فهرست مطالب

علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی - سال سی‌ام شماره 3 (پیاپی 101، پاییز 1399)

فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی
سال سی‌ام شماره 3 (پیاپی 101، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ملاحت سادات رسولی، مسعود درویش گنجی* صفحات 227-236
    سابقه و هدف

    جداسازی انانتیومرهای داروهای کایرال در صنعت دارویی نوین از اهمیت زیادی برخوردار است، زیرا اکثر ترکیبات ارگانیک زیستی، کایرال هستند. هدف اصلی این طرح محاسبه انرژی اتصال ایزومرهای ایبوپروفن در برهمکنش با نانولوله کربنی کایرال، با توجه به پیکربندی های مختلف جذب بود. به علاوه، قابلیت نانولوله کربنی کایرال (16،4)، برای جداسازی انانتیومرهای ایبوپروفن و هم چنین برهمکنش بین ایزومرهای راست گرد و چپ گرد ایبوپروفن با سطح بیرونی و دیواره داخلی نانو لوله کربنی بررسی شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه، عملکرد نانو لوله کربنی (4 ،16) برای جداسازی انانتیومرهای ایبوپروفن با استفاده از شبیه سازی دینامیک مولکولی ارزیابی شد. به علاوه، از محاسبات کوانتمی به منظور بهینه سازی ساختار مولکولی دارو و مقدار بار هر اتم در انانتیومرهای ایبوپروفن استفاده شد. 

    یافته ها

    اختلاف انرژی بین انانتیومرهای چپ گرد و راست گرد در داخل نانولوله کربنی (4، 16)، به اندازه 5/0 الکترون ولت  (5/11 کیلوکالری بر مول) بود، در حالی که این انانتیومرهای جذب شده بر روی نانولوله دارای اختلاف انرژی نبود.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان می دهند با توجه به اینکه بین انرژی جذب انانتیومرهای جذب شده در داخل نانو لوله کربنی (4، 16) اختلاف کافی وجود دارد، می توان انتظار داشت که این نانولوله در فرآیند جداسازی انانتیومرها به طور موثر عمل کند.

    کلیدواژگان: ایبوپروفن، نانو لوله کربنی، کایرالیته، جداسازی انانتیومرها، شبیه سازی دینامیک مولکولی
  • عاطفه قلی نژاد لیندی، ژینوس عسگرپناه*، زهرا جعفری آذر صفحات 237-243
    سابقه و هدف

    ولوواژینیت کاندیدیایی یکی از شایع ترین انواع واژینیت های قارچی است که عامل مولد آن کاندیداآلبیکنس است. به دلیل شیوع بالای این بیماری و نیز اثرات ضد قارچی گزارش شده از زیره سبز، استفاده از اسانس میوه این گیاه جهت ساخت شیاف واژینال گیاهی پیشنهاد شد.

    روش بررسی

    ترکیبات موجود در اسانس به روش گازکروماتوگرافی متصل به طیف سنجی جرمی شناسایی و حداقل غلظت مهارکنندگی اسانس میوه زیره سبز به روش چاهک پلیت تعیین شد. 

    یافته ها

    شیاف واژینال محتوی 1/ 0میلی لیتر اسانس میوه زیره سبز در 2 گرم پایه (پلی اتیلن گلیکول) ساخته شد و خصوصیات ظاهری، یکنواختی وزن، سختی، زمان باز شدن، مقدار و یکنواختی محتوی آن بررسی شد. پایداری شیاف های حاوی اسانس میوه زیره سبز پس از 1، 2 و 6 ماه نگهداری در دماهای 4، 25 و 40 درجه سانتی گراد بررسی شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دادند که شیاف های نگهداری شده در دماهای 4 و 25 درجه سانتی گراد خصوصیات سطحی مناسب تری دارند. با توجه به مطلوب بودن کیفیت شیاف های ساخته شده از این اسانس، می توان پس از انجام مطالعات بالینی این شیاف ها را به عنوان فرآورده مناسب جهت بهبود واژینیت های ناشی از کاندیداآلبیکنس به کار برد.

    کلیدواژگان: ولوواژینیت کاندیدیایی، اسانس میوه زیره سبز، شیاف واژینال
  • سمیره نعمتی، محمدامین عدالت منش* صفحات 244-252
    سابقه و هدف

    استرس بی حرکتی بارداری (Prenatal Restraint Stress; PRS) ناهنجاری های شناختی-رفتاری و اختلالات نوروپاتولوژیک در نوزادان را به دنبال دارد. مطالعه حاضر به ارزیابی اثر تریکوستاتین A (Trichostatin A; TSA) بر سطح سایتوکاینهای التهابی و ضد التهابی در هیپوکامپ موش های صحرایی مدل استرس بی حرکتی بارداری پرداخت.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی، تعداد 20 سر موش صحرایی ماده باردار نژاد ویستار به صورت تصادفی به 4 گروه کنترل، PRS+NS، PRS+TSA5 و PRS+TSA10 تقسیم شدند. القاء PRS از روز 13 بارداری، روزانه یک ساعت و به مدت 7 روز اعمال شد. تجویز درون صفاقی TSA دو ساعت قبل از PRS صورت گرفت. در پایان یک ماهگی، سطح هیپوکامپی سایتوکاین های پیش التهابی نظیر اینترلوکین-1 بتا (IL-1β)، اینترلوکین-6 (IL-6)، فاکتور نکروزدهنده توموری آلفا (TNF-α) و سایتوکاین ضد التهابی اینترلوکین-10(IL-10) با تکنیک الایزا سنجیده شدند. تحلیل آماری با آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی Tukey انجام شد و 05/0˂p معنی دار در نظر گرفته شد. 

    یافته ها

    افزایش معنی دار سایتوکاین های پیش التهابی و کاهش بیان IL-10 در هیپوکامپ گروه PRS+NS در مقایسه با گروه کنترل دیده شد (05/0˂p). در حالی که تیمار با TSA سطح IL-1β،  IL-6و  TNF-αرا نسبت به گروه PRS+NS کاهش و بیان IL-10 را به طور معنی دار و وابسته به دوز افزایش داد (05/0˂p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد TSA با اثرات ضد التهابی خود سبب تعدیل سطح سایتوکاین های التهابی و کاهش میزان التهاب در هیپوکامپ نوزادانی که در دوران جنینی در معرض استرس بوده اند، می شود.

    کلیدواژگان: استرس بی حرکتی، بارداری، سایتوکاین های التهابی، هیپوکامپ، موش صحرایی
  • نرگس علی نیا، علیرضا علمیه*، محمدرضا فدائی چافی صفحات 253-266
    سابقه و هدف

    بیماری کبد چرب غیرالکلی، نوعی تجمع چربی در سلول های کبدی است. از آنجایی که گیاه خرفه دارای ویژگی هیپولیپدمیک است، در پژوهش حاضر، تاثیر مکمل خرفه همراه با یک دوره برنامه تمرین ترکیبی بر سطوح برخی فاکتورهای خونی و شاخص های تندرستی زنان چاق مبتلا به کبد چرب غیرالکلی بررسی شد.

    روش بررسی

    40 زن چاق مبتلا به کبد چرب غیر الکلی به صورت تصادفی انتخاب و در 4 گروه تمرین + مکمل (10=n) ، دارونما (10=n)، تمرین (10=n) و مکمل (10=n)  قرار گرفتند. شاخص های سلامتی و عوامل خطرساز قلبی- عروقی اندازه گیری شد .در تحلیل داده ها  از آزمون t همبسته و آزمون تحلیل واریانس دو طرفه استفاده شد. 

    یافته ها

    مکمل خرفه با یک دوره برنامه تمرین ترکیبی باعث کاهش معنی دار کلسترول (001/0=P)، تری گلیسرید (001/0=P)، LDL (0001/0>P)، درصد چربی (001/0=P)، و نسبت دور کمر به باسن (011/0=P) و هم چنین افزایش معنی دار در سطح سرمی HDL  (001/0>P)، درصد جربی بدن (001/0>P)، نسبت دور کمر به باسن (03/0=P)، و نمایه توده بدن (01/0=P) در گروه تمرین + مکمل، گروه تمرین، و گروه مکمل شد.

    نتیجه گیری

    مصرف مکمل خرفه همراه با یک دوره برنامه تمرین ترکیبی می تواند در کاهش برخی از شاخص های خونی و تندرستی در زنان چاق مبتلا به کبد چرب غیرالکلی موثر باشد.

    کلیدواژگان: مکمل خرفه، کبد چرب غیرالکلی، تمرین ترکیبی، شاخص های تندرستی
  • زهرا محمودی، رامین شعبانی*، زهرا حجتی، محبوبه قلی پور صفحات 267-276
    سابقه و هدف

    تمرینات ورزشی با بهبودعملکرد اندوتلیال ومتابولیسم استقامتی عضلانی اسکلتی باعث ارتقای ظرفیت عملکردی    می شود، ولی اثرات آن بر کنترل همودینامیک به خوبی شناخته شده نیست. هدف از این تحقیق بررسی اثر تمرینات استقامتی و مقاومتی بر تغییرات ساختار و فشار خون بیماران مبتلا به نارسایی قلب بود.

    روش بررسی

    76 بیمار درمحدوده سنی 65 تا 79 سال و  کسر تخلیه ای 40%EF≤ به طور تصادفی به دو گروه مساوی تمرین و شاهد تقسیم شدند.گروه تمرین به مدت 8 هفته، 3 بار در هفته، هر جلسه 60-45 دقیقه، تمرینات استقامتی و مقاومتی در بیمارستان و 4 روز هفته، برنامه پیاده روی در منزل را انجام دادند. قبل و بعد از تمرینات شاخص های اکوکاردیوگرافی و فشار خون اندازه گیری شد. تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS در سطح معنی داری 05/0 انجام شد. 

    یافته ها

    در گروه تجربی، تغییر درون گروهی با استفاده از آزمون های t همبسته و ویلکاکسون، افزایش کسر تخلیه ای و کاهش حجم پایان سیستولی و دیاستولی، ضخامت دیواره بین بطنی دیاستولی و قطر دیواره پایان دیاستولیک و سیستولیک بطن چپ را نشان دادند (05/0<p) و در متغیر های ضخامت دیواره خلفی، فشار خون سیستولی و دیاستولی تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0>p). در گروه کنترل در هیچ یک از متغیر های اندازه گیری، تفاوت معنی داری دیده نشد (05/0>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، به نظر می رسد تمرینات استقامتی و مقاومتی همزمان باعث بهبود ساختار و عملکرد قلب در بیمار نارسایی مزمن قلب می شود.

    کلیدواژگان: نارسایی مزمن قلب، تمرینات استقامتی- مقاومتی همزمان- کسر تزریقی
  • الهه احمدپور، فرشید غلامی*، محمد اریافر، مهناز نریمانی زمان آبادی، کوروش فرازمهر، گیتی دهقان منشادی صفحات 277-280
    سابقه و هدف

    یکی ازتلخ ترین تجربه ها، دردهای حاد پس از عمل است، به طوری که شدت این درد در 21 درصد از بیماران، متوسط تا شدید ارزیابی شده است. این مطالعه به منظور بررسی اثر آلپرازولام شب قبل از عمل بر درد بعد از عمل بیماران کاندید جراحی الکتیو شکمی در بیمارستان بوعلی انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه که به صورت کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی انجام شد، تعداد 106 بیمارکاندید جراحی الکتیو شکمی در بیمارستان بوعلی تهران مورد بررسی قرار گرفتند و به صورت تصادفی  در یکی از دو گروه دریافت کننده 5/0 میلیگرم آلپرازولام یا دارونما درشب قبل از عمل تقسیم شدند و میزان درد بعد از عمل آنها با ابزار VAS، در ریکاوری، 4 ساعت  و 24 ساعت بعد از عمل و نیز میزان تام مسکن مصرفی در دو گروه  مقایسه شد. 

    یافته ها

    میانگین سنی (55/0=P) و جنسیت بیماران در دو گروه همسان بود (78/0=(P. میانگین دوز مسکن (پتیدین) مورد مصرف در 24 ساعت اول، در گروه آلپرازولام  0±25 میلی گرم و در گروه پلاسبو  68/12±53/35 میلی گرم بود  (002/0=p). میزان درد در گروه آلپرازولام به ترتیب در ریکاوری، 4ساعت و 24 ساعت پس از عمل 84/1±70/7، 56/1±96/4 و 35/1±06/3 سانتی متر بود. این مقادیر در گروه پلاسبو 44/1±55/7، 19/1±70/5 و 13/1±94/3 سانتی متر بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دادند که میزان کاهش درد در 24 ساعت نخست، در گروه آلپرازولام به میزان معنی داری بیش از گروه شاهد بود (04/0=P)، اما در ریکاوری و در 4 ساعت اول تغییرات آن معنی دار نبود (05/0<P). میانگین دوز مسکن مصرفی در گروه آلپرازولام به میزان معنی داری کمتر از گروه دارونما بود (002/0=P).

    کلیدواژگان: کنترل درد حاد، آلپرازولام، جراحی شکمی
  • فرشید اردبیلی*، رضا ملک اوغلی، جلال زمان صفحات 281-286
    سابقه و هدف

    با توجه به بالا بودن میزان شیوع عفونت هلیکوباکترپیلوری در کشور ما و شکست درمانی آن، به علت شیوع مقاومت آنتی بیوتیکی این باکتری، بررسی علل مقاومت هلیکوباکترپیلوری نسبت به مترونیدازول و تاثیر آن در روند درمانی ضروری است.

    روش بررسی

    از 275 بیمار مشکوک که به بیمارستان امام رضا تبریز مراجعه کرده بودند، نمونه بیوپسی تهیه شد. بعد از تعیین هویت هلیکوباکترپیلوری، سوسپانسیون باکتریایی معادل استاندارد 4 مک فارلند روی پلیت ها ریخته شد و سپس دیسک های آنتی بیوتیک مترونیدازول و نوارهای Etest روی آن قرار داده شد. سویه های مقاوم به مترونیدازول شناسایی شد و با روش PCR وقوع جهش در ژن frxA آنها ردیابی شد. 

    یافته ها

    از 112 سویه جداشده، 85 سویه مقاوم شناسایی شدند که مقاومت به مترونیدازول در زنان (50%) بیشتر از مردان (35%) بود. در روش E-test، تعداد 70 (35/82%) سویه از 85 سویه مقاوم به مترونیدازول که دارای MIC≥8 بودند یافت شد، ولی در روش DDA تعداد 88 سویه مقاوم یافت شد. از20 سویه تصادفی مقاوم به مترونیدازول، در 4 سویه موتاسیون در ژن frxA ثابت شد، ولی در سویه های Susceptible موتاسیون تثبیت نشد.

    نتیجه گیری

    میزان مقاومت هلیکوباکترپیلوری به مترونیدازول در این منطقه بالا است و شیوع مقاومت در خانم ها بیشتر از آقایان است. یکی از مکانیسم های مقاومت هلیکوباکترپیلوری نسبت به مترونیدازول، وقوع جهش در ژن frxA  است، ولی این تنها عامل مقاومت به مترونیدازول نیست و ارزیابی سایر مکانیسم های مولکولی مقاومت به مترونیدازول ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: هلیکوباکترپیلوری، مقاومت آنتی بیوتیکی، مترونیدازول، ژن frxA
  • طناز طاهری قراگزلو، محبوبه صفوی*، محمد فشارکی صفحات 287-298
    سابقه و هدف

    امروزه سالمندی شیوع بالایی دارد و سالمندان با مشکلات روانشناختی مواجه هستند. مداخلات آموزشی کارکنان آسایشگاه ها می تواند بر رضایت و عملکرد آنها تاثیرگذار باشد. در این مطالعه تاثیر مداخله آموزش شوخ طبعی کارکنان بر افسردگی، اضطراب و استرس سالمندان آسایشگاه های منتخب شهر تهران در سال 1397 بررسی شد.

    روش بررسی

    در این کارآزمایی بالینی تصادفی شده که بر روی دو گروه 30 نفری از سالمندان در آسایشگاه های توحید و فرزانگان انجام شد، گروه مداخله آموزش شوخ طبعی را در 7 جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند. از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-21) برای جمع آوری داده ها استفاده شد. تحلیل داده ها با بهره گیری از نرم افزار SPSS-v23 صورت گرفت. 

    یافته ها

    دو گروه از نظر متغیرهای دموگرافیک و افسردگی، اضطراب و استرس در مرحله پیش آزمون اختلاف معنی داری نداشتند (05/0<p). در گروه مداخله کاهش ایجاد شده در اضطراب و استرس سالمندان معنی دار بود (05/0>p). نتایج تحلیل کوواریانس حاکی از اثربخشی مداخله در زمینه کاهش اضطراب و استرس بود و 43 درصد تغییرات واریانس اضطراب و 25 درصد تغییرات واریانس استرس ناشی از متغیر مستقل بود.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج مطالعه حاضر، مداخله آموزش شوخ طبعی کارکنان در زمینه کاهش اضطراب و استرس سالمندان موثر است و لذا با توجه به کم هزینه بودن، قابلیت اجرایی و ایمن بودن، توصیه می شود شرایط برای اجرای آن در سایر آسایشگاه ها فراهم شود.

    کلیدواژگان: شوخ طبعی، افسردگی، اضطراب، استرس، سالمندان، مراکز نگهداری سالمندان
  • فاضل فرنوش، مجتبی خدادادی*، شهناز نوحی صفحات 299-312
    سابقه و هدف

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر فن آوری واقعیت مجازی و ذهن آگاهی- پذیرش بر کانون توجه و نشانه های اختلال اضطراب اجتماعی افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی بود.

    روش بررسی

    در این پژوهش که با روش نیمه آزمایشی دو گروهی با پیش آزمون و پس آزمون انجام شد، تعداد 30 نفر از مراجعین یکی از کلینیک های مشاوره تهران که بر مبنای مصاحبه اولیه تشخیصی و نقطه برش مقیاس اضطراب اجتماعی، مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی تشخیص داده شدند، به صورت در دسترس انتخاب و با روش انتساب تصادفی در دو گروه 15 نفره گمارش شدند. پس از گمارش آزمودنی ها، پرسشنامه اضطراب اجتماعی و پرسشنامه کانون توجه به عنوان پیش آزمون برای هر دو گروه اجرا شد و یک گروه در معرض درمان مبتنی بر واقعیت مجازی و گروه دیگر، درمان ذهن آگاهی - پذیرش قرار گرفتند. بار دیگر پرسشنامه ها توسط آزمودنی ها تکمیل شد. 

    یافته ها

    هر دوی درمان واقعیت مجازی و ذهن آگاهی-پذیرش بر کانون توجه و اضطراب اجتماعی تاثیر معنی داری داشت. بین اثربخشی درمان مبتنی بر فن آوری واقعیت مجازی و ذهن آگاهی- پذیرش بر کانون توجه تفاوت معنی داری وجود داشت. در کانون توجه درونی، واقعیت مجازی و در کانون توجه بیرونی درمان ذهن آگاهی-پذیرش اثربخشی بیشتری داشت. بین اثربخشی درمان مبتنی بر فن آوری واقعیت مجازی و ذهن آگاهی- پذیرش بر اضطراب اجتماعی تفاوت معنی دار وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    بنابراین، با توجه به نتایج مطالعه حاضر می توان از درمان مبتنی بر فن آوری واقعیت مجازی و ذهن آگاهی- پذیرش برای تغییر کانون توجه و در نهایت درمان اضطراب اجتماعی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر فن آوری واقعیت مجازی، درمان ذهن آگاهی- پذیرش، کانون توجه، اختلال اضطراب اجتماعی
  • مریم سادات میرعظیمی*، فتانه زنوزی، سعیدرضا غفاری، وحیده کاظمی مجدآبادی صفحات 313-319
    سابقه و هدف

    با توجه به نقش مارکرهای سه ماهه اول بارداری در پیامدهای نامطلوب بارداری و ناکافی بودن مطالعات انجام شده در ایران، در این مطالعه فراوانی و ارتباط پیامدهای نامطلوب بارداری در مادران با مقادیر غیرطبیعی PAPP-A وfree βHCG  بررسی شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی 501 مادر باردار که در سال های 91 تا 95 به آزمایشگاه نسل امید شهر تهران مراجعه کرده بودند، بررسی شدند. مقادیر سرمی مارکرها، پیامد بارداری، اطلاعات سرشتی و بیماری زمینه ای مادران از پرونده بالینی یا تماس تلفنی استخراج و وارد چک لیست شد. مادران باردار با توجه به مقادیر بالا و پایین مارکرها نسبت به مقدار مرزی MOM 4/0 گروه بندی شدند. 

    یافته ها

    تعداد 501 مادر باردار با میانگین سنی 4/24±14/29 سال و سن بارداری 67/1±8/37 هفته بررسی شدند. 9/37 درصد از مادران باردار سطح غیر نرمال مارکرها را داشتند. در گزارش سونوگرافی NT، 2/17 درصد هماتوم ساب کوریونیک گزارش شد. ارتباط معنی داری بین دیابت و فشار خون بالای مادران، و زایمان پره ترم با PAPP-A یافت شد (به ترتیب 001/0<، 02/0p=p). هم چنین بین هماتوم ساب کوریونیک، زایمان پره ترم و مرگ جنینی باfree βHCG  ارتباط معنی داری وجود داشت (به ترتیب 02/0=، 02/0p=p و 009/0=p).

    نتیجه گیری

    دیابت، فشار خون بالا و زایمان پره ترم با PAPP-A و هماتوم ساب کوریونیک، زایمان پره ترم و مرگ جنینی با free βHCG ارتباط دارند.

    کلیدواژگان: free βHCG، PAPP-A، پیامدهای بارداری
  • مهرداد ساسانی، قربان فتحی اقدم*، جعفر پویا منش، مجتبی امیری مجد صفحات 320-331
    سابقه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف اثر بخشی آموزش خود متمایز سازی بر صمیمیت، سازگاری و ابراز وجود زنان متاهل انجام شد.

    روش بررسی

    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی، پیش آزمون -پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه زنان متاهل دارای مدت ازدواج زیر 5 سال و سن بین 20 تا 40 سال شهر تبریز بودند. 30 زن متاهل به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به صورت تصادفی در دوگروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها در مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری از پرسشنامه صمیمیت زناشویی، پرسشنامه سازگاری و پرسشنامه ابراز وجود استفاده شد، سپس گروه آزمایش تحت آموزش مفاهیم خودمتمایزسازی به مدت 18ساعت در 12هفته قرار گرفتند. داده های به دست آمده با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شدند. 

    یافته ها

    بین گروه آزمایش و گروه کنترل در صمیمیت، سازگاری و توانایی ابراز وجود تفاوت معنی داری وجود داشت (005/0 >p)، به عبارتی تفاوت بین نمرات دو گروه نشان داد که آموزش خودمتمایز سازی بر صمیمیت، سازگاری و توانایی ابراز وجود زنان متاهل موثر است.

    نتیجه گیری

    از این تحقیق می توان نتیجه گرفت که آموزش خودمتمایز سازی برای کاهش مشکلات زناشویی زنان متاهل تاثیر بالایی دارد. این امر اهمیت استفاده از این رویکرد را در برنامه ریزی درمانی و مداخلات بالینی در مورد مشکلات زناشویی نشان می دهد.

    کلیدواژگان: خود متمایز سازی، صمیمیت، سازگاری، ابرازوجود، زنان متاهل
  • محمدحسین کرمی، سمانه پارچه بافیه*، صدیقه ملکی، عارف امیرخانی صفحات 332-340
    سابقه و هدف

    شایستگی بالینی در حرفه پرستاری از جایگاهی منحصر به فرد برخوردار است. کیفیت مراقبت در بخش های اعصاب و روان که شامل بیمارانی با شرایط ویژه هستند حایز اهمیت است. از این رو پرستاران این بخش ها باید از شایستگی بالینی بالایی برخوردار باشند. این مطالعه با هدف تعیین شایستگی بالینی پرستاران شاغل در بخش های اعصاب و روان انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه  توصیفی مقطعی، 210 پرستار شاغل در بخش های اعصاب و روان بیمارستان منتخب دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. پس از تکمیل پرسشنامه جمعیت شناختی، عملکرد بالینی پرستاران توسط چک لیست مقیاس شایستگی بالینی در پرستاران روانپزشکی CCMHN مورد ارزیابی قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استباطی در نرم افزار SPSS نسخه 21 استفاده شد. 

    یافته ها

    9/70 درصد از پرستاران شایستگی بالینی در سطح خوب داشتند. بین سابقه کار و شایستگی بالینی، نوبت کاری و شایستگی بالینی و اضافه کار و شایستگی بالینی ارتباط معنی داری وجود داشت (05/0>p).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که شایستگی بالینی واحدهای پژوهش در حد مطلوبی است و نیاز به برنامه ریزی به منظور توسعه آن وجود دارد. اما برنامه ریزی صحیح ساعات کاری و اجتناب از اضافه کاری در پرستاران، همچنین توزیع مناسب پرسنل بر اساس سابقه کاری و ثابت بودن شیفت های کاری پرسنل می تواند به ایجاد توازن و بهبود شایستگی بالینی پرستاران کمک کند.

    کلیدواژگان: شایستگی بالینی، پرستاران روانپزشکی، بخش های اعصاب و روان
|
  • Melahatsadat Rasoolidanesh, Masoud Darvish Ganji* Pages 227-236
    Background

    The separation of drug enantiomers in the pharmaceutical industry is of great importance since most organic compounds are chiral. The main purpose of this study was to calculate the binding energy of ibuprofen isomers interacting with the CNT, according to various adsorption configurations. Moreover, we have evaluated the performance of (16.4) chiral carbon nanotube for separation of ibuprofen enantiomers. Also, the interaction between R- and S-isomers of ibuprofen with the outer surface and internal sidewall of chiral CNT was investigated.

    Materials and methods

    The performance of (16.4) carbon nanotube has been evaluated for separation of ibuprofen enantiomers using molecular dynamics simulation. Quantum computations were also utilized, optimizing the molecular structure of the drug and the amount of charge of each atom in the ibuprofen enantiomers.

    Results

    The energy difference between the left and right-handed enantiomers inside the (16.4) carbon nanotube was equal to 0.5 eV (11.5 kcal/mol), while the adsorbed enantiomers on the outer surface of nanotube did not differ in energy.

    Conclusion

    The results of this study showed that there was a sufficient difference between the adsorption energy of the enantiomers adsorbed inside the (16.4) chiral carbon nanotube; therefore we can anticipate this nanotube will work effectively in the process of separating drug enantiomers.

    Keywords: Ibuprofen, Carbon nanotube, Chirality, Enantioseparation, Molecular dynamics simulation
  • Atefeh Gholinejad Lindi, Jinous Asgarpanah*, Zahra Jafari Azar Pages 237-243
    Background

    Vulvovaginal candidiasis, as a prevalent vaginitis, is developed by Candida albicans. Regarding to the high incidence of this fungal infection and the antifungal activities of Cuminum cyminum, the preparation of vaginal suppositories containing its essential oil, has been considered as the main goal of the present investigation.

    Materials and methods

    The constituents of C. cyminum essential oil were identified by gas chromatography-mass spectrometry. The minimum inhibitory concentration (MIC) of the essential oil and the related formulation were determined by the cup plate method.

    Results

    Vaginal suppositories containing 0.1 ml of C. cyminum essential oil per suppository base (2 gr) (Polyethylene glycol) were prepared and their appearance, mass uniformity, hardness, disintegration time, content and uniformity were evaluated. The stability of suppositories containing C. cyminum essential oil stored at 4, 25 and 40°C was investigated after 1, 2, and 6 months. It was found that storage at lower temperatures (4 and 25°C) did not cause any damages to the formulation.

    Conclusion

    Due to the high quality of the formulated suppositories, it would be suggested as a successful replacement in the treatment of vaginitis caused by Candida albicans, after approving its efficacy in future clinical studies.

    Keywords: Vulvovaginal candidiasis, Cuminum cyminum essential oil, Vaginal suppository
  • Samireh Nemati, MohammadAmin Edalatmanesh* Pages 244-252
    Background

    Prenatal Restraint stress (PRS) leads to cognitive-behavioral disorders and neuro-pathological deficits in children. The present study evaluated the effect of trichostatin A (TSA) on hippocampal level of pro- and anti-inflammatory cytokines in rat model of prenatal restraint stress.

    Materials and methods

    In this experimental study, 20 pregnant Wistar rats were randomly divided into 4 groups, including control, PRS+NS, PRS+TSA5, and PRS+TSA10. PRS was induced from 13 embryonic day, one hour per day during seven days. Two hours before PRS, administration of TSA was intraperitoneally performed. At the end of one month, the hippocampal levels of pro-inflammatory cytokines such as interleukine-1β (IL-1β), interleukine-6 (IL-6),tumor necrosis factor-α (TNF-α) and anti-inflammatory cytokine (interleukine-10; IL-10) were measured by ELISA technique. Statistical differences between groups were analyzed by ANOVA and Tukey post hoc test and p˂0.05 was considered statistically significant.

    Results

    A significant increase in pro-inflammatory cytokines content and decrease level of IL-10 in hippocampus were observed in PRS+NS group compared to the control (p˂0.05). However, TSA treatment was significantly decreased IL-1β, IL-6 and TNF-α and increased IL-10 compared to the PRS+NS group in dose manner (p˂0.05).

    Conclusion

    It seems that TSA with anti-inflammatory effects leads to the modification of hippocampal inflammatory cytokines and reduces inflammation in offspring’s hippocampus who exposed to stress in the prenatal period.

    Keywords: Restraint stress, Pregnancy, Inflammatory cytokine, Hippocampus, Rat
  • Narges Aliniya, Alireza Elmieh*, Mohammadreza Fadaei Chafy Pages 253-266
    Background

    Fatty liver disease is a type of fat aggregation in the liver cells. The Portulaca oleracea plant has hypolipidemic property. The aim of this study was to evaluate efficacy of Portulaca oleracea supplementation with a combination training program on the levels of some blood factors and health indicators of obese females with non- alcoholic fatty liver disease.

    Materials and methods

    40 obese women were randomly selected and divided into four groups, including training group (n=10), training + supplement group (n=10), placebo group (n=10), and supplement group (n=10). The plasma levels of cardiovascular risk factors and health factors were measured before and after the twelve week intervention. The paired samples t- test and ANOVA was used to analyze data.

    Results

    Portulaca oleracea supplementation with a combination training program significantly reduced cholesterol (P=0.001), triglycerides (P<0.0001), LDL (P<0.0001), fat percentage (P<0.0001), and waist to hip ratio (P<0.0001) and a significant increase in serum level of HDL (P<0.0001), Body fat percentage (P<0.0001), waist- to- hip ratio (P=0.03), and BMI (P=0.01) in exercise + supplement group, exercise group, and supplement group (P <0.05).

    Conclusion

    Portulaca oleracea supplementation with a combination training program can be effective in reducing some blood and health indicators in obese women with non-alcoholic fatty liver

    Keywords: Portulaca oleracea supplementation, Non- alcoholic fatty liver disease, Combined training, Health factors
  • Zahra Mahmoodi, Ramin Shabani*, Zahra Hojjati Zidashti, Mahboubeh Gholipour Pages 267-276
    Background

    Exercise improves functional capacity by improving endothelial function and musculoskeletal aerobic metabolism, but its effects on hemodynamic control are not well known. The aim of this study was to investigate the effect of aerobic and resistance trainings on structural changes and blood pressure in patients with heart failure.

    Materials and methods

    76 patients aged 65 to 79 years with EF≤40% were divided into two groups of training and control. The training group exercised endurance and resistance training for 8 weeks, three times a week for 45-60 minutes in hospital and had walking program for 4 days a week at home. Echocardiography and blood pressure indicators were measured before and after exercise. Data analysis were done using SPSS software at a significant level of 0.05.

    Results

    Intra-group analysis of the experimental group by paired t-test and Wilcoxon tests showed a significant increase in LV ejection fraction and decreased end systolic and diastolic volume, diastolic interventricular septum and end diastolic and systolic diameters (p<0.05), and no changes in posterior wall thickness, and systolic and diastolic blood pressure (p>0.05). There were no significant changes in the control group in all the variables (p> 0.05).

    Conclusion

    According to the results, it seems that concurrent endurance and resistance training improves the structure and function of the heart in patients with chronic heart failure.

    Keywords: Heart failure, Systolic- endurance training, Resistance training, Concurrent training, Left ventricular ejection fraction
  • Elahe Ahmadpour, Farshid Gholami*, Mohammad Aryafar, Mahnaz Narimani Zamanabadi, Kourosh Farazmehr, Giti Dehghan Manshadi Pages 277-280
    Background

    One of the bitter experiences is acute postoperative pain. The severity of this pain has been reported as moderate to severe in 21% of patients.

    Materials and methods

    In this controlled randomized clinical trial, 106 consecutive patients under elective abdominal surgery in Bouali Hospital were enrolled and randomly assigned to receive alprazolam or placebo the night before surgery. The pain severity was determined by visual analog scale (VAS) and compared between the groups at three intervals, including recovery time, and 4 hours and 24 hours after surgery.

    Results

    The mean age (P=0.55) and gender (P=0.78) of patients were similar between the two groups. 24-hour analgesic dose (meperidine) was significantly lower in patients that received alprazolam (25±0 mg) compared to placebo group (35.53±12.68) (P=0.002). The pain severity in VAS was 7.70±1.84, 4.96±1.56 and 3.06±1.35 cm in alprazolam group, and 7.55±1.44, 5.70 ± 1.19 and 3.94 ± 1.13 cm in the placebo group, in recovery time, and 4 hours and 24 hours after surgery respectively.The results in this study revealed that there was statistically significant difference at first 24 hours after surgery (P=0.038) but were no statistically significant differences between two groups for the postoperative pain in recovery and in first 4 hours (P > 0.05). Also

    Conclusion

    The results in this study revealed that there was statistically significant difference at the first 24 hours after surgery (P=0.038), but were no statistically significant differences between two groups for the postoperative pain in recovery and in first 4 hours (P>0.05). Also 24-hour analgesic dose (meperidine) was significantly lower in patients that received alprazolam (P=0.002).

    Keywords: Efficacy of alprazolam pre-medication on postoperative pain of elective abdominal surgery
  • Farshid Ardabili*, Reza Malekoughli, Jalal Zaman Pages 281-286
    Background

    Due to the high rate of Helicobacter pylori infection in our country and its treatment failure, and also because of the high prevalence of antibiotic resistance of this bacterium, evaluating causes of Helicobacter pylori resistance to metronidazole and its effect on the therapeutic course is necessary.

    Materials and methods

    A biopsy sample was obtained from 275 suspected patients referred to Imam Reza Hospital in Tabriz. After identification of Helicobacter pylori, bacterial suspension (4 McFarland Standard) was poured onto plates and then antibiotic discs of metronidazole and E-test were placed on it. Metronidazole-resistant strains were detected and mutations in the frxA gene were detected by PCR.

    Results

    Of 112 isolated strains, 85 resistant strains were identified. Resistance to metronidazole was more prevalent in women (50%) than males (35%). Of 85 resistant strains, 70 strains (82.35%) had MIC≥8 in the E-test; while in the DDA, 88 strains were resistant. Of the 20 randomly selected metronidazole-resistant strains, mutation was proved in the frxA gene in 4 strains, but mutagenesis was not proved in susceptible strains.

    Conclusion

    Helicobacter pylori resistance to metronidazole is high in this area and the frequency of this resistance is higher in women than in men. One of the mechanism of resistance of Helicobacter pylori to metronidazole is the occurrence of a mutation in the frxA gene, but this mutation is not the only factor in developing resistance to metronidazole and the evaluation of other molecular mechanisms of resistance to metronidazole seems to be necessary.

    Keywords: Helicobacter pylori, Antibiotic resistance, Metronidazole, frxA gene
  • Tannaz Taheri Gharagzlu, Mahboubeh Safavi*, Mohammad Fesharaki Pages 287-298
    Background

    Nowadays, elderly has a high prevalence and older people face psychological problems. Educational interventions of nursing homes` staff can affect their satisfaction and performance. In this study, the effect of employeeschr('39') humorous intervention on depression, anxiety and stress among elderly residents in selected nursing homes in Tehran was investigated in 2018.

    Materials and methods

    This randomized clinical trial study was performed on two groups of 30 elderly people in Tohid (intervention) and Farzanegan (control) nursing homes. The staff of the Tohid center received the training of humor in 7 sessions of 90 minutes. Demographic questionnaire and Depression, Anxiety and Stress Questionnaire (DASS-21) were used for data gathering. Data analysis was performed using SPSS-v23.

    Results

    The two groups did not differ significantly in terms of demographic variables and depression, anxiety, and stress in the pretest stage (p>0.05). In the intervention group, there was a significant decrease in anxiety and stress in the elderly (p<0.05). The results of covariance analysis indicated the efficacy of intervention in reducing anxiety and stress, so that 43% of variation of anxiety and 25% of variation of stress were due to independent variable.

    Conclusion

    According to our findings, staff humor training is effective in reducing the anxiety and stress of the elderly. Because of its low cost, its capability and safety, it is recommended that the conditions for using this intervention are provided in the nursing homes.

    Keywords: Humor, Depression, Anxiety, Stress, Elderly, Nursing home
  • Fazael Farnoush, Mojtaba Khodadadi*, Shahnaz Nouhi Pages 299-312
    Background

    The purpose of this study was to evaluate effectiveness of virtual reality therapy and mindfulness-acceptance therapy on attention focus and social anxiety symptoms among social anxiety patients who referred to counseling centers of Tehran City.

    Materials and methods

    This semi-experimental study with pretest-posttest design was done on social anxiety patients. The sample consisted of 30 social anxiety patients who referred to counseling centers of Tehran City in summer and autumn 2018. Diagnosis of social anxiety disorder was based on clinical interview and social phobia inventory (SPIN). They and were selected through available sampling and then randomly assigned to two experimental groups (each 15 patients). Attention focus questionnaire and social phobia inventory (SPIN) was used for data gathering in the pre- and post-test. Two groups received either experience virtual reality therapy (8 sessions 20 minutes) or mindfulness-acceptance therapy (8 sessions 45 minutes).

    Results

    Both virtual reality therapy and mindfulness-acceptance therapy were effective on attention focus and social anxiety symptoms. Effectiveness of virtual reality therapy and mindfulness-acceptance therapy were significantly different in attention focus. In internal attention focus, virtual reality exposure therapy and in external attention focus, mindfulness-acceptance therapy were more effective. In social anxiety symptoms, two therapies were not different.

    Conclusion

    So according to our results, virtual reality therapy and mindfulness-acceptance therapy could use for improving attention focus and treating social anxiety symptoms.

    Keywords: Virtual reality therapy, Mindfulness-acceptance therapy, Attention focus, Social anxiety symptoms
  • Maryamsadat Mirazimi*, Fataneh Zonoozi, Saiedreza Ghaffari, Vahide Kazemi Majdabadi Pages 313-319
    Background

    Due to the role of the markers of the first trimester of pregnancy in the adverse pregnancy outcomes and the inadequacy of studies conducted in Iran, in this study the frequency and relationship between adverse pregnancy outcomes in mothers with abnormal PAPP-A and free βHCG values were investigated.

    Materials and methods

    In this cross- sectional study, 501 pregnant women referred to Nasl-Omid Laboratory in Tehran between 2012 and 2016 were studied. Demographic data, medical history and serum values of PAPP-A and free ß-HCG of pregnant women were collected from their medical record or via telephone interview. Cut-off of the markers was considered as 0.4 MOM.

    Results

    A total of 501 pregnant women with a mean age of 29.14±24.4 years and a gestational age of 37.8±1.67 weeks were studied. 37.9% of pregnant women had abnormal levels of markers. In NT sonography report, subchorionic hematomas were reported in 17.2% of subjects. A significant relationship was found between maternal diabetes and hypertension and preterm delivery with PAPP-A (p<0.001 and p=0.02, respectively). There was also a significant relationship between subchorionic hematoma, preterm delivery and fetal death with free βHCG (p= 0.02, p=0.02 and p=0.009, respectively).

    Conclusion

    Diabetes, high blood pressure, and preterm labor are related to PAPP-A, and subchorionic hematoma, preterm labor, and fetal death are associated with free ß-HCG.

    Keywords: Serum PAPP-A, Free Beta HCG, Pregnancy outcomes
  • Mehrdad Sassni, Ghorban Fathi Aghdam*, Jafar Pouyamanesh, Mojtaba Amiri Majd Pages 320-331
    Background

    The present study aimed to determine the effectiveness of self-differentiation training on intimacy, compatibility and assertiveness of married women.

    Materials and methods

    The research method was semi-experimental using a pre-test, post-test and follow up with the control group. The research population was all married women whose terms of marriage were under 5 years and their age were between 20 and 40 years in Tabriz City. A sample of 30 married women was selected via available method and they randomly were assigned for two groups, including intervention and control. For pre-test, both groups took the dyadic compatibility scale (DAS), Bagarozzi marital intimacy need Questionnaire (MINQ), and Gambrill & Richey assertiveness scale. Then the experimental group was trained with self-differentiation for 18 hours over 12 weeks. Then, for post-test the two groups took the same questionnaires again. The data were analyzed by repeated measures analysis of variance.

    Results

    There was a significant difference between the experimental and control groups in intimacy, compatibility and assertiveness (p<0.005). In other words, the difference between the scores of the two groups represents that self-differentiation is effective on the intimacy, compatibility and assertiveness of married women.

    Conclusion

    It is concluded that self-differentiation training is highly effective in reducing married women problems. This demonstrates the importance of using this approach in therapeutic planning and clinical interventions regarding couple issues.

    Keywords: Self-differentiation, Intimacy, Compatibility, Assertiveness, Married women
  • MohammadHossein Karaminia, Samaneh Parchehpafieh*, Sedigheh Maleki, Aref Amirkhani Pages 332-340
    Background

    Clinical competence in nursing profession has a unique position. The quality of care in the psychiatric wards, which include patients with special conditions, is important. Hence, nurses of these departments must have high clinical competency. The aim of this study was to determine the clinical competency of nurses working in psychiatric wards.

    Materials and methods

    In this descriptive cross-sectional study, 210 nurses working in psychiatric wards of selected hospitals of the University of Behzisti and Tavanbakhshi Sciences were selected by simple random sampling. After completing the demographic questionnaire, clinical function of nurses was assessed by a checklist of clinical competence scale in CCMHN psychiatric nurses. For data analysis, descriptive and inferential statistics were used in SPSS 21 software.

    Results

    Clinical competence was in a good level among 70.9% of clinical nurses. There was a significant association between work experience and clinical competency, work shift, and clinical competency, and overtime and clinical competence (p<0.05).

    Conclusion

    The results showed that the clinical competence of the nurses is desirable and there is a need for planning for its development. However, the need to plan work hours and avoid overtime in nurses, as well as the appropriate distribution of personnel based on work experience and constant staff shift can help to balance and improve the clinical competence of nurses.

    Keywords: Clinical competency, Psychiatric nurses, Psychiatric wards