فهرست مطالب

نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ماریه جنابی قدس، ابولفضل ره گوی*، مسعود فلاحی، خشکناب، مهدی نوروزی صفحات 1-10
    مقدمه

     افسردگی، اضطراب و استرس را می توان به عنوان اختلالات شایع روان پزشکی در افراد تراجنسی عنوان کرد. افسردگی و بدنبال آن استرس و اضطراب با کاهش اعتماد به نفس و افزایش بروز سایر اختلالات روانپزشکی در این گروه از اقلیت ها همراه است. یکی از رویکردهای روان درمانی که اثر بخشی آن در درمان این اختلالات به اثبات رسیده است، روان درمانی شناختی- رفتاری است. هدف از این مطالعه اجرای گروه درمانی شناختی- رفتاری بر افراد تراجنسی می باشد.

    روش کار

     دراین مطالعه مداخله ای نیمه تجربی قبل و بعد بدون گروه شاهد، 13 فرد تراجنسی مراجعه کننده به سازمان بهزیستی استان تهران در سال 97 با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب گردیدند. ابتدا فرم جمعیت شناختی، پرسشنامه های افسردگی بک، استرس ادراک شده کوهن و اضطراب بک توسط این افراد تکمیل گردید و سپس 8 جلسه گروه درمانی برگزار شد. محتوای جلسات، بر پایه پروتکل شناخت درمانی مایکل فری و در چارچوب طرح درمانی ویلدرموت طراحی گردید. بعد از اتمام جلسات مجددا تکمیل پرسشنامه ها صورت گرفته و اطلاعات با استفاده از آنالیز توصیفی و آزمون تی زوجی نرم افزار SPSS نسخه 19 آنالیزشد.

    یافته ها

     نتایج به دست آمده حاکی از آن است که اختلاف میانگین افسردگی قبل و بعد از مداخله معنی دار می باشد (008/0=P)، در بعد اضطراب نیز نتایج معنی دار می باشد (000/0=P)، اما در بعد استرس نتایج معنی دار نبوده است (302/0=P).

    نتیجه گیری

     یافته های مطالعه نشان داد که گروه درمانی شناختی - رفتاری سبب کاهش معنادار افسردگی و اضطراب افراد تراجنسی شده است ولیکن در بعد استرس، علیرغم کاهش میانگین، نتایج معنادار نبود; لذا پیشنهاد می شود از این روش به طور جامعتر در افراد تراجنسی به منظور کاهش اضطراب و افسردگی و بطور ثانویه افزایش کیفیت زندگی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، استرس، گروه درمانی شناختی رفتاری، تراجنسی
  • سمیرا سادات بدخشیان، فاطمه سمیعی* صفحات 11-22
    مقدمه

    توانبخشی شغلی یکی از ابعاد مهم توانبخشی است که با افزایش کارایی و بازگرداندن توانایی ها و به حداقل رساندن اثرات محدودیت ها، کمک می کند تا فرد توانخواه به استقلال فردی، اجتماعی و اقتصادی برسد و علاوه بر اینکه نیاز شغلی خود را مرتفع می سازد، بتواند عوامل روانشناختی را نیز در خود تقویت نماید. هدف از این پژوهش، بررسی اثربخشی برنامه ی توانبخشی شغلی بر سرمایه های روانشناختی افراد دارای آسیب نخاعی بود.

    روش کار

    طرح این پژوهش مطالعه ی تک آزمودنی بود. بدین منظور با استفاده از نمونه گیری هدفمند، 3 نفر از افراد دارای آسیب نخاعی انتخاب شدند و طی 8 جلسه به صورت انفرادی تحت آموزش برنامه توانبخشی شغلی قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه ی سرمایه های روانشناختی لوتانز بود. نتایج با استفاده از تحلیل دیداری، معناداری آماری یا شاخص پایایی تغییر و معناداری بالینی یا درصد بهبودی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل دیداری نشان داد که برای هر سه شرکت کننده، نمودارهای مرحله ی B (مداخله) طی جلسات آموزش روند رو به صعود داشت. همچنین، برنامه آموزش توانبخشی شغلی با شاخص پایایی تغییر بزرگتر از 96 / 1 و درصد بهبودی بالاتر از 50 در مراحل مداخله و پیگیری بر سرمایه های روانشناختی افراد دارای آسیب نخاعی تاثیر داشت. به عبارت دیگر، برنامه توانبخشی شغلی هم از نظر آماری و هم از نظر بالینی معنادار بود. علاوه براین، ثبات تغییر نمرات در مرحله ی پیگیری تایید شد.

    نتیجه گیری

    از این پژوهش می توان نتیجه گرفت که با استفاده از برنامه توانبخشی شغلی میتوان سرمایه های روانشناختی افراد دارای آسیب نخاعی را افزایش داد.

    کلیدواژگان: توانبخشی شغلی، سرمایه های روانشناختی، افراد دارای آسیب نخاعی
  • آیدین ولی زاده اورنج*، عارفه مختاری ملک آبادی، امیرعلی جعفرنژاد گرو صفحات 23-32
    مقدمه

    با افزایش سن الگوی راه رفتن دچار تغییر شده و توانایی فرد برای راه رفتن کاهش پیدا خواهد کرد. همچنین با شروع فرایند پیری همکاری سیستم های کنترل قامت مختل و منجر به بی ثباتی می شود. تغییر بیومکانیکی کوچک در اندام تحتانی، بر کنترل پاسچر موثر می باشد. استفاده از کفی های دارای برجستگی منجر به بهبود کارایی و افزایش راحتی میشود. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر کفی بافت دار بر مولفه های نیروی عکس العمل زمین در سالمندان طی راه رفتن بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی و آزمایشگاهی بود. 21 سالمند به صورت داوطلبانه و در دسترس در این مطالعه شرکت کردند. جهت شرکت در پژوهش از آزمودنی ها رضایت نامه کتبی دریافت گردید. برای ثبت نیروهای عکس العمل زمین طی سه شرایط راه رفتن بدون کفی، با کفی بافت دار درشت و ریز به صورت آنی از صفحه نیروی برتک استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل آماری از آزمون ANOVA با اندازه-گیری های تکراری استفاده گردید. تمام تحلیل ها در سطح معنی داری 05 / 0 انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد مقدار اوج نیروی خلفی در فاز تماس پاشنه طی شرایط راه رفتن با کفی بافت دار ریز نسبت به شرایط بدون کفی کاهش (003 / 0 = P) داشت. زمان رسیدن به اوج نیروی عمودی طی فاز تماس پاشنه در شرایط کفی بافت دار درشت نسبت به شرایط بدون کفی، کاهش معناداری را نشان داد (048 / 0 = P). همچنین در فاز تماس پاشنه در شرایط راه رفتن با کفی بافت دار ریز نسبت به شرایط راه رفتن بدون کفی زمان رسیدن به اوج نیروی خارجی افزایش معناداری را نشان داد (021 / 0 = P).

    نتیجه گیری

    استفاده ازکفی بافت دار ریز در مقایسه با کفی بافت دار درشت اغلب مولفه های نیروی عکس العمل زمین را بهبود می بخشد. با وجود این هر دو کفی بافت دار ریز و درشت بر مقدار بارهای پیچشی وارد بر بدن اثرگذار نبودند.

    کلیدواژگان: راه رفتن، کینتیک، ارتوز پا، سالمندان
  • عباس صفیان، شیرمحمد داودوند*، رضا مسعودی، مرتضی سدهی، شهرام طهماسبیان، ناهید جیواد صفحات 33-43
    مقدمه

    امروزه استفاده از فناوری سلامت همراه برای بهبود سلامت، یک فرصت فوق العاده برای کشورهای در حال توسعه ارایه می کند تا با صرفه جویی در منابع
    کمیاب و آموزش پزشکی از راه دور، سیستم بهداشتی کارآمدتری داشته باشند. لذا مطالعه حاضر با هدف تاثیر برنامه خود مراقبتی مبتنی بر برنامه کاربردی موبایل
    بر تعادل افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس انجام گرفت.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه کارآزمایی بالینی است که در سال 1398 - 1397 در استان چهارمحال و بختیاری انجام شده است. واحدهای پژوهش با استفادهاز نمونه گیری آسان انتخاب شده و به روش بلوک بندی تصادفی به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند. در ابتدا میزان تعادل بیماران با استفاده از پرسشنامه بررسیانجام حرکت هدفدار تینتی (Tinetti Performance Oriented Mobility Assessment) اندازه گیری شد. سپس برای گروه آزمون برنامه خود مراقبتی در قالب برنامه کاربردی موبایل بر روی تلفن همراه آنان نصب گردید و در طول 2 ماه توسط بیماران اجرا شد و با استفاده از چک لیستهای خودگزارش دهی و پیگیری تلفنی میزان به کارگیری برنامه اندازه گیری گردید. در طی این مدت گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. پس از اتمام دو ماه از شروع مطالعه، مجددا میزان تعادل در هر دو گروه اندازه گیری شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نسخه 21 نرم افزار SPSS و آزمونهای آماری کای اسکویر، تی مستقل و تی زوجی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    شرکت کنندگان دو گروه از نظر مشخصات دموگرافیک و متغیرهای زمینهای سن (736 / 0 =P)، گروه های سنی (955 /0= P)، جنسیت (722 /0= P)،سطح تحصیلات (880 /0= P)، وضعیت تاهل (358 /0= P) و شغل (172 /0= P) تفاوت آماری معناداری با یکدیگر نداشتند. قبل از مداخله میانگین نمره تعادل درگروه کنترل 78 / 3 ± 61 / 10 و در گروه آزمون 96 / 2 ± 55 / 10 بود که این اختلاف از نظر آماری معنادار نبود (945 /0 =P). درحالی که دو ماه پس از اجرای مداخلهمیانگین نمره تعادل در گروه کنترل 63 / 3 ± 52 / 10 و در گروه آزمون 47 / 2 ± 00 / 12 شد که این اختلاف از نظر آماری معنادار بود (049 /0 =P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که اجرای برنامه خودمراقبتی مبتنی بر برنامه کاربردی موبایل در بهبود تعادل افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس موثر است. لذا می توان از برنامه های کاربردی موبایل به عنوان یک روش حمایتی جهت مدیریت بیماری و کسب مهارتهای خودمراقبتی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: خود مراقبتی، برنامه کاربردی موبایل، تعادل، مولتیپل اسکلروزیس
  • آزیتا بهجت، زهرا میرشمسی، شهلا کربلایی صالح، زهرا دشت بزرگی* صفحات 44-54
    مقدمه

    بیماران همودیالیزی با مشکلات و محدودیت هایی در عملکرد فیزیکی، اجتماعی و روانشناختی مواجه هستند که از مشکلات روانشناختی آنها می توان به افزایش ادراک استرس و فرانگرانی و کاهش کیفیت زندگی اشاره کرد. با توجه به اثربخشی برنامه توانبخشی دوسا-هو بر بسیاری از ویژگی های روانشناختی، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی برنامه توانبخشی دوسا-هو بر استرس ادراک شده، فرانگرانی و کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی انجام شد.

    روش کار

    روش مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پسآ زمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش بیماران مراجعه کننده به بخش همودیالیز بیمارستان شهید مفتح شهر ورامین در سال 1397 بودند. نمونه پژوهش 34 بیمار دارای کیفیت زندگی پایین بودند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با روش تصادفی ساده در دو گروه مساوی جایگزین شدند. گروه آزمایش 11 جلسه 45 دقیقه ای با برنامه توانبخشی دوسا-هو آموزش دید و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش قرار گرفت. داده ها با فرم مشخصات جمعیت شناختی، پرسشنامه استرس ادراک شده، خرده مقیاس فرانگرانی در مقیاس افکار اضطرابی و پرسشنامه تجدیدنظرشده کیفیت زندگی مرتبط با سلامت جمع آوری و با روش های خیدو، تی تست و تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که گروه های آزمایش و کنترل از نظر جنسیت، سن، تحصیلات و تاهل تفاوت معنی داری نداشتند (05 /0 < P). همچنین در مرحله پیش آزمون گروه ها از نظر استرس ادراک شده، فرانگرانی و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت تفاوت معنی داری نداشتند (05 /0
    P). به این ترتیب که برنامه توانبخشی دوسا-هو باعث کاهش استرس ادراک شده و فرانگرانی و افزایش کیفیت زندگی مرتبط با سلامت بیماران همودیالیزی شد(05 /0> P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج، توصیه می گردد که درمانگران و روان شناسان بالینی در کنار سایر رویکردها و روش های درمانی از برنامه توانبخشی دوسا-هو برای بهبود ویژگی های مرتبط با سلامت از جمله کاهش استرس و فرانگرانی و افزایش کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: استرس، توانبخشی، سلامت، فرانگرانی، کیفیت زندگی، همودیالیز
  • پریسا ناصری، محمود شیرازی*، غلامرضا ثناگوی محرر صفحات 55-65
    مقدمه

    افسردگی و اضطراب بر سرطان تاثیر منفی دارد، بنابراین ارزیابی و درمان آن در این بیماران حایز اهمیت است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثربخشی دو درمان مبتنی بر موسیقی و نوشتن بر میزان اضطراب و افسردگی دانش آموزان مبتلا به سرطان انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر نیمه تجربی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری را تمامی دانش آموزان 14 -8 سال مبتلا به سرطان در شش ماه نخست سال 1398 تشکیل دادند که برای درمان در بیمارستان فوق تخصصی کودکان بندرعباس بستری بودند؛ که 45 نفر به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی ساده در دو گروه آزمون و یک گروه کنترل (هر گروه15 نفر) قرار گرفتند. از تمامی آزمودنی ها قبل و پس از اتمام درمان آزمون اضطراب اسپنس و افسردگی بارلسون گرفته شد. گروه های آزمون تحت مداخله موسیقی درمانی و نوشتن درمانی قرار گرفتند، اما گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت ننمودند. داده های بدست
    آمده با آزمون های آماری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد موسیقی درمانی و نوشتن درمانی بر افسردگی و اضطراب دانش آموزان مبتلا به سرطان موثر بود، همچنین بین اثرگذاری دو شیوه درمان تفاوت معنی داری وجود نداشت(001 / 0 > P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش، از موسیقی درمانی و نوشتن درمانی می توان به عنوان درمان مکمل، غیر دارویی و روش هایی کارآمد برای کاهش اضطراب و افسردگی دانش آموزان مبتلا به سرطان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: موسیقی درمانی، نوشتن درمانی، اضطراب، افسردگی، سرطان
  • راهب جعفری*، حسن بافنده صفحات 66-74
    مقدمه

    مطالعات نشان داده است که امواج مغزی در بیماران اضطرابی به شکل نابهنجاری فعالیت می کنند ولی تابحال در این زمینه مطالعات مداخله ای صورت نگرفته است، به همین دلیل انجام پژوهش با هدف تعیین اثربخشی توانبخشی شناختی بر کاهش علایم اضطراب و الگوی امواج مغزی در بیماران مبتلا به اختلال اضطراب ضروری بنظر می رسد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات شبه آزمایشی بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه بیماران مبتلا به علایم اختلال اضطراب فراگیر مراجعه کننده به مراکز روانپزشکی شهر تبریز در سال 1397 بود. تعداد 30 بیمار اضطرابی بعد از تشخیص روانپزشک انتخاب و به صورت هدفمند در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. سپس هر دو گروه از نظر موج آلفا و تتا منطقه PZ و همچنین شدت اضطراب با پرسشنامه اضطراب بک (1989) مورد ارزیابی قرار گرفتند (پیش آزمون)، و بعد گروه آزمایش به مدت 12 جلسه 60 دقیقه ای، تحت توانبخشی شناختی قرار گرفتند و آموزشهای مرتبط را دریافت کردند و در پایان هم به منظور ارزیابی تفاوتهای صورت گرفته، آزمونهای فوق، مجددا روی هر دو گروه آزمایش و کنترل اجرا شد (پس آزمون). داده های حاصل از این پژوهش با استفاده از نرم افزار Neuroguid و SPSS نسخه 23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    تحلیل داده های پژوهش حاضر نشان داد که توانبخشی شناختی باعث کاهش معنادار نمرات اضطراب در بیماران مبتلا به علایم اختلال اضطراب فراگیر می شود (01 / 0 > P) و همچنین موج آلفا و موج تتای مغزی بیماران اضطرابی را در ناحیه PZ کاهش داده است و تفاوت معناداری وجود دارد (01 / 0 > P).

    نتیجه گیری

    مبتنی بر یافته های این پژوهش می توان از توانبخشی شناختی به عنوان درمانی موثر برای کاهش اضطراب در بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر استفاده نمود.

    کلیدواژگان: توانبخشی شناختی، اضطراب، امواج مغزی
  • شکوفه نیک نشان، محسن گل پرور*، احمد عابدی، پیمان نصری، فاطمه فاموری صفحات 75-85
    مقدمه

    کودکان مبتلا به درد شکمی اغلب دارای درد شکمی قبل از خواب هستند و درد تاثیر منفی بر روی کیفیت خواب دارد. این پژوهش با هدف اثر بخشی بازی درمانی شناختی-رفتاری و بازی درمانی مبتنی بر تاب آوری بر اختلال خواب کودکان مبتلا به درد شکمی اجرا شد.

    روش کار

    این مطالعه یک پژوهش کاربردی از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. 24 کودک 5 تا 10 سال مبتلا به درد شکمی عملکردی به همراه مادرانشان به کلینیک تخصصی بیمارستان امین شهر اصفهان در سال1397 مراجعه کرده بودند به صورت هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه (دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل، هر گروه 8نفر) تقسیم شدند. از پرسشنامه اختلال خواب برونی و همکاران(1996) برای سنجش در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه استفاده شد. گروه بازی درمانی شناختی-رفتاری و بازی درمانی مبتنی بر تاب آوری هر یک به مدت 8 جلسه تحت درمان قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ درمانی دریافت نکرد. داده ها از طریق تحلیل واریانس اندازه های مکرر تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در اختلال خواب بین بازی درمانی مبتنی بر تاب آوری و بازی درمانی شناختی-رفتاری با یکدیگر تفاوت معناداری وجود ندارد، ولی بین دو نوع بازی درمانی با گروه کنترل تفاوت معناداری وجود دارد (05 / 0 > P).

    نتیجه گیری

    بازی درمانی مبتنی بر تاب آوری و بازی درمانی شناختی-رفتاری هر دو در کاهش اختلال خواب در کودکان مبتلا به درد شکمی عملکردی موثر بودند. بنابراین از این دو نوع درمان می توان برای بهبود اختلال خواب در کودکان مبتلا به درد شکمی عملکردی در مراکز درمانی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بازی درمانی مبتنی بر تاب آوری، بازی درمانی شناختی رفتاری، اختلال خواب، کودکان، مادران
|
  • Mariye Jenabi Ghods, Abolfazl Rahgoi*, Masoud Fallahi-Khoshknab, Mahdi Nourozi Pages 1-10
    Introduction

     Depression, anxiety, and stress can be mentioned as common psychiatric disorders in transsexual people. Depression, followed by stress and anxiety, is associated with decreased self-esteem and increased incidence of other psychiatric comorbidities in this minority group. One of the psychotherapy approaches that has been proven to be effective in treating these disorders is cognitive-behavioral psychotherapy. This study aimed to implement cognitive-behavioral group therapy on transsexual people.

    Methods

     In this pre-experimental after-before study without a control group, 13 transsexual people referred to Tehran Welfare Organization in 2018 were selected using the available sampling method. First, demographic questionnaires, Beck depressionΙΙ, Cohen’s perceived stress, and Beck’s anxiety were completed by these people, and then eight sessions of group therapy were held. The content of the sessions was designed based on Michael Free cognitive therapy protocol and in the framework of the Wilder mott treatment plan. At the end of the sessions, the questionnaires were completed again, and the information was analyzed using descriptive analysis and paired t-test of SPSS19 software.

    Results

     The results showed that the difference between the mean of depression before and after the intervention was significant (P = 0.008). The results also significant in the anxiety dimension (P = 0.000) but were not significant in the stress dimension (P = 0.302).

    Conclusions

     The findings of this study showed that cognitive-behavioral group therapy has significantly reduced depression and anxiety in transsexual people, but in terms of stress, despite a decrease in the mean, the results were not significant; Therefore, it is suggested that this method be used more comprehensively in transsexual people to reduce anxiety and depression and secondarily increase the quality of life.

    Keywords: Depression, Anxiety, Stress, Cognitive-behavioral group therapy, Transsexual
  • Samirasadat Badakhshian, Fatemeh Samiee* Pages 11-22
    Introduction

    Vocational rehabilitation is one of the vital aspects of rehabilitation that contributes to enhancing individual, social and economic independence in daily life by increasing efficiency and restoring abilities and minimizing disabilities and achieving a capable individual. Being able to satisfy his or her job need can also enhance psychological factors. The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of vocational rehabilitation on psychological capital in people with spinal cord injury.

    Methods

    The design of this study was a single case study. For this purpose, using purposeful sampling, three individuals with spinal cord injury were selected and trained in 8 sessions of the vocational rehabilitation program. Data were collected using Luthan’s psychological capital questionnaire. Results were analyzed using visual analysis, statistical significance or Reliability of Change Index, and clinical significance or percentage of improvement

    Results

    Visual analysis results showed that for all three participants, phase B charts (intervention) during the training sessions were increasing. Also, vocational rehabilitation training programs with a change reliability index greater than 1.96 and recovery percentage above 50 at intervention and follow-up stages affected psychological capital in people with spinal cord injury. In other words, the vocational rehabilitation program was statistically and clinically significant. Also, the consistency of the change scores was confirmed at the follow-up stage.

    Conclusions

    It can be concluded from this study that using the vocational rehabilitation program can increase the psychological capital of people with spinal cord injury.

    Keywords: Vocational Rehabilitation, Psychological Capital, Spinal Cord
  • Aydin Valizadeorang*, Arefe Mokhtari Malekabadi, Aydin Valizade Orang Pages 23-32
    Introduction

    With aging, the pattern of walking is altered, and the person’s ability to walk will be decreased. Also, with the beginning of the aging process, the coordination of the postural control system was disturbed and lead to an unstable condition. A small biomechanical change in the lower limb is significant on postural control. The use of textured foot orthoses leads to improved efficiency and increased comfort. The purpose of this study was to investigate the effect of textured foot orthoses on ground reaction force components in older adults during walking.

    Methods

    The present study was of a semi-experimental and laboratory type. Twenty-one older adults with available sampling were volunteered to participate in this study. Ground reaction force data were recorded by the Beretc force plates (Beretc CorporationColumbus, OH) during walking without foot orthoses, walking with small and large textured foot orthoses. ANOVA test with repeated measures was used for statistical analysis. All analyzes were performed at the significance level of 0.05.

    Results

    The results showed a lower peak posterior force amplitude during the heel contact phase while walking with small textured foot orthoses than that walking without foot orthoses (P = 0.003). Time to the peak of vertical force during the heel contact phase was decreased while walking with large textured foot orthoses compared with walking without foot orthoses condition (P = 0.048). Also, time to peak of lateral force during the heel contact phase was increased while walking with small textured foot orthoses compared with walking without foot orthoses condition (P = 0.021).

    Conclusions

    Using small textured foot orthoses compared to the large textured ones improved most of the ground reaction of elders. However, both small and sizeable textured foot orthoses were not useful on torsion stresses on the body.

    Keywords: walking, kinetic, orthoses of foot, older adult
  • Abbas Safian, Shirmohammad Davodvand*, Reza Masoudi, Morteza Sedehi, Shahram Tahmasebian, Nahid Jivad Pages 33-43
    Introduction

    Nowadays the use of mobile health technology to improve health is a great opportunity for developing countries, to have a more efficient health system by telemedicine education. So the purpose of this study was to investigate the effect of mobile-based self-care application on the balance of people with multiple sclerosis.

    Methods

    The present study is a clinical trial study performed in Chaharmahal and Bakhtiari province in 2019. The study units were selected by convenience sampling and were divided into two groups of experimental and control. At first, balance level of the patients was measured by Tinetti (Tinetti Performance Oriented Mobility Assessment) questionnaire. Then, for the experimental group, the self-care application was installed on their cell phone and for two months was used by patients. The control group received no intervention during this period. The application usage rate was measured by self-report checklists. After two months balance level was again measured in both groups. Data were analyzed by using SPSS-21 software and chi-square and independent and paired t-test.

    Results

    Participants in two groups had no significant difference in terms of demographic characteristics and underlying variables including: Age (P = 0.736), age groups (P = 0.955), gender (P = 0.722), education (P = 0.880), marital status (P = 0.358), and occupation (P = 0.172). Before intervention, the mean of balance score was 10.61 ± 3.78 in the control group and 10.55 ± 2.96 in the experimental group, that was not statistically significant (P = 0.945). It was while, two months after intervention the mean balance score in the control group was 10.52 ± 3.63 and in the experimental group was 12.00 ± 2.47 and the difference was statistically significant (P = 0.049).

    Conclusions

    The results show that implementation mobile-based self-care applications is effective in improving the balance of the patients with multiple sclerosis. Therefore, mobile applications of this supportive method could be useful to manage their disease and to obtain self-care skills.

    Keywords: Self Care, Mobile Application, Balance, Multiple Sclerosis
  • Azita Behjat, Zahra Mirshamsi, Shahla Karbalaei Saleh, Zahra Dashtbozorgi* Pages 44-54
    Introduction

    Hemodialysis patients face difficulties and limitations in physical, social and psychological functioning which from their psychological problems cited to increase perceived stress and meta-sorry and decrease quality of life. Regarded to the effectiveness of rehabilitation program of Dohsa-hou on many psychological characteristics, present research aimed to determine the effect of rehabilitation program of Dohsa-hou on perceived stress, meta-worry and quality of life in hemodialysis patients.

    Methods

    The method of present research was quasi-experimental with pretest and posttest design with control group. The research population was patients referred to hemodialysis ward of Shahid Mofatah Hospital of Varamin city in 2018 year. The research sample was 34 patients with low quality of life which were selected by purposeful sampling method and randomly replaced into two equal groups. The experimental group trained 11 sessions of 45 minutes with rehabilitation program of Dohsa-hou and the control group was replaced on the waiting list for training. Data collected with specifications demographic form, perceived stress questionnaire, subscale of meta-worry in anxious thought scale and revised health related quality of life questionnaire and analyzed with using methods of Chi-square, t-test and multivariate analysis of covariance.

    Results

    The findings showed that between the experimental and control groups there was no significant difference in terms of gender, age, education and marriage (P > 0/05). Also, between groups in the pretest stage there was no significant difference in terms of perceived stress, meta-worry and health related quality of life (P > 0/05), but in the posttest stage there was significant difference in terms of all three variables (P < 0/05). In the other words, rehabilitation program of Dohsa-hou led to decreased perceived stress and meta-worry and significantly increased health related quality of life in hemodialysis patients (P < 0/05).

    Conclusions

    Based on the results, it is recommended that therapists and clinical psychologists along with other approaches and therapies, to use from the rehabilitation program of Dohsa-hou to improve the characteristics related health including decrease stress and meta-worry and increase health related quality of life of hemodialysis patients.

    Keywords: Health, Hemodialysis, Meta-worry, Quality of Life, Rehabilitation, Stress
  • Parisa Naseri, Mahmoud Shirazi*, Gholamreza Gholamreza Sanagouye Moharer Pages 55-65
    Introduction

    Depression and anxiety have a negative effect on cancer, so its evaluation and treatment are important in these patients. The aim of this study was to compare the effectiveness of two music-based therapies and to write down the levels of anxiety and depression in students with cancer.

    Methods

    The present semi-experimental study was a pretest and posttest with a control group. The statistical population consisted of all students aged 14-8 years with cancer in the first six months of 2019 who were hospitalized in Bandar Abbas Childrenchr('39')s Hospital; A total of 45 subjects were randomly selected and randomly assigned to two test groups and a control group (15 subjects each). All subjects were tested before and after treatment with the Spence Anxiety Test and the Barlson Depression. The experimental groups underwent music therapy and writing therapy, but the control group did not receive any intervention. The data were analyzed by statistical tests.

    Results

    The results showed that music therapy and writing therapy had an effect on depression and anxiety in students with cancer, and there was no significant difference between the effectiveness of the two treatments (P < 0.001).

    Conclusions

    Based on the results of the research, music therapy and writing therapy can be used as a complementary, non-pharmacological treatment and effective methods to reduce anxiety and depression in students with cancer.

    Keywords: Music therapy, writing therapy, anxiety, depression, cancer
  • Raheb Jafari*, Hassan Bafandeh Pages 66-74
    Introduction

    Studies have shown that brain waves are anomalously active in anxiety patients, but so far, no interventional studies have been performed. Therefore, the purpose of the present study was to determine the effectiveness of cognitive rehabilitation on reducing anxiety and brain wave pattern in patients with anxiety. Anxiety disorder was widespread.

    Methods

    This study was quasi-experimental. The statistical population of this study was that all patients with generalized anxiety disorder referred to Tabriz psychiatric centers in 2018. Thirty anxious patients were selected after the psychiatristchr('39')s diagnosis and were randomly assigned to two experimental and control groups. Then both groups were assessed for alpha and theta wave PZ area as well as anxiety severity (Beck Anxiety Inventory) (pre-test). Then the experimental group underwent cognitive rehabilitation for 12 sessions of 60 minutes. They received the relevant training, and in the end, in order to assess the differences, the above tests were repeated on both experimental and control groups (post-test). Data were analyzed using Neuroguid and SPSS 23 software.

    Results

    The analysis of the present data showed that cognitive rehabilitation reduced anxiety scores in patients with a generalized anxiety disorder (P < 0/01) and also reduced the alpha wave and theta wave of anxiety in PZ patients (P < 0/01).

    Conclusions

    Based on results, cognitive rehabilitation can be used as an effective treatment for reducing anxiety.

    Keywords: cognitive rehabilitation, anxiety, Brain Waves
  • Shekoufeh Nikneshan, Mohsen Golparvar*, Ahmad Abedi, Peiman Nasri, Fatemeh Famouri Pages 75-85
    Introduction

    Children with functional abdominal pain often suffer from Abdominal pain before falling asleep. This study aimed to determine the effects of resiliency based play therapy and cognitive-behavioral play therapy on sleep disorder in children with functional abdominal pain.

    Methods

    The research method was quasi-experimental, with pre-test, post-test, and follow-up with a control group. The research participants consisted of 24 children with functional abdominal pain aged 5-10 years old with their mothers referred to Amin Hospital Specialized Clinic in Isfahan (2018), who were purposefully selected and randomly assigned to three groups (two therapeutic groups and a control group, each group with 8 children). Bruni et al. (1996) sleep disorder Scale was used to measure the dependent variable in the pre-test, post-test, and one month follow up. Two experimental groups received a treatment course on cognitive-behavioral play therapy and resiliency based play therapy in 8 sessions, and the control group did not receive any treatment. The data were analyzed using repeated-measures analysis of variance.

    Results

    The results revealed that only there was a significant difference between re saliency-based play therapy and cognitive-behavioral play therapy with a control group in sleep (P < 0.05), there was no significant difference between resiliency based play therapy and cognitive-behavioral play therapy (P > 0.05).

    Conclusions

    Resiliency based play therapy and cognitive play therapy have been effective in recovering sleep disorder of children with functional abdominal pain. Therefore, this treatment can be used to improve sleep disorders in children with functional abdominal pain in health centers.

    Keywords: resiliency based play therapy, cognitive-behavioral play therapy, functional abdominal pain, sleep disorder