فهرست مطالب

نشریه معرفت اقتصاد اسلامی
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 22، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/09
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدتقی گیلک حکیم آبادی*، علیرضا پورفرج، محمد مبینی سوچلمایی صفحه 5

    عمیق شدن کسری بودجه در برخی کشورهای غربی، زنگ خطر را برای زوال اقتصادی این کشورها، به طور خاص و سیطره سیاسی آنها به طور عام به صدا درآورده است. در واقع، این همان چیزی است که چندین بار توسط مقام معظم رهبری، به‌عنوان نشانه افول تمدن غرب مطرح شده است. این مقاله به دنبال نشان دادن بنیان‌های نظری این استناد از منظر علم اقتصاد و فلسفه سیاسی است. برای این کار، ما نظریه عدالت رالز را به مثابه موجه‌ترین و بالغ‌ترین بنیان فلسفی، برای جوامع لیبرال دموکراتیک محور بحث قرار دادیم. نظریه عدالت رالز را می‌توان بدون اغراق احیاگر بحث‌های فلسفه سیاسی در قرن بیستم دانست؛ نظریه‌ای که مهم‌ترین دستاورد آن طراحی ساختار بنیادین برای جامعه است. این مقاله، با روش کتابخانه‌ای و توصیفی و با رویکرد تحلیلی، ابتداء نظریه عدالت رالز را بررسی و از آن، موجه‌ترین چهره لیبرال دموکراسی را در غالب ساختار بنیادین عادلانه ترسیم می‌کند. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که پدیده کسری بودجه، عاملی است که سرانجام، سلطه نظام لیبرال دموکراسی را شکسته و به‌مرور، این جوامع را از طریق سازوکار کاهش سرمایه و ابر تورم، از بین خواهند برد.

    کلیدواژگان: وضعیت نخستین، پرده جهل، ساختار بنیادین، لیبرالیسم سیاسی
  • عباس شاکری *، فرشاد مومنی، حسن سبحانی، محمد مهدی مجاهدی موخر، بشری بشارتی * صفحه 21

    با پیچیده شدن نظام‌های پولی، ادبیات پردامنه‌ای در این حوزه شکل‌گرفته و بحث بر سر ماهیت پول، یکی از ادامه‌دارترین موضوعات نزد اندیشمندان بوده است. این مقاله، ضمن بررسی نظریه‌های منتخب اقتصاددانان کلاسیک و اندیشمندان مسلمانی که در این حوزه تحقیق کرده‌اند، با استفاده از روش تطبیقی‌ استدلالی، به دنبال بررسی علت ارزشمندی پول و ارتباط آن با بهره پولی می‌باشد. یافته‌های مقاله نشان می‌دهد که پول کالا نبوده و ارزشمندی آن صرفا به علت توافق حاکمیت و جامعه، بر سر شمارندگی ارزش‌های حقیقی است که باید معتبر بماند. همچنین بر اساس مفاهیم بازدهی نقدی و غیرنقدی دارایی‌ها، امکان بازدهی نقدی برای پول وجود ندارد. بازدهی غیرنقدی مثبت یا منفی نیز در صورت عدم برابری ارزش اسمی و حقیقی پول، که ناشر موظف به حفظ آن است، ایجاد شده و به صورت کالایی بالفعل می‌شود. افزون بر این، به علت ماهیت پول، بازدهی غیرنقدی اولا، یقینی و مداوم نیست، ثانیا، متعلق به دارنده پول است. در قرارداد قرض، دارنده پول قرض گیرنده است، ازاین‌رو، هیچ توجیه حقوقی‌ اقتصادی برای بهره، به علت وجود بازدهی برای پول نمی‌توان متصور شد و بهره در نظام پولی خود برهم زننده معیار شمارش ارزش‌ها و انحراف کارکرد پول از فلسفه پیدایش آن می‌شود.

    کلیدواژگان: پول، ارزش پول، بازدهی، بهره، ربا
  • مصطفی ابوطالب دخت شورکی *، محمدجمال خلیلیان اشکذری، محمدجواد توکلی صفحه 39

    در اقتصاد متعارف به طور معمول، بیشینه‌سازی مطلوبیت به عنوان هدف مصرف‌کننده معرفی می‌گردد؛ مطلوبیتی که به هر معنایی استعمال گردد، مبتنی بر لذت دنیوی، به‌ویژه مادی است. در اقتصاد اسلامی نیز با توسعه در مفهوم و محدوده لذت، بیشینه‌سازی مطلوبیت گسترده، شامل مجموع لذت‌های مادی و معنوی در دنیا وآخرت، به عنوان هدف مصرف‌کننده تلقی شده است. در این مقاله، با استفاده از روش تحلیلی به بررسی هدف مصرف‌کننده در اقتصاد اسلامی و اقتضایات آن می‌پردازیم. بنا به فرضیه مقاله، هدف مصرف‌کننده در اقتصاد اسلامی، بیشینه‌کردن مطلوبیت اخروی، همراه با حد معقول مطلوبیت دنیوی است. بر اساس یافته‌های پژوهش، پذیرش بیشینه‌سازی مطلوبیت گسترده، به‌عنوان هدف مصرف‌کننده در اقتصاد اسلامی، مستلزم تعدیل بهره‌مندی از لذت‌های مادی و گذر از عقلانیت ابزاری است. بیشینه‌کردن تابع مطلوبیت دنیوی، به تنهایی و با نادیده‌گرفتن تابع مطلوبیت اخروی، نه‌تنها موجب بیشینه‌سازی مطلوبیت گسترده نمی‌شود؛ بلکه باعث کمینه‌سازی آن نیز می‌شود؛ زیرا شرط تحصیل لذایذ عمیق، گسترده و جاودانه جهان آخرت و نیز لذت‌های معنوی دنیوی، تعدیل به معنای چشم‌پوشی از برخی موارد لذایذ آنی و زودگذر مادی دنیوی می‌باشد. افزون بر آنکه عقلانیت ابزاری نمی‌تواند زمینه‌ساز بیشینه‌سازی مطلوبیت گسترده شود. ازاین‌رو، بیشینه‌سازی مطلوبیت گسترده مستلزم تعدیل لذت‌های مادی می‌باشد.

    کلیدواژگان: هدف مصرف کننده، اقتصاد اسلامی، اقتصاد متعارف، لذت، لذت گرایی
  • محمد واعظ برزانی*، عبدالحمید معرفی محمدی، سید مهدی امامی جمعه صفحه 57

    هدف اصلی مقاله، پاسخ به این پرسش است که دانش مالی کلاسیک و دانش مالی رفتاری، به‌عنوان دو پارادایم رقیب درون اقتصاد مالی، در مواجهه با مسئله صدق چه رویکردی دارند؟ بر اساس نتایج این تحقیق، معرفت‌شناسی این دو پارادایم با غفلت از چیستی معرفت، به توجیه معرفتی فرو کاسته شده است. این غفلت، موجب شده است که مسئله صدق در دانش اقتصاد مالی، غیرقابل حل گردد. اقتصاد مالی کلاسیک در فهم انسان به‌عنوان موضوع دانش اقتصاد مالی، با تکیه‌بر عقل انسانی،‌ تبیینی غیردقیق از «انسان اقتصادی»، به‌عنوان موضوع علم اقتصاد مالی ارایه داده است. به همین دلیل، با غفلت از چیستی معرفت، رویکرد درون گرای انسجام گرایی را در توجیه معرفت به‌کاربرده است که منجر به نسبیت در صدق می‌شود. اقتصاد مالی رفتاری نیز اگرچه مجموعه باورهای منسجم مالی کلاسیک را موردتردید قرار داده است، اما در این پارادایم نیز به دلیل رویکرد برون گرای وثاقت گرایی در توجیه، صدق تابع مشاهده و تجربه قرار دارد. برای حل مسئله صدق، لازم است یک چارچوب فلسفی درون گروانه کل‌نگر، جایگزین چارچوب فلسفی فعلی گردد که در گام اول، تبیینی صحیح از انسان و ماهیت کنش اقتصادی وی ارایه دهد و با اثبات باورهای پایه، در خصوص ماهیت انسان اقتصادی و با رویکرد مبناگرایانه در توجیه، به گزاره‌های صادق در خصوص شاخت رفتار سرمایه‌گذار دست یابد.

    کلیدواژگان: فلسفه اقتصاد، معرفت شناسی، مالی کلاسیک، مالی رفتاری، انسجام گرایی، وثاقت گرایی
  • سعیده کامران پور*، منصور زراء نژاد، صلاح ابراهیمی صفحه 75

    تشکیل سرمایه یا سرمایه‌گذاری برای حفظ رشد اقتصادی مهم است. به همین دلیل، شناخت عوامل تاثیرگذار بر سرمایه‌گذاری، به رشد آن کمک می‌کند. اسلام نیز به این مقوله توجه بسیار داشته و با عنایت به این موضوع، اقتصاددانان با گرایش اقتصاد اسلامی، به دنبال میزان و چگونگی تاثیرگذاری مباحث اقتصاد اسلامی، بر میزان سرمایه گذاری، به ویژه در کشورهای اسلامی بوده‌اند. در ایران نیز به عنوان یک کشور اسلامی، می‌توان این موضوع را مورد مطالعه قرار داد. به همین دلیل، در این مطالعه با استفاده از روش تصحیح خطای نامقید (UECM)، به برآورد تابع سرمایه‌گذاری بخش خصوصی ایران، با رویکرد اقتصاد اسلامی طی دوره زمانی 1395-1363، پرداخته شده است. یافته‌های پژوهش حاکی از این است که با یک درصد افزایش در تولید ناخالص داخلی غیرنفتی، مخارج سرمایه گذاری بخش خصوصی به میزان 96/0٪ و با یک درصد افزایش در نسبت سپرده‌های قرض‌الحسنه پس‌انداز به کل سپرده‌های مدت‌دار بانکی، مخارج سرمایه گذاری بخش خصوصی به میزان 45/0 افزایش می یابد. پس با افزایش سهم سپرده‌های قرض‌الحسنه پس‌انداز در کل سپرده‌های مدت‌دار بانکی، قدرت بانک برای پرداخت تسهیلات بانکی افزایش می یابد و به دنبال آن، میزان سرمایه گذاری نیز افزایش خواهد یافت.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری بخش خصوصی، اقتصاد اسلامی، آزمون همگرایی باند، مدل تصحیح خطای نامقید
  • محمود عیسوی*، محمد مهدی مجاهدی موخر، امیر خادم علیزاده، معصومه آقاجانی صفحه 89

    درک بهتر تقاضای پول در اقتصاد با رویکرد اسلامی، می‌تواند در تجزیه و تحلیل کلان اقتصاد اثر گذاشته و به غنای ادبیات اقتصاد اسلامی کمک کند. مقاله حاضر به بررسی و نقد تقاضای پول در سطح کلان(با پایه های خرد) در اقتصاد، با رویکرد اسلامی و ارایه مدلی بر اساس مدل رهیافت نسل‌های تداخلی، با استفاده از مدل ریاضی می‌پردازد. در مدل پیشنهادی مقاله، تقاضای پول برای یک جامعه اسلامی فرضی (ایده آل) استخراج شده که در آن پول فقط توسط دولت (بانک مرکزی) و تنها برای یکبار عرضه شود. یافته های پژوهش حاکی از این است که عوامل موثر بر تقاضای پول در بررسی نظری عبارت‌اند از: درآمد، باورهای دینی، تورم، مصرف. در مدل پیشنهادی نیز به اثبات هر یک پرداخته شد: درآمد همان دستمزد در مدل پیشنهادی است که تقاضای پول با آن رابطه مثبت و مستقیم دارد. باورهای دینی، در تابع مطلوبیت گنجانده شد. تورم در قالب نسبت قیمت‌ها در مدل بیان شد که رابطه مستقیم با تقاضای پول دارد. مصرف نیز در مدل پیشنهادی بر تقاضای پول به صورت مثبت موثر می‌باشد.

    کلیدواژگان: اقتصاد اسلامی، اقتصاد پولی، تقاضای پول، الگوی نسل های تداخلی
  • محمدزمان رستمی*، محمدهادی رستمی صفحه 107

    در دهه‎‌های گذشته، نهاد قرض‌الحسنه در نظام بانکی جمهوری اسلامی ایران، از اهداف خود فاصله گرفته است. فاصله‌گرفتن از کارایی حداکثری، عدم تامین اهداف سپرده‌گذاران، تخصیص همراه با رانت، و عدم تعیین درست اولویت‌های تخصیص، از جمله مشکلاتی است که رغبت مردم به قرض‌الحسنه را کاهش داده و روحیه منفعت‌طلبی را جایگزین روحیه فداکاری کرده است. فاصله‌گرفتن این نهاد از اهداف سپرده‌گذاران، علی‌رغم حمایت قانون از اهداف و ناشی از تفسیر ناصحیح از قانون بود. این مقاله با استفاده از روش تحلیلی، در پاسخ به سوال از انحراف کارکردی قرض‌الحسنه در نظام بانکی کشور، فرضیه کارایی پایین در تخصیص و ربای معکوس را مطرح می‌کند. یافته‌های مقاله نشان می‌دهد که انحراف کارکردی قرض‌الحسنه در نظام بانکی کشور، بیانگر انحراف در ساختار اخلاقی و اقتصادی جامعه است. برای جلوگیری از انحرافات، می‌‌توان سپرده‌های قرض‌الحسنه را از طریق عقد وکالت و بر اساس اولویت‌های اقتصادی تجهیز کرده و نرخ سود واقعی صفر را برقرار ساخت.

    کلیدواژگان: قرض، قرض الحسنه، نرخ بهره منفی، نرخ بهره صفر، رانت، کاهش قدرت خرید
  • حسین حسن زاده، محمدحسین قوام، رضا کریمی وردنجانی*، سید مهدی هاشمی فر صفحه 127

    یکی از انواع الگوهای قرض‌الحسنه که در شبکه بانکی کشور و خارج از آن اجرا می‌گردد، سپرده امتیازی است. این سپرده که نام‌های دیگری از جمله سپرده چرخشی، آبشاری، و تعاونی نیز بر آن نهاده‌اند، نسل جدیدی (نسل دوم) از سپرده‌ قرض‌الحسنه است. این تحقیق که دارای روش توصیفی و تحلیل فقهی-اقتصادی است، در پی یافتن جواب این سوال است که آیا مدل‌های متنوع عملیاتی این سپرده (مدل‌های قرض محور و وکالت محور) با فقه امامیه، اصول شریعت و قواعد اقتصادی مطابقت دارد؟ در این میان علاوه بر استفاده از نظریات اساتید فقه معاملات، از طریق استفتاء از مراجع تقلید معظم، سعی شد بر درجه اتقان فقهی تحقیق حاضر افزوده شود. نتایج حاصل نشان می‌دهد که نوع عملکرد نظام بانکی در سپرده امتیازی دارای مشکلاتی از قبیل وجود شبهه ربا در مدل قرضی، عدم رعایت انصاف در تخصیص منابع قرض الحسنه، عدم مقبولیت مدل وکالتی نزد بانک‌ها، تضعیف قرض‌الحسنه نوع اول، فهم غلط مشتریان و افزایش احتمال وقوع بازی پانزی است. همچنین در مبحثی مجزا، تاثیرات این سپرده بر بانک‌ها، نظام بانکی و فضای کلان اقتصاد بررسی گردیده است. در نهایت به نظر می‌رسد بهتر است نظام بانکی از روش سپرده امتیازی برای جذب و تخصیص منابع قرض‌الحسنه استفاده نکند.

    کلیدواژگان: قرض الحسنه، سپرده های امتیازی، شبکه بانکی، ربای قرضی، قرض به شرط قرض
  • سید عقیل حسینی *، عبدالله بهمن‎پوری، محمدرضا حیدری خوراسگانی صفحه 143

    یکی از مهم‌ترین مسایل پیش روی اقتصاد اسلامی، عادلانه بودن نظام قیمت‌گذاری است. آیا مکانیسم قیمت‌گذاری بازاری عادلانه است؟ در این مقاله با استفاده از روش توصیفی و تحلیل فقهی-اقتصادی به بررسی ملاک و مصادیق قیمت عادلانه از دیدگاه فقه اسلامی با تکیه بر دیدگاه علامه حلی(ره) می‌پردازیم. در این پژوهش سعی شده است با رجوع به تراث مکتب تشیع با تمرکز بر دیدگاه‌های علامه حلی در خصوص مقوله مهم قیمت‌گذاری و حدود و قلمرو مداخله دولت اسلامی در بازار بصیرت‌هایی استنتاج شود. در این راستا این سوال مطرح است که آیا قیمت بازاری قیمتی عادلانه است؟ یافته‌های مقاله نشان می‌دهد که از دید علامه حلی، قیمت رایج بازار همواره عادلانه تلقی نمی‌شود. همچنین ایشان مصادیق غیربازاری نیز برای قیمت عادلانه مطرح می‌کنند که شامل قیمت‌های قانونی مقرر شده بوسیله مراجع قانونی (اصناف و محتسب و همچنین برآوردکننده (مقوم) عادل و خبره) می‌شود. از دیدگاه پاره‌ای از فقها از جمله علامه حلی در صورت اجحاف صاحب کالا در تعیین قیمت، حاکم شرع می‌تواند قیمت خاصی را تعیین کند.

    کلیدواژگان: علامه حلی، قیمت عادلانه، نظریه ارزش، قیمت‎گذاری، بازار رقابتی
  • مجید کافی*، سیده مرضیه شعاع هاشمی خمامی، شهلا گنجی صفحه 155

    رابطه توسعه اجتماعی و اقتصاد مقاومتی، موضوعی دوسویه است. اما در یک ساده‌سازی برای بررسی بهتر این رابطه فرض بر این گذاشته شده است که توسعه اجتماعی برپایه مبانی اسلامی، مسیر تحقق اقتصاد مقاومتی است. بر اساس این فرض، این مقاله به دنبال الگاریتم، مدل و روش بررسی مسیرهای این تاثیرگذاری است. ازاین‌رو، پس از بررسی ادبیات نظری تحقیق، به مولفه‌های مدل پرداخته شده و با تجمیع آنها، مدل بررسی به دست آمده است. یافته‌های پژوهش حاکی از این است که، مدل به دست آمده دارای چهار متغیر ورودی، یک متغیر خروجی و سه لایه پنهان است. در لایه پنهان اول، ده گره، در لایه پنهان دوم، شش گره و در لایه پنهان سوم، دو گره وجود دارد. از آنجا که مدل با شش ورودی به دست آمده است. روش بررسی آن روش شبکه عصبی مصنوعی شناخته شد که هم قدرت بررسی همزمان ورودی‌های متعدد را دارد، و هم قدرت پیش‌بینی احتمالات دیگر که در تحقیق دیگر باید به آن پرداخته شود را دارا می‌باشد.

    کلیدواژگان: توسعه اجتماعی، اقتصاد مقاومتی، رشد اقتصادی، شبکه عصبی مصنوعی، شاخص های توسعه اجتماعی
  • مجتبی فرخی، رضا غلامی جمکرانی *، محمد کاشانی پور، محمدرضا مهربان پور، حسین میثمی صفحه 173

    سازمان‌ها و شرکت‌ها به عنوان یکی از مهم‌ترین ابزارها و الزامات توسعه و پیشرفت جوامع، ملزم به گزارش نتایج حاصل از فعالیت‌های خود می‌باشند. به همین دلیل، به‌کارگیری چارچوب گزارشگری مناسب، نقش بسزایی در شناخت نقاط ضعف و قوت، تصمیم‌گیری و برنامه‌ریزی برای دستیابی به اهداف توسعه پایدار خواهد داشت. به‌کارگیری چارچوب‌های گزارشگری پایداری مرسوم و دستیابی به اهداف توسعه پایدار از سوی کشورهای اسلامی، به‌دلیل تفاوت‌های فرهنگی و سطح توسعه‌یافتگی جوامع مذکور نسبت به جوامع غربی، با موانع و مشکلاتی مواجه است. هدف این تحقیق، پس از مروری بر چارچوب‌های برتر گزارشگری پایداری، تبیین ابعاد و مولفه‌های کلیدی گزارشگری پایداری شرکتی، متناسب با فرهنگ و شرایط محیطی جامعه اسلامی است. به همین منظور، داده‌های گردآوری شده از طریق تحلیل محتوای کیفی متون اسلامی به روش استقرایی، بوسیله پرسش‌نامه در معرض قضاوت خبرگان قرار گرفته است. پس از ارزیابی 110 پرسش‌نامه جمع‌آوری شده و تحلیل ضرایب بارهای عاملی و معادلات ساختاری، با استفاده از نرم‌افزارهای SPSS و Smart PLS، الگوی گزارشگری پایداری شرکتی با رویکرد اسلامی، در هفت بعد به ترتیب اولویت شامل: مدیریت و رهبری، پیشرفت و تعالی، کار و تولید، سرمایه انسانی، اجتماعی، اقتصادی و زیست‌محیطی، و در قالب 36 مولفه استخراج گردید.

    کلیدواژگان: توسعه و پیشرفت، توسعه پایدار، پایداری شرکتی، گزارشگری پایداری شرکتی، پایداری با رویکرد اسلامی
  • مجتبی حسینی*، جواد کجوری، حمیدرضا بهرمن صفحه 191

    تامین اجتماعی و چگونگی رفع نیاز نیازمندان جامعه از جمله مسایل پیش‌روی مکاتب اقتصادی است. دیدگاه‌های متداول امروزی تامین اجتماعی که تا حد زیادی برآمده از مکتب اقتصاد سرمایه‌داری است، علیرغم آثار مثبتش، دچار ضعف‌های جدی است. در مقابل، تامین اجتماعی در مکتب اقتصاد اسلامی به واسطه بهره‌مندی از ویژگی‌هایی همچون مردم‌محوری با این مشکلات روبرو نیست. در این مقاله با استفاده از روش تحلیلی-توصیفی به بررسی جایگاه مردم در الگوی تامین اجتماعی در رویکرد اسلامی می‌پردازیم. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که اسلام تامین اجتماعی را در سه سطح «توانمندسازی فردی، خانوادگی و منطقه‌ای»، «تکافل اجتماعی» و «تضامن دولتی» دنبال می‌کند. نقش‌آفرینی مردم نسبت به دولت تقدم رتبی دارد. بر این اساس، در شرایطی که مردم قادر به رفع فقر ‌باشند، راهکارهای دولتی و متمرکز توصیه نمی‌شود. رویکرد اسلامی در تامین اجتماعی ما را به تقویت جایگاه مردم و تکافل اجتماعی در 6 لایه خانواده، عشیره، همسایگان، دوستان، امت اسلامی و حکومت اسلامی رهنمون می‌سازد. درصورتی‌که هریک از این لایه‌ها پاسخگوی نیاز فقرا نبود، در انتها دولت نقش نهایی را بر عهده می‌گیرد.

    کلیدواژگان: تامین اجتماعی، مردم محوری، تکافل اجتماعی
|
  • MohammadTaghi Gilak Hakimebadi*, Alireza Pourfaraj, Mohammad Mobini Sochlmaei Page 5

    The alarm has sounded for the decline of some Western countries' economies because of the deepening budget deficit in particular, and their political dominance in general. In fact, this is what has been repeatedly suggested by the Supreme Leader as a sign of the decline of Western civilization. This study seeks to show the theoretical foundations of this citation from the perspective of economics and political philosophy. we have discussed Rawls' theory of justice as the most justified and tantamount philosophical foundation for liberal-democratic societies to do this. The Rawls's theory of justice can be considered without exaggeration to revival discussion of political philosophy in the twentieth century; a theory whose most important achievement is the design of a fundamental structure for society. This study first examines Rawls' theory of justice and draws the most justified face of liberal democracy in the form of a just fundamental structure with a library and descriptive method and with an analytical approach. The findings of the study indicate that the phenomenon of budget deficit is a factor that will eventually break the dominance of the liberal democratic system and eventually destroy these societies through the mechanism of capital reduction and hyperinflation.

    Keywords: the first situation, the screen of ignorance, the fundamental structure, political liberalism
  • Abbas Shakeri, Farshad Momeni, Hassan Sobhani, MohammadMehdi Mojahedi Mokher, Bashari Besharati * Page 21

    One of the most ongoing issues for thinkers is discussion of the essence of money and extensive literature has been formed in this field because of the complexity of monetary systems. This study examines the selected theories of classical economists and Muslim thinkers who have researched in this field seeks to investigate the cause of the value for money and its relationship to monetary interest for using a comparative-reasoning method. It is not possible to cash yield for money according to the concepts of cash and non-cash yields to assets. Positive or negative non-cash returns are also generated if the nominal and real value of money, which the issuer is obliged to maintain, are not equal and become a real commodity. Also, first non-cash yields are not certain and continuous because of the essence of money, second, it belongs to who has money. a person has money is borrower based on debt agreement, no legal-economic justification for interest can be considered because of the yield to cash and Interest in its monetary system disrupts the criterion of counting values and deviates the function of money from the philosophy of its origin.

    Keywords: money, value for money, yield, interest, usury
  • Mostafa Abutalebdokht Shooraki*, MohammadJamal Khalilian Ashkazari, MohammadJavad Tavakoli Page 39

    The utility maximization is typically introduced as the consumer purpose in a conventional economics; desirability to be used in any sense is based on worldly pleasure, especially material. The extensive utility maximization has been considered as the goal of the consumer including the sum of material and spiritual pleasures in this world and the hereafter according to the Islamic economics with the development of the concept and scope of pleasure. This study examines the purpose of the consumer in Islamic economics and its requirements for using analytical method. The purpose of the consumer in Islamic economics is to maximize the desirability of the hereafter, along with a reasonable level of worldly desirability according to the hypothesis of the study. According to the research findings, accepting extensive utility maximization as a consumer purpose of Islamic economics requires adjusting the enjoyment of material pleasures and moving beyond instrumental rationality. The maximization of mundane utility function, with ignoring the hereafter utility function not only does not maximize the extensive utility ; It also minimizes it; because the condition of the study of the deep pleasures, intense and eternal pleasures to the Hereafter, as well as the worldly spiritual pleasures is adjustment which means ignoring some instantaneous and fleeting material worldly pleasures. Moreover, instrumental rationality cannot be the basis for maximizing utility. Therefore, the extensive utility maximization requires modifying material pleasures.

    Keywords: Consumer purpose, Islamic economics, Conventional economics, Pleasure, Hedonism
  • Hamid Hassanpour, Mohammad Vaez Barzani*, Abdolhamid Mo'arefe Mohammadi, Seyed Mehdi Emami Jomeh Page 57

    The main purpose of this study is to answer the question on the approach of classical and behavioral finance, as two competing paradigms within financial economics, in the face of the problem of truth? These two paradigms have been reduced to epistemic justification for neglecting what knowledge is according to the results of this epistemological research. This negligence has made the issue of truth in the knowledge of financial economics unsolvable. Classical finance has provided an inaccurate explanation of "economic man" as the subject of the science of financial economics, and for this reason, by neglecting the nature of knowledge, it has used the introverted approach of coherence in justifying knowledge, which leads to relativity in truth. Behavioral financial economics has also questioned the classical coherent collections of financial beliefs, but in this paradigm, truth is a function of observation and experience due to the extroverted approach of positivism, in justification. It is necessary to replace the current philosophical framework of a holistic introspective philosophical framework for solving the problem of truth, which in the first step provides a correct explanation of man and the essence of his economic action, and to prove basic beliefs about the nature of the economic man and with a fundamentalist approach to justification, arrive at honest statements about the structure of investor behavior.

    Keywords: Philosophy of economics, Epistemology, Classical finance, Behavioral finance, Coherence, Positivism
  • Saeedeh Kamranpoor*, Mansour Zaranejad, Salah Ebrahimi Page 75

    Forming capital or investment is important to maintain economic growth. Recognizing the factors affecting the investment helps its growth for this reason. Islam has also paid a lot of attention to this issue and with regard to this issue, economists with a focus on Islamic economics have been looking for the extent and how Islamic economics issues affect the amount of investment, especially in Islamic countries. This issue can be studied in Iran as an Islamic country. This study examines the investment function of Iran's private sector with the approach of Islamic economics during the period 1336-1396 for using unbound error correction model. The findings of the study show that with a one percent increase in non-oil GDP, private sector investment expenditures increase by 0.96% and with a one percent increase in the ratio of Qard-al Hassan saving accounts to all long run investment accounts , private sector investment expenditures increase by 0.45. With increase in the ratio of Qard-al Hassan accounts to long run investment accounts, the power of banks for finance will increase, as a result, investment will increase.

    Keywords: Private sector investment, Islamic economics, Band convergence test, Unbound error correction model
  • Mahmoud Esavi *, MohammadMehdi Mojahedi Mokher, Amir Khadem Alizadeh, Masoumeh Aghajani Page 89

    A better understanding of the demand for money in economics with an Islamic approach can influence macroeconomic analysis and contribute to the richness of Islamic economics literature. The present study examines and critiques the demand for money at the macro level (with micro-bases) in economics based on an Islamic approach and presents a model based on the interfering generation approach model by using a mathematical model. The demand for money is extracted for a hypothetical (ideal) Islamic society in which money is offered only by the government (central bank) and only once in the proposed model of the article. Factors influencing the demand for money in the theoretical study were according to the findings of study: Income, religious beliefs, inflation, consumption. In the proposed model, each of them was proved: income is the wage in the proposed model which the demand for money has a positive and direct relationship. Religious beliefs were included in the utility function. Inflation is directly related to the demand for money that was also expressed in the form of price ratios in the model. Consumption in the proposed model also has a positive effect on money demand.

    Keywords: Islamic economics, Monetary economics, Money demand, Pattern of interfering generations
  • MohammadZaman Rostami*, MohammadHadi Rostami Page 107

    In the past decades, the institution of Qard Al-Hassan has moved away from its aims in the banking system of Islamic Republic of Iran. Lack of meeting the goals of depositors, allocation with rent, and incorrect determination of allocation priorities are among the problems that have reduced people's desire for Qard Al-Hassan and have replaced the spirit of sacrifice with the spirit of profit. The away this institution from the depositors' goals, despite the protection of the law of the goals, was due to an incorrect interpretation of the law. This study proposes the hypothesis of low efficiency in allocation and reverses usury by using the analytical method in response to the question of the functional deviation of the Qard Al-Hassan loans in the banking system of the country. The findings of the study show that the functional deviation of the Qard Al-Hassan loans in the banking system of the country indicates a deviation in the moral and economic structure of society. The Qard Al-Hassan deposits can be appointed to power of attorney contract based on economic priorities and determine zero real interest rate to prevent problems.

    Keywords: Loan, Goodly Loan, Negative Interest Rate, Zero Interest Rate, Rent, Decrease in Purchasing Power
  • Hossein Hassanzadeh, MohammadHossein Ghavam, Reza Karimi Vardanjani *, Seyed Mehdi Hashemifar Page 127

    One of the types of Qarq Al-Hassan models that are implemented in the country's banking system and abroad is the concession deposit. This type of Qard Al-Hassan deposit has other names such as rotating deposit, cascading deposits, cooperative deposit that is a new generation (second generation) it. This study seeks to find the answer to the question whether the various operational models of this deposit (loan-based and advocacy-based models) are consistent with Imami jurisprudence, Sharia principles and economic rules? This study seeks to find the answer to the question of whether the various operational models of this deposit (loan-based and advocacy-based models) are consistent with Imami jurisprudence, Sharia principles, and economic rules? Using a descriptive method and jurisprudential-economic analysis, the paper tries to use the views of the professors of transactional jurisprudence, through the referendum of the supreme imitation authorities, to increase the degree of jurisprudential perfection of the present study. The results show that the type of banking system performance in the concessional deposit has problems such as usury in the loan model, lack of fairness in allocating Qard Al-Hassan resources, lack of acceptance of the advocacy model by banks, weakening of the first type of Qard Al-Hassan loan, misunderstanding customers and increasing the likelihood of Panzi's occurrence. The effects of this deposit on banks, the banking system, and the macroeconomic environment have been studied in separate topics. Finally, it seems better for the banking system not to use the concession deposit method to attract and allocate goodly loan resources.

    Keywords: Qarq Al-Hassan, Concession Deposits, Banking Network, Usury, Conditional Loan
  • Seyed Aqil Hosseini*, Abdullah Bahmanpouri, MohammadReza Heidari Khorasgani Page 143

    One of the most important issues facing Islamic economics is the fairness of the pricing system. Is the market pricing mechanism fair? This study examines the criteria and examples of fair price from the perspective of Islamic jurisprudence based on the view of Allameh Hilli by using descriptive method and jurisprudential-economic analysis. This study attempts to conclude the important issue of pricing and the limits and scope of the Islamic State's intervention in the market of insights for reference to the heritage of the Shiite school, focusing on the views of Allama Hali. There is a question whether the market price is a fair price? The findings of study show that the current market price is not always considered fair based on Allameh Hilli's point of view. He also cites non-market examples of fair pricing, which include legal prices set by legal authorities (guilds and accountants, as well as a fair and informed estimator). The ruler of Sharia can set a special price in case of misuse of the owner of the goods in determining the price based on some jurists’ points of view including Allama Hali.

    Keywords: Allameh Hilli, Fair Price, Value Theory, Pricing, Competitive Market
  • Majid Kafi *, Seyedeh Marzieh Shoaei Hashemi Khomeini, Shahla Ganji Page 155

    The relationship between social development and resistance economics is a two-way side. It is assumed that social development is the path to a resilient economy in a simplification to better examine this relationship. This study seeks the algorithm, model and method of examining the paths of this effect. Therefore, after reviewing the theoretical literature of the research, the components of the model have been addressed, which by aggregating them, the study model was obtained. The research findings indicate that the obtained model has four input variables such as one output variable, and three hidden layers. There are ten groups in the first hidden layer, six groups in the second hidden layer, and two groups in the third hidden layer. The model is obtained with six inputs. The study method was identified as the artificial neural network method, which has both the ability to simultaneously examine multiple inputs and the ability to predict other possibilities that need to be addressed in other research.

    Keywords: Social Development, Resistance Economy, Economic Growth, Artificial Neural Network, Indicators of Social Development
  • Mojtaba Farokhi, Reza Gholami Jamkarani *, Mohammad Kashanipour, MohammadReza Mehrabanpour, Hossein Meysamy Page 173

    Organizations and companies, as one of the most important tools and requirements for the development and progress of communities, are required to report the results of their activities. For this reason, using an appropriate reporting framework will play an important role in identifying strengths and weaknesses, decision-making and planning to achieve sustainable development goals. The use of conventional sustainability reporting frameworks and the achievement of sustainable development goals by Islamic countries, due to cultural differences and the level of development of these societies compared to Western societies, faces obstacles and problems. The purpose of this study is to explain the dimensions and key components of corporate sustainability reporting after reviewing the superior frameworks of sustainability reporting appropriate to the cultural and environmental conditions of Islamic society. The data collected through qualitative content analysis of Islamic texts by inductive method has been exposed to expert judgment by a questionnaire. After evaluating 110 collected questionnaires and analyzing factor load coefficients and structural equations, using SPSS and Smart PLS software, the corporate sustainability reporting model with Islamic approach was extracted, in seven dimensions in order of priority including: management and leadership, progress and excellence, work and production, human, social, economic and environmental capital, and 36 components.

    Keywords: Development, Progress, Sustainable Development, Corporate Sustainability, Corporate Sustainability Reporting, Sustainability with Islamic Approach
  • Mojtaba Hosseini*, Javad Kojoori, Hamidreza Bahrman Page 191

    Social security and how to meet the needs of the needy in society are among the leading issues of economic schools. Today's popular views of social security, which are largely derived from the school of capitalist economics, have serious weaknesses despite their positive effects. Social security in the school of Islamic economics does not face these problems due to the enjoyment of features such as people-centeredness. This study examines the position of people in the social security model in the Islamic approach by using the analytical-descriptive method. The findings of study show that Islam pursues social security at three levels: "individual, family and regional empowerment", "social Takaful" and "government support". The role of the people takes precedence over the government. Accordingly, centralized government solutions are not recommended when people are able to alleviate poverty. The Islamic approach to social security leads us to strengthen the position of the people and social welfare in the six layers of family, tribe, neighbors, friends, the Islamic Ummah and the Islamic government. If each of these factors does not meet the needs of the poor, in the end, the government takes the final role.

    Keywords: Social security, People-centeredness, social Takaful