فهرست مطالب

مجله مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد
سال پانزدهم شماره 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مسعود میرزایی* صفحه 86
  • مبینا ولی اللهی، نورا شهمیری، بهرام میرزاییان* صفحات 87-95
    مقدمه

    در فرایند یادگیری عوامل شناختی نقش بسیاری دارند، بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش بازتوانی شناختی گروهی بر اشتیاق تحصیلی و تعلل ورزی تحصیلی دانشجویان انجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل است. جامعه ی آماری پژوهش را تمامی دانشجویان کارشناسی پرستاری گرگان بر اساس معیارهای ورود و خروج به پژوهش در سال تحصیلی 1397 که تعلل ورز بودند، تشکیل داد. شرکت کنندگان به صورت داوطلبانه به پرسش نامه تعلل ورزی تحصیلی پاسخ دادند، تعداد 30 دانشجو که بیشترین نمره تعلل ورزی را داشتند انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل گمارده شدند. سپس پرسش نامه های اشتیاق تحصیلی و تعلل ورزی تحصیلی به عنوان پیش آزمون در مورد هر دو گروه اجرا شد. آموزش بازتوانی شناختی گروهی روی گروه آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقه ای اعمال شد. در پایان این دوره هر دو گروه پرسش نامه های فوق را به عنوان پس آزمون تکمیل کردند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره با نرم افزار SPSS 24 مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد، میانگین و انحراف استاندارد اشتیاق تحصیلی در پیش آزمون گروه آزمایش 41/4 ± 84/52 و کنترل 75/4 ± 10/49 و در پس آزمون گروه آزمایش 35/4 ± 36/83 و کنترل 42/4 ± 75/50 به دست آمد. میانگین و انحراف استاندارد تعلل ورزی تحصیلی در پیش آزمون گروه آزمایش 24/8 ± 74/65 و کنترل 11/7 ± 32/65 و در پس آزمون گروه آزمایش 54/4 ± 02/31 و کنترل 87/6 ± 11/64 به دست آمد. به طور کلی آموزش بازتوانی شناختی گروهی بر اشتیاق تحصیلی و تعلل ورزی تحصیلی دانشجویان در سطح 01/0 > P تاثیر معنی داری دارد.

    نتیجه گیری

    آموزش بازتوانی شناختی گروهی، در جهت استفاده از راهبردهای شناختی و راهبرد فراشناختی به دانشجویان ارایه شود تا کمتر شاهد تعلل ورزی تحصیلی و عدم اشتیاق تحصیلی در دانشجویان باشیم.

    کلیدواژگان: بازتوانی شناختی گروهی، اشتیاق تحصیلی، تعلل ورزی تحصیلی
  • خدیجه نصیریانی، محمد زارع رشکوئیه، متین آرمان، سمانه میرزایی* صفحات 96-106
    مقدمه

    آموزش مربی همتا، یک مدل آموزشی است که در آن دانشجویان ارشدتر به همکلاسی های خود و یا دانشجویان کم تجربه تر آموزش می دهند. نظارت بالینی، فرایندی رسمی، منظم و مداوم است که فرد کم تجربه ضمن دریافت مشاوره از ناظر یا فرد متبحر، عملکرد خود را بازنگری و ارتقاء می دهد. آموزش بالینی، جزء حیاتی برنامه درسی علوم پزشکی می باشد و کیفیت و کنترل عوامل تنش زای آن دارای اهمیت است. این مطالعه با هدف ترکیب مدل آموزشی مربی همتا و نظارت بالینی بر وضعیت و عوامل استرس زای آموزش بالینی پرستاری صورت گرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع نیمه تجربی می باشد که در آن برنامه ترکیبی مربی همتا و نظارت بالینی اجرا شد. نمونه های پژوهش، 60 نفر از دانشجویان پرستاری ترم های سوم تا ششم شاغل به تحصیل در دانشکده پرستاری و مامایی یزد بودند که به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه چهار قسمتی دربرگیرنده مشخصات دموگرافیک، پرسش نامه ارزیابی عملکرد مربی در آموزش بالینی، پرسش نامه استاندارد عوامل تنش زای محیط بالینی کک و کلیهامر، پرسش نامه رضایت سنجی از دوره و ناظر بالینی بود که به روش خودگزارش دهی تکمیل شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 صورت گرفت.

    نتایج

    بر اساس یافته ها میانگین نمره ارزیابی همتا مربی 38/9 ±42/56 بود و میانگین نمره کل عوامل تنش زای بالینی 6/5 ±72/38 بود. مربیان همتا در بیشتر موارد موافقت خود را با برنامه همتا مربی و نظارت بالینی اعلام داشتند.

    نتیجه گیری

    در اجرای برنامه ترکیبی مربی همتا و نظارت بالینی؛ عملکرد مربی همتا از نظر فراگیران خوب بود و همچنین عوامل تنش زای بالینی در سطح مرزی بین متوسط و ضعیف است. هر چند هر دو نتیجه رضایت بخش است اما جهت دستیابی به بالاترین کیفیت، نیاز به برنامه ریزی دقیق تر و آماده سازی بیشتر همتا مربیان و اجرای دقیق تر نظارت بالینی دارد.

    کلیدواژگان: برنامه ترکیبی، مربی همتا، نظارت بالینی، ارزیابی مربی بالینی، عوامل استرس زا، آموزش بالینی، پرستاری
  • منصور سودانی*، رضا قاسمی جوبنه صفحات 107-115
    مقدمه

    با توجه به اهمیت تاب آوری تحصیلی در زندگی تحصیلی دانشجویان، هدف پژوهش حاضر بررسی روایی و پایایی مقیاس تاب آوری تحصیلی در دانشجویان کارشناسی دانشگاه های شهر اهواز بود.

    روش بررسی

    در این پژوهش توصیفی از نوع روان سنجی ابزار، تعداد 306 دانشجوی کارشناسی دانشگاه های شهر اهواز (علوم پزشکی جندی شاپور، شهید چمران اهواز، آزاد اسلامی) در سال تحصیلی 1399-1398 به شیوه نمونه گیری داوطلبانه انتخاب شدند و به مقیاس تاب آوری تحصیلی کسیدی و مقیاس اشتیاق تحصیلی فردریکز و همکاران پاسخ دادند. پایایی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، روایی همگرا با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و روایی سازه با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی محاسبه شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزارهای SPSS-23 و AMOS-21 تحلیل شدند.

    نتایج

    تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که شاخص X2/df برای ساختار سه عاملی، 89/1 است و شاخص های برازندگی مدل رضایت بخش و قابل قبول بودند. پایایی برحسب ضریب آلفای کرونباخ برای تاب آوری تحصیلی 85/0 گزارش شد (پشتکار= 75/0، تامل و کمک طلبی انطباقی= 76/0، عاطفه منفی و پاسخ هیجانی= 78/0). همچنین بین تاب آوری تحصیلی و اشتیاق تحصیلی همبستگی مثبت و معنی دار وجود دارد و روایی همگرا تایید می شود (35/0=r).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج تحقیق حاضر، مقیاس تاب آوری تحصیلی ابزاری مناسب با خصوصیات روان سنجی قابل قبول برای سنجش تاب آوری تحصیلی در دانشجویان ایرانی است و می توان دانشجویانی که از تاب آوری تحصیلی پایین تری برخوردار هستند را تشخیص داد و اقدامات روانشناختی مناسب برای آن ها اتخاذ شود.

    کلیدواژگان: تاب آوری تحصیلی، پایایی، روایی، دانشجو
  • حسن جعفری، فاطمه کشمیری، سمیه دره شیری، سید کاظم عبقری، نجمه باقیان* صفحات 116-128
    مقدمه

    با توجه به این که آموزش مجازی، مدت کوتاهی است که در دانشگاه های علوم پزشکی و به ویژه دانشگاه شهید صدوقی یزد راه اندازی شده است، در مراحل ابتدایی به سر می برد. درباره آثار احتمالی این دوره، هنوز اطلاعاتی در دسترس نیست تا بتوان موانع و مشکلات احتمالی پیش رو را شناخت و یا از برکات آن به نحو احسن استفاده کرد. در مطالعه حاضر، پژوهشگران درصدد برآمدند تا با استفاده از روش کیفی به تبیین تجارب و دیدگاه های ذی نفعان جهت استخراج چالش های آموزش مجازی در دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد بپردازند.

    روش بررسی

    این مطالعه با رویکرد کیفی از نوع تحلیل محتوای قراردادی و با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته انجام شد. جامعه آماری مصاحبه شوندگان، اساتید و دانشجویانی بودند که در دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، تجربه تدریس و شرکت در چنین دوره هایی را داشته اند (15 نفر). جمع آوری داده ها از اردیبهشت ماه 1397 تا فروردین ماه 1399 تا رسیدن به اشباع کامل داده ها ادامه یافت و تحلیل داده ها به روش تحلیل محتوای قراردادی انجام گردید.

    نتایج

    در بررسی چالش های موجود در آموزش های مجازی، چهار طبقه اصلی شامل امکانات و تجهیزات، کنترل و اداره کلاس، آمادگی وآموزش ناکافی به مدرس و دانشجو و مسایل عاطفی و فرهنگی و یازده زیرطبقه استخراج شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به وجود برخی موانع در آموزش حضوری و اهمیت کاربرد روش های مجازی در آموزش فراگیران، می توان با به کارگیری اقدامات لازم در جهت رفع مشکلات تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری، افزایش کنترل و اداره کلاس، ارتقاء کیفیت آموزش های اولیه دانشجو و مدرس و در نهایت ارتقا مسایل فرهنگی و پذیرش این روش، محیط یادگیری مطلوبی را با هدف کسب آموزش مناسب توسط دانشجویان مهیا ساخت.

    کلیدواژگان: روش های تدریس، روش آموزش مجازی، یادگیری الکترونیکی، مطالعه کیفی، تحلیل محتوای قراردادی
  • امین بیگ زاده، محمودرضا دهقانی، سعیده دریازاده، سارا حیدری، سمیه ابراهیمی* صفحات 129-140
    مقدمه

    امروزه تغییر و تحول در تمام ابعاد زندگی انسانی و سازمانی به شکل فزاینده ای رو به گسترش است. با شناخت ویژگی های مدیران تغییر به عنوان ارکان اصلی تغییر در سازمان های بهداشتی و درمانی، می توان تغییراتی اثربخش در نظام سلامت کشور ایجاد نمود. هدف از انجام این پژوهش، تعیین ویژگی ها و توانمندی های یک مدیر تغییر در نظام سلامت بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی که به صورت مقطعی در سال 1395 بر روی پرستاران بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شد، تعداد 280 پرستار به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه پژوهشگرساخته بود که روایی محتوا و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل خوشه ای و نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام شد.

    نتایج

    بیشترین میانگین ویژگ ی ها و توانمندی های یک مدیر تغییر به ترتیب مربوط به «تدوین سیستم ارزشیابی و بازخورد» (17/1 ± 31/9) و «راهنما و مشاور در فرایند تغییر» (10/1 ± 28/9)، و کمترین میانگین به ترتیب مربوط به «ایجاد جو دوستانه در محیط» (45/2 ± 35/7) و «تدبیر اندیشی برای کاهش مقاومت» (07/1 ± 04/8) بود. در مجموع، 4 دسته خصوصیات در قالب آینده نگری و برنامه ریزی؛ هماهنگ کننده و اطلاع رسان؛ تسهیل گر؛ و استراتژیست برای یک مدیر تغییر در نظام سلامت معرفی گردید.

    نتیجه گیری

     خصوصیاتی از قبیل آینده نگری، اطلاع رسانی، تسهیل گری و استراتژیست بودن از ویژگی ها و توانمندی یک مدیر تغییر است. تاکید بر این ویژگی ها و آماده سازی مدیران در این زمینه موجب بهبود عملکرد مدیران در راهبری تغییر و تحول در نظام سلامت می شود و ایجاد تغییر در سازمان های بهداشتی درمانی را آسان تر می کند.

    کلیدواژگان: مدیر، تغییر، خدمات بهداشتی، پرستاران
  • زهرا مرتضوی، سید علی حسینی، ویدا جعفری، بهرام حشمتی، سعیده سادات مرتضوی* صفحات 141-150
    مقدمه

    منشور حقوق بیمار با هدف تبیین حق دسترسی برابر به خدمات سلامت تدوین شده است. آگاهی و توجه به حقوق بیماران به منظور ارتقاء و تقویت نظام سلامت و رضایت بیمار لازم است. پژوهش حاضر با هدف تعیین آگاهی دانشجویان توانبخشی همدان از منشور حقوق بیمار انجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر، مطالعه ای توصیفی است که به صورت مقطعی در سال 1397 انجام شد. جامعه پژوهش شامل کلیه دانشجویان سال سوم و چهارم رشته های کاردرمانی، گفتاردرمانی و شنوایی سنجی بودند، که (143نفر)، به روش سرشماری در مطالعه شرکت کردند. ابزار گرد آوری داده ها پرسش نامه ای پایا و روا بر اساس منشور حقوق بیمار ابلاغ شده از طرف وزارت بهداشت ایران بود. تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 23 انجام شد.

    نتایج

    یافته های پژوهش نشان داد که %3/64 از دانشجوها زن و %7/35 آنها مرد بودند که %49 شرکت کنندگان در مطالعه از سطح آگاهی ضعیف، %8/44 از سطح آگاهی متوسط و %3/6 از سطح آگاهی خوب برخوردار بودند. بیشترین درصد آگاهی در حیطه حق بیمار در خصوص دریافت مطلوب خدمات سلامت (%3/50) و کمترین سطح آگاهی مربوط به حیطه حق انتخاب و تصمیم گیری آزادانه بیمار (%2/4) بود. همچنین، بین جنسیت دانشجویان و سطح آگاهی (162/0 = P) و بین رشته تحصیلی دانشجویان و سطح آگاهی (937/0 = P) رابطه معنی داری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    تقریبا نیمی از دانشجویان شرکت کننده در مطالعه حاضر، از سطح آگاهی ضعیف در خصوص منشور حقوق بیمار برخوردار بودند. بنابراین پیشنهاد می شود که در سر فصل واحدهای درسی و کارگاه ها یا سمینارهای آموزشی بر جنبه های مختلف حقوق بیمار تاکید بیشتری شود.

    کلیدواژگان: منشور حقوق بیمار، آگاهی، دانشجویان علوم توانبخشی
  • سلیمان زند، نازی نجات*، ابراهیم صالحی عمران، صمد ایزدی صفحات 151-155
  • علی حسین ثابت* صفحات 156-158
|
  • Masoud Mirzaei* Page 86
  • Noura Shahmiri, Bahram Mirzaian* Pages 87-95
    Introduction

    Cognitive factors play a large role in the learning process; therefore purpose of this study was to investigate the effectiveness of Cognitive group rehabilitation training on academic procrastination and academic engagement in students.

    Methods

    The present study is a quasi-experimental, pre-test, post-test, and control group. The statistical population of the study consisted of all postgraduate nursing students of Gorgan based on the criteria for entering and exiting the research in the academic year of 2019, that they had academic procrastination. Participants voluntarily responded to the academic procrastination questionnaire. The number of 30 students who had the most academic procrastination scores were selected and randomly assigned to the experimental and control groups. Then, the academic engagement and academic procrastination questionnaires were used as a pre-test for both groups. Cognitive group rehabilitation Training was applied to the experimental group in 8 sessions with 90 minute. At the end of the course, both groups completed the above questionnaires as a post-test. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance with SPSS 24 software.

    Result

    The results showed that the mean and standard deviation of academic engagement in the pre-test of the experimental group was 52.84 ± 4.41 and the control group was 49.10 ± 4.75 and in the post-test of the experimental group was 83.36 ± 4.35 and the control group 50.75. ± 4.42 was obtained. The mean and standard deviation of academic procrastination in the pre-test of the experimental group of 65.74 ± 8.24and control of 65.32 ± 7.11and in the post-test of the experimental group of 31.02 ± 4.54 and control of 64.11 ± 6.87 Was obtained. Generally the results showed that Cognitive group rehabilitation Training has a significant effect on academic engagement and academic lagging at the level of P < 0.01.

    Conclusion

    Cognitive group rehabilitation Training should be offered to students to use cognitive strategies and meta-cognitive strategy so that less attention is paid to academic procrastination and lack of academic conflict among students.

    Keywords: Cognitive group rehabilitation Training, Academic engagement, Academic procrastination
  • Khadijeh Nasiriani, Mohammad Zare Reshkoeyeh, Matin Arman, Samaneh Mirzaei* Pages 96-106
    Introduction

    Peer instructor teaching is an educational model in which senior students teach to their classmates or junior students. Clinical supervision is a formal, systematic, and continuous that the inexperienced person reviews and improves their performance by receiving advice from a supervisor or expert. Clinical education is a vital component of the medical science curriculum and the quality and control of its stressors are important. The purpose of this study was to combine peer instructor training model with clinical supervision on the status and stressors of clinical nursing education.

    Methods

    This is a quasi-experimental study in which a combined Peer instructor teaching and clinical supervision program was implemented. The research samples were 60 nursing students of Yazd nursing and Midwifery College who were studying in third and sixth semesters. They were selected by purposive sampling method. Data gathering tools included a four-part questionnaire including demographic characteristics, a questionnaire for assessing instructor performance in clinical education, a standard questionnaire for clinical stressors, a course satisfaction questionnaire and a clinical supervisor completed by self-report. Data analysis was done using SPSS 16 software.

    Result

    on the finding the mean score of peer instructor evaluation was 56.42 ± 9.38 and mean score of clinical stressors was 38.72 ± 5.6. Peer instructor in most cases agreed with the peer instructor program and clinical supervision program.

    Conclusion

    From the learnerschr('39') point of view, peer instructor performance is at a good level, as well as clinical stressors at the boundary level between moderate and weak, although both results are satisfactory but there is a need for more careful planning and more training by peer educators and more accurate clinical supervision.

    Keywords: Combined program, Peer instructor, Clinical supervision, Clinical instructor evaluation, Stress factors, Clinical education, Nursing
  • Mansour Sodani*, Reza Ghasemi Jobaneh Pages 107-115
    Introduction

    Given the importance of academic resilience in studentschr('39') academic life, the aim of this study was the validity and reliability of the academic resilience scale in undergraduate students of Ahvaz universities.

    Methods

    In this descriptive psychometric study, the number of 306 undergraduate students from Ahvaz universities (Jundishapur University of Medical Sciences, Shahid Chamran University, Islamic azad University) were selected using Voluntary sampling method and responded to the Cassidy Academic resilience Scale and Fredericks et al. Academic Engagement Scale. Reliability using Cronbachchr('39')s alpha coefficient, Convergent validity using Pearson correlation coefficient, and construct validity using confirmatory factor analysis were calculated.The collected data were analyzed using SPSS-23 and AMOS-21 software.

    Result

    Confirmatory factor analysis demonstrated that the ratio χ2/df is 1.89 for three factor structure and fit indexes of model were satisfactory and reasonable. Reliability according to Cronbachchr('39')s alpha coefficient for Academic resilience Scale was reported 0.85 (perseverance = 0.75, reflecting and adaptive help-seeking= 0.76, negative affect and emotional response= 0.78). There is also a positive and significant correlation between academic resilience and Academic Engagement and Convergent validity is confirmed (r= 0.35).

    Conclusion

    According to the results of current research, the Academic resilience Scale is a reliable instrument with valid psychometric properties to measure Academic Adjustment in Iranian students and students with lower academic resilience can be identified And take appropriate psychological measures for them.

    Keywords: Academic resilience, Reliability, Validity, Student
  • Hasan Jafari, Fatemeh Keshmiri, Somayeh Darreh Shiri, Seyed Kazem Abghari, Najmeh Baghian* Pages 116-128
    Introduction

    Despite the fact that virtual education has been launched for a short time in medical sciences universities, especially Shahid Sadoughi University of Yazd, it is on initial steps. There is still no information available on the possible effects of this course so that we cannot identify the potential obstacles or problems or use its benefits in efficient way. In the present study, the researchers sought to explain the experiences and perspectives of teachers and students by using qualitative approach.

    Methods

    This study was conducted using a qualitative approach and semi-structured interview. The target population for the interview was teachers and students who had experienced such courses at Shahid Sadoughi University of Medical Sciences in 2019.

    Result

    In examining weaknesses in virtual education, four main categories include facilities, equipment, classroom control, inadequate teacher preparation, and student and emotional and cultural issues and eleven subcategories were extracted.

    Conclusion

    With respect to some obstacles in current education and due to the ever-increasing advances in technology, the use of virtual education methods is needed. If the weaknesses in the implementation of this approach, including upgrading of training and skills levels, technical infrastructure and equipment and cultural context, are fulfilled, it would be more successful.

    Keywords: Teaching methods, Virtual education methods, Electronic-learning, Qualitative research, Contractual content analysis
  • Amin Beigzadeh, MahmoodReza Dehghani, Saeideh Daryazadeh, Sara Heydari, Somayeh Ebrahimi* Pages 129-140
    Introduction

    Nowadays “change” in all aspects of humanchr('39')s life and organizations is rapidly increasing. By knowing the characteristics of change managers as the main pillars of change in healthcare organizations we can implement effective changes in healthcare systems. Therefore, the aim of this study was to determine the characteristics and competencies of change managers in healthcare system.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted on nurses in educational hospitals of Kerman University of Medical Sciences in 2016. In this study 280 nurses entered the study based on stratified random sampling. To collect data, a valid and reliable questionnaire was used. Data were analyzed using cluster analysis by SPSS software version 16.  

    Result

    The highest mean score regarding the characteristics of a change manager was related to "evaluation system and feedback" (9.22 ± 1.17), and "counselor and guider" in the process of change (9.31 ± 1.10). Conversely, "creating an amicable atmosphere in the workplace" (7.35 ± 2.45) and "thinking to reduce resistance" (8.04 ± 1.07) achieved the lowest scores. Totally, 4 roles as futurist and planner; coordinator and information provider; facilitator; and strategist were identified for a change manager in healthcare system.

    Conclusion

    Characteristics such as futurist, information provider, facilitator and strategist are the main traits of a change manager. Emphasizing these characteristics and making managers ready in this regard can enhance their performance in the process of change and makes the change easier.

    Keywords: Administrator, Change, Health Services, Nurses
  • Zahra Mortazavi, SEYED ALI HOSSEINI, VIDA JAFARI, BAHRAM HESHMATI, SAIDEH SADAT MORTAZAVI* Pages 141-150
    Introduction

    Patients’ right charter has been implemented for equal accessibility to all healthcare services. knowledge and regard of Patientschr('39') Rights is important to improve quality and strengthen the health system and patient satisfaction. The current study has been done with aim of evaluating the survey awareness of students in Hamedan school rehabilitation about patients’ charter.

    Methods

    This cross-sectional, descriptive, and analytical study was performed. The study population included 143 students (all of them) in rehabilitation facility. The data-gathering tool was a valid and reliable questionnaire based on the elements of Iran patientschr('39') rights developed by the Ministry of Health and Medical Education (MOHME).The collected data were analyzed by descriptive and analytical statistics using SPSS 23 software.

    Result

    Findings showed that 64.3% of students were female and 35.7% were male. 49% of study participants had a low level of knowledge, 44.8% had a medium level of knowledge and 6.3% had a good level of knowledge. The highest percentage of knowledge in the field of patient rights regarding the optimal receipt of health services (/ 50.3%) and the lowest level of knowledge was related to the field of patientchr('39')s right to freely choose and decide (4.2%). Also, there was no significant relationship between students chr('39')gender and level of knowledge (P = 0.162) and between studentschr('39') field of study and level of knowledge (P = 0.937).

    Conclusion

    Approximately half of the participated students had low level of awareness about patients’ charter right .Therefore, it is suggested that greater emphasis should be placed on inclusion and support of patientschr('39') rights in course and curriculum planning is necessary.

    Keywords: Patients' Rights Charter, Awareness, Rehabilitation Students
  • Solaiman Zand, Nazi*, Ebrahim Salehi Omran, Samad Eizandi Pages 151-155
  • Ali Hosseinsabet* Pages 156-158