فهرست مطالب

فصلنامه اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 54 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آزاده رزجی، فرزاد پاک نژاد*، مریم معرفی، عبدالمجید مهدوی دامغانی، محمدنبی ایلکایی صفحات 157-172

    پژوهش های مربوط به ارزیابی تاثیر نهاده ها روی پنبه در کشور سابقه ای طولانی دارد با این حال، به دلیل پراکندگی و تنوع موجود در نتایج آزمایشات مختلف دستیابی به نتیجه کلی دشوار می باشد. در این مطالعه جهت حل این مشکل از رهیافت فراتحلیل استفاده شده است تا از این طریق بتوان با تلفیق و آنالیز مجدد یافته های آزمایشات مستقل به نتیجه ای واحد دست یافت. برای این منظور مقالات علمی پژوهشی منتشر شده توسط محققین از سال 1996 تا 2017 در داخل کشور در خصوص اثر تنش خشکی بر عملکرد، ارتفاع و تعداد غوزه در پنبه مورد بررسی قرار گرفت. اندازه اثر برای هر صفت اختلاف میانگین تیمار تنش خشکی با شاهد می باشد. بررسی نتایج نمودار اندازه اثر تنش خشکی و عملکرد نشان داد همه سطوح تنش نسبت به شاهد تفاوت معنی داری را نشان دادند (001/0>p). همچنین با بررسی نمودار اندازه اثر ارتفاع و تنش خشکی و تعداد غوزه و تنش خشکی مشخص شد تیمار شاهد در مقابل میانگین کل، شاهد در مقابل 55-41 درصد ظرفیت زراعی و شاهد در مقابل 40-25درصد ظرفیت زراعی تفاوت معنی داری نسبت به شاهد نشان دادند. نتایج نمودار انباشت تاثیر تنش خشکی بر عملکرد، ارتفاع و تعداد غوزه در پنبه نشان داد اکثر مطالعات در سمت چپ نمودار قرار گرفته اند که حاکی از تاثیر منفی تنش خشکی بر صفات مربوطه می باشد. همچنین، نتایج نمودار قیفی نشان داد مطالعاتی که در زمینه پنبه و تنش خشکی در ایران انجام شده به دلیل سوگیری و حجم کم نمونه مطالعاتی با دقت کافی نبوده است.

    کلیدواژگان: ارتفاع و تعداد غوزه، جوانه زنی، نمودار انباشت، نمودار قیفی
  • وحیده بیاره، فرید شکاری*، سعید سیف زاده، حمیدرضا ذاکرین، اسماعیل حدیدی صفحات 173-192

    کدوی تخم کاغذی از جمله گیاهان دارویی با ارزش می باشد که دانه آن دارای مقادیر بالایی از روغن است. به منظور بررسی واکنش کدو تخم کاغذی به تنش کمبود آب و کاربرد سالیسیلیک اسید، آزمایشی مزرعه ای طی دو سال متوالی (بهار و تابستان سال‏های 1394 و 1395) به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی اجرا شد. بوته های در مرحله 5 تا 6 برگی با غلظت های صفر، 0/5، 1 و 1/5 میلی مولار سالیسیلیک اسید محلول‏پاشی شدند و 15 روز پس از محلول پاشی، تحت تنش های رطوبتی 0/3-، 1/2- و 1/8- مگا پاسکال خاک قرار گرفتند. افزایش شدت تنش باعث کاهش محتوای نسبی آب برگ، محتوای کلروفیل و کاروتنویید، طول بوته، تعداد گره، تعداد ساقه فرعی، عملکرد میوه، قطر میوه، قطر میانبر میوه شد. در مقابل، محلول‏پاشی با سالیسیلیک اسید موجب افزایش و بهبود معنی‏دار محتوای نسبی رطوبت برگ، محتوای کلروفیل و کاروتنویید، طول بوته، تعداد گره، تعداد ساقه فرعی، عملکرد میوه، قطر میوه، عملکرد دانه، تعداد دانه در میوه و وزن هزار دانه گردید. اثرات بهبوددهندگی سالیسیلیک اسید به ویژه در غلظت 5/1 میلی مولار چشم گیرتر بود. صفاتی نظیر محتوای رطوبت نسبی برگ، طول بوته، کلروفیل a، b و کل، تعداد گره در بوته، تعداد شاخه های فرعی و قطر میان‏بر میوه در تیمار 1/2- مگا پاسکال کاهش معنی‏داری را نسبت به تیمار شاهد نشان ندادند و یا حتی افزایش نیز داشتند. همچنین، تعداد دانه در میوه در تیمار 1/2- نسبت به 0/3- مگا پاسکال افزایش معنی‏داری را نشان داد. به نظر می‏رسد کاهش آب در دسترس، الگوی تسهیم اسمیلات‏ها را در میوه تغییر داده و به طور عمده، به صرف کاهش اندازه مزوکارپ یا دیگر قسمت های میوه، به سمت بخش دانه جریان داده است. از بین اجزای عملکرد، تعداد دانه در میوه و پس از آن، تعداد میوه در واحد سطح بیشترین اثر را بر افزایش میزان تولید در واحد سطح داشتند. در مقابل، وزن دانه تغییرات چندانی را در تیمارهای مختلف آبی یا محلول‏پاشی با سالیسیلیک اسید نداشت. بر اساس داده‏های حاصل، گیاه کدو تا تنش 1/2- مگا پاسکال کاهش زیادی را در عملکرد دانه نشان نداد.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، زیست توده، عملکرد دانه، عملکرد روغن، محتوای نسبی آب برگ
  • سارا بیگ زاده، عباس ملکی*، محمد میرزایی حیدری، علیرضا رنگین، علی خورگامی صفحات 193-216

    خشکی یکی از مهم ترین عوامل محدودکننده ی رشد و عملکرد گیاهان در بسیاری از مناطق دنیا است. به منظور بررسی اثرات تنش خشکی و محلول پاشی عصاره جلبک دریایی و سالیسیلیک اسید بر برخی صفات فتوسنتزی و فتوشیمیایی گیاه لوبیا سفید، آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 96-1395 در دو منطقه ی اسلام آباد غرب و خرم آباد اجرا گردید. کرت اصلی شامل اعمال سه سطح تنش خشکی (60، 90 و 120 میلی متر تبخیر از سطح تشتک تبخیر کلاس A) بود و فاکتور فرعی اول شامل دو سطح محلول پاشی و عدم محلول پاشی سالیسیلیک اسید و فاکتور دوم محلول پاشی کود جلبک دریایی در چهار سطح با غلظت های صفر ،50، 100 و 150 گرم در هکتار بود. طبق نتایج حاصل تنش خشکی سبب کاهش سرعت فتوسنتز و کاهش محتوای کلروفیل شد، محلول پاشی جلبک دریایی و سالیسیلیک اسید سرعت فتوسنتز و محتوای کلروفیل را افزایش داد. تنش خشکی محتوای پرولین و نشت یونی را افزایش داد و سبب افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان از جمله کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز شد. کاربرد سالیسیلیک اسید میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان را افزایش داد. تنش خشکی همچنین، عملکرد دانه را کاهش داد. کمترین عملکرد دانه (1720کیلوگرم در هکتار) از تیمار 120 میلی متر تنش خشکی و عدم مصرف کود جلبک دریایی و بیشترین عملکرد دانه از تیمار 60 میلی متر (عدم تنش) و 150 گرم جلبک دریایی به دست آمد. محلول پاشی سالیسیلیک اسید توانست عملکرد دانه را تا 4/5 درصد افزایش دهد. با توجه به نتایج این بررسی، مصرف سالیسیلیک اسید و جلبک دریایی می تواند تا حدودی اثرات منفی ناشی از تنش خشکی را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: سالیسیلیک اسید، جلبک دریایی، سرعت فتوسنتز، آنزیم های آنتی اکسیدان
  • افسانه پیرمانی، تورج میرمحمودی*، سوران شرفی، سامان یزدان ستا صفحات 217-236

    بررسی اثرات سطوح کود نیتروژنه بر برخی ویژگی های مورفوفیزیولوژیک و آنتی اکسیدانت گل همیشه بهار در دورهای مختلف آبیاری طی آزمایشی به صورت اسپیلت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در دوسال زراعی 96-1395 در ایستگاه کشاورزی ساعتلوی ارومیه انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل دور آبیاری در چهار سطح (آبیاری بعد از 5، 10، 15 و 20 روز) و مصرف کود نیتروژنه در چهار سطح (صفر: شاهد، 80، 160 و 240 کیلوگرم در هکتار) بودند. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که اثر دور آبیاری بر کلیه صفات موردبررسی معنی دار بود. بین سطوح کود نیتروژنه از لحاظ اثر بر کلیه صفات به غیر از محتوی پرولین اختلاف معنی دار دیده شد. اثر متقابل دو تیمار نیز بر شاخص سطح برگ، ضریب هدایت روزنه ای، محتوی کلروفیل b، درصد و عملکرد اسانس معنی دار بود. در این تحقیق، با افزایش تعداد روزهای دور آبیاری از 5 به 20 روز محتوی آب نسبی برگ، کلروفیلa، کارتنویید و عملکرد خشک گل به ترتیب 64/36، 27/35، 31/24 و 77/45 درصد کاهش و محتوی پرولین، فعالیت کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و مالون دی آلدهید به ترتیب 72/24، 04/33، 51/35 و 86/20 درصد افزایش نشان دادند. در بین سطوح کود نیتروژنه نیز استفاده از160 کیلوگرم در هکتار در مقایسه با شاهد، محتوی آب نسبی برگ، کلروفیلa، کارتنویید و عملکرد خشک گل را به ترتیب 18/16، 24/4 و 68/23 درصد افزایش و فعالیت کاتالاز، سوپراکسید دسموتاز و مالون دی آلدهید را به ترتیب 10/18، 23/21، 69/29 و 26/28درصد کاهش داد. بالاترین شاخص سطح برگ، ضریب هدایت روزنه ای، کلروفیل b به کاربرد 160 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژنه و دور آبیاری بعد از 5 روز و بالاترین درصد اسانس گل و عملکرد اسانس نیز به کاربرد 160 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژنه و دور آبیاری بعد از 10 روز اختصاص یافت. جهت دستیابی به حداکثر خصوصیات کیفی مناسب در گل همیشه بهار دور آبیاری 10 روزه و کاربرد 160 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژنه در شرایط اقلیمی مشابه این آزمایش می تواند مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدانت، شاخص سطح برگ، کلروفیل، کم آبی
  • مسعود جلیلی هنرمند، محمدعلی ابوطالبیان* صفحات 237-256

    نیتروژن و فسفر به عنوان عناصر غذایی ضروری، در رشد و نمو گیاهان مطرح می‎باشند. از طرفی نوع و نحوه مصرف کود، نقش مهمی در کارایی جذب عناصر و صرفه جویی در مصرف آن دارد. بدین منظور آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در منطقه بهار همدان در سال 1396 اجرا گردید و در آن نوع کود فسفر در سه سطح (عدم مصرف، سوپر فسفات تریپل و دی آمونیوم فسفات)، کود نیتروژن در دو سطح (مصرف نواری و پخش سطحی) و رقم سیب زمینی در سه سطح (اگریا، بانبا و سانته) به صورت فاکتوریل در نظر گرفته شدند. بیشترین‎های شاخص سطح برگ (27/5)، سرعت رشد (22/13 گرم بر متر مربع در روز) و ماده خشک کل (86/582 گرم بر متر مربع) از مصرف دی‎آمونیوم فسفات به همراه جایگذاری نیتروژن در رقم آگریا به دست آمدند. نتایج نشان داد که در شرایط کمبود فسفر، شیوه مصرف نیتروژن بر شاخص‎های سطح برگ، سرعت رشد و ماده خشک کل تاثیری نداشت، اما عملکرد غده رقم آگریا در کمبود فسفر با مصرف نواری نیتروژن افزایش نشان داد. در این تحقیق استفاده از دی‎آمونیوم فسفات در مقایسه با سوپر فسفات تریپل سبب افزایش شاخص‎های سطح برگ، سرعت رشد، سرعت رشد نسبی و ماده خشک کل گردید و تاثیر کاربرد نواری نیتروژن همراه سوپر فسفات تریپل بیشتر از دی‎آمونیوم فسفات بود. شاخص کلروفیل در شرایط مصرف دی‎آمونیوم فسفات تحت تاثیر شیوه مصرف نیتروژن قرار نگرفت در حالی‎ مصرف نواری نیتروژن با سوپر فسفات تریپل شاخص کلروفیل را 5/6 درصد افزایش داد. نتایج مربوط به عملکرد غده نشان داد، که اگر همراه با سوپر فسفات تریپل کود نیتروژن جایگذاری گردد، عملکرد بانبا 4/25 درصد افزایش می‎یابد. بر اساس نتایج بدست آمده، بالاترین عملکرد غده در هر سه رقم، به ویژه در بانبا و آگریا با مصرف نواری نیتروژن همراه با دی‎آمونیوم فسفات به دست آمد.

    کلیدواژگان: دی آمونیوم فسفات، سرعت رشد، سوپر فسفات تریپل، شاخص سطح برگ
  • نوشین محمدزمانی، امیدعلی اکبرپور*، مانی مجدم، طیب ساکی نژاد، علیرضا شکوه فر صفحات 257-274

    گیاه سورگوم از جمله محصولات علوفه ای در تیره ی غلات است که به دلیل سازگاری با شرایط خشک و راندمان بالا در مصرف آب، می تواند در شرایط خشک و تنش خشکی عملکرد مطلوبی داشته باشد. تحقیق حاضر طی دو سال زراعی 1395 و 1396 در خرم آباد روی گیاه سورگوم دانه ای اجرا گردید. آزمایش به صورت کرت های خردشده- فاکتوریل با 4 تکرار و با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی اجرا شد. فاکتور تنش از طریق قطع آبیاری در سه سطح، آبیاری نرمال- قطع آبیاری در مرحله رویشی و زایشی در کرت های اصلی بود. فاکتور فرعی به صورت فاکتوریل به صورت کود زیستی در سه سطح، مصرف کود شیمیایی بر اساس آزمون خاک، مصرف کود زیستی ورمی کمپوست و مصرف تلفیق ورمی کمپوست و کود شیمیایی و با دو رقم سپیده و کیمیا در کرت های فرعی اجرا شد. ابتدا تجزیه واریانس مرکب انجام گرفت که به دلیل معنی دار نبودن اثرات سال و اثرات متقابل سال در فاکتورهای مختلف، تجزیه واریانس بر اساس میانگین دو سال انجام شد. نتایج حاکی از معنی دار بودن تاثیر تنش و اثرات متقابل رقم با تنش و رقم با کود بر برخی صفات مورد اندازه گیری بود، به طوری که مشخص شد شاخص های کمی، کیفی و فنولوژیکی گیاه سورگوم دانه ای در مرحله زایشی تحت تاثیر منفی تنش قرار گرفتند. از طرفی تاثیر کود ورمی کمپوست بر صفات مورد بررسی چشم گیر و مثبت برآورد گردید. رقم سپیده به استثنای صفت نسبت پروتیین، در مقایسه با رقم کیمیا، دارای تمامی صفات برتری بود. عملکرد دانه در شرایط قطع آبیاری در مرحله رویشی در رقم سپیده حدود 8 تن و در رقم کیمیا 36/4 تن در هکتار برآورد شدند. اما، در اثر اعمال تنش در مرحله زایشی، عملکرد دانه برای رقم سپیده 67/7 تن در هکتار و برای رقم کیمیا 45/4 تن در هکتار به دست آمد.

    کلیدواژگان: سورگوم دانه ای، تنش قطع آبیاری، ورمی کمپوست، رقم سپیده، رقم کیمیا
  • فاطمه نادری، فاطمه باوندپوری*، عزت الله فرشادفر، محسن فرشادفر صفحات 275-292

    غربال و شناسایی ژنوتیپ های متحمل خشکی گندم های بومی با اجرای پژوهشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در دو محیط تنش و بدون تنش با 25 ژنوتیپ گندم نان در سال زراعی 1396-1395 در پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی کرمانشاه انجام شد. تجزیه واریانس و مقایسه میانگین های صفات مورفولوژی، فیزیولوژی و بیوشیمیایی نشان دادند که اثر ژنوتیپ برای بیشتر صفات معنی دار بود. با توجه به ضرایب همبستگی، بین عملکرد با وزن هزار دانه و عملکرد بیولوژیک در هر دو شرایط تنش و بدون تنش همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشت. مقایسه میانگین ها نشان داد که ژنوتیپ شماره 10 (WC-4987) از نظر عملکرد، در هر دو شرایط تنش و بدون تنش برتر شناخته شد. همبستگی بین شاخص های مقاومت به خشکی نشان داد که شاخص های تحمل خشکی (STI)، میانگین نسبی عملکرد (MRP) و صفت عملکرد بیولوژیک با عملکرد دانه در هر دو شرایط تنش و بدون تنش همبستگی مثبت و معنی داری داشتند. در رتبه بندی بر اساس مجموع رتبه ها، میانگین رتبه ها و انحراف معیار رتبه ها، ژنوتیپ های شماره10(WC-4987)، 15(WC-47638) و 18(WC-47569) دارای بهترین رتبه بودند و به عنوان ژنوتیپ های مقاوم به خشکی و ژنوتیپ های 4(WC-47341)، 16(WC-47583) و 22(WC-47467)، ژنوتیپ های حساس شناخته شدند. در تجزیه به عامل ها در محیط تنش، 55/80 درصد از واریانس داده ها توسط چهار عامل اصلی توجیه شد. تجزیه خوشه ای به روش Ward در شرایط تنش ژنوتیپ های مورد بررسی را به چهار گروه تقسیم کرد. روند گروه بندی ژنوتیپ ها تا حدودی متفاوت می باشد که ناشی از واکنش متفاوت ژنوتیپ های گندم نان به تنش کمبود آب و تفاوت در حساسیت یا مقاومت نسبی آنها به تنش است.

    کلیدواژگان: گندم نان، تنوع، صفات بیوشیمیایی و فیزیولوژی، رتبه بندی
  • کژال پیرظهیری، همایون کانونی*، اسعد رخزادی صفحات 293-310

    نخود (.Cicer arietinum L)، در ایران غالبا در شرایط دیم بهاره و در مزارعی که رطوبت را از فصل قبل در خود ذخیره کرده اند کشت می شود. تراکم بوته می تواند اثر مهمی بر تولید و عملکرد نخود داشته باشد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی اثرات تراکم های مختلف بوته بر عملکرد دانه و تعدادی از صفات زراعی برخی ارقام نخود در سال 1395در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گریزه سنندج (35 درجه و 16 دقیقه عرض شمالی و 47 درجه و 1 دقیقه طول شرقی) بود. آزمایش به صورت فاکتوریل درقالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجراء و عوامل آزمایشی تراکم بوته در چهار سطح 15، 25، 35 و 45 بوته در متر مربع و ارقام نخود شامل چهار رقم کاکا، پیروز، آی ال سی 482 و ثمین در نظر گرفته شدند. تجزیه واریانس صفات یادداشت برداری شده نشان داد که اثر رقم و اثر متقابل رقم در تراکم برای همه منابع تغییر به استثنای تعداد دانه در غلاف، ارتفاع بوته و ارتفاع اولین غلاف از سطح زمین معنی دار بود. همچنین، اثر عامل تراکم بوته بر عملکرد دانه، وزن 100 دانه، شاخص کلروفیل برگ، محتوای پروتیین، ارتفاع بوته و تعداد شاخه در بوته معنی دار به دست آمد. نتایج نشان دادند که با ازدیاد تراکم بوته، عملکرد دانه در واحد سطح افزایش یافت. مقایسه میانگین عملکرد ارقام تحت بررسی نشان داد که رقم ثمین به تراکم های بالا حساس بود و از طرف دیگر، آی ال سی 482 تناسب خوبی به کشت متراکم داشت. در همین ارتباط، ارقام کاکا و پیروز در تراکم های متوسط (25 و 35 دانه در مترمربع) به اپتیمم عملکرد خود نزدیک شدند. مقایسه میانگین های اثر متقابل تراکم بوته × رقم نشان داد که از لحاظ محتوای پروتیین تفاوت معنی داری بین ارقام ثمین، آی ال سی 482 و پیروز وجود نداشت، ولی کاکا به طور معنی داری پروتیین دانه بیشتری نسبت به سایر ارقام داشت. همبستگی عملکرد دانه با وزن 100 دانه، تعداد غلاف در بوته، تعداد شاخه در بوته و ارتفاع بوته مثبت و معنی دار به دست آمد. بر اساس نتایج حاصل از این آزمایش، برای کشت بهاره نخود در سنندج کشت رقم جدید و دانه درشت ثمین با تراکم 35 دانه در مترمربع می تواند مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: جمعیت گیاهی، خصوصیات زراعی، عملکرد دانه، نخود زراعی
|
  • Azadeh Razaji, Farzad Panknejad *, Maryam Moarefi, Abdolmajid Mahdavi Damghani, Mohammad Nabi Ilkaee Pages 157-172

    Researches related to the evaluation of the effect of the inputs dates back to long ago in Iran. However, due to the diversity and scattering of the various experimental results, it is difficult to reach to a general conclusion. The present study has made use of meta-analysis to overcome such a problem thereby to blend and reanalyze the findings of independent experiments for achieving a single result. To do so, the scientific-research articles published by the researchers from 1996 up to 2017 inside the country concerning the effect of drought stress on the performance, height and number of bolls in cotton were explored. The extend impact of an each trait is the mean difference of the drought stress results compared with control. The diagrammatic results of the drought stress and performance impact sizes showed that all of the stress levels make significant differences in contrast to the evidence treatment (p < 0.001). Moreover, it was made clear in a contrastive investigation of the diagrammatic results of the height and drought stress impact size and the number of the bolls and drought stress impact sizes that there is a significant difference between the evidence treatment and the total mean, the evidence treatment and 41%-55% of the cultivation capacity and the evidence treatment and 25%-40% of the cultivation capacity. The results of the cumulative diagram of the effect of drought stress on performance, height and number of bolls indicated that the majority of the studies fall on the left side of the diagram which is indicative of the adverse effect of the drought stress on the related traits. In addition, the results of the funnel chart demonstrated that the studies performed in Iran on cotton and drought stress are not much precise (bias and low sample volume).

    Keywords: Height, Number of bolls, Accumulation graph, Funnel graph, germination
  • Vahideh Biyare, Farid Shekari *, Saeid Seifzadeh, Hamidreza Zakerin, Esmaeil Hadidi Pages 173-192

    Pumpkin is one of the valuable medicinal plants which have high oil content in its seeds. The response of pumpkin was examined against controlled water deficiency with spraying salicylic acid under field conditions in 2015 and 2016 in split plot experiment based on complete randomized block design. The plants sprayed with 0, 0.5, 1 and 1.5 mM concentrations of salicylic acid at 5-6 leaf stages. After 15 days plants exposed to -0.3, -1.2 and -1.8 MPa water deficiency. Increasing water deficiency reduced RWC, chlorophyll and carotenoids content, plant height, number of nodes and branches per plant, fruit yield, fruit diameter, seed yield, number of seed per fruit and weight of 1000 seeds while it and also increased the diameter of mesocarp especially in -1.8 MPa treated plants. On the contrary, spraying with salicylic acid resulted in significant increase in RWC, chlorophyll and carotenoids contents, plant height, number of nodes and branches per plant, fruit yield, diameter of fruit, seed yield, number of seed per fruit and weight of 1000 seeds. Haghest salicylic acid effect observed at 1.5 mM concentration. Most of traits under study depicated their significant reduction at -1.8 MPa water deficiency, while other traits like leaf water content, plant height, chlorophyll a, b and total chlorophyll content, nodes per plant, number of branches and mesocarp diameter were reduced at -1.2 MPa. On the other hand, seed per fruit was increased significantly at -1.2 MPa as compared to -0.3 MPa water deficiency. The main reason for increment of seed number per fruit was due to reduction in mesocarp diameter and its weight. It seems that water deficiency changed the partitioning pattern of assimilates from fruit and shifted them to seeds against mesocarp or other parts of fruit. Among the yield components, seed number per fruit and number of fruit per land area had the most effect on yield formation. The variation in seed weight was not significant. According to results, pumpkin may considered as a tolerant plant to soil suction till -1.2 MPa, without a significant reduction in seed yield.

    Keywords: biomass, Leaf relative water content, Oil, Seed yield, Water deficit
  • Sara Beigzadeh, Abbas Maleki *, Mohammad Mirzaee Heydari, Alireza Rangin, Ali Khorgami Pages 193-216

    Drought is one of the most important factors limiting the growth and yield of plants in many parts of the world. In order to investigate the effects of drought stress and seaweed extract and salicylic acid on some photosynthetic and photochemical traits of white bean plant, a split-factorial experiment based on randomized complete block design with three replications was conducted in 2016-2017 growing season. The experiment was performed in both Islamabad and Khorramabad regions. Main factor consisted of three levels of irrigation (equivalent of 60 mm: Normal, 90 mm and 120 mm of accumulated evapotranspiration from evaporation class A pan. Sub factor consisted of 8 different levels of salicylic acidapplication (0.5 molar), no application of salicylic acid, 4 levels of seaweed extracts (0, 50, 100 and 150 gram) per plot. Results of this study showed that drought stress decreased photosynthesis rate and chlorophyll content, but the salicylic acid increased both the photosynthesis rate and chlorophyll content. Drought stress also increased proline content, ion leakage from the membrane and antioxidant enzymes activities such as catalase, ascorbate peroxidase and superoxide dismutase, while it reduced the grain yield. Application of salicylic acid increased the activity of antioxidant enzymes, but the response to salicylic acid was not similar in various levels of seaweed. The lowest grain yield was obtained from 120 mm evaporation pan (drought stress treatment) and no application of seaweed, and the highest grain yield was obtained from 60 mm evaporation pan (drought stress level) and 150 g seaweed treatments. Application of seaweed enhanced the grain yield production. Application of salicylic acid also increased grain yield up to 4.5%. According to the results of this study, it seems that salicylic acid and seaweed could reduce some negative effects of drought stress.

    Keywords: Salicylic acid, Seaweed, photosynthesis rate, Antioxidant enzymes
  • Afsaneh Pirmani, Touraj Mir Mahmoodi *, Soran Sharafi, Saman Yazdan Seta Pages 217-236

    To study the effects of nitrogen levels on morphophysiological and antioxidants properties of calendula under deferent irrigation regimes a split plot experiment based on a randomized complete block design with three replications was conducted at the Urmia Agricultural Station of Saat Lo for two cropping seasons 2016-17. Treatments were four levels of irrigation (irrigation after 5, 10, 15 and 20 days) assigned to main plots, and application of 0, 80, 160 and 240 kg.ha-1 nitrogen to subplots. Results showed that the effects of irrigation intervals on all studied traits waer significant. There were significant differences among nitrogen levels on all traits except proline content. Interaction of two treatments was significant on leaf area index, stomatal conduction coefficient, chlorophyll b, essential oil percentage, and essential oil yield. Resulats also indicated that, with increasing irrigation intervals from 5 to 20 days, relative water content, chlorophyll, carotenoid, and dry flower yield were reduced by 36.64, 35.27, 24.31 and 45.77 percent respectively. Proline content, catalase superoxide dismutase, and malondialdehyde activities were increased by 24.72, 33.04, 35.51 and 20.86 percent, respectively. Among the nitrogen fertilizer levels, 160 kg ha-1 increased, relative water content, chlorophyll a, carotenoid and dry flower yield by 16.18, 4.24, 23.68  and 28.26 percent, respectively, while it reduced the activity of catalase, superoxide dismutase, and malondialdehyde by 18.10, 21.23 and 29.69 percent respectively as compared to control. The highest leaf area index, stomatal conduction coefficient, chlorophyll b were increased by the use of 160 kg.ha-1 nitrogen fertilizer and irrigation intervals of 5 days. The highest percentage of essential oil of the flower and essential oil yield were also belonged to the application of 160 kg.ha-1 nitrogen and irrigation interval of 10 days. To obtain better quality and higher essential oil yield from calendula, irrigation interval of 10 days and application of 160 kg.ha-1 nitrogen fertilizer is recommended.

    Keywords: antioxidants, leaf area index, Chlorophyll, Water deficit
  • Masoud Jalili Honarmand, Mohammad Ali Aboutalebian * Pages 237-256

    Nitrogen and phosphorus are essential nutrients in growth of plants. In addition, the type and method of fertilizer application play an important role in the efficient absorption of nutrients and reduce fertilizer use. Therefore, an experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications in the Bahar city in 2017: phosphorus fertilizer was three levels (no application, triple superphosphate and diammonium phosphate), nitrogen fertilizer with two levels (placement and no-placement) and potato cultivar with three levels (Agria, Banba and Sante). The highest leaf area index (5.27), crop growth rate (13.22 g.m-2) and total dry matter (582.86 g.m-2) were obtained from diammonium phosphate along with nitrogen placement in by using Agria cultivar. The results also showed that under conditions phosphorus deficiency, nitrogen application method did not affect leaf area index, crop growth rate and total dry matter: However, tuber yield of Agria under phosphorus deficiency increased by nitrogen placement treatment. In this study, the use of diammonium phosphate, compared to triple superphosphate, increased leaf area index, crop growth rate, relative growth rate and total dry matter. The effect of nitrogen placement along with triple superphosphate was higher than that of nitrogen with diammonium phosphate. Chlorophyll index was not affected by nitrogen placement when using diammonium phosphate, whereas, nitrogen placement increased chlorophyll index by 6.5% with triple superphosphate. The results also showed that the tuber yield increased by 25.4% when nitrogen used by placement combined with triple superphosphate fertilizer. As a whole, highest tuber yields of all three cultivars, especially in Agria and Banba, were increased under nitrogen placement treatment along with diammonium phosphate.

    Keywords: crop growth rate, Diammonium phosphate, leaf area index, Super phosphate triple
  • Nushin Mohamadzamani, Omidali Akbarpour *, Mani Mojaddam, Tayeb Sakinejad, Alireza Shokuhfar Pages 257-274

    Sorghum (Sorghum bicolor Moench) is one of the most important forage crops in the cereal family. Due to its adaptation to arid condition and high-water use efficiency, it may produce satisfactory seed yields in arid conditions. The present study was conducted in Khorramabad province during two crop years of 2016 - 2017. The experiment was conducted in a randomized complete block design with split-factorial arrangement with four replications. The stress factor was assigned to main plots through three levels of irrigation, normal irrigation, and irrigation at vegetative and reproductive stages, and sub-factor to subplots, consisted of three levels of biofertilizer, soil NPK application, soil vermicompost application, and vermicompost and chemical fertilizer combining with Sepideh and Kimia cultivars. Initially, combined analysis of variance was performed. Due to the lack of significant year effect and its interaction effects by different factors, analysis of variances was performed on two years data. The effects of stress and the interaction effects of cultivar by stress and fertilizer on some traits were measured. It was found that the quantitative, qualitative and phonological indices of sorghum were directly negatively affected by stress at the reproductive stage. On the other hand, the effect of vermicompost fertilizer on the studied traits was significant and positive. Sepideh possessed the highest vahues for those traits except for protein percent, in comparison to Kimia. Grain yield was about 8 ton at irrigation-interrupt during vegetative stage for Sepideh and 4.36 t.ha-1 for Kimia, but grain yield at irrigation-interrupt during reproductive stage was 7.67 and 4.45 t.ha-1 for Sepideh and Kimia, respectively.

    Keywords: Seed sorghum, Irrigation stress, vermicompost, Sepideh, Kimia
  • Fatemeh Naderi, Fatemeh Bavandpori *, Ezatolah Farshadfar, Mohsen Farshadfar Pages 275-292

    Drought is the abiotic stress to decrease yield potential. To screen and identify drought tolerant genotypes of bread wheat landraces, was studied in a randomized complete block design with three replications with two levels of stress (stress and non-stress environments) and 25 bread wheat genotypes, at the Razi University of Kermanshah in 2017-2018. Results of analysis of variance and mean comparison of morphological, physiological and biochemical traits showed that effect of genotype was significant for most of the traits under stress. Correlation coefficients showed a positive and significant result between yield with thousand seed weight and biological yield in both stress and non-stress conditions. Analysis of variance and mean comparisons showed that genotype No. 10 was superior under both stress and non-stress conditions. The results of correlation between drought stress indices showed that STI, MRP and biological yield were positively and significantly correlated with grain yield under both stress and non-stress conditions. Ranking of genotypes, based on sum of ranks, mean ranks and standard deviation of ranks, showed that genotypes 10, 15 and 18 were best rank and recognized as superior drought resistant genotypes, while genotypes 4, 16, and 22 were identified susceptible. Factor analysis in stress environment explained 80.55% of the variance by four main factors. Ward's cluster analysis under stress condition divided the genotypes into four groups. Grouping of genotypes were somewhat different due to different responses of bread wheat genotypes to water deficit stress and their differences in susceptibilies or relative resistancese.

    Keywords: Bread Wheat, Diversity, biochemical, physiological trait, ranking (RS)
  • Kazhal Pirzahiri, Homayoun Kanouni *, Asaad Rokhzadi Pages 293-310

    Chickpea (Cicer arietinum L.) is commonly grown under dryland conditions during spring on soils that conserve moisture from the preceding season, in Iran. Seeding rate can have a major impact on production of chickpea. A field trial was carried out at Gerizeh Agricultural Research Station of Kurdistan (35°16’N 47°1’E), west of Iran during 2015-16 cropping season. The trial was carried out in a factorial experiment based on randomized complete block design (RCBD) with three replications. The factor "A" was plant densities, consisting of 15, 25, 35, and 45 plants m-2 and factor "B" was chickpea varieties (Kaka, Pirouz, ILC 482, and Samin). The effect of chickpea varieties and interaction between plant densities and varieties were significant on all measured parameters, except on number of seed per pod, plant height and height of first pod. Also, the effects of plant densities on seed yield, 100 seed weight, leaf chlorophyll index, protein content, plant height, and number of branch per plant were also significant. Results showed that an increase in plant density resulted in significantly higher seed yield per hectare. The mean yields indicated the sensitivity of "Samin" cultivar to high plant population, while it was, suitabilie to cultivar "ILC482" (45 plants m2). "Kaka" and "Pirouz" produce near optimum yields at medium plant densities (25 and 35 plants m-2). Mean yield comparison of cultivar × palnt density showed that cultivars "Pirouz", "ILC482" and "Samin" did not differ significantly in protein content but "Kaka" significantly produced higher protein content the three cultivars. Correlation coefficient for seed yield, number of pods/plant, seed weight, number of branch/ plant and plant height were positive and significant, while for seed yield, and height of first pod were negative and significant. According to the results of the this study Samin, with its large seed size and other desirable characteristics and plant population of 35 plants m-2 can be recommended for planting in Sanandaj and similar climatic areas.

    Keywords: agronomic characteristics, Chickpea, Grain yield, Plant population