فهرست مطالب

مطالعات راهبردی - سال بیست و سوم شماره 2 (پیاپی 88، تابستان 1399)

فصلنامه مطالعات راهبردی
سال بیست و سوم شماره 2 (پیاپی 88، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا خلیلی*، سلمان دست ‏افشان صفحات 7-32

    با وجود اینکه دیدگاه‏ها و نظریات در مورد عوامل و زمینه‏ های گرایش به گروه‏های تروریستی بسیار متنوع و متفاوت است، اما در پاسخ به این پرسش که چه عوامل و زمینه‏ هایی باعث گرایش افراد به گروه‏های تروریستی می‏شوند، پنج رویکرد روان‏شناختی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی در ادبیات موجود قابل تشخیص است که هر کدام بخشی از پاسخ را ارایه می‏کنند؛ در حالی که هیچ‏ کدام جامع و مانع نیستند و به تنهایی توان پاسخ‏گویی به چگونگی و چرایی گرایش افراد به گروه‏های تروریستی را ندارند. در این مقاله، ابتدا دیدگاه‏ها و نظریه‏ های مختلف در قالب پنج رویکرد فوق مورد بررسی و نقد قرار گرفته و سپس چارچوبی برای درک و تحلیل جامع و دقیق‏تر عوامل و زمینه‏ های گرایش به گروه‏های تروریستی ارایه ‏می‎شود. نویسندگان معتقدند که برای شناخت جامع و دقیق عوامل و زمینه‏ های گرایش افراد به گروه‏های تروریستی باید از رهیافت تلفیقی-تطبیقی استفاده شود و چارچوبی مبتنی بر نگاه بین ‏رشته‏ ای و تلفیق همه رویکردها را مدنظر قرار داد. بر همین اساس، چارچوب تحلیلی بدیلی مبتنی بر پیوند این رویکردها در سه سطح فردی، ملی و فراملی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: تروریسم، افراط‏گرایی، اقتصاد، روان‏شناسی، فرهنگ، اجتماع
  • حمیدرضا یاراحمدی، علی‏ اصغر پورعزت*، داود کیاکجوری، یوسف تقی ‏پوریانی گیلانی صفحات 33-56

    در این پژوهش نویسندگان تلاش کرده‏ اند با استفاده از روش فراترکیب، با مطالعه 50 مقاله آی‏اس‏آی از سال 2010 تا 2020 میلادی و 50 مقاله علمی- پژوهشی داخلی از سال 1388 تا 1398 خورشیدی، ابتدا عوامل بروز فساد (پیش ران ها) و مهار فساد (پس ران ها) را استخراج کنند. سپس، پیش ران ها و پس ران های فساد را بر اساس تکرار بیشترین فراوانی دسته‏ بندی کرده‏ اند. در پایان، مدل فساد و پیش‏ران ها و پس ران های آن را با استفاده از روش فراترکیب طراحی و ارایه کرده ‏اند.

    کلیدواژگان: فساد، پیش ران، پس ران، روش فراترکیب، مدل
  • میرقاسم بنی‏ هاشمی* صفحات 57-94

    هدف این پژوهش، پاسخ به این پرسش است که به لحاظ نظری و نیز با توجه به تجربه تاریخ معاصر ایران، چه ارتباطی بین الگوی ساخت مرکز و توسعه منطقه ای وجود دارد. فرضیه مقاله به این صورت مفهوم‎بندی شده است که تکوین و ساخت غیرتعاملی مرکز و نقش ‏نداشتن پیرامون در این فرایند، موجب پدیداری الگوی توسعه ملی نامتوازن شده؛ که مهم‏ترین پیامد آن، شکل گیری موقعیت «مرکز-پیرامون» در مناسبات سیاسی و اقتصادی در کشور بوده است. از نظر روش ‏شناسی، نویسنده از روش «تبیین نظری قیاسی» و راهبرد پژوهشی «پس کاوی» برای تحلیل مکانیزم ‏های علی موثر بر متغیر وابسته بهره گرفته است. همچنین، رویکرد مقاله برای تبیین روابط دو متغیر «الگوی ساخت مرکز» و «توسعه منطقه‎ای» در ایران، جامعه شناسی تاریخی است. بر این اساس، بخش اول مقاله به بررسی مبانی مفهومی و نظری «ساخت مرکز»، «منطقه» و نظریه «مرکز-پیرامون» می‎پردازد. بخش دوم، مولفه‎های موثر و روندهای تاریخی و جامعه شناختی چگونگی تکوین ساخت مرکز یا دولت مدرن در ایران را تحلیل کرده و در وارسی و آزمون فرضیه پژوهش نیز تاثیر الگوی خاصی از ساخت مرکز و حکمرانی ملی بر تکوین نظام مدیریت منطقه ای و توسعه منطقه‎ای تحلیل می‏شود.

    کلیدواژگان: ساخت مرکز، توسعه منطقه‎ ای، نظام مدیریت منطقه ای، مرکز- پیرامون
  • سید عباس ابراهیمی*، محسن فرهادی‏ نژاد، سید محمد مهدی باکی هاشمی صفحات 95-112

    در این مطالعه تلاش شده با استفاده از الگوی «چارچوب ایتلاف مدافع»، تغییر و شکل‏گیری خط‏مشی طرح تحول نظام سلامت مورد بررسی قرار گیرد. برای این منظور از دو روش کتابخانه ای و مصاحبه استفاده شده است. برای انتخاب مصاحبه ‏شوندگان از روش گلوله برفی و در مقام تجزیه و تحلیل داده های مصاحبه، روش تحلیل تم استفاده شده است. نتایج حاصل از تحلیل مصاحبه‏ های نیمه‏ ساختاریافته با 12 نفر از کارشناسان و خبرگان نظام سلامت، نشان ‏دهنده توانایی چارچوب ایتلاف مدافع در توضیح فرآیند تغییر خط‏مشی نظام سلامت بوده و بر این اساس، می ‏توان چهار مرحله در شکل گیری طرح تحول را به صورت زیر تبیین کرد: 1. اتفاق‏نظر و اجماع ملی؛ 2. تغییر ایتلاف حاکم 3. پیدایش گرو ه های مخالف؛ 4. انتخاب راهبرد مواجهه و تحقق خط مشی. همچنین، بر اساس این چارچوب 5 طبقه بازیگران و ایتلاف ها، باورها و مسایل، شرایط و رویدادهای بیرونی و درونی، تغییر و یادگیری مذاکره ای، منابع و محدودیت ها شناسایی شد.

    کلیدواژگان: طرح تحول، نظام سلامت، خط‏مشی گذاری، ائتلاف مدافع
  • علی‏رضا رشیدیان، هانیه هژیرالساداتی*، عباس شیخ ‏الاسلامی، محمود قربانی صفحات 113-154

    مقاله حاضر ماحصل پژوهشی است که با هدف پردازش مدل مفهومی عوامل موثر بر کاهش جرم در حاشیه شهر مشهد انجام شده است. پژوهش از نوع اکتشافی، رویکرد آن کیفی و روش آن دلفی سه ‏مرحله‏ای است. جامعه آماری پژوهش نیز 25 نفر از افراد واجد شرایط هستند که به صورت هدفمند و قضاوتی از بین متخصصان و خبرگان انتخاب و از آن ها نظرخواهی شده است. با بررسی و مطالعه انواع نظریه ‏ها، مدل ها و الگوهای مرتبط با موضوع پژوهش به همراه گردآوری و مرور پیشینه و سابقه اجرای پژوهش و نیز به کارگیری تکنیک دلفی طی سه مرحله، داده های مورد نیاز گردآوری و مورد تحلیل قرار گرفت و سپس مدل مفهومی و مستخرج از تکنیک دلفی در مورد عوامل موثر بر کاهش جرم در حاشیه شهر مشهد ترسیم شده است.

    کلیدواژگان: جرم، مدیریت مقابله و کنترل جرم، پیش گیری از جرم، حاشیه شهر مشهد
  • علیرضا داودی * صفحات 155-180

    هدف این پژوهش، آسیب‏ شناسی تغییر مذهب در استان خوزستان است. روش پژوهش، تحلیل محتوای کیفی با راهبرد استقرایی است. جامعه آماری، اساتید دانشگاه و حوزه، خبرگان فرهنگی در استان خوزستان و افراد در معرض تغییر هویت فرهنگی هستند که با استفاده از روش نمونه‏ گیری تعمدی و قضاوتی، تعداد 25 نفر از اعضای جامعه آماری به عنوان حجم نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار گرد آوری داده‏ ها، مصاحبه آزاد (عمیق) است. متون پیاده‏ شده حاصل از مصاحبه ‏ها، با استفاده از نرم ‏افزار Maxqda2018 تحلیل شد. تعداد 9 مقوله‏ اصلی و 39 مقوله‏ فرعی مورد شناسایی قرار گرفتند. یافته‏ ها نشان می‏دهد که عوامل زمینه‏ ای، ساختاری ومداخله‏ ای مهم‏ترین علل بروز و شیوع این پدیده نوظهور در استان هستند. امکان بهره ‏برداری و سوءاستفاده‏ جریان‏های ضدانقلاب تجزیه ‏طلب، تکفیری و تروریستی از گرایش ‏یافتگان به وهابیت در خوزستان، مهم‏ترین آسیب‏ های این جریان خواهد خواهد بود. آسیب‏ های احتمالی آینده تغییر مذهب در خوزستان، تغییر فاز از گروه‏های سنی بالا به جذب و یارگیری از جوانان و نوجوانان؛ از جنسیت مذکر به جنس مونث؛ و از روش پنهانی به روش آشکار معرفی شده است.

    کلیدواژگان: خوزستان، تشیع، تغییر مذهب، وهابیت، تروریسم، آسیب‏شناسی
  • فضل‏ الله فروغی، محمدهادی صادقی، کیوان غنی * صفحات 181-212

    از اواسط سده بیستم میلادی، حمایت از میراث فرهنگی به یکی از مهم‏ترین دغدغه‏‏ های جامعه  بین‏ المللی تبدیل شده است. پیش ‏بینی «فهرست میراث جهانی» در کنوانسیون 1972 کارآمدترین سازوکار حمایتی از این میراث به شمار می‏رود. ثبت میراث فرهنگی در فهرست مزبور، به ‏رغم داشتن مزایای مالی و غیرمالی متعدد، پیامدهای گوناگونی را در پی ‏دارد. بررسی تحلیلی اسناد، معاهدات بین‏ المللی و رویه دولت‏ها، بیان‏گر این واقعیت است که ثبت میراث فرهنگی در فهرست میراث جهانی، حاکمیت سرزمینی دولت‏ها را از جنبه ‏های متعددی همچون اختیار دولت‏ ها در تعریف و شناسایی معیارها و مصادیق میراث فرهنگی، صلاحیت کیفری انحصاری دولت ‏ها، اجرای طرح‏ها و پروژه‏ های شهری و منطقه ‏ای و اعمال اصل سنتی حاکمیت سرزمینی دولت‏ها بر اموال واقع در قلمرو خود، محدود کرده و نقض تعهدات بین‏ المللی ناشی از آن مسئولیت بین‏ المللی دولت را در پی دارد.

    کلیدواژگان: یونسکو، فهرست میراث جهانی، میراث فرهنگی، حاکمیت سرزمینی، مسئولیت دولت
  • فرزاد پورسعید صفحات 213-219

    رساله «راه نجات» در سال 1286 ش، یعنی یک سال پس از انقلاب مشروطیت توسط مرتضی قلی‏خان هدایت ملقب به صنیع‏‌الدوله نوشته شده است. در آن دوران ایران دارای ارتش منظم و ملی نبود. وظیفه حفظ و حراست ارضی و مرزی کشور به وسیله افراد و تفنگ‏داران عشایر و اقوام مرزی انجام می‌شد. نیروی نظامی و مسلح برای تامین امنیت راه‌های داخلی وجود نداشت و تجار نمی‌توانستند کالاهای خود را از شهری به شهر دیگر با امنیت جابه‌جا کنند. راه‌های ارتباطی بین ولایات و شهرهای کشور نیز وجود نداشت. مردم ایران در آن زمان بی‌سواد بودند و فقط 2 درصد مردم سواد خواندن و نوشتن داشتند. تعداد افرادی که تحصیلات دانشگاهی را در غرب گذرانده بودند، به یک‌صد تن نمی‌رسید. در آن شرایط، رساله راه نجات کوششی بود از سوی صنیع‏‌الدوله برای تبیین مهم‏ترین مسئله آن زمان ایران که به زعم وی، مسئله امنیت بود. نوشتار حاضر به تبیین مفهوم امنیت از منظر یکی از رجال عصر مشروطه و از طریق بازخوانی رساله راه نجات می‌‏پردازد. این بازخوانی، بخشی از تاریخ مفهوم امنیت در ذهن و ضمیر ایرانیان را نیز بازنمایی می‏کند

|
  • Reza Khalili *, Salman Dastafshan Pages 7-32

    In answer to the question of what factors and contexts cause people to incline to terrorist groups, five approaches including psychological, social, economic, cultural, and political can be identified in the existing literature that each of them provides part of the answer. In this article, first, different views and theories are examined and criticized in the form of the five approaches. Then, a framework for a comprehensive and more accurate understanding and analysis of the factors and contexts of the tendency towards terrorist groups is provided. The authors believe that for comprehensively and accurately identify of the factors and contexts of individuals' inclination towards terrorist groups, an integrated-comparative approach should be used and a framework based on interdisciplinary view and integration of all approaches should be considered. Accordingly, an alternative analytical framework based on the link between these approaches is presented at three levels: individual, national and transnational.

    Keywords: terrorism, Extremism, Economic, psychology, culture, Society
  • Hamidreza Yarahmadi, Aliasghar Pourezat *, Dawod Kia Kajori, Yousef Taghipouriani Gilani Pages 33-56

    In this study, the authors by studying 50 ISI articles from 2010 to 2020 and 50 domestic scientific-research articles from 1388 to 1398 (Shamsi Hijri calendar), have tried to use the meta-synthesis Method to extract the causes of corruption (Driving Forces of Corruption) And the restraint factors of corruption (Reversing Forces of Corruption). Then, Driving and Reversing Forces of Corruption were categorized based on the highest frequency of repetition. Finally, the model of corruption and its Driving and Reversing Forces have been designed and presented using the Meta-synthesis Method.

    Keywords: Corruption, driving forces, Reversing Forces, organization, meta-synthesis method, model
  • Mirqasim Banihashemi * Pages 57-94

    The purpose of this study is to answer the question that theoretically and according to the experience of contemporary Iranian history, what is the relationship between the Center-oriented Patterns and regional development. The hypothesis of the article is that the development and non-interactive construction of the center and the lack of a role for periphery in the process have led to the emergence of a pattern of unbalanced national development. The most important consequence of this has been the formation of a "center-periphery" position in political and economic relations in Iran. From a methodological point of view, the author has used the method of "deductive theoretical explanation" and research strategy "retrospective" to analyze the causal mechanisms affecting the dependent variable. Also, the approach of the article to explain the relationship between the two variables "Center-oriented Patterns" and "regional development" in Iran is historical sociology. Accordingly, the first part of the article examines the conceptual and theoretical foundations of "Center-oriented Pattern", "region" and "center-periphery" theory. The second part analyzes the effective components, historical and sociological trends of how the construction of the center or modern government in Iran evolved.

    Keywords: Center-oriented, pattern, Regional Development, regional management system, center-peripher
  • Seyed Abbas Ebrahim *, Mohsen Farhadinejad, Seyed Mohammad Mehdi Baki Hashemi Pages 95-112

    In this paper, Authors tried to explore and explain the development of the health system through the Advocacy Coalition framework as a framework for analyzing the process of change. The nature and objectives of the research required the use of a qualitative approach and two methods of library and interviewing. The snowball method has been used to select the interviewees and the thematic analysis method used to analyze the interview data. The results of semi-structured interviews with 12 experts represent the results of the study indicate the ability of the Advocacy Coalition framework to explain the policy change process of the health system. The four steps in formulating of Iran's Health system Reform plan are including: 1. National consensus; 2. Change in ruling coalition; 3. The emergence of opposition groups; 4. Selecting a strategy for confronting and implementing a policy.

    Keywords: Reform plan, Policy-making, Advocacy Coalition Framework, health system
  • Alireza Rashidian, Haniyeh Hajiralsadati *, Abbas Shaykh Al-Islami, Mahmoud Ghorbani Pages 113-154

    This article is the result of a research that has been conducted with the aim of processing the conceptual model of factors affecting crime reduction in the suburbs of Mashhad. The research is exploratory, its approach is qualitative and its method is three-phase Delphi. The statistical population of the study is 25 qualified people who have been purposefully and judiciously selected from among experts. By reviewing and studying various theories, models and patterns related to the research topic along with collecting and reviewing the background and history of research and also using three-phase Delphi, the required data were collected and analyzed and then the conceptual model is drawn.

    Keywords: crime, Crime Management, crime control, Crime Prevention, Suburbs of Mashhad
  • Alireza Dawodi * Pages 155-180

    The purpose of this study is the pathology of conversion in Khuzestan province. The research method is qualitative analysis with inductive strategy. University and Howzeh professors, cultural experts in Khuzestan province and individuals are subject to cultural identity change are Statistical population. Using intentional and judgmental sampling method, 25 members of the statistical population were selected as the sample size of the study. Data collection is free (in-depth) interview. Excerpts from interviews were analyzed using MAXQDA2018 software. Finally, 9 main categories and 39 sub-categories were identified from the analysis of the findings. The most important causes of the occurrence and prevalence of this emerging phenomenon are the underlying factors (Such as unemployment, poverty, poor transmission of religious teachings, rural-urban migration, marginal growth), Structural factors (such as weakness and inefficiency of cultural management models and quality of performance of influential institutions) and intervening factors (such as the role and influence of dissidents including foreigners and opposing currents in creating and fueling this phenomenon). The possibility of exploiting and abusing of the people who are inclined to Wahhabism in Khuzestan by separatist, takfiri and terrorist counter-revolutionary currents (like ISIL) In persecuting and subversive acts, will be one of the most important threats.

    Keywords: Khuzestan, Shia, Conversion, Pathology, MAXQDA, Wahhabism, threat
  • Fazlullah Foroughi, Mohammad Hadi Sadeghi, Keyvan Ghani * Pages 181-212

    Since the mid-20th century, protecting cultural heritage has become one of the most important concerns of the international community. The "World Heritage List" established under the UNESCO 1972 Convention Concerning the Protection of the World Cultural and Natural Heritage is one of the most effective protective mechanism for the Cultural Heritage. Despite the numerous non-financial and financial benefits such as immunity including the prohibition of being targeted during armed hostilities and the financial support provided by these organizations especially the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) has various consequences on states sovereignty and responsibilities. An analytical study of International instruments, treaties as well as state practice shows that inscription of cultural heritage in the World Heritage List has narrowed several aspects of the territorial sovereignty of states and that a breach of International obligations of protection and preservation of world cultural heritage arising there from would result in state responsibility.

    Keywords: UNESCO, World Heritage List, Cultural heritage, Territorial Sovereignty, State Responsibility