فهرست مطالب

آموزش پزشکی - سال هشتم شماره 2 (بهار و تابستان 1399)

نشریه آموزش پزشکی
سال هشتم شماره 2 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ایمان جهانیان، فرشته عادل، میترا شعبانی*، علی گل افشانی صفحات 7-15
    سابقه و هدف

    یکی از اهداف آموزش عالی، آموزش، توسعه و تامین منابع انسانی در جهت پیشرفت همه جانبه کشور است . با ارزیابی درونی دانشگاهی، می توان کارآمدی آموزش عالی را ارتقاء بخشید. این پژوهش با هدف ارزیابی کیفیت آموزش و خدمات ارایه شده دانشگاه از نظر دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی بابل صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    پژوهش توصیفی- تحلیلی حاضر با جامعه آماری 275 دانشجویان تحصیلات تکمیلی که به روش تصادفی ساده 131 نفر بعنوان نمونه انتخاب شدند،انجام گردید. اطلاعات، با استفاده از پرسشنامه بررسی رضایتمندی دانشجویان (SSI) در حیطه های خدمات رفاهی، کمک آموزشی، آموزشی،دانشجو محور و استاد راهنما تکمیل گردید و با نرم افزار spss 21 با استفاده از آزمون های آماری تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    %3/89 از دانشجویان در مقطع کارشناسی ارشد و %7/10 در مقطع دکترای تخصصی  بودند. میزان رضایتمندی کل (73%) در حد مطلوب ارزیابی گردید. خدمات استاد راهنما، دانشجویی، آموزشی، کمک آموزشی و رفاهی، به ترتیب بیشترین تا کمترین نمره را کسب نمودند. متغیرهای جنسیت، مقطع تحصیلی و تاهل، تاثیری بر رضایت دانشجویان (05/0p>) نداشتند. در خصوص میزان توجه مسیولین، بیشترین توجه به خدمات آموزشی و کمترین توجه نسبت به خدمات رفاهی اختصاص داشت. همچنین بین رضایتمندی دانشجویان و میزان توجه مسیولین با فاکتور مقطع تحصیلی رابطه معناداری گزارش نشد .(p>0.05)

    نتیجه گیری

    طبق ارزیابی به عمل آمده میزان رضایتمندی کلی نسبت به کیفیت آموزش و خدمات، مطلوب ارزیابی گردید. با بررسی دیدگاه دانشجویان، ضروریست مسیولین دانشگاه توجه بیشتری در برآورده کردن نیازهای دانشجویان و ارتقای کیفیت آموزشی و خدماتی به ویژه در زمینه خدمات رفاهی به عمل آورند.

    کلیدواژگان: تحصیلات تکمیلی، کیفیت خدمات، دانشگاه
  • مریم دلفی*، مرضیه امیری، آرش بیات، مجتبی توکلی، فاطمه طاهری، سحر شمیل شوشتری صفحات 16-20
    سابقه و هدف

    گزارش نویسی یک چارچوب فعالیتی و اقدام ضروری برای ارایه نتایج آزمون های شنوایی شناسی است. یکی از روش های آموزش گزارش نویسی برگزاری کارگاه های آموزشی است. هدف کلی این پژوهش بررسی تاثیر گزارش نویسی بر کیفیت گزارش شنوایی شناسی در دانشگاه علوم پزشکی اهواز  است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی یک گروهی (قبل و بعد) است. 57 شنوایی شناس در کارگاه گزارش نویسی شرکت کردند و سوالات فرم پیش و پس آزمون را تکمیل کردند. برای جمع آوری داده ها از چک لیست استفاده گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای توصیف داده ها از آمار توصیفی و به منظور مقایسه نتایج قبل و پس از مداخله آموزشی از آزمون آماری ویلکاکسون استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشان می دهد بعد از آموزش گزارش نویسی، میانگین نمرات قبل و بعد از آموزش اختلاف معناداری نشان می دهد(P<0.001). و در همه آیتم ها باعث ارتقا کیفیت گزارش نویسی در آزمون های شنوایی شناسی شده است.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها آموزش گزارش نویسی باعث افزایش کیفیت گزارش نویسی در شنوایی شناسان شده و با توجه به اینکه در این حیطه آموزش رسمی ارایه نمی شود، پیشنهاد می شود آموزش گزارش نویس در قالب کارگاه برای همه دانشجویان این رشته ارایه گردد.

    کلیدواژگان: آموزش، گزارش نویسی، شنوایی شناسی
  • حمیدرضا آراسته*، راضیه قرباندوست، حسین عباسیان، حسن رضا زین آبادی صفحات 21-30
    سابقه و هدف

    بسته های تحول و نوآوری در آموزش علوم پزشکی برنامه اصلی حوزه آموزش علوم پزشکی است و توجه به تامین زیرساخت ها برای اجرایی سازی این بسته ها ضروری است. پژوهش حاضر به منظور شناسایی راهکارهای موثر برای پیاده سازی بهینه بسته های تحول و نوآوری در آموزش پزشکی انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق از نوع تحلیل موضوعی می باشد. در این مطالعه کلیه مطلعان کلیدی که در اجرای بسته های تحول و نوآوری در آموزش پزشکی درگیر بودند به عنوان جامعه هدف و نمونه گیری به صورت هدفمند با تکنیک گلوله صورت گرفت. تحلیل داده ها با نرم افزار مکس کیودا نسخه 10 Maxqdانجام شد. برای بدست آوردن اعتبار و روایی داده ها از روش بازبینی مشارکت کننده و مرور خبرگان غیر شرکت کننده در پژوهش استفاده شد.

    یافته ها

    براساس نتایج بدست آمده از مطالعه کیفی 9 عامل اصلی یعنی اقدامات اجرایی بسته های تحول، اقدامات در سطح ساختاری، اقدامات سیاستی، اقدامات محیطی، اقدامات مدیریتی، اقدامات انگیزشی، اقدامات مرتبط با تناسب توانایی ها و شغل، اقدامات در حوزه فرهنگ، اقدامات  در حوزه رهبری شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    ارایه راهکارهای موثر برای پیاده سازی بهینه بسته های تحول و نوآوری در دانشگاه ها،می تواندپیامدهای مثبتی در جهت ارتقاء کیفیت آموزش پزشکی داشته باشد. توجه جدی مسیولین به اجرای بسته ها، درگیر شدن همه افراد دانشگاه، ثبات مدیریت در پیاده سازی بهینه بسته ها از جمله موارد بسیارمهم برای اجرا می باشد.

    کلیدواژگان: تحول، نوآوری، آموزش پزشکی، راهکارها
  • پیرحسین کولیوند، محمداسماعیل مطلق، حسن اشرفیان امیری، فرزاد جلالی، هما یوسفی خوش سابقه، داود نصرالله پور شیروانی*، نفیسه بیگم میر کتولی، مصطفی جوانیان صفحات 31-37
    سابقه و هدف

    آموزش مدیران و کارشناسان یکی از زمینه های ایجاد و توسعه زیرساخت های مرتبط با پدافند غیرعامل در سازمان های نظام سلامت از جمله بیمارستان ها محسوب می شود. این مطالعه به منظور سنجش نیازهای آموزشی اعضای کمیته مدیریت بحران بیمارستان ها در راستای مباحث مرتبط با امور پدافند غیرعامل انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی در سال 1397 انجام شد. محیط بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه های علوم پزشکی بودند که بر اساس آمایش سرزمینی به صورت تصادفی و جامعه و نمونه پژوهش، اعضای کمیته مدیریت بحران بیمارستان ها بودند که به صورت سرشماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته شامل 2 بخش متغیرهای فردی با 12 سیوال باز و بسته و 15 سیوال بسته مرتبط با امور پدافند غیرعامل بوده که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 23 تحلیل شد.

    یافته ها

    از 410 نفر از اعضای کمیته بیمارستانی مدیریت بحران و بلایا مورد بررسی، نیاز به آموزش در همه موضوعات مورد بررسی بالاتر از سطح متوسط بود. میانگین کل نیازهای آموزشی 79/0±95/3 بود. بالاترین سطح نیاز(9/0±17/4) به ارزیابی ایمنی غیرسازه ای و پایین ترین سطح نیاز(2/1±70/3) به دفاع نرم اختصاص یافت. بالاترین نیاز(6/0±25/4) در دانشگاه علوم پزشکی لرستان و پایین ترین نیاز(2/1±34/3) در دانشکده علوم پزشکی اسفراین اعلام شد. بین کل نیازهای آموزشی و جنس، رشته تحصیلی، واحد محل خدمت و حیطه شغلی رابطه معنی دار وجود داشت (05/0>P).

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد عمده افراد مورد بررسی نیاز به آموزش موضوعات مرتبط با امور پدافند غیرعامل دارند. لذا پیشنهاد می شود  مداخلات آموزشی طراحی و اجرا گردد.

    کلیدواژگان: نیازهای آموزشی، پدافند غیرعامل، مدیریت بحران، مدیریت بلایا، بیمارستان
  • علی اکبر حیدری، مریم ملکی، شبنم نیرومند* صفحات 38-43
    سابقه و هدف

     دوره دستیاری یا تخصص در پزشکی شامل دوره های سه ساله و چهار ساله یا پنج ساله است .پیشرفت تحصیلی دستیاران منوط به قبولی یا کسب نمره تعیین شده از آزمون های درون بخشی وآزمون های کتبی در هر سال می باشد. هدف از این مطالعه بررسی روایی پیش بین آزمون های دورن بخشی و کتبی در پیشرفت تحصیلی دستیاران بود.

    مواد و روش ها

     مطالعه حاضر یک مطالعه تحلیلی مقطعی بود که در سال 98-97 در دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد. جامعه مورد مطالعه شامل کلیه دستیارانی بود که در سال 94 دوره دستیاری خود را شروع کرده بودند. تعداد 120 نفر به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار گرداوری داده ها شامل چک لیست ، سامانه ثبت فعالیت های آموزشی دستیاران (لاگ بوگ)، آزمون های اجراشده اسکی و روش های نوین ارزشیابی و آزمون های کتبی بود. پیشرفت تحصیلی شرکت کنندگان به صورت طولی در طی چهار سال مورد بررسی قرارگرفت. آنالیز اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS ورژن 11.5 و مدل رگرسیون لاجستیک انجام شد.

    یافته ها

     مدل به کار رفته (پیش بینی پیشرفت تحصیلی براساس متغیر های پیش بین اخلاق حرفه ای، لاگ بوگ، اسکی ، روش های نوین ارزشیابی، آزمون دوره ای و پایان سال کتبی) مدل کاملfull model  و به طور معنی داری پایا بود. (p≤ 0.01)، df=6 ، = 46.43 Chi-square) این مدل 11 تا 22 درصد از واریانس وضعیت قبولی و مردودی دستیاران را توانست پیش بینی کند. 7/90 درصد از افراد موفق یا قبول شده درست طبقه بندی شده بودند. درصد افراد ناموفق یا مردود که  به درستی طبقه بندی شده بودند 16 درصد بود. نتایج آنالیز نشان داد که از بین متغیر های پیش بین فقط آزمون کتبی دوره ای و آزمون کتبی پایان سال رابطه معنی داری با وضعیت قبولی و مردودی دستیاران داشتند.

    نتیجه گیری

     آموزش مناسب و به کارگیری اعضای هیات علمی با تجربه جهت طراحی و اجرای  آزمون های ساختارمند و دارای روایی و پایایی مناسب گامی موثر در بهبود کیفیت آزمون های دورن بخشی و متعاقب با آن ارزشیابی موثر و مفید از مهارت های بالینی و عملی دستیاران خواهد بود.

    کلیدواژگان: دستیاران، پیش بینی، پیشرفت تحصیلی
  • سمیه اولادی قادیکلایی، یوسف یحیی پور*، زهرا رضاپور، سمانه شریفی، کامران محمدنیا، محمدعلی جهانی، مریم قائمی امیری، جمیله آقاتبار رودباری، پرویز امری صفحات 44-50
    سابقه و هدف

    به منظور ارزیابی عملکرد بیمارستان های آموزشی ، الگوهای نظام اعتباربخشی بعنوان یکی از مهمترین بسته های طرح تحول و نوآوری در آموزش علوم پزشکی، مورد توجه وزارت بهداشت قرار گرفته است. یکی از چالش های جدی برنامه اعتباربخشی آموزشی، استفاده از مجموعه استاندارد واحد برای ارزیابی برنامه های آموزشی مراکز آموزشی-درمانی میباشد. این مطالعه، با هدف تعیین تاثیر برنامه جامع ارزیابی عملکرد سیستم آموزشی بر نتایج ارزشیابی و اعتباربخشی آموزشی بیمارستان شهید دکتر بهشتی بابل در سال 1397 صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی، در بیمارستان شهید دکتر بهشتی بابل در سال 1397 انجام شد. برنامه جامع ارزیابی عملکرد سیستم آموزشی به روش بارش افکار و بررسی متون توسط تیم اعتباربخشی تدوین شد. این برنامه به مدت شش ماه بصورت پایلوت به اجرا گذاشته شد. نتیجه ارزیابی سالهای 1396 و 1397 از سامانه اعتباربخشی کشور استخراج و مورد مقایسه قرار گرفتند.

    یافته ها

    میزان نمره کسب شده قبل و بعد از مداخله به ترتیب 242 امتیازو 445 امتیاز بود. نتایج نشان داد که بیشترین تاثیر برنامه جامع در محور پایش و ارزشیابی عملکرد سیستم آموزشی (86.1%) و کمترین تاثیر آن بر محور عرصه پژوهش های بالینی (44.48%) دیده شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به افزایش قابل توجه امتیاز حاصل از ارزیابی سال 1397 نسبت به گذشته و ارتقای وضعیت آموزشی مرکز و همچنین رضایت بالای تیم مدیریت اجرایی، پیشنهاد میگردد برنامه جامع ارزیابی عملکرد سیستم آموزشی بعنوان الگویی جهت اجرای اصولی و موثر اعتباربخشی در سایر مراکز مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ارزیابی، عملکرد سیستم آموزشی، اعتباربخشی آموزشی
|
  • I.Jahanian, F.Adel, M.Shabani*, A.Golafshani Pages 7-15
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    One of the goals of higher education is to train,development and provision of human resources are the progressive development of the countery in all aspects.the efficiency of higher education can be promoted through the university internal evaluation and its quality.The purpose of this study was to evaluate the quality of education and services offered by the university graduate education opinion of Babol University of Medical Sciences.

    METHODS

    This descriptive-analytic study was couducted from131from275ones of statistical community of Babol University of Medical Sciences in simple randomized way.The data were completed by a Student Satisfaction Inventory(SSI) questionnaire in welfare services, educational,educational,student-centered services and supervisor professors. Then  analyzed by SPSS 21.

    FINDINGS

    Of 131 people,89.3% were graduate students and10.7% were at the PhD level.The total satisfaction rate73% was considered as acceptable level of satisfaction.the services of the supervisor, student services, educational, educational assistance and welfare services received the highest and lowest grades respectively.Regarding the level of attention of authorities, the most attention was paid to educational services and the least attention was paid to welfare services.Also,there was not a meaningful relationship between studentschr('39') satisfaction and the level of attention of the authorities with the educational level factor.

    CONCLUSION

    Based on the viewpoints of the students, it is essential that university officials pay more attention to meet the needs of students and improve the quality of education and services, especially in the field of welfare services. According to the assessment, the overall satisfaction with the quality of education and services was evaluated as desirable.

    Keywords: Graduate education, Service Quality, University
  • M.Delphi*, M. Amiri, A. Bayat, M. Tavakoli, F. Taheri, S.Shomeil Shooshtari Pages 16-20
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Report writing is a necessary framework for presentation of audio logical test results. One of the methods of teaching report writing is workshops. The overall purpose of this study was to investigate the impact of report writing on the quality of audiology reporting in Ahvaz University of Medical Sciences.

    METHODS

    This study is a quasi-experimental (before and after). 57 audiologists participated in the report writing workshop and completed pre- and post-test questions. A checklist was used to collect the data. Data were analyzed using SPSS 21 software. Descriptive statistics were used to describe the data and Wilcoxon statistical test was used to compare the results before and after the intervention.

    FINDINGS

    The findings of this study showed following  report writing training, the mean scores before and after the training showed a significant difference (P<0.001). And in all items improves the quality of reporting in audiology tests.

    CONCLUSION

    Based on this findings, report writing training improves the quality of reporting in audiologists, and given that there isnchr('39')t formal training in this field, it is recommended to provide a workshop for all students in audiology.

    Keywords: Education, Report writing, Auditory
  • HR. Arasteh*, R. Gh, H. Abasiyan, HR. Zeinabadi Pages 21-30
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Evolution and innovation packages in medical science education are the main program of medical education and it is necessary to pay attention to the provision of infrastructure of their implementation. This study was conducted to identify effective strategies for optimal implementation of evolution and innovation packages in medical education.

    METHODS

    The method used in this research is thematic analysis. In this study, all key informed individuals involved in the implementation of evolution and innovation packages in medical education were considered as the target population and the sampling was performed using bullet technique. Data were analyzed using Maxqda 10 software. Participatory review method and review of non-participating experts were used in order to obtain validity and reliability of data.

    FINDINGS

    9 main categories, namely implementation measures of evolution packages, measures at the structural level, policy measures, environmental measures, managerial measures, motivational measures, measures related to capabilities and occupation, measures in the field of culture, and measures in the area of leadership were identified according to the results of the qualitative study.

    CONCLUSION

    Presenting effective strategies for the optimal implementation of evolution and innovation packages in universities can have positive consequences in the improvement of the quality of medical education. The most important issues for implementation include serious attention of the authorities to the implementation of the packages, the involvement of all university staff, and the management stability in the optimal implementation of the packages.

    Keywords: Evolution, innovation, medical education, strategies
  • PH. Kolivand, ME. Motlagh, H. Ashrafian Amiri, SF. Jalali, H. Yousefi Khoshsabegheh, SD. Nasrollahpour Shirvani*, NB. Mirkatooli, M. Javanian Pages 31-37
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    Managers and experts training is one of the areas of creation and development infrastructure of passive defense in health system organizations including hospitals. This study was conducted to assess the educational needs of disaster management committee members in Iranian public hospitals for passive defense.

    METHODS

    This cross-sectional study was conducted in 2018. The study environment population was hospitals covered by medical universities  that were randomly selected based territorial preparation  and study population was disaster management committee members  that were selected as a census. The data were collected using a researcher-made questionnaire including two parts of individual variables, and 15 closed-ended questions for passive defense. The data were analyzed by SPSS 23 software.

    FINDINGS

    Of the 410 members of the hospital crisis and disaster management committee who were studied, the need for education in all subjects was above average. The mean of total educational needs was 3.95±0.79. The highest level of need (4.17±0.9) for non-structural safety assessment and the lowest level of need (3.70±1.2)  for soft defense. Managers and experts in Lorestan University of Medical Sciences declared the highest need (4.25±0.6) and in Esfarain Medical School the lowest need (3.34±1.2). There was a significant relationship between total educational needs and gender, field of study, unit of work and occupation (p<0.05).

    CONCLUSION

    This study showed that most of managers and experts need to be trained on passive defense issues. Therefore, it is suggested that educational interventions be designed and implemented.

    Keywords: Educational Needs, Passive Defense, Crisis Management, Disaster Management, Hospital
  • AA. Heidari, M. Maleki, Sh. Niroumand* Pages 38-43
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    The residency or specialization course in post-graduate medical education in Iran includes 3-5 years depends on different specialization. To be promoted to a higher year, assistants must earn the minimum score specified for their interdepartmental exams and annual national examinations. The aim of this study was to evaluate the predictive validity of these exams in academic promotion of assistants and 90.7% of passed assistants and 16% of failed assistants were correctly classified.

    METHODS

    This cross-sectional analytical study was done in medical schools of Mashhad University of Medical Sciences in 1397-1398. The study population included all assistants who had started their residency course in 1394. 120 participants were randomly selected. Data collection tools included checklist, system for recording the educational activities of assistants (logbook), the results of OSCE and MCQ (multiple choice questionnaire) exams. Participants' different exams results were evaluated longitudinally over 4 years. Data analysis was done by SPSS version 11.5 and logistic regression model was used.

    FINDINGS

    The applied model (prediction of academic promotion of assistants based on predictive variables including professional ethics, log books, new evaluation methods, OSCE and MCQ exams) was a complete and a significantly reliable model (p≤ 0.01, df=6 ، Chi-square=46.43). This model was able to predict 11-22% of the variance of the educational promotion of assistants. The results of the analysis showed that among the predictor variables, only interdepartmental exams and yearly MCQ exams had a significant relationship with the passed or failed status of assistants.

    CONCLUSION

    Adequate education, employment of experienced faculty members and design and implement structured exams with acceptable validity and reliability will be an effective step in improving the quality of exams and useful evaluation of clinical and practical skills of assistants.

    Keywords: assistants, prediction, educational progress
  • Somayeh Oladi Ghadikolaee, Yosef Yahyapour*, Zahra Rezapour, SamanehSharifi, Kamran Mohammadnia, Mohammad Ali Jahani, Maryam GhaemiAmiri, Jamileh Aghatabar Rodbari, Parviz Amri Pages 44-50
    BACKGROUND AND OBJECTIVE

    In order to evaluate the performance of teaching hospitals, the patterns of accreditation system as one of the most important packages of transformation and innovation plan in medical education, considered by the Ministry of Health. One of the serious challenges of the educational accreditation program is the use of a same standard set to evaluate the educational programs of the educational-medical centers. The aim of this study was to determine the effect of a comprehensive program for evaluating performance of educational system as results of evaluation and educational accreditation of Dr. Shahid Beheshti Hospital in Babol.

    METHODS

    This quasi –experimental study was performed in Shahid Beheshti hospital in Babol in 1397. A comprehensive program for evaluating performance of educational system was developed by accreditation team through the method of brainstorming and reviewing texts. The program was piloted for six months. The evaluation results of the years of 1397 and 1398 were extracted from the countrychr('39')s accreditation system and compared with our data.

    FINDINGS

    The score obtained before and after the intervention was 242 points and 445 points, respectively. The results showed that the most effect of the comprehensive program in the domain of monitoring and evaluating the performance of the educational system (86.1%) and the least effect was seen in the field of clinical research (44.48%).

    CONCLUSION

    Due to the significant increase in points obtained from the evaluation in 1397 compared to the past and improving the educational status of the center, as well as the high satisfaction of the executive management team, it is suggested that a comprehensive program to evaluate the performance of the educational system as a model for the principled and effective implementation of accreditation used in other centers.

    Keywords: Assessment, educational system performance, educational accreditation