فهرست مطالب

نشریه مدیریت اطلاعات سلامت
سال هفدهم شماره 3 (پیاپی 73، امرداد و شهریور 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابوالفضل طاهری، حسن اشرفی ریزی، مرضیه سعیدی زاده* صفحات 1-7
    مقدمه

    به منظور شناسایی موارد اجرایی کتابخانه های عمومی در دوران شیوع بیماری کووید 19، توجه به راهکارها و اقدامات در سطح جهان امری ضروری است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی چالش ها و اقدامات کتابخانه های عمومی در خصوص بازگشایی و ارایه خدمات با تحلیل راهنماها و اقدامات بین المللی در این بحران انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع مروری نقلی بود. پس از جستجوی موتور جستجوی Google و انتخاب 39 صفحه مرتبط از میان آن ها، مسایل مربوط به تاثیر کووید 19 بر خدمات کتابخانه های عمومی به روش تحلیل محتوای استقرایی مورد تحلیل قرار گرفت. سپس کدهای استخراجی طبقه بندی شد. همچنین، جهت استحکام داده ها از طریق معیارهای اعتبارپذیری، انتقال پذیری، قابلیت اطمینان و تاییدپذیری استفاده شد.

    یافته ها

    340 کد در سه طبقه اصلی و هفت طبقه فرعی شناسایی گردید که شامل «اقدامات پیشگیرانه و بهداشتی در کتابخانه ها، توسعه خدمات اطلاع رسانی در زمان بحران و محدودیت ها و چالش ها در ارایه خدمات کتابخانه ای در زمان این بحران» بود.

    نتیجه گیری

    از آن جا که مسوولان کتابخانه های عمومی باید جنبه های مختلف را برای بازگشایی و یا توسعه خدمات در نظر گیرند، توجه به موضوعات شناسایی شده در تحقیق حاضر به عنوان بستر اولیه ضروری به نظر می رسد. بنابراین، نتایج به دست آمده می تواند در تدوین برنامه مدیریت بحران کووید 19 در نهاد کتابخانه های عمومی کشور مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کووید 19، کتابخانه های عمومی، پیشگیری و کنترل، خدمات اطلاعاتی
  • علیرضا بنای یزدی پور، معصومه سرباز، بیتا دادپور، عطیه ملکی نژاد، خلیل کیمیافر* صفحات 90-96
    مقدمه

    پرونده پزشکی را می توان به عنوان سندی از فرایند درمان بیمار تعریف کرد. ثبت اطلاعات کامل و دقیق در فرم های پرونده بیماران مسموم، می تواند نقش بسیار مهمی در کدگذاری کامل پرونده پزشکی این بیماران داشته باشد. بنابراین، هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین میزان ثبت اطلاعات مورد نیاز کدگذاری در پرونده های بیماران بستری مسموم در بیمارستان امام رضا (ع) مشهد بود.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت توصیفی- مقطعی در سال 1398 انجام شد. 387 پرونده به روش نمونه گیری تصادفی ساده از میان تمام پرونده های بیماران بستری در بخش مسمومین بیمارستان امام رضا (ع) دانشگاه علوم پزشکی مشهد انتخاب و بازبینی گردید. ابزار تحقیق شامل چک لیستی معتبر و پایا بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نوع مسمومیت در 387 پرونده (100 درصد) ثبت شده بود. تنها در 20 پرونده (2/5 درصد) برای نام ماده مسمومیت زا، مسمومیت دارویی نامعلوم درج شده بود. علت خارجی مسمومیت ها در 183 پرونده (3/47 درصد) ذکر شده بود که تنها در 19 پرونده (9/4 درصد) مکان فرد در هنگام مواجهه و در 1 پرونده (3/0 درصد) نیز فعالیت فرد در هنگام مواجهه درج شده بود.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده می تواند در جهت برنامه ریزی و تدوین دستورالعمل های لازم برای مستندسازی صحیح پرونده های پزشکی و امکان کدگذاری باکیفیت به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: مسمومیت، مدارک پزشکی، کدگذاری بالینی، مستندسازی، طبقه بندی بین المللی بیماری ها
  • فرشته پارساپور*، جاوید پیمانی، محمد خان بابایی صفحات 97-103

    مقدمه</strong>: یکی از مهم ترین گام ها در پیشگیری و کنترل اختلالات اضطرابی، تشخیص آن ها در مراحل اولیه توسط روان پزشک است. هدف از انجام پژوهش حاضر، ارایه روشی جهت تشخیص شدت اضطراب با استفاده از الگوریتم خوشه بندی C- میانگین فازی بود. همچنین، تاثیر هر مشخصه در سنجش اضطراب و خوشه بندی مراجعه کنندگان تعیین گردید.روش بررسی</strong>: این مطالعه از نوع توصیفی بود. مجموعه داده های مرتبط به پرونده 300 نفر از مراجعه کنندگان به سه کلینیک روان پزشکی در شهر تهران، بر اساس پرسش نامه آزمون BAI (Beck Anxiety Inventory) تهیه شد. سپس الگوریتم خوشه بندی C- میانگین فازی، به بخش بندی مراجعه کنندگان و تعیین میزان اضطراب آن ها در هر خوشه پرداخت. این الگوریتم به طور مجزا بر روی هر مشخصه نیز اعمال گردید.یافته ها</strong>: مراجعه کنندگان به کلینیک روان پزشکی به چهار خوشه با برچسب های «فاقد اضطراب، اضطراب خفیف، اضطراب متوسط و اضطراب شدید» تقسیم شدند. الگوریتم خوشه بندی C- میانگین فازی با دقت 66/90 درصد، به تشخیص اضطراب مراجعه کنندگان پرداخت. با اجرای این الگوریتم بر روی هر مشخصه، تاثیر مشخصه ها در سنجش اضطراب و خوشه بندی مراجعه کنندگان نیز تعیین شد.نتیجه گیری</strong>: الگوریتم خوشه بندی C- میانگین فازی، شدت اضطراب مراجعه کنندگان را با دقت بالایی تشخیص می دهد. بخش بندی بیماران با رویکرد خوشه بندی و بر اساس مهم ترین مشخصه ها، می تواند ابزار مفیدی جهت تصمیم گیری روان پزشک در تشخیص شدت اضطراب در مراحل اولیه آن باشد.

    کلیدواژگان: تحلیل خوشه ای، منطق فازی، اضطراب
  • میرمحمد اسعدی، * حامد فلاح تفتی، مهدیه زحمتکش سردوراهی، مریم روسایی صفحات 104-110
    مقدمه

    مدیریت زنجیره تامین، یکی از رویکردهای مدیریت برای ارایه محصولات و خدمات به موقع به کاربر است. برنامه ریزی زنجیره تامین خدمات گردشگری سلامت می تواند منجر به افزایش منافع اقتصادی و توسعه درمانی منطقه شود. پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل مرتبط با زنجیره تامین گردشگری سلامت انجام شد.

    روش بررسی

    رویکرد جمع آوری و تحلیل داده های این مطالعه، توصیفی- پیمایشی و شامل استفاده از نظرات خبرگان سلامت بود. از مطالعات کتابخانه ای و روش Delphi به منظور طراحی ابزار پیمایش استفاده گردید که تعداد 37 عامل نهایی جهت طراحی پرسش نامه مورد استفاده قرار گرفت. با اطمینان از روایی و پایایی پرسش نامه، 330 نفر از گردشگران سلامت شهر یزد مورد پیمایش قرار گرفتند. با روش تحلیل عاملی اکتشافی، 7 مولفه اصلی بر اساس گویه ها استخراج و نام گذاری گردید و مدل ساختاری طراحی و مورد برازش قرار گرفت و معنی داری مولفه ها تایید شد.

    یافته ها

    بر حسب میزان واریانس تبیین شده، استانداردهای مراکز ارایه دهنده خدمات پزشکی با 358/32، فن آوری اطلاعات با 696/14، بانکداری با 630/7، جاذبه ها با 480/5، استانداردهای بین المللی با 612/4، تنوع خدمات درمانی با 820/2 و برنامه های دولت با 952/1 به ترتیب بیشترین تاثیر را در زنجیره تامین گردشگری سلامت یزد نشان دادند.

    نتیجه گیری

    خروجی نهایی تحقیق حاضر، مدل اندازه گیری زنجیره تامین گردشگری سلامت استان یزد می باشد که برای برنامه ریزان و دست اندرکاران صنعت گردشگری یزد و همچنین، کارشناسان امر سلامت به منظور برنامه ریزی جهت بهبود امکانات و خدمات و جذب بیشتر گردشگر مفید خواهد بود.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین، گردشگری سلامت، ایران، مدل سازی معادلات ساختاری
  • بهنام شاهنگیان، محمدعلی عبدالوند*، هاشم نیکومرام، محسن خون سیاوش صفحات 111-117
    مقدمه

     عوامل سیاسی، اقتصادی و فرهنگی محیط، نقشی مهمی در شکل گیری رفتار مصرف کنندگان خارجی ایفا می کنند. با این حال، تاکنون تاثیر این عوامل بر فرایند انتخاب مقاصد گردشگری درمانی کشور در بازارهای هدف خارجی مورد توجه قرار نگرفته است. هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین دیدگاه شهروندان عراقی درباره گردشگری درمانی در ایران از نظر سیاسی، اقتصادی و مذهبی بود.

    روش بررسی

     این مطالعه با استفاده از طرح ترکیبی اکتشافی متوالی انجام شد. بدین ترتیب، در قسمت کیفی از طریق مصاحبه عمیق با 25 نفر از استادان دانشگاه و پژوهشگران عراقی و شیوه تحلیل موضوعی، منابع احتمالی مقاومت شناسایی گردید. در قسمت کمی، 385 نفر از شهروندان عراقی به صورت در دسترس به پرسش نامه ای که روایی و پایایی آن تایید شده بود، پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    موضوعات سیاسی، اقتصادی و مذهبی به عنوان ابعاد اصلی مقاومت در بخش کیفی شناسایی گردید. بر اساس یافته های بخش کمی، عوامل سیاسی و اقتصادی تاثیر معنی داری بر مقاومت مصرف کنندگان عراقی داشت. مقاومتی که تمایل سفر به مقاصد گردشگری درمانی و آشکارسازی اجتماعی تجربه سفر را کاهش داد، اما تاثیری بر ارزیابی کیفیت خدمات مذکور نشان نداد.

    نتیجه گیری

    موضوعات سیاسی و اقتصادی موجب می شود تا کشور خاستگاه خدمات درمانی، احساسات منفی برای مشتریان خارجی خدمات پزشکی تداعی نماید و از این طریق، پیامدهای نامطلوبی همچون کاهش تمایل سفر به مقاصد گردشگری درمانی را به همراه داشته باشد. مدیران و دست اندرکاران این بخش باید به اهمیت عوامل مذکور در فرایند تصمیم گیری و انتخاب مصرف کنندگان در کشورهای هدف به ویژه عراق توجه کنند و استراتژی های بازاریابی مناسبی را برای تعدیل اثرات منفی اتخاذ نمایند.

    کلیدواژگان: گردشگری پزشکی، عراق، عوامل سیاسی، اقتصاد، مذهب
  • فاطمه مکی زاده*، محمدامین عرفان منش، فرزانه صرامی صفحات 118-124
    مقدمه

    آلتمتریکس (دگرسنجه)، شاخص هایی هستند که می توانند در کنار مفاهیم سنتی علم سنجی که مبتنی بر تحلیل استنادی می باشند، به منظور بررسی اثرگذاری تولیدات علمی در محیط وب 2 مورد بهره برداری قرار گیرند. پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان حضور مقاله های بین المللی حوزه انفورماتیک پزشکی و مدیریت اطلاعات سلامت در رسانه های اجتماعی و تعیین بهره مندی محققان این حوزه از این رسانه ها و شناسایی مقالات برتر بر اساس نمره آلتمتریک انجام گرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی بود که با رویکرد علم سنجی و بهره گیری از شاخص های آلتمتریکس انجام شد. جامعه پژوهش را 64 مجله در حوزه مدیریت اطلاعات سلامت و حوزه انفورماتیک پزشکی در پایگاه SJR (SCImago Journal Rank) و Scopus تشکیل داد. کلیه اطلاعات لازم مربوط به مجلات و مقالات مورد بررسی همچون نام مجله، نام مقاله، نمره آلتمتریک و... با مراجعه به Altmetric.com به دست آمد. از آزمون همبستگی Spearman جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردید.

    یافته ها

    Mendeley، توییتر و Facebook از جمله رسانه های اجتماعی بودند که بیشترین میزان اشاره ‏را دریافت کردند. بر اساس یافته ها، ‎ارتباط‎ معنی داری بین پوشش آلتمتریک (میزان حضور در محیط وب اجتماعی) و همچنین، ‏سه شاخص عملکرد کیفی [SJR، SNIP (Source Normalized Impact per Paper) و CiteScore]‏ وجود داشت. ضریب همبستگی برای سه شاخص به ترتیب 401/0، 248/0 و 285/0 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    رسانه های اجتماعی تاثیر مثبتی بر میزان استناد به مقالات علمی دارند. بنابراین، محققان حوزه انفورماتیک پزشکی و مدیریت اطلاعات سلامت می توانند با اشتراک گذاری آثار خود در رسانه های اجتماعی، میزان استناد به آن ها را افزایش دهند. با ‎توجه ‎به ‎قوی نبودن ضرایب ‎همبستگی در مطالعه حاضر، ‎می توان ‎از ‎شاخص های ‎آلتمتریکس ‎به عنوان ‎‎مکمل شاخص های علم سنجی و نه ‏جایگزین در ‎ارزیابی پژوهش و ‎‎محاسبه تاثیر علمی بهره برد.

    کلیدواژگان: آلتمتریکس، انفورماتیک پزشکی، مدیریت اطلاعات سلامت، رسانه های اجتماعی
  • پروین نجف پور مقدم*، سمیه فاضلی صفحات 125-132
    مقدمه

    هم نویسندگی یکی از مصادیق همکاری علمی است که محققان به منظور تولید آثار با کیفیت تر، امکانات، اطلاعات و توانایی های خود را به اشتراک می گذارند. پژوهش حاضر با هدف تحلیل ساختار شبکه هم نویسندگی پژوهشگران ایرانی حوزه پرستاری از منظر شاخص های خرد و کلان تحلیل شبکه ی اجتماعی انجام گردید.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی بود و با رویکرد علم سنجی انجام شد. پس از جستجوی واژه ی «Nursing» در فیلد موضوع پایگاه Web of Science، 2036 پیشینه از آثار پژوهشگران ایرانی در بازه زمانی سال های 2013 تا 2018 بازیابی گردید که جامعه تحقیق را تشکیل داد. داده های مربوط در پنج فایل 500 رکوردی در قالب متن ساده (Plain text) استخراج شد.

    یافته ها

    انتشار آثار علمی با موضوع پرستاری توسط محققان ایرانی در بازه زمانی مورد نظر رو به رشد بود. دانشگاه های علوم پزشکی تهران، آزاد اسلامی و علوم پزشکی شهید بهشتی، پرتولیدترین دانشگاه های ایرانی در این حوزه بودند. بررسی شبکه از منظر شاخص های خرد نشان داد که «احمدی، عباس زاده، برهانی، عبادی و محمدی»، موثرترین نویسندگان شبکه به شمار می روند. بر اساس داده های بازیابی شده، این نویسندگان، پرکارترین نویسندگان نیز بودند. مقادیر شاخص های کلان برای شبکه مذکور به صورت چگالی 02/0، ضریب خوشه بندی 67/1، میانگین فاصله 175/3 و قطر شبکه 7 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    این شبکه از منظر شاخص های علم سنجی انسجام کافی را ندارد. همچنین، عمده همکاری های علمی در سطح داخلی بوده و کمتر با پژوهشگران خارجی اشتراک علمی صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: علم سنجی، ترسیم نقشه، هم نویسندگی، پرستاری، ایران
  • راضیه فرشید*، فرامرز سهیلی، حامد غلامی، احسان گرایی صفحات 133-139
    مقدمه

    مطالعات علم سنجی، یکی از کارامدترین روش های ارزشیابی علمی در پایگاه های اطلاعاتی معتبر به شمار می رود. همچنین، خوشه بندی سلسله مراتبی، ابزار سودمندی در ارایه تصویری از پژوهش های یک قلمرو و درک ساختار دانشی آن می باشد. از این رو، مطالعه حاضر با هدف واکاوی ساختار فکری تحقیقات در حوزه سرطان معده انجام شد.

    روش بررسی

    این تحقیق با رویکرد تحلیلی و به روش تحلیل هم رخدادی واژگان و خوشه بندی سلسله مراتبی که از جمله روش های علم سنجی می باشد، انجام گردید. جامعه پژوهش شامل کلید واژه های مقالات نمایه شده در پایگاه Web of Science در زمینه سرطان معده بین سال های 1997 تا 2019 بود. بدین ترتیب، 58709 رکورد نمایه شده در پایگاه مذکور شامل 207625 کلید واژه استخراج گردید. داده ها با استفاده از نمودار راهبردی و نمودار دندروگرام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های مربوط به خو شه بندی سلسله مراتبی به روش Ward، منجر به شکل گیری چهار خوشه «Cell signsling in cancer, Oncogenes and cancer, Roll of cell cycle and check points in cancer, Reasons and diagnosis» در این قلمرو شد. خوشه دوم (Oncogenes and cancer) دارای بیشترین مرکزیت و خوشه اول (Cell signsling in cancer) دارای کمترین مرکزیت در میان خوشه های مختلف بود. همچنین، خوشه اول (Cell signsling in cancer) بیشترین تراکم و خوشه دوم (Oncogenes and cancer) کمترین تراکم را در میان دیگر خوشه ها به خود اختصاص داد.

    نتیجه گیری

    خوشه بندی سلسله مراتبی توانایی ارایه تصویر روشنی از ساختار علمی مطالعات قلمرو ی سرطان معده را دارد. نتایج به دست آمده از تحلیل مقالات حوزه سرطان، منجر به شناخت قلمروهای نوظهور و توسعه نیافته است که مبنایی علمی برای محققان و سیاست گذاری های آینده می باشد.

|
  • Abolfazl Taheri, Hasan Ashrafi-Rizi, Marziyeh Saeedizadeh * Pages 1-7
    Introduction

    In order to identify the protocol of public libraries’ activities during the Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) outbreak, it seems necessary to take into account the solutions and actions that have already been applied internationally. This study endeavors to explore challenges and actions of public libraries during COVID-19 crisis for reopening and providing services by analyzing international guidelines and actions.

    Methods

    This study was a narrative review with qualitative content analysis research method. After surfing the web pages by Google search engine and selecting 39 related pages of search results, issues related to the effect of COVID-19 on public library services were analyzed by inductive content analysis. Then, the extracted codes were categorized. Four-dimension criteria (credibility, dependability, confirmability, and transferability) were implemented to enhance the robustness of the study.

    Results

    340 codes were identified which were categorized into three broad categories as preventive and healthy actions in libraries, development of information services under conditions of COVID-19, and restrictions and challenges in providing library services.

    Conclusion

    Iranian public libraries managers should consider various aspects for addressing or developing services and it seems necessary to pay attention to the issues identified in this study as a primary principle. Therefore, these results can be used in the development of the COVID-19 crisis management program for Iranian public libraries.

    Keywords: COVID-19, Libraries, Prevention, Control, Information Services
  • Alireza Banaye-Yazdipour, Masoumeh Sarbaz, Bita Dadpour, Atieh Malekinejad, Khalil Kimiafar * Pages 90-96
    Introduction

     Medical records can be defined as a document of the patients' treatment process. Complete and accurate information recording in the medical records of poisoned patients can play an important role in their complete clinical coding. This study aims to determine the amount of registered information required for clinical coding in the medical records of poisoned patients admitted to Imam Reza Hospital in Mashhad, Iran.

    Methods

     This descriptive cross-sectional study was conducted in 2019. 387 records were selected and reviewed by simple random sampling from all medical records of patients admitted to the poisoning ward of Imam Reza Hospital of Mashhad University of Medical Sciences. The instrument was a valid and reliable checklist. Data analysis was conducted using descriptive statistics.

    Results

     The type of poisoning was registered in 387 (100%) medical records and in only 20 (5.2%) medical records the poisoning substance was an unknown drug. In 183 (47.3%) medical records, an external cause was registered for the poisoning, with 19 (4.9%) and 1 (0.3%) medical records including the individual's place of exposure and activity during exposure, respectively.

    Conclusion

     The findings of this study can be used to plan and compile the necessary guidelines for the proper accurate documentation of medical records and the possibility of high quality clinical coding.

    Keywords: Poisoning, Medical Records, Clinical Coding, Documentation, International Classification of Diseases
  • Fereshteh Parsapour*, Javid Peymani, Mohammad Khanbabaei Pages 97-103
    Introduction

    Diagnosing anxiety in the early stages by psychiatrists is one of the important steps in preventing and controlling these types of disorders. This study endeavors to present a method to diagnose the severity of anxiety using fuzzy C-means clustering algorithm. Moreover, the influence of each feature on measuring anxiety and clustering of clients is determined.

    Methods

    This study is quantitative and descriptive. A dataset including 300 clients related to three psychiatric clinics in Tehran was provided based on the Beck Anxiety Inventory questionnaire. Then, fuzzy C-means clustering algorithm segmented clients and determined the severity of their anxiety in each cluster. Additionally, this algorithm was employed for each feature, separately.

    Results

    The psychiatric clinics' clients were divided into four clusters with the labels including no anxiety, minimal, moderate, and severe anxiety. Fuzzy C-means clustering algorithm diagnosed the anxiety of clients with 90.66% accuracy. Moreover, as a result of implementing the algorithm on each feature, the influence of the features on measuring anxiety and clustering of clients was determined.

    Conclusion

    Fuzzy C-means clustering algorithm diagnosed the anxiety of clients with a high accuracy. Segmenting patients by clustering approach and based on the important features, can be a dependable instrument for psychiatrist to make a decision in diagnosing the severity of anxiety in the early stages.

    Keywords: Cluster Analysis, Fuzzy Logic, Anxiety
  • Mirmohammad Asadi, Hamed Fallah-Tafti, Mahdieh Zahmatkesh-Saredorahi, Maryam Roasaei Pages 104-110
    Introduction

    Supply chain management is one of the management approaches to provide products and services to users in a
    timely manner. The purpose of this study is to identify the factors related to the Yazd health tourism supply chain using structural
    equation modeling.

    Methods

    This study is descriptive. To collect the data, a survey approach was used that included the opinions of health experts
    and tourists. To develop the survey instrument, library studies and Delphi method were used, which according to the experts, 37
    final factors were used to design the questionnaire. Ensuring the validity and reliability of the questionnaire, 330 health tourists in
    Yazd were solicited through the survey. Using exploratory factor analysis, 7 major components were named based on items; this
    way, a structural model of the study was formed, which was fitted in the process of confirmatory factor analysis and the
    significance of the components was confirmed.

    Results

    According to the amount of variance explained, the standards of medical service centers with 32.358, information
    technology with 14.696, banking with 7.63, attractions with 5.48, international standards with a value of 4.612, the diversity of
    health services with a value of 2.820 and government programs with a value of 1.952, respectively, have the most significant
    effect on the Yazd health tourism supply chain.

    Conclusion

    The final output of this study is a measurement model of health tourism supply chain in Yazd province, in which the
    factors are categorized and suggestions were made to improve the factors.

    Keywords: Supply Chain, Medical Tourism, Iran, Structural Equation Modeling
  • Behnam Shahangian, Mohammad Ali Abdolvand *, Hashem Nikomaram, Mohsen Khounesiyavash Pages 111-117
    Introduction

    Political, economic, and cultural forces of the environment can play an important role in shaping the behavior of foreign consumers. However, so far, their impact on the process of selecting medical tourism destinations in foreign target markets has not been considered by researchers. Therefore, this study endeavors to explore the role of political tensions, economic issues, and religious differences in the occurrence of adverse feelings among Iraqi consumers and possible consequences in the marketing of medical tourism destinations.

    Methods

    This applied study was performed using a mixed-methods sequential explanatory design (i.e., qualitative + quantitative). In the qualitative phase, potential sources of consumer animosity were identified through in-depth interviews with 25 Iraqi university professors and researchers and using the thematic analysis method. In the quantitative phase, the data collection instrument was a questionnaire whose validity and reliability were confirmed. The sample size was 385 individuals who were selected through convenience sampling method. The data were analyzed through Structural Equation Method.

    Results

    In the qualitative phase, political, economic, and religious issues were identified as the main dimensions of consumer animosity, but based on the findings of the qualitative section, the influence of political factors and economic factors on the animosity of Iraqi consumers were confirmed. The animosity reduces the willingness to travel to medical tourism destinations and social exposure to travel experience but has no effect on the evaluation of the quality of the services.

    Conclusion

    Political and economic issues give rise to negative feelings for foreign clients of medical services in the country of origin of medical services which in turn cause undesirable consequences such as reduced desire to travel to medical tourism destinations. Therefore, managers and stakeholders in this sector should pay attention to the importance of these factors in the decision-making process and consumer selection in target countries, especially Iraq, and adopt appropriate marketing strategies to mitigate these negative effects.

    Keywords: Medical Tourism, Iraq, Political Factors, Economics, Religion
  • Fatemeh Makkizadeh*, Mohammad Amin Erfanmanesh, Farzaneh Sarrami Pages 118-124
    Introduction

    Altmetrics (Alternative Indicators) are indicators which can be exploited alongside traditional scientometrics concepts based on citation analysis to examine the impact of scientific products on the Web 2 environment. The purpose of this study was to investigate the prevalence of international articles in the field of medical informatics and health information management in social media and to determine the researchers' use of these media and identify top articles based on Altmetrics scores.

    Methods

    The present study was conducted with a scientometrics approach, using Altmetric indicators. The research population is 64 journals in the field of health information management, medical informatics indexed at the SJR (Sciemgo) and Scopus databases. All the necessary information about the journals and articles, such as the name of the journal, the name of the article, the altimetric score, etc. was obtained by referring to Altmetric.com. Spearman correlation test was used to analyze the data.

    Results

    Mendeley, Twitter, and Facebook, were among the social media that received the most mentions. The findings indicated that there was a significant relationship between altmetrics coverage (presence in social web environment) and three quality performances Indices (SJR, Snipe and the Site Score). The correlation coefficients obtained for these three indices were, 0.401, 0.248 and 0.285, respectively.

    Conclusion

    Social media can have a positive effect on the citation rate of scientific articles. Therefore, researchers in the field of medical informatics and health information management can increase the number of citations by sharing their works on social media. Due to the lack of strong correlation in this study, altmetrics can be used to complement scientometrics indices, but not as a alternative to evaluating scientific research.

    Keywords: Altmetrics, Medical Informatics, Health Information Management, Social Media
  • Parnin Najafpour-Moghadam*, Somayeh Fazely Pages 125-132
    Introduction

    Co-authorship is one of the examples of scientific collaboration. In scientific collaboration, researchers share their facilities, information, and capabilities to produce high quality works. The purpose of the present study is to analyze the social network structure of co-authoring among Iranian researchers in the field of nursing, from the standpoint of micro and macro indexes of social network analysis.

    Methods

    This was a descriptive and applied study carried out through a scientometrics approach. The study population comprised 2036 records of scientific output by Iranian researchers in the nursing field indexed in the Web of Science Database over the period of 2013-2018.

    Results

    Findings showed that the trend of publishing works on nursing by Iranian researchers was increasing during this period. Furthermore, Tehran University of Medical Sciences, Islamic Azad University, and Shahid Beheshti University of Medical Sciences were the most productive Iranian universities in the field of nursing. On the other hand, a review of the co-authorship network of scientific outputs in the field of nursing from the standpoint of micro indexes showed that Ahmadi, Abbaszadeh, Borhani, Ebadi, and Mohammadi were the most effective authors in this network. According to data retrieved from the Clarivate Analytics of Web of Science Database, these authors were among the most prolific authors in the field. In terms of macro indices, density values of 0.02, clustering coefficient of 1.67, mean distance of 3.175, and network diameter of 7 were obtained for coauthoring network of Iranian scientific outputs in the field of nursing.

    Conclusion

    In terms of scientometric indicators, this network is not sufficiently coherent. In addition, the majority of the collaborations were on a domestic scale and little scientific sharing had been made with foreign researchers.

    Keywords: : Scientometrics, Mapping, Authorship, Nursing, Iran
  • Razieh Farshid*, Faramarz Soheili, Hamed Gholami, Ehsan Geraei Pages 133-139
    Introduction

    Scientometric studies are one of the efficient methods of academic evaluation in authentic databases. Hierarchical clustering is also a useful instrument in providing an overview of a domain's research and understanding of its knowledge structure. Therefore, this study endeavored to explore the intellectual structure of gastric cancer domain studies.

    Methods

    This was carried out using co-word analysis and hierarchical clustering of scientometric methods with an analytical approach. Keywords of articles all indexed in Web of Science database in field of stomach cancer from 1979 to 2019, the study community was available. The population included 58,709 records indexed on the Web of Science database from 1979 to 2019 and included 207,625 keyword extractions. Data were analyzed through strategic and dendrogram chart.

    Results

    Findings related to hierarchical clustering by ward method led to the formation of four clusters in this domain: Cell signsling in cancer, Oncogenes and cancer, roll of cell cycle and check points in cancer, Reasons and diagnosis cluster 2 (Oncogenes and cancer) has the highest concentration and cluster 1 (Cell signsling in cancer) has the lowest concentration among other clusters. Besides, cluster 1 (Cell signsling in cancer) has the highest density and cluster 2 (Oncogenes and cancer) has the lowest density among other clusters.

    Conclusion

    Hierarchical clustering has the potential of providing a clear image of the academic structure of gastric cancer domain studies. The results of the analysis of articles in the field of gastric cancer that led to the identification of underdeveloped areas can be an academic basis for future researchers.

    Keywords: : Stomach Neoplasms, Hierarchical clustering, Co-word Analysis