فهرست مطالب

اکوفیتو شیمی گیاهان دارویی - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، تابستان 1399)

نشریه اکوفیتو شیمی گیاهان دارویی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد کرمی، محمدتقی عبادی، مهدی عیاری نوش آبادی* صفحات 1-12

    گیاه مفراح  با نام علمی Nepeta crispa Willd. از تیره نعناعیان، از جمله گیاهان بومی ایران می باشد که به صورت خودرو اطراف کوه الوند استان همدان رویش دارد. از این گیاه به عنوان ضدنفخ، ضدالتهاب، مسکن، ضد باکتری و ضد قارچ استفاده می شود. هدف این تحقیق، بررسی فیتوشیمیایی ترکیبات اسانس اندام هوایی این گیاه در مرحله رویشی، کشت شده در دانشگاه تربیت مدرس تهران با ارتفاع 1283 متر از سطح دریا، و مقایسه با نمونه های برداشت شده از مناطق خودروی: ارزان فود و گشانی به ترتیب با ارتفاعات 3015 و 2489 متر از سطح دریا می باشد. نمونه گیاهان در اوایل مرداد ماه 1397 برداشت شدند. اسانس هر سه نمونه در مرحله رویشی با روش تقطیر با آب استخراج گردید و با استفاده از دستگاه های  GC-FIDو GC-MS  آنالیزگردید. درصد اسانس در نمونه های جمع آوری شده از ارزان فود، گشانی و مزرعه، به ترتیب 13/2، 97/1 و 55/0 درصد بود. ترکیبات اصلی شناسایی شده: 8،1- سینیول (3/40، 5/48، 9/49 درصد)، 4aα,7β,7aα- نپتالاکتون[1] (8/34، 7/3، 7/24 درصد) و بتا- پینن (2/6، 4/5، 4/5 درصد) به ترتیب در نمونه های مزرعه، گشانی و ارزان فود مشاهده شد. هرچند میزان درصد اسانس و ماده 1، 8-سینیول، در نمونه کشت شده در تهران کاهش یافت، با این حال میزان ترکیب نپتالاکتون در این نمونه ها افزایش یافت. با توجه به نتایج به دست آمده تغییر شرایط محیطی نقش مهمی در تغییر کمیت و کیفیت اسانس این گیاه داشته است، ولی کشت در محلی با اختلاف ارتفاع بیش از 1200 متر، پایین تر نسبت به محل رویش اصلی، نشانی امیدبخش برای پتانسیل اهلی کردن N. crispa می باشد. بهینه سازی عوامل دیگری مانند کشت در منطقه ای نزدیک رویشگاه اصلی و یا تیمارهای تغذیه، تنش های زیستی و غیر زیستی، می تواند کیفیت گیاه را نسبت به نمونه خودرو بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: اسانس، 1و 8- سینئول، (Nepeta crispa Willd، )، نپتالاکتون
  • علی قادری*، علی نوعی، خدیجه احمدی، حسین صبوری فرد صفحات 13-29
    مرزه تابستانی (Satureja hortensis L.) یکی از گیاهان ارزشمند دارویی متعلق به خانواده نعناعیان (Lamiaceae) است. هدف از انجام این مطالعه ارزیابی اثر کود بیولوژیک تیوباسیلوس و کود شیمیایی بر ویژگی های مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی گیاه دارویی Satureja hortensis L.بود. مطالعه حاضر به صورت فاکتوریل در قالب بلوک های کاملا تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی شهر گلمکان در سال 98-1397 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل کود بیولوژیک تیوباسیلوس (0 (شاهد)، 5 و 12 کیلوگرم در هر هکتار) و کود شیمیایی (0 (شاهد)، 35 و 70 کیلوگرم در هر هکتار) بودند. اسانس گیاه از برگ های مرزه در مرحله گلدهی توسط دستگاه کلونجر استخراج و سپس ترکیب های تشکیل دهنده اسانس توسط GC-MS مورد تجزیه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که همه صفات مورفولوژیکی گیاه و هم چنین کیفیت و کمیت مواد موثره اسانس تحت تاثیر تیمارهای کودی قرار گرفتند. به طوری که کاربرد تلفیقی کود بیولوژیک تیوباسیلوس و کود شیمیایی منجر به افزایش صفات مورد بررسی نسبت به شاهدگردید. بیشترین ارتفاع بوته (8/48 سانتی متر)، وزن خشک برگ (7/9 گرم) و دانسیته اسانس (67/3 درصد) در استفاده توام کود تیوباسیلوس و کود شیمیایی بدست آمد. دو ترکیب اصلی اسانس مرزه شامل: کارواکرول (10/62 درصد) و گاما-ترپینن (04/19 درصد) بیشترین، افزایش را در ترکیب تیماری 12 کیلوگرم در هکتار کود تیوباسیلوس و 70 کیلوگرم در هکتار کود شیمیایی (NPK) نشان دادند. بر اساس نتایج بدست آمده مشخص شد که استفاده از ترکیب تیماری کود تیوباسیلوس و کود شیمیایی می تواند ویژگی های مورفولوژیکی، کمیت و کیفیت اسانس مرزه را نیز افزایش دهد.
    کلیدواژگان: اسانس، تیوباسیلوس، صفات مورفولوژیکی، کود بیولوژیک، مرزه
  • سکینه مرادخانی* صفحات 30-44
    میوه انجیر (Ficus carica L.) حاوی مقادیر فراوانی از ترکیبات فنولی، فلاونوییدی و آنتوسیانین ها می باشد که مهم ترین آنتی اکسیدان های طبیعی هستند. در این پژوهش میوه سه ژنوتیپ انجیر از سه منطقه: قرخ یاشار، بدل آباد و پیرموسی واقع در شهرستان خوی، (آذربایجان غربی) در شهریورماه 1398 برداشت و صفات بیوشیمیایی آنها مورد بررسی قرار گرفت. اندازه گیری ظرفیت آنتی اکسیدانی با روش DPPH، میزان فنل کل، آنتوسیانین کل با استفاده از اسپکتوفتومتری و تعیین مقدار میزان قندهای محلول و پلی فنل ها با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع (HPLC) انجام شد. میزان عملکرد آنتی اکسیدانی در میوه ها از 93/36 تا 67/45 درصد متغیر بود. بیشترین میزان فنل کل 59/418 میلی گرم در صد گرم وزن تر گالیک اسید بود که در ژنوتیپ دوم مشاهده گردید. بیشترین میزان آنتوسیانین 219/1 میلی گرم در صد گرم وزن تر بود که در ژنوتیپ اول مشاهده شد. طبق نتایج حاصل از آنالیز قندهای محلول هرسه قند فروکتوز، ساکارز وگلوکز در هر سه ژنوتیپ مشاهده شد. همچنین در این پژوهش 9 ترکیب پلی فنلی از میوه ی انجیر استخراج شد که به ترتیب: شامل گالیک اسید، کافییک اسید، کلروژنیک اسید، روتین، کوماریک، رزماریک اسید، کویرسیتین، سینامیک اسید، آپاژنین می باشد و ترکیب کلروژنیک اسید با میانگین 88/30 میکروگرم بر گرم به عنوان پلی فنل غالب شناسایی گردید. براساس نتایج حاصل از این پژوهش، ژنوتیپ های مختلف انجیر حاوی آنتی اکسیدان ها و پلی فنل های طبیعی می باشد که در بین آنها ژنوتیپ اول که مربوط به روستای قرخ یاشار می باشد حاوی سطوح بالاتری از آنتی اکسیدان و پلی فنل ها می باشد که می توان این ژنوتیپ را برای برنامه های اصلاحی آینده پیشنهاد نمود، همچنین می توان از آن در صنایع غذایی و داروسازی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آنتوسیانین، آنتی اکسیدان، آذربایجان غربی، انجیر، پلی فنل، قندهای محلول
  • فاطمه نژادحبیب وش*، ارسلان پیروش، سعیده خاموشی صفحات 45-61
    میوه گیاه دارویی نسترن کوهی (Rosa canina L.) حاوی مواد ارزشمندی مانند اسیدهای چرب است. در این تحقیق به منظور تعیین میزان روغن و پروفیل اسیدهای چرب بذرهای نسترن کوهی در رویشگاه های مختلف کشور و اطلاع از میزان تنوع این ترکیبات، میوه ها در زمان رسیدن کامل از 5 منطقه با شرایط اقلیمی مختلف شامل ارومیه، چالدران، بوکان، شاهین دژ و زنجان به ترتیب با ارتفاع1500، 2000، 1370، 1406، 1638 متر از سطح دریا در 30 شهریور 1396جمع آوری شدند. استخراج روغن بذرهای میوه با دستگاه سوکسله و تجزیه اسید های چرب با دستگاه کروماتوگرافی گازی (GC) صورت گرفت. نتایج نشان داد رویشگاه های مختلف تاثیر معنی دار بر میزان روغن و پروفیل اسیدهای چرب داشته است. بیشترین و کمترین درصد روغن به ترتیب، از رویشگاه های شاهیندژ (5/20 درصد) و چالدران (3/12 درصد) بدست آمد. اسیدهای چرب غالب روغن بذر رویشگاه چالدران، پالمیتیک اسید (5/49 درصد)، لینولییک اسید (7/46 درصد)، سیس-9- اولییک اسید (8/28 درصد) و سیس-11-ایکوزانوییک اسید (08/17 درصد) بودند، در حالی که اسیدهای چرب غالب رویشگاه ارومیه، لینولییک اسید (42/96 درصد)، سیس-9-اولییک اسید (30/33 درصد)، سیس-11-ایکوزانوییک اسید (15/34 درصد) و پالمیتیک اسید (5/92 درصد) بودند. در رویشگاه زنجان، اسیدهای چرب اصلی، لینولییک اسید (46/30 درصد)، سیس-9- اولییک اسید (28/42 درصد)، سیس-11-ایکوزانوییک اسید (16/71 درصد) و پالمیتیک اسید (4/54 درصد) بودند. در رویشگاه بوکان، اسیدهای چرب غالب، لینولییک اسید (45/31 درصد)، سیس-9-اولییک اسید (27/70 درصد)، سیس- 11- ایکوزانوییک اسید (17/70درصد) و پالمیتیک اسید (5/33 درصد) بودند، در حالی که در رویشگاه شاهیندژ، لینولییک اسید (52/61 درصد)، سیس-9- اولییک اسید (28/62 درصد) و سیس- 11- ایکوزانوییک اسید (18/70 درصد) اسیدهای چرب غالب بودند. رویشگاه های ارومیه و بوکان از نظر میزان اسیدهای چرب اشباع بهترین منطقه بودند، در حالی که بذرهای رویشگاه شاهیندژ از نظر مقدار اسیدهای چرب غیر اشباع غنی بودند. به طورکلی، نتایج حاصل از این مطالعه، اثر شرایط اکولوژیکی را بر کمیت و کیفیت اسیدهای چرب و درصد روغن موجود در بذر نسترن کوهی به اثبات رساند.
    کلیدواژگان: آذربایجان غربی، اولئیک اسید، کروماتوگرافی گازی، میوه، نسترن کوهی
  • زهرا بهارمست، عزیزالله خیری*، محسن ثانی خانی، علی سلیمانی صفحات 60-75

    گیاه دارویی پونه معطر (pulegium L. Mentha) متعلق به تیره نعنا، گیاهی با ارزش های سودمند تجاری و صنعتی است که به علت سنتز ماده موثره پولگون با اثر ضدمیکروبی و آنتی اکسیدان مورد استفاده دارویی قرار می گیرد. این تحقیق با هدف بررسی صفات مورفولوژیکی و تنوع فیتوشیمیایی اسانس توده های مختلف پونه معطر جمع آوری شده از سه رویشگاه طبیعی: ضیابر، ماسال و آبکنار در مرحله گلدهی در استان گیلان و همچنین کشت ریزوم نمونه های رویشگاهی در همان سال در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان انجام پذیرفت. ریزوم جمعیت های فوق در بهار 1396 جمع آوری و به مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان جهت کشت و مطالعه انتقال یافت و در تابستان همان سال ، همزمان سرشاخه های گلدار توده ها از مزرعه و نواحی مورد مطالعه جمع آوری گردید. استخراج اسانس با استفاده از دستگاه کلونجر، تقطیر با آب و آنالیز اسانس ها با استفاده از دستگاه Gc و GC-MS شناسایی گردید. نتایج نشان داد، جمعیت های این گونه در رویشگاه طبیعی از لحاظ صفات مورفولوژیکی از جمله طول برگ، ارتفاع بوته و تعداد میانگره از برتری ببیشتری برخوردار بودند. بیشترین میزان درصد اسانس و پولگون در جمعیت کشت شده (4/54 درصد) و کمترین میزان آن در توده آبکنار (19/40 درصد) مشاهده شد. که یکی از دلایل آن می تواند کاهش میزان بارندگی، افزایش ارتفاع از سطح دریا و همچنین تفاوت در طول و عرض جغرافیایی باشد. پولگون و کامفندر منطقه ضیابر، به ترتیب با 17/49 و 84/11 درصد بالاترین میزان ترکیبات اسانسی بودند، در منطقه ماسال، پولگون با 47/49 و گاماترپینن 24/14 درصد و در منطقه آبکنار پولگون با 19/40 و گاماترپینن با 56/11 درصد بیشترین میزان ترکیبات اسانسی بودند. بالا بودن میزان این ترکیبات در جمعیت های مورد بررسی نشان دهنده کیفیت بالای اسانس در این گیاه دارویی ا ست. با توجه به اینکه هرچه ترکیبات موجود در اسانس کمتر و درصد آنها بیشتر باشد جداسازی ترکیبات جهت مصارف تجاری و دارویی آسان تر است جمعیت های کشت شده از این گونه با داشتن تعداد ترکیبات کمتر اما درصد بالای ترکیبات اصلی نسبت به سایر جمعیت های پونه برتری و پتانسیل بیشتری برای برنامه های اصلاحی و اهلی سازی دارند.

    کلیدواژگان: اسانس، پولگون، پونه معطر، pulegium L، Mentha، صفات مورفولوژیکی، صفات فیتوشیمیایی، گیلان
  • گلایم لازمی، وحیده پیام نور*، جمیله نظری، عمران عالیشاه صفحات 76-88
    این تحقیق با هدف بررسی اثر القاء الیسیتورها بر خواص آنتی اکسیدانی و ترکیبات ثانویه میسلیوم قارچ های Arthrinium arundinis ، همزیست گلسنگ، Hyphodontia paradoxaو Stereum hirsutum به میزبانی گیاه Betula pendulaانجام شد. در تابستان 1395 نمونه برداری اولیه از پوست تنه درختان از منطقه سیاه مرزکوه  استان گلستان از ارتفاع 2400متری از سطح دریا انجام و خالص سازی قارچ انجام شد. در 1397 از ذخایر میسیلیومی دوساله برای تحقیق حاضر با هدف بررسی تغییرات ترکیبات ثانویه استفاده گردید. تیمارهای نیترات سدیم، نانوفیبرسلولز و سولفات منیزیم به عنوان الیسیتور به کار برده شدند. همچنین ارزیابی اولیه میزان تری ترپنویید با استفاده از دستگاه HPLC با کمک استاندارد بتولین و بتولینیک اسید، انجام و جهت اطمینان از تری ترپنویید بودن پیک مربوطه از دستگاه LC-MS استفاده شد. بررسی خواص آنتی اکسیدانی میسیلیوم قارچ های فوق با روش DPPH صورت گرفت. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که پیک مربوط به تری ترپنوییدها که مشتقات بتولین هستند در قارچ H. paradoxa در الیسیتور نانو فیبرسلولز و قارچ S. hirsutumدر الیسیتور نیترات سدیم (به ترتیب 5/6 و 37/6 برابر شاهد) بیشترین مقدار بوده است. در قارچ A. arundinis تزریق الیسیتورها تاثیری بر میزان تری ترپنوییدها نداشت و به طور قابل ملاحظه ای باعث کاهش آن شد. میزان آنتی اکسیدان H. paradoxaدر تیمار شاهد 1/83 درصد بود و القاء الیسیتورها نتیجه عکس داشته و میزان خواص را کاهش داد. مقدار آنتی اکسیدان قارچ A. arundinisباالیسیتورمنیزیم سولفات از 05/82 به 12/87 درصد و در A. arundinis با افزودن نیترات سدیم به محیط از 62/24 به 04/86 درصد رسید.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، الیسیتور، تری ترپنوئید، توس، میسلیوم، متابولیت ثانویه
  • امید عزیزیان شرمه، ابراهیم ملاشاهی*، مژگان طاهری زاده صفحات 89-111

    مطالعه حاضر اولین گزارش از فیتوسنتز نانوذرات نقره از عصاره آبی ریشه گیاه دارویی مریم گلی تفتانی (Salvia rhytidea Benth.) و مقایسه عملکرد ضدمیکروبی آن با عصاره طبیعی گیاه می باشد. نمونه های گیاهی در مرحله گلدهی در خردادماه سال 1396 از ارتفاعات کوه تفتان (طول 60 درجه و 44 دقیقه شرقی و عرض 28 درجه و 33 دقیقه شمالی و در ارتفاع   1394 متر بالاتر از سطح دریا) جمع آوری شدند. پس از تهیه عصاره به روش خیساندن، نانوذرات نقره به روش زیستی سنتز شدند. سپس پارامترهایی همچون pH واکنش، غلظت نیترات نقره و زمان واکنش مورد مطالعه قرار گرفته و بهینه سازی شدند. پس از بررسی خصوصیات نانوذرات توسط میکروسکوپ الکترونی گذاره و پراش پرتو ایکس، خاصیت ضدمیکروبی آن ها علیه باکتری های سالمونلا تیفی موریوم، اشرشیاکلی، باسیلوس سریوس و استافیلوکوکوس اوریوس و قارچ های آسپرژیلوس فلاووس و پنی سیلیوم اکسپانسوم به دو روش انتشار از دیسک و حداقل غلظت مهار کننده رشد بررسی شد و با فعالیت ضدمیکروبی عصاره آبی مقایسه شد. نانوذرات به دست آمده دارای ماکسیمم جذب در طول موج 415-400 نانومتر، اندازه میانگین 20-25 نانومتر، شکل کروی و یکنواخت بودند. بررسی فعالیت ضدمیکروبی نشان داد که اثرات ضدمیکروبی وابسته به غلظت بوده و در غلظت های یکسان، نانوذرات دارای اثر مهارکنندگی به مراتب بیشتری در مقایسه با عصاره آبی بوده اند، به گونه ای که در غلظت 50 میکروگرم بر میلی لیتر، بیشترین اثر مهارکنندگی علیه باکتری استافیلوکوکوس اوریوس (19 میلی متر) و قارچ آسپرژیلوس فلاووس (19 میلی متر) مشاهده شد. بر اساس نتایج به دست آمده گیاهان دارای پتانسیل بالایی جهت سنتز زیستی نانوذرات بوده که به عنوان میکروب زدا می توانند در صنایع گوناگون مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: فعالیت ضدمیکروبی، فیتوسنتز، گیاه مریم گلی تفتانی، نانوذرات نقره
|
  • Mohammad Karami, MohammadTaghi Ebadi, Mahdi Ayyari * Pages 1-12

    Nepeta crispa Willd. Locally known as Mofarrah belongs to Lamiaceae family. It is an Iranian endemic self-growing medicinal plant to Alvand Mountains in Hamadan province. N. crispa has carminative, anti-inflammatory, antinociceptive, antibacterial and antifungal properties. The aim of this study was to investigate the phytochemical composition of essential oil compounds of this plant in the vegetative stage, which cultivated in Tarbiat Modares University of Tehran at an altitude of 1283 m above sea level, and compare with samples taken from natural habitats in Arzanfood and Gashani with the altitude of 3015 and 2489 m above sea level, respectively. The plants were harvested during the late July 2018. The essential oils of all samples were obtained by hydrodistillation and were analyzed by GC-MS and GC-FID. The yield of essential oil in the sample collected from Arzanfood, Gashani and field samples were 2.13, 1.97 and 0.55% (w/w), respectively. Twenty components were identified among the samples, representing 93-96% of the oils. The main components were 1, 8-cineole (40.25%, 48.5, 49.9%), 4aα, 7β, 7aα-nepetalactone) 34.8%, 3.7%, 24.7%) and β- pinene) 6.2%, 5.4%, 5.4%) for cultivated field, Gashani and Arzanfood samples, respectively. Although the percentage of oil and 1, 8-cineole in the cultivated sample were low, but the amount of nepetalactome compounds was high. According to the results, the environmental conditions had an important role in the qualitative and quantitative changes in the essential oil of this plant but cultivation of N. crispa in a place with more than 1200 m difference in altitude, lower than the main habitat, was a promising sign for domestication of N. crispa. Optimization of other factors including, cultivation in an area close to the natural habitat, nutrition, biotic and abiotic stresses treatment could even improve the quality of this plant compared to the self-growing ones.

    Keywords: Mofarrah (Nepeta crispa), Essential oil, 1-8-Cineole, Eco-phytochemistry, Nepetalactone
  • Ali Ghaderi *, Ali Noee, Khadijeh Ahmadi, Hossein Saborifard Pages 13-29
    Satureja hortensis L. is one of the valuable plants belonging to the Lamiaceae family that its leaves and flowering branches contain essential oil. The aim of this study was to evaluate the effects of Thiobacillus biological and chemical fertilizers on morphological and phytochemical characteristics of this plant. The present study was carried out as a factorial experiment based on randomized complete block design with 3 replications in the research farm of Golmakan town in 2019. Experimental treatments included Thiobacillus biological fertilizer (0, 5 and 12 kg/ha) and chemical fertilizer (0, 35 and 70 kg/ha). Plant essential oil was extracted from savory leaves at flowering stage by Clevenger apparatus, then the constituents of the essential oil were analyzed by GC-MS. The results showed that all morphological traits of the plant as well as the quality and quantity of the active ingredients of the essential oil were affected by fertilizer treatments. The combined application of biological and chemical fertilizers led to an increase in the studied traits compared to the non-application of fertilizer. The highest plant height (48.8 cm), leaf dry weight (9.7 g) and essential oil density (3.67%) were obtained in the combined use of fertilizers. The two main constituents of savory essential oil including carvacrol (62.10%) and gamaterpinen (19.04%) showed the highest increase in the treatment composition of 12 kg/ha of Thiobacillus fertilizer and 70 kg/ha of chemical fertilizer (NPK). Based on the results, we found that combinations of biofertilizer and chemical fertilizer could increase the morphological characteristics, quantity and quality of savory essential oil.
    Keywords: Essential oil, Thiobacillus, Morphological traits, Biological fertilizer, savory
  • Sakineh Moradkhani * Pages 30-44
    Fig fruit (Ficus carica L.) contains large amounts of phenolic-compounds, flavonoids and anthocyanins, which are the most important natural antioxidants. In this study, the fruit of three fig genotypes from three villages of Qerkh-Yashar, Badal-Abad and Pirmousi located in Khoy city, West-Azarbaijan province was harvested in September of 2019 and their biochemical characteristics were investigated. Some important chemical properties of the fruit were measured, such as antioxidant capacity with DPPH method, total phenol-content, total anthocyanin with Spectrophotometer, soluble sugars and polyphenols with HPLC. The measured antioxidant capacity by DPPH method in fruits varied from 36.93 to 45.67%. The highest total phenol was 418.59 mg in 100g of fresh gallic-acid, which was observed in the second genotype. The highest anthocyanin was 1.219 mg in 100g of fresh weight, which was observed in the first genotype. According to the results of the analysis of soluble sugars in all three sugars: fructose, sucrose and glucose were observed in all three genotypes. in this study, 9 types of polyphenolic-compounds were extracted from fig fruit, which included: caffeic-acid, gallic-acid, chlorogenic-acid, rutin, coumaric, rosemary-acid, quercetin, cinnamic-acid, apagenine, and the combination of chlorogenic-acid with an average of 30.88 micrograms-pergram was identified as the dominant polyphenol. According to the results of this study, different fig genotypes contain antioxidants and natural polyphenols, among which the first genotype, which belongs to the village of Qerkh-Yashar, contains higher levels of antioxidants and Polyphenols can be suggested for future correctional programs, but can also be used in the food and pharmaceutical industries.
    Keywords: DPPH, Figs, Polyphenols, Soluble sugars, total anthocyanins
  • Fatemeh Nejadhabibvash *, Arsalan Pirvash, Saeedeh Khamoushi Pages 45-61
    The fruit of Rosa canina L. contains valuable substances such as fatty acids. In this study, in order to determine the amount of oil and fatty acid profiles of Rosa canina in different habitats of Iran and to know the diversity of these compounds, the fruits at full ripening stage were collected from 5 habitats with different climatic conditions, including Urmia, Chaldran, Bukan, Shahindeg and Zanjan with a height of 1500, 2000, 1370, 1406 and 1638 m above sea level, respectively, on 21 September in 2017. The oil was extracted from the seeds with Soxhlet apparatus and fatty acids were analyzed by gas chromatography (GC). The results were showed that different habitats had a significant impact on the oil content and fatty acids profiles. The highest and lowest percentages of oil were obtained from Shahindeg (20.57 %) and Chaldran (12.37 %) habitats, respectively. The predominant fatty acids in seed oil of Chaldran habitat were palmitic acid (49.53 %), linoleic acid (46.71 %), cis-9-oleic acid (28.81 %) and cis-11- eicosanoic acid (17.88 %), meanwhile in the Urmia habitat; they were linoleic acid (42.96 %), cis-9-oleic acid (30.33 %), cis-11-eicosanoic acid (15.34 %) and palmitic acid (5.92 %). In the Zanjan habitat, the major of fatty acids were including linoleic acid (46.30 %), cis-9-oleic acid (28.42 %), cis-11-eicosanoic acid (16.71 %) and palmitic acid (4.54 %). In the Bukan habitat, the predominant fatty acids were linoleic acid (45.31 %), cis-9-oleic acid (27.70 %), cis-11- eicosanoic acid (17.70 %) and palmitic acid (5.33 %), while in the Shahindeg habitat; they were linoleic acid (52.61%), cis-9 oleic acid (28.62 %) and cis-11-eicosanoic acid (18.70 %). The Urmia and Bukan habitats had the highest amount of saturated fatty acids, while the seeds of Shahindeg habitat were rich in unsaturated fatty acids. In general, the results of this study proved the effect of ecological conditions on the quantity and quality of fatty acids and the percentage of oil in seed of Rosa canina L.
    Keywords: Gas Chromatography, fruit, Oleic acid, Rosa Canina
  • Zahra Baharmast, Azizollah Kheiry *, Mohsen Sanikhani, Ali Soleimani Pages 60-75

    M. pulegium is belongs to Lamiaceae. Pulegon as a main ingredient in mint has antimicrobial and aromatic properties which has been used to treatment of many diseases. In this study M. pulegium were collected from three natural habitats of Ziaber, Masal and Abkenard in the flowering stage in Guilan province. Also, rhizomes of habitat samples were cultivated in the research farm of Zanjan University in the same year. The rhizomes of the these populations were collected in the spring of 2017 and transferred to the research farm of Zanjan University. In the summer of the same year, flowering branches were harvested from natural habitates. The essential oil was extracted by using a Clevenger apparatus and water distillation and were and bused by GC and GC-MS. Results were showed that the polygon were highly varied in all populations, in which the highest and lowest content of pulegone was observed in cultivated population in Zanjan and Abkenar population with 54.43% and 40.19%, respectively. According to the results, the populations grown habitat were superior to morphological traits such as leaf length, plant height and number of internodes. A higher percentage of essential oil was observed in the cultivated population, it may be due to decrease in rainfall, an increase in altitude, as well as differences in latitude and longitude. The pulegon and camphene in Ziaber region had the highest amount with 49.17% and 11.84%, respectively, in Masal region, pulegon with 49.47% and gamaterpinen with 24.24% and in Abkenar region, pulegon (40.19%) and gamaterpinen (11.56%) were the most compounds. The high amount of these compounds in the studied populations indicates the high quality of essential oil in this medicinal plant. In this study, the cultivated populations had fewer compounds with a high percentage of the main compounds compared to other populations, so it seems they have more superiority and potential for breeding and domestication programs.

    Keywords: Essential oil, Mentha pulegium, Morphological traits, phytochemical traits, pulegone
  • Lazemi Golaem, Vahide Payamnoor *, Jamile Nazari, Omran Alishah Pages 76-88
    The aim of this study was to evaluate the effect of elicitors on antioxidant properties and mycelial secondary metabolites of Arthrinium arundinis, Lichen symbiont, and Hyphodontia paradoxa and Stereum hirsutum hosted by Betula pendula . In the summer of 2016 preliminary sampling was performed from tree barks of Siah-Marzkouh, Golestan province, from an altitude of 2400 m above sea level. Then, fungal purification was achieved. In 2018, biennial mycelial reserves were used to investigate changes in secondary compounds. The following treatments were applied as elicitor: sodium nitrate, nanofibers cellulose and magnesium sulphate. Initial evaluation of triterpenoids was performed by HPLC using standard betulin and betulinic acid, and LC-MS was used to confirm the corresponding peak as triterpenoid. Antioxidant properties in mycelia of these fungi were studied by DPPH method. Based on the results, the highest peak of triterpenoids which are derivatives of betulin was in H. paradoxa treated by nanofibers cellulose, while in S. hirsutum it was by sodium nitrate (6.5 and 6.37 times in comparison to control, respectively). In A. arundinis, elicitors had no effect on triterpenoids amount and significantly reduced it. The antioxidant activity of H. paradoxa in the control treatment was 83.1% and the induction of elicitors had the opposite effect on this activity. The antioxidant activity of A. arundinis decreased from 82.05 to 87.12% with magnesium sulfate elicitor, meanwhile by adding sodium nitrate to the medium it increased from 24.62 to 86.04%.
    Keywords: Antioxidant, Birch, elicitor, Ttriterpenoids, Mycelium, Secondary metabolites
  • Omid Azizian Shermeh, Ebrahim Mollashahi *, Mozhgan Taherizadeh Pages 89-111

    The present study is the first report on the phytosynthesis of silver nanoparticles from aqueous extract of Salvia rhytidea Benth and comparison of its antimicrobial Activities with natural plant extract. Plant samples were collected at the flowering stage in June 2017 from the heights of Taftan Mountain (length 60 degrees and 44 minutes east longitude and width 28 degrees and 33 minutes north and at an altitude of 1394 m above sea level). After preparation of extract by maceration method, the silver nanoparticles were biosynthesized. Then, parameters such as reaction pH, concentration of AgNO3 and reaction time were studied and optimized. After characterization of nanoparticles by transmission electron microscopy (TEM) and X-ray diffraction (XRD) techniques, their antimicrobial activity against Salmonella typhimurium, Escherichia coli, Bacillus cereus and Staphylococcus aureus, Aspergilus Flavus and Penicillium expansum were investigated and compared with aquatic extract by Disk diffusion method and MIC test. The results showed that silver nanoparticles had maximum absorption at 400- 415 nm, an average size of 20-25 nm and a spherical and uniform shape. Antimicrobial activity of showed that the antimicrobial effects were concentration-dependent and in equal concentrations, the nanoparticles had a higher inhibitory effect than aquetic extract, in which at 50µg/mL the highest inhibitory effect was observed against Staphylococcus aureus (19 mm) and Aspergillus flavus (19 mm). Based on the results, plants have a high potential for biosynthesis of nanoparticles that can be used as antiseptic in various industries.

    Keywords: Antimicrobial Activity, Phytosynthesis, Salvia rhytidea Benth, silver nanoparticles