فهرست مطالب

مطالعات رفتار سازمانی - سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1399)

فصلنامه مطالعات رفتار سازمانی
سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • راحله پنبه چی*، آرین قلیپور صفحات 1-30

    سازمان ها به صورت بالقوه دارای زمینه های متعددی برای خشم هستند؛ لذا انتظار می رود کارکنان به اشکال مختلف خشم را تجربه کنند. هدف این پژوهش فهم تجارب مدیریت خشم توسط کارکنان بانک مرکزی می باشد. روش این تحقیق روایت پژوهی کیفی است. داده ها از طریق مراجعه به مستندات سازمانی و مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری شدند. برای تحلیل داده های تحقیق، ابتدا از روش تحلیل تم علل و راهکارهای مدیریت خشم شناسایی گردیدند و سپس براساس ساختار پیرنگ روایت کلی استخراج شد. مرور داستانهای مشارکت کنندگان نشان می دهد برخی از عوامل بروز خشم مانند ویژگیهای شخصیتی، تعارضات میان فردی، محدودیتهای محیط کاری و ماهیت ستادی کار جامعه هدف در طول زمان ثابت بوده اند؛ لیکن با توجه به تغییرات دهه اخیر در ترکیب کارکنان، برخی از علل تجربه خشم توسط اعضای فعلی سازمان عبارتند از: تنوع فرهنگی و نسلی کارکنان و عدم اثربخشی مدیریت منابع انسانی از جمله جذب و مدیریت جانشین پروری و ارتقا. ضمنا یافته ها نشان می دهند که راهکارهای سازمانی و مدیریتی، تقویت نگرشهای مثبت، آموزش و فرهنگ سازی پذیرش تنوع می تواند به مدیریت خشم در سازمان کمک کنند. متغیرهای تعدیلگر نیز شامل تجربیات پیشین، ویژگیهای شخصیتی، پست و تحصیلات می باشند.

    کلیدواژگان: تجربه مدیریت خشم، تنوع فرهنگی و نسلی کارکنان، مدیریت منابع انسانی، روایت پژوهی، تحلیل تم
  • حدیث جواهری، مجتبی امیری*، سید رضا سیدجوادین، علی فرهی، فرشته امین صفحات 31-84

    تحقیق حاضر به بررسی موضوع تصمیم گیری اخلاقی در مدیریت منابع انسانی می پردازد. مدیریت منابع انسانی از آنجا که بطور زیربنایی مبتنی بر ارتباطات انسانی در بستر سازمانی است، از بعد مسایل اخلاقی، موضوعی پیچیده و حساس محسوب می شود. مدیران این حوزه اغلب با پدیده ی «عاملیت دوگانه» روبرو هستند که بر اساس آن باید هم نقش شریک استراتژیک سازمانی را ایفا کرده و سودآوری را در نظر بگیرند و هم از منافع کارکنان حمایت کنند. در همین راستا این پژوهش با استفاده از داده های بدست آمده از 13 مصاحبه ی عمیق با مدیران منابع انسانی فعال در صنعت دارو و با روش کیفی نظریه ی داده بنیاد با رویکرد گلیزری، به تبیین الگوی تصمیم گیری اخلاقی این مدیران پرداخته است. در مجموع یافته های تحقیق 10 مورد «مساله ی اخلاقی» در این حوزه را نشان می دهد. بعلاوه مقوله ی «استدلال اخلاقی» بعنوان مقوله ی محوری تحقیق در کنار 13 مقوله ی فرعی که خود در قالب پنج دسته عوامل اقتضایی «صنعتی»، «سازمانی»، «شغلی»، «فردی» و «موقعیتی» طبقه بندی شده اند، از درون داده ها ظاهر شدند. مدل تحقیق نشان می دهد که چگونه هر یک از عوامل اقتضایی، فعال کننده ی نوع خاصی از استدلال اخلاقی این مدیران می باشند. الگوی نهایی پژوهش علاوه بر سهم دانش افزایی بالا در حوزه ی نظری،کاربردهای عملی برای فعالین این حوزه و بطور خاص صنعت دارو در ایران دارد.

    کلیدواژگان: مساله ی اخلاقی، تصمیم گیری اخلاقی، مدیریت منابع انسانی
  • رضا سپهوند، فریبرز فتحی چگنی*، نجمه سلیمی صفحات 85-104

    هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر جرات ورزی مدیر بر انجام رفتارهای انحرافی خلاقانه در سازمان با توجه به نقش میانجی شبکه سازی سیاسی در دانشگاه های دولتی ایران است. پژوهش حاضر بر حسب هدف، کاربردی و بر اساس روش تحقیق توصیفی-تحلیلی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را معاونین و مدیران امور مالی دانشگاه های دولتی ایران به تعداد 425 نفر تشکیل می دهند که با توجه به جدول مورگان تعداد 202 نفر از آنها به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه های آمیز و فلین (2007)، گالپرین (2002) و ژین و پیرس (1996) به ترتیب برای سنجش جرات ورزی مدیر، انحراف خلاق و شبکه سازی سیاسی استفاده شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده های پژوهش، از روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار pls استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان دهنده آن است که جرات ورزی مدیر هم بر رفتارهای انحرافی خلاقانه و هم بر شبکه سازی سیاسی افراد در محل کار تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین متغیر شبکه سازی سیاسی رابطه میان جرات ورزی مدیر و انحراف خلاق را در جهت افزایشی تقویت می کند.

    کلیدواژگان: جرات ورزی مدیر، انحراف خلاق، شبکه سازی سیاسی، مدیران مالی دانشگاه های دولتی
  • سحر صیامی*، محمدباقر گرجی، مارتین گریمر، آنجلا مارتین صفحات 105-138

    این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین جو سازمانی حمایتی و رفتارهای مشارکت جویانه مثبت مشتری با توجه به نقش پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر سرمایه روانشناختی و جو امن روانی- اجتماعی سازمان بر رفتارهای فرانقش درگیری مشتری با توجه به نقش میانجی رفتارهای فرانقش کارکنان، اعم از رفتارهای انطباقی و پیشگامانه انجام شده است. همچنین این پژوهش، نقش تعدیلی جو امن روانی- اجتماعی سازمان را در رابطه بین سرمایه روانشناختی و رفتارهای فرانقش کارکنان مورد بررسی قرار داده است. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری داده ها، پیمایشی/ همبستگی است. نمونه ها با توجه به یکسان سازی شامل 200 کارمند و 200 مشتری شرکتهای بیمه بودند که به روش تصادفی طبقه ای و تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها با استفاده از روش معادلات ساختاری و نرم افزارهای 24 SPSS ، 23 Amosو برنامه Process macro تجزیه و تحلیل گردید. یافته ها، حاکی از تاثیر مستقیم سرمایه روانشناختی و جو امن روانی-اجتماعی بر رفتارهای فرانقش مربوط به کار کارکنان دارد. نتایج همچنین تایید کرد که رفتارهای فرانقش کارکنان رابطه معناداری با رفتارهای فرانقش مشتری دارند. نهایتا، یافته ها نشان داد که جو امن روانی-اجتماعی به عنوان یک عامل سازمانی در تعامل با سرمایه روانشناختی، بر رفتارهای فرانقش مربوط به کار کارکنان تاثیر مثبت دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه روانشناختی، جو امن روانی-اجتماعی، رفتار انطباقی، رفتار پیشگامانه، درگیری مشتری
  • سید محمدرضا سیدی، حسن دانایی فرد*، اسدالله گنجعلی، احمدعلی خائف الهی صفحات 139-170

    با گسترش اثرگذاری مدیران در موفقیت سازمان ها و ضرورت ارتقای عملکرد آنها، نیاز به طراحی نظام های توسعه مدیران بیش ازپیش احساس می شود که یکی از راهکارهای آن، شناخت و تحلیل نقش های آنها است. از نظر جامعه شناسان، نظریه نقش از مقایسه زندگی اجتماعی با نمایش نشیت می گیرد؛ یعنی همان طورکه از بازیگران روی صحنه، انتظار می رود نقششان را به خوبی ایفا کنند نقش، به سادگی، رفتاری است که با توجه به موقعیت اجتماعی، از افراد انتظار می رود. در این میان، اهمیت نقش های وزیران بر کسی پوشیده نیست. وزیران -در قله سیاست و مدیریت- مدیران سازمان های بزرگی به نام وزارت خانه ها هستند که کوچک ترین تصمیمات آنها می تواند آثار بزرگی داشته باشد؛ لذا فقدان الگوی نقش ها برای آنها، نه تنها آنها را از عملکرد بهینه، دور و با ابهامات و کشمکش های زیادی مواجه می کند بلکه پیشرفت سازمان ها را نیز کند می کند. نظر به خلا یادشده، این پژوهش، طراحی الگوی نقش های وزیر علوم، تحقیقات و فناوری را هدف خود قرار داد. بدین منظور با 42 نفر از صاحب نظران، مصاحبه و نظرهای آنها با روش تحلیل مضمونی تحلیل شد که به 15 مضمون سازمان دهنده و 5 مضمون فراگیر به شرح ذیل منتج شد: نقش سیاستگذاری، نقش مدیریتی، نقش سیاسی، نقش روابط عمومی و نقش بین المللی.

    کلیدواژگان: الگوی نقش، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، تحلیل مضمونی
  • حسین دامغانیان، بنفشه فتوت*، سهیلا فراهانی، حمید بورقانی فراهانی صفحات 171-190

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی فنون تصویرپردازی ذهنی دیگران در تاثیر جو سازمانی بر ادراک از عدالت سازمانی در یکی از سازمان های رسانه ای نوشتاری شهر تهران صورت گرفت. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارکنان سازمان رسانه ای مورد نظر در شهر تهران می باشد (365 نفر) و نمونه آماری شامل 172 نفر بوده که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. همچنین جهت جمع آوری داده ها از سه پرسشنامه استاندارد جو سازمانی لیتوین و استرینجر، پرسشنامه فنون مدیریت تصویرپردازی بولینو و ترنلی و پرسشنامه عدالت سازمانی نیهوف و مورمن استفاده شد. در نهایت داده های پژوهش با استفاده از مدل معادلات ساختاری مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد، جو سازمانی بر ادراک از عدالت سازمانی و بکارگیری فنون مدیریت تصویرپردازی ذهنی دیگران تاثیر دارد و همچنین بکارگیری فنون مدیریت تصویرپردازی بر ادراک از عدالت سازمانی اثر دارد و در تاثیر جو سازمانی بر ادراک از عدالت سازمانی نقش میانجی ایفا می کند.

    کلیدواژگان: جو سازمانی، فنون مدیریت تصویرپردازی، عدالت سازمانی، سازمان های رسانه ای
  • مرضیه سادات اکبری، محسن قدمی*، افسانه زمانی مقدم، سید رضا صالحی امیری، فاطمه فراهانی عزیزآبادی صفحات 191-214

    هدف از این پژوهش، طراحی مدل فرهنگ سازمانی اثرگذار بر استراتژی های سرمایه انسانی بوده است. پژوهش -حاضر ازمنظر هدف کاربردی-توسعه ای؛ براساس سطح تحلیل توصیفی-پیمایشی می باشد. سازمان مورد مطالعه، کتابخانه ملی شهر تهران بود که بر اساس جدول مورگان، حجم جامعه برابر 291 نفر و با استفاده از روش نمونه-گیری تصادفی ساده در میان کارکنان این سازمان مورد مطالعه قرارگرفت. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی ظاهری ومحتوایی آن با استناد به نظر خبرگان و اساتید، و پایایی آن با استناد به ضریب آلفای کرونباخ(984/0) تایید شده است. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون کا.ام.او، تحلیل واریانس فریدمن، تحلیل عاملی مرتبه اول ومرتبه دوم، ومدل معادلات ساختاری استفاده شد. یافته ها نشان دادند که بین متغیرهای فرهنگ سازمانی با متغیرهای استراتژی های سرمایه انسانی روابط مثبت معناداری وجود دارد. درخروجی مدل یابی معادلات ساختاری نیز تاثیرمستقیم متغیرهای فرهنگ سازمانی بر متغیرهای استراتژی های سرمایه انسانی معنادار به دست آمدند. نتایج حاکی از تایید مدل مفهومی و استحکام بالای اثرات فرهنگ سازمانی بر استراتژی های سرمایه انسانی می باشند.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، استراتژی سرمایه انسانی، یادگیری سازمانی، مدیریت دانش، کتابخانه ملی
  • علی اصغر پورعزت، مجید مختاریان پور، حسین آذری* صفحات 215-238

    انگیزه ی کارکنان و مدیران بخش عمومی با انگیزه ی همتایان خود در بخش خصوصی متفاوت است. شناسایی مولفه های انگیزه خدمت عمومی در شهرداری قم به عنوان سازمانی که بیش از 50 درصد از بودجه سالانه خود را از محل منابع غیردولتی تامین می کند، علاوه بر ایجاد ادبیات نظری بومی به ایجاد خدمت رسانی بهتر به شهروندان منجر می گردد. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه استفاده و برای تجزیه و تحلیل آن از تکنیک تحلیل مضمونی استفاده گردید. در این راستا با 13 نفر از مدیران و کارکنان شهرداری قم به روش نیمه ساختار یافته مصاحبه و متون مصاحبه در سه مرحله کدگذاری توصیفی، کدگذاری تفسیری و مضامین فراگیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. این تجزیه و تحلیل منجر به شکل گیری 44 کد توصیفی، هشت کد تفسیری و چهار مضمون فراگیر گردید. نتایج نشان داد که اعتقادات و مذهب، عدم تعلق به مادیات، احساسات درونی، ویژگی های فردی، شایسته سالاری و عدالت، ویژگی های شغل، توجه به منافع عمومی و بهبود جایگاه اجتماعی باعث شکل گیری(ایجاد) انگیزه خدمت عمومی می گردد.

    کلیدواژگان: انگیزه خدمت عمومی، سازمان های عمومی، تحلیل مضمونی
|
  • Raheleh Panbehchi *, Arian Gholipour Pages 1-30

    Organizations potentially include several anger grounds. Therefore, it is expected that people experience anger in various forms. The aim of this research is to examine the experience of managing anger by employees in the central bank of Iran. The research has done with the qualitative narrative research method. Data are gathered from organizational documents and semi-structured interviews. For analyzing the data, at first thematic analysis is used to explore causes and resolutions of managing anger and then, based on a plot structure, general narration is elicited. Reviewing the stories of participants shows that beside some causes of anger expression including personal traits, interpersonal conflicts, workplace limitations and the staff nature of target society’ work which are permanent, because of changes happened in employee’s composition in recent decade there are some another reasons for anger experience by the present people of organization including: cultural and generational diversity and ineffective human resource management practices such as selection and success and career management. Findings suggest that organizational and managerial solutions, improving positive attitudes, education and cultivating diversity acceptance might help to manage anger events in organization. Identified moderator variables are prior experiences, personal characteristics, position and educational degree.

    Keywords: anger managing experience, cultural, generational diversity of employees, human resource management, Narrative research, thematic analysis
  • Hadis Javaheri, Mojtaba Amiri *, Seyed Reza Seyed-Javadin, Ali Farrahi, Fereshteh Amin Pages 31-84

    This study examines ethical decision making in human resource management. From an ethical perspective, HRM is a complex and sensitive field because it is fundamentally based on human relations in an organizational context. These managers usually deal with ‘dual agency’ phenomena in which they have to be strategic partners considering the profitability of their organizations and also be an employee advocate simultaneously. Considering the importance of the issue, this study has explored the ethical decision-making model of HRM in the pharmaceutical industry using data from 13 in-depth interviews adopting a qualitative research method with the Glaserian grounded theory approach. The findings reveal 10 ethical issues in HRM. Also ‘Ethical Reasoning’ as the main category and 13 subcategories sorting in five groups of contingency factors: ‘industrial’,’ organizational’, ‘occupational’, ‘personal’ and ‘situational’ emerged from data analysis. The findings show how each of these contingency factors can activate a particular type of moral reasoning. In addition to theoretical contribution, the final model has useful practical implications for practitioners in the field of HRM, especially in Iran pharmaceutical industry.

    Keywords: Ethical Issue, Ethical Decision Making, human resource management
  • Reza Sepahvand, Fariborz Fathi Chgni *, Najme سلیمی Pages 85-104

    The purpose of this study was to investigate the effect of manager's assertiveness on creative deviant behaviors in organization considering the role of mediator of political networking in Iranian public universities. The present research is a descriptive-analytic, correlation type based on purpose, applied and research method. The statistical population of the study consisted of 425 Deputy Directors and Managers of Iranian Government Universities. According to Cochran's formula, 202 individuals were selected as sample. In order to measure the variables of the research, the questionnaires of Flynn (2007), Gallerin (2002) and Jean and Pierce (1996) were used to measure Manager's assertiveness, creative deviation and political networking. To analyze the data, Structural Equation Modeling and pls software were used. The findings of the research showed that the Manager's assertiveness has a positive and significant effect on the constructive deviance behavior as well as on the political networking of the people at the workplace. The political networking variable also reinforces the relationship between Manager's assertiveness and constructive deviance in an incremental direction.

    Keywords: Managerial assertiveness, Political networking, Constructive deviance, Financial managers of state universities
  • Sahar Siami *, Mohammadbagher Gorji, Martin Grimmer, Angela Martin Pages 105-138

    The research aimed to investigate the effects of positive psychological capital and psychosocial safety climate on extra-role customer engagement behavior through the mediating role of employee task-related extra-role behaviors specified as employees’ adaptive and proactive behaviors. This study also examined the moderating role of psychosocial safety climate in the relationship between psychological capital and employees’ task-related behaviors. The research objective was empirical, and the study used a survey-correlation method. 200 dyads of employees and customers of insurance companies have been selected using simple random and stratified random sampling techniques. To analyze data, a structural equation technique using SPSS 24 and Amos 23 and a linear regression method using Process macro were used. The findings showed that psychological capital and psychosocial safety climate directly positively affected employees’ task-related extra-role behaviors. The results also confirmed that employee task-related extra-role behaviors were significantly related to customer extra-role engagement. Finally, the findings revealed that psychosocial safety climate interacting with psychological capital had a positive effect on employees’ task-related extra-role behaviors.

    Keywords: Psychological capital, Psychosocial safety climate, Adaptive behavior, Proactive behavior, Customer engagement
  • Seyedmohammadreza Seyedi, Hasan Danaeefard *, Asadollah Ganjali, Ahmadali Khaef Elahi Pages 139-170

    Developing managers' influence in organizations success and the need to improve their performance necessitated designing manager' development systems, which, one of its solutions is to recognize and analyze their roles. From sociologists' point of view, role theory comes from comparing social life with the play; In another word, just as actors on the stage are expected to play their role well, the role is simply a behavior that is expected from people according to their position. Meanwhile the importance of ministers' roles isn't concealed to anyone. Ministers -at the top of politics and management- are managers of large organizations called ministries whose smallest decisions can have great effects; Therefore, lack of their role model, not only prevents them from optimal performance and puts them in a lot of ambiguities and conflicts, but also slows the progress of organizations; Therefore, this study addressed designing a role model for I.R.I. minister of Research, Science and Technology. For this purpose, 42 experts were interviewed and their ideas were analyzed by thematic analysis which resulted in 15 organizing themes and 5 general themes as follows: policy-making role, executive role, political role, public relations role, and international role.

    Keywords: Role model, I.R.I. Minister of Research, Science, Technology, Thematic Analysis
  • Hossein Damghanian, Banafsheh Fotovat *, Soheyla Burghani Farahani, Hamid Burghani Farahani Pages 171-190

    AbstractAbstractThis study aimed to investigate the role of impression management techniques as Mediator in organizational climate impact on perceptions of organizational justice in one of the writing media organizations in Tehran. This study is applied and descriptive-correlational in terms of objective and method, respectively. The research population includes all employees of the desired media organization in Tehran (365 subjects) and the statistical sample includes 172 subjects who were selected by simple random sampling method. Three standardized questionnaires were used to collect date: Litwin and Stringer organizational climate questionnaire, Bolino and Turnley imagery management techniques questionnaire, and Niehoff and Moorman organizational justice questionnaire. The research data were analyzed using structural equation modeling technique. The results showed that organizational climate mediated by the use of impression management techniques has directly and indirectly a significant impact on perceptions of organizational justice. 

    Keywords: Organizational climate, Impression Management Techniques, Organizational Justice, Media Organizations
  • Marzieh Sadat Akbari, Mohsen Ghadami *, Afsaneh Zamani Moghadam, Seyed Reza Salehi Amiri, Fatemeh Farahani Azizabadi Pages 191-214

    This study aimed on designing effective organizational culture model on human capital’s strategies. Its purpose is applied-development research; and descriptive-survey one according its analytical level. Studied organization was Tehran National Library that the sampling was equaled 291 persons regarding Morgan table and then it accomplished among its staffs by means of simple random sampling. Tool of gathering data was researcher made questionnaire, which its validity in content and appearance were confirmed by experts and professors, as well as its reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient (0.984). For analyzing of data, it was used KMO, Friedman analysis of variance, factor analysis in first and second orders, & SEM. finding showed there were meaningful correlations between variables of organizational culture and variables of human capital strategies. Output of SEM suggested meaningful direct effect of organizational culture’s variables on human capital strategies’ variables. Results confirms conceptual model and high strength of the effects of organizational culture on human capital strategies.

    Keywords: Corporate culture, Human Capital Strategy, Organizational learning, Knowledge Management, National Library
  • Ali Asghar Pourezzat, Majid Mokhtarianpour, Hossein Azari * Pages 215-238

    Public service motivation is one of the important subjects in public organizations. This research has identified the components of public service motivation in Qom municipality. By identifying these components, in addition to creating native theoretical literature, it will lead to better citizen service. The interview was used to collect data and for analyzing it, thematic analysis method has been used. In this regard, with semi-structured method was interviewed with 13 Managers and employees of the Qom municipality, And Interview texts were analyzed in three stages: descriptive coding, interpretive coding, and main themes. This analysis led to the formation of 44 descriptive codes, 8 interpretive codes and 4 main themes. The results showed that Beliefs and religion, lack of attachment to Money, Inner feelings, Individual features, Merit and justice, Job Features, Attention to public interest and Improve social status generates public service motivation.

    Keywords: public service motivation, Public Organizations, thematic analysis