فهرست مطالب

پژوهشنامه تاریخ تمدن اسلامی
سال پنجاه و سوم شماره 1 (پیاپی 110، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/14
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محمد قاسمی شوب، محمدرضا شاهرودی*، سید محمدعلی ایازی صفحات 7-32

    مذاکره سیاسی، ابزاری کارآمد از طریق گفت و گو برای حل مسالمت آمیز اختلافات است و نقشی اساسی در دستیابی به اهداف، مصالح و منافع حکومت ها یا دو جریان متخاصم دارد. با این وجود، اختلاف نظرهایی در خصوص مذاکره و حدود آن به دلیل تفاوت برداشت های جریان های فکری سیاسی از متون و منابع دینی از جمله سیره پیامبر(ص) وجود داشته است. یکی از مهم ترین نمونه ها در سیره پیامبر اکرم (ص)، مذاکراتی است که به صلح حدیبیه انجامید. در این پژوهش با توجه به منابع معتبر تاریخی و روایی در ارتباط با سیره پیامبر(ص) و از طریق روش تحلیل محتوا، مهم ترین اصول ایشان در مذاکرات، به صورت دستورالعمل های سه گانه پنداری، رفتاری و گفتاری بررسی می شود و در ادامه، مهم ترین اهداف این مذاکرات در قالب: تامین منافع طرفین با جلوگیری از منازعه، فراهم آوردن زمینه برای تحقق آرمان های الهی و به رسمیت شناخته شدن حکومت اسلامی، شناسایی و تبیین شده است.

    کلیدواژگان: مذاکره سیاسی، صلح حدیبیه، سیره پیامبر اکرم (ص)، روایات فریقین
  • محمد حیاتی، قنبرعلی رودگر*، هادی عالم زاده صفحات 33-53

    سرتاسر دوره اسلامی، ناحیه طبرستان یا مازندران، واقع در شمال ایران، به سبب بهره مندی از مزیت های اقلیمی و طبیعی منحصر به فرد، از جمله برخورداری اش از خاک حاصلخیز، وجود جنگل های انبوه و نیز مجاورتش با دریا، زمینه مستعدی برای کشاورزی و تولید محصولات زمینی و درختی و نیز مشاغلی چون ماهی گیری داشته است. در این مقاله، نویسندگان کوشیده اند با استناد به منابع کهن و توصیف و تحلیل آنها به بررسی وضع اقتصاد طبرستان در قرون نخستین اسلامی بپردازند. پرسش های اصلی این پژوهش اینهاست: چگونه مزیت های مورد اشاره تاثیراتی برحوزه اقتصاد طبرستان داشته اند؟ و هم آن مزیت ها موجب پدید آمدن چه پیشه ها و صنایعی شده اند؟ نتیجه پژوهش، آن گونه که در این مقاله بازتاب پیدا کرده، این است که به خوبی می دانیم در سرتاسر دوره مذکور، صنایعی چون فرش بافی، گلیم بافی، حصیربافی، انواع منسوجات و تولیدات چوبی در طبرستان رونق داشته است. به علاوه، پیشه ها و مشاغل زیادی در پیوند با محصولات کشاورزی و مواد کانی و جانوران هوازی و دریازی رایج بوده است.

    کلیدواژگان: تاریخ اقتصادی طبرستان، مازندران، تاریخ کشاورزی مازندران، تاریخ مشاغل در مازندران، دریای خزر، محصولات مازندران
  • حسین علی بیگی*، روح الله بهرامی صفحات 55-72

    با آغاز فتوحات اعراب در منطقه عراق و شامات، زرتشتیان، مسیحیان و یهودیان ساکن در این سرزمین ها، واکنش های متفاوتی نشان دادند. در این پژوهش وضعیت جامعه یهودیان و مواضع ایشان در موقعیت حمله اعراب بررسی شود. براساس یافته های این پژوهش که مبتنی بر رویکرد توصیفی تحلیلی است، یهودیان در زمان فتوحات مسلمانان در مناطق مختلف با توجه به شرایط و موقعیت مکانی، میزان جمعیت مدافع در برابر اعراب و استحکاماتی که در آن سکونت داشته اند، واکنش های مختلفی نشان داده اند، از جمله جنگ، مقاومت در مقابل محاصره طولانی مدت، صلح و همکاری با اعراب. یهودیان در جامعه مسلمانان از نظر موقعیت اجتماعی، کمابیش وضعیت مشابهی همچون مسیحیان داشتند و با پرداخت جزیه به دولت اسلامی به حیات اجتماعی خود ادامه می دادند.

    کلیدواژگان: اسلام، یهودیان، عراق، شامات، اعراب مسلمان، فتوحات
  • صبحه عبادی*، آذرتاش آذرنوش، علی بیات صفحات 73-93

    از متون جغرافیای انسانی اطلاعات و آگاهی های ارزشمندی در زمینه های اجتماعی، فرهنگی و تاریخی به دست می آید. در این متون، جغرافی نگاران مسلمان به وصف اوضاع اجتماعی، خلق و خو، آداب و رسوم، اوضاع دینی و سیاسی اقوام و ساکنان مناطق گوناگون جهان اسلام پرداخته اند. وصف اصطخری و مقدسی دو جغرافی نگار برجسته ایرانی و عرب قرن چهارم، علاوه بر بیان امور واقع جغرافیایی تاریخی، تحت تاثیر گرایشهای قومی، دینی و سیاسی آنان نیز قرار داشته است. در این مقاله، به روش توصیفی تحلیلی نمونه هایی از انعکاس گرایشهای مذکور در آثار دو دانشمند جغرافی نگار بررسی خواهد شد. نتیجه نشان می دهد که در بهره گیری از متون جغرافیایی و نیز تاریخی، همواره باید جانب احتیاط را نگاه داشت و ارزیابی، تهذیب و نقد محتویات در استناد به آنها می باید در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: اصطخری، مقدسی، گرایش های قومی، گرایش های دینی، گرایش های سیاسی، عربگرایی، ایرانگرایی
  • فاطمه اشراقی*، نرگس گنجی صفحات 95-116

    نمایش سایه، گونه ای از نمایشهای عامیانه است که در سده های نخستین و میانه سابقه ای دیرینه داشته است. از آنجا که مورخان در قرون گذشته، به ادبیات و هنر عامیانه اهمیت چندانی نشان نمی دادند، اینک اطلاعات کافی درباره این هنر نمایشی در دست نیست. در پژوهش حاضر با شیوه اسنادی تحلیلی انتقادی، دیرینگی نمایش سایه و سیر آن از روزگاران کهن تا قرن 9 ق بررسی خواهد شد و با تتبع در منابع تاریخی و نقد آراء پژوهشگران، می کوشیم پرده از جنبه های پنهان این هنر برگیریم. بنابر یکی از مهم ترین یافته ها، کهن ترین سند موجود حاکی از آشنایی در دوره اسلامی با نمایش سایه، بیتی از ابونواس (146198ق) است که نشان می دهد دیرینگی این هنر برخلاف تصور بیشتر پژوهشگران به قرن 2ق بازمی گردد. بر مبنای اسناد تاریخی بررسی شده در این پژوهش، هنر نمایش سایه در روزگار فاطمیان و مملوکیان مصر رواج تمام داشته است. «خیال» در ادبیات نمایشی، اصطلاحی کلی بوده و افزون بر نمایش سایه، بر «خیمه شب بازی» و «تقلید» نیز دلالت داشته و همین موضوع، برخی پژوهشگران را در تحلیل اسناد تاریخی هنرهای نمایشی به اشتباه افکنده است.

    کلیدواژگان: نمایش عامیانه، نمایش سایه، سرزمینهای عربی
  • جواد هروی* صفحات 117-133

    از نخستین اعزام سپاهیان سامانی به سوی قزوین و ولایات مرکزی در سال 287  تا آخرین کوشش برای بازپس گیری قزوین در سال 335 نیم قرن طول کشید. سلطه بر قزوین به سه سبب صورت گرفت: بهانه مقابله با تعرض قوای علویان؛ حمایت خلیفه عباسی در سرکوب مخالفان سیاسی، مذهبی و توان جنگی امیر اسماعیل سامانی. بر اثر ضعف داخلی، تسلط بر قزوین تنها با تقویت حاکمان دیلمی دست نشانده ممکن بود. سرداران دیلمی در آغاز موجب تثبیت سامانیان در غرب خراسان و رضایت عباسیان شدند، ولی با گذشت اندک زمانی، همچون مدعیان بر سامانیان و در جامه موسسان دولتهای زیاریان و بویهیان سر برآوردند. تقارن میان قدرت یابی دیلمیان و تضعیف سامانیان، سبب ناکامی در استیلا بر قزوین و دیگر نواحی مرکزی ایران بود و دولت سامانیان تا پایان حیات در 395 دیگر بر قزوین دست نیافت. رفتار امیران سامانی با مردم قزوین در تاریخ ایران، نمونه ای از مردمسالاری بوده است. در مقاله حاضر به این سوال پاسخ داده می شود که تسلط پنجاه ساله سامانیان بر قزوین چه تاثیری بر اوضاع این ناحیه داشت؟

    کلیدواژگان: قزوین، ری، علویان طبرستان، دیلمیان، سامانیان
  • علیرضا جلالی* صفحات 135-157
    هویت نویسندگان رسایل اخوان الصفا تاکنوندر پرده ابهام مانده و میان محققان، بحث و گمان هایی در باب انتساب آنان به فرق و مذاهب، به ویژه اسماعیلیه جریان داشته است. از دیرباز اسماعیلیه بر این باور بوده اند که رسایل نوشته یکی از پیشوایان این گروه به نام احمد بن عبدالله بن محمد بن اسماعیل است. همچنین در دوران معاصر، برخی خاورشناسان و نیز محققان اسماعیلی مذهب، اخوان و رسایل را به اسماعیلیه منسوب کرده اند. در این مقاله، با شیوه توصیفی تحلیلی، ضمن معرفی اجمالی رسایل، نخست به دعوی اسماعیلیه و آن دسته از خاورشناسانی که رسایل را به اسماعیلیه نسبت داده اند اشاره می کنیم؛ آنگاه به دیدگاه دسته ای دیگر ازخاورشناسان و پژوهشگران می پردازیم که اخوان الصفا را در شمار اسماعیلیه نمی دانند. قراین درون متنی رسایل واستناد به اشعار عربی و فارسی و مطالب دیگر، این دعوی را که رسایل نوشته احمد بن عبدالله بن محمد بن اسماعیل است، با تردید جدی مواجه می کند. همچنین، آراء اخوان در تساهل و تسامح نسبت به ادیان و مذاهب و مکاتب فکری، با شیوه فرقه اسماعیلیه مغایرت داشت. افزون بر شواهد تاریخی مانند گزارش های ابوحیان توحیدی، سجستانی، ابن ندیم، قفطی، این نکته سخت قابل توجه است که نویسندگان اسماعیلی مذهب به مدت دو قرن اخوان الصفا را نادیده گرفتند. دیگر ادله نیز حاکی است که قول انتساب مولفان رسایل به اسماعیلیه از قوت لازم وکافی برخوردار نیست.
    کلیدواژگان: اخوان الصفا، رسائل، اسماعیلیه، خاورشناسان، ابوحیان توحیدی
  • محمدرضا ابوئی مهریزی* صفحات 159-180
    تاریخ بهرام میرزا در شمار آثار کمتر شناخته شده مولانا محمدمفید مستوفی بافقی است و مشتمل است بر شرح احوال شاهزاده بهرام میرزا و فرزندانش و نسخه منحصر بفرد آن اینک در کتابخانه آستان قدس رضوی است. در مقاله حاضر، ضمن معرفی نسخه مذکور، تشابهات و افتراقات آن با سایر منابع و متون هم عصر آن بررسی خواهد شد. مستوفی بافقی در نگارش این اثر از تصنیف جد خود معروف به میرک نظامی الهام گرفته است. تاریخ بهرام میرزا در میان تواریخ موجود تنها اثر شناخته شده از عصر صفوی است که برخلاف تواریخ عمومی این دوره به طور مستقل به تاریخ شاخه دیگری از دودمان شاه اسماعیل غیر از شاخه تاجدار شاه طهماسب، یعنی خاندان بهرام میرزا پرداخته است. هر چند مستوفی بافقی در تدوین این اثر از تواریخ بزرگ این دوره چون تاریخ حبیب السیر و تاریخ عالم آرای عباسی بهره فراوان برده است، اما اجزایی از آن دربردارنده مطالبی است که در دیگر تواریخ دیده نمی شود.
    کلیدواژگان: مستوفی بافقی، تاریخ بهرام میرزا، میرک نظامی، شاهزاده بهرام میرزا، صفویه
  • الهام فلاح پور، محمد سپهری* صفحات 181-193
    عصر سامانیان از جهت تحولات مهم علمی و فرهنگی در تاریخ ایران جایگاه ویژه ای دارد و به عصر شکوفایی خراسان بزرگ شهرت یافته است. شماری از بزرگترین چهره های علمی و فرهنگی ایران و اسلام همچون ابن سینا، بیرونی، محمد بن زکریای رازی در دامان این خاندان و یا بعدها در کانون های متاثر از آنها ظاهر شدند. با حمایت امیران و وزیران سامانی، در شهرهای بزرگ خراسان مانند بخارا و نیشابور برای نخستین بار نهادهای آموزشی مستقلی به نام مدرسه به وجود آمد. یکی از این مدارس نخستین، مدرسه بیهقیه در نیشابور است. ابوالحسن محمد بن شعیب بن ابراهیم بیهقی نیشابوری (متوفای 324) بنیانگذار مدرسه از پیشوایان مذهب شافعی بود که مدرسه خود را برای تعلیم و تربیت فقیهان شافعی تاسیس کرد. این مدرسه مهم قرون چهارم و پنجم هجری که پیش از نظامیه تاسیس شد، محل تدریس و تحصیل و وعظ و سکونت استادان، دانشجویان و طالبان علم پرشمار و نیز محل آمد و شد صوفیان بود. این پژوهش تلاش دارد روند فعالیت مدرسه بیهقیه، نقش و تاثیرگذاری آن در پیشبرد اهداف تعلیم و تربیت را مورد دقت نظر قرار دهد.
    کلیدواژگان: ایران اسلامی، نیشابور، تمدن اسلامی، نهادهای آموزشی، مدرسه بیهقیه
  • اکبر خوش زاد*، غلامحسین مقدم حیدری صفحات 195-218
    پس از گذشت نزدیک چهار قرن از اختراع چاپ به همت گوتنبرگ، این فناوری با کوشش عباس میرزا و میرزا صالح به ایران انتقال یافت. در این پژوهش با نگاهی به پیشینه فناوری چاپ در جهان، چگونگی انتقال فناوری چاپ حروفی را در دوره قاجار بررسی می کنیم. اختراعات جدید در فناوری چاپ، بهبود روابط تجاری، زمینه های داخلی انتقال این فناوری، رویکرد ایرانیان نسبت به آن، از موضوعات این تحقیق است.
    کلیدواژگان: انتقال فناوری، فناوری چاپ، چاپ حروفی، چاپخانه
  • اعظم فولادی پناه*، احمدرضا خضری صفحات 219-237
    بررسی فعالیت های اتباع و سفرای دولت های اروپایی در ایران از جمله موضوعات قابل توجه در دوره صفوی است. در میان فرستادگان مذکور، «پدر ژان تاده»، سفیر اعزامی دربار واتیکان که در سال 1607م / 1016ق مقارن سلطنت شاه عباس اول همراه شماری از کشیشان کرملیت وارد اصفهان شد، یکی از مشهورترین آنهاست. حضور 19 ساله این کشیش اسپانیایی تباردر ایران و همچنین انتخاب وی به عنوان فرستاده ویژه شاه عباس به دربار روسیه تزاری و نیز پادشاهی لهستان، نشانه ای از اعتماد و توجه خاص شاه ایران به این مبلغ مذهبی و فرستاده است. در این مقاله، با روش توصیفی تحلیلی به حضور دراز مدت ژان تاده در دربار صفوی و همچنین چگونگی فعالیت های وی به عنوان سفیر دربار واتیکان در ایران پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: پدر ژان تاده، فرقه کرملیت، صفویه، شاه عباس اول، تبشیر مسیحیت، روابط خارجی
  • سید کمال کشیک نویس رضوی*، عباس احمدوند صفحات 239-250

    کتاب های مشتمل بر موضوعات مربوط به انساب و رجال را می توان از جمله منابع مهم در پژوهش های تاریخی به معنای عام و تاریخ فرق اسلامی در معنای خاص به شمار آورد. «الانساب» سمعانی (د.562 ق) در شمار مهم ترین آثار در این زمینه است. در این مقاله کوشیده ایم گزارش های سمعانی را درباره شیعیان با توجه به اوضاع و احوال پریشان سیاسی زمانه او و برخوردهای فرقه ای در این دوران، بررسی و تحلیل کنیم. با وجود سیاست ضد شیعی سلجوقیان (حک: 429-590 ق)، سده 6 ق در واقع دوران گسترش آموزه های شیعه بود. گزارش های سمعانی درباب عقاید فرق به ویژه غالیان را می توان نشانه ای از نگرانی عمومی اهل تسنن درباره نفوذ این عقاید در دستگاه حکومتی و عامه مردم تلقی کرد. وی از میان فرق گوناگون و پر شمار شیعه، بیشتر به امامیه و زیدیه توجه کرده است. با آنکه سمعانی با شماری از شیعیان ارتباط مستقیم داشت، آنچه از شخصیت ها و عقاید شیعیان به دست می دهد، متاثر از دیدگاه های پیشینی است که در تصویرسازی کلی از تشیع در سده 6 ق و حتی سده های بعد، نقشی بسزا داشته است. 

    کلیدواژگان: سمعانی، الانساب، سلجوقیان، امامیه، زیدیه، غلات، فرقه نگاری، نسب شناسی
  • حمید صدقی نژاد* صفحات 251-271

    یوحنا ابن فنکی یکی از روحانیان کلیسای نسطوری در قرن هفتم میلادی بود. او خود شاهد سقوط ساسانیان، حمله اعراب به بیزانس و ساسانیان، تعامل مسیحیان با اعراب، شیوع طاعون و قحطی مشهور اواخر سده هفتم میلادی سوریه بود. او اعتقاد داشت از طرفی خدا اعراب را فرستاد تا از ساسانیان انتقام بگیرد زیرا از آنها بدی زیادی به مسیحیان رسیده بود. از طرف دیگر از همان ابتدا در میان مسلمانان دو دستگی ایجاد کرد(اشاره به جنگ امویان و خاندان پیامبر) تا مسیحیان را عزت بخشد. آثار مکتوب مختلفی به او منسوب شده اند. کتاب تاریخ عالم، تنها کتاب کامل ابن فنکی است که به دست ما رسیده است. این کتاب به زبان سریانی نوشته شده و دارای پانزده فصل است که با خلقت انسان شروع و با فتح جهان توسط اعراب به اتمام می رسد. کتاب تاریخ عالم یکی از آثار با ارزش سده ابتدایی گسترش اسلام است که توسط فردی غیرمسلمان و با شیوه نگارش غیراسلامی نوشته شده است.

    کلیدواژگان: یوحنا ابن فنکی، کلیسای نسطوری، کلیسای شرق، فتوحات اعراب، سده اول هجری
|
  • Mohammad Ghasemi Shub, Mohammad Reza Shahroodi *, Seyed Mohammad Ali Ayazi Pages 7-32

    This rational action plays a key role in achieving the goals interests of governments or two hostile currents. However, there are differences of opinion regarding the negotiation, due to the differences in the perceptions of political currents of thought from religious texts and sources in biography of the Holy Prophet. By study In the biography of the Prophet, there are several examples of this, one of the most important of which is the series of political negotiations that resulted in the peace of Hudaybiyyah. In this research using the valid sources of historical narration of Fariqin, in connection with the biography of the Prophet, the method of content analysis has been used; his most important principles in negotiation are presented in form of triple Instructions: his thoughts, behavior and speeches. In conclusion the most important goals: providing the interests of the parties by preventing conflict, bedding for the realization of divine ideals and the recognition of the Islamic government has been recognized

    Keywords: Political Negotiation, Peace of Hudaybiyyah, biography of the Holy Prophet (PBUH), Narrations of Fariqin
  • Mohammad Hayati, Ghanbarali Roodgar *, Hadi Alemzadeh Pages 33-53

    uring the Islamic era, the region of Ṭabaristān or Māzandarān, located in the north of Iran. Its unique regional and natural advantages, including humid climate, fertile soil, dense forests, and the proximity to the sea make this region an appropriate region for agriculture, production of crops and fruits, and the development of some jobs such as fishing. In this paper, based on ancient sources, the authors have tried to survey the economic situation of Ṭabaristān in the early Islamic centuries. The main questions of this survey are how these regional advantages affect the economy of Ṭabaristān? And what kind of jobs and handicrafts were developed in this situation? The findings from the research show the flourishment of particular handicrafts such as weaving carpets, local rug, and mat, also a range of textile and wooden handicrafts in Ṭabaristān.  Besides, in this period, we can see a connection between many jobs related to agricultural products, mineral materials, aerobic organisms, and marine animals.

    Keywords: Economic history of Ṭabaristān, Māzandarān, Agricultural history of Māzandarān, History of business in Māzandarān, Caspian Sea, Māzandarān Products
  • Hossein Alibeigi *, Ruhollah Bahrami Pages 55-72

    Abstract With the start of the Arab conquests in Iraq and The Levant (al-Sham), various political and religious groups, including Zoroastrians, Christians and Jews who inhabited these territories, have shown different reactions. In this research, the writers have tried to shows that what were the Jewish community status and what strategy they have been taken in the Muslim invasion to Iraq and the Levant? Findings of this research, which are based on a descriptive-analytic approach, show that during the Muslim conquests, Jews, according to their conditions and location, had various reactions including war, resistance in long blockade, and peace and cooperation with the Arabs. Jews in the Muslim community were mostly had same situation as Christians and continued to live socially by paying the ransom (Jaziyeh) to the Islamic State.

    Keywords: Islam, Jews, Iraq, Shams, Muslim Arabs, conquests
  • Sobheh Ebadi *, Azartash Azarnoosh, Ali Bayat Pages 73-93

    Historical anthropogeographical Books contain valuable information about the social, cultural, and historical aspects of human life. In these documents, Muslim geographers described the social situation, morality, customs, religious and political situation of the people in various regions of Islamic civilization. The descriptions of al-Iṣṭakhrī and al-Maqdisī, two prominent 4th-century Muslim geographers, in mentioning the geographic-historical facts, have been influenced by their ethnic, religious, and political tendencies. This article tries to investigate various cases of such tendencies in a descriptive-analytical way, in order to show that the geographic and historical evidence should always be taken into account cautiously and should never be cited without proper evaluation, refinement, and criticism.

    Keywords: al-Iṣṭakhrī, al-Maqdisī, ethnic orientation, Religious Orientation, Political orientation, Arabic Nationalism, Iranian nationalism
  • Fatima Ishraqi *, Narges Ganji Pages 95-116

    Shadow play is a type of folk show which has a long history in Islamic civilization. Given that historians did not pay any attention to folk arts, it is no wonder that we do not have any comprehensive research on this dramatic art yet. In this research, we try to study the background of the shadow play in the Islamic civilization, to disclose the hitherto unremarked facts about this dramatic art. This research is based on the historical resources and documents, as well as criticizing the results of previous researchers. The Research findings indicate that the eldest historical evidence in the history of the shadow play goes back to 8th century AD which is an extract of a poem by Abū Nūwās. This evidence was absent from researches on the subject until now. We also realized that art had been prevalent in these lands, especially during Fatimid and Mamluk periods in Egypt. Besides, we noticed that "khayāl" was a general term in dramatic literature, which signifies imitation but can also refer to shadow play or marionette show. It seems that the various meanings of this term have confused many researchers.

    Keywords: folk show, shadow play, Islamic civilization, historical documents
  • Javad Heravi * Pages 117-133

    Samanid had control of Qazvin since 287 A.H. until the last attempt to recapture Qazvin in 335 A.H. They wanted to have control of this region for three purposes:1- As a pretext for confronting the Alawites' forces; 2- to support Caliph Abbasid in suppressing the oppositions 3- the military ability of Ismail Samani. because of the internal vulnerability of the government, it was only possible to strengthen the Daylamites to keep Qazvin under control. In the beginning, they consolidated the Samanids' power in the west of Khorasan and it was satisfying for the Abbasids. But after a short while, they became political-military Samanid's contenders as Ziyarids and Buyids. The coincidence between the Daylamites power and the weakness of the Samanids led to the fall of Qazvin and some other central parts of Iran.  Samanids never recaptured Qazvin until 395 A.H. In this paper we will investigate A half-century of Samanid's Ruling over Qazvin city during which Samanid governed Qazvin democratically.

    Keywords: qazvin, Samanid, Alawites of Tabarestan, Daylamites, Ray city
  • Alireza Jalali * Pages 135-157
    The authors of the Rasā'il Ikhwān Al-Ṣafā (The Epistles of the Brethren of Purity) never mentioned their names, so their identity is unknown. There has been much speculation concerning their association with some sects and religions, especially the ʾIsmāʿīlīyah. For a long time, the Ismailis believed that Rasā'il was written by Aḥmad ibn ʿAbdallāh ibn Muḥammad ibn Ismāʿīl, one of the leaders of the group. Some recent orientalists also attribute the Rasā'il to ʾIsmāʿīlīyah. In this study, using a descriptive-analytic method, first, we give a brief introduction to the Rasā'il, and we discuss the arguments of those who attribute Rasā'il to ʾIsmāʿīlīyah. Then we evaluate the arguments of the opposite side, the scholars who don't see a relationship between Rasā'il and ʾIsmāʿīlīyah. The implicit evidence and reference to Arabic and Persian poems in Rasā'il challenge severely the idea of those who attribute the authorship of the work to Aḥmad ibn ʿAbdallāh ibn Muḥammad ibn Ismāʿīl. On the other hand, Ikhwān Al-Ṣafā's attitude towards other religions and sects, which shows a high degree of tolerance is not in accordance with the Ismaili views. The historical evidence such as the report of Abū Ḥayyān al-Tawḥīdī, al-Sijistānī, al-Qifṭī, and Ibn al-Nadīm, besides two centuries of ignoring Ikhwān Al-Ṣafā by Ismaili authors, raise some doubts on attributing the authorship of Rasā'il to ʾIsmāʿīlīyah.
    Keywords: Ikhwān Al-Ṣafā, Rasā'il, ʾIsmāʿīlīyah, Orientalists, Abū Ḥayyān al-Tawḥīdī
  • Mohammadreza Abuei Mahrizi * Pages 159-180
    Tarikh-I-Bahram Mirza is among the less well-known works of Muhammad Mofid Mostowfi Bafqi, who describes the biography of Bahram Mirza and his children, and so far we have only one manuscript of it in the Astan Quds Razavi Library. The present article seeks to consider the similarity and differentials of the present manuscript with other sources and texts of the same period. Bafqi has been inspired by the composition of his grandfather known as Mirak Nezami. Tarikh-I-Bahram Mirza among the existing sources is the only known work of the Safavid era, which, contrary to the general historical texts of this period, independently written for the history of another branch of the Shah Isma'il dynasty, other than the crowned branch of Shah Tahmasb, the family of Bahram Mirza. Although Bafqi has used in compiling this work from the great historical texts of this period, such as Habib-al-Siar and Alamara-e- Abbasi, but some of the components include information that is not seen in other sources.
    Keywords: Mostowfi Bafqi, Tarikh-I-Bahram Mirza, Mirak Nezami, Prince Bahram Mirza, The Safavids
  • Elham Fallahpour, Mohammad Sepehri * Pages 181-193
    The Samanids era has a special place in the history of Iran due to important scientific and cultural developments and is famous to the great flourishing of Khorasan.The greatest scientific and cultural figures of Iran and Islam, such as Avicenna,Birouni,Zakaria, Razi appeared in this family or affected by them later. With the support of the Amirs and the Samanid ministers, for the first time, independent educational institutions, called schools, were created in major Samanid cities such as Bukhara and Neyshabur.One of these schools was the Beyhaqi School in Neyshabur. Abolhassan Mohammad ibn Sha'yb ibn Ibrahim Beyahi Neyshaburi Shafei(MA 324 AD)was one of the leaders of the Shafiqi religion who founded this school to nurture Shafi'i jurisprudents. The 4th and 5th centuries’ prehistoric school of Neyshabur, which was founded before the establishment of the Military, was the place of teaching, education, proclamation, and the resettlement of the students and Sufis.This research attempts to carefully consider the activities of the Beyhaghiey School.The research method is descriptive-analytic and gathering method is library information.
    Keywords: Islam, Iran, Samanids, Islamic civilization, Educational Institutions, Beyhaghieh School, Abolhasan Beyhaghi
  • Akbar Khoshzad *, Gholamhossein Moghadam Heidari Pages 195-218
    The printing technology is one of the most important human inventions .After four centuries of the invention of Gutenberg's Printing press technology , this was eventually transferred to Iran by Abbas Mirza during the Qajar era. This study tries based on history of printing technology in the world , how it is transferred Printing press technology from the beginning to Nasser al-Din Shah’s reign. New inventions on printing technology, the trade relations improvement, internal bases of supply of transferring printing technology, admission or denial of printing technology in Iran and in total Iranian approaches towards printing technology are researched in this article
    Keywords: Technology transfer, printing technology, typography printing, Press
  • Azam Fooladi-Panah *, Ahmadreza Khezri Pages 219-237
    Abstract One of the important topics in Safavid history is the review of the activities and functions of European nationals and ambassadors in Iran. Among the aforementioned envoys, Father John Thadde; the Vatican special ambassador who arrived in Isfahan in 1607 during the reign of King Abbas I along with a number of Carmelite priests, is one of the most famous and influential in this period. The 19-year-old presence of the Spanish priest in Iran, as well as his appointment as special envoy of King Abbas to the Tsarist Russian court as well as the Kingdom of Poland, reflects the King's special interest and trust in this religious and political missionary. This article examines why John Thadde long-term presence at the Safavid court and how he served as ambassador of the Vatican court in Iran is described in a descriptive-analytical way, will be discussed, so that this character's life as an influential foreign missionary in history of Iran and Europe, to be clear in the Safavid period.
    Keywords: Fr. John Thaddeus of S.Elisaeus, Carmelite missionaries, Shah Abbas I, Evangelism. foreign relations
  • Sayyed Kamal Keshiknevis Razavi *, Abbas Ahmadvand Pages 239-250

    Books on the subject of genealogy are important sources of historiography, especially in the history of sects ; Sama’ani's Al-ansab (506 to 562 AH) is the most prominent of them. In this article, we have attempted to analyze Sama’ani accounts of Shiites in relation to his era, the turbulent political situation and the numerous sectarian clashes. In spite of the anti-Shiite policy of the Seljuks, this century is faced with the expansion of the Shiites with a (moderate) tendency. Sama’ani expresses strong concern about the influence of these beliefs on the state apparatus and the people, in sharp reports of dissenting beliefs, especially those of the caliphs. Among the Shi'ite sect, he focuses more on the two major sects of his time, the Imamiyyah (al-Tha'riyyah) and the Zaydiyyah (Alawite religion), although his reports on Shi'a divisions, personalities, and beliefs are not devoid of theological approach, yet he is directly related to Shiites.

    Keywords: al-ansab, sama'ani, Seljuks, Imamiyya, Zaydiyya, Ghulat
  • Hamid Sedginejad * Pages 251-271

    John bar Penkaye was one of the clergy of the Nestorian Church in the 7th century AD. He witnessed the Arab invasion of Byzantium and the Sassanids, the interaction of Christians with the Arabs, the spread of the plague and famine of late seventh-century Syria. He believed on one hand God sent the Arabs to take revenge on the Sassanids because the Christians had suffered a lot from them. On the other hand, from the very beginning, he created divisions among Muslims (referring to the war between the Umayyads and the family of the Prophet) in order to honour the Christians. The History of the World is the only complete book by John that has reached us. The book is written in Syriac that begins with the creation of man and ends with the conquest of the world by the Arabs. His book is one of the most valuable works of the first century of the spread of Islam, written by a non-Muslim with a non-Islamic writing style.

    Keywords: John bar Penkaye, Nestorian church, church of the east, Arab conquest, first century AH