فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
پیاپی 75 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/09
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مهدی امینی، احمد عبدی*، آسیه عباسی دلویی صفحات 7-19
    زمینه و هدف

    پروتئین های خانواده لیپوکالین، آدیپوکاین هایی هستند که با چاقی، دیابت نوع 2 (T2D) و سندرم متابولیک همراه هستند. تمرین ورزشی و ترکیبات فعال گیاهان دارای اثرات ضددیابتی بوده و می توانند در درمان T2D استفاده شوند. در این مطالعه اثر تمرین ورزشی و خیار تلخ بر رتینول متصل شونده به پروتئین 4 (RBP4)، پروتئین متصل به اسیدچرب-4 (FABP4) و لیپوکالین-2 (LCN2) در مردان T2D بررسی شد.

    روش کار

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 36 نفر مرد T2D  تهرانی انتخاب و به طور تصادفی به چهار گروه (کنترل، خیارتلخ، تمرین و تمرین+خیار تلخ) تقسیم شدند. گروه های تمرین به مدت هشت هفته، هر هفته سه جلسه (با شدت 40 تا 70 درصد ضربان قلب ذخیره و مدت 15 تا 45 دقیقه) در برنامه تمرینی هوازی فزاینده شرکت کردند. گروه های خیار تلخ و تمرین+ خیار تلخ، 2000 میلی گرم پودر خشک میوه خیار تلخ را به مدت هشت هفته (دوبار در روز قبل از صبحانه و شام) مصرف نمودند. دو روز قبل و بعد از اجرای پروتکل، در حالت ناشتا خون گیری انجام شد. داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل و ANOVA در سطح معنی داری 0/05 <pآزمون شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که میزان RBP4، FABP4 و LCN2 در گروه های تجربی کاهش معنی داری داشت (0/0001 <p). همچنین میزان RBP4، FABP4 و LCN2 در گروه تمرین+ خیار تلخ نسبت به گروه تمرین و خیار تلخ کاهش معنی داری داشت (0/05 <p).

    نتیجه گیری: 

    تمرین هوازی و خیار تلخ با کاهش لیپوکالین ها می تواند منجر به کاهش التهاب در افراد T2D شود. علاوه بر این، تمرین هوازی همراه با خیار تلخ اثر بهتری داشت.

    کلیدواژگان: فعالیت ورزشی، خیار تلخ، لیپوکالین، دیابت
  • فریده باستانی، فاطمه فرج تبار* صفحات 20-31
    زمینه و هدف

    بیماری انسدادی مزمن ریه (COPD) از جمله بیماری‫های شایع در سالمندان است. سالمندان مبتلا به این بیماری با مشکلات زیادی از جمله اختلالات خواب مواجه می‫شوند. اختلال خواب در سالمندان می‫تواند زمینه‫ساز عوارض متعددی مانند سقوط، افسردگی، اختلالات حافظه‫ای، تحریک پذیری، خستگی، اشکال در تمرکز و دمانس شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین شدت بیخوابی سالمندان مبتلا به بیماری انسدادی مزمن ریه انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش توصیفی از نوع مقطعی می‫باشد که با همکاری 170 نفر از سالمندان مبتلا به COPD مراجعه کننده به مرکز آموزشی درمانی حضرت رسول اکرم (ص) شهر تهران به روش نمونه گیری مستمر، انجام شد. ابزار پژوهش شامل: فرم کوتاه آزمون شناختی و مشخصات دموگرافیک، پرسشنامه شدت بی‫خوابی بود. تجزیه و تحلیل داده ها در نرم‫افزار SPSS-16 و با استفاده از آزمون‫های همبستگی پیرسون، اسپیرمن، آنالیز واریانس یک طرفه، آنالیز رگرسیون لجستیک، تی مستقل و تعقیبی توکی انجام شد.

    یافته ها

    میانگین بیخوابی در سالمندان 5/6±14/4 بود که نشان دهنده بی خوابی متوسط می‫باشد. فاکتورهایی چون جنسیت، تاهل، شغل بیمار، سابقه اختلال خواب، پیشینه مصرف داروهای خواب آور و مدت زمان ابتلای فرد به COPD متغیرهایی بودند که با بی خوابی بیماران ارتباط معنی دار داشتند (001 /0<p).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد شدت بی‫خوابی سالمندان مبتلا به COPD در سطح متوسط بود. با توجه به اینکه بی خوابی در سالمندان پیامدهای نامطلوبی را به همراه خواهد داشت، از این رو، کنترل عوامل موثر بر بی خوابی این بیماران، می تواند سلامت آن ها را ارتقاء داده و سطح کیفیت زندگی را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: اختلالات خواب، بی خوابی، بیماری انسداد مزمن ریوی، COPD، سالمندان
  • مسلم دهمرده، جواد صادقی نژاد*، زهرا طوطیان، مژده صالح نیا صفحات 32-48
    زمینه و هدف

    اگزالی پلاتین نسل سوم داروهای پلاتینی است که درمان اصلی سرطان های کولورکتال محسوب می شود. اگزالی پلاتین منجر به مهار تکثیر و نسخه برداری DNA شده و سبب آپوپتوز، نکروز در سلول های سرطانی و سلول های با تکثیر بالا می شود. اگرچه اگزالی پلاتین به طور وسیع مورد استفاده قرار می گیرد ولی اطلاعات کافی در رابطه با تاثیر آن روی ساختار تخمدان وجود ندارد. هدف از انجام این مطالعه ارزیابی خصوصیات مورفومتری تخمدان موالید 30 و 60 روزه با استفاده از تکنیک دقیق و غیرسوگیرانه استریولوژی متعاقب تجویز اگزالی پلاتین طی دوره پیرازایشی در موش سوری بود.

    روش کار

    در مطالعه تجربی حاضر، تعداد 32 سر موش بالغ ماده برای گروه های درمان (قبل آبستنی، آبستنی و شیردهی) و کنترل استفاده شد. به منظور جفت گیری موش‫ها در قفس‫های جداگانه قرار گرفتند. موش های گروه کنترل به میزان 2/0 میلی لیتر نرمال سالین را به صورت داخل صفاقی طی 21 روز قبل آبستنی، آبستنی و شیردهی دریافت کردند. گروه های تجربی شامل گروه های قبل آبستنی، آبستنی و شیردهی داروی اگزالی پلاتین را به میزان 3 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن 3 بار در هفته به صورت داخل صفاقی طی 21 روز به ترتیب قبل از جفت گیری، طی آبستنی و بعد از زایمان دریافت کردند. در روز 30 و60 بعد از تولد، موالید یوتانایز شده و نمونه های تخمدان از هشت سر موالید هر گروه جهت انجام مطالعات استریولوژیکی دریافت گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در موالید 30 روزه، حجم متوسط اووسیت مربوط به فولیکول های آنترال، پره آنترال و همچنین حجم متوسط فولیکول های آنترال در تمامی گروه های تجربی نسبت به گروه کنترل به صورت معنی دار کاهش یافته است (0/05< p). به علاوه در موالید 60 روزه حجم کل فولیکول ها، حجم متوسط فولیکول‫های آنترال و همچنین حجم متوسط اووسیت مربوط به فولیکول های آنترال در گروه های تجربی نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری را نشان داد (0/05<p). این در حالی بود که حجم کل تخمدان، حجم کورتکس و حجم متوسط فولیکول های پره آنترال تنها در گروه تجربی آبستنی نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری داشت (0/05< p).

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که استفاده از داروی اگزالی پلاتین منجر به القای اثرات نامطلوب بر روی خصوصیات مورفومتری تخمدان در دوره پیرازایشی خصوصا در دوره آبستنی می شود.

    کلیدواژگان: اگزالی پلاتین، استریولوژی، تخمدان، دوره پیرازایشی، موش سوری
  • علی علیزاده، حمید کیالها، زهره یزدی، آیدین بینازاده، شهرام رستاک، محمد صوفی ابادی* صفحات 49-58
    زمینه و هدف

    استفاده از هیپوتانسیون کنترل شده به جهت کم ساختن خونریزی در برخی از اعمال جراحی اهمیت زیادی دارد. هدف این مطالعه تعیین اثرات همودینامیک دکسمدتومدین و لابتالول در کاهش کنترل شده فشار خون در جراحی‫های شکستگی فک و صورت بود.

    روش کار

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده سه سوکور، بیماران با شکستگی فک و صورت به طور تصادفی به دو گروه 1- دکسمدتومدین (دوز شروعμg/kg 1 و نگهدارنده μg/kg/h0/5 - 0/3)؛ و 2- گروه لابتالول (دوز شروع mg/kg0/3 و نگهدارنده mg/kg/h0/5- 0/2) تقسیم شدند. اطلاعات همودینامیک بیماران (شامل ضربان قلب، فشار خون سیستولی، دیاستولی و فشار متوسط شریانی) در فواصل مختلف عمل ثبت گردید. همچنین میزان رضایتمندی جراح (از 1-6 نمره) ارزیابی شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-19 تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین فشار متوسط شریانی، فشار سیستولی و دیاستولی در گروه دکسمدتومیدین در زمان‫های 30 و 90 دقیقه پس از شروع تزریق، به طور معنی داری بیشتر از گروه لابتالول بود. میانگین ضربان قلب در گروه دکسمدتومیدین به طور معنی‫داری در زمان ریکاوری کمتر از گروه لابتالول بود. میزان رضایتمندی جراح از گروه لابتالول به طور معنی‫داری بیشتر از گروه دکسمدتومیدین بود.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج، به نظر می‫رسد که لابتالول وضعیت همودینامیک بهتری را حین عمل نسبت به دکسمدتومیدین ایجاد کرده و رضایتمندی بیشتر جراح را نیز در پی دارد.

    کلیدواژگان: دکسمدتومیدین، لابتالول، هیپوتانسیون کنترل شده، جراحی فک و صورت، فشار خون
  • آیلار ایمانی، معرفت سیاه کوهیان*، پوران کریمی، مسعود اصغرپور، فرناز سیفی اسگ شهر صفحات 59-78
    زمینه و هدف

    تمرینات ورزشی و مصرف برخی مکمل ها می تواند در کاهش آپوپتوزیس موثر باشد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر تمرین استقامتی و مکمل عصاره گل محمدی بر آپوپتوزیس میتوکندریایی میوکارد بود.

    روش کار

    این مطالعه تجربی، روی 52 سر موش نر ویستار انجام گردید که بصورت تصادفی در پنج گروه همگن کنترل سه ماهه، کنترل شش ماهه، گل محمدی، تمرین استقامتی و تمرین استقامتی+ گل محمدی تقسیم شدند. گروه های تمرینی به‫مدت 12 هفته در تمرین استقامتی شرکت نمودند. گروه عصاره گل محمدی و تمرین استقامتی+ گل محمدی، به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، 1 گرم عصاره گل محمدی دریافت کردند. پس از اجرای پروتکل تمرینی و مصرف عصاره، مراحل جراحی و استخراج بافت قلبی انجام شد. داده ها با استفاده از آزمون آنوا و تعقیبی بونفرونی در سطح معنی‫داری کمتر از 5 درصد با نرم افزار SPSS-22 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد نسبت Bax/Bcl-2 و Caspase-3 در گروه های تمرین استقامتی و تمرین استقامتی+ گل محمدی کاهش معنی داری را در مقایسه با گروه کنترل داشته است (0/05˂p). Bax/Bcl-2 در گروه گل محمدی کاهش معنی داری را نشان داد (0/05˂p)، اما Caspase-3 در گروه گل محمدی معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    انتظار می رود تمرین استقامتی با مکمل عصاره گل محمدی بر نسبت بیان ژن Bax به Bcl-2 و میزان بیان ژن Caspase-3، بستر مناسبی را بر سازوکارهای کاسپازی و فرآیند آپوپتوزیس در میوکارد موش های صحرایی فراهم نماید.

    کلیدواژگان: میوکارد، نسبت Bax به Bcl-2، Caspase-3، گل محمدی، تمرین استقامتی
  • داور نیکزاده کیگل، شهرام حبیب زاده، حسینعلی ابراهیمی*، معصومه محمدی منفرد، منصور میران صفحات 79-93
    زمینه و هدف

    با توجه به شیوع روز افزون مقاومت باکتریایی به آنتی بیوتیک‫ها گرایش روزافزونی به استفاده از درمان‫های جایگزین دیده می‫شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر اسپری دهانی عسل جهت درمان کمکی فارنژیت انجام گرفت.

    روش کار

    ابتدا شاخص های کیفی فیزیکوشیمیایی عسل مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس اسپری‫های دهانی عسل و دارونما تهیه شدند. 70 بیمار مراجعه کننده با تشخیص ابتلا به فارنژیت، وارد مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی یک مرحله ای و دو سویه کور شدند. به هر بیمار علاوه بر درمان استاندارد، یکی از اسپری‫های عسل یا دارونما داده شد. علایم بالینی بیماران در بدو شروع درمان، 24 ساعت بعد، 48 ساعت بعد، روز پنجم و روز دهم بین دو گروه مقایسه گردید.

    یافته ها

    بر اساس نتایج، شاخص های کیفی عسل در محدوده استاندارد بود. بیماران دو گروه در بدو ورود به مطالعه تفاوت معنادار دموگرافیک یا علایم بالینی نداشتند. روند بهبودی در گروه درمان مساعدتر از گروه دارونما بود، این اثر مثبت در مورد خلط صبحگاهی و بلع دردناک در 24 ساعت بعد از لحاظ آماری معنادار بود. در 48 ساعت بعد علایم تب و بلع دردناک در گروه درمان رفع شده بود در حالی که در گروه دارونما بلع دردناک تنها در 23 درصد از بیماران رفع شده بود. به علاوه، گلودرد در 85/71 درصد گروه درمان و 17/14 درصد گروه دارونما بهبود یافته بود. میانگین زمان بهبودی در گروه درمان به طور قابل توجهی کمتر از گروه دارونما بود.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که استفاده از اسپری دهانی عسل به عنوان درمان کمکی جهت درمان فارنژیت در بیماران، می تواند موجب بهبودی زودتر علایم بالینی و کاهش زمان بهبودی گردد.

    کلیدواژگان: فارنژیت، عسل، اسپری دهانی، گلودرد
  • لیلا سلطانی*، مریم درب امامیه صفحات 94-103
    زمینه و هدف

    استفاده از طب سنتی و شناسایی گیاهانی که می توانند جهت درمان سرطان کمک کننده باشند، در جهان رو به افزایش است. در ارتباط با اثرات ضد سرطانی گیاه آوندول، گونه Smyrinum codifolium Bioss (Smyrnium cordifolium) اطلاعات اندکی در دسترس است. برای این منظور، در این مطالعه به بررسی نقش ضد سرطانی عصاره هیدروالکلی آوندول در غالب سمیت سلولی و مرگ برنامه ریزی شده سلولی پرداخته شد.

    روش کار

    پس از تهیه گیاه، آماده سازی عصاره هیدروالکلی، غلظت های مختلف عصاره (صفر، 2، 10، 50 و 250 میکروگرم در میلی لیتر) به محیط کشت سلول‫های سرطانی رده MCF-7 اضافه شد. در ادامه، سمیت این غلظت ها با کمک آزمون MTT مورد بررسی قرار گرفت. همچنین جهت بررسی میزان مرگ برنامه ریزی شده سلولی، از رنگ آمیزی آکریدین نارنجی- اتیدیوم بروماید استفاده شد. داده ها در نرم افزار SPSS آنالیز و از سطح معنی داری 5% استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج موجود در این مطالعه نشان داد که غلظت 250 میکروگرم در میلی لیتر بیشترین اثر بازدارندگی تکثیر را در مقایسه با سایر غلظت ها داشته است. علاوه بر این، همین غلظت در مقایسه با سایر غلظت ها، به طور معنی داری سبب بروز مرگ برنامه ریزی شده سلولی شده بود.

    نتیجه گیری

    در پایان به نظر می رسد که عصاره ی هیدروالکلی گیاه آوندول تا حدودی می تواند سبب کاهش تکثیر سلول‫های سرطانی شود.

    کلیدواژگان: گیاه آوندول، سرطان، رده سلولی MCF-7، عصاره اتانولی، سمیت سلولی
  • وحید ادیبان، سمیه متین*، محمدحسن پور درگاه، میرسلیم سیدصادقی، کبری قربان زاده صفحات 104-115
    زمینه و هدف

    آندوسکوپی روشی تهاجمی و دردناک است. استفاده از داروهای آرام بخش مخصوصا در کودکان در حال گسترش است. این مطالعه با هدف بررسی و مقایسه اثرات آرام بخشی کتوفول و ترکیب میدازولام- کتامین در اندوسکوپی فوقانی اطفال 1 تا 14 سال مراجعه کننده به بیمارستان طالقانی شهر گرگان انجام گرفت.

    روش کار

    در این مطالعه 55 کودک 1 تا 14 سال بعد از اخذ رضایت از والدین وارد مطالعه شدند. سپس به روش تصادفی‫سازی ساده به دو گروه دریافت کننده کتامین- پروپوفول (KP) و کتامین- میدازولام (KM) تقسیم شدند. در تمام مراحل انجام کار بیماران تحت مانیتورینگ قلبی و تنفسی قرار گرفتند. تمامی پارامترهای همودینامیک و نمره سدیشن رامسی در پنج بازه زمانی قبل، حین و پایان آندوسکوپی برای همه شرکت کنندگان ثبت شد. برای تجزیه و تحلیل و مقایسه داده ها از آزمون ANOVA و تست تعقیبی بونفرونی در نرم افزار spss استفاده شد.

    یافته ها

    5/54 درصد بیماران پسر بودند. آزمون ANOVA نشان داد نمره سدیشن دو گروه در زمان‫های مورد بررسی تفاوت معنادار آماری داشت (0/02 =p). در گروه KM میانگین فشارخون و ضربان قلب بیماران در تمام زمان‫های مورد بررسی نسبت به قبل از مداخله افزایش یافت (0/005  =p). فشارخون در گروه KP با گذشت زمان روند ثابتی داشت 
    (0/001 <p).

    نتیجه گیری

    بین نمره سدیشن دو گروه تفاوت معنادار آماری مشاهده شد و گروه (KM) نمرات بالاتری کسب کردند اما استفاده از دو رژیم دارویی پروپوفل- کتامین و کتامین- میدازولام سبب ایجاد آرام بخشی مناسبی در آندوسکوپی اطفال شد. ترکیب پروپوفل- کتامین سبب ثبات همودینامیکی بیشتری در پارامترهای قلبی- عروقی در حین و بعد از انجام آندوسکوپی گردید.

    کلیدواژگان: کتوفول، آندوسکوپی، اطفال، میدازولام، کتامین
  • محمدجواد ویسی میانکلی، زینب دهقان*، حمید حقانی صفحات 116-126
    زمینه و هدف

    سالمندی دوره ای از زندگی است که به علت محرومیت از فعالیت های اجتماعی، نحوه زندگی و میزان رضایت از زندگی افراد تحت تاثیر قرار می گیرد. سرمایه اجتماعی نقش کلیدی در ابعاد اجتماعی، اقتصادی و سلامتی افراد دارد. از این رو این مطالعه به بررسی ارتباط سرمایه اجتماعی با مشخصات جمعیت شناختی سالمندان مراجعه کننده به سراهای محله شهر تهران در سال 1397 پرداخت.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- مقطعی بود. افراد سالمند 60 سال به بالای مراجعه کننده به سراهای محله شهر تهران با روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب گردیدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه سرمایه اجتماعی اونیکس بود. داده ها با نرم افزار spss-21 و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل گردید. سطح معناداری آزمون5 0/0‏≤‏ pدر نظر گرفته ‏شد.

    یافته‎ها:

     میانگین نمره سرمایه اجتماعی سالمندان مراجعه کننده برابر 14/89±80/05 بود، اگرچه نمره سرمایه اجتماعی زنان بیش از مردان بود. بین شاخص های عددی سرمایه اجتماعی با جنس رابطه معنادار آماری دیده نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که درصد قابل توجهی از سالمندان مورد مطالعه دارای سرمایه اجتماعی در سطح مطلوب می باشند. لذا از نتایج حاصل از این پژوهش می توان در راستای به کارگیری جنبه های مثبت «سرمایه اجتماعی» در ارتقاء سلامت سالمندان مراجعه کننده به سراهای محله و تحقق مفهوم «سالمندی سالم و فعال» بهره گرفت.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سالمندی، مشخصات جمعیت شناختی
  • یوسف فکری، حبیب اوجاقی*، افشان شرقی، آرزو رنجبر، تلما ظهیریان مقدم صفحات 127-136
    زمینه و هدف

    کاتاراکت شایع‫ترین عامل نابینایی در جهان است و در کشور ایران طبق برآورد انجام شده سالانه حدود صد هزار مورد عمل جراحی کاتاراکت انجام می‫شود. این مطالعه با هدف تعیین شیوع مورفولوژی انواع کاتاراکت و برخی عوامل مرتبط با آن در بیماران کاندید عمل جراحی در مرکز جراحی نور اردبیل انجام شده است.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی- مقطعی بر روی 780 بیمار مراجعه کننده به کلینیک چشم پزشکی نور شهر اردبیل با تشخیص کاتاراکت، انجام گردید. جمع‫آوری اطلاعات با استفاده از چک لیست توسط محقق صورت گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS-25  و با روش‫های آماری توصیفی انجام گردید.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل یافته ها نشان داد که از 1018 چشم مورد بررسی، 590 چشم (58‏‎%) مربوط به زنان و 428 چشم (42‏%) مربوط به مردان و میانگین سنی کل بیماران 43‏/‏11‏±‏88‏/‏65  سال بود. میانگین شدت انواع کاتاراکت PSC، Nuclear، و Cortical به ترتیب 62‏/‏0‏±‏56‏/‏4، 89‏/‏0‏±‏79‏/‏4 و 48‏/‏0‏±‏21‏/‏4 بود. بین بیماران دیابتیک با رتین نرمال (034/0‏=‏p)، بیماران مبتلا به سندرم سودواکسفولیاسیون (0/001‏=‏p)، بیماران مبتلا به هیپروپی (0/008‏=‏p)، بیماران مبتلا به کدورت قرنیه (0/036‏=‏p)، بیماران مبتلا به انسداد مجرای نازولاکریمال (0/032‏=‏p) و سایر بیماران از لحاظ نوع کاتاراکت تفاوت معناداری وجود داشت (0/034‏=‏p) و در سایر بیماری‫های همراه با بیماران از لحاظ انواع کاتاراکت تفاوت معناداری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه حاضر مبنی بر ارتباط معنی‫دار برخی از بیماری‫های همراه با انواع مختلف مورفولوژیک کاتاراکت ارزیابی دقیق تاریخچه طبی از نظر وجود بیماری‫های همراه زمینه ای در بیمار جهت برنامه ریزی دقیق قبل از عمل و پیگیری‫های متناسب با نوع کاتاراکت، توصیه می‫شود.

    کلیدواژگان: کاتاراکت، مورفولوژی، جراحی
  • جواد رحمتی، زهرا فراهانی نیک، حجت مولائی گورچین قلعه* صفحات 137-141
    مقدمه

    برداشتن کامل تومورهای پوستی معمولا همراه با اقدامات ترمیمی مثل فلپ های پوستی است. با این مداخلات ضمن برداشتن درمانی تومورهای پوستی، امکان بازسازی محل نقص پوستی ایجاد شده، فراهم می شود ضمن اینکه ظاهر و عملکرد بافتهای مجاور دستخوش حداقل تغییرات می شود.

    گزارش مورد:

     آقای 47 ساله ای با تومورسلول بازال بخش سوپرا تیپ بینی کاندید جراحی برداشتن تومور و بازسازی با فلپ دورسال بینی (رینتالا) بود که ضمن عمل قوز استخوانی و غضروفی بینی برداشته شد.

    نتیجه گیری

    به هنگام بازسازی بینی با فلپ رینتالا،اصلاح قوز پشت بینی باعث می شود فلپ به میزان بیشتری منتقل شود وخطر ایسکمی دیستال فلپ کم می شود ضمن آنکه بیمار از ظاهر نهایی بینی راضی تر است.

    کلیدواژگان: قوز بینی، رینتالا، فلپ پشتی بینی
|
  • Mehdi Amini, Ahmad Abdi*, Asieh Abbassi Daloii Pages 7-19
    Background & objectives

    Lipocalin family proteins, have been identified as adipokines associated with obesity, type 2 diabetes (T2D) and the metabolic syndrome. Exercise training and active compounds of plants have potency as antidiabetic that can be used for treating T2D. We have evaluated the effect of exercise training and Momordica chianti L. on Retinol binding protein-4(RBP4), Fatty acid binding proteins-4 (FABP4) and Lipocalin-2 (LCN2) in Men with T2D.

    Methods

    In this clinical trial study, 36 T2D men in Tehran were selected and randomly divided into four groups (control, M. charantia, training and M. charantia+training). The training groups participated in a progressive aerobic training for eight weeks, three sessions per week (40% to 70% of the reserved heart rate for 15 to 45 min). The groups of M. charantia and M. charantia+training received 2000 mg of M. charantia for eight weeks (twice a day before breakfast and dinner). Two days before and after the protocol, blood samples were taken in fasting state. Data were analyzed using Independent t test and ANOVA at p<0.05.

    Results

     The results showed that the RBP4, FABP4 and LCN2 decreased significantly in the experimental groups (p<0.0001). Also, RBP4, FABP4 and LCN2 levels were significantly decreased in  the M. charantia+ training group compared to training and M. charantia groups (p<0.05).

    Conclusions

    Aerobic training and M. charantia may decrease inflammation in T2D patients by decreasing lipocalins. Furthermore, aerobic training along with M. charantia had a better effect.

    Keywords: Exercise, Momordica Charantia L, Lipocalin, Diabetes
  • Faride Bastani, Fateme Farajtabar* Pages 20-31
    Background & objectives

    Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is one of the most common diseases in the elderly. Elderly people with this disease have many problems, as sleep disorders, that can cause many complications such as falls, depression, memory disorders, irritability, fatigue, difficulty concentrating and dementia. The aim of this study was to determine the severity of insomnia in elderly patients with chronic obstructive pulmonary disease.

    Methods

    This is a cross-sectional, descriptive study that was performed on 170 elderly people with COPD referred to Hazrat Rasoul Akram Hospital in Tehran. The research instruments were short form of cognitive test and demographic characteristics, insomnia severity questionnaire. Data analysis was performed in SPSS software (V.16), using Pearson and Spearman correlation test, one-way ANOVA, independent t-test, logistic regression analysis and Tukey post hoc analysis.

    Results

    The mean and standard deviation of insomnia in the elderly were found to be 14.4±5.6 which indicated moderate insomnia. Factors such as gender, marital status, patientchr('39')s occupation, history of sleep disorders, and history of hypnotic drugs use and duration of COPD were the variables that were significantly associated with patientschr('39') insomnia. (p<0.001)

    Conclusion

    Insomnia disorder in the elderly will have adverse consequences. Hence the control of effective factors in these patients can improve their health and quality of life.

    Keywords: Sleep Disorders, Insomnia, Chronic Obstructive Pulmonary Disease, COPD, Elderly
  • Moslem Dahmardeh, Javad Sadeghinezhad*, Zahra Tootian, Mojdeh Salehnia Pages 32-48
    Background & objectves

    Oxaliplatin is a third-generation of platinum drug which is the main therapeutic agent for the treatment of colorectal cancer. Oxaliplatin not only inhibits DNA replication but also transcription and also induces apoptosis or necrosis in cancer cells and rapidly dividing cell lines. Although it is widely used clinically, there is no enough information regarding its effect on ovarian structure. This study was designed to determine morphometric features of 30- and 60-day-old offspring ovaries using precise and unbiased stereological technique following administration of oxaliplatin during perinatal period in mice.

    Methods

    In the present experimental study, 32 adult female mice were used for experimental (pre-pregnant, pregnant and lactation) and control groups. Mice were placed in separate cages for mating. Control group received 0.2 ml saline intraperitoneally (IP) during 21 days of pre-pregnancy, pregnancy and lactation periods. Experimental groups including pre-pregnancy, pregnancy and lactation groups received 3 mg/kg oxaliplatin thrice in a week IP during 21 days before mating, during pregnancy and lactation periods, respectively. At the 30th and 60th postnatal days (PND), the offspring were euthanized and the ovaries from eight offspring in each group were collected for stereological analysis.

    Results

    The results showed that the mean volume oocytes of antral and preantral follicles and also the mean volume of antral follicles were decreased in experimental groups in comparison with the control group in 30 PND offspring (p<0.05). In 60 PND, offspring, the total volume of follicles, mean volume of antral follicles and also mean volume of oocyte of antral follicles in experimental groups showed significant decrease in comparison with the control group (p<0.05). Total volume of ovary, cortical volume and mean volume of preantral follicles decreased in pregnant experimental group compared to control group (p<0.05).

    Conclusion

    The present results demonstrated that oxaliplatin induces adverse effect on the morphometrical features of the ovary following administration during the perinatal period especially in pregnancy time.

    Keywords: Oxaliplatin, stereology, ovary, perinatal period
  • Ali Alizadeh, Hamid Kayalha, Zohreh Yazdi, Aidin Binazadeh, Shahram Rastak, Mohammad Sofiabadi* Pages 49-58
    Background & objectives

    The use of controlled hypotension is important to reduce bleeding in some surgeries. This study aimed to determine the effects of dexmedetomidine (DEX) and labetalol for induced hypotension in maxillofacial fractures surgery.

    Methods

    In this triple-blind randomized controlled clinical trial study, the patients with maxillofacial fractures were randomly divided into two groups: group 1. Dexmedetomidine (DEX) (bolus dose: 1μg/kg and maintenance dose: 0.3-0.5 μg/kg/h) and group 2. Labetalol (bolus dose: 0.3mg/kg and maintenance dose: 0.2-0.5 mg/kg/h). The patientchr('39')s hemodynamic indices (including heart rate (HR), systolic blood pressure (SBP), diastolic blood pressure (DBP), and mean arterial pressure (MAP) were recorded at various surgical intervals. Finally, the surgeonchr('39')s satisfaction (from 1-6 points) was evaluated. Data were analyzed using SPSS 19 software.

    Results

    The MAP, SBP, and DBP were significantly higher in the DEX group than the Labetalol group especially at 30 and 90 minutes after the bolus. The mean HR was significantly lower in the DEX group than Labetalol during the recovery period. The surgeonchr('39')s satisfaction in the Labetalol group was significantly higher than the DEX group.

    Conclusion

    Based on the results, labetalol offers a better hemodynamics conditions than DEX during surgery and also lead to greater overall surgeon satisfaction.

    Keywords: Dexmedetomidine, Labetalol, Hypotensive Anesthesia, Maxillofacial Surgery, Blood Pressure
  • Aylar Imani, Marefat Siahkouhian*, Pouran Karimi, Masoud Asgharpour Arshad, Farnaz Seifi Ski Shahr Pages 59-78
    Background & objectives

    Physical training and some supplements through different mechanisms could be effective in reducing apoptosis; the aim of this study was to investigate the effect of endurance training and supplementation of Persia Rosa extract on mitochondrial apoptosis of myocardium.

    Methods

    In this experimental study, 52 male rats were randomly assigned into five homogeneous groups, three-month control, six months control, Persia Rosa supplement, endurance training and endurance training+Persia Rosa. Training groups participated in endurance training protocol for 12 weeks. The Persia Rosa and endurance training+Persia Rosa groups received 1 gram Persia Rosa extract per kg body weight. After the implementation of the training protocol and consumption of the extract, the surgical and cardiac tissue extraction procedures were performed. The data were analyzed by ANOVA test and Bonferroni post hoc tests at the significant level of less than 5% using SPSS-22 software.

    Results

    The results showed that Bax/Bcl-2 ratio and Caspase-3 gene expression were significantly decreased in endurance training and endurance training+Persia Rosa groups to the control group (p˂0.05). Bax/Bcl-2 showed a significant decrease in the Persia Rosa supplement group (p˂0.05), but Caspase-3 was not significant in the Persia Rosa supplement group.

    Conclusion

    It is expected that the effect of endurance training with consumption of Persia Rosa extract on Bax/Bcl-2 ratio and Caspase-3 will provide a good platform for caspase mechanisms and apoptosis processes in the myocardium of rats.

    Keywords: Myocardium, Bax to Bcl-2 Ratio, Caspase-3, Persia Rosa, Endurance Training
  • Davar Nikzadeh Kigal, Shahram Habibzadeh, HosseinAli Ebrahimi*, Masoumeh Mohammadi Monfared, Mansour Miran Pages 79-93
    Background & objectives

    Due to the increasing prevalence of bacterial resistance, there is a growing attention to application of auxiliary treatment of pharyngitis. The aim of this study was to investigate the effect of honey throat spray in the auxiliary treatment of patients with a diagnosis of pharyngitis.

    Methods

    At the start, different physicochemical quality parameters of the honey sample were evaluated. Then, the bottles of honey and the placebo throat spray were prepared. The numbers of 70 patients with the diagnosis of pharyngitis were included in a one-step and double-blinded study. In addition to standard treatment, each patient received either one of the honey or placebo throat spray. The clinical symptoms of the patients were compared between the two groups at baseline and then at 24 hours, 48 hours, 5 days and 10 days after the starting the treatment procedure.

    Results

    As per results, the quality of honey sample was met to the standard honey criteria. The treatment and placebo groups were statistically similar in terms of demographic specifications or clinical symptoms at the time to enter the study. Pharyngitis recovery was better in treatment group than in the placebo group; this positive effect was statistically significant for symptoms of morning phlegm and painful swallowing, 24 hours after the starting treatment. In treatment group, after 48 hours, symptoms of fever and painful swallowing were resolved, while this indicator was 23% in placebo group. Also, throat pain of 85.71% of patients in treatment group and 17.14% of patients in placebo group was relieved. Overall, the mean recovery time in treatment group was shorter than placebo group.

    Conclusion

    The findings of this study showed that the use of honey throat spray as auxiliary treatment of pharyngitis can improve the clinical symptoms of pharyngitis and reduce recovery time.

    Keywords: Pharyngitis, Honey, Throat Spray, Sore Throat
  • Leila Soltani*, Maryam Darbemamieh Pages 94-103
    Introduction & objectives

    Application of traditional medicine and identification of herbs to treat cancer are being on the rise. Little information is available on the anticancer effects of Smyrnium cordifolium bioss species. For this purpose, the present study investigated the cytotoxic and apoptotic effects of the alcoholic extract of S. cordifulium.

    Methods

    After preparing the plant and its alcoholic extract, different concentrations of the extract (0, 2, 10, 50 and 250 μg/ml) were added to the culture medium of MCF-7 cells. MTT assay was used to evaluate cytotoxicity of different extract concentrations. In addition, acridine orange-ethidium bromide staining was used to assess apoptosis rates. Data was analyzed by SPSS software at the significance level of 5%.

    Results

    the results of this study showed that S. cordifolium extract at 250μg/ml concentration had a more inhibitory effect on proliferation compared to other treatment groups. Moreover, this concentration (250μg/ml) had a significant effect on apoptosis in comparison with other concentrations.

    Conclusion

    In conclusion, it seems that alcoholic extract of S. cordifolium can partially reduce proliferation of cancer cells.

    Keywords: Smyrnium cordifolium, Cancer, MCF-7 Cell Line, Alcoholic Extract, Cytotoxicity
  • Vahid Adiban, Somaieh Matin*, Mohammad Hassanpour Darghah, MirSalim Seyed Sadeghi, Kobra Ghorbanzadeh Pages 104-115
    Background & objectives

    Endoscopy is an invasive and painful procedure. The use of sedatives, especially in children, is expanding. The aim of this study was to compare the sedative effects of ketofol and the combination of midazolam-ketamine in upper endoscopy in children aged 1 to 14 years who referred to Taleghani Hospital in Gorgan.

    Methods

    In this study, 55 children entered the study 1 to 14 years after obtaining parental consent. They were then divided into two groups, ketamine-propofol (KP) and ketamine-midazolam (KM), by simple randomization. At all stages of the work, patients underwent cardiac and respiratory monitoring. All hemodynamic parameters and ramsy sedation score (RSS) were recorded for all participants in the 5 time periods before, during and after endoscopy. ANOVA test and bonferroni tracking test were used in spss software to analyze and compare data.

    Results

    54.5% were male patients. The ANOVA test showed that the scores of the two groups at the time of the study had a statistically significant difference (p=0.02). In the KM group, the mean blood pressure and heart rate of patients increased at all times compared to before the intervention (p=0.005). Blood pressure in the KP group had a steady trend over time (p<0.001).

    Conclusion

    There was a statistically significant difference between the scores of the two groups and the group (KM) had higher scores, but the use of two drug regimens Propofol-Ketamine and Ketamine-Midazolam caused a good sedation in pediatric endoscopy. The propofol-ketamine compound resulted in greater hemodynamic stability in cardiovascular parameters during and after endoscopy

    Keywords: Ketofol, Endoscopy, Pediatrics, Midazolam, Ketamine
  • MohammadJavad Veisi Miankali, Zinab Dehghan*, Hamid Haghani Pages 116-126
    Introduction & objectives

    Aging is a period of life that is affected by the deprivation of social activities, lifestyle, and life satisfaction. Social capital plays a key role in the social, economic and health dimensions of individuals. Therefore, this study examines the relationship between social capital and demographic characteristics of the elderly who referred to the houses in the neighborhoods of Tehran in 2018.

    Methods

    The present study is a cross-sectional, descriptive study. Elderly people aged 60 years and older referring to the neighborhoods of Tehran were selected by a multi-stage sampling method. Data collection tools included the Demographic Information Questionnaire and the Onyx Social Capital Questionnaire. Data were analyzed using spss-21 software and both descriptive and inferential statistics. The significance level of the test was considered p≤0. 05.

    Results

    The mean score of the elderlychr('39')s social capital was 80/15 ± 14.89. Although the score of womenchr('39')s social capital (81.86) was higher than men. There was no significant statistical relationship between the numerical indicators of social capital and gender.

    Conclusion

    The results of the study showed that a significant percentage of the elderly have the desired social capital. Therefore, the results of this study can be used to promote the health of the elderly referring to the neighborhood houses with respect to positive aspects of "social capital" and realize of the concept of "healthy and active aging.

    Keywords: Social Capital, Elderly, Demographic Characteristics
  • Yousef Fekri, Habib Ojaghi*, Telma Zahirian Moghadam, Afshan Shargi, Arezoo Ranjbar, Talma Zahirian Moghadam Pages 127-136

    Background & objectives:

     Cataract is the most common cause of blindness in the world and it is estimated that about 100,000 cataract surgeries are performed annually in Iran. The aim of the presentstudy was to determine the prevalence of different morphological types of cataract and some related causes in patients undergoing surgery at Noor Surgery Center in Ardabil.

     Methods:

     This descriptive cross-sectional study was performed on 780 patients referred to the Noor ophthalmology clinic in Ardabil with cataract diagnosis. The data were collected using a checklist by the researcher. Data analysis was performed using SPSS 25 software and descriptive statistical methods.

    Results:

     Of the 1,018 eyes (780 patients), 590 eyes (58%) were related to women and 428 eyes (42%) were related to men and the mean age of all patients was 65.88±11.43. the mean grade of posterior  subcapsular cataract (PSC), nuclear and cortical cataracts were 4.56±0.62, 4.79±0.89 and 4.21±0.48 respectively. There was a significant difference between normal retina diabetics (p=0.034), pseudo exfoliation syndrome (PEX) (p=0.001), hyperopic (p=0.008), corneal opacity (p=0.036) and patients with nasolacrimal duct obstruction (NLDO) (p=0.032) and other patients in terms of cataract type (p=0.034). There was no significant relationship between other comorbidities and cataract type.

    Keywords: Cataract, Morphology, Surgery
  • Javad Rahmati, Zahra Farahani Nik, Hojjat, Molaei Govarchin Qala* Pages 137-141
    Introduction

    Skin defect reconstruction following tumor resection, is a challenge for surgeons. Nose as a key point of aesthetics has a significant role in this scenario. One of the practical approaches is dorsal nasal flap (Rintala) to cover lower 1/3 nasal defects. The disadvantages of this method are limitation to reach lower areas, especially nose tip, flap ischemia and wound dehiscence.

    Case report: 

    A 47 years old man with supratip BCC lesion underwent tumor resection and prepared for dorsal nasal flap reconstructive surgery, in which dorsal hump resection caused relaxed flap transfer and ultimately more acceptable profile view.

    Conclusion

    Advancement of the dorsal nasal flap more distally can be achieved by dorsal hump reduction in selected patients, which makes patients more satisfied with their new nasal form and appearance and reduces the risk of distal flap ischemia.

    Keywords: Dorsal nasal flap, Rintala, nasal hump