فهرست مطالب

پژوهشنامه اقتصاد کلان - سال پانزدهم شماره 29 (بهار و تابستان 1399)

پژوهشنامه اقتصاد کلان
سال پانزدهم شماره 29 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • اعظم کاظم زاده، سعید کریمی پتانلار*، احمد جعفری صمیمی صفحات 13-37
    تورم از دو طریق بودجه ی دولت را تحت تاثیر قرار می دهد. تورم از یک سو قدرت خرید درآمدهای مالیاتی را کاهش می دهد که به اثر تنزی معروف است. از سوی دیگر، تورم بار ناشی از مخارج دولتی و تعهدات آن را به طور حقیقی کاهش می دهد که به اثر ضدتانزی شهرت پیدا کرده است. ضمنا، باید متذکر شد که تورم نیز از کسری بودجه ی دولت تاثیر می پذیرد. در پژوهش حاضر با به کارگیری مبدل موجک گسسته با حداکثر هم پوشانی و الگوی خودرگرسیون برداری آستانه ای اثرات متقابل تورم و کسری بودجه ی دولت در دو حالت کسری کل و کسری  عملیاتی در اقتصاد ایران طی سال های 1396:3 - 1369:1 از زوایای جدیدی بررسی شده است. نتایج مبتنی بر مبدل موجک نشان می دهد در افق های بیش تر از 8 سال رابطه ی علی میان هر دو نوع کسری بودجه با تورم دو طرفه است. بر اساس نتایج برآورد الگوی خودرگرسیون برداری آستانه ای، در تورم های فصلی کم تر از 28/6%، کسری بودجه ی کل در رویارویی با تکانه ی تورم افزایش شدیدی پیدا می کند. هم چنین، کسری بودجه ی عملیاتی قبل و بعد از آستانه واکنش مثبت به تکانه تورم نشان می دهد. با این توضیح که در نرخ های تورم فصلی فراتر از 54/2%، شدت واکنش این متغیر بیش تر خواهد شد. به عبارتی همواره اثری تنزی قوی تر از اثر ضد تنزی است.
    کلیدواژگان: کسری بودجه، تورم، مبدل موجک گسسته، الگوی خودرگرسیون برداری آستانه ای
  • هاجر مصطفایی، مرتضی سامتی*، مصطفی رجبی صفحات 39-71
    مساله رشد اقتصادی و شناسایی عوامل تاثیرگذار بر آن همواره از مباحث مورد توجه اقتصاددانان بوده است. مطالعات گسترده اندیشمندان اقتصادی، نقش عوامل متعددی را در رشد اقتصادی مشخص کرده است؛ اما در مدل های مدرن میزان عوامل موثر بر رشد، تابعی از انگیزه های موجود در جوامع در نظر گرفته می شوند. در این مطالعات، انگیزه ای که موجب شدت گرفتن یا کندی رشد اقتصادی می شود، به نهادهای سیاسی و اقتصادی متفاوت حاکم بر آن جوامع نسبت داده می شود. این مقاله با رهیافت نظریه بازی و با طراحی سناریوهای مختلف، انگیزه های متفاوتی را که می تواند انتخاب دولتمردان را در تعیین حجم دولت کشورهای نفتی تحت تاثیر قرار دهد، ارزیابی خواهد کرد. ابتدا دولتمردان با انگیزه حداکثرسازی درآمد دولت به دنبال تعیین حجمی از دولت هستند که تولید کارآفرینان طبقه متوسط را بیشینه نماید. با فرض فعال بودن دولت در فعالیت های تولیدی، دولتمردان تمایل به افزایش حجم دولت نسبت به مقدار بهینه دارند. در صورتی که فضای رقابتی به عرصه سیاسی نیز گسترش یابد، انگیزه دولتمردان به شدت تحت تاثیر فضای رقابت سیاسی قرار می گیرد، که موجب افزایش حجم دولت نسبت به سناریوهای قبلی شده و رشد اقتصادی بیش از پیش تضعیف خواهد شد.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، نهاد سیاسی، نهاد اقتصادی، نظریه بازی ها، حجم دولت
  • سلمان ستوده نیا کرانی*، محمدطاهر احمدی شادمهری، سید محمدجواد رزمی صفحات 73-97

    در این مطالعه به بررسی اثر وضع مالیات سبز در قالب سناریوهای مختلف (پایه، 5%، 10% و 20%) بر مصرف انرژی های فسیلی (نفت گاز، بنزین و گاز طبیعی) در ایران با استفاده از مدل تعادل عمومی محاسبه پذیر پویای بازگشتی پرداخته شد. کالیبراسیون مدل با بکارگیری ماتریس حسابداری اجتماعی سال 1390 و سناریوی پایه (0% اعمال مالیات سبز بر انرژی های فسیلی) صورت پذیرفت. داده های مربوط به برآورد مدل تحقیق به صورت فصلی برای دوره 95-1387 گردآوری شد. همچنین، جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار متلب استفاده شد. نتایج نشان داد که همراه با افزایش نرخ وضع مالیات سبز، اگر یک شوک مثبت به اندازه یک انحراف معیار (1%) بر تولیدناخالص داخلی وارد شود، از روند افزایش مصرف نفت گاز، گاز طبیعی و بنزین کاسته می شود. همچنین، با اعمال 0% و 5% مالیات سبز، مصرف انرژی های فسیلی مورد بررسی کارایی نداشته، با اعمال 10% مالیات سبز، مصرف گاز طبیعی و بنزین کارایی داشته، لیکن مصرف نفت گاز کارایی ندارد. با اعمال 20% مالیات سبز، مصرف انرژی های فسیلی مورد بررسی کارایی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: مصرف انرژی، مالیات سبز، رفاه اجتماعی، تابع واکنش آنی (IRF)، مدل RDCGE
  • ویدا دادخواه، علی حسین صمدی*، افشین منتخب، ابراهیم هادیان صفحات 99-129
    هدف اصلی مقاله ی حاضر محاسبه و تجزیه تحلیل میزان آنتروپی مرتبط با تخصیص بودجه و بررسی تاثیر بودجه ریزی بر روند آنتروپی است. برای رسیدن به این هدف از آنتروپی شانون و داده های اعتبارات هزینه ای مصوب بودجه بین فصول 21گانه در دوره های 97-1387 استفاده شده است. برای محاسبه ی آنتروپی در ابتدا تابع چگالی توزیع برآورد شده است. برای محاسبه ی توابع چگالی نیز از منحنی لورنز برای بودجه های مصوب استفاده شده است. نتایج نشان دهنده ی وجود عدم تقارن و درجه ی بالای بی نظمی در توزیع منابع بین عوامل و غیر یکنواختی توزیع است. نتایج همچنین نشان می دهد که در طول دوره ی مورد بررسی، مدیریت بودجه به صورت کارآمدی صورت نگرفته است و منجر به افزایش آنتروپی اقتصاد و هدرروی منابع شده است. بیشترین نوسانات در مقدار آنتروپی مربوط به دوره ی نهم و دهم (1387 - 1391) است که نشان می دهد در این دوره نسبت به دوره ی دولت یازدهم و دوازدهم (1392 - 1397)، سیستم اقتصادی از پایداری کمتری برخوردار بوده است. همچنین تغییرات دولت باعث بهبود اندک مدیریت توزیع منابع شده اما اثر چشمگیری بر آن نداشته است.
    کلیدواژگان: آنتروپی شانون، بودجه ریزی، اقتصاد فیزیک، ایران
  • سید محمدکاظم اعتماد، خسرو پیرایی*، هاشم زارع، مهرزاد ابراهیمی صفحات 131-163

    آنچه که بیشتر در اسناد وگزارش های بین المللی به آن اشاره شده است شامل اصابت فقر، شدت فقر و نابرابری درآمدی میان افراد فقیر می باشد. هدف این مقاله نشان دادن وضعیت فقردر ایران است . پیشرفت اصلی تحقیق حاضر در زمینه تحقیقات فقر آن است که با استفاده از داده های خام مرکز آمار ایران و رسم منحنی سه بعد فقر و با استفاده از روش جنکینز و لمبرت در یک دوره زمانی ده ساله از سال 1387 ، وضعیت فقر و ابعاد آن شامل اصابت فقر و شدت فقر و نابرابری درآمد میان فقرا در ایران مورد بررسی قرار گرفت . نتایج حاکی از آن است که فقر کل طی دوره مذکور یک روند نسبتا نزولی با شیب ملایم داشته و بیشترین میزان فقر کل مربوط به سال 1388 می باشد. بررسی ابعاد فقر نیز نشان می دهد که در هر دوره تقریبا 60 درصد از جمعیت ایران زیر خط فقر نسبی قرار داشته اند و شدت فقر محاسبه شده نشاندهنده این موضوع است که فقرا 54 درصد از وضعیت مطلوب فاصله دارند همچنین نابرابری درآمد بین افراد فقیر 34 درصد برآورد شده است . طی این دوره اصابت فقر و نابرابری درآمدی میان افراد فقیر در اقتصاد ایران روند نسبتا ثابتی داشته است. بعلاوه روند شدت فقر در سالهای 1387 تا 1389 دارای روند نسبتا ثابتی بوده، اما از سال 1389 تا پایان دوره با یک شیب ملایم کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: ابعاد فقر، اصابت فقر، شدت فقر، نابرابری درآمدمیان افراد فقیر، منحنی TIP
  • محسن کریمی، رضا اکبریان*، روح الله شهنازی، احمد صدرایی جواهری صفحات 165-194

    دستیابی به هدف رشد و توسعه اقتصادی در هر کشوری مستلزم تشکیل سرمایه برای تامین منابع مالی مورد نیاز طرح های اساسی و زیربنایی است. کشورهایی که برای توسعه ی خود در داخل از سرمایه کافی برخوردار نیستند، سعی در جذب سرمایه های خارجی و انتقال وجوه و منابع اولیه برای تاسیس بنگاه های اقتصادی با بازدهی بیشتر از سایر  کشورها را دارند. جهت دستیابی به این هدف، دولت ها وارد یک بازی رقابتی می شوند و با سیاست های خود سعی می کنند  این سرمایه ها را به سوی خود جذب کنند. یکی از مهمترین این سیاست ها تعیین نرخ مالیات بهینه بر سرمایه های خارجی است.  در این مطالعه با استفاده از یک الگوی کنترل بهینه یابی پویا  و با بسط مدل رمزی به تعیین مالیات بهینه بر سرمایه گذاری مستقیم خارجی در یک اقتصاد باز کوچک برای ایران و کشورهای منتخب پرداخته شده است.  نتایج نشان می دهد که مقدار بهینه مالیات برای ایران  از سال 1370 تا 1397  هرچند در برخی از سال ها منفی است و بیانگر پرداخت یارانه بر سرمایه گذاری مستقیم خارجی است ولی به طور میانگین مقدار 16/0 درصد است. در حالی که این نرخ برای برخی از کشورهای مورد بررسی مقادیر متفاوتی به دست آمده است ولی بیشتر آنها سعی در کاهش نرخ مالیاتی جهت جذب سرمایه های خارجی را دارند. 

    کلیدواژگان: الگوی کنترل بهینه یابی پویا، مالیات بر سرمایه گذاری مستقیم خارجی، اقتصاد باز کوچک، ایران
  • محمد عبدی سیدکلایی* صفحات 195-229
    سرکوب مالی عبارت است از مجموعه ای از سیاست ها، قوانین و مقررات رسمی و کنترل های غیررسمی تحمیل شده به‏وسیله ی دولت ها بر بخش مالی که قیمت های بخش مالی (نرخ بهره و نرخ ارز) را از مقادیر تعادلی آن منحرف ساخته و از عملکرد موسسات مالی در حداکثر ظرفیت موجود جلوگیری می کند. در این پژوهش، تاثیر سرکوب مالی بر سودآوری بانک ها در ایران طی دوره ی 1396-1390 و با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته ی سیستمی مورد بررسی قرار می گیرد. نتایج نشان می دهد که سرکوب مالی، حاشیه ی سود بانک ها را به طور منفی تحت تاثیر قرار می دهد. به طوری که با افزایش یک واحدی شاخص در نظر گرفته شده برای سرکوب مالی، حاشیه ی سود بانک ها 02/0 واحد کاهش می یابد. نتیجه ی به دست آمده حاکی از آن است که سرکوب مالی با کاستن از سپرده گذاری عاملان اقتصادی، قدرت اعطای تسهیلات بانک ها را کم می کند. در نتیجه، به طور غیرمستقیم، درآمد بانک ها را از محل اعطای تسهیلات می کاهد.
    کلیدواژگان: سرکوب مالی، سودآوری بانک ها، اقتصاد ایران، روش GMM-SYS
  • عاطفه صالحی فریدونی، زهرا (میلا) علمی*، یوسف عیسی زاده روشن صفحات 231-259
    امروزه فرار مغزها به عنوان یک پدیده قابل توجه در کشورهای درحال توسعه به شمار می آید. فرار مغزها برای کشورهایی که کمتر توسعه یافته اند و با معضلاتی چون نرخ رشد اقتصادی پایین و نرخ بیکاری بالا مواجه هستند از اهمیت فراوانی برخوردار است. معمولا نخبگان و متخصصان از کشورهای کمتر توسعه یافته به کشورهای توسعه یافته تر مهاجرت می کنند تا از امکانات کشورهای مقصد استفاده کنند. با توجه به اهمیت سرمایه انسانی در نظریه‏های رشد درون‏زا، فرار مغزها می تواند اثرات زیانباری را برای کشورهای مبدا بر جای بگذارد. از این رو، در این پژوهش اثر فرار مغزها بر رشد اقتصادی کشورهای منتخب خاورمیانه و شمال آفریقا در دوره زمانی 2016-2000 با استفاده از روش داده های تابلویی بررسی شده است. نتایج حاصل از برآورد مدل نشان دهنده آن است که بین فرار مغزها و رشد اقتصادی رابطه منفی و معنی داری وجود دارد به گونه ای که یک درصد افزایش در فرار مغزها از کشورهای منا به کشورهای سازمان همکاری و توسعه اقتصادی با فرض ثبات سایر شرایط به طور متوسط 08/1 درصد رشد اقتصادی را در کشورهای منا کاهش داده است.
    کلیدواژگان: فرار مغزها، رشد تولید ناخالص داخلی، منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا، داده های تابلویی
  • حمید آسایش، سید پرویز جلیلی کامجو* صفحات 261-290
    این پژوهش اثر شاخص کامیابی (لگاتوم) LEG و شاخص کارآفرینی GEM را بر رشد اقتصادی حقیقی کشورهای منتخب اسلامی در دوره 2006-2017  بررسی نمود. برای بررسی اثر، از مدل رگرسیون پانل انتقال ملایم آستانه ای (PSTR) با استفاده از دو تابع انتقال ملایم مجزا  استفاده شد. در مدل اول و دوم سرعت انتقال بین دو رژیم به ترتیب 589/7 15خ³LEG=">  و 1283/0 15خ³GEM="> ، حد آستانه نیز 11/61 15خ¸LEG=">  و 1/376 15خ¸GEM=">  برآورد شد. سرعت انتقال بین دو رژیم در مدل اول بسیار بالا بود که منجر به شکست منحنی و رویه انتقال شد. متغیرهای شاخص کامیابی و شاخص کارآفرینی با ضرایب 2658/0 و 0211/0 در مدل اول و ضرایب 7232/0 و 2059/0در مدل دوم دارای تاثیر مثبت و معنی دار بر رشد اقتصادی بودند. بالاترین تاثیر معنی دار بر رشد اقتصادی را در هر دو رژیم کامیابی، متغیر نرخ مشارکت اقتصادی به ترتیب با ضرایب 5018/0 و 6366/0داشت و دارای اثر آستانه ای نیز است و با انتقال به رژیم بالا تاثیر نرخ مشارکت اقتصادی در رشد اقتصادی افزایش یافت. بیشترین تاثیر معنی دار بر رشد اقتصادی حقیقی در رژیم پایین و در رژیم بالای کارآفرینی را  تشکیل سرمایه داخلی به ترتیب با ضرایب 9017/0  و 823/2 داشت. کمترین تاثیر معنی دار  بر رشد اقتصادی را نیز در رژیم پایین کامیابی استفاده از اینترنت و در رژیم بالای کامیابی و کارآفرینی سرمایه انسانی داشت. به این ترتیب پیشنهاد گردید کشورهای اسلامی در مسیر گذار به توسعه یافتگی بر شاخص های کامیابی و کارآفرینی به طور همزمان، به منظور حمایت از تاثیر سایر متغیرهای اقتصادی بر رشد اقتصادی حقیقی توجه ویژه داشته باشند.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، کارآفرینی، کامیابی، تابع انتقال ملایم، کشورهای اسلامی
  • سیامک شکوهی فرد، رویا آل عمران*، نادر مهرگان، فرزاد رحیم زاده صفحات 291-322
    نرخ مشارکت نیروی کار جزو کلیدی ترین شاخص های بازار کار می باشد. یکی از عواملی که می تواند بر نرخ مشارکت نیروی کار موثر باشد، شاخص فساد است. از این رو هدف این مقاله بررسی تاثیر شاخص های ادراک فساد موسسه بین المللی شفافیت، شاخص کنترل فساد کافمن و همکاران (2014) و شاخص راهنمای ریسک کشوری بین المللی بر نرخ مشارکت نیروی کار در کشورهای منتخب منا طی دوره زمانی 2018- 2002 می باشد. بدین منظور، با استفاده از روش به روز رسانی مکرر و کاملا تعدیل شده سه مدل جداگانه برآورد گردید. نتایج برآورد هر سه مدل نشان می دهد که بالا بودن سطح فساد تاثیر منفی بر نرخ مشارکت نیروی کار داشته و این تاثیر در سطح معناداری 5 درصد به لحاظ آماری معنادار است. درآمد سرانه و نرخ بیکاری در سطح معناداری پنج درصد تاثیر منفی و معنادار بر نرخ مشارکت نیروی کار منفی دارا می باشند. تاثیر نرخ شهرنشینی بر نرخ مشارکت نیروی کار مثبت بوده و این تاثیر در سطح معناداری 5 درصد معنادار نمی باشد. سطح تحصیلات و دستمزد نیز در سطح معناداری 5 درصد، تاثیر مثبت و معنادار بر نرخ مشارکت نیروی کار دارند. همچنین بالا بودن سطح توسعه یافتگی کشور، تاثیر مثبت و معنادار بر نرخ مشارکت نیروی کار دارد.
    کلیدواژگان: فساد، نرخ مشارکت نیروی کار، روش به روزرسانی مکرر و کاملا تعدیل شده، کشورهای منتخب منا
  • فریبا شاه بداغلو، علی اصغر اسماعیل نیا کتابی*، آزاده محرابیان، رویا سیفی پور صفحات 323-347

    یکی از عوامل موثر بر قیمت جهانی نفتخام، الگوی رفتاری سازمان اوپک با توجه به جایگاه و سهم اعضای آن در عرضهی نفتخام جهان است. براین اساس تاثیر تصمیمات اوپک در مورد سطح تولید نفتخام، مسئله بحث برانگیز در میان سیاستگزاران، تولیدکنندگان و محققان است، به طوری که این موضوع می تواند بر قیمت این محصول در بازارهای جهانی تاثیرگذار باشد. با توجه به اهمیت تاثیر تصمیمات سازمان اوپک بر بازار جهانی نفتخام، این تحقیق به بررسی تاثیر نوع بیانیه های اعلام شده از سوی سازمان اوپک (افزایش، کاهش و یا عدم تغییرعرضه) بر بازدهی قیمت نفتخام جهانی برنت و وست تگزاس اینترمیدیت در طی دوره 1987 تا 2019 بر اساس رهیافت تحلیل رویداد پرداخته است. جنبه اصلی و نوآوری این تحقیق که موجب تفاوت آن با سایر پژوهش های این حیطه بوده، بررسی تاثیر بیانیه های سازمان اوپک بر قیمت های نفتخام بر اساس رویکرد رویدادی و بهره گیری از سه رویکرد همزمان در محاسبه بازدهی غیرعادی نفتخام است. نتایج بررسی نشان دهنده واکنش متفاوت بازار نفتخام به نوع بیانیه های سازمان اوپک است. همچنین نتایج این تحقیق نشان می دهد که سازمان اوپک در طی سال های اخیر نقش کمتری در تاثیرگذاری بر بازار نفتخام داشته است.

    کلیدواژگان: الگوی رفتاری، سازمان اوپک، تحلیل رویکرد رویدادی، قیمت نفتخام
  • محمدهادی دمیری، پرویز سعیدی*، حسین دیده خانی، ابراهیم عباسی صفحات 349-384

    هدف از پژوهش حاضر، تحلیل حساسیت روند و قیمت نرخ ارز نسبت به عوامل اساسی موثر بر آن است. به منظور تحلیل حساسیت نرخ ارز، ابتدا روند تغییرات نرخ ارز با استفاده از روش پویایی های سیستم برای دوره زمانی 1383 تا 1401 پیش بینی شده و سپس، تاثیر تغییرات عواملی همچون بهره وری، پایه پولی، سهم هزینه های عمرانی دولت، تحریم ها و نرخ بهره بر نرخ ارز مورد ارزیابی قرار گرفته است. بدین صورت که ابتدا تاثیر تغییر هر یک از متغیرها به صورت مجزا بر روند نرخ ارز مورد ارزیابی قرار گرفت و سپس تاثیر تغییر متغیرهای فوق به صورت همزمان، بر روند نرخ ارز بررسی شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد افزایش یا کاهش هر یک از این متغیرها (بهره وری، تحریم، هزینه های عمرانی دولت، نرخ بهره و پایه پولی) با فرض ثابت بودن سایر عوامل، نرخ ارز را تحت تاثیر قرار می دهد. همچنین نتایج حاکی از آن است که تغییرات همزمان چند متغیر، نرخ ارز را بیشتر از تغییر صرفا یک متغیر تحت تاثیر قرار می دهد.

    کلیدواژگان: تحلیل حساسیت، نرخ ارز، روش شناسی پویایی های سیستم، عوامل موثر بر نرخ ارز
|
  • Azam Kazemzade, Saeed Karimi Potanlar *, Ahmad Jafari Samimi Pages 13-37
    Inflation affects the state budget in both ways. Inflation, on the one hand, decreases the purchasing power of tax revenues, which is known as the tension effect. On the other hand, the inflationary burden of government expenditures and its obligations actually decreases, which is known as an antithetical effect. Meanwhile, it should be noted that inflation also affects the budget deficit of the state. In the present study, using a discrete wavelet converter with maximum matching and a vector of autoregressive vector autoregression, the interaction effects of inflation and deficit of government in two cases of deficit and total deficit in the economy of Iran in 1396: 1369: 1 is reviewed from a new angle. Results based on the wavelet converter show that in horizons for more than 8 years, the causal relationship is between the two types of budget deficit with bilateral inflation. Based on the results of the estimation of the autumnal regression model, the threshold vector in seasonal inflation is less than 5.7% of the total budget deficit in the face of inflationary swings, which reflects the dominance of the anti-tensile effect of the Tensi Is. In addition, the operating deficit, regardless of the situation, is from the threshold of positive reaction to the swing momentum.
    Keywords: budget deficit, inflation, Discrete wavelet transform
  • Hajar Mostafaee, Morteza Sameti *, Mostafa Rajabi Pages 39-71
    The issue of economic growth and identifying factors affect it has always been one of the interesting topics to economists. Extensive studies have identified the role of several factors in economic growth, but in modern models, these factors are function of incentives in societies. In these studies, the incentives that drive or slow economic growth attributes to the different political and economic institutions on those societies. This article by using game theory approach and designing different scenarios, will evaluate the different incentives that can influence the choice of size of government’s policy in the oil countries. At first, elites who seek to maximize government revenue intend to set a government size to maximize the production of middle-class entrepreneurs. Assuming that the government is active in economic activities, elites tend to increase the size of government. If the competition extend to the political arena, the motivation of the elites was strongly influenced, which would result in a larger government than previous scenarios and further weaken economic growth.
    Keywords: Economic Growth, Political Institutions, Economic Institutions, Game Theory, Size of Government
  • Salman Sotoudehnia Korrani *, Mohammadtaher Ahmadshadmehri, Seyed Mohamadjavad Razmi Pages 73-97

    In this study the effects levying various green taxes (base, 5%, 10% and 20%) on Iran’s fossil energy consumption (oil gas (OG), natural gas (NG) and gasoline (GA)), pollutant gas emission and social welfare was studied using a Recursive Dynamic Computable General Equilibrium (RDCGE) model. In order to RDCGE calibration, the Iran’s social accounting matrix (SAM)) and base scenario was used. Required data was gathered during 2008-2016 seasonality. Also, data analyzing Matlab software was applied. Results indicate that in while increasing green tax, a positive shock of economic growth (1%), reduces the increasing trend of GO, NG and GA. Also, levying 0% and 5% green tax couldn’t make the consumption of mentioned energies efficient, levyeing 10% green tax makes the consumption of NG and GA efficient and levying 20% green tax makes the consumption of mentioned energies efficient. In addition, while increasing green tax, a positive shock of economic growth (1%), reduces the increasing trend of gas pullotants emission and in orther to decreasing gas pollutants emission during economic growth, 10% green tax should be levy. Finally, while increasing green tax from 0% to 5%, 10% and 20%, a positive shock of economic growth (1%), increases the social welfare, less than 1%, more than 1% and less than 1%, respectively. Therefore, between studied scenarios, levying 10% green tax is the best for increasing social welfare.

    Keywords: Energy consumption, green tax, social welfare, IRF, RDCGE
  • Vida Dadkhah, Ali Hussein Samadi *, Afshin Montakhab, Ebrahim Hadian Pages 99-129
    The main purpose of this study is to calculate and analyze the entropy associated with budget allocation and to study the effect of budgeting on the entropy process. To achieve this goal, the Shannon entropy and the budget data have been used between 21 chapters in the period of 2007 to 2009. To calculate entropy, at first, the density distribution function is estimated. To calculate the density functions, the Lorenz curve has been used for approved budgets. The results indicate that there is a high degree of asymmetry and disorder in the distribution of resources between factors and the non-uniformity distribution. The results also show that during the study period, budget management has not been efficient and has led to an increase in the entropy of the economy and the waste of resources. The most volatile fluctuations in the entropy value are in the period of 2008 to 2012, which shows that the economic system has been less stable in these periods than in the period of 2013 to 2018. Also, changes in government have led to a slight improvement in resource distribution management, but it has not had a dramatic effect.
    Keywords: Shannon Entropy, Budgeting, Econophysics, Iran
  • Seyed MohammadKazem Etemad, Khosrow Piraee *, Hashem Zare, Mehrzad Ebrahimi Pages 131-163

    What has been mentioned most in international documents and reports is the which implies incidence, intensity and income inequality among poor people. The purpose of this article is to show the situation of poverty in Iran. The main progress of the present study in the field of poverty research is that using the raw data of the Statistics Center of Iran and plotting the poverty dimension curve (TIP) and using the Jenkins and Lambert method in a period of ten years since 2008, the situation of poverty and its dimensions examined the impact of poverty incidence and the intensity of poverty and income inequality among the poor in Iran. The results show that total poverty during the mentioned period has a relatively downward trend with a gentle slope and the highest total poverty is related to 2009. An examination of the dimensions of poverty also shows that in each period approximately 60percent of the population of Iran was below the relative poverty line and the calculated intensity of poverty indicates that the poor are 54% away from the desired situation and income inequality between the poor 34percent  is estimated . During this period, poverty incidence and income inequality among the poor in the Iranian economy has had a relatively stable trend. In addition, the trend of  intensity of poverty in the years2008  to 2010 had a relatively constant trend, but from 2010 to the end of the period has decreased with a slight slope.

    Keywords: Poverty Dimensions, Poverty incidence, Intensity of Poverty, Inequality among the poor, TIP Curve
  • Mohsen Karimi, Reza Akbarian *, Ruhollah Shahnazi, ahmad sadraei javaheri Pages 165-194

    Each country for economic growth and development requires to create capital for financing and basic infrastructure. Countries that do'nt have sufficient capital to develop internally are trying to attract foreign capital and transfer funds and resources to establish economic enterprises with higher returns than other countries.. In order to achieve this, governments enter a competitive game and try to attract these funds with their policies. One of the most important of these policies is determining the optimal taxation on foreign direct investments. In this study, determine the optimal taxation on foreign direct investments in a small open economy for Iran and selected countries by expanding the Ramsey model and using a dynamic optimization control model, The results show that the optimal amount of tax for Iran from 1991 to 2017, although is negative in some years and indicates the payment of subsidies on foreign direct investment, but on average is 0.16 percent that is close to zero. While this rate has been different for some countries, most are trying to reduce tax rates to attract foreign capital. In this study, the results of optimizing foreign direct investment tax for selected countries indicate that despite the differences between these countries in terms of macroeconomic variables, but all rates of taxation is close to zero and even in In some cases, the negative amount of taxation (subsidy) is considered optimal for attracting foreign investments.

    Keywords: Dynamic optimization control model, Tax on Foreign Direct Investment, Small open economy, Iran
  • Mohammad Abdi Seyyedkolaee * Pages 195-229
    In today's complex world, the financial system plays an important role in the stability, economic growth and development of countries. Financial repression is a set of formal policies, laws and regulations and informal controls imposed by governments on the financial sector that deviates the financial sector prices (interest rates and exchange rates) from its equilibrium values, and it prevents financial institutions from operating at their maximum capacity. Financial repression directly and indirectly affects the activities of banks. First, financial repression has reduced the deposits of economic agents in banks and has a negative effect on banks' incomes by reducing banks' lending capacity; Second, as capital accumulation decreases, and consequently, economic growth reduction, banks' income from lending facilities will decrease. In this survey, the impact of financial repression on the profitability of banks in Iran during the period 2011-2017 is investigated using Generalized Method of Moments-System (GMM-SYS). The results show that financial repression adversely affects banks' profit margin. So that, banks' profit margin is reduced to 0.02 units by increasing one indicator unit for financial repression. The results show that financial repression reduces the grant power of banks' facilities, by reducing the deposit of economic agents. As a result, it indirectly reduces banks' income from granting facilities.
    Keywords: Financial Repression, Profitability of Banks, Iran's economy, GMM-SYS
  • Atefeh Salehi Fereidooni, Zahra (Mila) Elmi *, Yousef Eisazadeh Roshan Pages 231-259
    Today brain drain is considered a significant phenomenon in developing countries. Brain drain is particularly important for countries in the Middle East and North Africa that are less developed and face disadvantages such as low economic growth and high unemployment rates. Typically, elites and specialists from less developed countries migrate to more developed countries to use the facilities of destination countries. Given the importance of human capital in theories of endogenous growth, brain drain can have deleterious effects for countries of origin. Therefore, this study examines the effect of brain drain on the economic growth of selected countries in the Middle East and North Africa. For this purpose, panel data was used to examine the relationship between the variables during the period 2015-2000. The results of the research indicate that there is a negative and significant relationship between brain drain and economic growth in such a way that a one percent increase in brain drain, with the assumption of the stability of other conditions, averaged 2.5% of production growth. The results of the research indicate that there is a negative and significant relationship between brain drain and economic growth in such a way that a one percent increase in brain drain, with the assumption of the stability of other conditions, averaged 2.5% of production growth.
    Keywords: brain drain, GDP growth, Middle East, North Africa region, panel data
  • Hamid Asayesh, Parviz Jalili Kamju * Pages 261-290
    This research evaluates the effect of the LEG (Legatum) indicator and GEM entrepreneurship index on the real economic growth of selected Islamic countries during the period 2006-2017 by using the panel smooth transition regression (PSTR) model using two distinct gentle transfer functions. In the first and second models, the transfer velocity between two regimes was γ ̂LEG=7.589 and γ ̂GEM=0.1283 the threshold was also estimated to be θ ̂LEG=61.11 and θ ̂GEM=376.1. The transfer speed between the two regimes in the first model is very high, which leads to the refraction of the curve and the transfer surface. The variables of Legatume and entrepreneurial index with coefficients of 0.2658 and 0.0211 in the first model and 0.7232 and 0.2059 in the second model have a positive and significant effect on economic growth. The highest impact on economic growth in both Legatume regimes has the economic participation rate variable with coefficients of 0.5018 and 0.6366, which also has a threshold effect, and the effect of the rate of economic participation on economic growth increases with the transition to a high-income regime. The most significant effect on real economic growth in the low diet and in the high entrepreneurial regime is the formation of domestic capital with coefficients of 0.9017 and 2.823, respectively. The least significant effect on economic growth is using the Internet in the low Legatume regime and human capital in the high Legatume and entrepreneurship regime. In this way, it is suggested that Islamic countries in the transition path to development pay special attention to the indicators of success and entrepreneurship simultaneously, in order to protect the impact of other economic variables, on real economic growth.
    Keywords: Economic Growth, Entrepreneurship, Legatume, Smooth transition Function, Islamic Countries
  • Siamak Shokouhifard, Roya Aleemran *, Nader Mehrgan, Farzad Rahimzadeh Pages 291-322
    The labor force participation rate is one of the key indicators of the labor market. One of the factors that can affect the labor force participation rate is the corruption index. Therefore, the purpose of this article is to investigate the impact of Transparency International's Corruption Perception Indicators, Kaufman et al.'s (2014) Corruption Control Index, and the International Country Risk Guide Index on labor force participation rates in selected MENA countries during the period 2002-2008. For this purpose, three models were estimated separately. Also in this research, for obtaining reliable results, the Cup-FM Method was used to estimate the model. Results of estimation of all three models showed that a higher corruption index has a negative effect on labor force participation rate and this effect is statistically significant at a 5% significance level. Per capita income and unemployment rate have a significant negative effect on labor force participation rates at the 5% significance level. The effect of urbanization rate on labor force participation rate is positive and this effect is not significant at the 5% level. Education and wages also have a significant positive effect on labor force participation rates at the 5% significance level. Also, the high level of economic development has a positive and significant impact on the labor force participation rate.
    Keywords: Corruption, Labor Force Participation Rate, Cup-FM, MENA Countries
  • Fariba Shahbodaglou, AliAsghar Esmailnia Ketabi *, Azadeh Mehrabian, Roya Siefipour Pages 323-347

    One of the factors affecting oil prices is related to OPEC's behavioral pattern concerning its position and share in the world oil supply. In this regard, the impact of OPEC's decisions and announcement on the level of crude oil production has been identified as a controversial issue among policymakers, producers, and researchers so that it can inevitably affect the price of this product in world markets. In view of that, the main purpose of the present study to scrutinize the impact of the type of announcement made by the OPEC (including Increased, Cut, or unchanged) on Brent's and WTI's global crude oil returns over the period 1987 to 2019 based on the event study approach. Furthermore, the central aspect and innovation of this research, which makes it different from other studies in this area, is mostly associated with the influence of OPEC's statements on crude oil prices based on the event study and the use of three contemporary approaches in calculating abnormal returns. It is concluded the results indicate a different reaction from the crude oil market to OPEC's statement. Likewise, the outcomes obtained from the current study feature that OPEC has been less influential on the crude oil market over recent years.

    Keywords: Behavioral pattern, OPEC Organization, Event approach analysis, Crude oil prices
  • MohammadHadi Damiri, Parviz Saeidi *, Hosein Didehkhani, Ibrahim Abbasi Pages 349-384

    The purpose of this research was to analyze the sensitivity of the exchange rate trend and prices relative to the underlying factors affecting it. In order to analysis, the sensitivity of the exchange rate, First, the process of exchange rate changes using the dynamics of the system For the period of 2004 to 2022 is predicted And then, the impact of changes in factors such as productivity, the tariff rate on imports The share of government development spending, oil prices, sanctions and interest rates on the exchange rate has been evaluated. first It was separately evaluated the effect of the variation of the variables on the exchange rate trend. Then, variables variations effect simultaneously was examined on the exchange rate trend. The results show that the changes in each of the above factors, with the assumption that other factors are stable, have no significant effect on the exchange rate. But simultaneous variations of several variables significantly affect the exchange rate, and this gives rise to Being a system. In other words, the results of the research indicate that the changes, if only important, can not affect the exchange rate, and these are a set of factors that determine the course of the exchange rate.

    Keywords: Sensitivity analysis, Exchange rate, System Dynamics, Factors affecting the exchange rate