فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران
سال بیست و هشتم شماره 2 (پیاپی 80، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی پورهاشمی*، پریسا پناهی، سید کاظم بردبار صفحات 111-123

    دانش سنتی مرتبط با جنگل به عنوان یکی از شاخه های اصلی دانش سنتی به رابطه زندگی انسان با جنگل می پردازد. این دانش از تجربه های تاریخی انسان ناشی می شود و در باورهای مردم ریشه دارد. جوامع محلی موجود در ناحیه رویشی زاگرس به دلیل تمدن کهن خود از یک سو گنجینه ای غنی از این دانش محسوب می شوند و ازسوی دیگر، بهره برداری های سنتی مختلفی از این جنگل ها انجام می دهند. در پژوهش پیش رو سعی شد که دانش های سنتی مرتبط با جنگل در دو سامان عرفی هرابلوط و پیراشکفت شهرستان نورآباد ممسنی در استان فارس شناسایی و ثبت شود. اطلاعات موردنیاز با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی، استفاده از مطلعین کلیدی و انتخاب هدفمند جمع آوری شد. نتایج نشان داد که با توجه به نیازهای جوامع محلی موجود در این سامان ها، استفاده های مختلفی از جنگل های منطقه انجام می شد. ازجمله مهم ترین دانش های سنتی در مناطق موردمطالعه می توان به جمع آوری صمغ درختان بنه، برداشت میوه بلوط ایرانی برای تهیه نان محلی (کلگ) و تغذیه دام، جمع آوری میوه درختان جنگلی برای مصارف خوراکی، استفاده از جفت بلوط و کاربرد چوب درختان مختلف جنگلی برای مصارف متفاوت مانند هیزم برای سوخت، تهیه ابزار و وسایل سنتی مانند دسته تبر و کشک ساب با استفاده از چوب بادام، ساخت سبد نگهداری مرغ و خروس با ترکه های بادام و ساخت سه پایه نگهدارنده مشک از چوب صنوبر اشاره کرد. نتایج این پژوهش ضمن تایید غنای دانش های سنتی در سامان های عرفی مورد مطالعه به جنبه تخریبی برخی برداشت های سنتی تاکید دارد.

    کلیدواژگان: جنگل های زاگرس، دانش سنتی مرتبط با جنگل، صمغ، کلگ
  • مجتبی آذریان، کامبیز ابراری واجاری*، بیت الله امان زاده صفحات 124-136

    پژوهش پیش رو با هدف ارزیابی ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و زیستی خاک در مراحل تحولی جنگل راش (Fagus orientalis Lipsky) در منطقه اسالم استان گیلان انجام شد. سه قطعه نمونه یک هکتاری (100 × 100 متر مربع) که در آن ها سه مرحله تحولی جوانی، بلوغ و پوسیدگی وجود داشت، برای انجام پژوهش انتخاب شدند. در هر قطعه نمونه اصلی، نمونه برداری خاک از عمق صفر تا 20 سانتی متری در چهارگوشه پنج قطعه نمونه فرعی 400 متر مربعی (درمجموع 60 نمونه) انجام شد. نتایج نشان داد که بافت خاک در مراحل سه گانه تحولی جنگل راش باهم اختلاف معنی دار دارند. تفاوت مراحل تحولی توده جنگلی موردنظر ازنظر متغیرهای شیمیایی شامل پتاسیم قابل جذب، درصد کربن آلی، C/N، آهن، منگنز، مس و روی معنی دار بود. بیشترین میانگین تنفس میکروبی، زی توده میکروبی کربن و فسفر و نیز بیشترین نسبت زی توده میکروبی کربن به زی توده میکروبی نیتروژن و نسبت زی توده میکروبی فسفر به زی توده میکروبی نیتروژندر مرحله تحولی پوسیدگی مشاهده شد. براین اساس می توان گفت که مرحله پوسیدگی ازنظر فعالیت های ریزاندامگان، شرایط مساعدتری دارد. یافته های دیگر این پژوهش نشان داد که ویژگی های زیستی و میکروبی خاک، شاخص بهتری برای بیان تفاوت بین مراحل تحولی جنگل هستند. درمجموع، با توجه به شرایط سنی و ساختاری در مراحل سه گانه تحولی راشستان موردمطالعه استنباط می شود که این مراحل طی زمان با تاثیر بر ریزاقلیم، تغییراتی را در ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و زیستی خاک ایجاد می کنند. باتوجه به انجام پژوهش پیش رو در قطعه شاهد، این نتایج به عنوان مبنایی در توده های جنگلی دیگر می تواند توسط مدیران جنگل در عملیات جنگل شناسی و احیا جنگل استفاده شود.

    کلیدواژگان: تحول جنگل، جنگل هیرکانی، قطعه شاهد، ویژگی های خاک
  • شادی تشکری، نسرین سیدی*، عباس بانج شفیعی، ناصر عباس پور صفحات 137-148

    سیلیکون در افزایش مقاومت گیاهان به تنش خشکی، نقش بسزایی دارد. در پژوهش پیش رو، تاثیر سیلیکون در شرایط تنش خشکی بر نونهال های دارمازو (Quercus infectoria Oliv.) بررسی شد. نونهال ها از نهالستان جنگلی اداره منابع طبیعی شهرستان مریوان به دانشگاه ارومیه منتقل شدند. سپس، آزمایشی در قالب طرح فاکتوریل بر پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. نونهال ها در ابتدا با دی اکسیدسیلیکون در دو نوع درشت دانه و نانوذره به صورت پیش تیمار با غلظت های مختلف (صفر، 50، 100 و 150 میلی گرم در لیتر) و برابر با ظرفیت زراعی به مدت 30 روز آبیاری شدند. سپس، تنش خشکی در سه سطح شامل قطع آبیاری (تنش شدید)، آبیاری براساس 50 درصد ظرفیت زراعی (تنش متوسط) و آبیاری براساس ظرفیت زراعی (شاهد) بر نونهال های پیش تیمارشده به مدت 21 روز اجرا شد. نتایج نشان داد که اثرات مستقل نوع سیلیکون بر سیلیس، تنش خشکی بر پرولین و غلظت سیلیکون بر مقدار پرولین و سیلیس نونهال ها معنی دار بودند، اما معنی داری اثرات متقابل تنش خشکی با نوع سیلیکون و نیز تنش خشکی با غلظت سیلیکون فقط بر مقدار پرولین تایید شد. هیچ یک از اثرات مستقل و متقابل عوامل موردبررسی بر پارامترهای رویشی و مقدار هیدرات های کربن معنی دار نبودند. اعمال تیمار سیلیکون فقط در شرایط تنش شدید خشکی، تاثیر معنی داری بر کاهش مقدار پرولین داشت، اما تفاوت معنی داری ازنظر استفاده از سیلیکون های درشت دانه و نانوذره مشاهده نشد. البته جذب سیلیس در حالت نانوذره بیشتر بود. به طورکلی در شرایط تنش شدید خشکی، اعمال سیلیکون های درشت دانه و نانوذره در غلظت 50 میلی گرم در لیتر توانست تحمل نونهال های دارمازو را در برابر تنش خشکی افزایش دهد.

    کلیدواژگان: پرولین، تنش، سیلیس، هیدرات کربن
  • داود مافی غلامی*، ابوالفضل جعفری صفحات 149-162

    تحلیل تغییر در توان تولیدی جنگل های مانگرو و بررسی رابطه آن با وقوع دوره های خشک سالی می تواند اطلاعات ارزشمندی را از میزان آسیب پذیری این بوم سازگان ها نسبت به اثر نامطلوب ناشی از تغییر اقلیم ارایه کند. در پژوهش پیش رو، تاثیر وقوع خشک سالی های بلندمدت بر توان تولیدی جنگل های مانگرو خلیج گواتر در استان سیستان و بلوچستان بررسی شد. با آماربرداری و اندازه گیری قطر یقه درختان حرا (.Avicennia marina (Forssk.) Vierh)، محاسبه زی توده روزمینی و زیرزمینی آن‎ها در قطعه نمونه ها و تجزیه وتحلیل رابطه بین این مشخصه ها با تصاویر ماهواره لندست، سری زمانی 34ساله (1986 تا 2019) زی توده درختان حرا نقشه سازی شد. سپس، رابطه بین تغییرات زی توده با وقوع خشک سالی هواشناسی (اندازه گیری شده با استفاده از SPI) و خشک سالی هیدرولوژیک (اندازه گیری شده با استفاده از SSFI) تجزیه وتحلیل شد. نتایج نشان داد که مطابق با روند تغییر شدت وقوع خشک سالی های هواشناسی و هیدرولوژیک، زی توده روزمینی و زیرزمینی نیز روندهای افزایشی و کاهشی در طی دوره 34ساله داشت، به طوری که در دوره ترسالی پیش از سال 1998، روند افزایشی برای زی توده مشاهده شد. با وقوع خشک سالی های بلندمدت پس از سال 1998، روند کاهشی مقادیر زی توده تا سال های پایانی دوره ادامه یافت. انطباق بین روند تغییرات زی توده و تغییرات SPI و SSFI سبب شد تا همبستگی زیادی بین تغییرات زی توده با تغییرات شدت وقوع خشک سالی های هواشناسی و هیدرولوژیک به دست آید (ضریب های همبستگی بیشتر از 0/82). نتایج این پژوهش می تواند برای تهیه برنامه های سازگاری با تغییر اقلیم و نیز برنامه های احیا و توسعه جنگل های مانگرو در استان سیستان و بلوچستان استفاده شود.

    کلیدواژگان: آماربرداری، تصویر ماهواره ای، تغییرات زمانی و مکانی، تغییر اقلیم
  • خسرو ثاقب طالبی*، پژمان پرهیزکار، مجید حسنی مجید حسنی، بیت الله امانزاده، ارسلان همتی، بابا خانجانی شیراز، محمد امینی محمد امینی، شیرزاد محمدنژاد کیاسری، سید زیدالله میرکاظمی، اسدالله کریمی دوست، محمدکریم مقصودلو، محمد مرتضوی، موسی کارنده، بهرام دلفان اباذری، داوود مقدسی، دینا داستانگو، وحید مشایخ، علیرضا صیادی مرزدشتی صفحات 163-179

    در اصول نگرش اکوسیستمی و مدیریت جنگل با دیدگاه نزدیک به طبیعت، شناخت ساختار توده برای انتخاب دخالت مناسب و حفظ پایداری جنگل ضروری است. این پژوهش از سال 1387 در توده های دست نخورده راش در چهار منطقه از جنگل های هیرکانی انجام شد. دوازده قطعه نمونه یک هکتاری در مراحل تحولی اولیه، بلوغ و تخریب انتخاب و آماربرداری صددرصد شدند. در وسط هر قطعه نمونه، یک ترانسکت 1000 متر مربعی درنظر گرفته شد و قطر برابر سینه، ارتفاع و مختصات کلیه گونه ها برداشت شد. سپس، ساختار عمودی و افقی آن ها توسط نرم افزار SVS رسم شد. همچنین، جایگاه هر قطعه نمونه (مرحله تحولی) در مثلث ساختار مشخص شد. نتایج نشان داد که تعداد درخت زنده بین 188 اصله در مرحله تخریب و 475 اصله در مرحله اولیه و تعداد کل خشک دار بین هفت و 30 اصله در هکتار نوسان داشت، درحالی که متوسط تعداد خشک دار بالغ‏، سه اصله در هکتار بود. متوسط رویه زمینی، حجم کل و حجم خشک دار به ترتیب 65/40 متر مربع، 6/592 و 8/55 متر مکعب در هکتار محاسبه شد. توده ها در مرحله بلوغ دوآشکوبه بودند، اما در دو مرحله دیگر سه آشکوب مشاهده شد. سهم قابل ملاحظه حجم درختان قطور و خیلی قطور نشان داد که توده ها مسن بوده و از ساختار نامنظم تیوریک بسیار فاصله دارند، بنابراین دخالت های پرورشی متفاوتی برای مراحل مختلف قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: توده بکر، حجم، خشک دار، راش شرقی، رویه زمینی، مرحله تحولی
  • محسن مصطفی*، کامبیز اسپهبدی، نیشتمان حاتمی، فرهاد اسدی صفحات 180-191
    توقف بهره برداری از جنگل های هیرکانی از مهم ترین تصمیم های کلان مدیریت جنگل در سال های اخیر بوده است. پژوهش پیش رو با هدف بررسی قوت ها، ضعف ها، فرصت ها و تهدید های اجرا و عدم اجرای برنامه های طرح جنگل داری در بابل رود استان مازندران انجام شد. با هدف تحلیل نظرات ذینفعان بر مبنای تحلیل سوات، پرسش نامه هایی بین 32 نفر (16 نفر از جوامع محلی و 16 نفر کارکنان طرح های جنگل داری) توزیع و نظرات آن ها تجزیه وتحلیل شد. برای تعیین تعداد پاسخ گو ها (حجم نمونه) از رابطه کوکران و برای تنظیم پرسش نامه ها از روش دلفی استفاده شد. فرایند دریافت نظرات با استفاده از نمونه گیری به شیوه هدفمند انجام شد. نتایج ماتریس ارزیابی سوات نشان داد که پاسخ گوها خواهان اقدام راهبرد تهاجمی برای اجرای طرح جنگل داری و راهبرد تدافعی در حالت عدم اجرای آن هستند. مهم ترین قوت برای اجرا و عدم اجرای طرح به ترتیب تضمین بقای توده و عدم برداشت متمرکز و خارج از توان جنگل به دست آمد، درحالی که مهم ترین ضعف اجرا و عدم اجرای طرح به ترتیب تخریب خاک و سیستم هیدرولوژی موجود و تشدید تعرض به جنگل (قاچاق چوب، تغییر کاربری) شناخته شدند. درمجموع، نتایج نشان داد که بیشتر جامعه آماری این پژوهش با توقف اجرای طرح های جنگل داری به دلیل بروز مشکلات اقتصادی و محیط زیستی مخالف بوده و توصیه به بازنگری روند موجود و نیز تدوین و استفاده از راهکارهای مدیریتی جایگزین می کنند.
    کلیدواژگان: استان مازندران، تحلیل سوات، تنفس جنگل، روش دلفی
  • سید یوسف عرفانی فرد*، افروز چناری صفحات 192-203

    برهم کنش های درون و بین گونه ای درختان، یکی از فرایندهای مهم در ایجاد ساختار مکانی جوامع گیاهی در مناطق نیمه خشک است که می تواند در مدیریت و احیا پوشش گیاهی این مناطق به کار رود، بنابراین پژوهش پیش رو با هدف بررسی الگوی مکانی بنه (.Pistacia atlantica Desf) و بادام (.Amygdalus spp) و شناسایی برهم کنش آن ها در جنگل تحقیقاتی بنه استان فارس انجام شد. در دو قطعه نمونه با ابعاد 150 × 150 متر مربع، موقعیت مکانی 798 پایه از دو گونه به همراه دو قطر عمودبر هم تاج آن ها اندازه گیری شد. شکل های تک و دومتغیره تابع های g، O-ring، D و kmm برای تشریح الگوی مکانی این گونه ها استفاده شدند. نتایج با تایید ناهمگنی توزیع گونه ها نشان دادند که بنه، انبوهی کمتر و میانگین مساحت تاج بیشتری داشت. همچنین، بنه و بادام در کپه های آمیخته قرار داشتند، اگرچه برهم کنش مثبت همگونه ها قوی تر از دگرگونه ها بود. در مقیاس کوچک، تجمع افراد همگونه نزدیک ‎به دوبرابر تجمع افراد دگرگونه بود. برهم کنش مثبت همگونه ها باعث بروز رقابت درون گونه ای شدید شد که بر اندازه مساحت تاج همگونه، اثر منفی معنی دار داشت (0/5 > p) و مقدار آن در بادام بیشتر از بنه (در فاصله سه متری همگونه، مساحت تاج بادام 60 درصد و بنه 20 درصد کمتر از میانگین) بود. به طور کلی، این پژوهش نشان داد که در منطقه مورد مطالعه بین بنه و بادام، رابطه همیاری وجود دارد که می تواند به دلیل اثر تسهیل کنندگی بین آن ها باشد. نتایج کمی این پژوهش را می توان در اقدامات جنگل شناسی مانند درخت کاری به کار برد.

    کلیدواژگان: تابع همبستگی نشان دار، تسهیل کنندگی، دگرگونه، همگونه
  • امین الله بویری منجی*، یعقوب ایران منش، علی جعفری، حسن جهانبازی گوجانی صفحات 204-216

    پژوهش پیش رو با هدف تخمین زی توده و اندوخته کربن بنه (.Pistacia atlantica Desf) به روش غیرتخریبی در جنگل های منطقه منج در شهرستان لردگان استان چهارمحال و بختیاری انجام شد. پس از انتخاب 18 قطعه نمونه 1000 متر مربعی، 18 درخت در شش طبقه قطری به صورت تصادفی انتخاب و مشخصات کمی آن ها ثبت شد. زی توده برگ و میوه به روش مستقیم و زی توده تاج و تنه با اندازه گیری حجم واقعی و وزن مخصوص چوب آن ها برآورد شدند. برای اندازه گیری زی توده هوموس از 30 قطعه نمونه 0/5 متر مربعی استفاده شد. نتایج نشان داد که اندوخته کربن روی زمینی بنه در منطقه مورد مطالعه 5/48 تن در هکتار است که میوه و تنه به ترتیب کمترین و بیشترین سهم از آن را به خود اختصاص دادند. همچنین، کربن هوموس 0/63 تن در هکتار به دست آمد. براساس مجموع کربن اندوخته شده مشخص شد که 112118 تن دی اکسید کربن توسط درختان بنه در منطقه مورد مطالعه جذب شده است. با توجه به اهمیت نقش اقتصادی و بوم شناختی درختان بنه زاگرس در کاهش کربن اتمسفری، نتایج این پژوهش می توانند نقش مهمی در آگاه سازی مدیران برنامه‎ریز کشور در حفاظت و احیای این گونه ایفا کنند.

    کلیدواژگان: کربن هوموس، گرمایش جهانی، لردگان، وزن مخصوص چوب
|
  • Mehdi Pourhashemi *, Parisa Panahi, Seyyed Kazem Bordbar Pages 111-123

    Traditional forest-related knowledge is one of the main branches of traditional knowledge, which deals with the relationship between human life and forest. It is derived from human historical experiences and is rooted in people´s believes. The local communities in the Zagros Mountains are a valuable treasure of this knowledge because of their ancient civilization. On the other hand, they have differently utilized the forests. In this study, we identified and recorded the traditional knowledge of local communities in the common-law forest areas of Harabalout and Pireshkaft in Nourabad Mamasani of Fars province. The data was gathered by snowball sampling, the use of key informants and in a deliberately selective approach. Based on the results, forests are differently used according to the needs of the local communities. Harvesting of wild pistachio (Pistacia atlantica Desf.) gum, acorns of Brant`s oak (Quercus brantii Lindl.) for baking local bread (Kalg) and animal nutrition, as well as collecting forest fruits for human nutrition, using of Jaft, using of wood of different forest trees for different purposes such as firewood for fuel, traditional tools such as axe handle by almond wood, making chicken and cock basket with almond twigs and making waterskin holder using poplar were among the most important traditional usages in the study area. In spite of confirming the richness of traditional knowledge in the area, the results of this study emphasize the destructive aspect of some traditional utilizations.

    Keywords: Gum, kalg, traditional forest-related knowledge, Zagros forests
  • Mojtaba Azaryan, Kambiz Abrari Vajari *, Beitollah Amanzadeh Pages 124-136

    This study aimed at evaluating the physical, chemical and biological properties of soil in the developmental stages of oriental beech (Fagus orientalis Lipsky) forest in Asalem-Guilan region. Three 1-hectare plots (100 ×100 m2) with different stages of development including initial, optimal and decay were selected. Soil sampling was carried out at a depth of 0-20 cm in the four corners of the five sub-plots of 400 m2 each, and the samples (n = 60) were analyzed in the laboratory. The results showed significant difference of soil texture amongst the three developmental stages of beech forest. The developmental stages of beech forest were significantly different in terms of available potassium, organic carbon content, C/N, iron, manganese, copper and zinc. The highest mean respiration rate, microbial biomass carbon and phosphorus, MBC/MBN ratio and MBP/MBN ratio were observed in the decay stage. These results indicated that decay stage is more favorable in terms of microorganism activity. The results also showed that biological and microbial properties are more appropriate indices for revealing differences in developmental stages. The results generally revealed that developmental stages of beech stand with respect to age and structural conditions cause changes in soil physical, chemical and biological characteristics. The results in the control compartment could be used as a basis in other forest stands for silvicultural and rehabilitation measures.

    Keywords: Forest developmental, Hyrcanian Forest, Silvicultural, soil properties
  • Shadi Tashakori, Nasrin Seyyedi *, Abbas Banej Shafiei, Naser Abbaspour Pages 137-148

    Silicon plays an important role in increasing plant resistance to drought-stress. In this study, the effect of silicon on drought-stress in seedlings of gall oak (Quercus infectoria Oliv.) was investigated. The seedlings were transferred from forest nursery of Marivan Natural Resources Office to Urmia University and were subject to an experiment as a factorial design based on complete randomized blocks in three replications. Seedlings were irrigated by two types of silicon (coarse and nanoparticles) in different concentrations (0, 50, 100 and 150 mg L-1) pre-treatment during a 30-day period based on field capacity. Then, drought stress was imposed on three levels, which consisted of control (based on field capacity), moderate stress (based on 50% field capacity) and severe stress (water withholding) for 21 days. The results showed significant and main effects of silicon type on the amount of silica, drought stress on proline and silicon concentration on proline and silica. However, the interaction effects of drought stress with silicon type and drought stress with silicon concentration were significant only on the proline. None of independent and interaction effects of the fixed factors on growth parameters and the amount of carbohydrate were significant. Generally, silicone application had only a significant effect on severe drought stress in reducing proline content, but there no difference was observed between coarse and nanoparticles. The absorption of silica was obviously higher in the nanoparticle type. Finally, the application of silicon at a concentration of 50 mg L-1 in severe drought stress conditions was concluded to enable increasing the tolerance of Q. infectoria seedlings against drought stress.

    Keywords: Carbohydrate, Proline, Silica, Stress
  • D. Mafi-Gholami *, A. Jaafari Pages 149-162

    The analysis of changes in mangrove forests production capacity and its relation to the drought periods can provide valuable information on the vulnerability of these ecosystems to the adverse effects of climate change. This study investigates the effect of long-term drought occurrences on the production capacity of the mangrove forests in the Gwatr Port in the Sistan and Baluchestan province. To do this, by recording the diameter at breast height and calculating the above and below ground biomass in the sample plots and analyzing the relationship between these characteristics with the Landsat satellite images, 34-year time series (1986-2019) mangrove biomass were mapped and the relationship between biomass variations and changes in meteorological drought (measured using SPI) and hydrological drought (measured using SSFI) was analyzed. The results showed that the above and below ground biomasses follows the trends of change in the severity of meteorological and hydrological droughts during the 34-year period such that in the wet season before 1998, mangrove biodiversity increased, and then with long-term droughts after 1998, the decline in biomass continued until the end of the period. The coincidence between biomass changes and SPI and SSFI variations resulted in a high correlation between mangrove biomass variations with changes in the severity of meteorological and hydrological droughts (correlation coefficients greater than 0.82). The results of this study can be used for developing climate change adaptation programs and for the restoration and development of mangrove forests in the Sistan and Baluchestan province.

    Keywords: Climate change, inventory, satellite image, temporal, spatial changes
  • Kh. Sagheb-Talebi *, P. Parhizkar, M. Hassani, B. Amanzadeh, A. Hemmati, B. Khanjani-Shiraz, M. Amini, Sh. Mohammadnejad Kiasari, S.Z. Mirkazemi, A. Karimidoost, M.K. Maghsoudlou, M. Mortazavi, M. Karandeh, B. Delfan Abazari, D. Moghadasi, D. Dastangoo, V. Mashayekh, A. Sayadi Marzdashti Pages 163-179

    Having knowledge on stand structure and application of appropriate silvicultural interventions based on ecosystem approach and close to nature forest management is essential for sustainability of forest. This research started from 2009 in intact oriental beech (Fagus orientalis Lipsky) stands in four regions of the Hyrcanian forests. Twelve sample plots, each one ha, have been established in three development stages of initial, optimal and decay and 100% survey has been applied within the plots. A transect of 1000 m2 has been laid out on the middle of the plot and diameter at breast height, tree height and coordination have been registered. Vertical and horizontal structure and the stand structure have been illustrated by SVS software and structure triangle. Results indicated that stem number varied between 188 in the decay and 475 ha-1 in the initial stages. Number of deadwood varied between 7 and 30 ha-1, among them 3 mature deadwoods with diameter more than 60cm. Mean basal area, total volume and deadwood volume was calculated to 40.65 m2ha-1, 592.6 and 55.8 m3ha-1, respectively. The stands in the optimal stage showed two layers while the other stages were three storied stands. The high proportion of volume in large and extra-large timbers indicated that the studied intact stands were old growth and the structure was far from the theoretical irregular structure. Hence, different silivicultural interventions could be introduced in different development stages.

    Keywords: basal area, Deadwood, development stage, oriental beech, virgin stand, volume
  • M. Mostafa *, K. Espahbodi, N. Hatami, F. Asadi Pages 180-191
    Non-implementing of forestry plans across Hyrcanian region in Iran has been one of the one of the important major decisions of forest management sector in recent years. This study was carried out to investigate implementing or non-implementing of forestry plan in the Babol Roud, Mazandaran province. Furthermore, Cochran's relationship was used to determine the number of respondents, whereas Delphi technique was used to adjust questionnaires, which were distributed among 32 people (16 local communities and 16 forestry plan’s staff) for subsequent SWOT analysis. The SWOT analysis was used to analyze the opinions of stakeholders, the process of receiving feedback was purposefully performed. Then, their comments were tested and analyzed. The results of the SWOT evaluation matrix showed that the statistical community demands an aggressive strategy to implement the forestry plan and a defensive strategy in case of its non-implementation. The most important strength of implementing the forestry plan were identified as survival guarantee of the tree stands, whereas non-implementation was assessed to be associated with non-intensive harvest beyond forest capacity. In contrast, the most significant weaknesses were identified as soil and existing hydrological system degradation as well as intense forest invasion (wood smuggling, land use change), respectively. Overall, results generally indicated that in both methods the most majority of the statistical community in the study opposed stopping forestry plans which resulted in ongoing and upcoming economic and environmental problems. Likewise, the major revision of forestry plans’ current condition along with their codification and using alternative management strategies were suggested in order to comprehensively meet the beneficiary needs.
    Keywords: Delphi Technique, forest logging ban, Mazandaran, SWOT analysis
  • S.Y. Erfanifard *, A. Chenari Pages 192-203

    Intra and interspecific interactions of plants is one of the important processes in establishing spatial structure of plant communities in semi-arid regions. Additionally, the interactions can be applied in management and rehabilitation of vegetation in these regions. This study was aimed to investigate the spatial pattern of wild pistachio (WP) (Pistacia atlantica Desf.) and wild almond (WA) (Amygdalus spp.) in Baneh Research Forest of Fars province to identify their interactions. In two 150 m × 150 m sample plots, the spatial positions of 798 individuals of two species and their crown diameters were measured. Uni- and bivariate g(r), O-ring, D(r) and kmm(r) were applied to explore the spatial patterns of species. The results showed the heterogeneity of spatial patterns of two species individuals, as well as lower density and higher mean crown area of WP. Moreover, WP and WA individuals were located in mixed clusters, although the positive interaction of conspecifics was stronger than heterospecifics. In small scales, density of conspecifics was almost two times more than heterospecifics. Furthermore, the positive interactions of conspecifics resulted in intense intraspecific competition that negatively influenced their crown areas (p < /em> < 0.05) and was more in WA (in 3 m distance between conspecifics, crown areas of WA and WP were 60% and 20% less than mean, respectively). In general, it was concluded that a mutualistic relationship exists between WP and WA in the study area as a result of their facilitative effects. The quantitative results of this study can be used in silvicultural treatments such as plantation.

    Keywords: Conspecific, Facilitation, heterospecific, mark correlation function
  • A. Boiri Monji *, Y. Iranmanesh, A. Jafari, H. Jahanbazi Goujani Pages 204-216

    This study was carried out to derive biomass of wild pistachio (Pistacia atlantica Desf.) and carbon stock based on non-destructive method in the Lordegan forests of Chaharmahal-o-Bakhtiari province. Initially 18 samples (with 1000 m2 area) and 18 trees including six diameter classes were randomly selected, for which a number of quantitative characteristics were measured for all trees. Moreover, leaf and fruit biomasses were measured using direct method. The biomass estimation of the crown and trunk was conducted by measuring the actual volume and the specific gravity of the crown and trunk. In addition, litterfall biomass was estimated by 0.5 m2 samples. The results showed the amount of above-ground carbon stock of pistachio to be 5.48 tons per hectare in the study area. Moreover, the smallest and largest amounts of carbon sequestration were found for fruits tree trunks, respectively. Litterfall carbon stock was also estimated at ca. 0.63 tons per hectare. Therefore, 112118 tons of CO2 were absorbed by the wild pistachio trees in the study area. Based on the economic and ecological importance of wild pistachio trees in reducing atmospheric carbon and by additional emphasize on the valuable role of pistachio trees in the natural ecosystem of the Zagros, the results of this study can play an important role in the management of conservation and restoration.

    Keywords: Above-ground organ, global warming, Lordegan, wild pistachio