فهرست مطالب

نشریه مطالعات زن و خانواده
سال هشتم شماره 1 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جواد مصطفایی، معصومه کلاته سیفری* صفحات 9-39
    امروزه فوتبال تبدیل به یک پدیده اجتماعی شده که هواداران بسیار زیادی را به خود جذب کرده است. هدف از این پژوهش ارایه الگوی پارادایمی حضور بانوان تماشاگر در استادیوم های فوتبال در ایران است که با روش تحقیق کیفی و با استفاده از رویکرد مبتنی بر نظریه داده بنیاد انجام شد. از طریق نمونه گیری گلوله برفی و با انجام 14 مصاحبه نیمه ساختار یافته با اساتید دانشگاه ها و متخصصان رشته فوتبال، اشباع نظری حاصل شد. روایی و اعتبار داده ها از دو روش بازبینی توسط محققین و مرور خبرگان غیر شرکت کننده در پژوهش تعیین شد. نتایج تحلیل داده ها در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی حاکی از 12 مفهوم اصلی است که این یافته ها در چارچوب الگوی نهایی شامل: عوامل فردی و حقوقی به عنوان عامل علی، عوامل زیرساختی و برنامه ریزی به عنوان شرایط زمینه ای، عوامل سیاسی به عنوان مداخله گر و حضور کنترل شده به عنوان راهکار مناسب برای عادی سازی حضور بانوان در استادیوم های فوتبال می باشد. با توجه به الگوی ارایه-شده، افزایش امنیت رفتاری و امنیت اخلاقی در استادیوم ها، توسعه بازاریابی صنعت فوتبال، رشد فرهنگی تماشاگران و افزایش کیفیت برگزاری مسابقات فوتبال در ایران را به عنوان پیامد های مثبت حضور بانوان در استادیوم های فوتبال می توان ذکر کرد.
    کلیدواژگان: بانوان، تماشاگر، الگوی پارادایمی، استادیوم، فوتبال
  • زینب آقایی، داریوش بوستانی* صفحات 41-80
    دگرجنس جویی یکی از پدیده هایی است که با هویت جنسی غالب در جامعه در تعارض قرار می گیرد و عواقب آن چالش های جدی برای دگرجنس جویان است. بر این اساس، مطالعه حاضر درصدد بررسی چالش هایی است که دگرجنس جویان تا قبل از عمل جراحی، در خانواده و جامعه با آن مواجه اند. روش شناسی کیفی گراندد تیوری به عنوان رویکرد پژوهش مورد استفاده قرار گرفت. میدان مطالعه، شهر تهران و بطور خاص، کلنیک میردادماد است که مرکز عمده مشاوره و جراحی دگرجنس جوها از سراسر ایران است. دوازده دگرجنس جو، (هفت مرد به زن و پنج نفر زن به مرد) به عنوان مشارکت کننده با روش نمونه گیری هدفمند و معیار اشباع نظری انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از ابزار مصاحبه عمیق استفاده بعمل آمد. بطور کلی تجزیه و تحلیل داده ها منجر به خلق شش مقوله گردید که عبارتند از: رسیدن از آگاهی عملی به آگاهی استدلالی؛ خانواده ی کم آگاه بحران زا؛ داغ ننگ؛ چالش های تعارض و مدیریت نقش؛ همانندسازی با جنس مخالف؛ و چالش های پذیرش و طرد.در پایان نیز پیشنهاداتی در راستای یافته های پژوهش ارایه گردید.
    کلیدواژگان: دگرجنس جو، هویت یابی، چالش ها، خانواده، جامعه
  • امین امیرحسینی*، احسان علی اکبری بابوکانی صفحات 81-111
    از نظر مشهور فقهای امامیه ، پس از جدایی زن و شوهر، حضانت پسر تا دو سال و حضانت دختر تا هفت سال مشروط به عدم ازدواج، به عهده مادر است و این حق به محض ازدواج، ساقط می شود سپس اگر مطلقه گردد، حضانت به وی باز می گردد. اغلب فقهای مذاهب اسلامی اعم از حنفی، شافعی و حنبلی نیز فتاوی شبیه به نظر مشهور فقهای امامیه دارند اما در این بین ابن ادریس حلی از فقهای امامیه، با پذیرش اصل سقوط حضانت با ازدواج، در مورد بازگشت آن با طلاق تردید کرده و امام مالک از ایمه اهل سنت نیز نظری شبیه به آن دارد در این میان تنها حسن بصری و پیروانش، نظری اختصاصی دارند اینها به استناد دلایلی برخلاف همه فقهای مذاهب اسلامی(امامیه، مالکیه، شافعیه، حنفیه ، حنبلیه و ظاهریه) معتقدند حق حضانت با ازدواج سقوط نمی کند بنابراین فارغ از بحث از بازگشت آن بعد از مطلقه شدن هم می باشند.این امر در حقوق ایران نیز وجود دارد و علی رغم تبعیت قانون گذار از نظر مشهور فقها، به نظر می رسد وفق ادله ای نظیر آیه233 سوره بقره، قاعده لاضرر، توجه به غرض قانون گذار در باب حضانت و اصل رعایت مصالح طفل باید حکم مشهور را مورد نقد قرار داده و قول به عدم مانعیت نکاح مجدد مادر از حضانت را اقوی دانست.
    کلیدواژگان: حضانت، مادر، ازدواج، طلاق، مصالح طفل
  • سمیه عرب خراسانی*، وحید قاسمی، علی ربانی خوراسگانی صفحات 113-156

    بررسی وضعیت پرشتاب و فزاینده ازهم گسست زندگی های خانوادگی در میان زنان و مردان، بر حسب جنسیت متفاوت شان، با تعابیر مختلفی همراه است.این فهم در مردان بیانگر تجربه نوعی از دست دادن است. این تجربه نتیجه تقاطع ساختار جنسیت و نهاد خانواده و تاثیر آن بر موقعیت متحول شده مردان است. بخشی از این تحول مربوط به مردان و بخشی دیگر مربوط به تحولات هویتی و نقشی زنان است که بر جایگاه دیرپای مردان در خانواده موثر واقع شده است. این مطالعه با هدف کشف فرایند شکل گیری فهم مردانه از جدایی با مشارکت 23 نفر از مردان تهرانی با سابقه حداقل یکبار ازدواج و جدایی و با استفاده از روش داده بنیاد (رویکرد سیستماتیک) صورت گرفته است. مردان با تجربه جدایی مشارکت کنندگان مطلعی برای این مطالعه هستند که واجد سه تجربه هستند: تصورات پیش از ازدواج، تجربه زیسته از زندگی خانوادگی و تجربه جدایی. بررسی این معنای این تجربیات که ریشه در تعارض میان تصورات و تجربه زیسته از ازدواج است، بیانگر فرایندی از شکل گیری معنای ازدواج و زندگی خانوادگی و جدایی است که بر "گسست رشته های انحصار" از جانب مردان تاکید دارد. گره خوردن هویت مردانه به عرصه های حضور تک جنسی/ جنسیتی (عرصه عمومی و خصوصی) و سست شدن این انحصار در پی ورود زنان و دوجنسیتی شدن آنها، مولد تعارض شناختی وشکل گیری بحران هویتی در مردان و زمینه ساز جدایی آنان شده است.

    کلیدواژگان: جنسیت، معنا، مردان، ازدواج، طلاق
  • پروین صدقی*، اباذر چراغی صفحات 157-187
    زنان سرپرست خانواده به عنوان یکی از گروه های آسیب پذیر جامعه، متحمل فشارهای زیادی می شوند که بر سلامت روانی آنان و خانواده شان تاثیر می گذارد. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش هوش معنوی بر بهزیستی روان شناختی و تاب آوری زنان سرپرست خانوار بود. طرح پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی به شیوه پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمام زنان سرپرست خانوار تحت پوشش مرکز خیریه حضرت فاطمه زهرا (س) در سال 1396 که تعداد آن ها 1904 نفر بودند که از میان آنان، 30 نفر با توجه به معیارهای ورود به پژوهش و به صورت تصادفی انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای آموزش هوش معنوی دریافت کرد. ابزارهایی که در پژوهش حاضر مورد استفاده قرار گرفتند عبارت اند از فرم کوتاه مقیاس بهزیستی روان شناختی ریف (ریف، 1989) و مقیاس تاب آوری (کانر و دیویدسون، 2003). داده ها از طریق آزمون تحلیل کوواریانس تجزیه وتحلیل شدند. نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل داده ها حاکی از اثربخشی آموزش هوش معنوی بر افزایش بهزیستی روان شناختی در مراحل پس آزمون و پیگیری و همچنین تاب آوری در مرحله پس آزمون و عدم معناداری در مرحله پیگیری بود. هوش معنوی با افزایش انعطاف پذیری، خودآگاهی و تقویت نظام اعتقادی فرد موجب ارتقاء بهزیستی روان شناختی و تاب آوری می گردد و می تواند به عنوان آموزشی در راستای توان بخشی و ارتقای کیفیت زندگی زنان سرپرست خانوار در نهادهای حمایت کننده به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، بهزیستی روان شناختی، تاب آوری، زنان سرپرست خانوار
  • ناهید مفردنژاد*، مرتضی منادی صفحات 189-213

    هدف پژوهش حاضر بررسی روابط سرمایه روان شناختی و سرمایه فرهنگی با خشونت خانگی علیه زنان در زنان متاهل بود. این پژوهش یک مطالعه مقطعی از نوع همبستگی و نمونه آماری آن 156 زن متاهل بود که از بین جامعه ی کارمندان زن متاهل و شاغل در آموزش و پرورش شهرستان بهبهان با روش نمونه گیری تصادفی ساده گزینش شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه سرمایه روان شناختی (PCQ)، سرمایه فرهنگی (CCQ) و پرسشنامه خشونت خانگی بودند و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آماری همبستگی پیرسون و کاننی انجام شد. نتایج نشان داد که مولفه های سرمایه روانشناختی و سرمایه فرهنگی پیش بین های منفی خشونت خانگی عله زنان بودند. نتایج تحلیل همبستگی کاننی نشان داد که چهار متغیر بنیادی برای درک روابط بین مجموعه متغیرهای ملاک و پیش بین مورد نیاز است و هر چهار بعد از خرده مقیاس هایی از مجموعه پیش بین و ملاک تشکیل شده اند. ضرایب بنیادی برای چهار بعد اول به ترتیب 87/0، 64/0، 58/0 و 31/0 به دست آمد. کمبود سرمایه های روان شناختی و فرهنگی با دریافت خشونت خانگی بیشتر در زنان همبسته است، از این رو برنامه های آموزشی برای ارتقای این مهارت ها در زنان متاهل پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: سرمایه روان شناختی، سرمایه فرهنگی، خشونت خانگی، زنان متاهل
  • منصوره زارعان، یارمحمد قاسمی، شهناز صفربگی*، ام البنین چابکی صفحات 215-254

    مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه مشارکت اجتماعی زنان با احساس امنیت آنان در شهر ایلام انجام شده است. این پژوهش توصیفی- تحلیلی، به روش ترکیبی (کیفی - کمی) صورت گرفته است. جامعه آماری شامل کلیه زنان 18 سال به بالای ساکن شهر ایلام بوده و حجم نمونه در مرحله کیفی (20 نفر به روش نمونه گیری گلوله برفی) و کمی (400 نفر با استفاده از فرمول کوکران به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای) است. داده ها در مرحله اول (کیفی) با استفاده از پرسشنامه نیمه ساختاریافته و در مرحله دوم (کمی) با تدوین پرسشنامه به کمک استخراج گویه از مصاحبه های مرحله کیفی گردآوری شد. روایی پرسشنامه ها با استفاده از اعتبار محتوایی و پایایی آلفای کرونباخ به میزان 92/0 و 72/0 به ترتیب برای پرسشنامه مشارکت اجتماعی و احساس امنیت تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss انجام شد. یافته ها نشان داد که بین دو متغیر مشارکت اجتماعی و احساس امنیت رابطه معنادار وجود دارد. همچنین بین ابعاد مختلف مشارکت اجتماعی (مشارکت عمومی، مشارکت سیاسی، مشارکت انجمنی) و احساس امنیت رابطه معنادار یافت شد.

    کلیدواژگان: احساس امنیت، مشارکت اجتماعی، مشارکت عمومی، مشارکت سیاسی، مشارکت انجمنی
|
  • Javad Mostafaei, Masoumeh Kalateh Seifari * Pages 9-39
    Nowadays, football has become a social phenomenon that has attracted a large number of fans. The purpose of this study was to present a paradigmatic model for the presence of female spectators in Iranian football stadiums. The study was done by qualitative research method using a data-based theory approach. Theoretical saturation was achieved by snowball sampling. Fourteen semi-structured interviews were conducted with university professors and football professionals. Validity and reliability of the data were determined by two methods of review by the researchers and review of non-participating experts in the study. The results of data analysis in three stages of open coding, axial coding, and selective coding led to 12 main concepts that were included in the final model: individual and legal factors as causal factors, Infrastructure and planning factors as contextual conditions, political factors as intervening factors and controlled presence was suggested a proper way to normalize the presence of women in football stadiums. Given the model presented, increased behavioral and ethical security in stadiums, development of football industry marketing, cultural growth of spectators, and increased quality of football matches in Iran can be viewed as positive outcomes of women’s presence in football stadiums.
    Keywords: Female, Spectator, Paradigmatic Model, Stadium, Football
  • Zeynab Aghaei Pages 41-80
    Transsexualism is a phenomenon that opposes the society and its consequences are serious challenges for transsexuals. Therefore, this study tried to investigate the challenges of transsexuals in family and society before surgery. Grounded Theory methodology utilized as the research approach. Field research is Tehran, specially Mirdamad Clinic which is the main center for consult and surgery of transsexuals from all over Iran. 12 transsexuals ( 7 participant were male to female ; 5 participant were female to male) were selected as the participants following qualitative Purposive sampling and theoretical saturation criterion. In-depth open ended interview was used to collect data. Generally , analyzing of data culminated in six main categories namely ; practical consciousness to discoursive consciousness; critical and low aware family; Sigma; conflict and role management challenges ; assimilation with opposite sex; Challenges of inclusion and exclusion . Finally suggestions presented at the end in line with the research finding.
    Keywords: transsexual, Identification, challenges, Family, Society
  • Amin Amirhoseiny *, Ehsan Aliakbari Pages 81-111
    According to the famous Imams' jurists, after the separation of the husband and wife, the custody of the boy for up to two years and the custody of the daughter up to seven years are subject to the lack of marriage, and this is the right of the mother upon the marriage, and then, if she becomes divorced, the custody of He goes back. Most Islamic scholars such as Hanafi, Shafa'i and Hanbali are similar to the famous Imams' jurists, but in the meantime, Ibn Eridis, a scholar of the Imamiyah, declined to divorce by accepting the principle of the custody of the marriage, and the Imam al-Malik The Sunni Imams also have a theoretical similarity. Only Hassan Basri and his followers have a special theory. According to some reasons, unlike all jurisprudents of the Islamic faiths (Imamiyeh, Malekiyah, Shafieh, Hanafiyah, Hanbali and Zahirieh), the custody of marriage fell Therefore, regardless of the discussion of its return after divorce, this is also the case in Iran Judo, and despite the adherence of the legislator to the famous jurists, it seems that according to an argument such as verse 233 of Surah al-Baqarah, the rule of law, consideration of the legislator on custody and the principle of respecting the material of the child should criticize the famous ruling and promise She believed that her mother's rejection of her custody was unconditional.
    Keywords: custody, Mother, Marriage, divorce, childcare
  • Somayeh Arab Khorasani *, Vahid Ghasemi, Ali Rabbani Khorasganه Pages 113-156

    Studying the situation of family and its dissolution have different interpretation between men and women in order to their genders. This understanding in men is due to experiencing a kind of losing. This experience is the result of the crossroad of the structure of gender and the institution of family and its effect on the new situation of men. Some part of this transition is related to men and the other parts is due to women’s identity transition which challenge the status of men in family. This study has been conducted to analysis men’s understanding of divorce process with participating of 23 men with at least one experiencing of marriage and divorce. The result shows that the conflict between prior images of marriage and the live experience of that lead men to feel Breaking monopoly strings. Men with core identity knot to monopoly on public and private sphere, feel confused when other ones (women) ask their share on controlling private and public sphere and left them with identity crisis. And it’s consequences.

    Keywords: Gender, Meaning, Men, Marriage, divorce
  • Parvin Sedghi *, Abazar Cheraghi Pages 157-187
    Female-headed household as one of the vulnerable group of the society, suffering a lot of pressure, which influence their mental health and their family. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of the spiritual intelligence training on psychological well-being and resiliency of Female-headed household. The study design was quasi-experimental and pre-test-post-test and follow-up with control group. The study population included all female-headed household under protection by Fatima Zahra's Charity Center in 2017 whose numbers were 1904, that among those, 30 cases were selected randomly according to the inclusion criteria and were placed into two experimental and control groups. The experimental group received spiritual intelligence training for 8 sessions of 90 minutes. The measures that used in the current study included the short form of Reef psychological well-being scale (Reef, 1989) and Resiliency Scale (Connor & Davidson, 2003). Data were analyzed by Analysis of covariance. The results of data analysis showed the effectiveness of the spiritual intelligence training on increasing psychological well-being in the stages of post-test and follow-up as well as increasing resiliency in the post-test stage but this increase was not significant in the follow-up stage. Spiritual intelligence increases psychological well-being and resiliency by increasing flexibility, self-awareness and consolidation the individual's belief system and can be used as a training in the context of rehabilitation and improving female-headed household's quality of life in supporting institution.
    Keywords: Spiritual intelligence, psychological well-being, Resiliency, female-headed household
  • Nahid Mofradnejad *, Morteza Monadi Pages 189-213

    Absteract The purpose of present study was to examine The relationship between psychological capital and cultural capital with domestic violence in married women. In this cross-sectional study, 156 married women of Behbahan city were enrolled using simple random sampling. They completed Psychological Capital Questionnaire (PCQ), Cultural Capital Questionnaire (CCQ) and Spouse Abuse Questionnaire (SAQ). Data were analyzed using Pearson and Canonical Correlation. Results indicated that components of psychological capital and cultural capital were negative predictors of domestic violence in married women. Connie's correlation analysis showed that four fundamental variables are needed to understand the relationships between the set of criterion and predicate variables. Fundamental coefficients for the first four dimension were 0.87, 0.64, 0.58 and 0.31 (p < 0.005). The lack ofpsychological capital and cultural capital are associated with the increased domestic violence in women. So, training programs for improving these skills in the married women are recommended. Key words: Psychological Capital, Cultural capital, Domestic Violence, Married Women

    Keywords: Psychological Capital, Cultural Capital, Domestic Violence, Married Women
  • Mansoureh Zaraan, Yarmohammad Ghasemi, Shahnaz Safarbegi *, Umm Albanin Chaboki Pages 215-254

    The current study has been carried out in order to evaluate and investigate the relationship between women’s social participation and their sense of security in Ilam City. This descriptive analytical study uses a combination of qualitative and quantitative methods. The statistical population of the study includes all the 18-year-old and older women currently living in Ilam City and the size of the sample at the qualitative stage was 20 participants, selected using the snowball sampling method, and the size of the sample for the quantitative stage was 400 participants determined by Cochran’s formula and selected using multi-stage cluster sampling method. At the first stage, i.e. the qualitative stage, the required data were collected using a semi-structured questionnaire and at the second stage, i.e. the quantitative stage, the required data were gathered through a questionnaire designed by extracting items from the interviews of the qualitative stage. The validity of the questionnaires was determined using content validity and their reliability was measured using Cronbach’s alpha, which resulted in coefficients equal to 0.92 and 0.72 for the questionnaire on social participation and the questionnaire on sense of security, respectively. The obtained data were analyzed using SPSS software application. The findings of the study show that there is a significant relationship between the two variables of social participation and sense of security. Moreover, there is a significant relationship between various components of social participation, including public participation, political participation, and association participation, and sense of security.

    Keywords: sense of security, Social Participation, public participation, political participation, association participation