجازی صفحات 99-119

    امروزه تلفیق شیوه های مختلف کنترل آفت یکی از اصول مدیریت آفت می باشد. آنچه در این تلفیق ها اهمیت می یابد، اثرات متقابل این اقدامات و احتمال ناسازگاری بین آنها است. یکی از تلفیق هایی که امروزه مورد توجه است، کنترل تلفیقی کرم قوزه ی پنبه و انواع دیگری از بال پولکداران آفت زراعی با توالی زنبورهای پارازیتویید تخم Trichogramma spp. با باکتری Bacillus thuringiensis علیه لاروهای همان آفت است. اگرچه این دو در توالی قرار می گیرند و می توان با زمانبندی مناسب اثرات سوء را به حداقل رساند، اما به دلیل چند نسلی بودن اغلب آفات هدف از جمله کرم قوزه، احتمال تداخل نسل ها و همزمانی مراحل لارو و تخم منتفی نیست. مضافا حشرات کامل زنده مانده از تیمار لاروهای آفت می توانند توان زیستی پارازیتویید نسل بعد را تحت تاثیر قرار دهند. لذا اثرات احتمالی تیمار لارو آفت با B.t روی پارازیتوییدهای نسل بعد نیاز به بررسی دارد. در این بررسی، زنبورهای T. brassicae حاصل از تخم میزبان هایی که در نسل قبل در سن سوم با غلظت LC20 باکتری B.t. تیمار شده بودند در قالب جدول زندگی -زادآوری در کنار تیمار شاهد (بدون باکتری) ارزیابی شد. بررسی فراسنجه های رشد جمعیت پایدار  T. brassicae نشان داد که خوشبختانه هیچ کدام از فراسنجه های زیستی زنبور مذکور تحت تاثیر تیمار باکتری واقع نشد و اختلاف معنی داری بین شاهد و تیمار باکتری مشاهده نگردید. میانگین نرخ تولید مثل خالص (R0) برای دو تیمار، 85/3 ± 22/41، ماده/ ماده/ نسل، نرخ ذاتی افزایش جمعیت (rm)، 009/0 ± 3545/0 بر روز و متوسط زمان یک نسل (T)، 19/0 ± 49/10 روز به دست آمد. بدین ترتیب تیمار باکتری ظرفیت تولیدمثل، نشوونما و زنده مانی این پارازیتویید را تغییر نداده است.

    کلیدواژگان: کنترل تلفیقی، بیمارگر حشرات، پارازیتویید تخم، جدول زندگی-زادآوری
|
  • N Boroukanlou Madlou*, R Hosseini, R Darvishzadeh Pages 1-14

    Basal stem rot caused by Sclerotinia sclerotiorum is considered the most important fungal disease of sunflower in Iran. Application of resistant genotypes is one of economic strategies for the disease management. Recently, in association mapping for resistance to sclerotinia rot disease in sunflower, a significant relationship has been observed between the lower Sclerotinia-induced necrosis and HaRIC_B gene expression. On the other hand, expression of defense genes is highly regulated by transcription factors. In this study, using real time PCR technique, the expression level of HaRIC_B gene and MYB-related transcription factor were studied in partial resistant (LC1064C/ 8*A) and susceptible (SDR19) lines of sunflower inoculated with the S. sclerotiorum isolate A37. In studying the expression pattern of HaRIC_B gene in two lines, it was seen that the expression pattern in the LC1064C/8*A line was increased regularly from one sampling time to another and the expression rate at any time was more in LC1064C/8*A line than SDR19. Comparison of HaRIC_B gene expression and MYB-related transcription factor revealed a reasonable relationship between the expression level of both genes, especially in the LC1064C/8*A ine. This finding highlight the possible major role of MYB-related transcription factor in stimulating HaRIC_B gene expression and consequently inducing resistance to Sclerotinia in sunflower which, of course, needs further investigation. By confirming the resistance of the LC1064C/8*A line to Sclerotinia at the molecular level, this line could potentially be used in the production of resistant hybrid cultivars in conventional plant breeding programs.

    Keywords: Gene expression, Oily sunflower, Partial resistance, Quantitative PCR, Transcription factors
  • S ashtari*, M Yousefi, H R Dorri Pages 15-30

    Two spotted spider mite,Tetranychus urticae Koch (Acari: Tetranychidae)isone of the most important pests of beans that large amount of acaricides are used to control it every year.The experiment was conducted to evaluate the resistance of 11 bean genotypes (KS-21494, KS-21493, KS-21492, KS-21498, KS-21517, KS-21529) and red (Dadfar cultivar, KS-31287 and KS-31286) to two-spotted spider mite at Khomein Bean Research Station during 2017 and 2018. This study was conducted in the randomized complete block design with three replications and in two experiments with spraying and without spraying in field and greenhouse conditions. Resistance mechanisms (tolerance, antibiosis and antixenosis) and plant resistance index were determined in greenhouse conditions. Sampling was performed by selecting 10 plants from each plot randomly and two leaves from the bottom and the top, then the density and damage of the pest were evaluated in the selected samples. Pest life stages including eggs and active stages (larvae, nymphs and adults) were counted and recorded. The results of this study showed that there was a significant difference among the cultivars and genotypes of beans in yield and its components and the population and damage of two-spotted spider mite. The results of comparing the means showed that the highest and lowest density of two-spotted spider mite eggs were observed in Sadri cultivar and KS-21517 genotype with 198.55 and 41.95, respectively. The highest and lowest yield were recorded 2437 kg/ha and 1221 kg/h on KS-31287 and KS-21529, respectively. KS-31286, KS-21492 and Dadfar were selected as tolerant genotypes and cultivar to two-spotted spider mite with damage scale of 3.6, 4 and 3.8, respectively. Antibiosis resistance mechanism was recorded on Dadfar and genotype KS-31286 with 18.4 and 15.2 adult mites, respectively. The antixenosis mechanism was recorded on genotype KS-31286 and Dadfar cultivar with 1.8 and 1 adult mites, respectively. The results of the calculation of the plant resistance index to two-spotted spider mite showed that the genotype KS-31286 and Dadfar cultivars had the highest resistance index at 9.09 and 14.28, respectively. Therefore, Dadfar cultivar is recommended in the first priority and genotype KS-31286 in the second priority for cultivation in the region. KS-31287 genotype was not selected as resistant genotype due to low plant resistance index despite high yield.

    Keywords: Bean genotypes, Two spotted spider mite, mechanism of Resistance
  • M Kheirgoo*, N Panjekeh, F Taliey Pages 31-43

    Use of resistant cultivars is an effective way to manage Zymoseptoria tritici blotch. This study was performed to identify new sources of resistance to among 135 wheat genotypes. Genotypes were cultivated in the Augment design and at the research field of Aliabad Katoul Agricultural high school. Artificial contamination of genotypes was done by spreading infected leaves and inoculating with pathogenic fungal spore suspension. The notes were taken five times, seven days apart. Cluster analysis categorized genotypes into four groups. Genotypes 51, 68, 79 (Shiraz), 85, 87, 89, 97, 110, 115 (Narin), 116, 123 (Mehregan) and 130 were classified in group three (resistant). This group had the lowest area under disease progress curve and showed high resistance to disease. Little frequency of genotypes in two susceptible (four) and resistant (three) groups showed that this trait was controlled by several genes with additive epistasis. Therefore, gene pyramiding and selection in early generations can be effective. Resistance genotypes identified in this study can be used in breeding programs for the pyramiding of resistance genes or backcross methods.

    Keywords: Genetic diversity, Resistance, Septoria tritici blotch, Wheat
  • N Eskandarzadeh, Sh Moslehi*, N vaez Pages 45-60

    The root-knot nematodes (Meloidogyne spp.) are the most important group of plant parasitic nematodes in terms of economic damage to agricultural products. Biological control is one of the new and environmentally friendly methods to control of these pathogens. One way of biological control of nematodes is the use of anti-nematode plants. In the present study, the effect of Datura stramonium, Datura metel and Hyoscyamus niger extracts was evaluated against native nematode population of Meloidogyne javanica. Evaluations were based on the effect of extracts on nematode egg hatching and mortality of second stage juveniles (J2s) in laboratory conditions. For this purpose, the plants were cultured in the phytotron and the leaves of grown plants were harvested and dried. The aquatic extracts of powdered leaves (1gr to 30ml) were prepared and different concentrations of each extract were used to evaluate the rate of hatching and mortality of J2s. In terms of the effect of extracts on nematode egg hatching, all three plants were had inhibitory effects. High concentrations of the extract was more effective, so that the 50% concentration had the best effect in reducing hatching and the concentration of 25% had also good effect. The effect of extracts on the mortality of J2s was also significant, and all three plants, caused a significant percentage of J2 mortality compared with control, especially at higher concentrations. Of these, the concentration of 25% of all three plants had an appropriate inhibitory effect on J2s death. In another experiment, the effect of these extracts on seed germination of tomato (Super Strain B) was examined. Different concentrations of extracts were placed in sterile petri dishes covered with sterile filter paper and the seeds were placed inside them. The percentage of seed germination was recorded within a week. In general, it can be said that the extract of the plants had no negative effect on the germination of tomato seeds.

    Keywords: Biological control, Root-knot nematode, Datura, Hyoscyamus
  • Seyedeh Sana Nejat, Reza Farshbaf Pour Abad*, Shabnam Ashouri Pages 61-74

    In current research, the effect of four artificial diets containing cowpea, red kidney bean, navy bean and corn seed flour on protein content of 4th instars whole body; 5th and 6th instars larval and pre-pupal gut and fat bodies; and pupal whole body of the cotton bollworm (Helicoverpa armigera Hübner), were investigated. Also, the effect of different diets on the digestive α-amylase and pectinase was studied. Protein patterns were also compared using SDS-PAGE. According to the results, the lowest amount of protein in 4 th instars whole body and 5 th instars gut and fat bodies was seen in corn as diet and highest one was in navy bean diet. Insects reared on the corn as diet did not developed to 6 th larval stage during the experiment. Except for the protein content of 6 th instars fat bodies, no significant differences were observed in the other treatments of the 6 th instars and pre-pupa. The lowest amount of pupal protein was found in red kidney bean diet and the highest one was in navy bean diet. Due to the decrease in protein content in different diets, insect weight and the activity of digestive α-amylase and pectinase were also affected and significant differences were observed. The least weight and activity of enzymes were recorded in corn diet. Diferences in the amount of protein was also detected in SDS-PAGE. Consequently, artificial diets of corn and red kidney bean are not suitable for this insect rearing and white bean and cowpea are reported as appropriate diets.

    Keywords: Digestive Enzymes, Polyacrylamide gel electrophoresis, Protein, Artificial diets, Helicoverpa armigera
  • A Omrani*, M Khodarahmi, R Roohparvar Pages 75-87

    Stem or black rust caused by Puccinia graminis f. sp. tritici (Pgt) is one of the most destructive wheat diseases in the world, including Iran. Investigation of virulence factors on wheat resistance genes, identification of resistance sources to stem rust among host genotypes and determination of effective resistance genes in resistant wheat genotypes are the requirements of using genetic resistance (production of resistant cultivars) as the most efficient and healthy way to control this disease. To assess the seedling resistance of 30 wheat genotypes, which produced CIMMYT Center (International Maize and Wheat Improvement Center), and introduced as resistance sources to stem rust was investigated with six different Pgt races base on randomized complete block design with three replications. Race analysis of Pgt isolates was done to identify of their virulence on resistance genes (Sr) of stem rust at the greenhouses of the cereal section of the Seed and Plant Improvement Institute. The results indicated that the races were TKTTF, TTTTF, PKSTC, TTRTF, TKSTF and PTRTF. Genotypes carrying the genes Sr22, Sr24, Sr26, Sr31, Sr32, Sr33 and Sr40 were resistance against all the Pgt races, and are introduced as the differential cultivars with effective Sr resistance genes. Genetic resistance components including infection type and latent period for each genotype were recorded under greenhouse conditions. The results of the genetic resistance components showed the existence of phenotypic variation in the response of genotypes to stem rust races. Resistant genotypes identified in this study (genotypes 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 13, 14, 16, 17, 18, 20, 21, 22, 25, 26, 27, 28 and 29) can be used as seedling resistance resources in national wheat breeding programs for genetic resistance to stem rust in different climates of the country.

    Keywords: Genotype, Phenotypic variation, Stem or black rust, Seedling sources of resistance, Virulence
  • Seyed Reza Fani *, Hossein Azimi, Farid Beiki Pages 89-97

    Downy mildew is the most important disease of cucumber. Efficacy of the fungicides Cyazofamid (Regnant® SC 20%) and Pyraclostrobin + Dimethomorph (Pyradim® DF 18.7%), in controlling cucumber downy mildew disease were assessed in Tehran and Mazandaran provinces in a Randomized Complete Block Design (RCBD) with 10 treatments and four replications. Treatments included the Regnant fungicide at three concentrations of 0.5, 0.6 and 0.75 ml/L and the Pyradim fungicide at three concentrationse of 0.25, 0.3 and 0.35 ml/L as target fungicides and Propamocarb hydrochloride + Fluopicolide (Infinito® SC 68.75%) 2ml/L and Cyazofamid (Ranman® SC 400) 0.5 ml/L as standard fungicides including two controls as with and without water spray. The combined Analyses of Variance (ANOVA) revealed a significant diference between treatments at level of 1%, but no significant difference was detected between locations and treatment × location intractions. Means comparison based on Duncan Multiple Range Test revealed that the Ranman® and Infinito® fungicides together with the Regnant at the dose of 0.75 ml/L decreased disease severity by 79.1, 72.8 and 71.9% compared to water spray treatment (control), respectively. On the contrary, the fungicides Regnant at the dose of 0.5 ml/L and Pyradim at the concentrations of 0.25 and 0.3 ml/L decreased disease severity by 46.7, 46.7 and 43.2% showing the lowest efficacy compared to water spray treatment (control), respectively.. Based on the results, the concentrations 0.6 and 0.75 ml/L of the Regnant and the dose of 0.35 ml/L of the Pyradim fungicides are recommended as the proper concentrations for control of the disease with 7-10 days intervals.

    Keywords: Cucurbits, Foliar disease, Chemical control, Pesticide efficacy
  • N Vaez*, Sh Iranipour, MJ Hejazi Pages 99-119

    Integration of different pest control tactics into a larger program is a principle in modern IPM. Interaction between different tactics and possible antagonism between them then will become important. A popular integration is integration of egg parasitoids, Trichogramma spp. and larvicidal microbial agent, Bacillus thuringiensis Berliner against some field crop moth-pests, particularly in bollworm-cotton system. Although sequence of application allow avoiding direct antagonism, but indirect effects on the next generation of the parasitoid via treating the target pest’s larvae is not impossible. Some direct effect via overlapping of different stages of the pest is also possible. Therefore, studying possible maternal effects on parasitoids of the next generation that are developing on B.t.-treated host larvae is required. In this study, response of Trichogramma brassicae Bezdenko, was studied on two kinds of hosts; first bollworm, Helicoverpa armigera Hubner eggs laid by those females that treated by LC20 of B. thuringiensis in third instar. The second one control (untreated) individuals. Life history parameters were compared between the two groups by two-sided t-test. Fortunately no significant difference was observed between the two groups. It means that B.t. had no undesirable effect on T. brassicae. The mean value of R0, rm and T were 41.22 ± 3.85 female/female/generation, 0.3545 ± 0.009 /d and 10.49 ± 0.19 d as average of the two treatments. Thus, B. t. is safe for integration into Trichogramma application programs.

    Keywords: Integrated pest management, Entomopathogen, Egg parasitoid, fecundity-life table