فهرست مطالب

تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی - پیاپی 60 (بهار 1400)

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 60 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/26
  • تعداد عناوین: 20
|
  • سعیده عینی، بهروز سبحانی* صفحات 1-19

    هدف از این پژوهش پایش خشک سالی مراتع استان اردبیل طی دوره رشد مرتع می باشد. بر این اساس از داده های بارش و دمای ماهانه 4 ایستگاه سینوپتیک استان اردبیل (اردبیل، خلخال، مشکین شهر و پارس آباد مغان) طی دوره آماری 2016- 1996، به منظور محاسبه شاخص خشک سالی فازی (SEPI) در 4 بازه زمانی 1، 3، 6 و 9 ماهه استفاده شد و همچنین از تصاویر ماهواره های لندست TM و OLI به منظور تهیه نقشه های طبقه بندی کاربری اراضی بر اساس مدل حداکثر احتمال و محاسبه شاخص های پوشش گیاهی NDVI، EVI، SAVI و LAI استفاده گردید. به جهت بررسی رابطه بین شاخص های موردمطالعه، از ضرایب همبستگی پیرسون (R) و ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) بهره گرفته شده است. نتایج حاصل از طبقه بندی نشان داد که وسعت مراتع استان اردبیل طی سال 1394 نسبت به سال 1377، هم در بخش مراتع قشلاقی و هم در بخش مراتع ییلاقی کاهش ملاحظه ای را نشان می دهد. بر اساس نتایج SEPI وضعیت خشک سالی طی سال های 1390 تا 1395 بیشتر از سایر دوره زمانی موردمطالعه می باشد. نقشه های پراکندگی پوشش گیاهی بر اساس الگوریتم طبقه بندی درخت تصمیم گیری و طبق شاخص NDVI برای ماه های موردمطالعه تهیه گردید. همچنین بر اساس نتایج به دست آمده از ارزیابی شاخص نشان داد که بالاترین همبستگی بین شاخص NDVI و شاخص SEPI 6 ماهه مشاهده می شود و کمترین ضریب میانگین مربعات خطا نیز بین شاخص SAVI و شاخص SEPI 6 ماهه وجود دارد ولی به طورکلی مناسب ترین شاخص برای پایش خشک سالی مراتع استان اردبیل شاخص NDVI و SEPI 6 ماهه می باشد.

    کلیدواژگان: پایش خشکسالی، مرتع، طبقه بندی کاربری اراضی، شاخص های پوشش گیاهی، شاخص SEPI
  • شیلا حجه فروش نیا*، امیر کرم صفحات 21-45

    مطالعات مربوط به رودخانه و مسایل مربوط به مدیریت رود باید با شناسایی ویژگی و رفتار رود در بازه های و با مشارکت ژیومورفولوژیست ها صورت گیرد که نتیجه آن علاوه بر کاهش خطر، باعث کاهش هزینه نیز می گردد. مدیریت رودخانه شامل استراتژیهایی است که به نحو موثری در رفتار رود اثر داشته باشد. در این مقاله بر پایه چهارچوب استایل رود ویژگی و رفتار رود در حوضه ارنگه کرج مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت و چهارچوب استایل رود در بازه های رودخانه حوضه ارنگه، برحسب ژیومتری کانال(اندازه و شکل)، پلانفرم کانال، مجموعه واحدهای ژیومورفیک و جنس مواد بستر مشخص شدند. چهارچوب استایل رود در 4 مرحله انجام پذیرفت که هر مرحله شامل گام های مختلفی است. با توجه به معیارهای عنوان شده، در حوضه ارنگه 13 استایل رود شناسایی گردید که شامل استایل رود سرآب پرشیب، گلوگاه در موقعیت دره ای محدود، نسبتا محدود پلانفرم با سینوزیته کم قلوه سنگی تخته سنگی، سینوزیته کم گراولی، بستر سنگی ماسه ای، بستر عریض سیلابی، میاندری گراولی، نا محدود سینوزیته کم، قلوه سنگی با کناره تثبیت شده، نسبتا محدود سینوزیته کم، قلوه سنگی با کناره تثبیت شده، دره ای نسبتا محدود قلوه سنگی، تخته سنگی نامتقارن، دره ای نسبتا محدود قلوه سنگی، تخته سنگی متقارن، بستر مصنوعی می باشد. در مرحله یک ویژگی ها و رفتار رود در هر استایل رود مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت است، درمرحله دو تکامل رود و شرایط ژیومورفیک بازه و در مرحله سه پتانسیل بازیابی ژیومورفیک رود مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سپس در مرحله چهار اولویت های مدیریتی برای مدیریت رودخانه (شامل حفاظت، استراتژیک، پتانسیل بازیابی بالا و پتانسیل بازیابی متوسط و ضعیف) مشخص گردید. حفاظت از بازه هایی که ساختار ژیومورفیک منحصر به فردی دارند و یا باقیمانده ای از شرایط قبل از آشفتگی هستند جزء مهم ترین اولویت مدیریتی محسوب می گردند. استایل سرآب پرشیب، گلوگاه و استایل نامحدود سینوزیته کم، قلوه سنگی با کناره های تثبیت شده استراتژی حفاظت را به خود اختصاص میدهند.

    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی رودخانه ای، مدیریت رودخانه، چهارچوب استایل رود، حوضه ارنگه کرج
  • ابوالقاسم گورابی* صفحات 47-63

    دریافت منظم و مکرر تصاویر توسط سنجنده های راداری امکان ارزیابی دقیق دینامیک، حرکت و جابجایی سطح زمین در هر منطقه با استفاده از تکنیک های مختلف را ممکن ساخته است. پژوهش حاضر از تکنیک رادار دیافراگم مصنوعی (InSAR) برای پایش و شناسایی ویژگی های فضایی زمین لغزش همراه با وقوع زمین لرزه 7.3 ازگله در استان کرمانشاه، استفاده کرده است. در این راستا هفت زوج تصویر اینترفرومتریک موجود با همبستگی خوب از داده های تصاویر سنتینل 1و2 مرتبط با منطقه کوهستانی زاگرس شمالغرب انتخاب، و بکارگرفته شده اند. به کمک تکنیک تداخل سنجی، تغییرات توپوگرافی پس از زمین لرزه نسبت به قبل از آن در گستره وقوع زمین لغزش، به صورت فضایی-مکانی به نقشه تبدیل شده اند. بر همین اساس تخمین کمی از تغییرات ارتفاع محلی، حجم توده لغزشی و ضخامت رسوب همراه با زمین لغزش محاسبه و کمی شده اند. الگوی فضایی حرکت توده نشان می دهد که؛ زمین لغزش مله کبود با طول لغزشی3570 متر در امتداد جهت NW-SE و با  حدود  1500-2300 متر در راستای عمود بر ستیغ کوهستان، به شکلی همگرا و جانب مرکز نسبت به محیط زمین لغزش رخ داده است. تغییرات ارتفاعی در مناطق مختلف متفاوت هستند، این مقدار در محل افتگاه 20 متر اندازه گیری شده است. ارزیابی های کمی نشان می دهند که؛ مساحت و حجم منطقه متاثر از حرکت توده زمین لغزش به 6.0 کیلومتر مربع (577 هکتار) با حجمی حدود 500 میلیون متر مکعب می رسد. بررسی های مقایسه ای بیانگر آن است که زمین لغزش مله کبود بزرگترین زمین لغزش چند سده گذشته ایران است. این مطالعه همچنین پتانسیل تکنیک InSAR به عنوان روشی دقیق و جایگزین برای اندازه گیری کمی حجم و مورفولوژی توده های لغزشی بزرگ ناشی از زمین لرزه را اثبات نمود.

    کلیدواژگان: حجم زمین لغزش، لغزش مله کبود، زلزله 7، 3 ازگله (کرمانشاه)، اینترفرومتری
  • مهدی محمدی سرین دیزج* صفحات 65-85


    این مقاله در جهت همگرایی با تدابیر و فعالیت های مجامع جهانی در راستای ارتقای تاب آوری شهرها در برابر زلزله و توجه به فرایند گسترش فیزیکی- کالبدی آن ها، به تحلیل تاب آوری کالبدی شهر زنجان و طراحی سناریو در برابر مخاطره زلزله می پردازد. معیارهای به کاررفته به ترتیب اولویت و اهمیت شامل: نوع سازه، کیفیت بنا، عمر بنا، تعداد طبقات، سطح اشغال بنا، ضریب محصوریت، تراکم ساختمانی، دانه بندی، فاصله از گسل، تعداد واحد در بنا، سازگاری کاربری، میزان شیب و نمای بنا که بعد از تحلیل سلسله مراتبی (AHP) براساس (رابطه شماره 1) در 3 سناریوی تاب آوری در برابر زلزله بکارگرفته شده اند. طبق نقشه های بدست آمده از سناریوها، میزان تاب آوری در قسمت های مرکزی و جنوبی شهر ضعیف و بسیار ضعیف بوده و هر چه قدر به سمت شمال، غرب و شرق حرکت می کنیم بر میزان تاب آوری کالبدی نواحی افزوده می گردد. با این برایند از تصاویر تاب آوری در نقشه های سناریو، هیچ ناحیه ای دامنه کاملا تاب آور را به نمایش نمی گذارد طوریکه در سناریوهای مرکالی 7 و 8 تاب آوری در دامنه فاقد تاب آوری و بسیار ضعیف قرار می گیرد. تحلیل ها نشان می دهد طبق نقشه های موجود در هیچ کدام از نواحی، ثبات در تاب آوری وجود ندارد یعنی هیچ ناحیه ای در ارزیابی همه معیارها، تاب آور نشان نمی دهد.

    کلیدواژگان: تاب آوری فیزیکی کالبدی، نواحی شهری، سناریو، زلزله، شهر زنجان
  • حسن محمودزاده*، مهدی هریسچیان صفحات 87-106

    بروز سوانح غیرمترقبه یک  موضوع جهانی است که عدم آمادگی و تاب آوری در این زمینه می تواند منجر به خسارات فراوانی شود. لذا تاب آوری راهی مهم برای تقویت جوامع شهری با استفاده از ظرفیت آن هاست. در این راستا هدف اصلی این پژوهش بررسی تفاوت در میزان برخورداری از شاخص های تاب آوری در سطح سه ناحیه منطقه یک کلانشهر تبریز است. این پژوهش از نظر نوع هدف کاربردی و از نظر روش، توصیفی از نوع پیمایشی است. داده های مورد نیاز با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و بررسی میدانی در سطح خانوار گردآوری شده است. جامعه آماری خانوارهای ساکن منطقه یک کلانشهر تبریز است که حجم نمونه طبق فرمول کوکران معادل 382 خانوار برآورد شده است. پس از گردآوری داده ها، تحلیل تفاوت در میزان برخورداری از تاب آوری با آزمون های تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین نواحی به لحاظ برخورداری از شاخص های تاب آوری تفاوت وجود دارد. به طوری که کم ترین میزان تاب آوری با میانگین 46/173، به خانوارهای ناحیه یک و بیش ترین آن با میانگین 61/252، به ناحیه سه منطقه یک کلانشهر تبریز اختصاص دارد. از طرفی نتایج حاصل از مقایسه های دو به دو نواحی نیز نشان می دهد که میانگین تاب آوری ناحیه یک در مقایسه با نواحی دو و سه به ترتیب 931/34 و 157/79 برابر کمتر می باشد و تاب آوری ناحیه دو در مقایسه با ناحیه سه، 226/44 برابر کمتر می باشد اما میزان تاب آوری ناحیه سه در مقایسه با دو ناحیه دیگر به ترتیب 157/79، 226/44 برابر بیشتر می باشد. در ادامه پژوهش پیشنهاداتی جهت بهبود وضعیت تاب آوری محدوده مطالعاتی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: تاب آوری شهری، حوادث غیر مترقبه، کلانشهر تبریز، منطقه یک
  • مسعود صفایی پور*، یحیی جعفری صفحات 107-126

    شکل گیری شهر خلاق و گردشگری خلاق از جدیدترین رویه های مدیریت موفق شهری در راستای جذب سرمایه های مادی و غیرمادی محسوب می شود. در راستای دست یابی به این هدف، میران شهری اقدام به توسعه زیرساخت های گردشگری خلاق می نمایند. کلان شهر تبریز نیز بنابه داشتن پتانسیل های زیاد به عنوان پایتخت گردشگری کشورهای اسلامی در سال 2018 انتخاب شده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش مولفه های موثر بر تحقق گردشگری خلاق و وضعیت زیرساخت های این شهر در راستای این هدف است. نوع تحقیق، کاربردی و روش آن توصیفی- تحلیلی، همبستگی می باشد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری صورت گرفته و اولویت بندی عناصر شهر خلاق و مناطق شهری در راستای شکل گیری گردشگری خلاق است با استفاده از مدل های تحلیل شبکه ای و تاپسیس صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش،758421 نفربالای 15 سال ساکن در مناطق ده گانه تبریز بوده که از این تعداد با استفاده از فرمول کوکران و به روش تصادفی ساده، 384 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شده اند. شاخص های تحقیق شامل 10 معیار با 16 زیرمعیار است. نتایج آزمون های آماری نشان داد که تمامی مولفه های شهر خلاق با میزان خلاقیت مناطق شهری تبریز همبستگی معنادار وجود دارد. دراین بین دو متغیر زیرساخت های خلاقیت و طبقه خلاق با 583/0 و 557/0 دارای بیشترین همبستگی بودند. نتایج حاصل از مدل ANP نشان داد که معیار های زیرساخت های خلاقیت و طبقه خلاق به ترتیب با امتیاز 398/0 و 269/0 دارای بیشترین اهمیت در شکل گیری شهر خلاق دارند. بررسی وضعیت مناطق مختلف شهر از نظر شاخص های شهر خلاق نیز نشان داد که هشت به دلیل تمرکز آثار تاریخی، مراکز خرید و تفریحی شرایط مناسب تری دارند. در نتیجه راهکارهای عملی در راستای استفاده از زیرساخت های شهری به منظور شکل گیری شهر خلاق و شناساندن تبریز به کشورهای اسلامی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: شهر خلاق، گردشگری خلاق، کشورهای اسلامی، تبریز 2018
  • حسین عساکره*، مهدی دوستکامیان، محمد دارند صفحات 127-149

    هدف از این مطالعه بررسی و تحلیل آشفتگی، نوسانات و جهش نواحی بارشی ایران می باشد. برای این منظور داده های محیطی در دو بخش جمع آوری شده اند. در بخش اول داده ها حاصل میان یابی مشاهدات بارش روزانه 1434 ایستگاه همدیدی و اقلیمی از ابتدای سال 1340 تا 1383 از پایگاه داده های اسفزاری استفاده شده است. بعد از تشکیل پایگاه داده ای به منظور شناسایی نواحی بارشی ایران از تحلیل خوشه ای بر روی داده های میانگین و ضریب تغییرات بارش سالانه و ماهانه استفاده شده است. برای اعتبار سنجی نواحی بارشی ایران از تحلیل سیلهوته استفاده شده است. در ادامه به منظور بررسی آشفتگیها، جهش و نوسانات نواحی بارشی ایران پرداخته شده است. نتایج حاصل از تحلیل خوشه ای بیانگر این بوده است که نواحی بارشی ایران به شش طبقه قابل تقسیم بندی می باشند. در این بین نواحی خزری (ناحیه چهار) از بیشترین مقدار بارش و کمترین ضریب تغییرات برخوردار است. توزیع رژیم بارش در هر شش نواحی نشان می دهد که رژیم بارش ایران بیشتر در فصل زمستان و بهار و بعضا پاییز می باشد. بررسی و تحلیل آشفتگی بارش بیانگر این بوده است که بارش به جز در ناحیه چهار (ناحیه خزری) در سایر نواحی دیگر توزیع رخداد بارش همراه با آشفتگی بوده است. با وجود اینکه بیشترین آشفتگی ها در ناحیه زاگرسی رخ داده است اما بیشترین توالی آشفتگی ها مربوط به ناحیه بارشی پنجم می باشد. کمترین توالی آشفتگی ها در ناحیه مرکزی و شرقی کشور رخ داده است. نتایج حاصل از تحلیل جهش و نوسانات بیانگر این است که آشفتگی های بارش به جز در سالهای ابتدایی نواحی بارشی دو و پنج در سایر نواحی دیگر بارش فاقد جهش معنی دار بوده است این در حالی می باشد که نوسانات کوتاه مدت 3 تا 5 ساله بر بارش هر شش نواحی حاکم بوده است.

    کلیدواژگان: نواحی بارشی، نظم پذیری (TN)، نمایه الکساندرسون (SNHT)، تحلیل سیلهوته (SI)، تجزیه مولفه های اصلی
  • علی امیری*، حجت نادری صفحات 151-175

    سیادت دریایی برای بسیاری از کشورهای ساحلی همواره یکی از دغدغه های اصلی استراتژی های کلان آنها بوده است. وجود جزایر از مهمترین ابزارهای کسب سیادت دریایی در قلمروهای دریایی می باشند. کشور ایران با توجه به موقعیت دریایی خود، در سواحل خلیج فارس دارای جزایر فراوانی است که جزایر سه گانه از مهمترین آنها می باشند. مسئله سیاسی ادعای امارات متحده عربی نسبت به این جزایر و موقعیت بسیار استراتژیک آنها باعث شده است که این جزایر در سیادت دریایی خلیج فارس از اهمیت بسیار بالایی برخوردار باشند. لذا تحلیل چگونگی تاثیرگذاری این جزایر بر سیادت دریایی ایران به عنوان مساله اصلی این مقاله مورد توجه قرار گرفته است. روش گردآوری اطلاعات در این پژوهش، روش کتابخانه ای و اسنادی می باشد و با مراجعه به منابع واقعی و مجازی اطلاعات گردآوری شده است. تجزیه و تحلیل داده ها از نوع کیفی و استنباطی می باشد و از GIS  برای ترسیم نقشه ها استفاده شده است. نتایج نشان می دهد جزایر سه گانه به اشکال مختلف باعث گسترش سیادت دریایی ایران شده و به تثبیت کنترل دریایی ایران در خلیج فارس و تنگه هرمز کمک فراوانی نموده اند. این جزایر از طریق گسترش حاکمیت دریایی ایران بر اساس حقوق بین الملل دریاها و خط FIR، واقع شدن در مجاورت آبراهه بین المللی هرمز، تعیین مسیرهای تردد دریایی و ایفای نقش ناو نظامی سیادت دریایی ایران را افزایش داده اند.

    کلیدواژگان: سیادت دریایی، جزایر سه گانه، ابوموسی، خلیج فارس، قوانین دریایی، خط FIR
  • نازلی پاکرو، داریوش ستارزاده* صفحات 177-199

    هدف پژوهش حاضر بررسی مولفه های موثر در چالش های نهادی مشارکت شهروندی در بازآفرینی پایدار شهری در شهر تبریز است. روش تحقیق حاضر از نظر هدف توسعه ای - کاربردی و از لحاظ روش شناسی ترکیبی است که از دو روش کمی و کیفی در پژوهش استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شهروندان شهر تبریز انتخاب شد و حجم نمونه براساس فرمول کوکران 385 نفر بدست آمد، روش نمونه گیری پژوهش به لحاظ تعداد زیاد محلات ومناطق خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شد. همچنین در روش کیفی از ابزار مصاحبه استفاده شد. جامعه مورد مطالعه برای مصاحبه از میان مدیران و کارشناسان سازمان های مرتبط با موضوع پژوهش به صورت هدفمند انتخاب شد برای تجزیه تحلیل یافته های کمی از نرم افزار spss22 و از نرم افزار NVivo10 برای تجزیه تحلیل مصاحبه های میدانی استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که شهر تبریز در در ارتباط با بازآفرینی پایدار شهری به صورت مشارکتی با چالش های نهادی زیادی روبه رو است که می توان با استفاده از مولفه های نهادی مشارکت شهروندی موثر در بازآفرینی شهری، تغییر نگاه مسیولان به ظرفیت ها و توانمندی های سازمان های مردم نهاد، ایجاد وتشکیل سازمان های مردم نهاد در ارتباط با نوسازی و بازآفرینی شهری و رفع موانع حقوقی مرتبط با سازمان های مردم نهاد ، مشارکت شهروندان در طرح های بازآفرینی شهری را افزایش داد و گامی در جهت رفع این چالش ها برداشت.

    کلیدواژگان: سازمان های مردم نهاد، مشارکت شهروندی، بازآفرینی پایدارشهری، چالش های نهادی، تبریز، NVivo
  • الهام حاتمی گلزاری، احمد میرزا کوچک خوشنویس*، قادر بایزیدی، فواد حبیبی صفحات 201-218

    فضاها و پدیده های ماندگار در گذر زمان باقی می مانند و به بخشی از خاطرات جمعی تبدیل می شوند. به این ترتیب توجه به ماندگاری در طراحی فضا باعث افزایش حس تعلق به فضا می شود، در این حالت فضا تنها به زمان حال تعلق ندارد. با توجه به اهمیت موضوع ماندگاری، در این تحقیق هدف شناسایی مولفه های موثر بر ماندگاری فضاهای شهری با تاکید بر ضرب آهنگ های زندگی روزمره ی موثر در سه محدوده ی بازار تبریز (راسته بازار، مسجد جامع و میدان صاحب الامر) است. روش تحقیق در مطالعه ی حاضر توصیفی - تحلیلی است که برای جمع آوری اطلاعات از روش اسنادی و میدانی (مشاهده، مصاحبه و پرسشگری) بهره گرفته شده است. همچنین در این تحقیق علاوه بر کاربرد روش کیفی به منظور تحلیل علل ماندگاری در محدوده های مورد مطالعه، از روش کمی تحلیل واریانس در راستای بررسی تفاوت ماندگاری فضاهای شهری در محدوده های مورد مطالعه استفاده شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که در محدوده ی مسجد جامع عامل معنویت (0.376)، اجتماعی - اقتصادی و کارکردی (0.352)، در محدوده ی راسته بازار عامل هویت (0.314) و در محدوده ی صاحب الامر عامل معنویت (0.327) و هویت (0.305) بیشترین دلیل ماندگاری محدوده های مورد مطالعه را به خود اختصاص داده اند. همچنین نتایج نشان می دهد که مولفه های مختلف زندگی روزمره دارای ضرب آهنگ هایی است که در عین تکرار در چرخه زندگی روزمره، در طول زمان بصورت خطی (روبه پیشرفت، پسرفت و ثابت) بوده که به دو صورت کل به جزء و جزء به کل بر ماندگاری و افول فضاها تاثیرگذارند.  در این بین رویکردها و مولفه های فرهنگی حاصل از کل به جزء مانند آیین ها و فرهنگ های مختلف یک اجتماع تاثیر بسزایی در افزایش ماندگاری فضاها داشته و خواهند داشت. بنابراین می توان با استمرار آیین ها و مراسم فرهنگی در محدوده های مورد مطالعه موجبات ماندگاری این فضاها را فراهم ساخت.

    کلیدواژگان: ضرب آهنگ کاوی، ماندگاری معماری شهری، معنا و هویت، بازار تبریز
  • آمنه نقدی، عزت الله مافی*، مهدی وطن پرست صفحات 219-238

    هدف اصلی از انجام این پژوهش، تحلیل وضعیت شاخص های تاب آوری در بافت فرسوده و قدیمی شهر فاروج است. در این راستا تعداد 32 شاخص در چهار بعد، کالبدی محیطی، اجتماعی، اقتصادی و نهادی مدیریتی براساس مطالعات مبانی نظری تحقیق انتخاب شد. در گام بعدی براساس این شاخص ها، پرسشنامه پژوهش طراحی و در میان ساکنان محدوده مورد مطالعه توزیع گردید. لازم به ذکر است 380 خانوار در تکمیل پرسشنامه ها همکاری کردند. در ادامه اطلاعات جمع آوری شده وارد نرم افزار SPSS شد و سپس با آزمون تی تک نمونه اینتایج پژوهش مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.در پایان، چهار بعد تاب آوری با یکدیگر و براساس نمره های میانگین مقایسه شد. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که تاب آوری در بعدنهادی مدیریتی با نمره میانگین 70/2 در رتبه اول قرار دارد. در رتبه دوم تاب آوری کالبدی محیطی با نمره میانگین 47/2 قرار گرفته است. نهای تا ابعاد اجتماعی و اقتصادی به ترتیب در رتبه های سوم و چهارم قرار دارند. در بخش دیگری از پژوهش ضریب اهمیت هر یک از شاخص ها براساس نظرات کارشناسان برآورد شد. در پایان براساس تلفیق نتایج، شاخص هایی که اولویت اجرایی بالاتری دارند، مشخص شد. در این روش دنبال شاخص هایی هستیم که در در وضع موجود نمره میانگین پایین داشته و همچنین از ضریب اهمیت بالایی برخوردار هستند. براساس تحلیل های انجام شده نه شاخص با ویژگی های مذکور وجود دارند. در این باره می توان به شاخص هایی همچون دسترسی به محل اسکان موقت، میزان آگاهی نسبت به بروز بلایای طبیعی و انسانی در محله، میزان آگاهی در زمینه واکنش ها و نحوه رفتار مناسب در زمان بحران، امنیت شغلی، توان مالی ساکنان برای مشارکت در حین بحران و حمایت سازمان های بیمه از ساکنان اشاره کرد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، بافت فرسوده، شاخص، فاروج
  • هادی سلیمانی مقدم*، رحمان زندی، ابراهیم اکبری صفحات 239-258

    بررسی وضعیت فقر در هر جامعه، اولین قدم در برنامه ریزی برای مبارزه با فقر و محرومیت است و با درک روند تحولات فقر در طول زمان، برنامه ریزان می توانند تصمیمات لازم را اتخاذ کنند. در همین راستا هدف پژوهش حاضر بررسی پهنه بندی و تحلیل فضایی فقر شهری در شهر مشهد است. برای انجام این کار از اطلاعات و داده های جمع آوری شده از منابع مختلف استفاده شده است. نقشه نهایی از تلفیق و هم پوشانی معیارهای موثر در پهنه بندی فقر شهری  با استفاده از نظر کارشناسان و بررسی پیشینه تحقیق با تاکید بر تحلیل های مکانی GIS  به دست آمده است؛ براساس نقشه نهایی 33.05 درصد از سطح شهر مشهد، وضعیت بسیار مناسبی را از لحاظ معیارهای مورد بررسی در راستای پهنه بندی فقر شهری دارا می باشند که شامل محدوده های فلسطین، سجاد، گوهرشاد، رازی، بهاران، ولیعصر، فارغ التحصیلان، حافظ، ایثارگران و... می باشد. طبقه دوم(معادل 18.75درصد) که نشانگر وضعیت مناسب می باشد شامل محدوده شاهد، الهیه، جانباز، تربیت، هنرور و... است. طبقه سوم (معادل 19.28درصد) دارای شرایط متوسطی می باشد و شامل محدوده های مختلف شهر از جمله راه آهن، طبرسی شمالی، وحدت، امیرآباد، کشاورز و موعود می باشد. طبقه چهارم (معادل 8.46 درصد) شرایط نامناسب را دارا است و محدوده آن  شامل قسمت های سیس آباد، ایوان و بخش هایی از منطقه 7 می باشد طبقه پنجم (معادل 20.43 درصد)که وضعیت بسیار نامناسب را شامل می شود، قسمت های جاهدشهر، ابوذر، رباط، انقلاب، بهارستان، پنجتن آل عبا، شهید قربانی و مهدی آباد را در برمی گیرد.

    کلیدواژگان: فقر شهری، پهنه بندی، GIS مدل ANP، مشهد
  • پریسا احدی، شهریار خالدی*، محمود احمدی صفحات 259-277

    گرد و غبار به رسوبات با اندازه کمتر از 100میکرون که به صورت ذرات معلق انتقال می یابد، اطلاقمی شود. توفان های گرد و غبار هر سال در مناطق خشک و نیمه خشک در عرض های جنب حاره رخمی دهد. منطقه غرب آسیا، از جمله شبه جزیره عربستان، عراق و ایران و مخصوصا خوزستان به عنوان یکی از مهمترین منابع گرد و غبار شناخته شده است . هدف از این پژوهش بررسی فراوانی و میزان روند پدیده گرد و غبار در مقیاس ساعتی،  ماهانه، فصلی و سالانه طی دوره آماری 2015-1995 در استان خوزستان می باشد. روش کار در این پژوهش مبتنی بر محاسبه آماری پارامترهای مربوط به ریزگرد و تجزیه تحلیل آماری داده ها به روش یرآورد شیب سن و آزمون من-کندال و تهیه نقشه های توزیع فضایی پدیده گرد و غبار می باشد. نتایج نشان داد 57/78 درصد رویدادهای گرد و غباری بین ساعات 30/9-30/15به وقت محلی همزمان با گرمایش زیاد زمین، خشکی خاک و اختلاف فشار محلی اتفاق افتاده است. محاسبه روند در همه ساعات روز روند افزایشی و معنادار را نشان داده است که بیشترین افزایش مربوط به ساعت 30/12 و 30/9 شب می باشد. 49 درصد روزهای گرد و غباری به ترتیب مربوط به ماه های ژوییه، ژوین و می می باشد همچنین 73 درصد روزهای گرد و غباری در فصول بهار و تابستان رخ داده است که مرتبط با افزایش دما و خشکی منابع آب و خاک در استان خوزستان است. توزیع فضایی گرد و غبار به صورت فصلی و سالانه نشان می دهد بیشترین روزهای گرد و غبار در همه فصول مربوط به نیمه غربی استان است که نشان دهنده غلبه کانون های خارجی به عنوان منشا اصلی ریزگرد و اهمیت عامل توپوگرافی در این منطقه می باشد. توزیع فضایی آماره q نیز مبین افزایش شدید ریزگرد در بیست سال اخیر در نواحی جنوب شرقی ، جنوب و مرکزی استان و در ساعات پایانی روز می باشد که بیانگر توسعه فعالیت کانون های داخلی در افزایش روند ریزگرد در دهه های اخیر است.

    کلیدواژگان: گرد و غبار، خوزستان، من-کندال، پایش آماری، رویکرد ساعتی
  • محسن سقائی* صفحات 279-296

    در قرن حاضر حمل و نقل هوایی در روابط کشورهای مختلف جهان ، تبادل فرهنگ ، نمایش قدرتهای اقتصادی و نظامی وتسریع امورحیاتی یک کشور نقش حساسی بر عهده دارد و در این بین فرودگاه ها بخش حیاتی و مهمی از سیستم حمل و نقل هوایی را تشکیل می دهند. درواقع زیربنایی ترین بخش از صنعت حمل و هوایی هر کشور را تشکیل می دهد. لذا شناخت مشکلات این بخش از صنعت حمل و نقل هوایی در تسریع فعالیت های مربوط به جا به جایی مسافرین ، توسعه شبکه پرواز ، توسعه فیزیکی فرودگاه ،کاهش سوانح هوایی و کاهش مشکلات ناشی از همجواری با مناطق مسکونی (برخورد با مناطق مسکونی و ایجاد آلودگی صوتی) تاثیر گذار است. در راستای موضوع فوق هدف از انجام این پژوهش بررسی معضلات حاکم بر فرودگاه بین المللی مهرآباد به عنوان مهمترین فرودگاه پروازهای داخلی کشور از دیدگاه مکانی و شبکه پرواز براساس شاخص های استاندارد سازمان هواپیمایی کشوری است . لذا از بین متخصصین صنعت حمل و نقل هوایی (خلبانان ، مسیولین و پرسنل شاغل در فرودگاه مهرآباد) تعداد 240 نفر به عنوان نمونه انتخاب و پرسشنامه محقق ساخته در بین آنها توزیع گردیده است . و با کاربرد مدل تحلیل عاملی و نرم افزار های Spss و Lisrel نتایج مشخص نمود که مهمترین مشکلات فرودگاه بین المللی مهرآباد عبارت است از : نزدیکی به مناطق مسکونی ، ایجاد آلودگی صوتی برای ساکنان همجوار فرودگاه ، همجواری با فرودگاه نظامی ، نداشتن فاصله مناسب با سایر فرودگاه ها و مبدا قرار گرفتن فرودگاه مهرآباد در پروازهای داخلی در شبکه پروازی کشور ، که در مجموع 79/83 درصد از واریانس مشترک را توجیه می کند و سایر متغیر ها نتوانسته اند واریانس قابل توجهی را توجیه نمایند.

    کلیدواژگان: فرودگاه بین المللی مهرآباد، دیدگاه مکانی، شبکه پرواز، صنعت حمل و نقل هوایی، مدل تحلیل عاملی
  • سمیه مهرآبادی* صفحات 297-313

    روش های کلاسیک یا روش های سخت بر دقیق بودن محاسبات، پایه گذاری شده اند درحالیکه دنیای واقعی بر نادقیق بودن مرزها و عدم قطعیت ها استوار است که بیشتر با روش های محاسبات نرم مطابقت دارد، که این روش ها نیز به تنهایی نقاط ضعف و قوتی دارند و برای رفع آنها تیوری پیوند زنی مطرح شد که با عنوان سیستم های ترکیبی هوشمند شناخته می شوند. در این تیوری دو یا چند روش هوشمند با یکدیگر ترکیب می شود تا کاستی ها و نواقص روش های منفرد رفع یا تعدیل گردد. در این مطالعه، تخریب جنگل با استفاده از شبکه عصبی پرسپترون و روش ترکیبی عصبی-فازی مدل سازی شده است. برای اینکار از تصاویر سنسور TM ماهواره لندست 5 سال 1999 و سنسور OLI متعلق به لندست 8 برای سال 2017 استفاده شد. از مناطق جنگلی تخریب شده و جنگل بدون تخریب در 200 نقطه نمونه برداری شد. سپس 7 فاکتور تخریب جنگل شامل: فاصله ازعوارضی همچون (شهر-رودخانه-روستا-دریا-جاده)، ارتفاع و شیب برای 200 نقطه محاسبه شد. برای ارزیابی عملکرد مدل ها از میانگین مربعات خطای استفاده شد که برای شبکه پرسپترون با سه الگوریتمLevenberg-Marquardt, Bayesian Regularization, Scaled Conjugate Gradient  به ترتیب 50.053، 40.070 و 80.090 بدست آمد. MSE برای مدل عصبی-فازی با الگوریتم بهینه سازی و روش ترکیبی به ترتیب 00.019 و 0.0102 محاسبه شد. تحلیل نتایج حاکی از عملکرد مطلوب مدل نروفازی در کاهش خطا و افزایش تعمیم پذیری می باشد. مدل نروفازی با تکیه بر قاعده عدم قطعیت شرایطی را ایجاد کرده که به واقعیت شباهت بیشتری داشته و نسبت به مدل پرسپترون در انتخاب داده ی مناسب موفق تر بوده است.

    کلیدواژگان: مدلسازی هوشمند، تخریب جنگل، نروفازی، پرسپترون چند لایه
  • افشار حاتمی، فرزانه ساسانپور *، آلبرتو زیپارو، محمد سلیمانی صفحات 315-339

    مشخصه قرن 21، شهرنشینی فزاینده، رشد جمعیتی و مشکلات عظیم اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی حاصل از آنها به همراه رشد و گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات در سطح جهانی است. تناقض بین رشد اقتصادی و حفظ محیط زیست، رویارویی شهروند فرامدرن با شهر عصر صنعتی(مدرن) و عدم توانایی پاسخگویی به نیازهای شهروندان عصر حاضر منجر به مطرح شدن رویکرد شهرهوشمندپایدار شد که به کمک فناوری اطلاعات و ارتباطات از جمله اینترنت اشیا به دنبال حل مسایل مطروحه است. این مقاله ضمن معرفی رویکرد هوشمندپایدار بعنوان نقطه مقابل رویکردهای نیولیبرال محور؛ خواستگاه پیدایش، تکامل، ابعاد، مولفه ها، شاخص ها و تفاوت های این رویکرد با رویکردهای مشابه از جمله شهرهوشمند را بررسی می کند. این پژوهش به لحاظ هدف بنیادی نظری و به لحاظ ماهیت و روش تحقیق توصیفی-تحلیلی است. نتایج پژوهش نشان می دهد که اگرچه تعاریف ثابت و مشخصی در مورد شهرهوشمندپایدار وجود ندارد، اما توافق اصولی بر اهداف نهایی آن، رسیدن به توسعه پایدار وجود دارد. چرایی این امر ناشی از اهمیت موج سوم پایداری و بحرانی شدن چالش های اجتماعی، اقتصادی و بخصوص زیست محیطی در بستر شهرها است. همچنین، تاکید عمده این تعاریف بر روی برابری و فراگیری اجتماعی، افزایش کیفیت زندگی، ایجاد بهره وری، ایجاد زیرساختارهای منعطف، استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات و حفظ محیط زیست قرار دارد. از طرف دیگر در تعاریف ارایه شده نوعی خلا آینده نگرانه وجود داشت که تعریف جدیدی با نگاه آینده پژوهی از این مفهوم ارایه شد. هسته اصلی این رویکرد برخلاف رویکردهای مشابه فناوری اطلاعات و ارتباطات به همراه توسعه پایدار است. همچنین نتایج نشان داد که جهت پیاده سازی این رویکرد علاوه بر استفاده از تیوری تغییر، آینده پژوهی و دیدگاه سیستمی باید شعار «جهانی فکر کن و محلی اقدام کن» را در نظر گرفت و به بومی سازی این رویکرد باتوجه به شرایط اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و آینده نگرانه از کلانشهرهای ایران پرداخت.

    کلیدواژگان: شهرهوشمندپایدار، فناوری اطلاعات و ارتباطات، توسعه پایدار، تئوری سیستمی، تئوری تغییر
  • محمد ولائی*، عبدالله عبداللهی، عقیل خالقی، آیناز اسکندرزاده صفحات 341-359

    دامداری یکی از مهمترین فعالیت های است که در مناطق روستایی رواج دارد و غالب روستاییان در کنار زراعت، باغداری به دامداری (نگهداری دام های سبک و سنگین) نیز مشغول هستند و بعضی از تولیدات روستاییان در بخش زراعت و باغداری به تغذیه دام اختصاص داده می شود و قسمتی دیگر نیز مانند لبنیات، گوشت زنده و... خود مصرفی یا به فروش می رسد. هدف از این پژوهش تحلیل اثرات اقتصاد دامداری بر توسعه پایدار روستایی می باشد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی، از نظر ماهیت و روش توصیفی- تحلیلی و جهت جمع آوری داده ها و اطلاعات از مطالعات کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. قلمرو مکانی تحقیق دهستان گاودول شرقی شهرستان ملکان می باشد؛ طبق سرشماری این منطقه در سال 1395 دارای 2306 خانوار و 7468 نفر جمعیت بوده که براساس فرمول کوکران تعداد 283 خانوار به عنوان نمونه آماری تحقیق انتخاب گردیده اند. این نمونه به صورت تصادفی از میان خانوارهای دارای اقتصاد معیشتی دامداری انتخاب شده است. به منظور آنالیز داده های مربوط به آمار استنباطی از تی تک نمونه ای، رگرسیون، تحلیل مسیر و نمودار اثر استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که، بین اقتصاد دامداری و توسعه پایدار روستایی با میزان همبستگی 400/0 و سطح معنی داری 000/0 رابطه مثبت و معنی داری برقرار است؛ به طوری که برای ابعاد اقتصاد دامداری به ترتیب بخش اقتصادی با مقدار تاثیر 0.743 و بخش اجتماعی با مقدار تاثیر 355/0 بیش ترین میزان اثرگذاری را بر توسعه پایدار روستایی منطقه داشته اند. هم چنین، بخش کالبدی با مقدار تاثیر 0.176- کم ترین سطح اثرگذاری را بر توسعه پایدار روستایی منطقه داشته است. نتایج کلی پژوهش حاکی از  این امر بوده که بخش اقتصادی با 41/0 درصد و بخش اجتماعی با 31/0 درصد، به منظور توسعه و گسترش اقتصاد دامداری منطقه، اثرگذاری مثبت را داشته اند.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار روستایی، دامداری، اقتصاد روستایی، دهستان گاودول شرقی
  • مهناز بهمنی، علی موحد*، علی شماعی صفحات 361-377

    اوقات فراغت جزء جدایی ناپذیر زندگی روزمره در دنیای امروز است. امروزه اوقات فراغت عرصه اجتماعی نوینی است که  شناخت عوامل و بررسی میزان نقش و تاثیر آن بر اوقات فراغت فعال  و غیر فعال نقش به سزایی درمدیریت شهری دارد. از این رو در تحقیق حاضر با استفاده از روش اکتشافی در پی شناخت عوامل موثر بر اوقات فراغت در منطقه 22 شهر تهران است. این تحقیق از نوع کاربردی و به لحاظ زمانی مقطعی است. روش گرداوری داده ها بصورت پیمایشی و ابزار آن پرسش نامه است. این تحقیق با بکارگیری روش های آماری استنباطی سعی نمود که ضمن تجزیه و تحلیل نوع روابط میان متغیرهای مستقل تحقیق (عملکردی، امنیت، زیبایی شناختی، حمل و نقل، اقتصادی، زیست محیطی و امکانات زیر ساختی) و متغیر وابسته (اوقات فراغت فعال و غیر فعال)، به شناخت بیشترین تاثیر و کمترین تاثیر متغیرها نایل شود. نتایج تحقیق نشان داد میزان تاثیر و همبستگی عوامل در نوع اوقات فراغت (فعال و غیر فعال) متفاوت است. به عبارت دیگر اوقات فراغت داخلی یا غیر فعال کمتر تحت تاثیر محیط خارجی و شرایط زمینه ای قرار دارد. اما در طرف دیگر اوقات فراغت فعال یا خارجی در منطقه 22 تهران به شدت تحت تاثیر شرایط زمینه ای و محیط بیرونی است. مولفه های زیبا شناختی و امکانات زیرساختی بیشترین رابطه را با اوقات فراغت فعال و مولفه های اقتصادی و عملکردی و اقتصادی کمترین تاثیر را دارند. در اوقات فراغت غیر فعال. بیشتر ضریب تاثیر مربوط به مولفه امکانات زیرساختی و کمترین آن مربوط به مولفه اقتصادی است.

    کلیدواژگان: پایگاه اجتماعی و اقتصادی، اوقات فراغت، سبک زندگی، منطقه 22 شهرداری تهران
  • جواد سدیدی*، صباح معتمدی، هانی رضائیان صفحات 379-398

    افزایش پیچیدگی توسعه های چند سطحی و زیرساخت ها باعث تشدید چالش در ثبت قوانین حقوقی، محدودیت ها و مسئولیت های مربوط به ثبت زمین شده است. اگرچه املاک چند سطحی در گذشته نیز ثبت گردیده اند، اما با پیچیدگی املاک, ناتوانی کاداسترهای دو بعدی بیشتر نمایان میشود. از این رو نیاز به یک سیستم کاداستر سه بعدی به عنوان یک ضرورت برای توسعه پایدار کشورها تبدیل شده است. یکی از اجزای مهم کاداستر سه بعدی، سیستم نمایش اطلاعات کاداستر می باشد. در تحقیق حاضر به منظور نمایش کارآمد و موثر مالکیت های زمین و اطلاعات مرتبط به آنها به صورت سه بعدی ، ابتدا ضروریات مختلف مورد نیاز سیستم های تجسم کاداستر سه بعدی در سه گروه خصوصیات کاداستر، خصوصیات نمایش و خصوصیات غیر وابسته طبقه بندی شده است. سپس روند رشد تکنولوژی های تجسم سه بعدی تحت وب شامل تکنولوژی های قدیمی تر مبتنی بر Plug in و مبتنی بر WebGL بررسی شده و تعدادی از مهمترین سیستم ها براساس ضروریات مورد نیاز برای تجسم کاداستر سه بعدی تحت وب مورد ارزیابی قرار گرفته اند و محیط مجازی Cesium بر اساس معیارهای ارزیابی شده، به عنوان محیط مجازی بهتر برای توسعه انتخاب شده است. به منظور توسعه یک سیستم به منظور تجسم کاداستر سه بعدی ابتدا داده های دو بعدی ساختمان با استفاده از نرم افزار های مختلف سه بعدی شده و اطلاعات حقوقی ملک نیز به آن اضافه شده و مدل اطلاعاتی ساختمان (BIM) ایجاد گردید به منظور توسعه سیستم از زبان های HTML5، JavaScript، CSS و کتابخانه WebGL و Cesium API  استفاده شده است. و در نهایت یک سیستم مبتنی بر وب برای تجسم کاداستر سه بعدی طراحی شده است. سیستم پیاده سازی شده قابلیت نمایش داده های وکتوری بر مبنای استاندارد WFS و قابلیت اضافه کردن لایه های تصویری مختلف با استفاده از استاندارد WMS را دارد. سیستم نهایی قابلیت هایی مانند تجسم کاداستر سه بعدی تحت وب و نمایش اطلاعات حقوقی املاک بر روی وب را دارد و به کاربر امکان می دهد تا از مدل اطلاعاتی ساختمان بر روی وب پرینت تهیه کرده و به همراه اطلاعات توصیفی ساختمان خروجی بگیرد.

    کلیدواژگان: کاداستر سه بعدی، WebGL، Cesium، مدل اطلاعات ساختمان
  • سید حسین شاهد، بیژن رحمانی*، پگاه مرید سادات صفحات 399-420

    امروزه گردشگری و کارآفرینی مرتبط با آن، با ایجاد اشتغال، بهبود کیفیت زندگی، توزیع مناسب درآمد و بهره برداری بهینه از منابع، نقش مهمی در رشد اقتصادی روستاها و درنتیجه در توسعه روستایی دارد. لذا هدف اصلی این مقاله تبیین مولفه های گردشگری و توسعه کارآفرینی پایدار در نواحی روستایی بخش مرکزی شهرستان همدان می باشد.روش تحقیق ازلحاظ هدف، کاربردی و روش شناسی از نوع پیمایشی و توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری این پژوهش طبق سالنامه آماری سال 1395 استان همدان برابر با 524688 نفر (23476 خانوار) در نظر گرفته شده است و هم چنین، حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران و در نظرگرفتن 5درصد ضریب خطا، 396 نفر(سرپرست خانوار) در نظر گرفته شده است. نتایج نشان می دهد گردشگری روستایی در منطقه موردنظر با ایجاد اشتغال، افزایش سطوح درآمد، متنوع سازی فعالیت های اقتصادی، ایجاد روابط اجتماعی گسترده بین جامعه میزبان و میهمان به حفاظت از میراث فرهنگی و محیط زیست طبیعی کمک کرده و با جلوگیری از مهاجرت بی رویه و بهینه سازی بهره برداری از زمین به توسعه روستایی پایدار کمک می کند و از میان گویه ها « افزایش حمایت دولت (مانند بیمه، تسهیلات ارزان و...) از سرمایه گذاران کوچک محلی در بخش گردشگری» ، «تسهیل مراحل راه اندازی کسب وکارهای گردشگری به لحاظ زمان و هزینه» ، «کاهش آلودگی های محیطی و ارتقا بهداشت محیط در روستا (مدیریت پسماندها و جمع آوری زباله، رعایت بهداشت دام،...» بیشترین تاثیر را در توسعه گردشگری و کارآفرینی محدوده موردمطالعه دارد.

    کلیدواژگان: گردشگری پایدار، گردشگری، کارآفرینی پایدار، توسعه روستایی، بخش مرکزی شهرستان همدان
|
  • Saideh Eiyni, Saeide Eini* Pages 1-19

    The aim of this research is to investigate drought stress in rangeland rangelands in Ardabil province. According to the monthly rainfall data, 4 synoptic stations of Ardebil province (Ardebil, Khalkhal, Meshgin Shahr and Parsabad Moghan) during the statistical period of 2016-1996 were used to calculate drought index (SEPI) index for 4 periods of 1, 3, 6 and 9 months. Landsat TM and OLI satellite imagery was also used to prepare landslide classification maps based on the maximum probability model and calculation of vegetation indices NDVI, EVI, SAVI and LAI. In order to investigate the relationship between the studied indices, Pearson correlation coefficient (R) and root mean square error (RMSE) have been used. The results of the classification showed that the extent of the rangelands of Ardebil province in 1394 in the year 1377, both in the rangeland and in the rangelands, is a significant decrease. According to the results of SPI, the drought condition during 2011-2015 is more than the other periods studied. Vegetation dispersal maps were based on decision tree tree classification algorithm and according to NDVI index for the studied months. Also, according to the results of the evaluation, the highest correlation was observed between the NDVI index and the 6-month SEPI index, and the lowest mean squared error was found between the SAVI index and the 6-month SEPI index, but in general, the most suitable indicator for Drought monitoring in Ardebil province pastures is a 6-month NDVI and SEPI indicator.

    Keywords: Monitoring Drought, Rangeland, Land Use Classification, Vegetation indices, SEPI indicator
  • Abolghasem Goorabi* Pages 47-63

    Radar sensors obtain regular and frequent radar images from which ground motion can be precisely detected using a variety of different techniques. The interferometric synthetic aperture radar (InSAR) is utilized to retrieve the spatial characteristics of the largest coseismic landslide Maleh-Kabood, induced by the Ms 7.3 Azgleh earthquake in Kermanshah Province, Iran. The available seven interferometric pairs with good coherence selected from the Sentinel 1, 2 imagery data covering the NW-Zagros mountainous area are used in the study. The post-seismic topographic change relative to the pre-seismic over the landslide area is spatially mapped from the persistent scatterer network adjustment solution. The quantitative estimation of local elevation change, mass sliding volume and deposit thickness associated with the landslide is conducted. The spatial pattern of mass movement suggests that the giant landslide is characterized by a major sliding length of 3570 m along the NW–SE directions with an extension width of 1500-2300 m along the Maleh-Kabood and Ghoch-Bashi gully respectively, and a peak height change of 20 m in the vertical direction neat mountain ridge. The affected area of landslide mass movement reaches 6.0 km2 (577 Hectares) with the volume up to 500 million m3. Comparative studies indicated that the Maleh-Kabood landslide is the largest landslide in Iran over the past few centuries. The study also demonstrates the potential of InSAR technique as an alternative to allow the quantitative measurement of mass wasting volume associated with earthquake-induced giant landslides.

    Keywords: Mass wasting volume, Maleh-Kabood landslide, earthquake 7.3 of Azgleh (Kermanshah), InSAR
  • Mahdi Mohammadi* Pages 65-85

    This paper focuses on convergence with the measures and activities of the global assemblies in order to promote the resilience of cities against earthquakes and to pay attention to their physical- skeletal development process, to analyze the resilience of the city of Zanjan and to design scenarios against the earthquake hazard.   The criteria used in order of priority and importance include: type of structure, building quality, building life, number of floors, occupancy level, enclosure coefficient, building density, grading, distance from the fault, number of units in the building, user adaptability, slope and facade Building, Which are applied in the three earthquake resilience scenarios after analytical hierarchy analysis (AHP) based on (relation No. 1). According to the maps drawn from the scenarios, the resiliency rate in the central and southern parts of the city was weak and very weak and as far as we move north, west, and east, we increase the amount of physical resilience of the area. However, no resonance images in the scenario maps show any area with a very resilient domain. As in Ramallah scenarios 7 and 8, the resilience is in a non-resilient and very weak domain. The analysis shows that, according to the maps in any of the areas, there is no stability in the resilience That is, no area in the assessment of all criteria is resilient.

    Keywords: Physical- skeletal resilience, urban areas, scenario, earthquake, Zanjan city
  • Hassan Mahmoudzadeh*, Mahdi Herischian Pages 87-106

    The occurrence of unplanned accidents is a global issue, and lack of preparedness and resilience in this area can lead to significant losses. Therefore, restitution is an important way to strengthen urban communities by utilizing their capacity. In this regard, the main objective of this research is to investigate the difference in the level of resilience indices in the three districts of a metropolitan area of ​​Tabriz. This research is in terms of the type of the target and the method is descriptive of survey type. The required data were collected using library studies and field surveys at the household level. The statistical population of the households in region 1 of Tabriz Metropolitan is estimated to be 382 families according to the Cochran formula. After data collection, the analysis of the difference in resilience with ANOVA and Tukeychr('39')s post hoc test were analyzed. The results of the research show that there is a difference between the regions in terms of the resiliency indicators. So that the least amount of resilience with an average of 173/46 was allocated to households in area one and the largest with average of 252/61, to the area of ​​three regions of a metropolis of Tabriz. On the other hand, the results of the two-to-two-region comparison show that the mean of zone A alleviation in comparison with the two and three regions was 34/931 and 79/157, respectively, and the resilience of the region of two in Comparison with area 3 is 44/226 times lower than that, but the resilience of area 3 compared to the other two regions is 79/157, 44/226 times more. In the following, suggestions for improving the resilience of the study area are presented.

    Keywords: urban resilience, unexpected events, tabriz metropolitan, region one
  • Masoud Safair Pour*, Yahia Jafari Pages 107-126

    Creating a creative city and creative tourism are considered as one of the most successful urban management practices to attract material and immaterial capital. In pursuit of this goal, Miran-e-Shahriy has been developing a creative tourism infrastructure. The metropolis of Tabriz has also been selected as the capital of the Islamic countries for tourism in 2018, with its huge potential. The purpose of this study is to investigate the role of effective factors on the realization of creative tourism and the infrastructure of this city in the pursuit of this goal. The type of research, applied and its descriptive-analytical method is correlation. Data analysis was done by statistical tests. Prioritization of the elements of the creative city and urban areas is in line with the development of creative tourism, using network analysis and topsis models. The statistical population of the study is 758421 people living in Tabrizchr('39')s 10th district. Of these, 384 people have been selected using Cochranchr('39')s formula and simple random sampling.The variable of this research is 10 criteria with 16 sub-criteria. The results of statistical tests showed that all components of the creative city have a significant correlation with the level of creativity of urban areas of Tabriz. In this regard, the two variables of creativity and creative class infrastructure were the most correlated with 0.583 and 0.557. The results of the ANP model showed that the criteria for creativity and creative class infrastructure with the score of 0.389 and 0.269 have the most importance in the formation of the creative city. The study of the status of different regions of the city according to the indicators of the creative city showed that eight of them are more suitable due to the concentration of historical works, shopping centers and recreation centers. As a result, practical solutions have been developed for using urban infrastructure to form a creative city and identify Tabriz to Islamic countries.

    Keywords: Creative City, Creative Tourism, Islamic Countries, Tabriz 2018
  • Hossain Asakereh*, Mehdi Doustkamian, Mohammad Darand Pages 127-149

    The purpose of this study is to investigate and analyze turbulence, fluctuations and jumps of Iranian regions. For this purpose, environmental data has been gathered in two parts. In the first part of the data, the results of the interpolation of the daily precipitation observations of 1434 stations of climate and climate were used from the beginning of 1340 to 1383. After the formation of a database to identify the Iranian regions, a cluster analysis was used on average data and annual and monthly rainfall variation coefficients. Silhouette analysis has been used to validate the Iranian rainy areas. In order to investigate disturbances, mutations and fluctuations in Iranchr('39')s rainy areas, this study was carried out. The results of cluster analysis indicate that Iranchr('39')s peripheral areas are divided into six classes. In the meantime, the Caspian region (area 4) has the highest rainfall and the lowest coefficient of variation. The distribution of rainfall regime in each of the six areas shows that Iranchr('39')s precipitation regime is more frequent in winter and spring and sometimes in autumn. Investigation and analysis of rainfall turmoil has shown that rainfall, except in the 4th district (Caspian region), in other areas of distribution of rainfall occurred along with disturbance. Although most disturbances occur in the zagros area, the highest sequence of disturbances is related to the fifth load region. The least sequence of disturbances occurred in the central and eastern part of the country. The results of mutation analysis and fluctuations indicate that rainfall disturbances, except in the early years of precipitation regions two and five in other regions of the other regions, have no significant mutation, while short-term fluctuations of 3-5 years on rainfall Each of the six domains has dominated.

    Keywords: Rainfall Regions(RR), Alexanderson (SNHT), Silhouette Analysis (SI), Principal Component Analysis
  • Ali Amiri*, Hojat Naderi Pages 151-175

    For many coastal countries, maritime supremacy has always been a major concern of their grand strategies. The existence of islands is one of the most important means to acquisition of maritime supremacy in maritime territories. Iran, Due to its maritime position, has many islands in the Persian Gulf, the most important of which are the Triple  islands (Greater Tunb, Lesser Tunb and Abu Musa). The political issue of the United Arab Emirateschr('39') claim to the islands and their very strategic position has made these islands very important in the Persian Gulf maritime supremacy. Therefore, the analysis of how these islands affect Iranchr('39')s maritime supremacy is considered as the main issue of this paper. Here, the method of data collection is library and documentary. Then, the collected data were analyzed by qualitative- inferential method. The results show that the Triple  islands in various ways have expaned the Iranian maritime supremacy and have helped to stabilization Iranchr('39')s maritime supremacy in the Persian Gulf and the Strait of Hormuz. These islands have increased  the Iran’s Maritime supremacy by extension Iranchr('39')s maritime sovereignty under international maritime law and the FIR line, located adjacent to the Hormuz International Waterway, defination maritime traffic Corridors, and playing the role of Warship in Iranchr('39')s naval navy.

    Keywords: Maritime supremacy, Maritime Law, Triple Islands, Abu Musa, Persian Gulf, FIR Line
  • Nazli Pakro, Dariyosh Sattarzadeh* Pages 177-199

    the purpose of the present study is to examine the effective factors in the institutional challenges of citizen participation in sustainable urban regeneration in Tabriz city. The present research is developmental-applied regarding the purpose and methodologically hybrid which uses both qualitative and quantitative methods. The study population was selected for interviewing among managers and experts from organizations related to the subject of research. To analyze the quantitative findings, the spss22 software and the NVivo10 software were used to analyze the field interviews. The results of this study indicate that Tabriz city faces significant institutional challenges in the area of sustainable urban regeneration, though it is possible to increase the participation of citizens in urban regeneration projects, and take a step towards meeting these challenges through utilizing institutional components of effective citizen participation in urban regeneration, changing the view of authorities towards capacity and the capabilities of NGOs, the establishment and development of NGOs in relation to urban renewal and regeneration and the removal of legal barriers associated with NGOs can.

    Keywords: : NGO, Citizen Participation, Sustainable Urban Regeneration, Institutional Challenges, Tabriz, NVivo
  • Elham Hatami Golzari, Ahmad Mirza Kouchak Khoshnevis*, Qader Bayzidi, Foad Habibi Pages 201-218

    Persistent spaces and phenomena over time and load and become part of collective memories. In this way, paying attention to the durability of space design increases the sense of belonging to space, in this case space does not belong only to the present. Considering the importance of sustainability, the purpose of this study is to identify the factors affecting the survival of urban spaces, with emphasis on the multiplication of effective daily life in three areas of the Tabriz market (Grand mosque, Rasteh bazar, and Saheb-ol-amr square). The research method is a descriptive-analytic study used for collecting information using documentary and field (survey) method. Also, in this research, in addition to applying the qualitative method for analyzing the causes of durability in the studied areas, quantitative method of analysis of variance was used to investigate the durability of urban spaces in the studied areas. The findings of the research indicate that within the boundaries of the Grand mosque, the spirituality factor (0.376), socioeconomic and functional (0.352), in the range of Rasteh bazar of the identity factor (0.314) and within the range of Saheb-ol-amr square, the factor of spirituality (0.327) and identity (0.305) is the most important reason for the survival of the studied areas. The results also show that the various components of everyday life have oddities that, while repeated in the daily life cycle, are linear (progressive, regressive, and fixed), which in two parts are all in part and in part In general, they affect the survival and decline of spaces. In the meantime, the approaches and cultural components derived from the whole are in part like the rituals and cultures of a community, have and will have a significant impact on the survival and increase of durability of spaces. Therefore, the continuation of rituals and cultural ceremonies in the studied areas can provide a lasting space for these spaces.

    Keywords: Rhythm analysis, durability of Urban architectural, Meaning, Identity, Tabriz Bazaar
  • Ameneh Naghdi, Ezzatolah Mafia*, Mehdi Vatanparast Pages 219-238

    Themain purpose of this research is to analyze status of resilience indicesin the worn out and old fabricof Farujcity. Inthis regard, 32 indicators in four dimensions of physical-environmental, social, economic and institutional-managerial were selected based on theoretical studies of the research. In the next step, a questionnairebased on these indicators was designed and distributed among the residents of the study area. A total of 380 households participated in completion of questionnaires. Then, the collected data were entered into SPSS and analyzed by single sample t-test.Four dimensions of resilience were compared with each other and based on average scores. The results indicated that resilience in the institutional-management dimension with the average score of 2.70 is ranked first. Thesecond rank of resilience was for the physical-environmental dimension with a mean score of 2.47. Finally, social and economic dimensions were ranked third and fourth, respectively. Inanother section of the study, the importance coefficient of each indicator was estimated based on expertschr('39') opinions. Then, the results were integrated and indicators with higher priorities were identified. In this method, we are looking for indicators with a low average score but a high coefficient of importance. Based on the analysis, we found nine indicators with these characteristics, of which we can refer to indicators such as access to temporary accommodation, awarenessabout the occurrence of natural and human disasters in the neighborhood, the level of awareness about reactions, how to behave appropriately during the crisis, job security, financial strength of residentsto participate in resolving the crisis, and the extent to which the insurance organizations support the residents.

    Keywords: resilience, worn out fabric, index, Faruj
  • Hadi Soleimani Moghadam*, Rahman Zandi, Ebrahim Akbari Pages 239-258

    Examining the degree of poverty in every community is the first step taken towards planning for fighting against poverty and deprivation. With understanding the poverty change process over time, planners can make the necessary decisions. The present study aims to investigate the spatial zoning and analysis of urban poverty in Mashhad City. To this end, necessary data were collected and employed from various sources. The final map was obtained from the integration and overlapping of effective criteria in urban poverty zoning using the expertschr('39') viewpoints and reviewing the research background with emphasis on GIS spatial analysis. According to the final map, 33.05% of Mashhad’s area enjoys very good conditions in terms of the study criteria of zoning urban poverty. This area covers Felestin, Sajjad, Goharshad, Razi, Baharan, Valiasr, Fareghotahsilan, Hafez, Isargaran etc. areas. The second rank (covering 18.75% of the city’s area), indicating the appropriate situation, includes Elahiyyeh, Janbaz, Tarbiat, Honarvar, etc. areas. The third rank (covering 19.28% of the city’s area) is in moderate conditions, including different areas of the city including Railway, Northern Tabarsi, Vahdat, Amir Abad, Keshavarz and Mo’oud areas. The fourth rank (covering 8.46% of the city’s area) is in the inappropriate situation, covering areas such as Sis Abad, Eivan and some parts of District 7. The fifth rank (covering 20.43% of the city’s area), is in very poor conditions, consisting of Jahed Shahr, Abu Zar, Rabat, Enghelab, Baharestan, Panjtan Al-e-Aba, Shahid Ghorbani and Mehdi Abad areas.

    Keywords: urban poverty, zoning, GIS, ANP model, Mashhad City
  • Parisa Ahadi, Shahriar Khaledi*, Mahmoud Ahmadi Pages 259-277

    Dust is referred to sediments of less than 100 microns in size which are transmitted as suspended particles. Dust storms are events which naturally occur in arid and semi-arid areas, especially in subtropical latitudes. One of the most known sources of dust is the west of Asia, including Arabian Peninsula, Syria, Iraq, and Iran, especially Khuzestan Province. The purpose of this study is to investigate the frequency and trend of dust phenomena on hourly, monthly, seasonal and annual scale between 1995 and 2015 in Khuzestan Province. The method in this study is based on statistical computation of dust parameters and also the trend analysis of data based on Mann-Kendall test and spatial distribution maps of dust phenomena. The results suggests that 78.57 percent of dust event are occurred between 9.30 am to 15.30 pm local time, concurrent with peak of sun radiation and earth surface warming, dryness of soil and local pressure difference. The hourly trend analysis is increasing and significant in all hours and the highest increase occurred at 9.30 pm to 12.30 pm.49 percent of dusty days occurred in June, July and May and also 73 percent of them are in spring and summer as following from temperature increase and water and soil resources drying in the province. The seasonal and annual spatial distribution of dust indicates that most of dusty days in all seasons are located in west of province which suggests dominance of external sources as the main source of dust and the importance of topography factor in this area.The Z value spatial analysis suggests high increase of dust event in recent 20 years in southeast, south and central areas of the province and also on last hours of day which demonstrator development of internal sources activities in increasing trend of dust event in recent decades.

    Keywords: Dust, Khuzestan, Mann-Kendall, statistical monitoring, hourly approach
  • Mohsen Saghaei* Pages 279-296

    In present century the air transportation has had a very important role in relations between different countries of the world ,as exchanging of culture, showing the economical and military power and speeding the vital affairs of a country and in this case airports form a very critical role in the Air Transportation system An airport is the most infrastructural part of the transportation industry in each country. Therefore, recognizing the problems of this sector of the aviation industry is effective on expediting activities related to the transportation of passengers, the development of the flight network, the growth of the physical airport, reduction in air accidents and problems caused by the proximity to residential areas (colliding with residential areas and noise pollution). In this regard, the aim of the present study is to investigate the problems of Mehrabad International Airport as the most important airport for domestic flights from the aerodrome point of view and the flight network based on standard indices of the national aviation industry. Therefore, among the experts of the aviation industry (pilots, officials and personnel working at Mehrabad Airport), 240 individuals were selected as the sample and a researcher made questionnaire was distributed among them. The application of factor analysis model and SPSS and Lisrel software revealed that the most important problems of Mehrabad Airport are proximity to residential areas, causing noise pollution for residents around the airport, adjacent to the military airport, lack of proper distance from other airports, and its role as flight origin for domestic flights in the Iran’s national airline, totally explain 83.79 % of the common variance. Other variables have not been able to justify significant variance.

    Keywords: Mehrabad International Airport, Aerodrome Perspective, Flight Network, Aviation Industry factor analysis model
  • Somayeh Mehrabadi* Pages 297-313

    The classical methods, also known as hard methods, are based on the accuracy of calculations, while the real world is founded on the inaccuracy of boundaries and the uncertainties, which is more consistent with soft computing methods. Each of these methods has its own strengths and weaknesses, and the hybridization theory was introduced to solve these problems. In the hybridization theory, which is also called intelligent hybrid systems, two or more single intelligent methods are combined to eliminate or rectify the shortcomings and limitations of single methods. In this study, forest degradation was modeled by employing the single-perceptron neural network and hybrid neuro-fuzzy method. For this purpose, the images from Landsat-5 TM sensor in 1999 and Landsat 8 OLI sensor in 2017 were utilized. Then, the degraded and non-degraded forest areas were sampled in 200 locations. Seven factors identified as the most effective factors in forest degradation, including the distance from the features like city, river, village, sea, and road, elevation and slope were measured for the 200 locations. The mean squared error (MSE) was used to evaluate the performance of models, which was 0.0535, 0.0704, and 0.0908 for the perceptron neural network in the Levenberg-Marquardt, Bayesian regularization, and scaled conjugate gradient algorithms, respectively. Also, the MSE value for the neuro-fuzzy model in the optimization and hybrid algorithms was 0.0190 and 0.0102, respectively. The analysis of the results showed the optimal performance of the neuro-fuzzy method both in reducing the error and in generalizing the model. Relying on the uncertainty rule, the neuro-fuzzy model provides the conditions that are closer to reality and have been more successful than the perceptron model at selecting the appropriate data.

    Keywords: Intelligent Modeling, Multilayer Perceptron, Neural-Fuzzy, Forest Degradation
  • Afshar Hatami, Farzaneh Sasanpour*, Alberto Ziparo, Mohammad Soleymani Pages 315-339

    Increased urbanization, population growth and socio-economic and environmental problems besides growth and development of ICT at the global level are the sign of the 21st century. The contradiction between economic growth and environmental protection, encountering ultra-modern citizens with industrial cities and lack of responsibility to current citizens has led to a smart sustainable city that thanks to ICT such as IoT following to solve mentioned problems. This paper beside introducing smart sustainable approach as a counterpoint to Neoliberal approach, assessing emergence, evolution, aspects, indices, and differences between similar approaches like smart city. This research from the view of aim is basic research and from the view of nature and research method is descriptive analytic one. The results of the research indicate that also there is no universal definition of smart sustainable city, but there is an agreement on the final goal to obtain sustainable development. The reason for this necessity is the third wave of sustainability and crisis of social, economic and environmental challenges in the context of the cities. Also, primary focus of these definitions is equity and social inclusiveness, quality of life, efficiency, flexible infrastructure, ICT and environment protection. Furthermore, there was such a futuristic gap in the definition of smart sustainable city that a new definition presented based on future study approach. In contrast to similar approaches, the core of the smart sustainable city is ICT and environment protection. Also, results shows that for implementation of this aprroah inaddtion to use theory of change, future study and systems theory, should consider the slogan of “think globaly and act localy” and localization of smart sustainable approach based on social, economic, political and futuristic condition of Iranian metropolises.

    Keywords: Smart Sustainable City, ICT, System Theory, Theory of Change
  • Mohammad Valaei*, Abdollah Abdollahi, Aghil Khaleghi, Eynaz Skandarzadeh Pages 341-359

    Livestock farming is one of the most important activities in rural areasand most villagers, along with agriculture and horticulture, are engaged in animal husbandry (Livestock storage) and some products of the villagers in the agriculture and horticulture sector are devoted to livestock feeding, and others are consumed or sold, such as lob bits, live meat and etc. The purpose of this research is to analyze the effects of livestock economics on sustainable rural development. The present research is applied in terms of purpose and is descriptive-analytical in terms of its nature and method. Library and field studies have been used to collect data. The study area is East Gavdoul District in the Malekan County. According to the census of this region, there were 2306 households and 7468 inhabitants in 2016. According to the Cochran formula, 283 households were selected as the statistical sample of the research. This sample was randomly selected from households with livelihood economics. To analyze data on inferential statistics, one-sample t-test,  regression,  analysis and performance diagrams were used. The results of this study showed that there is a positive and meaningful relationship between livestock economy and sustainable rural development with a correlation of 0.400 and significance level of 0.30; So, for the dimensions of livestock economics,  the economic sector with the impact of 0.743 and the social sector with the impact of 0.355 have the most impact on the sustainable rural development in the region. Also, the physical section with an impact value of 0.176 has had the lowest level of impact on sustainable rural development in the region. The general results of the research show that the economic sector with 0.41% and the social sector with 0.31% have a positive effect on the development and expansion of the livestock economy of the area.

    Keywords: Sustainable Rural Development, Livestock, Rural Economics, Eastern Gavdool District
  • Mahnaz Bahmani, Ali Movahed*, Ali Shamai Pages 361-377

    Leisure is an integral part of everyday life in todaychr('39')s world. Today, leisure is a new social arena in which various factors influence. Understanding these factors and examining their role and their impact on active (external) and inactive (external) leisure has been a major part of proper city management since this day. Therefore, in this study, using exploratory method, we sought to identify the factors affecting leisure time in district 22 of Tehran. This is a cross-sectional, applied research. The method of data collection is survey and its tool is a questionnaire. This study, using inferential statistical methods and SPSS software and statistical analysis such as correlation, regression and t-test, attempted to analyze the relationship between independent research variables (functional, security, aesthetic, transportation, economic, biological). Environment and infrastructure facilities) and the dependent variable (active and inactive leisure time), to identify the maximum impact and the least impact of the variables. The results showed that the effect and correlation of factors on leisure time (active and inactive) were different. In other words, indoor or passive leisure time is less affected by the external environment and context. But on the other hand, leisure time active or foreign in the 22nd district of Tehran is strongly influenced by background conditions and the external environment. Aesthetic variables and infrastructure facilities have the highest relationship with active leisure time and economic, performance and economic components have the least impact. In the passive leisure time, most of the impact factor is related to infrastructure and least to economic component.

    Keywords: Socio-economic fields, leisure time, life style, District 22 of Tehran
  • Javad Sadidi*, Sabah Motamedi, Hani Rezayan Pages 379-398

    Complexity of multi dimension developments and infrastructures intensifies the land related challenges to adopt legal laws, restrictions and responsibilities.  Although, multi dimension estates have been registering for many years, as the complexity of the estates are increased, disadvantages of the 2D cadaster is more appeared. Hence, the 3D cadaster has been a necessity for sustainable development. Visualizing is one of the important components of 3D cadaster. In the current research, for efficient and effective visualization of land ownerships and their related 3D information, firstly, the needed essentials of cadaster visualization systems have been classified into 3 groups including: cadaster, visualization and independent properties. Then, the trends of 3D visualization developments for older plugin and WebGL based technologies have been considered. Finally, a number of the most important systems according to the needed criteria for web-based 3D cadaster were evaluated and consequently, Cesium virtual environment has been selected as the best for the development purpose. To develop a system for 3D cadaster visualization, 2D building properties was converted to 3D using different software and then, land law properties were added and subsequently, Building Information Model (BIM) was provided. HTML5, JavaScript and CSS languages along with WebGL library and Cesium API were utilized. The implemented service is able to display WFS-based standard vector layers as well as WMS image of OGC standard. The system has the possibilities of 3D visualization like web-based 3D cadaster visualization and land law properties over the web. This enables the user to make the printed output of BIM along with descriptive information of the buildings.

    Keywords: 2D cadster, Cesium, WebGL, BIM
  • Seyed Hossein Shahed, Bijan Rahmani*, Pegah Moridsadat Pages 399-420

    Today, tourism and related jobs, with job creation, improved quality of life, income distribution and optimal utilization of resources, and thus plays an important role in rural economic development in rural development. Therefore, the main purpose of this article is to explain the components of tourism and sustainable entrepreneurship development in the rural areas of the central part of Hamadan. Research, Purpose, and Methodology The statistical population of this study was calculated according to the statistical yearbook of Hamedan province in 1395 with 524688 people (23476 households). Taken. The results show that rural tourism in the area by creating employment, increasing income levels, diversification of economic activities, social relationships spread between the host community and visitors to the protection of cultural heritage and natural environment has helped to prevent the inappropriate migration and Optimization of The earth helps sustainable rural development and, among other things, enhances government support (such as insurance, transit facilities, etc.). The tourism sector "," facilitate the setting up of tourism businesses in terms of time and cost "," reduce environmental pollution and promote environmental health in rural areas (waste management and garbage collection, sanitation, ... »greatest impact Has a range of studies on tourism development and entrepreneurship.

    Keywords: Sustainable Tourism, Tourism, Sustainable Entrepreneurship, Rural Development, Central District of Hamadan