فهرست مطالب

منظر - پیاپی 52 (پاییز 1399)

مجله منظر
پیاپی 52 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مویرگ های منظر / سخن سردبیر
    سید امیر منصوری صفحه 3
  • سامان فرزین*، سید محمدرضا خلیل نژاد، سعیده مرادزاده میرزایی، علی زارعی صفحات 6-17

    باغ ایرانی عملکردهای متنوعی داشته و علاوه بر عملکرد اصلی، عملکردهای ثانویه و کارکردهای چندجانبه منظر مورد توجه سازندگان و صاحبان باغ بوده است. به رغم موقعیت راهبردی بیرجند در شرق ایران و حضور سفرا و نمایندگان دول روس و انگلیس و محدودیت امکانات تفرجی شهری، حکمرانان منطقه در دوره قاجار و پهلوی را بر آن داشت تا علاوه بر ایجاد و ساخت باغ های ایرانی برای برگزاری مراسم و مناسبات سیاسی و نمایش قدرت، به نیازهای تفرجی، تولیدی، اقتصادی و فرهنگی محلی نیز پاسخ دهند. فایق آمدن بر کمبود منابع آبی، راهی جز خلق فضاهای سبز چندعملکردی و زون بندی باغ ایرانی به جای نگذاشت. لذا، باغ اکبریه به عنوان شاخص ترین باغ ایرانی شرق ایران برای مطالعه چگونگی و ویژ گی های منظر چندعملکردی (کشاورزی، تفرجی، سکونتی، حکومتی و اقتصادی) انتخاب شد. براین اساس، پرسش اصلی تحقیق عبارت است از اینکه آیا باغ اکبریه به عنوان نمونه باغ ایرانی شاخص در شرق ایران، دارای منظر چندعملکردی است؟ ویژگی های منظر چندعملکردی در باغ اکبریه چیست و در کدام دسته از انواع منظر چندعملکردی طبقه بندی می شود؟ مقاله حاضر در پی آن است که ضمن بررسی و کنکاش در برنامه ریزی فضایی و طراحی منظر باغ اکبریه، علاوه بر کشف عملکردهای متعدد این باغ، چندعملکردی بودن آن را بررسی کرده و نوع منظر چندعملکردی آن را شناسایی نماید.این پژوهش از نظر هدف، در زمره تحقیقات بنیادی و از نظر ماهیت و روش، در زمره تحقیقات تاریخی و توصیفی به شمار می آید. پژوهش پیش رو با بهره گیری از روش های موردپژوهی، کتابخانه ای، مطالعات میدانی، مستندنگاری تاریخی و انجام مصاحبه با کارشناسان و همچنین برگزاری جلسه همفکری و گفتگوی تخصصی در زمستان 1398 انجام شد. نتایج نشان می دهد در بستر تاریخی و براساس تحلیل های علمی موجود، باغ اکبریه واجد ویژگی های منظر چندعملکردی است. همچنین، از میان سه الگوی اصلی منظر چندعملکردی (موزاییکی، وزن دار و بنیادین) باغ اکبریه دارای الگوی منظر چندعملکردی وزن دار (تلفیق چند عملکرد متجانس در یک فضای واحد) است.

    کلیدواژگان: باغ ایرانی، میراث جهانی باغ اکبریه، منظر چندعملکردی، بیرجند
  • مهدی باصولی* صفحات 18-27

    حضور معلولین در بازار گردشگری، یک فرصت مهم برای شهرهای مقصد گردشگری است تا بتوانند از این پتانسیل مهم استفاده کنند. شهر دوستدار معلول شهری است که بتواند طراحی فضای شهری را به گونه ای انجام دهد که مناسب معلولین باشد. این مقاله با رویکرد منظرین به تحلیل چندجانبه شهر دوستدار معلول پرداخته و به دنبال آن است تا راهبردهایی که می توانند در مدل مفهومی طراحی فضای شهری مطلوب گردشگری معلولین مدنظر قرار گیرند، معرفی کند. روش مورد استفاده در این تحقیق، توصیفی-تحلیلی بوده است. با بررسی و تحلیل داده های مستخرج از مقالات معتبر، استنتاج تحلیلی جهت بررسی منظر شهری دوستدار معلول انجام پذیرفته است. بررسی های انجام شده در این تحقیق حکایت از آن دارد که منظر شهری دوستدار معلول، به عنوان یک مقصد گردشگری، می تواند با راهبردهای مناسب سازی، دسترسی، توانبخشی، برابری فرصت ها، کیفیت، جلوگیری از طرد اجتماعی و ایجاد جاذبه های خاص معلولین شکل گیرد. این راهبردها سبب می شود مشارکت معلولین در گردشگری بیشتر شده و انتخاب شهر به عنوان مقصد گردشگری در اولویت قرار گیرد. هریک از این راهبردها شامل سیاست ها و اقداماتی است که باعث می شود شهر بستر مناسبی برای گردشگر معلول قلمداد شود.

    کلیدواژگان: شهر دوستدار معلول، منظر شهری، گردشگری، مناسب سازی، دسترسی
  • حمیده ابرقویی فرد*، پریچهر صابونچی صفحات 28-37

    منظر روشی تاریخی برای تجربه و شناخت جهان است و همچون متن و تصویری فرهنگی، قابلیت انتقال جهان بینی افراد را دارد. مناظر روستایی به عنوان مناظری هم زمان طبیعی و فرهنگی شناخته می شوند که اجتماعی شدن طبیعت را به واسطه تصرف گروهی فرهنگی و قومی به نمایش می گذارند. منظر روستای کامو حاصل ساماندهی محیط و عناصر طبیعی براساس باورها، معانی و ارزش های مشترک ساکنان است. در این روستا عناصر و اجزای طبیعی، ابزارهای ارتباطی و اطلاعاتی هستند که در قالب انگاره های فرهنگی و با سازوکاری مشخص، انتقال مفاهیم و معانی و ارایه منظر روستایی را به عنوان یک موجودیت واحد و کل نمادین میسر می سازند. هدف از نوشتار حاضر بررسی نقش نمادین محیط و عناصر طبیعی در شکل گیری منظر روستای کامو و شیوه هایی است که این مساله از معانی، باورها و تعاریف اصلی ساکنان اثر پذیرفته و بر شناخت ساکنان از محیط و نحوه ساماندهی و مدیریت آن اثر می گذارد. روش تحقیق در پژوهش حاضر از نوع کیفی و قوم نگارانه بوده و با رویکرد تحلیلی و تفسیر معانی منظر قومی و ادراک منظر، به تببین مدل مفهومی ادراک نمادین منظر و روشن ساختن نقش عناصر طبیعی در شکل گیری منظر روستای کامو می پردازد. جمع آوری اطلاعات در مرحله تبیین مبانی نظری از نوع کتابخانه ای و در مرحله مطالعه موردی به شیوه میدانی است. ماهیت نمادین منظر روستایی در تحول محیط به منظر، عناصر طبیعی به نمادهای فرهنگی و تعامل گران به گروه فرهنگی دیده می شود. در منظر روستای کامو عناصر طبیعی فراتر از نقش کارکردی خود به شکلی نمادین، به ساختاری از ارزش ها و باورها اشاره دارند که فهم مخاطبان از محیط روستا را فراتر از دریافت اطلاعات از محیط کالبدی، به ادراک نمادین منظر ارتقا می بخشند. این مساله در پاسخگویی محیط به نیازهای مادی و معنایی ساکنان شکل می گیرد. پاسخگویی به نیازهای مادی نظیر تامین معیشت و سرپناه، با تکیه بر نقش روایتگر منظر پتانسیل های محیط طبیعی را به نمایش گذاشته و پاسخگویی به نیازهای معنایی نظیر نیازهای اجتماعی و زیبایی شناسانه، با تکیه بر وجه شاعرانه منظر باورهای طبیعت گرایانه ساکنان را بازگو می کند.

    کلیدواژگان: منظر روستایی، منظر نمادین، نماد، ادراک، عناصر طبیعی
  • رضا کسروی، سید امیر منصوری*، ناصر براتی صفحات 38-45

    تفاوت کالبد امروز و دیروز شهر ایرانی و هزارچهره بودن سیمای شهری امروز، نزد برخی از منتقدان معماری و شهرسازی به بی هویتی یا بحران هویت تعبیر می شود. در این میان، ازمیان رفتن کالبد شهرهای سنتی و به وجودآمدن تفاوت زیاد در سیمای شهری ازنظر فرم، مصالح و رنگ بناها در مقایسه با گذشته دلیل موجه ازدست رفتن هویت ارزیابی می شود. گویی که اثبات هویتمندی سیمای یک شهر منوط به حفظ نشانه های کالبدی گذشته است و دگرگونی و تغییر کالبدی با حفظ تشخص یا هویت سازگار نیست، تا جایی که از آن به بحران یاد می شود و مدیریت شهری را به صرف هزینه های فراوان برای احیای هویت ازدست رفته یا دچار بحران وامی دارد. پرسش این مقاله چرایی این برداشت نزد متخصصان و متولیان سیمای شهری در لایه فلسفی است. این تحقیق کیفی با رجوع به شرح نظرات ملاصدرا در منابع مکتوب و نتیجه گیری از طریق استدلال عقلی و فلسفی به پاسخ می پردازد. ابداع فلسفی ملاصدرا یعنی «اصالت وجود» در مقابل «اصالت ماهیت» نشان می دهد که هویت، امری از سنخ وجود است. تبیین حرکت در جوهر شی به معنای نفی ثبات و ایستایی و اثبات سیالیت و پویایی در «هویت» است. یعنی برای هویتمندی سیمای شهری به جای تکیه بر شاخصه های ماهیت از قبیل شکل، رنگ و مصالح معین و ثابت، باید به دنبال صفات وجودی مثل انسان واری، نظم و حق مداری بود که در تحولات زمان مند کالبد شهر ملازم آن بوده اند. به همین ترتیب بحران هویت را باید در فقدان صفاتی از قبیل تکثر و نظم و تحمیل ثبات و ایستایی به آن جستجو کرد. ازهمین رو راه حل های این رویکرد در مقابل رویکرد اصالت ماهیت، غیرکالبدی و در واقع، معرفتی است. از این منظر طرح های ساماندهی کالبد که با توجیه هویتی به دنبال بازگرداندن و تکرار شکل، مصالح و رنگ های گذشته به آن هستند، مبنای مستحکمی ندارند.

    کلیدواژگان: هویت، بحران، سیمای شهری، اصالت وجود
  • محمدحسین جوانمردی*، خاطره سجادی، غزاله شبانی، مرجان دعایی صفحات 46-57

    فضاهای ورودی شهرها علاوه بر معرفی یک شهر و ایجاد اولین تصویر ذهنی مخاطبان از آن، به دلیل داشتن پتانسیل های مختلفی که باعث بروز فعالیت های متنوعی می شود، از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند؛ به همین جهت یافتن مهمترین مولفه های تاثیرگذار در الگوهای رفتاری کاربران و همچنین راه حلی مناسب جهت معیارهای تاثیرگذار در طراحی فضاهای ورودی شهرها، یکی از مهمترین مسایلی است که امروزه طراحان شهری به دنبال آن هستند. درواقع سوال اصلی پژوهش، درباره نحوه و نوع ارتباط ابعاد مختلف ادراکی، کالبدی، اجتماعی و غیره در فضاهای ورودی شهر با شکل گیری الگوهای رفتاری است. در همین راستا دروازه قرآن شیراز به عنوان یکی از نمونه های شاخص که دارای مولفه های مختلف فضایی و ادراکی در ابعاد گوناگون و همچنین یک فضای شهری با سطح کنش گری بالا و فعالیت های متنوع است، انتخاب و مورد تحلیل جامع الگوهای رفتاری قرار گرفته است. روش تحقیق پیش رو از نوع ترکیبی کمی و کیفی است و براساس هدف از نوع ارزیابی خصوصیات فیزیکی، فرهنگی، هویتی و ادراکی است. مشاهده و تحلیل کیفی با استفاده از تکنیک های نقشه برداری رفتاری، پرسش نامه، مصاحبه و تحلیل عکس است. مهمترین مولفه های محیطی تاثیرگذار بر رفتار کاربران در فضاهای ورودی شهرها، براساس دیدگاه های نظریه پردازانی نظیر لنگ، بارکر و کانتر در سه دسته عوامل فیزیکی و کالبدی محیط، عوامل فرهنگی، هویتی، اجتماعی و عوامل روانی و ادراکی محیط تقسیم بندی شده است. نتایج نشان می دهد که مولفه های هویتی و کیفیت مطلوب بصری بیشترین نقش را در جذب کاربران به فضای ورودی شهرها داشته و کیفیت بصری مناظر و چشم اندازهای اطراف ارتباط مستقیمی با میزان حضورپذیری و آرامش فضایی دارد و میزان تاثیرگذاری این مولفه بیشتر از مولفه هایی نظیر حریم خصوصی و چیدمان فضایی است.

    کلیدواژگان: فضای ورودی شهر، مولفه های فضا، الگوهای رفتاری، تحلیل، ادراک محیط
  • ژان شارل دوسن* ترجمه: سپهر یحیویی تاج آبادی صفحات 58-63

    شهرهای مکه و مدینه از قرن شانزدهم میلادی توجه شرق شناسان را به خود جلب کردند. نخست به این دلیل که جایگاه پیدایش اسلام بودند و سپس همچون واحدهای شهری شرقی، همانند استانبول و قاهره. بااین حال، از آنجا که این دو شهر برای شرق شناسان قدغن بودند، شناخت فرهیختگان از آنها کمتر از طریق بازدید و بیشتر بر پایه مقابله منابع عربی و فارسی حاصل می شد و در نتیجه به جهت گیری این منابع ابتدایی وابسته بود. هنگامی که برخی سیاحان موفق به بازدید از این شهرها شدند، علاقه شان متمرکز به عبادتگاه ها باقی ماند. لذا تاریخ و مکان نگاری (توپوگرافی) عبادتگاه ها با جزییات تشریح شد، ولی سازمان شهری و تاریخ اجتماعی این دو شهر کمتر مورد مداقه قرار گرفت.

    کلیدواژگان: جغرافیا، شرق شناسی، مکان نگاری، سیاحت
|
  • Saman Farzin *, Seyed Mohammad Reza Khalilnezhad, Saeeideh Moradzadeh Mirzaei, Ali Zarei Pages 6-17

    Multifunctionality is a strategy for developing healthy, biodiversity-friendly, and sustainable productive urban and rural landscapes that have recently attracted the attention of researchers. Multifunctional landscapes simultaneously provide food security, livelihood opportunities, maintain of species and ecological functions, and fulfill cultural, aesthetic recreational needs. The traditional gardens and landscapes usually recognized as multifunctional open spaces. While in Iran, the Persian garden encompassed a wide variety of functions including recreational, productive, habitat, and cultural services, the landscape multifunctionality of the historical gardens has not yet been investigated. In response to this gap, the authors selected the Akbariyeh World Heritage Garden, one ofthe most significant Persian gardens in the East of Iran, to investigate the features of the multifunctional landscape in this garden. Accordingly, the main question of the research is whether Akbariyeh garden, as a prototype of the traditional historical garden, encompasses a multifunctional landscape? What are the characteristics of the multifunctional landscape in Akbariyeh garden and in which category of multifunctionality is it classified? The research was benefited from the field studies, historical documents, and interviews with experts, as well as holding a discussion group in February 2020. The researchers used the data from the field studies, historical documents, and interviews with experts, as well as holding a discussion group in February 2020.The results of this study show that Akbariyeh garden can be recognized as a traditional multifunctional landscape. Furthermore, among three main models of landscape multifunctionality (mosaic, weighted, and radical), Akbariyeh garden embraced the weighted multifunctional landscape model (integration several homogeneous functions in the spatial unit).

    Keywords: Persian Garden, Akbariyeh World Heritage Garden, Multifunctional landscape, Birjand
  • Mehdi Basouli * Pages 18-27

    The presence of disabled in the tourism industry is an integral opportunity for tourist destination cities to use this integral potential. Disabled-Friendly City is a city that can provide an urban space that is suitable for the disables.This paper analyzes the multilateral analysis of the disabled-friendly city with the landscape approach and aims to introduce the strategies that can be considered in the conceptual model of designing the desired urban space for disabled tourists. The method employed in this research was descriptive-analytical. By examining and analyzing the data extracted from the valid papers, an analytical inference has been made to examine the friendly urban landscape of the disabled friend. Studies in this research paper suggests that the urban landscape of disabled-friendly city disabled, as a tourist destination, can be shaped by strategies for accessibility, appropriate, rehabilitating, equalizing opportunities, quality, preventing social exclusion, and creating special attractions for people with disabilities. These strategies increase the participation of the disabled in tourism and prioritize the choice of the city as a tourist destination. Each of these strategies includes policies and actions that make the city a good place for disabled tourists.

    Keywords: Disabled-Friendly City, Urban landscape, Tourism, accessibility, Adjustment
  • Hamide Abarghouei Fard *, Parichehr Saboonchi Pages 28-37

    Landscape is a historical approach for experiencing and recognizing the world, and like cultural text and picture, it is capable of conveying the worldview of the people. Rural landscapes are known as both natural and cultural landscapes that represent the socialization of nature through the possession of a cultural and ethnic assembly. The landscape of Kamu village stems from the organization of the environment and natural components based on the shared beliefs, semantics, and values of the inhabitants. In this village, natural elements account for the communication and information tools that, in the form of cultural tenets, conduct concepts and definitions and exhibit the rural landscape as a single and figurative whole being with a transparent mechanism. This paper intends to examine the symbolic role of the environment and natural elements in the formation of the landscape of Kamu village and the ways in which this subject has been affected by the main semantics, dogmas, and definitions of residents, and stirs their' knowledge of the environment and how to regulate and manage it. The methodology in the present research is qualitative and ethnographic. With the scientific approach and analysis of the semantics of ethnic landscape and landscape understanding, a conceptual model of symbolic landscape perception is expressed, and the role of natural elements in shaping the landscape of Kamu village is illuminated. Data collection at the stage of explaining theoretical grounds is of the library type, and at the stage of the case study, it is of the field type. The representative nature of the rural landscape is seen in the environment to the landscape, the natural components to the cultural figures, and the interactors to the cultural group developments.  Beyond their functional role in a representative way, natural details refer to a blend of values and beliefs that promote the audience's comprehension of the rural environment, beyond collecting information from the physical environment, to the symbolic understanding of the landscape in the landscape of Kamu village. This subject is developed in the environment's answer to the material and semantic needs of the inhabitants: Satisfying the material needs, such as livelihood and shelter, relying on the narrative role of the landscape, has exhibited the potential of the natural setting. Further, responding to semantic needs, including social and aesthetic needs, relying on the poetic regard of the landscape, conveys the naturalistic beliefs of the residents.

    Keywords: Rural Landscape, Symbolic Landscape, Symbol, Perception, Natural Elements
  • Reza Kasravi, Seyed Amir Mansouri *, Nasser Barati Pages 38-45

    The difference in the form of Iranian cities between the present and the past and the eclecticism in the view of today's cities are interpreted as unoriginality or crisis of identity by some critics of architecture and urban planning. Meanwhile, the elimination of the body of the traditional cities and the creation of a huge change in the urban bodies in terms of form, material, and color of the buildings compared to the past is what justifies the elimination of the identity. It is as if proving the originality of the urban facades lies in preserving the bodily ornaments of the past. Also, variation and formal changes do not go with maintaining the identity or character, insofar as it is acknowledged as identity crisis, and imposes considerable expenses on the urban management for reviving the lost identity. This article seeks to find the philosophical reason for this perception among urban experts and practitioners. By referring to the ideas of Mulla Sadra in the written sources, this qualitative research proceeds to conclude through rational and philosophical reasoning. The philosophical innovation of Mulla Sadra, "Principality of Existence", against "Principality of Quiddity", proves that identity is a matter of being. The expression of the motion in the essence of the object means the negation of consistency and stagnation and the proof of dynamism in the "identity". This means that instead of relying on the characteristics of quiddity such as constant figure, tone, and material, one should look for existential attributes such as humanism, order, and righteousness, which have accompanied the urban appearance through its history. Likewise, the identity crisis must be sought in the absence of existential attributes such as plurality, order, plus the dictation of fixity and stagnation. Thus, the resolutions of this approach are against the Principality of Quiddity, non-figurative, and, in fact, epistemological. At this view, the urban facade organization plans, which seek restoration and repetition of the form, material, and colors of the past to it, do not have a firm philosophical basis.

    Keywords: Crisis, identity, principality of existence, urban facade
  • Mohammad Hossein Javanmardi *, Khatereh Sajjadi, Ghazale Shabani, Marjan Doaee Pages 46-57

    Introducing the cities, the city entrance spaces offer the first mental image of the city to the observers. The city entrance spaces are of special importance due to their different potentials inducing various activities. Therefore, finding the most important influential components affecting the users’ behavioral patterns and devising a proper solution for finding the criteria affecting the city entrance space design is a prominent issue which urban designers study today. The research question of this study endeavor to contemplate the formation of behavioral patterns based on the relationship between different perceptual, physical, social and etc. aspects of city entrance spaces. In this regard, Quran Gate of Shiraz, as a leading example having different spatial and perceptual components and as an urban space with high level of various activities, is selected and its behavioral patterns are comprehensively analyzed. This study adopts a combination of quantitative and qualitative research methods with a purpose of evaluating the physical, cultural, identifying and perceptual characteristics. In this study the qualitative observation and analysis are conducted using behavioral mapping techniques, questionnaires, interviews and photo analysis. The most significant environmental components affecting the users’ behavior at the city entrance spaces, according to theorists such as Lang, Barker and Canter, are categorized into three groups: the physical factors, the cultural, social, identity factors, and finally psychological and perceptual factors. The results show that the components of identity and desirable visual quality have the greatest impact on attracting users to the city entrance spaces. Moreover, the visual quality of landscapes and the surrounding views is directly related to space presence and space. The influence of this component is greater than the effect of other components such as privacy and spatial layout.

    Keywords: City Entrance Space, Space Components, Behavioral Patterns, Analysis, Perception of the Environment
  • Jean-Charles Ducène* Translator: Sepehr Yahyavi Tajabadi Pages 58-63

    The cities of Mecca and Medina attracted the attention of orientalists as early as the 16th century, but primarily because they were the scene of the birth of Islam and less as eastern urban entities, like Istanbul or Cairo for example. Nevertheless, as these two cities were off-limits to them, it was less through visiting and more through the collation of Arab and Persian sources that scholars came to know them, depending on the orientation of these primary sources. When some travellers were able to visit them, their interest remained focused on the sanctuaries. The history and topography of the sanctuaries were undoubtedly detailed, but the urban organization and social history of the less investigated localities.

    Keywords: Geography, Orientalism, Topography, Travel