فهرست مطالب

پژوهشنامه گرافیک و نقاشی - پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1397)

پژوهشنامه گرافیک و نقاشی
پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فهیمه دانشگر، عاطفه حسینی* صفحات 4-16

    پژوهش هایی که تاثیر صنایع بدیع بر مخاطب را مطالعه کرده اند، در ارزیابی سطح دشواری آرایه-ها، فقط به دو گروه لفظی و معنوی اکتفا نموده و از تقسیم بندی های دقیق تر آرایه ها غافل مانده اند. نتایج آنها با هم متعارضند: گروهی آرایه های لفظی را مناسب تر می دانند، چون پیام را به وضوح انتقال می دهند؛ گروهی دیگر آرایه های معنوی را موثرتر می دانند چون یادآوری و گرایش به تبلیغ را افزایش می دهند. این نتایج، طراحان را سردرگم می کند. به علاوه این تحقیقات تنها به ارزیابی واکنش مخاطبان پرداخته اند و نقش گرافیست ها در انتخاب آرایه ها را نادیده گرفته اند. این پژوهش با استفاده از طبقه بندی چهارگانه مک کویری و مایک از دشواری آرایه ها، درپی پاسخگویی به این سوال است: میزان به کارگیری هر یک از چهار گروه آرایه ها در تبلیغات چاپی چقدر است و چرا؟ برای این منظور با روش کیفی و رویکرد اثباتگرایانه فراوانی استفاده آرایه های ادبی در سطوح چهارگانه دشواری در تبلیغات چاپی برگزیده مورد تحلیل قرارگرفت. هدف ما این است که با استفاده از تقسیم بندی دقیق تری از دشواری آرایه ها، ارتباط هریک از سطوح را با میزان استفاده طراحان از آن ها مشخص نماییم. نتایج نشان می دهد که آرایه ها، تکرار ،کمترین استفاده (%6) را داشته است درحالی که واژگونی ، بیشترین کاربرد (%31) را به خود اختصاص داده است. این بدان معناست که طراحان تبلیغ آرایه های با پیچیدگی کمتر را برای قابل درک کردن تبلیغ مناسب می دانند، اما نه لزوما آسان ترین آن ها را. همچنین گرافیست ها، از مجموعه های لفظی و معنوی به یک اندازه استفاده کرده اند (%18). بنابراین، چنین استنباط می شود که طراحان به قابل فهم بودن و گیرایی تبلیغ توجه داشته اند.

    کلیدواژگان: آرایه های ادبی، تبلیغات چاپی، سطح دشواری، میزان استفاده
  • الهه پنجه باشی*، منصور حسامی، جمال عربزاده صفحات 17-28
    در دوران معاصر مخاطب ، معنا و اثر هنری به عنوان متن دارای ارزش یکسانی نیستند و مخاطب از ارزش بالاتری برخوردار است زیرا معنا های جدیدی را در مواجهه با اثر می سازد . مولف در دوران معاصر تقریبا به حاشیه رانده شده است . هنردر دنیای معاصر از ابزارهای ارتباطی نوین برای تاثیر بیشتر بر مخاطب استفاده می کند. موضوع بدن در دوران معاصر مورد توجه هنرمندان قرار گرفته است و حضور بدن در دوران معاصر به عنوان اثر هنری از مهمترین تغییرات است که معانی و جایگاه بدن را در هنر را تغییر می دهد . مطالعه پیش رو به اثر نقشه عراق ، اثر وفا بلال هنرمند معاصر عراقی که به آمریکا مهاجرت کرده است می پردازد . در اثر او که مولف محور می باشد متن و هنرمند یکی می باشد و معنا از طریق نشانه های نوشتاری به مخاطب منتقل می شود . او از هنر دیجیتال و نت آرت بهره می گیرد و ابزار اصلی برای خلق اثر را بدن خودش انتخاب می کند . هنر اجرا بر بدن هنرمند در حال ترویج گفتمان انتقادی جدیدی است که بر مبنای ارزش های امروز جهان شکل گرفته است. دراین پژوهش پس از بررسی نظریات بارت در مورد مولف به اثرنقشه عراق بلال پرداخته می شود که در آن نوشتار شهرهای مختلف به عنوان پیامی نشانه ای روی بدن هنرمند مطرح شده است . سوال اصلی این پژوهش مطالعه معنای نوشتار در اثر بلال است که با محوریت بدن شکل گرفته است .
    کلیدواژگان: هنر معاصر، وفا بلال، بارت، نشانه، نوشتار، معنا
  • عفت السادات افضل طوسی*، ناهید جلالیان فرد صفحات 29-40
    خوش نویسی از شریف ترین هنرهای بصری در جهان اسلام است. کتابت آیات قرآن نیز از موضوعات مورد علاقه خوشنویسان محسوب می شود و از این میان کتابت «بسم الله الرحمن الرحیم» جایگاه والایی دارد. این عبارت مقدس بر سراسر حیات مسلمانان پرتو افکنده است و در همه زندگی آنان حضور دارد؛ بنابراین، در طول دوره های مختلف تاریخی به گونه های متفاوتی در هنر خوش نویسی اسلامی نمودار شده است. یکی از اشکال نگارش این عبارت مقدس، شکل دادن حروف و کلمات آن به فرم پرندگان مختلف است که به «مرغ بسمله» شهرت دارد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی ارتباط صورت و معنی در اشکال متنوع مرغ بسمله است. بدین منظور، نمادها تحلیل و تفسیر شده و نقوش دردسترس بررسی شده است. به نظر می رسد ریشه کاربرد نمادین پرندگان، مرغ بسمله در آیات و روایات اسلامی است و میان صورت و معنای آن ارتباط تنگاتنگی برگرفته از فرهنگ اسلامی و عرفانی وجود دارد.
    کلیدواژگان: پرنده، خوش نویسی، مرغ بسمله، نماد
  • فاطمه شه کلاهی* صفحات 41-50
    رقم زنی یا نوشتن نام هنرمند روی اثر، تقریبا از قرن هشتم هجری قمری (چهاردهم میلادی) در سنت نقاشی ایرانی معمول شد که از انتساب های مشکوک اثر جلوگیری می کرد. لطفعلی صورتگر شیرازی، هنرمند مشهور عصر قاجار، در کنار برخی رقم های خود توضیحاتی کوتاه یا مفصل بیان کرده است که می توان آن ها را اسنادی معتبر برای آگاهی از احوال این هنرمند به شمار آورد که درباره آن تاکنون پژوهشی جدی و مستقل انجام نشده است. هدف این پژوهش، بررسی رقم در آثار لطفعلی صورتگر، یافتن الگوهای احتمالی رقم در آثار این هنرمند و شناخت برخی جنبه های زندگی وی براساس رقم های اوست. پرسش های پژوهش عبارت اند از: 1. ویژگی های ظاهری رقم در آثار لطفعلی صورتگر چیست؟ 2. چه محتوایی از رقم های لطفعلی برداشت می شود؟ این پژوهش توصیفی-تحلیلی، و روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای (اسناد مکتوب) و میدانی (مشاهده مستقیم) است. نتایج نشان می دهد رقم های لطفعلی به دو گونه مختلف اجرا شده است. رقم های طغرایی رسمیت بیشتری دارند و براساس الگویی مشخص و معین با سجع «راقمه العبد الاقل لطفعلی» در پنج سطر نوشته شده اند. تقدم تاریخی رقم های نستعلیق از رقم های طغرایی بیشتر است، اما نمی توان الگویی واحد برای آن ها درنظر گرفت. موقعیت مکانی رقم ها به فراخور نوع ترکیب بندی اثر، غالبا در 2:3 وسط نگاره است که به دلیل قرارگیری واقعه یا شخصیت اصلی در این محدوده، بیشترین توجه را به خود جلب می کند. از حواشی رقم های لطفعلی می توان از سفر وی به شهرهای تهران، کردیان، تفلیس و گرجستان، و دیدگاه های او درباره این مکان ها آگاه شد.
    کلیدواژگان: رقم، شاهنامه داوری، لطفعلی صورتگر شیرازی، نقاشی ایرانی
  • مهتاب مبینی*، امین شاه وردی صفحات 51-60
    نگارگری اسلامی والاترین جایگاه خود را به طور ویژه در ایران به دست آورده و در صدر هنرهای اسلامی قرار گرفته است، اما هنوز آن چنان که باید به آن توجهی صورت نگرفته و به همین دلیل چارچوبی نظری که بتوان با آن چنین هنری را بررسی کرد معرفی نشده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی خطوط اصلی فکری ای است که با آن بتوان آثار نگارگری ایران را تفسیر و ارزیابی کرد. بدین منظور نخست ضرورت این پژوهش تبیین، و پس از آن مفاهیم اساسی «هنر اسلامی» و «نگارگری» واکاوی می شود. در ادامه این جستار، دیدگاه ها و نظریه های مختلف درباره نگارگری ایران به سه بخش عمده هویت بنیاد، عرفان بنیاد و فلسفه بنیاد دسته بندی می شود و پس از بیان هریک از این دیدگاه ها، بررسی ضعف های آن ها در تبیین نگارگری ایران صورت می گیرد. براساس نتایج پژوهش، نمی توان نگارگری ایران را به تنهایی و به طور کامل با این نظرات تبیین کرد. به عبارت دیگر، تجلیات نگارگری ایران در دوران پرفرازونشیب خود، بیش از آن است که در چارچوب دیدگاه های یادشده قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: فلسفه هنر، نگارگری ایران، هنر اسلامی، نظریه پردازی هنر
  • فرزانه نجفی* صفحات 61-78

    نقاشی عامیانه در هنر پس از اسلام، اغلب بنا بر ذوق عامه مردم رواج یافته است و این نقاشی ها مطابق اعتقادات و باورهای دینی عموم مردم ترسیم شده اند. براساس مستندات موجود، تعداد زیادی از این نقاشی ها در عهد قاجار شکل گرفته اند. بیشترین گرایش موضوعی در آن دوران، به داستان های حماسی، اسطوره ای و نیز مذهبی با دو رویکرد خیر و شر بوده است که در قالب دو نشانه تصویری فرشته و دیو ترسیم شده اند. امروزه این تصاویر در بناهای آیینی، دیوارنگاره ها و پرده های درویشی قابل مشاهده است و نمونه های بی شماری از این نشانه ها را می توان در معماری برخی از بناهای آیینی مازندران در شهرهای مرکزی بابل، آمل و قایمشهر ملاحظه کرد. پژوهش پیش رو که روش تحقیق در آن به شیوه کیفی است با هدف، مطالعه و پاسخ به این پرسش انجام شده است که کیفیت طراحی، قلمگیری، ترکیب بندی و عناصر تصویری در تصاویر فرشته و دیو در نقاشی های عامیانه مازندران چگونه بوده است. همچنین به این مسئله پرداخته شده است که کیفیت بیانی و ترکیب محتوایی نشانه های ذکر شده در نقاشی های عامیانه تعداد محدودی از بناهای آیینی در مازندران مانند سقانفارها چگونه بوده است. نتایج پژوهش نشان می دهد خطوط قلمگیری شده در طراحی فرشته ها و دیوهای نقاشی های عامیانه ذکر شده، ضمن روانی و سادگی، از بیان و محتوای قابل توجهی برخوردار است. هنر عامیانه ضمن پایبندی به اصول و ساختار اثر هنری، به ترکیب بندی جزیی و کلی و انسجام خطوط توجه کرده است؛ ضمن آنکه هنرمندان از شیوه طراحی هنرمندان حرفه ای و برخی تصاویر کتب چاپ سنگی نیز اقتباس (و نه کپی و تقلید) کرده اند.

    کلیدواژگان: بناهای آیینی و مذهبی، دیو، سقانفار، فرشته، مازندران، نقاشی دیواری
|
  • Fahimeh Daneshgar, Atefeh Hosseini * Pages 4-16

    On one hand, Studies about the influence of literary devices on the consumer, have only divided literary devices into two main groups of "tropes" and "schemes" in terms of difficulty level, and ignored the more precise taxonomies. On the other hand, their results contradict each other: those that encourage implementing schemes, because they do not confuse the consumers in understanding the ad's message. The others have suggested using tropes, because they increase ad recall and attitude towards ad. These results puzzle the designers which literary devices to use. Moreover, they have merely evaluated consumer response and have neglected the graphic designers' role in using the devices based on their difficulty levels. This study uses McQuarrie and Micke's four-level difficulty taxonomy of literary devices to answer this question: what is the usage percentage of each four level and why. To do that, we deployed a qualitative method with a positivist approach to analyse the frequency of literary devices of each four level of difficulty in Clio chosen ads. we aim to shed light on the relation between each difficulty level and their usage rates in ads, by using a more precise taxonomy of literary devices difficulty. The results show the repetition group (easier) has the least usage rate (6%), while the reversal group (easy) had highest usage rate (31%). This indicates designers appreciate less complex devices due to their comprehensible nature, but not the easiest devices (repetition). Also, the usage rate of schemes and tropes were equal (18%). So, it can be construed that designer want their ads to be both engaging and comprehensible.

    Keywords: literary devices, print ads, difficulty level, usage rate
  • Elaheh Panjehbashi *, Mansur Hesami, Jamal Arabzadeh Pages 17-28
    in contemporary times, audience, meaning and artwork are not the same value, and the value of the audience is more and more important because it has new meanings in dealing with the effect. In the contemporary era, the author has been marginalized. The contemporary world artist uses modern communication media to influence the audience more effectively. The theme of the body in contemporary times has been of interest to artists, and as a work of art, it is one of the most important innovations. Also, the meanings and position of the body have changed in art. The pre-study study of the Iraqi plan looks like a contemporary Iraqi artist, Wafa Bilal, who has immigrated to the United States. In his authoritative work, the text and the artist are the same, and meaning is transmitted through the written signs to the audience. Wafa uses digital art and computer art and chooses his body as the main tool for creating the work. The art of acting on the body of the artist is promoting a new discourse based on the values ​​of today’s world. In this research, after examining Barthes’s ideas about the author, the effect of the plan of Iraqi Bilal was discussed, in which various cities were referred to as the body of the artist. This research focuses on the study of the body of the text by Bilal. According to the results, the art of the ear has various semantic layers. Also, the text is used as a sign of protest on his body, and the author and artist are one of his works. His post is related to one another, as an objection to the artist’s body, and is considered a part of the artist.
    Keywords: Barth, Meaning, Sign, Writing, Wafa Bilal, Contemporary Art
  • Effatolsadat Afzaltousi *, Nahid Jalalian Fard Pages 29-40
    B ecause one of the most noble visual arts in the Islamic world is calligraphy, the writing of your Quranic verses is one of the favorite topics of calligraphers, among which the book “Bismillah al-Rahman al-Rahim” has a high status. This holy phrase spreads throughout the life of Muslims and is present throughout their lives, thus, during different periods of history, it has been shown differently in the art of Islamic calligraphy. One of these cases is writing this sacred phrase, shaping letters and words in the form of different birds that have become famous for the chicken Basmell. It is in the form of various birds that have been known as Basmell Chicken. This research has been done by analyzing and interpreting the symbols and checking available designs. It seems that the root of the symbolic use of birds in the name of God is in the verses and traditions of Islam, and there is a close relationship between its face and its meaning from Islamic and mystical culture.
    Keywords: Bird in the name of God, Calligraphy, Symbol, bird
  • Fatemeh Shahkolahi * Pages 41-50
    Raqam or writing the artist's name on the works was used since about the eighth A.H/fourteenth A.D in the Persian painting tradition that prevented the suspicious assignments. Lutf Ali Suratgar Shirazi, a famous artist of Qajar era, has provided short or detailed explanations along some of his raqams that can be considered as the valid documents to awareness about the status of his artist. However, so far, no serious and independent study has been carried out. This study aims at survey the raqams in the Lutf Ali's works, identifying the possible patterns of raqams and to recognize some aspects of the artist's life based on his raqams. The questions of article are: 1. What are the features of the raqams in the Lutf Ali Suratgar's works? 2. What can be understudied from Lutf Ali's raqam? This study was carried out through a descriptive-analytical method and the data collection was done through library (written documents) and field (direct observation). The results showed that Lutf Ali's raqams were accomplished in two different ways. Tughrai's raqams are more formal that have been written based on specific pattern with the reference “Raghmeh al-Abd al-Aghal Lutf Ali” in five lines. In comparison with the Tughrai's raqams, the Nastaliq's raqams are more historical precedence, but they cannot be considered a single model for them. The location of the raqams in the works of Lutf Ali were often in the2:3middle of the screen, which has the most visual impact on the spectator due to the location of the main event or character in this area, based on the type of composition. Traveling to Tehran, Kurdian, Tbilisi and Georgia, and his ideas about these places can be find out from the margin explanations of the letter along raqams.
    Keywords: Raqam, Shahnameh Davari, Lutf Ali Suratgar Shirazi, Persian Painting
  • Mahtab Mobini *, Amin Shahverdi Pages 51-60
    I slamic painting has won its highest status especially in Iran and has been at the forefront of Islamic arts, but it has not yet been taken into account as such, and therefore the theoretical framework for reviewing such an art has not been introduced. Is. The purpose of this study is to study the main lines of thought that can be interpreted and evaluated by the works of Iranian painting. To this end, the necessity of this research is explained, and then the basic concepts of “Islamic art” and “painting” are analyzed. In the course of this research, various views and theories about Iranian painting are classified into three main sections of basic identity, mysticism and philosophy of the foundation. After expressing each of these views, their weaknesses are explained in the explanation of Iranian art. Based on the results of the research, it is impossible to explain the Iranian painting alone and fully with these views. In other words, the manifestation of Iranian painting in its propaganda era is more than that within the framework of these views.
    Keywords: Philosophy of art, Iranian Painting, Islamic art, Theorizing of Art
  • Farzaneh Najafi * Pages 61-78

    Folklore painting has generally become popular within post-Islamic art. The design plan of these pieces of art complies with religious beliefs, traditional rituals and national epics. A remarkable number of such folklore paintings have formed during Qajars ruling eras that have roots in elements and signs belonging to ancient Iran. The predominant tendency of folklore artists among current subjects of the time was related to epic, mythical and religious stories with the approach of Good and Evil that are depicted via visual symbols of Angel and Demon. Nowadays, such forms are visible in religious and ritual buildings, wall paintings and Iranian Coffee House Paintings (mural frescoes based on religious traditions and national epics); good samples of which could be seen in the ritual buildings of Mazandaran province. The present research was accomplished in descriptive-analytical method. The objective was responding the question of the quality and type of design, fine line work with the black ink, exploring compositions and visual elements in the images of Angel and Demon, the quality of expressing them and their content structure in folklore paintings and a few ritual buildings in Mazandaran, such as Soqanafars of Kija Takieh and Shiadeh in Babol. Above mentioned question is also the main problem of this research. The results indicate that fine lines of Angels and Demon patterns enjoy a substantial expression and content, meanwhile having simplicity and smoothness. The focal attention of folklore art relies both on partial and total composition and solidarity of lines in small scales (roofs of ritual buildings), besides being loyal to principles and structure of art-works. In these traces, the methods of professional artists and some images in lithographic books are adopted- no pure copy or emulation.

    Keywords: Angel, Demon, Ritual-Religious Building, Mazandaran, Wall painting, Soganafar