فهرست مطالب

نشریه بهداشت مواد غذایی
سال دهم شماره 2 (پیاپی 38، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مبینا پویامنش، حامد اهری*، سید امیرعلی انوار، گیتی کریم صفحات 1-13

    امروزه ذرات فلزی به پلیمرهای مورداستفاده در بسته بندی مواد غذایی اضافه می شوند تا خواص مکانیکی و ضدمیکروبی را بهبود دهند. در این مطالعه خواص ضدمیکروبی پوشش های نانو کامپوزیت با دانسیته کم (LDPE) حاوی 5/17، 5/12، 5/7 و 5/2 درصد نانوذرات نقره بررسی گردید. برای تولید نانوذرات نقره روش احیاء شیمیایی با استفاده از احیاکننده تری سدیم سیترات انتخاب شد. به منظور تایید سنتز نانو ذرات نقره، مشخصه یابی توزیع ذرات نقره و ساختار کریستالی نقره به ترتیب از آزمون های UV-Visible، SEM و XRDاستفاده شد. نانو ذرات بلورین با متوسط اندازه 20 نانومتر تایید شدند. به منظور بررسی خاصیت ضدمیکروبی پوشش ها، رشد باکتری در حضور پوشش های نانو نقره با درصدهای مذکور به روش سنجش دانسیته نوری (OD) به وسیله دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج 600 نانومتر انجام گرفت. میزان مهاجرت ذرات نانو نقره نیز اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که پوشش حاوی 5/17درصد نانو نقره بیشترین تاثیر را داشت و پوشش حاوی 5/2 درصد فاقد هرگونه تاثیر بود. همچنین مقایسه تاثیر پوشش ها بر اشریشیا کولای و استافیلوکوکوس اوریوس نشان داد که تاثیر پوشش ها روی استافیلوکوکوس اوریوس بیشتر بوده است. نتایج حاکی از وابستگی بین درصد نانوذرات نقره استفاده شده و خاصیت ضدمیکروبی بود. به این ترتیب که با افزایش درصد نانوذرات نقره، خاصیت ضدمیکروبی افزایش پیدا کرد. همچنین با افزایش درصد نانوذرات نقره میزان رهایش نانوذرات از پوشش نیز افزایش یافت. درنهایت  با توجه به قرار گرفتن میزان مهاجرت نانو ذرات نقره از هر چهار نوع پوشش نانوکامپوزیتی در محدوده مجاز، پوشش 5/17 درصد به عنوان کارآمدترین پوشش انتخاب شد.

    کلیدواژگان: نانو کامپوزیت نقره، ضد میکروبی، مهاجرت
  • سهیلا غلامی گیلانی، علیرضا طاهری*، غلامرضا غلامی گیلانی، مهتاب شاهماری صفحات 15-30
    میزان فلزات سنگین، اندیس های فیزیکی - شیمیایی و پروفایل اسیدهای چرب مخصوصا اسیدهای چرب ترانس در روغن ها، فاکتورهای بسیار مهمی برای تعیین کیفیت آن ها می باشد. در این تحقیق، روغن های حیوانی 19 منطقه مختلف استان ایلام مورد بررسی قرار گرفت و پس از هضم و استخراج به روش هضم اسیدی با کمک امواج ریز موج، میزان فلزات سنگین آن ها، توسط یک روش بهبودیافته اسپکتروسکوپی جذب اتمی شعله اندازه گیری شده است. پروفایل اسیدهای چرب پس از استخراج و مشتق سازی با روش کروماتوگرافی گازی آنالیز گردید. به منظور سهولت در نتیجه گیری داده های حاصل، نمونه گیری های مناطق مختلف استان به سه قسمت شهرستان های شمالی، جنوبی و مرکزی تقسیم شده اند. مطابق نتایج به دست آمده میزان مس، کبالت و کروم به ترتیب در دامنه 47/4-04/0، 33/2-02/0 و mg/Kg 54/3 -02/0 گزارش شد که پایین تر از سطح بیشینه مجاز برای فلزات می باشد. در روش اصلاح شده گاز کروماتوگرافی، امکان جداسازی هم زمان 27 اسید چرب حاصل شد و جداسازی قابل قبولی برای اسید اولییک و لینولییک به منظور محاسبه ایزومرهای سیس و ترانس به دست آمد. طبق نتایج به دست آمده از پروفایل اسیدهای چرب در مناطق شمالی، مرکزی و جنوبی استان ایلام، در تمامی مناطق میزان اسیدهای چرب اشباع نسبت به اسیدهای چرب غیراشباع و سایر اسیدهای چرب دارای مقادیر بالاتری می باشند.
    کلیدواژگان: اندیس های فیزیکی -شیمیایی، استخراج مایع- مایع، فلزات سنگین، اسیدهای چرب
  • رزیتا فخیم رسولزاده، محمدرضا افشار مقدم، جلیل خندقی* صفحات 31-43
    محصولات کشاورزی از جمله میوه ها به عنوان مواد اولیه تهیه آب میوه ها تحت تاثیر آفات متفاوت قرار می گیرند و به منظور مبارزه با این عوامل در فعالیت های کشاورزی آفت کش ها به طور مرتب مورد استفاده قرار می گیرند. قسمتی از این مواد نه تنها در سطح محصولات باقی می ماند بلکه به داخل بافت آن ها نفوذ می کند؛ به طوری که اغلب محصولات کشاورزی که در معرض آفت کش ها قرار گرفته اند حاوی مقادیری از باقیمانده آفت کش ها می باشند که به همراه غذا ها وارد بدن مصرف کنندگان می شوند. به همین دلیل استفاده از روش های دقیق و کارآمد در ارزیابی مقادیر باقی مانده این ترکیبات در محصولات غذایی از ارزش بالایی برخوردار است. در این کار پژوهشی ترکیبی از روش های میکرواستخراج مایع-مایع کمک شده با هوا و انجماد قطره شناور آلی برای استخراج و پیش تغلیظ و سپس اندازه گیری کمی برخی از آفت کش های ارگانوفسفره پرکاربرد در ایران (دیازینون، کلرپریفوس، فوسالون، متیل پاراتیون و متیل آزینفوس) از نمونه های آب میوه بسته بندی شده به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا توسعه داده شده است. در شرایط بهینه، 32 میکرو لیتر منتول به عنوان حلال استخراج کننده، 75 میکرو لیتر استونیتریل به عنوان حلال کمک پخش کننده در دمای 60 درجه سلسیوس برای استخراج آنالیت ها مورد استفاده قرار گرفت. روش پیشنهادی ساده، قابل اعتماد و ارزان بوده و مقادیر مطلوبی برای راندمان استخراج به دست می دهد به طوری که تحت شرایط بهینه راندمان استخراج در محدوده ی 79-61 درصد به دست آمد. درصد انحراف استاندارد نسبی بر اساس مساحت زیر پیک، 6/4 و 9/6 به دست آمد که نشان از تکرارپذیری بالای روش ارایه شده دارد. از دیگر مزایای این روش می توان به مصرف کم حلال های آلی و زمان آنالیز کوتاه اشاره کرد.
    کلیدواژگان: آب میوه، ارگانوفسفره، میکرواستخراج مایع-مایع کمک شده با هوا، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا
  • راحله فرهی آشتیانی، سید شهرام شکرفروش*، حمیدرضا مرحوم قیصری، سارا بصیری، محمدهادی اسکندری صفحات 45-61

    برخی از پروبیوتیک ها علاوه بر تعادل فلور میکروبی روده میزبان، می توانند از رشد میکروارگانیسم های بیماری زا در غذا جلوگیری کنند. در این تحقیق ویژگی های کیفی و قابلیت زنده مانی دو میکروارگانیسم بیماری زای استافیلوکوکوس اوریوس و اشریشیا کولای در پنیر لاکتیکی موردبررسی قرار گرفت. بدین منظور در مرحله اول چهار نوع پنیر لاکتیکی (60 نمونه) پروبیوتیک (حاوی لاکتوباسیلوس کازیی و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس) و غیرپروبیوتیک تهیه شده با شیر حاوی 3 و 5/4 درصد چربی در سه تکرارتهیه و در زمان های صفر، 14، 28، 42 و 56 مورد ارزیابی کیفی قرار گرفت. سپس‏، 12 نوع پنیر لاکتیکی {(پروبیوتیک/ غیرپروبیوتیک) درصد چربی (3 و 5/4 درصد) و میکروارگانیسم بیماری زا (عدم حضور، حضور استافیلوکوکوس اوریوس یا اشریشا کلی)} (180 نمونه) تهیه و زنده مانی میکروارگانیسم های بیماری زا در حضور پروبیوتیک در روزهای صفر، 7، 14، 28 و 35 مورد ارزیابی قرار گرفت. افزودن پروبیوتیک ها به پنیر لاکتیکی، اکسیداسیون اسیدهای چرب را به طور معنی داری کاهش داده و اسیدیته و درصد ترکیبات ازته فرار را افزایش داد (05/0> P). افزودن پروبیوتیک در پنیرهای با درصد چربی بالا، سبب افزایش ترکیبات ازته غیرپروتیینه شد ولی در پنیرهای کم چرب، این شاخص کاهش یافت. افزودن پروبیوتیک به پنیرلاکتیکی رشد استافیلوکوکوس اوریوس و اشریشیا کولای را به طور معنی دار کاهش داد (05/0>P). افزایش درصد چربی، تاثیر معنی دار در مهار رشد باکتری توسط پروبیوتیک ها نشان نداد. با توجه به اثرات مفید افزودن پروبیوتیک ها بر کاهش روند رشد باکتری های بیماری زا و عدم تغییر معنی دار در ویژگی های حسی پنیر لاکتیکی، استفاده از این پروبیوتیک ها در تولید پنیرلاکتیکی کم چرب، توصیه می شود.

    کلیدواژگان: پنیر لاکتیکی، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، لاکتوباسیلوس کازئی، استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیا کولای
  • سحر عاطفی صدرینی، عبدالله جمشیدی*، حسن جلال صفحات 63-75
    فلزات سنگین به راحتی می توانند باعث آلودگی زیست محیطی آبزیان به خصوص میگوها شوند. با توجه به ارزش غذایی بالای میگو و همچنین اهمیت بررسی سلامت این ماده غذایی، این تحقیق باهدف تعیین میزان برخی فلزات سنگین (روی، سرب، ارسنیک، کادمیوم، نیکل، مس، کروم، جیوه، منگنز و تیتانیوم) و ترکیبات آروماتیک حلقوی در این ماده غذایی، در زمستان سال 1397 در شهر تهران انجام شد. 120 عدد نمونه میگوی بسته بندی شده از 10 بسته هم وزن و دارای تاریخ تولید و با سایز مشابه که توسط 5 شرکت مختلف بسته بندی شده بودند، به صورت تصادفی نمونه گیری شد. جهت اندازه گیری فلزات سنگین از دستگاه جذب اتمی و از کروماتوگرافی گازی-جرمی برای تعیین هیدروکربن های حلقوی آروماتیک استفاده شد. تمامی فلزات سنگین، غلظتی کمتر از استاندارد مشخص شده توسط سازمان جهانی بهداشت داشتند. بیشترین میانگین غلظت فلزات سنگین به ترتیب مربوط به روی (ppb 4/6193)، مس (ppb 1597) و آرسنیک (ppb496) و کمترین میانگین غلظت نیز مربوط به عنصر کادمیوم (ppb8/4) بود. ترکیبات نفتالین (ppb 2/1)، آسنفتیلن (ppb14/0)، کرایسن (ppb6/7) و آسنافتن (ppb32/5) در نمونه های میگوی جمع آوری شده وجود داشتند که مقادیر آن ها به جز آسنفتیلن از حد استاندارد تعیین شده (ppb 7/0) بالا تر بود. نمونه های دریایی و پرورشی ازنظر غلظت فلزات سنگین و میزان هیدروکربن های آروماتیک اختلاف معنی داری نداشتند. به طورکلی مصرف میگوهای فوق ازنظر وجود فلزات سنگین برای انسان خطری ندارد؛ اما با توجه به امکان انتقال هیدروکربن های آروماتیک از طریق زنجیره غذایی به انسان، آلودگی به این ترکیبات می تواند به عنوان یک هشدار برای مصرف زیاد میگو تلقی شود.
    کلیدواژگان: میگوی سفید، آلودگی فلزات سنگین، هیدروکربن های حلقوی آروماتیک
  • زهرا قربانی، نفیسه زمین دار*، مهشید جلوان، مریم گل آبادی صفحات 77-93
    استفاده از اسانس های گیاهی در بازدارندگی رشد و تکثیر باکتری ها به ویژه در دهه اخیرافزایش یافته است. هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی ترکیب شیمیایی و تاثیر  ضد میکروبی اسانس لعل کوهستان در محیط کشت میکروبی و همبرگر بود. فعالیت ضدمیکروبی اسانس لعل کوهستان در مورد استافیلوکوکوس اوریوس و اشریشیا کولای به وسیله روش دیسک دیفیوژن و چاهک مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمون به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 سطح در غلظت اسانس (0، 32/0 و 25/1 میکرولیتر بر گرم) در 4 دوره زمانی (1، 20 ، 40 و 60 روز) با 3 تکرار برشمارش کلی، شمارش استافیلوکوکوس اوریوس ، شمارش اشریشیا کولای، شمارش کپک و مخمر در همبرگر انجام شد. 12 ترکیب شاخص در اسانس لعل کوهستان شناسایی شد. مهم ترین ترکیبات شامل ترکیبات فنولی و آلدییدی بودند. اسانس لعل کوهستان بیشترین خاصیت ضدمیکروبی را بر استافیلوکوکوس اوریوس با حداقل غلظت بازدارندگی 32/0 میکرولیتر بر میلی لیتر و سپس اشریشیا کولای با حداقل غلظت بازدارندگی 625/0 میکرولیتر بر گرم داشت. همچنین، با افزایش غلظت اسانس گیاه لعل کوهستان، تعداد انواع میکروارگانیسم ها کاهش یافت و تنها در شمارش باکتری اشریشیا کولای تفاوت معنی داری بین غلظت شاهد و غلظت 32/0 میکرولیتر بر گرم وجود نداشت، ولی در تمامی انواع میکروارگانیسم ها بیشترین کاهش در غلظت 25/1 میکرولیتر برگرم مشاهده شد (05/0>p < /em>). مقدار بالای آلدیید و فنول موجود در اسانس لعل کوهستان از دلایل احتمالی تاثیر ضدمیکروبی گیاه می باشد و اسانس گیاه می تواند به عنوان یک منبع طبیعی نگهدارنده در غذا مورداستفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فعالیت ضدمیکروبی، لعل کوهستان، اشریشیا کولای، استافیلوکوکوس اورئوس، همبرگر
  • علی طاهری*، مرتضی ضیاالدینی، معصومه گهرام زئی صفحات 95-108

    مواد در ابعاد نانو که از نسبت سطح به حجم بالایی برخوردارند واکنش پذیری بهتری با سایر ترکیبات دارند. گسترش فناوری نانو در دهه ی اخیر، فرصت هایی برای کشف اثرات ضد باکتریایی نانو ذرات ایجاد کرده است. در این پژوهش خواص ضد باکتریایی نانوذره روی آلومینات (ZnAl2O4) علیه باکتری های عامل بیماری های غذازاد  اشریشیا کولای و سودوموناسآیروژینوزا بررسی شد. با استفاده از نانوذره روی آلومینات سنتز شده فعالیت ضد باکتری به روش انتشار دیسک بر آگار مورد ارزیابی قرار گرفت. قطر هاله های عدم رشد نشان دهنده میزان حساسیت باکتری ها به نانو مواد مورداستفاده بود. حداقل غلظت مهارکنندگی از رشد باکتری ها (MIC) و حداقل غلظت کشندگی باکتری ها (MBC) به روش ماکرودایلوشن در لوله های استریل آزمایشگاهی انجام گرفت. بررسی آماری با آزمون T test انجام گرفت. با استفاده از نتایج به دست آمده در این بررسی قطر هاله عدم رشد سودوموناس آیروژینوزا (8/1 ± 06/16 میلی متر) نسبت به اشریشیاکولای (2/2±64/11 میلی متر) بیشتر بود (p < 0.05). کمترین غلظت مهارکننده رشد و غلظت کشندگی باکتری ها مربوط به باکتریسودوموناس آیروژینوزا بود و باکتری اشرشیاکولای فاقد آن بود. با توجه به نتایج به دست آمده در این مطالعه نانو ذرات روی آلومینات علیه باکتریسودوموناس آیروژینوزا فعالیت ضد باکتری بسیار خوبی نشان داد و می تواند به عنوان یک ترکیب ضدباکتریایی جدید در مطالعات بسته بندی مواد غذایی مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خاصیت ضدباکتریایی، نانوذره، آلومینات روی، اشریشیا کولای، سودوموناس آئروژینوز
  • سروه روح زاده، سمیرا بهرامیان* صفحات 109-117
    در میان محصولات لبنی، بستنی محصول بسیار محبوبی در سراسر جهان است. لذا در این تحقیق امکان تولید بستنی پروبیوتیک حاوی ژل آلویه ورا مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور ژل آلویه ورا در غلظت های 0، 5، 10 و 15 درصد به نمونه های بستنی اضافه گردید و تاثیر آن بر بقای باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم موردبررسی قرار گرفت. هم چنین برخی از ویژگی های شیمیایی و حسی بستنی ارزیابی شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که افزودن ژل آلویه ورا تاثیر معنی داری بر اسیدیته، رطوبت و چربی نمونه های بستنی پروبیوتیک نداشته است اما شمارش میکروبی و خواص حسی این محصول را به طور معنی داری (05/0˂p) تحت تاثیر قرارداد. در نمونه های حاوی غلظت های 10 و 15 درصد ژل آلویه ورا طی زمان نگه داری تعداد باکتری پروبیوتیک به ترتیب به  log CFU/ml15/8 و 19/8 افزایش یافت. ارزیابی کلی حسی نمونه های بستنی نشان داد که بیش ترین امتیاز حسی مربوط به تیمار حاوی 10 درصد ژل آلویه ورا می باشد. لذا بستنی حاوی 10 درصد ژل آلویه ورا ازنظر پذیرش حسی و بقای باکتری پروبیوتیک لاکتوباسیلوس پلانتاروم مناسب بود.
    کلیدواژگان: بستنی، پروبیوتیک، ژل آلوئه ورا، لاکتوباسیلوس پلانتاروم
|
  • M. Pouyamanesh, H. Ahari *, A.A. Anvar, G. Karim Pages 1-13

    Metal particles are added to polymers used in the food packaging to improve their mechanical and antimicrobial properties. In this study, the antimicrobial properties of low-density polyethylene nanocomposite (LDPE) containing 17.5%, 12.5%, 7.5%, and 2.5% silver nanoparticles were investigated. UV-Visible, SEM, and XRD tests were used to confirmation of the synthesis of silver nanoparticles, characterization of silver particle distribution, and silver crystal structure. Crystal nanoparticles with an average size of 20 nanometers were approved. To evaluate the antimicrobial properties of silver nanocomposites, bacterial growth in the presence of nanosilver films with the mentioned percentages was measured by optical density (OD) method via spectrophotometer (600 nm). Besides, the migration of nanoparticles was measured. The results showed that the coating containing 17.5% and 2.5% nanosilver had the highest and the lowest effect, respectively and in comparison to the other groups. Also, comparing the effect of coatings on two types of food pathogens, E. coli and S. aureus, showed that the effect of coatings on S. aureus was higher. The results showed a correlation between the percentage of silver nanoparticles used and antimicrobial properties. Furthermore, with increasing the percentage of silver nanoparticles, the releasing rate of nanoparticles from the coating increased. Finally, due to the migration of silver nanoparticles from all four types of nanocomposite coatings in the permitted range, 17.5% coating was selected as the most efficient one.

    Keywords: Silver Nanocomposite, Antibacterial, Migration
  • S. Gholami Gilani, A. Taheri *, Gh. Gholami Gilani, M. Shahmari Pages 15-30
    In determining the quality of oils, heavy metal content, physical-chemical indices, and fatty acid profile, especially trans fatty acids are important factors. In this study, animal oil samples of different regions of Ilam province studied. After digestion and extraction by microwave-assisted acid digestion, the heavy metals content of the samples measured by an improved flame atomic absorption spectroscopy method. Moreover, after extraction and derivatization of the oils, the fatty acid profile was analyzed by gas chromatography. To facilitate the conclusion of the data obtained, samples of different regions of the province are divided into three parts: northern, southern, and central cities. According to the results, copper, cobalt, and chromium levels were reported in the range of 0.04-4.47, 0.02-2.33, and 0.02-3.54 mg/kg, respectively, which were below the maximum permissible levels. It was revealed that using the modified gas chromatography method, it is possible to separate and measure 27 fatty acids simultaneously. Besides, an acceptable degree of extraction of oleic and linoleic acid is extracted to calculate the cis and trans isomers, which was achieved.
    Keywords: Physicochemical indices, liquid-liquid extraction, Heavy metals, Fatty Acids
  • R. Fakhim Rasoolzadeh, M.R. Afshar Moghaddam, J. Khandaghi * Pages 31-43
    Crops such as fruits as raw materials for the production of fruit juices are affected by different pests that are regularly used to combat these agents in agriculture activities. Some of these substances not only remain on the surface of crops but also penetrate their tissues, as most of the crops exposed to pesticides contain amounts of pesticide residues that enter the consumer's body along with foods. For this reason, the use of precise and efficient methods in evaluating the residuals amounts of these compounds in food products is of great value. In this research, a combination of air-assisted liquid-liquid microextraction and liquid-liquid microextraction with solidification of floating organic drop methods has developed for extraction and preconcentration of some of the widely used organophosphorus pesticides used in Iran (Diazinon, Chlorpyrifos, Phosalone,  Parathion- methyl and Azinphos-methyl) from juice samples before their analysis by high-performance liquid chromatography. Under optimal conditions, 32 μl of menthol as the extraction solvent and 75 μl acetonitrile as dispersive solvent at a temperature of 60 °C used to extract the analytes. The proposed method is simple, reliable, and inexpensive and yields optimal values ​​for extraction efficiency so that under optimized conditions the recoveries ranging from 61 to 79%. RSD% was in range 4.6 to 6.9, indicating high reproducibility of the proposed method. Other advantages of this method include low organic solvents consumption and short analysis time.
    Keywords: Fruit juice, Organophosphorus pesticides, Air-Assisted liquid-liquid microextraction, High-performance liquid chromatography
  • R. Farahi Ashtiani, SH. Shekarforoush *, H.R. Gheisari, S. Basiri, M.H. Eskandari Pages 45-61

    Some probiotic microorganisms can prevent the growth of pathogenic microorganisms in addition to improve the intestinal microbial balance. In this study, the qualitative characteristics and viability of two foodborne pathogens (Staphylococcus aureus and Escherichia coli) lactic cheese were investigated. For this purpose, in the first stage, four types of lactic cheese (60 samples) were produced as probiotics (containing Lactobacillus casei and Lactobacillus acidophilus) and non-probiotic with 3 and 4.5% fat milk in three replicates, and the quality parameters were evaluated at days 0, 14, 28, 42 and 56. Then, 12 types of lactic cheeses [(probiotic/non-probiotic) fat percentage (3 and 4.5%) and pathogenic microorganisms (absence, presence of Staphylococcus aureus or Escherichia coli)] (180 samples) were prepared and the viability of pathogenic microorganisms in the presence of probiotic was evaluated on days 0, 7, 14, 28 and 35. The addition of probiotics to lactic cheese significantly reduced fatty acid oxidation and increased acidity and volatile nitrogen compounds (P < 0.05). The addition of probiotics to high-fat cheeses increased non-protein nitrogen compounds but decreased in low-fat cheeses. The addition of probiotic to lactic cheese significantly reduced the growth of S. aureus and E. coli (P < 0.05). Increasing fat percent did not show a significant effect on bacterial growth inhibition by probiotics (P < 0.05). Due to the effects of adding probiotics on decreasing the pathogenic bacterial growth and not significantly altering the sensory properties of lactic cheese, it is recommended to use these probiotics in the production of low-fat lactic cheese.

    Keywords: Lactic cheese, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Staphylococcus aureus, Escherichia coli
  • S Atefi Sedrini, A. Jamshidi *, J. Hassan Pages 63-75
    Heavy metals can easily contaminate the aquatic environment, especially shrimp. Considering the high nutritional value of shrimp and the importance of assessing its wholesomeness, this study aimed to determine the amount of some heavy metals (zinc, lead, arsenic, cadmium, nickel, copper, chromium, mercury, manganese, and titanium) and Polycyclic aromatic hydrocarbon in shrimp samples in Tehran, during winter of 2017. A total of 120 samples of shrimp packaged from 10 equal weight packages with similar production date and size which packed by 5 different companies randomly sampled. To determine the amount of heavy metal concentration, Atomic absorption spectrophotometry and to determine polycyclic aromatic hydrocarbon gas chromatography were used. All of the heavy metals measured in this experiment were found below the standard specified by the World Health Organization. The highest mean concentrations of heavy metals were related to zinc (6193.4 ppb), copper (1597 ppb), and arsenic (496 ppb), respectively, and the lowest mean concentrations were related to cadmium (4.8 ppb). Naphthalene (1.2ppb), acenphetylene (0.14 ppb), chrysene (7.6 ppb), and acenaphthene (5.32ppb) were present in the samples of collected shrimp, the values of which were determined higher than standard except for acenphetylene. Additionally, there was no significant difference between heavy metals and PAHs in cultivated and marine samples. In general, the consumption of these shrimps is not dangerous for humans in terms of heavy metals. However, due to the possibility of transmitting PAHs through the human food chain, contamination with PAHs can be considered as a warning for excessive consumption of shrimp.
    Keywords: White shrimp, Heavy metal pollution, Polycyclic aromatic hydrocarbon
  • Z. Ghorbani, N. Zamindar *, M. Jelvan, M. Golabadi Pages 77-93
    The use of herbal essential oils can inhibit bacterial growth and proliferation. In this investigation, the chemical composition and antimicrobial effects of essential oils of Oliveria decumbens on culture media and hamburger have been studied. GC/MS analysis identified 12 components in the essential oils of Oliveria decumbens. The antimicrobial activity of the essential oils was investigated against Staphylococcus aureus and Escherichia coli using disc diffusion and well plate method. The experiment was a factorial form of a completely randomized design with 3 levels in essential oil concentration (0, 0.32, and 1.25 µl/g) in 4 periods (1, 20, 40, and 60 days) with 3 replications on S. aureus, E. coli, mold, yeast and total count in hamburger. The most important identified compounds in the essential oils of Oliveria decumbens were phenolic and aldehyde compounds. Minimum inhibition concentrations of Oliveria decumbens essential oils against S. aureus and E. coli were 0.32 µl/ml and 0.625 µl/ml, respectively. Besides, the number of microorganisms decreased with increasing concentrations of essential oils of Oliveria decumbens. There was no significant difference between the control and concentrations of 0.32 µl/g in E. coli count but in all types of microorganisms, the highest decrease was observed in the concentration of 1.25 µl/g (p < /em><0.05). The high amount of aldehydes and phenols in Oliveria decumbens essential oils may be a reason for antimicrobial effects of the plant essential oils that can be considered as a natural source of preservative in food.
    Keywords: Antimicrobial Activity, Oliveria decumbens, Esherichia coli, Staphylococcus aureus, Hamburger
  • A. Taheri *, M. Ziaadini, M. Gahramzei Pages 95-108

    Materials in nanoscale dimensions have a high surface-to-volume ratio, and thus have better reactions with other materials. The development of nanotechnology over the past decades has opened up opportunities for discovering the antibacterial effects of metallic nanoparticles. In this study, the antibacterial properties of nanoparticles on aluminate (ZnAl2O4) were studied on Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa bacteria. Antibacterial activity was assessed by using the disk diffusion method on agar using nanoparticles on synthesized aluminate. The non-growth halo diameter indicates the sensitivity of bacteria to antimicrobials. The minimum inhibitory concentration of bacterial growth (MIC) and minimum bacterial leaching concentration (MBC) was measured by microdilution in sterile tubes. Statistical analysis was done by T-test. The results of this study showed that Pseudomonas aeruginosa sensitivity (16.06±1.8mm) was higher than E. coli (11.64±2.2mm) (p < 0.05). The minimum inhibitory concentration (MIC) and bactericidal concentration MBC of bacteria Pseudomonas aeruginosa and Escherichia coli bacteria MIC and MBC was lacking. According to the results obtained in this study, we conclude that Pseudomonas aeruginosa was more sensitive to alumina than that of E. coli against nanoparticles.

    Keywords: Antibacterial activity, Zinc aluminate, Nanoparticle, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa
  • S. Rouhzadeh, S. Bahramian * Pages 109-117
    Among dairy products, ice cream is very popular all over the world. Therefore, in this research, the possibility of producing probiotic ice cream containing Aloe vera gel was investigated. For this purpose, Aloe vera gel at concentrations of 0%, 5%, 10%, and 15% was added to ice cream samples and its effect on the survival of Lactobacillus plantarum was investigated. Besides, some chemical and sensory properties of ice cream were evaluated. The results of this study showed that the addition of Aloe vera gel did not have any significant effect on the acidity, moisture, and fat content of probiotic ice cream samples, but the microbial count and sensory properties of this product were significantly (p < 0.05) affected. During storage, in the samples containing 10% and 15% Aloe vera gel, the number of probiotic bacteria increased to 8.15 and 8.19 log CFU/ml, respectively. The overall sensory evaluation of ice cream samples showed that the highest sensory rating was related to the treatment containing 10% Aloe vera gel. It was concluded that considering the sensory acceptance and survival of probiotic bacteria L. plantarum, the ice cream containing 10% Aloe vera gel was the best treatment.
    Keywords: Aloe vera gel, Ice cream, Lactobacillus plantarum, probiotics