فهرست مطالب

طب دریا - سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1399)

مجله طب دریا
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • معصومه یوسف پور* صفحات 73-80

    در سال های اخیر گزارش های پراکنده ای از تغییر رنگ آب دریا در بخش ساحلی خلیج فارس گزارش شده است. کشند قرمز یا Red tide پدیده ای است که در اثر تکثیر، رشد و تجمع فیتوپلانکتون ها و افزایش تراکم آنها در آب بروز کرده و در اثر آن، رنگ آب به قرمز می گراید. کشندهای قرمز ضرورتا همیشه قرمز نیستند و این اصطلاح بیشتر با اصل ماهیت پدیده شکوفایی مرتبط است. در دهه های اخیر شکوفایی جلبکی مضر که به  Harmful Algal Blooms(HABs) موسوم است در آب های ساحلی دنیا رو به افزایش بوده که سلامت انسان و اکوسیستم های دریایی را به مخاطره انداخته است. تقریبا 75 درصد گونه های HABs از «داینوفلاژلاها» بوده و خیلی از گونه های سمی آنها کیست های مقاوم تولید می کنند. انتقال کیست توسط کشتی ها اصلی ترین روش انتقال در دریاها و افزایش جهانی HABs می باشد. همچنین بادهای شدید، جریان های فراجهنده (upwellig)، باران های شدید و سنگین، استفاده از کود و برخی از فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی از قبیل تغییرات شوری، دما و آلودگی در بروز این پدیده موثر هستند. تاکنون روش مشخصی برای جلوگیری از بروز پدیده کشند قرمز شناخته نشده است. همچنین طول مدت وقوع آن، زمان محو شدن آن و محل جدید بروز آن قابل پیش بینی نیست. اثر کشند قرمز بر حیات آبزیان و انسان مهم و قابل بررسی است. HABs باعث ایجاد توکسین و مسمومیت در انسان، ماهیان و دیگر آبزیان می شوند. سلامت غواصان را تهدید کرده و سبد غذایی مردم سواحل را از بین می برند. پیامدهای اجتماعی- اقتصادی کشند قرمز بر صنعت تکثیر و پرورش، صید و صیادی، توریسم، حیات وحش قابل توجه است.

    کلیدواژگان: کشند قرمز، شکوفایی جلبکی مضر، فیتوپلانکتون
  • محمدرضا شکوه امیری، رضا کچوئی* صفحات 81-91

    عفونت های قارچی بویژه انواع سطحی و جلدی (درماتوفیت ها) به دلیل احتمال انتقال از افراد مبتلا به سایرین به ویژه در جاهایی که افراد به صورت دسته جمعی زندگی می کنند از نظر بهداشت فردی و عمومی حایز اهمیت فراوان می باشند. عدم اطلاع افراد در مورد نحوه پیشگیری از انتقال این بیماری ها می تواند باعث انتقال آنها به تعداد زیادی از افراد شده و بار مالی زیادی به همراه داشته باشد و حتی باعث کاهش چشمگیر کارایی افراد شود. بنابراین آگاه سازی اقشار مختلف جامعه در مورد شیوع عفونت قارچی، راه ها و علایم ابتلا، راه های پیشگیری از انتقال به دیگران، اقدامات لازم در صورت ابتلا؛ می تواند نقش شایان توجهی در ارتقای سلامت و بهداشت فردی و عمومی ایفا کند. عفونت های درماتوفیتی از جمله مشکلات مهم بهداشتی در جهان بوده و میلیون ها نفر را در سراسر جهان دچار می سازند، تخمین زده می شود 20-10 درصد افراد در طول عمر خود دچار این عفونت ها می شوند. توزیع این عفونت ها در کشورهای مختلف دنیا متفاوت بوده و شیوع آنها در کشورهای درحال توسعه بیشتر از کشورهای صنعتی است. تاکنون بیش از 40 گونه درماتوفیت در قالب سه جنس طبقه بندی شده است. این گونه ها شامل میکروسپوروم (Microsporum) و ترایکوفیتون (Trichophyton) و اپیدرموفیتون (Epidermophyton) می باشند.عفونت ایجادشده توسط درماتوفیتها (Dermatophytosis) اشکال بالینی متعددی دارد که بر اساس محل درگیرشده با عامل عفونت طبقه بندی، تحت عنوان کچلی دست و پا، کچلی سر، کچلی کشاله ران، کچلی ناخن و کچلی بدن نامیده می شوند. علاوه بر درماتوفیت ها سایر قارچ های رشته ای نیز می توانند عفونت های جلدی را باعث شوند. همچنین مخمرهایی همچون کاندیدا نیز قادر به درگیری جلدی می باشند. این بیماری ها همواره باعث ایجاد مشکلاتی از جمله درد، ناراحتی، ناتوانی، صرف وقت و هزینه های بالای درمان می شوند. برای مبارزه با درماتوفیتوز، شناخت درماتوفیت های منطقه ای و میزان گسترش آنها امری ضروری است و همچنین داشتن دستورالعمل های پیشگیری از عفونت قارچی و اجرای آنها می تواند در کاهش این بیماری ها موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: عفونت قارچی، درماتوفیت ها، پیشگیری، محیط مرطوب.
  • محسن نساجی، محسن ملوک، حسن دباغی، محمد نوبخت* صفحات 92-98
    زمینه و هدف

    در بحران ها و حوادث، گاهی ممکن است به دلایل مختلف مانند تخریب راه ها، ترافیک جاده ها و خیابان ها، ازدحام مردم در معابر، کمبود یا نبود سوخت و عدم امکان تردد خودرو کادر درمان نتوانند با خودروهای رایج به محل حادثه یا نقطه بحران برسند و ناگزیر به استفاده از وسایل نقلیه خاص هستند که یکی از آنها دوچرخه امداد می تواند باشد. در مطالعه حاضر برای نخستین بار در ایران به صورت پایلوت طراحی دوچرخه امداد انجام گرفت.

    روش ها: 

    مطالعه کاربردی حاضر در سال 1395 در مرکز تحقیقات طب دریا، تهران، ایران انجام شد. برای جمع آوری داده های موردنیاز از تجربیات تیم پژوهشی مرکز تحقیقات طب دریا و تشکیل کارگروه خبرگان استفاده شد. در انتخاب دوچرخه مناسب، استحکام، سبکی، قیمت مناسب، قدرت مانور مناسب، دسترسی آسان و تولیدی در داخل کشور لحاظ شد. سپس محتویات پزشکی قابل حمل در خورجین های عقب و جلوی دوچرخه، اندازه و جنس خورجین ها، بسته و کیسه های امدادی جهت تعبیه در خورجین دوچرخه در جلسه کارگروه خبرگان تعیین شد.

    یافته ها:

     دوچرخه ای تولید ایران از جنس آلومینیوم کوره ای سبک و محکم، دارای کمک فنرهای نرم و سیستم دنده ای روان و مناسب انتخاب گردید. دو کیف در قسمت جلوی این دوچرخه برای قرار گرفتن تجهیزات پزشکی سبک اما حجیم انتخاب شدند. وسایلی مانند آمبوبگ، انواع آتل ها، لوله های سونداژ و سرم در این دو کیف قرار گرفت. در خورجین عقب که بزرگتر بود حاوی کیف های کوچک معاینه، بخیه، پانسمان، سونداژ، تزریقات و سرم تراپی بعلاوه داروها بود و همچنین تجهیزات ارتباطی و مخابراتی نیز در خورجین عقب تعیبه شد.

    نتیجه گیری: 

    در مطالعه حاضر به صورت پایلوت، دوچرخه ایرانی امداد طراحی گردید تا امدادرسانی به بیماران و مصدومان در مقرهای دریایی، اسکله ها و جزایر و همچنین شرایط بحرانی خاص انجام شود. در این مطالعه هم انتخاب دوچرخه و هم تجهیزات پزشکی و نحوه تعبیه آنها مدنظر بود.

    کلیدواژگان: دوچرخه امداد، امدادرسانی، بحران
  • مهدی خوبدل، محسن رضایی آتاقلی پور*، سید محمد داخته، مجید عسکری حسنی صفحات 99-107
    زمینه و هدف

    یکی از تهدیدهای موجود برای سلامت افرادی که از اکوسیستم های بین جزر و مدی و آب های نزدیک ساحلی خلیج فارس بازدید می نمایند وجود جانوران سمی در این مناطق است. مطالعه حاضر با هدف شناسایی جانوران سمی و خطرناک برای سلامتی دریانوردان در ناحیه بین جزر و مدی و آب های نزدیک ساحلی خلیج فارس انجام شد.

    روش ها:

     در این تحقیق زیستگاه های گلی و ماسه ای صخره ای در نواحی بین جزر و مدی و آب های کم عمق ساحلی (با عمق کمتر از یک متر) اطراف جزیره قشم در طی سال 1396 برای بررسی تنوع جانوران سمی که می توانند برای سلامت انسان خطرآفرین باشند مورد پایش قرار گرفتند.

    یافته ها:

     اطلاعات فونستیک دو گروه مهم از جانوران سمی شامل سفره ماهی های گزنده و صدف های مخروطی ارایه شد. در مجموع سه گونه صدف مخروطی در منطقه گزارش شد که عبارتند از صدف حلزونی تاج مانند (Conus coronatus) (65%)، صدف حلزونی فریجید (Conus frigidus) (7%)، صدف مخروطی پرمانند (Conus pennaceus) (28%). شاخص غالبیت سیمپسون برای این سه گونه صدف مخروطی برابر بود با SDI-1=0.49 که نشان دهنده عدم غالبیت بالای این نرم تنان در منطقه است. تمام صدف های مخروطی از سواحل صخره ای-ماسه ای جمع آوری شد و فراوانی آنها در فصل سرد بیشتر از فصل گرم بود. اگرچه خارهای گزنده در بسیاری از سفره ماهی ها وجود دارند اما گونه های 4 خانواده، مسیول اغلب گزش های انسانی هستند که نمونه های این 4 خانواده که عبارتند از سفره ماهی های دم شلاقی (Dasyatidae)، پروانه ای (Gymnuridae)، عقابی (Myliobatidae) و پوزه گاوی (Rhinopteridae) اغلب در فصل گرم در سواحل اطراف جزیره قشم مشاهده شدند.

    نتیجه گیری: 

    مناطق بین جزر و مدی و آب های نزدیک ساحلی (با عمق کمتر از یک متر) خلیج فارس زیستگاه جانوران سمی همچون صدف های مخروطی و سفره ماهیان گزنده است که می توانند انسان را گزیده و با تزریق زهر در بدن باعث بروز مشکلاتی برای سلامتی شوند. این خطر بالقوه با آموزش افراد و نیروها در خصوص نحوه برخورد با این جانوران سمی تا حدی می تواند برطرف گردد.

    کلیدواژگان: جانوران سمی دریایی، صدف مخروطی، سفره ماهی، خلیج فارس
  • مهدی مرشدی*، شهرام اولیایی، حسین جعفری، فتح الله ادبی صفحات 108-117
    زمینه و هدف

    امروزه بیش از 350 گونه کوسه ماهی در آب های جهانی شناخته شده و سهم کوسه ماهیان در آب های خلیج فارس و دریای عمان به بیش از 60 گونه می رسد. آمار نشان می دهد که ایران یکی از کشورهایی است که بیشترین آسیب را در اثر حمله کوسه به ساحل نشینان و غواصان متحمل گردیده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان فراوانی ترومای ناشی از حمله کوسه ماهیان خلیج فارس، کیفیت صدمات و ارایه توصیه های لازم برای امداد و درمان مصدومان انجام شد.

    روش ها: 

    جهت جمع آوری داده ها برای مطالعه توصیفی حاضر از اطلاعات موجود در مراکز معتبر دریایی در استان هرمزگان استفاده شد. با تعدادی از غواصان و کادر درمانی در سواحل خلیج فارس مصاحبه غیرساختارمند انجام گرفت. از غواصان و افرادی که در منطقه خلیج فارس با کوسه برخورد داشتند نیز اطلاعاتی در خصوص کوسه ها و حملات آنها، کسب شد. برای تهیه آمار حمله کوسه ها در خلیج فارس طی سال های 1380 تا 1390 به مرکز ملی مطالعات خلیج فارس و مرکز تحقیقات شیلات در جنوب ایران ارجاع گردید.

    یافته ها:

     از سال 1380 تا 1390 حدود 85 مورد حمله کوسه در خلیج فارس رخ داده که از این تعداد 12 مورد منجر به مرگ شده است. سن قربانیان حمله کوسه ها بیشتر بین 30-20 سال بوده است. از لحاظ آماری بیشترین حمله کوسه ها از جانب کوسه ببری، کوسه لبچاک، گاو کوسه، کوسه پوزه بلند و کوسه چانه سفید بوده است. کوسه های مهاجم در منطقه خلیج فارس، طولی معادل 2 متر یا بیشتر داشته اند. حمله کوسه ها در منطقه خلیج فارس بیشتر در عمق 2-0 متری و در آب هایی که دمای بین 17-15 درجه سانتیگراد داشته اند رخ داده است. برای نجات افرادی که در اثر گازگرفتن کوسه آسیب می بینند؛ جلوگیری از خونریزی و استفاده از تنفس مصنوعی در صورت قطع تنفس، رساندن سریع مجروح به بیمارستان ، تزریق سریع خون یا پلاسما به مجروح و کنترل مرتب نبض و فشارخون، عدم حرکت دادن بیمار به منظور جلوگیری از شوک ثانویه، عدم خوراندن هرگونه مایعات به بیمار توصیه می گردد.

    نتیجه گیری: 

    مطالعه حاضر نشان داد که حمله کوسه در خلیج فارس یک تهدید بالقوه برای غواصان و دریانوردان است. لذا شناسایی انواع کوسه ها در این منطقه و همچنین ارایه راهکارهای امداد و نجات و درمان مصدومان اهمیت بسزایی دارد.

    کلیدواژگان: حمله کوسه، تروما، امداد و نجات، خلیج فارس، دریانوردان
  • حسین شاروبندی، سید علیرضا میرکریمی، علیرضا حبیبی، سید بهنام حسینی آهنگر* صفحات 118-124
    زمینه و هدف

    افزایش چربی های خون یا هایپرلیپیدمی تهدیدی بالقوه برای سلامتی همه افراد جامعه است. عوامل متعددی بر ایجاد هایپرلیپیدمی تاثیر می گذارند از جمله محیط کاری، شغل و سبک زندگی که باید مورد توجه قرار گیرند. مطالعه حاضر برای اولین بار در ایران به تعیین شیوع هایپرلیپیدمی در دریانوردان ایرانی در سال 1396 به انجام رسید.

    روش ها: 

    مطالعه توصیفی- مقطعی حاضر بر روی 274 نفر از دریانوردان ایرانی در طی سال 1396 انجام شد. برای جمع آوری داده ها، از پرسشنامه استاندارد ارزیابی سطح سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی استفاده گردید. مشخصات دموگرافیک شامل سن، جنس، وضعیت تاهل، میزان تحصیلات، فعالیت بدنی، قد و وزن ثبت و ارزیابی گردید. جهت ارزیابی سطوح کلسترول تام، تری گلیسرید، HDL و LDL، از دریانوردان 5 میلی لیتر نمونه خون ناشتا (به مدت 12 ساعت با اطلاع قبلی) گرفته شد.

    یافته ها:

     میانگین سنی 274 نفر از دریانوردان ایرانی 7/9±41/3سال (دامنه 29 تا 58 سال) بود. کلسترول تام، کلسترول LDL و تری گلیسیرید به ترتیب در 37/6درصد، 32/6درصد، و 49/4 درصد از دریانوردان بالاتر از حد نرمال گزارش شد و کلسترول HDL در 28/5درصد پایین تر از حد نرمال بود. بررسی ارتباط بین متغیرهای مورد بررسی با هاپیرلیپیدمی نشان داد که بین BMI بالا (0/155)، چاقی شکمی (0/244) و کم بودن فعالیت بدنی (0/101) با هایپرتری گلیسریدمی همسبتگی وجود دارد.

    نتیجه گیری:

     بالا بودن شیوع هایپرلیپیدمی در دریانوردان ایرانی، ضرورت انجام اقدامات اثربخش برای ارتقاء آگاهی، اصلاح سبک زندگی و پیشگیری از عوامل خطر در خصوص بیماری های غیرواگیر در این افراد را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: هایپرلیپیدمی، شیوع، دریانوردان، ایران
  • احسان اسکندری، سید محمد حسینی فیاض، محسن اسکندری* صفحات 125-132
    زمینه و هدف

    سلامت روانی در مورد افراد شاغل در مراکز نظامی بویژه دریانوردان ارتباط نزدیکی با عملکرد شغلی دارد به طوری که مطالعات گذشته سطوح بالایی از افسردگی و اضطراب را در آنها نشان داده است. هدف این پژوهش تعیین راهبردهای شناختی تنظیم هیجان مناسب در جهت کاهش افسردگی و اضطراب، در دریانوردان ایرانی است.

    روش ها: 

    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است، که 150 نفر به عنوان نمونه به صورت در دسترس از جامعه آماری دریانوردان ایرانی در سال 1397 انتخاب شدند. از سه پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (CERQ)، افسردگی بک و اضطراب بک برای جمع آوری داده ها استفاده شد.

    یافته ها:

     بین 4 متغیر سرزنش خود، سرزنش دیگران، نشخوارفکری و فاجعه سازی با متغیرهای وابسته یعنی افسردگی و اضطراب همبستگی معنادار آماری برقرار بود. همچنین رگرسیون چند متغیری نشان داد که مقدار ضریب همبستگی بین راهبردهای تنظیم هیجانی ناسازگارانه با افسردگی و اضطراب، به ترتیب 0/574 و 0/507 می باشد، بعبارتی همبستگی متوسط وجود دارد.

    نتیجه گیری:

     می توان نتیجه گرفت که راهبردهای تنظیم هیجانی ناسازگارانه (سرزنش خود، سرزنش دیگران، نشخوارفکری و فاجعه سازی) افسردگی و اضطراب را در دریانوردان ایرانی پیش بینی می کنند.

    کلیدواژگان: راهبردهای تنظیم هیجانی ناسازگارانه، افسردگی، اضطراب، دریانوردان
|
  • Masoumeh Yousefpour* Pages 73-80

    In recent years, there have been some reports of seawater discoloration in the coastal part of the Persian Gulf. Red tide is a natural phenomenon that occurs due to the proliferation, growth and accumulation of phytoplankton and their dense aggregation in water and as a result, the color of the water turns red. Red tides are not necessarily always red, and this term is more closely related to the nature of the blooms phenomenon. In recent decades, the Harmful Algal Blooms (HABs) has increased in the coastal waters of the world, endangering human health and marine ecosystems. Approximately 75% of HABs species are “dinoflagellates” and many of their toxic species produce resistant cysts. The transport of dinoflagellate cysts in the ballast water of ships is the main method of its transport and the global increase of HABs. Also, strong winds, coastal upwelling currents, heavy rains, fertilizer application and some physical and chemical factors such as changes in salinity, temperature and pollution are effective in the occurrence of this phenomenon. So far, no specific method has been identified to prevent the red tides phenomenon. Also, the duration of its occurrence, the time of its disappearance and the new place of its occurrence are not predictable. The effect of red tide on aquatic and human life is important and can be studied. HABs cause toxins and poisoning in humans, fish and other aquatic animals. The health of scuba divers is threatened and the food basket of the people on the shores is destroyed. The socio-economic consequences of the red tide on the breeding, fishing and tourism industry and wildlife are significant.

    Keywords: Red tide, Harmful Algal Bloom, Phytoplankton
  • MohammadReza Shokouhamiri, Reza Kachuei* Pages 81-91

    Fungal diseases, especially superficial and cutaneous forms (dermatophytes) are of great public health importance due to the possibility of transmission from people to others, especially where people live in groups. Lack of knowledge about how to prevent the transmission of these diseases can cause them to be transmitted to numerous people and carry a large financial burden and even significantly reduce the efficiency of people. Therefore, informing different segments of society about the prevalence of fungal diseases, ways and symptoms of its infection, ways to prevent its transmission to others and necessary measures in case of infection, can play a significant role in promoting public health. Dermatophyte infections are one of the most important health problems in the world and affect millions of people worldwide. It is estimated that 10-20% of people will develop these infections in their lifetime. The distribution of these infections varies in different countries in the world and it is more prevalent in developing countries than in industrialized countries. So far, more than 40 species of dermatophytes have been identified, which are classified into three genera: Microsporum, Trichophyton, and Epidermophyton. Dermatophytosis infection has several clinical forms that are classified according to the location of the infection; fungal infection of the feet, arms, legs, trunk, hands, palm and groin area, the scalp and hair the fingernails and toenails, and the nail bed. In addition to dermatophytes, other filamentous fungi can cause superficial and cutaneous infections. Yeasts such as Candida can also cause superficial and cutaneous infections. These diseases always cause problems such as pain, discomfort, disability, time consuming and high treatment costs. To combat dermatophytosis, it is necessary to know the regional dermatophytes and the extent of their spread, and also having instructions for the prevention of fungal diseases that its implementation can be effective in reducing these diseases.

    Keywords: Fungal infection, Dermatophytes, Prevention, Humid Environment
  • Mohsen Nassaji, Mohsen Molok, Hasan Dabaghi, Mohammad Nobakht* Pages 92-98
    Background and Aim

    In crises and accidents, sometimes due to various reasons, such as road destruction, road and street traffic, crowded roads, lack or absence of fuel and the impossibility of vehicle traffic, medical staff cannot travel to the scene or crisis point with conventional vehicles. They have to use special vehicles, one of which can be a bicycle. In the present study, for the first time in Iran, a bicycle ambulance is designed.

    Methods

    The present applied study was conducted in 2016, in Marine Medicine Research Center, Tehran, Iran. The experiences of the research team of the Marine Medicine Research Center and the expert panel opinions were used to collect data. In choosing the right bike, strength, lightness, reasonable price, good maneuverability, ease of use and domestic production were taken into account. Then, the portable medical contents in the back and front pouches of the bicycle, the size and material of the pouches, the package and the relief bags for installation in the bicycle pouches were determined in the expert panels.

    Results

    Bicycles made in Iran were selected from light and strong aluminum furnaces with soft auxiliaries and a smooth and suitable gear system. Two bags on the front of the bike were chosen to accommodate light but bulky medical equipment. Equipment such as ambobags, splints, catheter tubes and serum were placed in these two bags. The larger back bag contained small examination, sutures, dressings, catheters, injections and serum therapy bags as well as medications. Also, communication equipment was placed in the back bag.

    Conclusion

    In the present study, as a pilot, an Iranian bicycle ambulance was designed to provide assistance to patients and injured people at maritime bases, piers and islands, as well as critical situations. In this study, both the selection of bicycles and medical equipment and how to install them were considered.

    Keywords: Bicycle Ambulance, Relief, Crisis
  • Mehdi Khobdel, Mohsen Rezaei Ataghlipour*, Seyed Mohammad Dakhteh, Majid Askari Hassani Pages 99-107
    Background and Aim

    One of the threats to the health of people who visit the tropical waters and ecosystems near the Persian Gulf is the presence of poisonous and venomous marine animals in these areas. The aim of this study was to identify the poisonous and venomous marine animals dangerous to the health of seafarers in the area between the inter-tidal zone and the coastal waters of the Persian Gulf.  

    Methods

    In this study during 2018, mud and rocky sand habitats in the inter-tidal zone and shallow coastal waters (with a depth of less than one meter) around Qeshm Island, Persian Gulf, Iran have monitored to investigate the diversity of poisonous and venomous marine animals that can be dangerous to human health.  

    Results

    The phonetic information of two important groups of poisonous and venomous marine animals including ray fish and cone shells were presented. A total of three species of cone shells were reported in the area: Conus coronatus (65%), Conus frigidus (7%), and Conus pennaceus (28%). Simpson’s diversity index for these three species of cone shells was equal to SDI-1=0.49, which indicates the lack of high dominant of these populations in the region. All cone shells were collected from rocky-sandy beaches and their frequency was higher in the cold season than warm season. Although stings are present in many ray fishes, the species of the four families are responsible for most human bites. These four families are Dasyatidae, Gymnuridae, Myliobatidae and Rhinopteridae which were often observed in the warm season on the coast of Qeshm Island.

    Conclusion

    the inter-tidal zone and shallow coastal waters (less than one meter deep) in the Persian Gulf is a habitat for poisonous and venomous marine animals such as ray fish and cone shells that can bite humans and inject venom into the body and cause health problems. This potential danger can be partially alleviated by educating individuals and forces on how to deal with these poisonous and venomous marine animals.

    Keywords: Poisonous, Venomous Marine Animals, Ray Fish, Cone Shell, Persian Gulf
  • Mahdi Morshedi*, Shahram Oliaei, Hossein Jafari, Fatollah Adabi Pages 108-117
    Background and Aim

    Today, more than 350 species of sharks are known in world waters. More than 60 species of sharks are recorded in the waters of the Persian Gulf and the Sea of ​​Oman. Statistics show that Iran is one of the countries that has suffered the most damage from shark attacks on people and divers. The aim of this study was to determine the frequency of trauma caused by shark attacks in the Persian Gulf, the quality of injuries and ways to help and treat the injured.

    Methods

    In order to collect data for the present descriptive study, the data available in reputable marine centers in the Hormozgan province was used. Unstructured interviews were conducted with a number of divers and medical staff on the shores of the Persian Gulf. Divers and people who encountered sharks in the Persian Gulf region also received information about sharks and their attacks. To prepare statistics on shark attacks in the Persian Gulf from 2001 to 2011, referring to the National Center for Persian Gulf Studies and the Fisheries Research Center in southern Iran was done.

    Results

    From 2001 to 2011, about 85 shark attacks occurred in the Persian Gulf, of which 12 resulted in death. The age of the victims of shark attacks was mostly between 20-30 years. Statistically, the most attacked sharks were tiger sharks, leopard sharks, cow sharks, bignose sharks and white sharks. Invaders shark in the Persian Gulf region were 2 meters or more in length. Sharks attack in the Persian Gulf region have occurred mostly at a depth of 0-2 meters and in waters that had a temperature between 15-17 degrees Celsius. To rescue people who have been harmed by a shark attack; prevention of bleeding and use of artificial respiration in case of respiratory failure, rapid delivery of the injured to the hospital, rapid injection of blood or plasma and regular monitoring of pulse and blood pressure, immobilization and avoid drinking any liquid is recommended.

    Conclusion

    The present study showed that shark attacks in the Persian Gulf are a potential threat to divers and sailors. Therefore, it is very important to identify the types of sharks in this area and also to provide rescue and treatment strategies for the injured.

    Keywords: Shark Attack, Trauma, Rescue, Persian Gulf, Sailors
  • Hossein Sharobandi, Alireza Mirkarimi, Alireza Habibi, Behnam Hosseini Ahangar* Pages 118-124
    Background and Aim

    Hyperlipidemia is a potential threat to the health of all members of society. There are several factors that contribute to hyperlipidemia, including work environment, occupation, and lifestyle that should be considered. The present study for the first time in Iran aimed to determine the prevalence of hyperlipidemia in Iranian sailors in 2018.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted on 274 Iranian sailors during 2018. To collect data, the standard health assessment questionnaire of the Iranian Ministry of Health was used. Demographic characteristics including age, sex, marital status, level of education, physical activity, height and weight were recorded. To assess the levels of total cholesterol, triglyceride, HDL and LDL; 5 ml of fasting blood samples were taken from sailors.

    Results

    The mean age of 274 Iranian sailors was 41.3±7.9 years (range 29 to 58 years). Total cholesterol, LDL cholesterol and triglycerides were reported being higher than normal in 37.6%, 32.6%, and 49.4% of sailors, respectively, and HDL cholesterol was lower than normal in 28.5% of sailors. There was a correlation between high BMI (0.155), abdominal obesity (0.244) and low physical activity (0.101) with hypertriglyceridemia.

    Conclusion

    The high prevalence of hyperlipidemia in Iranian sailors indicates the need for effective measures to raise awareness, improve the lifestyle and prevent risk factors for non-communicable diseases in these individuals.

    Keywords: Hyperlipidemia, Prevalence, Sailors, Iran
  • Ehsan Eskandari, Seyed Mohamad Hosseini Fayyaz, Mohsen Eskanadri* Pages 125-132
    Background and Aim

    Mental health in people working in military centers, especially sailors, is closely related to job performance, as previous studies have shown high levels of depression and anxiety in them. The aim of this study was to determine the cognitive emotion regulation strategies to reduce depression and anxiety in Iranian sailors.

    Methods

    The method of this research is descriptive-correlational, in which 150 people were selected as a sample from the Iranian sailors in 2018. Three cognitive emotion regulation questionnaires (CERQ), Beck Depression Inventory and Beck Anxiety Inventory were used to collect data.

    Results

    There was a statistically significant correlation between the four variables of self-blame, other blame, rumination and catastrophic thinking with depression and anxiety. Multivariate regression also showed that the correlation coefficient between cognitive emotion regulation strategies with depression and anxiety are 0.574 and 0.507, respectively, ie there is a moderate correlation.

    Conclusion

    It can be concluded that cognitive emotion regulation strategies (self-blame, other blame, rumination and catastrophic thinking) predict depression and anxiety in Iranian sailors.

    Keywords: Cognitive Emotion Regulation Strategies, Depression, Anxiety, Sailors