فهرست مطالب

فصلنامه جامعه پژوهی فرهنگی
سال یازدهم شماره 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی امیدی، معصومه قاراخانی* صفحات 1-29
    هدف این مقاله شناسایی فضای اجتماع علمی در علوم انسانی ایران است. یافته های پژوهش، با کاربست رویکرد کیفی، بر پایه دو رکن اصلی معرف اجتماع علمی، یعنی نظام ارتباطی و نظام هنجاری افراز شده است. مفاهیمی از جمله «نامنسجم و ناپایدار»، «ضعف کنش گران»، «غلبه میدان سیاست بر میدان علم» و «رابطه ویژه قدرت - مشروعیت» برای توصیف نظام ارتباطی اجتماع علمی و مفاهیم «نقد پذیری اندک»، «جامعه پذیری ناقص»، «تخصیص نامتناسب منابع» و «مسئولیت گریزی از نقش های حرفه ای» نیز برای توصیف نظام هنجاری اجتماع علمی در علوم انسانی ایران احصا شده اند. خصلت هایی که در ترکیب یا تعامل با یکدیگر ظرفیت اجتماع علمی در علوم انسانی ایران را هم در توسعه دانش روزآمد و کاربردی و هم در تاثیرگذاری بر جامعه به محاق برده است.
    کلیدواژگان: اجتماع علمی، نظام ارتباطی، نظام هنجاری، ارتباطات علمی و هنجارهای علم
  • حمید تنکابنی * صفحات 31-55

    نظام دیوان سالاری ایران، با قدمتی دست کم دو هزار و پانصد ساله، وارث عناصر و خصوصیاتی است که به رغم آنکه در طول تاریخ خود دچار دگردیسی و تغییرات فراوانی شده و بسیاری از این عناصر جامه نو بر خود کرده اند، به طور معناداری تحت تاثیر عوامل، رخدادها و تحولات و فرآیندهای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی زمانه خود (در هر دوره تاریخی) بوده اند. مقاله حاضر با هدف شناسایی ویژگی ها و تغییرات و تحولات نظام دیوان سالاری ایران، از بدو پیدایش تا پایان عهد باستان (فاز نخست پژوهش)، با بهره گیری از روش کیفی ساختارگرا، به وارسی و تبیین عوامل موجد و بازدارنده نهاد دیوان سالاری در ابعاد سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی پرداخته است. نخستین ساختار اداری سازمان یافته که می توان برای تبیین آن از مفهوم دیوان سالاری بهره برد، ریشه در سلسله هخامنشی و به ویژه دوره شاهنشاهی داریوش اول دارد. پس از آن، در دوره سلوکیان و اشکانیان نیز، همان روش در اداره امور کشور تداوم می یابد. دیوان سالاری در دوره ساسانیان، اندازه و ابعاد گسترده تری را حاصل می کند و به نظامی مسلط در کنترل و اداره قلمرو شاهنشاهی مبدل می گردد و صورت بندی منسجم و هنجارمندی پیدا می کند. نظام پاتریمونیال، در ابتدای دوره ماد، نقش ویژه ای بر شکل گیری آغازین نهاد دیوان سالاری در ایران داشته است؛ اما به تدریج، این نهاد، نظم و سازمان منسجمی پیدا کرده و تحت تاثیر عوامل متعدد سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی دگردیسی می یابد. در دوره هخامنشیان و ساسانیان، بسط ساختاری و قدرت نهادی دیوان سالاری ایرانی به حدی افزایش می یابد که به الگویی جهانی در آن روزگار مبدل می شود.

    کلیدواژگان: دیوان سالاری، نهاد، ساختار، نظام پاتریمونیال، دوره باستان
  • مسعود حاجی زاده میمندی*، مریم بهارلوئی صفحات 57-88

    امروزه در ایران مشکلات زیست-محیطی یکی از ابر چالش ها است و کمبود آب به یک بحران تبدیل شده است. این مطالعه با هدف بررسی عوامل اجتماعی مرتبط با مصرف آب در بین زنان شهر اصفهان انجام شده است. مطالعه به لحاظ زمانی مقطعی و به لحاظ روشی از نوع پیمایشی می باشد. تکنیک جمع آوری داده ها پرسشنامه ی محقق ساخته می باشد و اعتبار آن از طریق محتوایی و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ سنجیده شده است. جامعه ی آماری زنان 64-19 ساله ی ساکن در شهر اصفهان و روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای می باشد. 385 پرسشنامه به صورت تصادفی توزیع شد و داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار spss تجزیه و تحلیل گردید. بر اساس آزمون های انجام گرفته میزان مصرف آب زنان با انواع سبک زندگی(سبک زندگی اجتماعی، سبک زندگی سلامت محور، سبک زندگی مثبت اندیش، سبک زندگی هدفمند و معناگرا، سبک زندگی طبیعت دوست)، سرمایه فرهنگی، وسایل ارتباط جمعی، دینداری و نگرش به مصرف آب رابطه ی معنی داری داشته است. بر اساس نتایج به دست آمده از رگرسیون، استفاده از وسایل ارتباط جمعی 30 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین می کند، در مرحله دوم متغیر نگرش عاطفی به مصرف آب میزان تبیین را به 40 درصد افزایش می دهد و در آخر میزان تبیین متغیر وابسته با ورود متغیر سبک زندگی طبیعت دوست به 43 درصد می رسد. در نتیجه تنها سه متغیر اصلی تبیین کننده ی متغیر وابسته هستند.

    کلیدواژگان: مصرف آب، سبک زندگی، وسایل ارتباط جمعی، زنان، اصفهان
  • ناهید شریفی، بدری شاه طالبی*، اکبر اعتباریان صفحات 89-118
    مدارس آینده از دغدغه های مهم نظام آموزشی است که نشان از وضعیت ناپایدار مدارس کنونی دارد. علیرغم انتقادات به نظام فعلی، به ویژه فرهنگ مدرسه، تصویری از مدرسه آینده پیش رو قرار نگرفته است. این پژوهش با همین هدف به روش نظریه زمینه ای به دنبال تدوین مدل مدرسه آینده است. روش پژوهش کیفی-استقرایی است و از روش نظریه زمینه ای استراوس-کوربین استفاده شده است. ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختمند که به سه روش کدگذاری باز محوری و انتخابی، تجزیه وتحلیل شد. مشارکت کنندگان متخصصان موضوعی در زمینه تعلیم و تربیت واجد شرایط ورود به مصاحبه بودند که از طریق نمونه گیری نظری تا 14 نفر به سطح اشباع داده ها رسید. نتایج با 22 مقوله کلی در قالب مدل پارادایمی شامل شرایط علی (توسعه و پذیرش فناوری، سیاست های مشارکتی، توسعه سرمایه ای، تاکتیک های نهادی تفکر آینده نگرانه) پدیده محوری (ایجاد مدرسه آینده)، شرایط زمینه ساز (سیاست های یادگیری، سرمایه های اجتماعی، حساسیت فرهنگی هنری)، شرایط مداخله گر (گفتمان نمایشی، تنازع نهادهای قدرت، مدیریت تفاوت ها، وابستگی منابع) راهبردها (توسعه گفتمان خلاقیت، احیای رسالت مدرسه ای، پذیرش چند فرهنگ گرایی، بازآرایی محیطی، بازاندیشی آموزشی) و پیامدها (شفافیت عملکرد، شوق یادگیری، برون یابی، توسعه دانایی محوری) قرار گرفت. نتایج این پژوهش برای بازشناسی ضعف مدارس فعلی و زمینه سازی برای مدارس آینده مفید خواهد بود.
    کلیدواژگان: مدرسه آینده، روش نظریه زمینه ای، الگوی پارادایمی
  • ایرج شهبازی * صفحات 119-145

    برای آن که بتوانیم ایرانی آباد، آزاد و شاد بسازیم، لازم است که درک کاملا درست و واقع بینانه ای از گذشته خود داشته باشیم. برای این منظور لازم است در کنار استفاده از منابعی که مورخان و جامعه شناسان فراهم می آورند، از منابعی دیگر، مانند متون ادبی و هنری نیز بهره بگیریم. به نظر می رسد که این قبیل متون از بهترین و قابل اعتمادترین منابع برای شناختن جامعه ایرانی هستند؛ زیراکه این منابع غالبا فرمایشی و سفارشی نیستند. افزون بر این، شاهکارهای ادبی و هنری نوعا در حالتی از ناهوشیاری پدید می آیند و در این حالت شاعر یا نویسنده از سلطه نقاب ها و نفاق ها رهایی می یابد و سخنگوی ناخودآگاه خود و قوم خود می شود؛ به همین سبب به نظر می رسد متون هنری و ادبی دارای دلالت های جامعه شناختی ارزشمندی هستند و می توانند یافته های مورخان و جامعه شناسان را اصلاح یا تکمیل کنند. بی گمان دیوان حافظ، از جمله متونی است که در قله میراث ادبی کشور ما قرار دارند. دیوان حافظ گذشته از اشارات مستقیمی که به عناصر فرهنگی و اجتماعی ما دارد، از حیث ساختاری نیز به شکلی حیرت آور آینه ایران است. در این مقاله با بررسی سه موضوع مهم، یعنی 1) ساختار شعر حافظ، 2) زبان حافظ و 3) انشقاق فرهنگی معلوم می شود که دیوان حافظ آیینه ای زلال است که می توان سیمای ایران و ایرانی را در آن به روشنی دید و باور پیدا کرد که مطالعه حافظ درواقع یعنی مطالعه ایران.

    کلیدواژگان: حافظ، دیوان حافظ، ادبیات فارسی، جامعه شناسی ادبیات
  • مهدی کرمانی*، زهرا برادران کاشانی، مجید فولادیان صفحات 147-170
    جلال آل احمد به عنوان یک رمان نویس واقع گرا در آثار خود، به دنبال انعکاس وقایع و مسایل اجتماعی و فرهنگی در جامعه ایرانی بوده است. رمان مدیر مدرسه نیز مانند سایر آثار وی، بازتابی از ناکامی تجربه مدرنیت در ایران است. به تعبیری داستان روایت شده از مدرسه توسط جلال، نمایی از جامعه ایرانی است، که حضور هم زمان ارزش ها و باور های سنتی و رهاوردهای مدرن را در تقابل با یکدیگر تجربه کرده است. مطالعه حاضر در صدد بررسی و کشف نمود های مدرنیزاسیون در رمان مدیر مدرسه اثر جلال آل احمد با رویکرد نشانه شناسی اجتماعی برآمده است. نتایج تحقیق که بر اساس گام های دوازده گانه رویکرد نشانه شناختی اجتماعی تیو ون لیوون انجام شده است، نشان داد که جامعه ایرانی دوران نویسنده بی توجه به باور ها و ارزش های سنتی، به نوسازی و ورود عناصر مدرن در عرصه آموزش و سایر عرصه های زندگی اجتماعی اقدام کرده و علی رغم هزینه های مادی و انسانی قابل توجه، در عمل فرایند مدرنیزاسیون ایرانی ابتر مانده است. هر چند نویسنده برای این وضعیت جایگزین خاصی عرضه نمی دارد، اما تحول در این ارتباط را ناشدنی نیز نمی پندارد.
    کلیدواژگان: مدرنیزاسیون، مدیر مدرسه، ون لیوون، نشانه شناسی اجتماعی، جلال آل احمد
  • امیلیا نرسیسیانس، ابوعلی ودادهیر، پروین قاسمی* صفحات 171-196
    در مقاله پیش رو بناست تا با تمرکز بر تاریخ زندگی شخصی (دهه اول زندگی) و مسیری که نسل های پیش از من از سر گذرانده اند، به پرسش «چرا سخنور خوبی نشده ام؟» پرداخته شود. «مهارت و توانمندی سخن گفتن در جمع» توامان در دو حوزه شخصی و فراشخصی؛ تاریخی و تحولات اجتماعی روان شناختی فرهنگی و سیاسی  شکل می گیرد. با استفاده از روش خودمردم نگاری در این پژوهش، تاریخچه شخصی و ارتباط آن با مهارت سخنرانی ، بررسی شده است. مهارت سخنرانی در فرد، در بطن دو تاریخ شکل می گیرد؛ تاریخ کلی که از ازل تا ابد ادامه دارد که همانا تاریخ فراشخصی است و دیگری تاریخچه زندگی شخصی فرد است. تاریخچه شخصی، بر تاریخ زندگی و حضور فرد در این دنیا دلالت دارد که سخن گو در حافظه شخصی خود دارد. تاریخ فراشخصی و تاریخچه شخصی در رابطه با چرایی وضعیت سخنرانی من در جمع، بدون یکدیگر نمی توانند تحلیل گر وضعیت حاضر باشد. ترکیبی از این دو و همچنین وضعیتی که هر یک به نوعی بر فرد تحمیل می کند در چگونگی پرورش قوه سخنوری فرد، موثر است.
    کلیدواژگان: سخنوری، تاریخ شخصی، تاریخ فراشخصی، زنانگی، رویا، خودمردم نگاری، مهاجرت، نهاد خانواده
|
  • Mahdi Omidi, Masoumeh Qarakhani * Pages 1-29
    This study aims to identify the space of scientific community of the humanities in Iran. Using a qualitative approach, the research findings were divided and Extracted based on communicative and normative dimensions of the scientific community. The notions such as "incoherent and unstable", "Weakness of actors", "dominance of politics over science", and "special relationship between power and legitimacy" are among the prominent characteristics of communicative system of scientific community in the humanities of Iran. The "weakness of criticism", " incomplete socialization", "disproportionate allocation of resources", "avoiding to take the responsibility of professional roles" are also considered as the prominent characteristics of normative system of scientific community in the humanities of Iran. These notions in combination or interaction with each other have concealed the potential of the scientific community in the humanities of Iran both in developing the up-to-date and applied knowledge, and it has also hindered the impact of knowledge on society.
    Keywords: Scientific community, Communicative system, Normative system, Scientific Communication, Science norms
  • Hamid TonkabonI* Pages 31-55

    The bureaucratic system of Iran, dating back at least two and a half thousand years, inherits elements and characteristics that have undergone many metamorphoses and changes throughout their history, and many of these elements of the New Jubilee have been significantly influenced by factors and factors. The political, social, cultural and economic developments and processes have been of their time (in every historical period). This article aims to identify the features and changes of the Iranian bureaucratic system from the beginning to the end of antiquity (first phase of research), by using a qualitative structuralism method, to examine and explain the factors borrowing and deterring the bureaucratic institution in political, social, economic and cultural dimensions. The first organized administrative structure that can be used to explain the concept of bureaucracy has its roots in the Achaemenid dynasty, and especially in the reign of Darius I. Then during the Seleucid and Parthian period, the same method continued in the affairs of the state. Bureaucracy in the Sassanid era attains wider size and dimensions, becoming a dominant system of control and administration of the Imperial Territory, and finds coherent and normative formulation. The Patrimonial system, at the beginning of the Medieval period, had the particular role in the early formation of the bureaucratic institution in Iran; Find out. In the Achaemenid and Sassanid periods, the structural expansion and institutional power of Iranian bureaucracy increased to such an extent that it became a global model of the day.

    Keywords: bureaucracy, institution, structure, patrimonial system, Ancient Times
  • Masoud Hajizadehmeymandi *, Maryam Baharluoei Pages 57-88

    Environmental problems in Iran are some of the hyper challenges these days and leakage of water has become a crisis. Under such circumstances, water consumption is one the most important significant problems which is effected by different elements. Therefore, this study is accomplished aimed to study Social factors associated with water use water consumption among women in Isfahan city. By the aspects of time and method, this study is segmental and mensurational, respectively. The method of collecting data is researcher-written survey which is efficiently valued and dynamic and its content and dynamic validity is computed by Kronbach α  Statistical society includes 19-to-64-year-old women in Isfahan and sampling method is multi-stage clustered. 385 surveys have distributed randomly and collected data is analyzed by SPSS software. According to results, women's water consumption has a significant relationship with types of life style (Social life style, health-oriented life style, positive thinking style, purposeful and meaningful life style, nature- love  life style), cultural capital, mass media, religiosity and attitude toward water consumption. Based on the results of regression, the use of mass communication tools explains 30% of the variation of the dependent variable. In the second phase, the emotional attitude to water consumption increases the explanation rate by 40%, and finally, the extent of explaining the dependent variable with the entry of the variable of the lifestyle of the nature friend to 43%. As a result, only three main variables explain the dependent variable.

    Keywords: Water Consumption, lifestyle, mass media, women, Isfahan
  • Nahid Sharifi, Badri Shahtalebi *, Akbar Etebarian Pages 89-118
    Schools of Future are an important education system concern, indicating unstable situation in current schools. Despite criticism of the current system, especially school culture, there is no picture of the school ahead. For the same purpose, this research find to develop a school of future model using the Grounded Theory Method. The research method is qualitative-inductive and the GTM's Strauss-Corbin has been used. Semi-structured interview data collection tools that were analyzed and analyzed by three methods of open, axial and selective coding. Participants of the subject matter experts in the field of education were eligible to enter the interview, which reached the level of data saturation through theoretical sampling of up to 14 people. Outcomes with 22 general categories in the form of paradigmatic model including causal conditions (development and acceptance of technology, participatory policies, capital development, institutional tactics of future thinking), phenomenon (school of future creation), contextual conditions (learning policies, social capital, cultural and artistic sensitivity) intervening Conditions (Demonstration Discourse, Conflict of Power Institutions, Differences Management, Resource Dependence) Strategies (Development of Creative Discourse, Revival of School Mission, Acceptance of Multiculturalism, Environmental Reorientation, Educational Reconsideration) and Consequences (Transparency of Performance, Enthusiasm of Learning, Externalization, Development of knowledge-base). The results of this study will be useful for recognizing the weakness of current schools and paving the way for school of future.
    Keywords: : School of Future, Grounded Theory Method, paradigmatic model
  • Iraj ShahbazI* Pages 119-145

    In order to be able to build a prosperous, free and happy Iran, we need to have a completely correct and realistic understanding of our past. For this purpose, in addition to using the sources provided by historians and sociologists, it is necessary to use other sources, such as literary and artistic texts. Such texts seem to be one of the best and most reliable sources for understanding the Iranian society; Because these resources are often not customized. Moreover, literary and artistic masterpieces typically arise in a state of unconsciousness, in which the poet or writer frees himself from the domination of masks and hypocrisy and becomes the unconscious spokesman of himself and his people; For this reason, artistic and literary texts seem to have valuable sociological implications and can modify or supplement the findings of historians and sociologists. Undoubtedly, Hafez's Divan is one of the texts that are in the peak of our country's literary heritage. Apart from its direct references to our cultural and social elements, Hafez's Divan is also structurally a mirror of Iran. In this article, by examining three important issues, namely 1) the structure of Hafez's poetry, 2) Hafez's language, and 3) cultural schism, it becomes clear that Hafez's divan is a clear mirror in which the image of Iran and Iranians can be clearly seen and believed. Hafez's study actually means the study of Iran.

    Keywords: Hafez, Hafez's Divan, Persian literature, Sociology of Literature
  • Mahdi Kermani *, Zahra Baradarankashani, Majid Fouladian Pages 147-170
    Jalal Al-e-Ahmad as a realist novelist in his works sought to reflect the events and social and cultural issues in Iranian society. Like his other works, the School Principal is a reflection of the failure of the experience of modernity in Iran. In fact, the narrated story of the school by Jalal is an expression of the Iranian community, which has experienced the simultaneous presence of traditional values and beliefs and modern releases in opposition to each other. The present study seeks to investigate and discover the evidences of modernization in the School Principal novel of Jalal-al-Ahmad with the approach of social semiotics. The results of the research, based on the twelve steps of the social semiotics approach to Theo van Leeuwen, showed that the Iranian society, regardless of the traditional beliefs and values, has renovated and entered modern elements in the field of education and other areas of social life, and in spite of material costs And a remarkable human being, in practice, the process of Iranian modernization has survived.Although the author does not offer a particular alternative to this situation, the evolution does not seem to be unattainable.
    Keywords: modernization, school principal, teacher, social semiotics, Jalal Al-e-Ahmad
  • Emilia Nercissians, Abouali Vedadhir, Parvin Ghasemi * Pages 171-196
    The following article, focuses on the history of personal life (first decade of my life) and the path taken by generations before me.  The main question is "Why I have not become a good speaker?" "Public speaking skills and abilities" in both personal and extra-personal context; Historical and social, psychological, cultural and political developments take shape.   By the ethnographic method in this study, personal history and its relationship with speech skills have been investigated. Speech skills in the individual are formed in the heart of two histories; the general history that continues from eternity which is the macro history and the other is the history of one's personal life. Personal history refers to the history of a person's life and her (his) presence in this world, which the speaker has in his personal memory. Macro history and personal history as to why my public speaking situation could not be analyzed without each other. The combination of the two, as well as the situation that each imposes on the individual in some way, is effective in how one develops one's eloquence.
    Keywords: expression, personal history, Macro History, feminanity, dream, Ethnography, immigration, family institution