فهرست مطالب

مجله بیمه سلامت ایران
سال سوم شماره 2 (پیاپی 9، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سارا امامقلی پور، مبارکه علی پناه دولت آباد، پدرام نوریزاده طهرانی* صفحات 68-81
    مقدمه

    در هر کشور با توجه به شرایط فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و منابع موجود و زیر ساخت های توسعه یافتگی کشور، دستیابی و نحوه رسیدن به پوشش همگانی سلامت متفاوت می باشد. در کشور ایران طی چند دهه گذشته برای دستیابی به پوشش همگانی سلامت تلاش های متعددی صورت گرفته است، هدف پژوهش حاضر دستیابی به تجارب موفق کشورهایی نظیر مالزی، تایلند، شیلی، کاستاریکا، کوبا، سوید و سایر کشورهایی در قاره های مختلف با سیستم های بهداشتی و درمانی مختلف است که به پوشش همگانی سلامت دست یافته اند می باشد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع مطالعه مروری می باشد، در این پژوهش بخش بسیار عمده داده های مورد مطالعه، مستندات مرتبط با موضوع شامل گزارش های رسمی انتشار یافته و مقالات، کتب، آیین نامه ها و خبرنامه هایی می باشد که با جست و جو کلید واژه هایی همچون بیمه (Insurance)، پوشش همگانی سلامت (Universal Health Coverage)، سلامتی (Health)، نظام سلامت (Health System)، منابع مالی (Financial Resources) و عملکرد نظام سلامت (Health System Performance) در پایگاه های داده ای خارجی مانند Google Scholar،Web of Science  و وبسایت هایی مانند بانک جهانی، سازمان جهانی بهداشت و همچنین استفاده از برخی پایگاه های داخلی مانند Iranmedex و برگزاری جلسه با ذی نفعان وزارت بهداشت در ایران به دست آمده است. کلیه داده ها با بهره گیری از روش تحلیل محتوایی مورد مرور و تحلیل و بررسی قرار گرفته است.

    یافته ها

    امروزه الگوی جهانی واحدی برای طراحی نظامهای بیمه سلامت وجود ندارد. کشور ها ازنظر اولویتهای مورد نظرخود، جمعیت تحت پوشش، درجه توسعه یافتگی، نوع سیستم حکومتی و دیگر عوامل متفاوت اند و هر کدام نقاط قوت و ضعف خود را دارند وکشورها بایستی این نقاط ضعف و قوت را با اولویتها و نیازها و همچنین محدودیتهای اقتصادی و سیاسی و ظرفیتهای اجرایی خود ارزیابی و نسبت به انتخاب بهترین نظام اقدام بنمایند.

    نتیجه گیری

    کلیه کشورهای موفق در زمینه پوشش همگانی سلامت از تعهدات سیاسی و مالی دولت نیز بهره مند بوده اند و بخش خصوصی به عنوان یک مکمل در کنار بخش عمومی نیز فعالیت داشته است. شناخت نیاز های بهداشتی وجود یک سیستم ارجاع منظم و هماهنگ از دلایل بهبود در زمینه پوشش همگانی سلامت می باشد. پوشش همگانی سلامت پروسه ای زمان بر است که کشور ایران در چند سال گذشته با اجرای طرح تحول سلامت به این هدف بزرگ بسیار نزدیک شده است.

    کلیدواژگان: بیمه، پوشش همگانی سلامت، سلامتی، نظام سلامت، منابع مالی، عملکرد نظام سلامت
  • بیت الله جعفری، خیرالله پروین*، محمد صادقی صفحات 82-91

    پژوهش حاضر، نقش توسعه اقتصاد پایدار بر صنعت بیمه و سلامت با مطالعه موردی بیمه سلامت دولتی و خصوصی در نظام حقوقی ایران را مورد تبیین و بررسی قرار داده؛ همچنین، توجه صرف به موضوع بیمه سلامت نموده و از ورود به سایر جنبه های تامین و رفاه اجتماعی اجتناب میکند و در نظر دارد، معیارهای مناسب برای اجرای بیمه پایه سلامت را در جهت رسیدن به پوشش همگانی بیمه بررسی و بر اساس اولویت مورد سنجش قرار دهد. توجه به این عرصه ها به ویژه در کشورهای در حال توسعه که با محدودیت وسیع منابع از یکسو و نیازهای گسترده بهداشتی و درمانی از سوی دیگر مواجه هستند، میتواند به نوعی، خردگرایی سازمانی و برنامه ریزی را تقویت نموده و بهرهمندی بیشتر از منابع را تحقق بخشد. نتایج پژوهش حاضر، حاکی از آن است که همکاری بین نهادهای تاثیرگذار، اهمیت بالایی در تحقق برنامه های حوزه سلامت دارد. یکی دیگر از نمونه های تاثیر نهادها بر سلامت، برنامه پوشش بیمهای بینالمللی است؛ یکی دیگر از راه ها، جذب سرمایهگذاران بخش خصوصی به حوزه سلامت است. در ایران، اجرای طرح تحول سلامت، به شرط تدوین منابع مالی پایدار، ضمن افزایش رضایت بیماران از خدمات بیمارستانهای دولتی، میتواند موجب ارتقای کیفیت خدمات سلامت گردد.

    کلیدواژگان: بیمه، سلامت، درمان، تامین، اجتماعی، توسعه اقتصادی پایدار
  • عفت محمدی، علیرضا اولیایی منش، مرضیه زنگنه، فرانک ندرخانی، الناز قناتی، ترانه یوسفی نژادی، موسی طباطبایی* صفحات 92-103
    مقدمه

    کسور بیمارستانی عمدتا به مبالغی اطلاق می گردد که توسط بیمارستان هزینه شده اند اما از جایی تامین مالی و بازپرداخت نمی شوند. کسور اعمال شده در واحدهای ارایه دهنده خدمت نشان دهنده میزان 30-10 درصدی از رقم درآمد بیمارستان ها می باشد که بیشتر از 20 درصد از این کسورات از طریق خود بیمارستان ها بر اسناد اعمال می گردد. هدف از انجام این پژوهش بررسی کسورات اعمال شده از سوی سازمان های بیمه گر و بیمارستان ها و همچنین شناسایی علل این کسورات و ارایه راهکارهای کاربردی جهت کاهش میزان کسور می باشد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از انواع مطالعات توصیفی- تحلیلی بوده، که به صورت گذشته نگر و ترکیبی از روش های کمی و کیفی به بررسی و تحلیل میزان و علل کسور بیمارستانی پرداخته است. جامعه آماری پژوهش شامل مجموعه بیمارستان های ارایه دهنده خدمات سلامت در کشور بودند. تعداد بیمارستان های نمونه 14 واحد بود. تعداد پرونده های پزشکی جهت بررسی کسور بیمه، با استفاده از روش کوکران، 1715 پرونده برآورد گردید. تحلیل داده ها متناسب با هریک از سطوح سنجش کسور، از روش های توصیفی و تحلیلی بهره گرفته شد و در انتهای تحلیل در هر سطح، میزان کسور به ازا هر پرونده استخراج گردید.

    یافته ها: 

    به طور متوسط (میانگین هندسی) احتمال 87% عدم ثبت حداقل یک خدمت در پرونده پزشکی وجود دارد. بیشترین بار مالی ایجادشده ناشی از عدم ثبت خدمت در HIS، در بیمارستان های خصوصی به میزان 558241 ریال به ازای هر یک پرونده رخ می دهد. بین نوع بیمارستان و مجموعه عوامل بررسی شده در مورد علل ایجاد کسور در حسابرسی توسط کارشناسان درآمد بیمارستان ارتباط معنادار آماری وجود داشت (p<0.001). کای بیهوشی/ شرح عمل/ مشاوره (15.27%)، بیشترین علت اعمال کسور توسط سازمان های بیمه گر می باشد. میزان میانگین هزینه کسور اعمال شده به یک پرونده در بیمارستان های نمونه 3,873,723 ریال می باشد که این میزان، 5/5 درصد هزینه کل پرونده را شامل می شود.

    نتیجه گیری:

     تحلیل یافته ها نشان می دهند که مبلغ بالایی از هزینه های ایجادشده از طرف بیمارستان که صرف ارایه خدمت به بیماران می شود، به بیمارستان بازپرداخت نمی شود. وجود این چالش به عوامل زیادی بستگی دارد و در این امر نه تنها سازمان های بیمه گر، بلکه بیمارستان و متولیان ارایه خدمت، ثبت و آماده سازی پرونده های پزشکی، افراد متصدی ثبت خدمت در HIS و تنظیم کننده های صورتحساب های مالی پرونده تاثیر بسزایی دارند.

    کلیدواژگان: کسورات بیمارستانی، بازپرداخت، پرونده پزشکی، درآمد بیمارستان
  • مصطفی شمس الدینی*، بهرام هرمز صفحات 104-115
    مقدمه

    بیمه درمان از الزامات حوزه سلامت محسوب می شود که در اکثر کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه مورد توجه دولت ها است. ازآنجاکه صنعت بیمه یکی از اجزای مهم سیستم مالی کشورها به حساب می آید، بررسی تاثیر سیاست های اصلاح و دگرگونی نظام مالی بر توسعه این صنعت و به خصوص گسترش بیمه درمان از اهمیت بسیاری برخوردار است.

    روش بررسی

    این پژوهش یک تحقیق کاربردی و کمی است که با استفاده از تخمین پانل پویا به روش گشتاورهای تعمیم یافته و تخمین زن های آرلانو- باند صورت پذیرفت. در این پژوهش چگونگی تاثیرگذاری سیاست های اصلاحات مالی از جمله شاخص کل اصلاحات مالی و همچنین شاخص های فرعی کنترل نرخ بهره، خصوصی سازی، موانع ورود، آزادسازی جریان سرمایه و خط مشی بازار اوراق بهادار بر توسعه بیمه درمان برای 30 کشور منتخب درحال توسعه طی سال های 2018-2000 بررسی شد.

    یافته ها: 

    نتایج این پژوهش نشان داد که اصلاحات مالی می تواند منجر به توسعه بیمه درمان در کشورهای درحال توسعه شود، بااین حال نتایج تعاملی نشان داد که افزایش سطح توسعه اقتصادی در کشورها می تواند این اثر را افزایش دهد. شاخص های فرعی کاهش موانع ورود و خصوصی سازی در مدل های پایه و تعاملی اثر غالب را داشته و تاثیر مثبت و معنی دار بر توسعه بیمه درمان دارند. شاخص آزادسازی جریان سرمایه در مدل پایه معنی دار است اما تحت تاثیر توسعه اقتصادی و گستردگی بازارهای مالی معنی دار نیست، همچنین خط مشی بازار اوراق بهادار اثر معنی داری بر توسعه بیمه درمان در کشورهای درحال توسعه ندارد. شاخص کنترل نرخ بهره نیز تنها در یک سیستم مبتنی بر بازار با توسعه بیمه درمان ارتباط معنی دار دارد.

    نتیجه گیری: 

    به عنوان یک نتیجه گیری کلی از این مطالعه می توان بیان داشت که دخالت های زیاد دولت ها در کشورهای درحال توسعه یکی از عوامل بازدارنده در سیستم های مالی و تاثیرگذاری آن ها بر بخش بیمه است. نتایج این مطالعه نشان داد که اکثر سیاست های اصلاحات مالی به صورت مستقل یا تحت تاثیر متغیرهای شرطی، تاثیر خالص مثبتی بر توسعه بیمه درمان دارند، ازاین رو، کشورهای درحال توسعه در جهت بهبود شرایط سلامت جامعه و توسعه بیمه درمان، می توانند اجرای این سیاست ها را به عنوان راهکاری میان مدت در نظر بگیرند.

    کلیدواژگان: بیمه درمان، اصلاحات مالی، کشورهای درحال توسعه، پانل پویا
  • معصومه باقری کاهکش، محمود محمودی مجد آبادی فراهانی*، لیلا ریاحی، کامران حاجی نبی صفحات 116-127
    مقدمه

    نظام سلامت به عنوان یکی از مهمترین ارکان مورد نیاز جوامع بشری می باشد و مشارکت در نظام سلامت به عنوان یک وسیله مناسب جهت تشویق و ترغیب مردم در جهت توسعه و بهبود فعالیت های بهداشتی درمانی زندگی شان محسوب می شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین چارچوب و ابعاد مشارکت های مردمی در نظام سلامت به بررسی تجربیات کشورهای منتخب پرداخته است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک مطالعه تطبیقی می باشد که در سال 1399-1398 انجام گرفت. مطالعه تطبیقی داده های 5 کشور انگلستان، مکزیک، نروژ، سنگاپور و ایران جمع آوری و در هشت مولفه مورد بررسی قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از جداول مقایسه ای استفاده شد که شامل مقایسه ابعادی است که از مطالعه الگوی مشارکت های مردمی در نظام سلامت کشورهای منتخب به دست آمد.

    یافته ها:

     یافته های مطالعه نشان داد که در کشورهای مورد مطالعه به منظور ارتقا مشارکت های مردمی در نظام سلامت از استراتژی هایی مانند گسترش فناوری های نوین اطلاعاتی، کاهش تصدی گری دولتی و نابرابری اجتماعی، اصلاح نظام سلامت و ایجاد ساختارهای مناسب جهت مشارکت های مردمی، توسعه سازمان های مردم نهاد و تاکید و ترویج ارزش های اخلاقی و فرهنگی بهره می برند.

    نتیجه گیری: 

    مفهوم مشارکت مردمی نیاز به شفاف سازی اطلاعاتی بیشتری داشته و تاثیر فاکتورهایی نظیر عوامل اقتصادی، ایجاد ساختارهای سازمانی مناسب و فناوری اطلاعات بر آن باید مورد بحث های بیشتر قرار گرفته و بر اساس شرایط کشورها بومی سازی گردد.

    کلیدواژگان: مشارکت های مردمی، نظام سلامت، مطالعه تطبیقی
  • سارا امامقلی پور، محمد عرب، جعفر یحیوی دیزج* صفحات 128-137
    مقدمه

    سلامتی همواره یکی از مهمترین دغدغه های بشر بوده است و بدون سلامت دهان و دندان، سلامت عمومی بدن تامین نمی شود. بیمه درمانی داشتن همواره از عوامل تسهیل کننده استفاده از خدمات درمانی بوده است و این پژوهش در راستای شناسایی و تعیین تاثیر پوشش بیمه ای بر استفاده از خدمات دندان پزشکی خانوار در کشور ایران می پردازد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع مطالعات تحلیلی-توصیفی و مقطعی است و بر اساس آنالیز داده های مستخرج از پیمایش ملی هزینه-درآمد خانوار طی سال های 1391-1396، در سال 1398 انجام شده است. جهت برآورد اثر متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته از مدل رگرسیون لاجیت استفاده شد. حجم نمونه مورد بررسی این مطالعه در مناطق روستایی 116469 خانوار و در مناطق شهری 112685 خانوار و درمجموع 229154 خانوار برای کل کشور بوده است. به منظور تحلیل داده ها در این مطالعه از نرم افزار 14 STATA استفاده شد.

    یافته ها: 

    از 229154 خانوار مورد مطالعه 11392 خانوار (98/4 درصد) طی دوره 6 ساله این مطالعه از خدمات دندان پزشکی استفاده داشته اند نتایج نشان می دهد استان های با سطح توسعه یافتگی بالا (ازنظر دسترس به خدمات بهداشتی-درمانی) استفاده خدمات دندان پزشکی بالاتری داشتند (001/0 > p-value). خانوار ساکن مناطق شهری، دارای پوشش بیمه ای، دارای تعداد افراد باسواد بیشتر، خانوار دارای تعداد سالمند کمتر بیشتر از خدمات دندان پزشکی استفاده کرده اند (001/0 > p-value). خانوار ثروتمند (پنجک های درآمدی بالاتر) نسبت به خانوار فقیر (پنجک های درآمدی پایین تر) و خانواری که خودمراقبتی دهان و دندان داشتند(مصرف نخ دندان، مسواک و خمیردندان) نسبت به خانواری که این مراقبت را نداشتند بیشتر از خدمات دندان پزشکی استفاده کرده بودند (001/0 > p-value).

    نتیجه گیری: 

    مداخلات موثر مبتنی بر شواهد برای بهبود استفاده از خدمات دندان پزشکی در بین خانوارهای بدون بیمه درمانی، داری افراد سالمندان، وضعیت تحصیلات پایین و زندگی در استان های کمتر توسعه یافته و خانوار ساکن روستاها باید در اولویت سیاستگذاران و برنامه ریزان این حوزه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خدمات دندان پزشکی، خانوار، ایران، عوامل، پوشش بیمه
  • کیوان رحمانی، احمدرضا ریاضیات، علیرضا فرشید، رضا رضایتمند* صفحات 138-144
    مقدمه

    تقاضای روزافزون برای خدمات بهداشتی درمانی موجب شده است که نظام سلامت همواره با چالش های متناقض بهبود عملکرد و کنترل هزینه ها روبرو باشد. پیش نیاز اتخاذ تدابیر مناسب برای کنترل هزینه ها، وجود توصیفی دقیق از وضعیت موجود است. مقاله حاضر با هدف شناسایی پرهزینه ترین خدمات آزمایشگاهی سرپایی تحت پوشش سازمان بیمه سلامت و راهکارهای کنترل هزینه های آن انجام گردید.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی مقطعی بود که در سال 1396 بر اساس اطلاعات سال 1394 انجام شد. اطلاعات هزینه ای خدمات آزمایشگاهی از سامانه اسناد پزشکی دفاتر استانی بیمه سلامت کل کشور دریافت شد و با استفاده از نرم افزار Excel 2013 تحلیل شد. با استفاده از پرسشنامه با سوالات باز مداخلات کاهش هزینه های خدمات پرهزینه شناسایی شده از روسای ادارت اسناد پزشکی استان ها و کارشناسان مسیول مربوطه جمع آوری گردید و از طریق تحلیل محتوای کیفی تحلیل انجام شد. مداخلات پیشنهادی به صورت مداخلات اختصاصی هر خدمت و مداخلات غیر اختصاصی دسته بندی گردیدند.

    یافته ها:

     پرهزینه ترین خدمات آزمایشگاهی سرپایی تقریبا نیمی از هزینه های آزمایشگاهی سازمان بیمه سلامت ایران را تشکیل داده است. آزمایش های اندازه گیری TSH، کلسترول خون CBC، و بررسی سطح ویتامین D در رتبه های اول خدمات پر هزینه آزمایشگاهی قرار دارند. مهمترین مداخلات کنترل هزینه ها شامل اجرای پزشک خانواده و نظام ارجاع، نظارت بر ارتباط پزشکان و موسسات پاراکلینیکی، تجمیع بیمه ها/همسان سازی بیمه ها، رصد کردن مراکز پر هزینه، تهیه و ارسال کارنامه عملکردی به پزشکان، توانمند سازی بیمه شدگان، تعیین سقف ارایه/مصرف خدمات و ایجاد پرونده سلامت الکترونیک بود.

    نتیجه گیری

    خدمات شناسایی شده تقریبا نیمی از هزینه های سازمان بیمه را تشکیل داده اند. اتخاذ سیاست های اجرایی در خصوص راهکارهای شناسایی شده توسط سازمان های بیمه و وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، می تواند در راستای کنترل و مدیریت موثرتر هزینه های فزآینده خدمات سلامت نقش چشمگیری داشته باشد.

    کلیدواژگان: هزینه سلامت، بیمه سلامت، خدمات پرهزینه، کنترل هزینه، خدمات آزمایشگاهی
  • مهدی فتحی زاده*، سید محمد هاشمی صفحات 145-147

    روز به روز توزیع قدرت و تفکیک قوا علاوه بر ابعاد سرزمینی در ابعاد موضوعی و فنی نیز گسترش یافته و به شاخه های کوچک و کوچک تر تقسیم می شود تا از طریق کاهش قدرت، نظارت پذیری ممکن گردد. یکی از حوزه های فنی و موضوعی که اعمال سیاسی مهمی را در صلاحیت خود دارد حوزه سلامت و تامین اجتماعی است که حتی در نیولیبرال ترین دولت ها بخش بزرگی از بودجه را به خود اختصاص داده و از لابی قدرتمندی برخوردار است و عدم نظارت قضایی بر ان می تواند به اخذ تصمیمات ناروا و هدر رفت منابع و فرصت ها منجر شود. به همین دلیل معمولا دو نوع نظارت بر این حوزه اعمال می شود، یکی نظارت سیاسی یا مردمی که نظارتی مبهم و ناکاراست و دیگری نظارت قضایی که موثر و شفاف می باشد. این نوع نظارت از زمانی که دیوان عالی امریکا دکترین "مساله سیاسی" را شکل بخشید و "حقوق دموکراسی" را خارج از قلمرو قوه قضاییه غیر پاسخگو و غیرنماینده قرار داد وارد حوزه سیاسی شد و اخذ تصمیم در باب برخی از موضوعات مانند: "سیاست های عمومی، آموزش و پرورش ، بهداشت و سلامت، مهاجرت و کار و محیط زیست و..." را به دیوان عالی سپرد که بعدها این اقدام قضایی سازی سیاست نام گرفت. این پژوهش که به روش کتابخانه ای، توصیفی و تحلیلی به بررسی قضایی سازی سیاست در حوزه سلامت و تامین اجتماعی پرداخته به این نتیجه رسیده است که قضایی سازی در این حوزه مسبوق به سابقه نیست و اگر با معیارهای منظومه حقوق اساسی یک جامعه دموکراتیک همراه باشد، منجر به توسعه سلامت و تامین اجتماعی می گردد ور نه منجر به سقوط های اساسی، تضعیف بهداشت و سلامت و نقض بیشتر حقوق و فساد می شود.

    کلیدواژگان: قضایی سازی سیاست، سلامت، تامین اجتماعی، صلاحیت، عمل سیاسی، عمل حقوقی
|
  • Sara Emamgholipour, Mobarakeh Alipanah Dolatabad, Pedram Nourizadeh Tehrani* Pages 68-81
    Introduction

    Achieving the universal health coverage in each country is different according to cultural, social, economic conditions, available resources and development infrastructure, which in Iran over the past few decades, several efforts have been made in this field. The aim of this study is to gain successful experiences of countries such as Malaysia, Thailand, Chile, Costa Rica, Cuba, Sweden and some countries in different continents with different health care systems that have achieved universal health coverage.

    Methods

    This study is a review study. The bulk of the data studied is related documentation, including official published reports, articles, books, regulations, and newsletters that search for keywords such as insurance, universal health coverage, and health. Health, Health System, Financial Resources and Health System Performance in external databases such as Google Scholar, Web of Science and websites such as World Bank, World Health Organization, Also, the use of some internal databases such as Iranmedex and holding meetings with the beneficiaries of the Ministry of Health in Iran has been obtained. All data were analyzed by using content analysis method.

    Results

    Today, there is no single global model for designing health insurance systems. Countries differ in terms of priorities, population covered, degree of development, type of government system and other factors, and each has its strengths and weaknesses. Countries must evaluate these strengths and weaknesses with their economic, political, and executive priorities, needs, and constraints, and select the best system.

    Conclusion

    Successful countries in the field of universal health coverage have also benefited from the political and financial commitments of their government and the private sector has acted as a complement to the public sector. Recognizing the health needs for a regular and coordinated referral system is one of the reasons for improving public health coverage. Universal health coverage is a time-consuming process that Iran has come very close to this great goal in the past few years with the implementation of the Health Transformation Plan.

    Keywords: Hospital Deductions, Reimbursement, Medical Records, Hospital Income
  • Beitollah Jafari, Kheirollah Parvin*, Mohammad Sadeghi Pages 82-91

    The present study explains and examines the role of sustainable economy development on the insurance industry and health with a case study of public and private health insurance in the Iranian legal system; Also, it pays attention only to the issue of health insurance and avoids entering into other aspects of social security and welfare, and intends to review the appropriate criteria for the implementation of basic health insurance in order to achieve universal insurance coverage and be assessed on the basis of priority. Paying attention to these areas, especially in developing countries, which face widespread resource constraints on the one hand and widespread health needs on the other, can strengthen organizational rationalism and planning and achieve greater resource utilization. The results of the present study indicate that cooperation between influential institutions is of great importance in the implementation of health programs. Another example of the impact of institutions on health is the international insurance coverage program. Another way is to attract private sector investors to the health sector. In Iran, the implementation of the Health Transformation Plan, if sustainable financial resources are developed, in addition to increasing patient satisfaction with public hospital services, can improve the quality of health services.

    Keywords: Insurance, Health, Public, Private, Hospital, Development, Sustainable
  • Efat Mohamadi, Alireza Oliaeemanesh, Marziyeh Zanganeh, Faranak Nadarkhani, Enaz Ghanati, Taraneh Yousefinezhadi, Mousa Tabatabaei* Pages 92-103
    Introduction

    Hospital deductions are predominantly costs that are spent by the hospital, but are not funded and reimbursed. The deductions are 10-30% of the hospital income, of which more than 20% of these deductions are applied to the documents through the hospitals themselves. The purposes of this research is to examining the deductions imposed by insurance organization and hospitals, as well as identifies the causes of these deductions and provide practical solutions for reducing deductions.

    Methods

    The present study is a descriptive-analytic study that was done retrospectively and a combination of quantitative and qualitative methods. The statistical population consisted of a set of hospitals providing health services in the country. The sampled hospitals were 14 units. The number of medical records in order to examine the insurance deductions, using the Cochran method, was estimated at 1715 cases. Data analysis was performed using descriptive and analytical methods in accordance with each of the levels of subtraction. At each end of the analysis, the amount of deduction was extracted from each case.

    Results

    on average (geometric mean), there is a 87% probability of not registering at least one service in a medical record. The highest financial burden due to the lack of registration of the service at HIS occurs in private hospitals at a rate of 558241 Rials per case. There was a significant correlation between the type of hospital and the set of factors examined about the causes of the deficit in the audit by the hospital income experts (P <0.001). Anesthesiology/ Consultant (15.27%) is the most common cause of the deduction by the insurance companies. The average cost of a deduction applied to a medical record in is 3,873,723 Rials, which accounts for 5.5% of the total cost of each medical record.

    Conclusion

    Analysis of the findings shows that a high cost of hospital-provided services for patients is not reimbursed to the hospital. This challenge depends on many factors, in which not only insurance organizations, but also hospitals and service providers, who are in charge of the service record and financial statements regulators, are affected.

    Keywords: Hospital deductions, reimbursement, medical records, hospital income
  • Mostafa Shamsoddini*, Bahram Hormoz Pages 104-115
    Introduction

    Health insurance is one of the health requirements that is being considered by governments in most developed and developing countries. Since the insurance industry is one of the most important components of financial system, it is necessary to investigate the effect of financial reform policies on development of this industry, especially health insurance development.

    Methods

    This study, investigate how financial reform policies, including the overall financial reform index, and also the sub-indicators of interest rate control, privatization, entry barriers, capital market liberalization and securities market policies, affect the health insurance development for 30 selected developing countries during 2000-2018. This research is a practical and quantitative study that has been performed using dynamic panel estimation using Generalized Method of Moments.

    Result

    The results of this study show financial reforms can lead to development of health insurance in developing countries, however, the interactive results show increasing economic development level can increase this effect. Sub-indicators of entry barriers reduction and privatization in the basic and interactive models have a dominant, positive and significant effect on the health insurance development. The capital flow liberalization is significant in the basic model but is not significant under the influence of economic development and expansion of financial markets; also, the securities market policies has no significant effect on health insurance development in developing countries. The interest rate control has a significant relationship with health insurance development in a market-based system only.

    Conclusion

    As a general conclusion from this study, it can be stated that high government intervention in developing countries is one of the deterrents to financial systems and their impact on insurance sector. The results of this study showed that most financial reform policies, independently or under the influence of conditional variables, have a positive effect on health insurance development, therefore, developing countries can consider implementing these policies as a medium-term solution to improve public health and develop health insurance.

    Keywords: Health Insurance, Financial Reform, Developing Countries, Dynamic Panel Data
  • Masumeh Bagheri Kahkesh, Mahmood Mahmoodi Majd Abadi Farahani*, Leila Riahi, Kamran Hajinabi Pages 116-127
    Introduction

    The health system is one of the most important pillars needed by human societies and participation in the health system is considered as a suitable tool to encourage people to develop and improve health activities in their lives. The present study aims to determine the framework and dimensions of public participation in the health system and examines the experiences of selected countries.

    Methods

    The present study is a comparative study that was conducted in 2009-2010. The comparative study collected data from 5 countries: England, Mexico, Norway, Singapore and Iran and was examined in eight components. To analyze the data, comparison tables were used, which include a comparison of dimensions obtained from the study of the pattern of public participation in the health system of selected countries.

    Results

    The findings of the study showed that in the studied countries, in order to promote public participation in the health system, strategies such as the development of new information technologies, reducing government ownership and social inequality, reforming the health system and Benefit from creating appropriate structures for grassroots participation, developing non-governmental organizations, and emphasizing and promoting moral and cultural values.

    Conclusion

    The concept of public participation needs more information transparency and the impact of factors such as economic factors, the creation of appropriate organizational structures and information technology on it should be further discussed and localized according to the conditions of the country.

    Keywords: public participation, health system, comparative study
  • Sara Emam Golipoure, Mohammad Arab, Jafar Yahyavi Dizaj* Pages 128-137
    Introduction

     Health has always been one of the most important concerns of mankind, and without oral and dental health, the bodychr('39')s general health cannot be guaranteed. Having health insurance has always been one of the factors facilitating the use of health services and this study is aimed to identify and investigate the impact of insurance coverage on the use of family dental services in Iran.

    Methods

     The present study is a descriptive-analytical and cross-sectional study based on data from National Expenditure Survey by Statistics Center of Iran during 2013-2012. Logistic regression model was used to estimate the effect of independent variables on the dependent variable. The sample size of the study was 116469 households in rural areas and 112685 households in urban areas and 229154 households in the country as a whole. Data were analyzed using Microsoft Access, Microsoft Excel and 14 STATA software.

    Results

     Of the 229,154 households surveyed, 11,392 households (4.98%) had dental services during the 6-year period. The results show that provinces with a high level of development (in terms of access to health services) had higher use of dental services (p-value<0/001). Urban households with insurance coverage, more literate people, and households with fewer elderly people have used dental services (p-value<0/001). Wealthier households (higher income quintiles) than poor households (lower income quintiles.  And families that had self-care (using floss, toothbrushes and toothpaste) had more dental services than families who did not (p-value<0/001).

    Conclusion

     Effective evidence-based interventions to improve the use of dental services among uninsured households, elderly people, low education status, residents of less developed provinces, and rural households should be prioritized by policy makers and planners.

    Keywords: Dental services, Household, Iran, Factors, insurance coverage
  • Keyvan Rahmani, Ahmadreza Riaziat, Alireza Farshid, Reza Rezayatmand* Pages 138-144
    Introduction

    The increasing demand for health services has made the health system constantly faced with inconsistent challenges of improving performance and cost control. The prerequisite for taking appropriate cost control measures is a detailed description of the situation. The aim of this paper is to identify the most expensive outpatient laboratory services covered by the Health Insurance Organization and cost control strategies.

    Methods

    This study was a cross-sectional descriptive study that was done in 2017 based on data from 2015. Laboratory cost data were obtained from the Medical Records System of the Provincial Health Insurance Offices of the whole country and analyzed using Excel 2013 software. Chiefs of provincial Medical Records Bureau and responsible experts were asked to propose cost-cutting interventions pertaining to identified the costliest services. Suggested interventions were reviewed and after excluding duplicates, they were categorized as specific interventions for each service and non-specific interventions.

    Results

    The most costly outpatient laboratory services accounted for approximately half of the costs of the Iranian Health Insurance Organization. TSH measurement tests, blood cholesterol, CBC and vitamin D levels are at the top of the costly lab services. The most important cost control interventions include family physician and referral system implementation, monitoring of physicians and Para clinical centers, insurance aggregation, observing costly centers, preparing performance reports to physicians, empowering insureds and creating electronic health records.

    Conclusion

    It is suggested that appropriate policies regarding the strategies proposed here by insurance organizations and the Ministry of Health and Medical Education need be taken into consideration in order to more effectively control and manage the rising costs of health services.

    Keywords: Health Cost, Health Insurance, Costly Services, Cost Control, Laboratory Services
  • Mehdi Fathizadeh*, Seyed Mohammad Hashemi Pages 145-147

    Day-to-day power distribution and separation of powers, in addition to territorial dimensions, is also expanded into subjective and technical dimensions and is divided into smaller and smaller branches to allow for monitoring through reduced power. One of the technical and subject areas that has important policy implications is the area of ​​health and social security, which even in the most neoliberal governments has a large share of the budget and has a strong lobby and lack of judicial oversight. It can lead to bad decisions and wasted resources and opportunities. For this reason, there are usually two types of oversight in this area, one being political or public oversight that is vague and inefficient, and the other being effective and transparent judicial oversight. This type of oversight has entered the political arena since the US Supreme Court formulated the doctrine of the "political question" and rendered "democratic rights" out of the jurisdiction of the unaccountable and unrepresentative judiciary and made decisions on certain issues such as "politics". Public court, education, health, immigration and labor and the environment and ... "which was later called a policy judiciary. This research, which uses a library, descriptive and analytical approach to examine the legalization of health and social security policy, has concluded that judicialisation in this area is unprecedented and if it is in line with the constitutional criteria of a democratic society. , Leads to the development of health and social security, but not to major crashes, undermining health and further violations of rights and corruption.

    Keywords: policy judiciary, health, social security, competence, political practice, legal practice