فهرست مطالب

نشریه دین و سلامت
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 14، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/10
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مرتضی دارابی نیا، سید حسین حسینی کارنامی* صفحات 1-10
    سابقه و هدف

    اجرای مقررات پوشش و رفتار اسلامی در دانشگاه بخشی از آداب معاشرت اسلامی است که شکل و محتوای فرهنگی جامعه اسلامی را نشان می دهد. این پژوهش میزان آگاهی استادان از مقررات مذکور در دانشگاه، نقاط ضعف و قوت آن و اجرای موفقیت آمیز این مقررات از دیدگاه استادان دانشگاه علوم پزشکی مازندران را بررسی کرده است.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه از نوع مقطعی-توصیفی بود. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه مشتمل بر اطلاعات دموگرافیک و 33 سوال اصلی در رابطه با موضوع تحقیق استفاده شد. بدین منظور 68 نفر از استادان از تمام دانشکده ها انتخاب شدند. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری استنباطی شامل من ویتنی، کروسکال والیس و ضریب همبستگی اسپیرمن با نرم افزار SPSS نسخه 20 تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان می دهد 72/1 درصد از استادان از مقررات پوشش و رفتار آگاهی داشتند؛ 55/9 درصد از استادان اظهار داشتند که مقررات مذکور به نحو مطلوب به آنان اطلاع رسانی نشده است؛ همچنین 48/5 درصد از استادان مقررات را اجرا می کردند و موفق بودن اجرای مقررات کنونی را 17/2درصد زیاد، 46/6 درصد متوسط، 31 درصد کم و 5/2 درصد خیلی کم می دانستند.

    استنتاج

    بیشتر استادان دانشگاه علوم پزشکی مازندران نسبت به اجرای پوشش و رفتار اسلامی و اهتمام به قوانین و ارزش ها در دانشگاه با توجه به حفظ مصالح و دفع آسیب ها، همراه با به کارگیری سیاست های آگاه سازی و تشویقی نظر مثبت داشتند.

    کلیدواژگان: استادان، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، رفتار و پوشش اسلامی، مقررات
  • مسعود شهابیان، اشکان مجیدی، عرفان اشجعی، فخری اللهیاری، سید جواد حسینی نژاد* صفحات 11-18
    سابقه و هدف

    بیماری ام اس (Multiple Sclerosis) از بیماری های شایع و ناتوان کننده سلسله اعصاب مرکزی است که طی آن در پوشش نورون (میلین) اختلال ایجاد می شود (1). حدود دو میلیون نفر در سراسر دنیا به این بیماری مبتلا هستند (2 و3). پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط سلامت معنوی و کیفیت زندگی در مبتلایان به ام اس مراجعه کننده به کلینیک ام اس بیمارستان بقیه الله (عج) طراحی شده است.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه مقطعی-توصیفی روی 80 بیمار 20 تا 57 سال عضو کلینیک ام اس بقیه الله به روش نمونه گیری در دسترس، در سال 1395-1396 انجام شد. اطلاعات از طریق پرسش نامه سلامت معنوی پولوتزین و الیسون، فرهنگستان و کیفیت زندگی در بیماران ام اس (MSIS-29: Multiple Sclerosis Impact Scale) جمع آوری شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون تجزیه وتحلیل و سطح معنی داری کمتر از 05/0 تعریف شد.

     یافته ها: 

    2/76 درصد از بیماران حاضر در این مطالعه را زنان تشکیل می دادند. میانگین سن بیماران شرکت کننده در مطالعه 9.99 ± 35.33 سال و میانگین نمره کیفیت زندگی بیماران در بعد فیزیکی 16.20 ± 39.76 و در بعد روانی 13.30± 48.35 محاسبه شد. نمره سلامت معنوی بر اساس پرسش نامه فرهنگستان علوم پزشکی 5.30 ±91.79 بود. نتایج این مطالعه نشان داد با افزایش نمره سلامت معنوی بر اساس پرسش نامه پولوتزین و الیسون بعد فیزیکی (0.002=P) و بعد روانی (0.017=P) کیفیت زندگی به طور معنی داری افزایش می یابد.

    استنتاج

    با توجه به نتایج می توان به ضرورت تقویت بعد معنوی سلامت به عنوان عاملی تاثیرگذار بر کیفیت زندگی در این بیماران پی برد. این نکته کلیدی در کشوری با باورهای فکری، فرهنگی و مذهبی مانند ایران می تواند در طراحی برنامه های مراقبتی-درمانی برای این بیماران مفید و ضروری باشد.

    کلیدواژگان: الیسون، ام اس، کیفیت زندگی، معنویت
  • محمدجواد آقاجانی*، سیده سمیه موسوی، بهمن اکبری، شهنام ابوالقاسمی صفحات 19-29
    سابقه و هدف

    سالمندی دوره حساسی از زندگی است و توجه به مسایل و نیازهای این مرحله از دغدغه های اجتماعی محسوب می شود. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه بین دل بستگی به خداوند و سرسختی روان شناختی با اضطراب مرگ در مردان سالمند بازنشسته انجام شد.

    مواد و روش ها:

     پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی-همبستگی است که سال 97 در شهر رودسر انجام شده است. جامعه پژوهش شامل 165 مرد سالمند بود که با کمک جدول مورگان، 88 نفر از آنان انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه های جمعیت شناختی، دل بستگی به خداوند بک و مک دونالد (BMSGQ: Beck and McDonald’s Attachment to God Questionnaire)، سرسختی روان شناختی اهواز (AHQ: Ahvaz Hardiness Questionnaire) و اضطراب مرگ تمپلر (TDA: Templer Death Anxiety) گردآوری و با استفاده از شیوه های آماری رگرسیون چندمتغیری و همبستگی پیرسون تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد بین اضطراب مرگ با دل بستگی به خداوند در سطح 463/0- و مولفه های آن شامل رابطه با خداوند، توکل به خداوند، اعتماد به خداوند و توجه به خداوند ارتباط منفی معنادار وجود دارد. همچنین بین اضطراب مرگ با سرسختی روان شناختی در سطح 329/0- ارتباط منفی معنادار وجود دارد.

    استنتاج

    نتایج این پژوهش نشان داد بین دل بستگی به خداوند و سرسختی روان شناختی با اضطراب مرگ در مردان سالمند بازنشسته ارتباط منفی معناداری وجود دارد. با توجه به ارتباط معنادار دل بستگی به خداوند و سرسختی روان شناختی با اضطراب مرگ، پیشنهاد می شود به منظور بهبود بهداشت روانی سالمندان، برای ارتقای باورهای معنوی و افزایش توان مقاومت آن ها برنامه ریزی شود.

    کلیدواژگان: اضطراب مرگ، دل بستگی به خداوند، سالمندان بازنشسته، سرسختی روان شناختی
  • نبی شمسائی*، نسیم احمدیان صفحات 30-38
    سابقه و هدف

    به علت تبلیغات فناوری های جدید در استفاده از منابع بیوشیمیایی برای تقویت عملکرد توده عضلانی، دوپینگ با توسعه ورزش مدرن سازمان یافته در هم آمیخته است. رشته های مختلف مانند تاریخ، جامعه شناسی و روان شناسی هر کدام دوپینگ را با روش ها و چارچوب های نظری خود بررسی می کنند. پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط روان شناختی بین سطح دین داری افراد و گرایش به دوپینگ در ورزشکاران پرورش اندام شهر ایلام انجام شده است.

    مواد و روش ها: 

    مطالعه حاضر به روش توصیفی-همبستگی در ارتباط با جامعه آماری پژوهش انجام شد که شامل تمام ورزشکاران مرد مراجعه کننده به باشگاه های بدن سازی شهر ایلام در سال 1397 بودند. 120 نفر ورزشکار به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه نیرومندی و پرسش نامه مستعد استفاده شد. برای بررسی رابطه بین اعتقادات دینی و مستعد دوپینگ بودن، از ضریب همبستگی پیرسون در نرم افزارSPSS  استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد بین باورهای دینی و گرایش به رفتار دوپینگی ارتباط منفی معنی داری وجود دارد (05/0<p).

    استنتاج

    وجود باورهای دینی عمیق تر به عنوان عاملی پیشگیرانه و اصلاحی در استفاده از داروهای افزایش دهنده عملکرد بسیار اهمیت دارد. این موضوع می تواند به عنوان یافته ای مهم در رابطه با سلامت ورزشی ورزشکاران تلقی شود.

    کلیدواژگان: ایمان دینی، پرورش اندام، دوپینگ
  • عبدالوحید داودی، محمدعلی سپهوندی*، فضل الله میردریکوند صفحات 39-48
    سابقه و هدف

    قناعت از فضیلت های اخلاقی محسوب می شود که در منابع اسلامی و ایرانی همواره موردتوجه بوده است، ولی امروزه به شدت کم رنگ شده است. بر اساس ادبیات تحقیق انتظار می رود بهزیستی ذهنی و سلامت جسمانی از تاثیرات مهم قناعت باشند. بر این اساس، پژوهش حاضر قصد دارد تاثیر پروتکل افزایش قناعت را بر اساس منابع اسلامی-ایرانی، بر بهزیستی ذهنی و سلامت جسمانی بررسی کند.

    مواد و روش ها: 

    مطالعه حاضر پژوهشی شبه آزمایشی سه گروهی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری اجرا شد. بدین منظور 36 نفر از جامعه آماری طلاب مقدمات حوزه علمیه قم و دانشجویان کارشناسی دانشگاه مازندران به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی و به تعداد مساوی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل تقسیم شدند. برای دو گروه آزمایش پروتکل افزایش قناعت با محتوای اسلامی-ایرانی اجرا شد. تمام شرکت کنندگان پرسش نامه بهزیستی ذهنی (مقیاس شادکامی ذهنی و رضایت از زندگی) و زیرمقیاس سلامت جسمانی پرسش نامه کیفیت زندگی (WHOQOL-BREF: World Health Organization Quality of Life-BREF) را در سه مرحله تکمیل کردند.

    یافته ها: 

    نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد اجرای پروتکل قناعت در هر دو گروه طلاب و دانشجویان پس از مداخله و پیگیری در مقایسه با گروه کنترل موجب افزایش بهزیستی ذهنی شد، ولی اجرای پروتکل قناعت در دانشجویان برخلاف طلاب باعث افزایش سلامت جسمانی در مقایسه با گروه کنترل نشد.

    استنتاج

    یافته های این پژوهش نشان داد تکیه بر بهبود فضایل مثبت انسانی همانند قناعت و آموزش این فضایل می تواند بر مولفه های سلامت روانی ازجمله بهزیستی ذهنی و سلامت جسمانی تاثیر مثبت داشته باشد.

    کلیدواژگان: بهزیستی ذهنی، سلامت جسمانی، قناعت
  • سعید احمد خسروی، بابک حسین زاده*، علی اصغر شجاعی، جمال صادقی صفحات 49-56
    سابقه و هدف

    معنویت و هوش معنوی عنصری مهم در زندگی فردی و سازمانی افراد بوده و بیانگر مجموعه ای از توانایی ها، ظرفیت ها و منابع معنوی است. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای هوش معنوی در رابطه بین کمال گرایی و امید به زندگی مدیران دانشگاه آزاد اسلامی استان مازندران انجام شد.  

    مواد و روش ها:

     پژوهش حاضر به روش توصیفی- همبستگی انجام شد. جامعه آماری پژوهش کلیه مدیران و معاونین واحدها، دانشکده ها و گروه های دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران به تعداد 542 نفر بودند که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 225 نفر از آن ها به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه های کمال گرایی اسدپور (1396)، امید به زندگی اشنایدر و همکاران (1991) و هوش معنوی بدیع و همکاران (1389) استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون های رگرسیون تک متغیره و معادلات ساختاری بررسی گردیدند.

    یافته ها:

     نتایج نشان دادند که متغیرهای کمال گرایی بر هوش معنوی و هوش معنوی بر امید به زندگی اثر مستقیم و معناداری دارند. همچنین کمال گرایی با نقش واسطه ای هوش معنوی، به طور غیر مستقیم بر امید به زندگی تاثیر می گذارد. حدود 56 درصد از واریانس هوش معنوی توسط کمال گرایی، حدود 25 درصد از واریانس امید به زندگی توسط کمال گرایی و حدود 88 درصد از واریانس امید به زندگی توسط هوش معنوی تبیین گردید.

    نتیجه گیری: 

    آموزش و ارتقای هوش معنوی، کمال گرایی و امید به زندگی موجب تسهیل تصمیم گیری و سلامت روان می شود.

    کلیدواژگان: کمال گرایی، امید به زندگی، هوش معنوی
  • ابوالفضل تیموری، رسول محمدجعفری* صفحات 57-67

    دستیابی به سلامت روان از اساسی ترین رهنمودهای آموزه های دینی برای رسیدن به سبک زندگی اسلامی بوده و جز با نگرش الهی میسر نخواهد شد. کم توانان جسمی از مهم ترین گروه های هدف هستند که می توانند با دستیابی به نگرش های صحیح از سلامت روانی مطلوب بهره مند گردند. در این راستا، در پژوهش حاضر در پی پاسخ به این پرسش هستیم که چه نگرش هایی در آموزه های دینی به منظور دستیابی کم توانان جسمی به سلامت روانی ارایه شده است؟ در این پژوهش آیات و روایات مرتبط با نگرش کم توانان استخراج گردید و به روش توصیفی- تحلیلی از نوع تحلیل مفهومی و اسنادی تبیین شد. نگرش های دینی برای دستیابی کم توانان جسمی به سلامت روانی عبارت هستند از: 1. کم توانی جسمی یکی از مصادیق امتحانات الهی است، 2. مشکلات نسبی هستند و همواره ممکن است آسیب های سخت تری وجود داشته باشد، 3. خداوند پاداش اخروی بسیاری را برای کم توانان قرار داده است، 4. خداوند برای کم توانان جسمی در تشریع احکام آسان گرفته است، 5. کم توانی جسمی نشانه گناهکار بودن فرد نیست، 6. کم توانی موقعیت مغتنمی برای دوری از گناهان است و 7. افراد کم توان نباید خود را با سایر افراد مقایسه کنند. بهترین روش برخورداری کم توانان از سلامت روانی، نگرش های دینی است که براساس آن ها افراد کم توان نگرش کاملا مثبتی نسبت به خود، خدا و مجموعه هستی دارند، زندگی را عرصه تلاش و مبارزه خواهند دید، به توانایی های خود توجه داشته و بدون مقایسه خود با افراد سالم از زندگی خود لذت خواهند برد، از مشکلات روحی احتمالی در امان خواهند بود و به نیرویی مفید برای جامعه تبدیل خواهند شد.

    کلیدواژگان: کم توانان جسمی، دین، نگرش، سلامت روان
  • محمدباقر محمدی لائینی، شیرزاد غلامی، محمد ملائی ایولی* صفحات 68-77

    شبیه سازی انسان (Human Cloning) یا تولیدمثل انسان از طریق غیرجنسی، مسئله ای میان رشته ای است که محققان درباره آن در ابعاد مختلف ازجمله بعد کلامی و از منظر علم، دین و سلامت بحث کرده اند. ازآنجاکه برخی کشفیات علمی ازجمله شبیه سازی انسان، با اعتقادات انسان مرتبط است و برخی از علما نیز حساسیت خاصی به آموزه های دینی نشان داده اند و این گونه کشفیات را متعارض با آیات الهی و عقاید دینی می دانند و درباره شبیه سازی انسان به ممنوعیت آن حکم داده اند، ضرورت دارد ادله نقض آن ها مطالعه و نقد و بررسی شود و نشان داده شود که چه بسا کشفیات علمی نه تنها باعث تضعیف اعتقادات نمی شوند، بلکه باعث تقویت ایمان نیز خواهند شد.مقاله حاضر از نوع پژوهشی تحلیل محتواست و در پی طرح و بیان ادله کلامی بر ممنوعیت شبیه سازی انسان -فارغ از ادیان و مذاهب- و نقد و بررسی آن است تا نشان دهد آیا شبیه سازی انسان از نوع خلق و آفرینش است و بشر با این فناوری حقیقتا کار خدا را انجام می دهد و در عرض خدا قرار می گیرد یا خیر. بررسی ها نشان داد خالقیت و فاعلیت خدا نسبت به جهان و موجودات، در طول علل و عوامل مادی قرار دارد، نه در عرض آن و فقط خداوند می آفریند و کشفیات علمی ازجمله فناوری شبیه سازی انسان، نه تنها اعتقاد به خدا را تضعیف نمی کند، بلکه موجب تقویت آن می شود و نشانه عظمت پروردگار است.

    کلیدواژگان: ادله کلامی، ارزیابی، شبیه سازی انسان، ممنوعیت
  • عبدالرسول خسروی، رضا بصیریان جهرمی، الهام عموری، شهره سیدحسینی* صفحات 78-88
    سابقه و هدف

    رصد کمی و کیفی تولیدات علمی در حوزه های موضوعی گوناگون و بررسی مقالات نمایه شده آن حوزه در نمایه نامه های معتبر به شاخه مهمی از حوزه های مطالعاتی تبدیل شده که به «علم سنجی» شهرت یافته است. در این راستا پژوهش حاضر با بهره گیری از تکنیک های علم سنجی، جایگاه تولیدات علمی پژوهشگران حوزه قرآن و سلامت را در پایگاه اسکوپوس ازنظر کمی و کیفی بررسی می کند.

    مواد و روش ها:

     پژوهش حاضر توصیفی-کاربردی است و با روش تحلیل استنادی انجام شده است. جامعه پژوهش شامل تولیدات علمی حوزه قرآن و سلامت در پایگاه اسکوپوس بین سال های 1989 تا 2018 میلادی است. داده های به دست آمده از بررسی شاخص های تولید، برجستگی و استنادی با استفاده از نرم افزار اکسل تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد تولیدات علمی نمایه شده در پایگاه اسکوپوس در حوزه قرآن و سلامت بین سال های 1989 تا 2018 رشد متوسط سالانه 4/11 درصد داشته است. بیشترین درصد برجستگی تولیدات علمی در سال های 2016 تا 2018 و ضریب همبستگی بین شاخص تولید و شاخص برجستگی تولیدات علمی حوزه قرآن و سلامت 54/0 به دست آمد. تولیدات علمی در رده پزشکی 51 درصد از کل تولیدات علمی حوزه قرآن و سلامت را به خود اختصاص داده است. ازنظر شاخص استناد نیز هر مدرک به طور میانگین 89/5 درصد استناد دریافت کرده است.

    استنتاج

    هرچند نتایج پژوهش حاضر از تلاش رو به رشد پژوهشگران این حوزه نسبت به بررسی جنبه های کشف نشده ای حکایت دارد، بااین حال ضرورت دارد پژوهشگران مختلف با سیاست گذاری های هدفمند، گام های موثرتری در راستای شناساندن ظرفیت های بالقوه این منبع ارزشمند در حوزه های بهداشت و سلامت بردارند.

    کلیدواژگان: پایگاه اسکوپوس، تولید علمی، سلامت، علم سنجی، قرآن
  • جواد روح الله زاده اندواری، محمدهادی یدالله پور*، ثریا خفری، آسیه شعبانی فرامرزی صفحات 89-98
    سابقه و هدف

    یکی از مباحث مهم در فلسفه اخلاق زیستی، حق حیات انسان بیمار و بحث درباره مرگ از روی ترحم است. سوال اینجاست که آیا پزشک می تواند با توجه به درخواست بیمار که از بیماری لاعلاج و سخت رنج می برد و امیدی به درمانش وجود ندارد، از روی ترحم و شفقت به حیاتش پایان دهد. این مطالعه با هدف بررسی نگرش دانشجویان تخصصی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل نسبت به مرگ از روی ترحم انجام شده است.

    مواد و روش ها: 

    در این پژوهش که به روش مقطعی انجام شد، 113 نفر از دانشجویان دوره تخصصی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی بابل در سال تحصیلی 1396-97 بررسی شدند. اطلاعات مورد نیاز در این مطالعه از طریق پرسش نامه 20 سوالی سنجش نگرش به اتانازی (AES) جمع آوری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 و روش آماری مجذور کای تحلیل شد.

    یافته ها: 

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد 35 نفر (31 درصد) از پاسخ گویان نگرش مثبت و 78 نفر (69 درصد) نگرش منفی به اتانازی داشتند. میانگین نمره کل نگرش به اتانازی 58/4 ± 45/67 به دست آمد. آزمون آماری مجذور کای نشان داد رابطه بین نگرش مرگ از روی ترحم و سن، جنس، دوره تخصصی و رشته تخصصی در سطح 05/0 معنی دار نبود.

    استنتاج

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد درصد زیادی از دانشجویان پزشکی نگرشی منفی به اتانازی دارند، ولی بااین حال درصد قابل توجهی هم با این کار موافق هستند. با توجه با حرمت مرگ از روی ترحم از نظر فقهی و شرعی، پیشنهاد می شود آگاهی از این موضوع در دوره های آموزشی دانشجویان پزشکی برنامه ریزی شود و در طرح های آتی برای آموزش دانشجویان پزشکی در دوره های عمومی و تخصصی و پرستاری به پدیده اتانازی با دقت بیشتری پرداخته شود

    کلیدواژگان: اتانازی، دانشجویان پزشکی، مرگ، اخلاق زیستی
  • خدیجه آقاجانی کاسگری*، رمضان مهدوی آزادبنی، محمداسماعیل قاسمی طوسی صفحات 99-106
    سابقه و هدف

    با وجود پژوهش های ارزنده در حوزه دین و سلامت، در زمینه بررسی سلامت روان با روش های آموزش آموزه های دینی پژوهش چندانی انجام نشده است. یکی از پیامدهای احتمالی استفاده از روش های نامناسب در آموزش باورهای دینی، آسیب به سلامت روان فرد است. هدف پژوهش حاضر، بررسی دیدگاه معلمان درباره نقش روش های آموزش باورهای دینی بر سلامت روان دانش آموزان متوسطه اول شهرستان بابلسر است.

    مواد و روش ها:

     پژوهش حاضر از نوع توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل معلمان مدارس دخترانه متوسطه اول شهرستان بابلسر است که طبق جدول مورگان 100 نفر به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه بود که ضریب آلفای کرونباخ آن 911/0 برآورد شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و آماره های توصیفی و آزمون رگرسیون تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها: 

    این تحقیق نشان داد بر اساس دیدگاه معلمان، روش های آموزش باورهای دینی (روش های قصه گویی، استدلالی، نمایشی و تمثیلی) بر سلامت روان دانش آموزان دختر مقطع متوسطه اول شهرستان بابلسر مثبت و معنادار است. روش های آموزش باورهای دینی، 74 درصد بر سلامت روان دانش آموزان تاثیر دارد.

    استنتاج

    نتایج پژوهش نشان می دهد تبلیغ و ترویج آموزه های دینی در چارچوب خاصی می تواند تحقق یابد که در صورت رعایت نکردن آن نتیجه ای حاصل نمی شود و ممکن است گاهی نتیجه عکس داشته باشد. نتایج آزمون ها نیز نشانگر همین مطلب است.

    کلیدواژگان: باور دینی، دانش آموزان، روش های آموزش، سلامت روان
|
  • Morteza Darabinia, Seyed Hosein Hosini Karnami* Pages 1-10
    Background and Objectives

    The implementation of Islamic dress code and behavior at universities is a part of the Islamic etiquette which reflects the cultural form and content of the Islamic society. The present study aimed to evaluate the awareness of the faculty members of these regulations and their drawbacks and strengths. For the purposes of the study, the faculty members were asked about the extent of the success in the implementation of those regulations at Mazandaran University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was carried out using a descriptive approach. The required data were collected through a questionnaire that included demographic information and 33 main questions about the subject. In total, 68 faculty members were selected from all the faculties. The collected data were analyzed in SPSS software (version 20) using Mann-Whitney, Kruskal-Wallis, and Spearman correlation coefficients.

    Results

    Based on the findings, 72.1% of the professors were aware of the dress code and behavior regulations, while 55.9% of them stated that they were not properly informed about these regulations. Moreover, 48.5% of the professors adhered to these regulations and 17.2%, 46.6%, 31%, and 2.5% of them considered these regulations highly, moderately,  hardly, and very scarcely successful, respectively.

    Conclusion

    The majority of the professors of Mazandaran University of Medical Sciences had a positive attitude towards the implementation of Islamic dress code and behavior at the university and believed that it would maintain the expediency and dispose of the moral harms. Furthermore, they insisted on persuasive and informative attempts as precautionary policies.

    Keywords: Islamic behavior, dress code, Mazandaran University of Medical Sciences Professors, Regulations
  • Masud Shahabian, Ashkan Majidi, Erfan Ashjaei, Fakhri Allahyari, Seyed Javad Hosseini Nejad* Pages 11-18
    Introduction

    Multiple sclerosis is one of the most common and debilitating diseases of the central nervous system which leads to neuronal (myelin) disruption (1). It is estimated that about two million people worldwide suffer from this disease (2, 3). In this regard, this study aimed to explore the relationship between spiritual well-being and the quality of life in the MS patients who referred to the Baghyatallah clinic.

    Materials and Methods

    This descriptive study was performed on 80 patients within the age range of 16-60 years who had referred to the Baghyatallah MS clinic during 2017. The required data were collected through the Spiritual Well-Being Scale, Academy of Medical Sciences Questionnaire, and Multiple Sclerosis Impact Scale (MSIS-29). Moreover, the collected data were analyzed using independent t-test and Pearson correlation coefficient. It should be noted that a p-value of less than 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Based on the findings, the mean age of the subjects was 9.99±35.33 years and almost 70% of them were female. Furthermore, the results indicated that the mean scores of the physical and psychological aspects of the quality of life were 39.76±16.20 and 48.35±13.30, respectively. In addition, the spiritual health score was reported at 91.79±5.30 based on the Academy of Medical Sciences Questionnaire. The results also showed that an increase in spiritual health led to a significant increase in physical (P=0.002) and psychological (P=0.017) aspects of well-being based on the Spiritual Well-Being Scale which, in turn, led to an improvement in the quality of life. Therefore, the findings from the Academy of Medical Sciences Questionnaire revealed that there was a statistically significant relationship between the spiritual well-being and quality of life of MS patients.

    Conclusion

    According to the results, it can be concluded that there is a necessity to improve spiritual health as a factor that affects the quality of life of MS patients. This key finding could be useful and necessary in designing care-therapy programs for such patients in a country with the intellectual, cultural, and religious beliefs of Iran.

    Keywords: Multiple sclerosis, Quality of life, Spirituality, Ellison
  • MohammadJavad Aghajani*, Syydi Somayi Mosavi, Bahman Akbari, Shahnam Aboalghasimi Pages 19-29
    Background and aim

    Aging period is a critical stage of life, and attention to the problems and needs of this life stage is a social concern. The present study aimed to determine the relationship between attachment to God and psychological hardiness and dead anxiety in retired elderly men.

    Materials and methods

    This research was a descriptive-correlation study carried out in Roudsar in 2017. The research population consisted of 165 old men, out of whom  88 cases were selected based on Morganchr('39')s table. Data were collected by Templerchr('39')s Death Anxiety Questionnaire, Beck and McDonald’s Attachment to God questionnaire, and Ahvaz psychological hardiness questionnaire. The collected data were analyzed using multivariable regression statistical methods and Pearson correlation.

    Results

    As evidenced by the obtained results, there was a negative significant correlation between death anxiety and attachment to God (r=-0.883, P<0.01), including the relationship with God (r=-0.852, P<0.01), belief in God (r=-0.816, P<0.01), trust in God (r=-0.834, P<0.01), and attention to God (r=-0.836, P<0.01). In addition, a negative significant correlation was detected between psychological hardiness and death anxiety (r=-0.851, P<0.01).

    Conclusion

    Based on the results of the study, dead anxiety of retired elderly men showed a significant negative relationship with attachment to God and hardiness. Considering the significant relationship between attachment to God and psychological hardiness with dead anxiety, we recommend taking the necessary measures to promote the spirituality and resilience of elderly men to improve their mental health.

    Keywords: Attachment to God, Hardiness, Death anxiety, Retired elderly
  • Nabi Shamsaei*, Nasim Ahmadian Pages 30-38
    Background and Objective

    Due to the advertising of new technologies for the use of biochemical resources to enhance muscle mass, doping is interwoven with the development of modernized organized sport. Different field, such as history, sociology, and psychology examined the doping with their theoretical methods and frameworks. The present study was done to investigate the psychological relationship between the level of religiosity and the doping susceptibility among the Bodybuilding athletes of the Ilam city.

    Method and Materials:

     This descriptive-correlational study was performed on the statistical population of all male athletes referring to the Ilam health clubs in 2018. In this study 120 athletes were selected as sample by the available sampling method. The data were collected using a Santa Clara strength of religious faith questionnaire and doping susceptibility questionnaire . To investigate the relationship between religious faith and doping susceptibility, Pearson correlation coefficient was used by SPSS software.

    Results

    The results showed a significant negative relationship between religious beliefs and doping susceptibility (P<0.05).

    Conclusion

    The more cognitive beliefs toward religion may reduce the tendency to doping behaviors in athletes. This issue could be considered as an important finding about the health of athletes.

    Keywords: Religious faith, Doping, Bodybuilding
  • Abdolvahid Davoodi, MohammadAli Sepahvandi*, Fazloallah Mirderikvand Pages 39-48
    Background and Aims

    Contentment is one of the moral virtues that has been considered in Islamic and Iranian sources; however, this virtue has been faded drastically these days. According to the literature, mental well-being and physical health are expected to have effects on contentment. Therefore, the present study aimed to investigate the effect of an increase in contentment based on Iranian-Islamic sources on mental well-being and physical health.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study was conducted with three groups using a pre-test, post-test, and follow-up. In total, 36 individuals were purposefully selected from seminary students in Qom and undergraduate students at Mazandaran University, Iran, and randomly divided into two experimental and one control groups. The two experimental groups received the protocol of an increase in the contentment using Iranian-Islamic content. All participants completed the Mental Well-Being Questionnaire (Mental Happiness Scale and Life Satisfaction Scale) and the Physical Health Sub-Scale of the World Health Organization Quality of Life-BREF Questionnaire in three stages.

    Results

    Results of analysis of variance with repeated measures showed an improvement in the mental well-being of both groups of students after intervention and follow-up, compared to the control group. However, unlike the seminary student group, the implementation of the contentment protocol did not increase the physical health of the university student group, compared to the control group.

    Conclusion

    The findings of this study showed that an improvement in positive human virtues, such as contentment and education of these virtues, could have a positive effect on the components of mental health, including mental well-being and physical health.

    Keywords: Contentment, Mental well-being, Physical health
  • Said Ahmad Khosravi, Babak Hosseinzadeh*, AliAsghar Shojaee, Jamal Sadeghi Pages 49-56
    Background and Objective

    Spirituality and spiritual intelligence are important elements in individual and organizational life representing a set of capabilities, capacities, and spiritual sources. The purpose of this study was to investigate the mediating role of spiritual intelligence in the relationship between perfectionism and life expectancy among the administrators of Islamic Azad University, Mazandaran, Iran.

    Materials and Methods

    The study population of this descriptive-correlational study were all the administrators and deputies (n=542) of departments, faculties, and groups of Islamic Azad Universities of Mazandaran. A total of 225 participants were selected by random sampling method. The data were collected using Asadpour Perfectionism (2016), Schneider et al. Life Expectancy (1991), and Badie et al. Spiritual Intelligence (2010) questionnaires. The data were analyzed using one-variable regression tests and structural equations.

    Results

    The obtained results of the present study showed the significant and direct effect of perfectionism variables on spiritual intelligence and spiritual intelligence on life expectancy. In addition, perfectionism through the mediating role of spiritual intelligence had an indirect effect on life expectancy. Furthermore, about 56% of the spiritual intelligence variance and 25% of the life expectancy variance were explained by perfectionism. Moreover, approximately 88% of the life expectancy variance was justified by spiritual intelligence.

    Conclusion

    The education and improvement of spiritual intelligence, perfectionism, and life expectancy facilitate decision-making and enhance mental health.

    Keywords: Perfectionism, Life expectancy, Spiritual intelligence
  • Abolfazl Teymuri, Rasul Mohammad Jafari* Pages 57-67

    Achieving mental health is one of the most basic guidelines of religious teachings, and this will not be possible except with divine attitude. Physically-disabled individuals are one of the most important target groups that can achieve optimal mental attitudes through correct attitudes. Therefore, this research seeks to answer the question “what are the attitudes, presented in religious teachings, for physically-disabled individuals to achieve mental health?” In this research, verses and narratives about attitudes of physically-disabled people were extracted and analyzed through descriptive and analytical method. Religious attitudes toward improving mental health of physically-disabled people are as follows: 1. Physical weakness is one of the examples of divine exams, 2. Problems are relative; there may be more harm than low-grade disease, 3. God has considered many revenues to the physically-disabled people, 4. God is easy when judging physically-disabled individuals. 5. Physical disability is not a sign of sinfulness of a person, 6. Physical disabled has the chance in avoiding sins, 7. Physically-disabled people should not compare themselves with others. The best way to provide the right attitude to physically-disabled people is to have religious attitudes based on which: firstly, they have a positive attitude towards themselves and their god and set of being; secondly, they find this world a place in which they must struggle; thirdly, they enjoy their life by paying attention to their abilities without comparing themselves with others. Fourthly, they would be safe from possible psychological problems. Fifthly, they will be a very useful force for the community.

    Keywords: Disabled Persons, Religion, Attitude, Mental health
  • MohammadBaqer Mohammadi Laini, Shirzad Gholami, Mohammad Mollai Iveli* Pages 68-77

    Human cloning or human reproduction through nonsexual transplantation is an interdisciplinary issue that has been discussed by researchers from different dimensions, including theological dimension and perspective of science, religion, and health. Since some scientific discoveries, such as human simulation, are related to human beliefs, several religious scholars have shown special sensitivity to religious teachings and consider such discoveries to be contrary to the divine verses and religious beliefs; accordingly, in the case of human cloning, they banned it. Therefore, it is necessary to study and examine the evidence of their violation and show that scientific discoveries may not only not weaken beliefs but also strengthen faith. As a result, there is a kind of interference in this sacred domain, based on Godchr('39')s special monotheistic viewpoint, which both disrupts and weakens the belief in God.The present study is a content analysis with the design and expression of verbal evidence on the prohibition of human cloning - regardless of the type of religion - and its evaluation to determine whether human cloning is of creation type, and human beings with this technology actually do the work of God and fail to worship God? According to the obtained results, it was revealed that Godchr('39')s creativity and cause in relation to the world and beings lay along the material causes and factors, not within it. In addition, this is only the God who creates, and scientific discoveries, including human cloning, not only undermine the belief in God but also strengthen it, indicative of the greatness of the Lord.

    Keywords: Human cloning, Verbal evidence, Prohibition, Evaluation
  • Abdolrasoul Khosravi, Reza Basirian Jahromi, Elham Amuri, Shohreh Seyyed Hosseini* Pages 78-88
    Background and Purpose

    The qualitative and quantitative study of scientific productions in different fields, as well as the review of the papers indexed in reliable citation indexes, has become a modern approach defined as scientometrics. The current research aimed to assess the position of scientific productions of researchers in the field of Quran and health in the Scopus database in terms of quantity and quality using scientometric techniques.

    Materials and Methods

    This research was an applied descriptive study carried out as citation analysis. The research population includes scientific productions in the field of Quran and health in the Scopus database within 1989-2018. The data obtained from the study of production, prominence, and citation indices were analyzed in Excel software.

    Results

     As evidenced by the obtained results, the scientific productions indexed in Scopus database in the field of Quran and health within1989-2018 had an average annual growth of 11.4%. The highest percentage of scientific production prominence within 2016-2018 and the correlation coefficient between the production index and index of scientific productions prominence in the field of Quran and health was obtained at 0.54. Scientific productions in the medical category account for 51% of the total scientific productions in the field of Quran and health. In terms of citation index, each document received an average of 5.89% citations.

    Conclusion

    Based on the results of the present study, researchers in this field have strived to study the undiscovered aspects. Nevertheless, different researchers are required to take more effective steps to identify the potential of this valuable resource in the field “Quran and Health”.

    Keywords: Quran, Health, Scientific productivity, Scientometrics, Scopus
  • Javad Roohollahzadeh Andevari, MohammadHadi Yadollahpour*, Soraya Khafri, Asieh Shabani Faramarzi Pages 89-98
    Background and purpose

    Euthanasia is one of the important topics in the philosophy of bioethics, the right to life of a sick person. The question arises whether the doctor can end his life with compassion, based on the request of a patient who is suffering from a severe illness and does not have the hope of recovering. The aim of this study was to investigate the attitude of medical students of Babol University of Medical Sciences Towards Death from symopathy.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, 113 medical students of Babol University of Medical Sciences from2017 to 2018 were studied. The obtained data in this study were collected in the questionnaire containing 20 questions on euthanasia (AES). Data were analyzed by Chi-square statistical method using SPSS 18 software.

    Results

    The results of this study showed that 35 (31%) of the respondents had a positive attitude and 78 (69%) had a negative attitude toward euthanasia. The mean of total attitude to euthanasia was 67.45 ± 4.84. Chi-square test showed that the relationship between the attitude of death from sympathy and age, gender, specialized period and specialized fields was not significant at the significance level of 0.05.

    Conclusion

    The results of this study showed that a high percentage of medical students had a negative attitude toward euthanasia, but a significant percentage also agreed that this issue. Regarding the dignity of pious jurisprudential and religious law, it is suggested to be aware of this issue in medical studentschr('39') education courses and to carefully plan euthanasia phenomena in future educational plans for medical and nursing students.

    Keywords: Euthanasia, Medical students, Death
  • Khadijeh Aghajani Kasegari*, Ramezan Mahdavi Azadboni, MohammadEsmaeil Gasemi Tosi Pages 99-106

    Background and Purpose :

    Despite many valuable researches on religion and health,but the issue of mental health and the ways of presenting religious teachings still need to be studied. One of the possible results of using an improper method in teaching religious beliefs is its impact on psychological health. The aim in this paper is to deal with the role of ways of teaching religious beliefs on psychological health of Babolsar female high school students according to teachers` viewpoint.

    Materials and Methods

    In this descriptive- survey the study subjects were Babolsar girl high school teachers. In this project, we selected 100 teachers by random sampling method based on Morgan table. We collected data in a questionnaire that Cranach’s alpha coefficient was estimated at 0.911. Data were analyzed by descriptive statistics and regression tests, using SPSS 16 software

    Results

    research revealed that according to teachers’` viewpoint the methods of teaching religious beliefs (storytelling, reasoning, dramatic and allegorical methods) played a significant role on the mental health of Babolsar female high school students. The statistic disclosed that the ways of teaching has74percentage impact on students`sychological health.

    Conclusion

    The result of the research displays that the promotion of religious teachings in a specific framework can be realized, which if not followed, cannot achieved its aims and may sometimes have opposite results. The test results also indicated the same conclusion.

    Keywords: Teaching methods, Religious beliefs, Psychological health, Student