فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات آسیای مرکزی و قفقاز
پیاپی 109 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • انیس پورخسروانی، محمد توحیدفام* صفحات 1-31
    امنیت آب، انرژی و غذای کشورهای آسیای مرکزی به‏دلیل ماهیت به‏شدت یکپارچه سازه های آبی و هیدروپلیتیک پیچیده و دستکاری‏شده منطقه به‏طور بالقوه تحت تاثیر تغییرات حتی اندک در سیاست آبی هر یک از این پنج کشور قراردارد. از این‏لحاظ، آسیای مرکزی یا دست‏کم هر یک از دو مجموعه کشورهای واقع در دو حوضه آبریز آمودریا و سیردریا را می‏توان به‏مثابه یک مجموعه امنیتی هیدروپلیتیک درنظرگرفت. هدف مقاله حاضر، تحلیل و ارزیابی سیاست منابع آب ترکمنستان در مجموعه امنیتی هیدروپلیتیک آمودریا با تاکید بر چگونگی استفاده از آب‏های روان‏سطحی فرامرزی است. پرسش اصلی این است، «مشکلات آبی ترکمنستان از کجا ریشه‏می‏گیرد و راه‏حل عملیاتی فایق‏آمدن بر آنها چیست؟»در پاسخ این فرضیه به آزمون گذاشته شده‏است که «ریشه مشکلات آبی ترکمنستان به تقاضاهای روبه‏رشد آبیاری در این کشور تحت تاثیر سه عامل رشد سریع جمعیت، عدم آبیاری بهینه و تغییر اقلیم بازمی‏گردد که در صورت بهینه‏سازی مصرف آب و ایجاد سازوکار چندجانبه تخصیص منصفانه آب با هدف تامین امنیت آب-انرژی همه کشورهای واقع در مجموعه امنیتی هیدروپلیتیک آمودریا تا حد زیادی مرتفع خواهدشد». مقاله حاضر از نوع کیفی (توصیفی-تحلیلی) بوده و با استفاده از روش‏شناسی استنتاجی انجام پذیرفته‏است و داده‏های توصیفی و یافته‏های به‏دست آمده به این شیوه نیز تحت مفهوم امنیت آب و نظریه مجموعه امنیتی هیدروپلیتیک تجزیه‏وتحلیل شده‏اند. تحلیل یافته‏های مقاله ضمن تایید نسبی فرضیه بالا نشان‏می‏دهند، ترکمنستان و دیگر کشورهای آبی پایین‏دست چاره‏ای جز "کنارگذاشتن گزینه کشاورزی نقدی و تمرکز بر روی طرح‏های جایگزین برای درآمدزایی و اشتغال جمعیت روستایی" یا "دنباله‏روی از الگویی مشابه سیستم تبادل آب-انرژی دوران شوروی" ندارند.
    کلیدواژگان: سیاست منابع آب، مجموعه امنیتی هیدروپلیتیک، حوضه آبریز آمودریا، سیستم تبادل آب-انرژی و کشاورزی نقدی در برابر کشاورزی معیشتی
  • مجتبی تویسرکانی* صفحات 33-69
    دیپلماسی راه ابریشم ژاپن در سال 1997 نخستین کاربرد رسمی و آشکار استعاره راه ابریشم از سوی یک دولت در فضای پساشوروی برای تعامل با جوامع آسیای مرکزی به‏ شمارمی ‏آید. قدرت گفتمان روایی راه ابریشم ژاپن، اگرچه توانست به پیشرفت سریع دیپلماسی توکیو در آسیای مرکزی کمک ‏کند، اما پس از رسیدن به نقطه اوخ خود در سال 2006 با رکود -اما نه افت- مواجه ‏شد. هدف مقاله حاضر را، کشف روند تکاملی روایت راه ابریشم ژاپن در آسیای مرکزی و نسبت آن با کمربند اقتصادی راه ابریشم (بخش قاره‏ای ابتکار کمربند و راه چین) تشکیل ‏می ‏دهد و این پرسش مطرح شده‏ است که «قاعده حاکم بر بازی راه ابریشم ژاپن و چین در آسیای مرکزی کدام‏ است و چرا؟» پاسخ اولیه این بوده ‏است که «رویکرد توکیو درقبال کمربند اقتصادی راه ابریشم به ‏دلیل معطوف‏ بودن اولویت ‏های امنیتی و زیرساختی ژاپن به جنوب و جنوب ‏شرق آسیا و نیز وجود تنگناهای ژیوپلیتیک در اتصال به آسیای مرکزی به ‏تدریج از عدم ‏مشارکت به‏ سمت تعامل مشروط و چندجانبه با بازی جمع جبری مضاعف تغییر کرده‏ است». یافته های مقاله که به شیوه استنتاجی حاصل شده‏ اند با اصلاح فرضیه فوق نشان ‏می ‏دهند که برهم‏ کنش میان روایت ‏های راه ابریشم ژاپن و چین در آسیای مرکزی هیچ‏گاه خصمانه نبوده‏ و میان مشارکت حداقلی و تعامل مشروط/چندجانبه در نوسان بوده ‏است. درعوض، تضاد گفتمانی دو کشور برپایه حاصل‏ جمع جبری صفر به ‏سمت هندو-پاسیفیک میان روایت راه ابریشم دریایی چین و روایت هندو-پاسیفیک آزاد و باز (هپآب) ژاپن سوق یافته ‏است.
    کلیدواژگان: نمانام راه ابریشم، دیپلماسی راه ابریشم هاشیموتو، برنامه اقدام راه ابریشم اوبوچی، ابتکار کمربند و راه چین، ابتکار هندو-پاسیفیک آزاد و باز (هپآب)
  • رضا سیمبر*، کیوان افشاریان صفحات 71-101
    افزایش کشورهای ساحلی دریای خزر به واسطه فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در پایان قرن بیستم و اهمیت مناطق به واسطه افول هژمونی ایالت متحده بر نظام بین الملل در ابتدای قرن بیست ویکم شرایط ظهور یک منطقه جدید با نام منطقه دریای خزر را فراهم کرده است. منطقه دریای خزر که از پنج کشور ساحلی تشکیل شده، دارای یک قدرت بزرگ، یک قدرت منطقه ای و سه قدرت محلی است. باتوجه به اینکه این منطقه در نقطه اتصال قاره آسیا به اروپا  قرار گرفته و منابع فراوانی را در خود جای داده، توجه بازیگران فرامنطقه ای به این منطقه معطوف شده است و این افزایش توجه می تواند، آینده منطقه را به سوی یک محیط آشوب زده سوق دهد. بنابراین  مقاله حاضر به دنبال پاسخگویی به این پرسش اساسی است که "چگونه می توان دستورکار  همگرایی منطقه دریای خزر را مشخص نمود؟" در پاسخ به این پرسش از روش پژوهش  ترکیبی- اکتشافی دو مرحله ای- استفاده شده است. در مرحله نخست با استفاده از منابع کتابخانه ای وابستگی های متقابل امنیتی کشورهای منطقه دریای خزر که بر روند همگرایی موثر است در پنج حوزه نظامی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی احصا شده است. در مرحله بعد با استفاده از گویه های احصا شده ابزار پرسش نامه تدوین و از نمونه 24 نفر آشنا با مسایل منطقه، نظرسنجی به عمل آمده است. در انتها با تحلیل کمی پرسش نامه ها سیاست های سفلی از سیاست های علیا تفکیک و دستورکار همگرایی منطقه دریای خزر پیشنهاد شده است
    کلیدواژگان: منطقه دریای خزر، وابستگی متقابل امنیتی، سیاست علیا، سیاست سفلی و همگرایی منطقه ای
  • فرزانه صفری، حمید احمدی*، کیهان برزگر صفحات 103-138
    منطقه آسیای مرکزی به لحاظ پیوندهای ژیوپلیتیک و ژیواستراتژبک از اهمیت قابل توجهی برای ایران برخوردار است. این در حالی است که در سال های اخیر دو کشور چین و روسیه نیز توجه بیشتری را به سمت آسیای مرکزی سوق داده و ابتکارات بسیاری را برای گسترش نفوذ و تایید تقدم خود ارایه کرده اند. هدف مقاله حاضر، بررسی ابعاد و ویژگی های محور چین-روسیه در آسیای مرکزی و فرصت هایی است که راهبرد دو کشور در این منطقه پیش روی جمهوری اسلامی ایران قرار می دهند. بر این پایه، مقاله حاضر با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی به دنبال دست یافتن به پاسخی مناسب برای این پرسش است که در میان اهداف منطقه ای مسکو و پکن در آسیای مرکزی، جمهوری اسلامی ایران چگونه می تواند به تامین منافع خود در این منطقه نزدیک تر شود؟ فرضیه مقاله این است که «نگرانی متقابل چین و روسیه در خصوص منافع امنیتی، اقتصادی و نهادی منجر به اتخاذ سیاست های هماهنگ از جانب دو کشور شده این موضوع توازن منطقه ای را به دنبال دارد و جمهوری اسلامی ایران می تواند در چنین فضایی با در پیش گرفتن رویکرد مشارکت گرای تدافعی به تامین منافع اقتصادی و امنیتی خود در منطقه نزدیک شود». پایه های نظری مقاله بر نظریات واقع گرایان (ساختاری) تدافعی و تهاجمی استوار است و یافته های موجود بر اساس گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای، اسناد، منابع فضای مجازی و آمار و ارقام می باشد.
    کلیدواژگان: ایران، آسیای مرکزی، محور چین-روسیه، توازن منطقه ای و رویکرد مشارکت گرای تدافعی
  • سمیه قنبری* صفحات 140-174

    کوشش ‏های دیپلماتیک وسیع روسیه در حوزه تصدی ‏گری و تنظیم مقررات فضای مجازی که از آن تحت عنوان دیپلماسی سایبری نام برده ‏می ‏شود تا به امروز سه مرحله از توسعه را پشت سر گذاشته ‏است. هدف دیپلماسی سایبری روسیه در ابتدا به جلوگیری از نظامی ‏سازی فضای سایبر معطوف ‏بود، اما با توسعه ابعاد جنگ سایبری و اطلاعات به مرحله متقاعدسازی دولت ‏ها برای پذیرش برخی انواع قواعد حاکم بر رفتار دولت‏ ها در فضای سایبر واردشد و در ادامه به تلاش برای انعقاد موافقت‏نامه ‏های دوجانبه با برخی دولت‎های غربی با هدف منع استفاده نظامی از فناوری‏های اطلاعات و ارتباطات علیه یکدیگر منجرشد. این مقاله با هدف رونمایی از ابتکارها، اولویت ‏ها، انگیزه ‏ها و پیامدهای دیپلماسی سایبری روسیه در سطوح جهانی، منطقه ای و دوجانبه تدوین شده و به‏ دنبال ارایه پاسخی مناسب به این پرسش محوری است که «خاستگاه فکری دیپلماسی سایبری روسیه چیست و چه هدفی را دنبال‏ می ‏کند؟» ریشه دیپلماسی سایبری روسیه برپایه یافته ‏های مقاله به فهم این کشور از قلمروی سایبر به ‏مثابه ابزار جدید سلطه غرب بازمی ‏گردد. هدف غایی مسکو از تلاش ‏های دیپلماتیک در سپهر سایبر را نیز رفع تصدی‏گری از موجودیت ‏های طرفدار واشنگتن، بروکسل و ناتو بر فضای سایبر با ایجاد حکمرانی جهانی فضای مجازی تشکیل‏ می ‏دهد. مقاله حاضر از نوع کیفی (توصیفی-تحلیلی) بوده و با استفاده از روش‏شناسی استنتاجی انجام پذیرفته ‏است و داده ‏های توصیفی و یافته‏ های به ‏دست ‏آمده نیز تحت مفهوم حکمرانی فضای مجازی و ماهیت غیرقطعی و سیال این مفهوم تجزیه ‏و تحلیل شده ‏اند.

    کلیدواژگان: دیپلماسی سایبری، حکمرانی امنیت سایبری، بی‏طرفی فضای مجازی، حکمرانی جهانی فضای مجازی و آیکان
  • سید امیر نیاکویی*، عسگر صفری صفحات 176-196

    ساختار نظام بین الملل کنونی نتیجه فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و نظم دو قطبی است. مهم ترین ویژگی این نظام توزیع نابرابر قدرت است. این ساختار که از آن به عنوان نظم تک قطبی یاد می شود، باعث افزایش رقابت میان بازیگران اصلی نظام بین الملل برای پر کردن شکاف قدرت شده است. به عقیده برخی ها این کشمکش ها می توانند، زمینه انتقال نظام بین الملل به یک نظم چند قطبی را فراهم کنند. از جمله استدلال ها در این زمینه ضعف ایالات متحده آمریکا، ظهور قدرت های جدید و شکل گیری قطب های جدید در قالب طرح های منطقه ای است. جدیدترین نمونه برای تحقق چنین بلوکی از قدرت های غیر غربی طرح اوراسیای بزرگ تر است که بعد از بحران اوکراین از سوی روسیه پیگیری می شود. ایده "اوراسیای بزرگ" به فضایی اشاره دارد که از لیسبون تا شانگهای امتداد می یابد. در عین حال، آن یک نوآوری ژیوپلیتیک، شعار سیاسی، آرزوی اقتصادی و ساختار ایدیولوژیک است. مهم تر از همه این که به دنبال ایجاد یک نظم جدید و پسا آمریکایی است که در آن روسیه نقش حیاتی داشته باشد. با توجه به این موضوع، سوال اصلی مقاله عبارت است، طرح های منطقه ای از جمله طرح اوراسیای بزرگتر چه نقش وکارکردی می توانند در گذار نظام بین الملل کنونی به یک نظم چند قطبی داشته باشند؟ به عقیده نویسندگان با توجه به ویژگی عدم توزان قدرت در نظام بین المللی و تلاش دایمی بازیگران برای جبران این امر، طرح های منطقه ای ابزاری ابتکاری در جهت تمرکز زدایی از قدرت در نظام بین الملل بوده و دوکارکرد عمده دارند؛ اولا از رویارویی مستقیم بازیگران اصلی نظام بین الملل جلوگیری می کنند (همکاری روسیه و چین در قالب این طرح برای عدم رویارویی مستقیم با آمریکا) و در وهله دوم از طریق ارایه قواعد جایگزین به شکل گیری یک نظم چند قطبی کمک می کنند (تلاش روسیه برای تغییر هنجارهای نظم لیبرالی). به دلیل پیچدگی های حاکم بر روابط بازیگران در چنین مجموعه هایی سرعت این انتقال پایین خواهد بود، اما در بلندمدت در صورت تحقق می توانند نقش اساسی در ایجاد یک نظم چندقطبی کامل داشته باشند. روش تحقیق در این مقاله توصیفی- تحلیلی است.

    کلیدواژگان: نظام بین الملل، قطبیت، طرح اوراسیای بزرگ تر و توازن قوا
|
  • Anis Khosravani, Mohammad Tohidfam * Pages 1-31
    Due to the extremely indiscrete nature of the aquatic structures and the complicated and manipulated hydropolitics of Central Asia, the water, energy and food security in every country in the region is potentially affected by even a slight change in the water politics of each of the five states. Accordingly, Central Asia, or at least every set of states situated at two drainage basins of Amu Darya and Syr Darya, could be considered as a hydropolitical security complex. This study analyzes and evaluates Turkmenistan’s policy on water resources within the Amu Darya hydropolitical security complex, with an emphasis on the use of extraterritorial surface runoff. The question is “what do Turkmenistan’s water problems arise from and what is the practical way to overcome them?” In response, the hypothesis that was tested is that “the water problems in Turkmenistan are caused by growing demands for irrigation in that country that are the result of three factors: rapid population growth, non-optimal irrigation methods, and the climate change. A plan to optimize the water consumption and develop a multilateral mechanism for fair allocation of water with the purpose of ensuring water-energy security in all countries located in the Amu Darya hydropolitical security complex would address the water problems to a large extent.” This article is based on qualitative method (descriptive-analytical research) and has used inductive methodology. The descriptive statistics and the findings based on this method have been analyzed in the light of the concept of water security and the hydropolitical security complex hypothesis. An analysis of the findings of the article confirm the abovementioned hypothesis to some extent, suggesting that Turkmenistan and other downstream countries have no choice but to “abandon the option for cash crop farming and focus on substitute plans to generate profit and provide employment for the rural population” or to “follow a pattern similar to the water-energy barter system under the Soviet Union”.
    Keywords: Water Resources Policy, Hydropolitical Security Complex, the Amu Darya Drainage Basin, Water-Energy Barter System, Cash Crop Farming Versus Subsistence Farming
  • Mojtaba Touiserkani * Pages 33-69
    Japan's Silk Road diplomacy, introduced in 1997, was the first official and overt use of the Silk Road phrase by a government in the post-Soviet era for interaction with the Central Asian societies. Although the power of narrative discourse of Japan's Silk Road diplomacy could help the rapid progress of Tokyo’s diplomacy in Central Asia, it faced stagnation –but not a decline- after reaching the pinnacle in 2006. The purpose of this article is to discover the evolutionary process of narration of Japan’s Silk Road policy in Central Asia and its relationship with the Silk Road Economic Belt (the continental section of China’s Belt and Road Initiative). The question is “what is the rule in Japan and China’s Silk Road game in Central Asia? and why?” The initial answer is that “since Japan’s security and infrastructural priorities are focused on South and Southeast Asia and due to the geopolitical predicaments in connecting with Central Asia, Tokyo’s stance on the Silk Road Economic Belt has gradually changed from non-participation to conditional and multilateral interaction in a game with double results of algebraic addition.” Findings of the article, based on inductive reasoning method, suggest after modification of the above-mentioned hypothesis that the interaction between the Silk Road narratives of Japan and China in Central Asia have never been hostile, and have swung from minimum participation to conditional/multilateral interaction. Instead, the conflicting discourses of the two countries on the basis of zero-sum algebraic addition over the Indo-Pacific has moved towards China’s Maritime Silk Road narrative and the free and open Indo-Pacific narrative of Japan.
    Keywords: The Silk Road Brand Name, Hashimoto’s Silk Road Diplomacy, Obuchi’s Silk Road Action Plan, Belt, Road Initiative, Free, Open Indo-Pacific Initiative
  • Reza Simbar *, Keyvan Afsharian Pages 71-101
    A rise in the number of the Caspian Sea littoral states after dissolution of the Soviet Union at the end of the 20th century and the significance of those areas due to the decline of the United States’ hegemony in the international system at the beginning of the 21st century have set the stage for the emergence of a new region called the Caspian Sea region. The Caspian Sea region is comprised of five littoral states, including a big power, a regional power, and three local powers. Considering that the region is situated in a zone where Asia connects Europe and which holds abundant resources, it has attracted the attention of trans-regional actors. Such growing attention may drive the future of the region into chaotic situation. This study seeks to find an answer to the basic question that “how is it possible to define the agenda for convergence in the Caspian Sea region?” To answer this question, a mixed research method -- two-stage exploratory research method -- was employed. In the first stage, library resources were used to assess the mutual security dependencies of the Caspian Sea regional states which would affect the process of convergence in the military, political, economic, social and environmental spheres. In the next stage, the extracted data was used to prepare the tools for a questionnaire, which was completed by a group of 24 people familiar with the regional issues. Ultimately, a quantitative analysis of the questionnaires have been conducted to separate the low politics from the high politics and propose an agenda of convergence in the Caspian Sea region.
    Keywords: The Caspian Sea Region, Mutual Security Dependency, High Politics, Low Politics, Regional Convergence
  • Farzaneh Safary, Hamid Ahmadi *, Kayhan Barzegar Pages 103-138
    Central Asia is of great significance for Iran in terms of geopolitical and geostrategic links. In the meanwhile, China and Russia have also paid more attention to Central Asia in recent years and have put forward many initiatives to extend their influence and assert their superiority. This article studies the dimensions and features of Sino-Russian axis in Central Asia and the opportunities that the strategies of the two countries in this region would provide for the Islamic Republic of Iran. Based on the descriptive-analytical research method, the article looks for an appropriate answer to the question on how the Islamic Republic of Iran can get closer to the fulfillment of its interests in that region amid the regional purposes of Moscow and Beijing in Central Asia. The hypothesis is that “China and Russia’s mutual concerns about the security, economic and institutional interests have forced the two countries to adopt coordinated policies. This would bring about regional balance, as the Islamic Republic of Iran can adopt a defensive participation approach in such circumstance to get closer to the fulfillment of its economic and security interests in the region.” The theoretical pillars of the article are based upon the theories of defensive and offensive (structural) realists, and the findings are the result of data gathered from the libraries, documents, sources in the virtual space, and the statistics and figures.
    Keywords: Central Asia, Sino-Russian axis, regional balance, and defensive participation approach
  • Somayeh Ghanbari * Pages 140-174

    Russia’s extensive diplomatic efforts to govern and make the virtual space regulations, referred to as cyber diplomacy, have passed three stages of development so far. At first, the purpose of Russian cyber diplomacy was restricted to the prevention of militarization in the cyberspace, but the extending scope of the cyber and information wars made Russia enter the stage of convincing the governments to accept a series of rules governing the activities of states in the cyberspace. Russia further launched efforts to sign bilateral agreements with a number of Western states in order to ban the military use of information and communications technology against each other. This study examines the initiatives, priorities, motives, and consequences of Russia’s cyber diplomacy at the international, regional and bilateral levels and looks for an answer to the key question of “what is the intellectual origin of Russian cyber diplomacy and what purpose does it pursue?” According to the findings of the study, Russia’s cyber diplomacy is rooted in its comprehension of cyberspace as a new instrument for Western hegemony. Moscow’s ultimate purpose of making diplomatic efforts in the cyberspace is to end the regulatory authority of the entities advocating Washington, Brussels and NATO over the cyberspace and establish a global governance of the virtual space. The article is based on qualitative method (descriptive-analytical research) and has used inductive methodology. The descriptive statistics and the findings have been analyzed in the light of the concept of virtual space governance and the uncertain and fluid nature of this concept.

    Keywords: Cyber Diplomacy, Cyber Security Governance, Virtual Space Neutrality, Global governance of Virtual Space, the ICANN
  • Seyed Amir Niakoee *, Asgar Safari Pages 176-196

    The structure of the current international system results from dissolution of the Soviet Union and termination of bipolar order. The main feature of this system is uneven distribution of power. Such structure, known as unipolar order, has increased the competition among the international system’s main actors for filling the power vacuum. Some believe that such tensions could prepare the ground for the international system’s transition to multipolar order. The reasoning behind the conclusion is weakness of the United States of America, emergence of new powers, and formation of new poles within the framework of regional initiatives. The latest example of such bloc of non-Western powers is the Greater Eurasia plan, pursued by Russia after the Ukraine crisis. The idea of “Great Eurasia” refers to an area stretching from Lisbon to Shanghai. However, this is a geopolitical innovation, political slogan, economic ambition, and ideological structure. Most importantly, it seeks to create a modern and post-American order with Russia playing the vital role. Considering that issue, the main question of the article is “what role and function could the regional initiatives, such as the Greater Eurasia, play in the current international system’s transition to multipolar order?” The authors believe that considering the power imbalance in the international system and the constant efforts by the actors to make up for it, the regional initiatives are an innovative instrument for decentralization of power in the international system and perform two main functions. Firstly, they prevent direct confrontation between the main actors of the international system (Sino-Russian cooperation under this initiative to avert direct confrontation with the US), and, secondly, they help formation of multipolar order by presenting substitute regulations (Russian efforts to change norms of liberal order). Due to the complexities of relations between the actors in such sets, the pace of transition would be slow, but, if materialized, they could have a leading role in the creation of a perfect multipolar order in the long term. The article is based on descriptive-analytical research method.

    Keywords: International System, order, Anarchy, Polarity, The Greater Eurasia Plan, and Power Balance